A New Hope?

Πάνω κάτω γνωρίζετε τις απόψεις μας (κάποιων εξ ημών) για τα παιχνίδια ανοικτού κόσμου τύπου Far Cry. Ωραίες ιδέες, εντυπωσιακά settings, κόσμοι ζωντανοί, που σε πνίγουν όμως με τον ανούσιο όγκο τους και το τετριμμένο execution τους. Ξεκινώντας για το διήμερο ταξίδι μας στα κεντρικά γραφεία της Ubisoft UK στο Guildford, στα πλαίσια της προώθησης του Far Cry 5, είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε το demo του παιχνιδιού. Το μεγαλύτερο ως τώρα, αφού στη διάθεσή μας είχαμε μια ολόκληρη ζώνη του παιχνιδιού για να παίξουμε και να πειραματιστούμε. Κύριο χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου franchise είναι αυτή ακριβώς η χαρά να ορμάς σε ένα camp γεμάτο εχθρούς και να αφήνεις να πλέκεται η τακτική σου, μαζί με τα random γεγονότα, δημιουργώντας έναν υπέροχο, απρόβλεπτο χαμό δράσης, εκρήξεων και αστείων σκηνικών.

Αν σας αρέσουν αυτά, μη φοβάστε, θα περάσετε υπέροχα, καθώς στο λιγοστό χρόνο που είχαμε στη διάθεσή μας (το τονίζουμε αυτό, αλλά το αφήνουμε για μια άλλη κουβέντα, καθώς πρέπει να προσεγγίσουμε το παιχνίδι αποφορτισμένοι και με αντικειμενικότητα) γίναμε μάρτυρες πολλών τέτοιων γεγονότων. Κατεβαίνουμε από την «αγροτικάρα» μας και ξεκινάμε μάχη με έναν elite cultist, ταυτόχρονα μια αρκούδα «οσμίζεται» τσαμπουκά και αίμα και μπαίνει στο χορό, ενώ την ίδια στιγμή μια ομάδα τρελαμένων αντιλαμβάνεται το σαματά και αρχίζει να οδηγεί μανιωδώς. Αποτέλεσμα, ο elite νεκρός από την αρκούδα, η αρκούδα να έχει γίνει παρανάλωμα από τα explosive arrows μας, εμείς νεκροί από το αντίπαλο φορτηγό, το φορτηγό ανατινάζεται από τις φωτιές, και η αρκούδα, ξανά, νικήτρια τάχα, τρέχει προς το δάσος σαν αναστενάρης, βάζοντας φωτιά στη συστάδα δέντρων δίπλα μας.

Far Cry 5 images 01

Καλή περίπτωση. Από τέτοια να φάνε και οι... Grizzlies. Σκόπιμα δεν θα εστιάσουμε στον τεχνικό τομέα, στη συμπεριφορά των όπλων και οχημάτων, μιας και εικάζουμε ότι θα κινηθούν στο γνωστό, καλό επίπεδο της σειράς -αν είναι του γούστου σας αυτή- με μικρές διαφορές από τα προηγούμενα Installments. Θα προσπαθήσουμε, επιφανειακά, να εξετάσουμε μερικά στοιχεία, που, δυνητικά, μπορούν να σπάσουν το εκμαγείο της σειράς και να πάνε το franchise ένα βήμα παραπέρα. H επιλογή του setting μάς άρεσε, οι «αχανείς» δασώδεις περιοχές της Montana (η 4η μεγαλύτερη αλλά και 3η πιο αραιοκατοικημένη πολιτεία των HΠΑ), αποτελεί το ιδανικό μέρος για να στήσει ο Father Joseph την τελολογική αίρεση του Eden’s Gate.

O Joseph και τα «τέκνα» του προετοιμάζονται πυρετωδώς για το τέλος του κόσμου και στην προσπάθειά τους αυτή έρχονται εκ των πραγμάτων σε σύγκρουση με την τοπική κοινωνία. Απαγωγές, έλεγχος μέσων παραγωγής κλπ. Φυσιολογικά, δημιουργούνται θύλακες αντίστασης και εκεί ξεκινάει ο ρόλος του custom χαρακτήρα μας, ως οργανωτή και υποκινητή. Ο χάρτης χωρίζεται σε τέσσερα μέρη, στο κάθε ένα από τα οποία υπάρχει ένας herald του Joseph και σκοπός μας είναι να ανεβάσουμε το δείκτη της αντίστασης της εκάστοτε περιοχής ώστε να εμφανιστεί  το υποφαινόμενο boss και να «συγκρουστούμε» για την κυριαρχία της (δεν θα μπούμε σε παραπάνω λεπτομέρειες).

Far Cry 5 images 02

Είναι φανερή η προσπάθεια του Far Cry 5 να δέσει όλες τις γνωστές side activities με ένα γενικότερο σκοπό, κρατώντας τον παίκτη μέσα στο κλίμα του παιχνιδιού. Σε αυτό βοηθάει το γεγονός, πως, επιτέλους, απουσιάζουν οι περιβόητοι towers, που πλημμυρίζουν το χάρτη με εικονίδια, και απαιτείται από εμάς να γνωρίσουμε και να ξεκλειδώσουμε τις αποστολές σταδιακά, εξερευνώντας την περιοχή και μιλώντας με τον τοπικό πληθυσμό. Θα το γράψουμε, γιατί αναφέρθηκε σε αυτό άπειρες φορές ο producer του παιχνιδιού, Darryl Long, και ας έχουμε μπουχτίσει με τον όρο. "Immersion", να μοιάζει ο κόσμος, η πλοκή και  οι αποστολές του παιχνιδιού πιο οργανικές και συνδεδεμένες μεταξύ τους.

Μιλώντας με έναν πολίτη, μαθαίνοντας την ιστορία του και στρατολογώντας τον προς τον κοινό σκοπό, είναι σίγουρα ένα σωστό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Επιμένουμε, καθώς το κύριο μέλημά μας είναι να καταφέρει να δώσει το FC 5 ένα συμπαγές αποτέλεσμα, με συνοχή και ενότητα. Η στρατολόγηση και συμμετοχή των μελών της αντίστασης (μάξιμουμ δύο κάθε φορά) σε αποστολές μαζί, είναι κύριο συστατικό του προαναφερθέντος προσανατολισμού του παιχνιδιού, δημιουργώντας ταυτόχρονα μια καινούρια τακτική προσέγγιση. Είτε πρόκειται για ζώο (ο σκύλος Boomer) είτε για βασικούς χαρακτήρες (των οποίων η βοήθεια ξεκλειδώνεται αφού ολοκληρώσουμε την αλυσίδα αποστολών τους) είτε για δευτερεύοντες, οι χαρακτήρες αυτοί μας παρέχουν τη δυνατότητα να εκτελέσουμε τα objectives μας με τρόπο που αρμόζει στο σχέδιο δράσης μας.

Far Cry 5 images 03

Δυνατότητες stealth, καταστροφής και δολιοφθοράς ανοίγονται μπροστά μας, και η επιλογή (αν θέλουμε) του κατάλληλου συμμάχου συμβάλει στην προσαρμογή του gameplay ανάλογα με την επιλογή μας. Πώς θα δουλέψει αυτό στην πραγματικότητα; Δύσκολο να ξέρουμε. Αλλά σε πρώτη φάση φάνηκε να δουλεύει ομαλά, ερχόμενο σε πλήρη αντίθεση με την «περίεργη» AI, η οποία αντιδρούσε ακόμα άγαρμπα και χαζά. Μιλάμε για  περιπτώσεις που αντιμετωπίσαμε την AI σε καταστάσεις 1vs1 και όχι όταν η αδυναμία της κρύβεται πίσω από το εφορμούν «μπουλούκι», οπότε και αυτό μασκαρεύεται. Δε θα επεκταθούμε καθώς μιλάμε για demo του παιχνιδιού. Εμπεριστατωμένη αναφορά σε buggy AI μοιάζει έωλη.

Κλείνοντας, η δυνατότητα ολοκλήρωσης του συνόλου του παιχνιδιού σε co-op campaign mode είναι κάτι που περιμένουμε διακαώς (καθώς με ένα φίλο, ακόμα και κάποια από τα πιο βαρετά στοιχεία του gameplay αποκτούν γούστο) και το μισάωρο που περάσαμε με το Σέρβο συνάδελφο ήταν πραγματικά απολαυστικό. Kάνουμε drop-in στο campaign του συμπαίκτη μας (παίζουμε δηλαδή το παιχνίδι του) και στο ενδιάμεσο κρατάμε ό,τι drops και perks αποκτήσουμε. Εξυπακούεται πως για να δουλέψει η ομάδα μας χρειάζεται επαρκής συνεννόηση, κοινώς πέφτει αρκετό ξύλο, ενώ μπορούμε να στρατολογήσουμε και έναν ακόμα npc.

Far Cry 5 images 04

To FC5 έχει μπροστά του ένα μεγάλο στοίχημα: να ξεκολλήσει το franchise από τις λάσπες της ασφάλειας και να δημιουργήσει κάτι ξεχωριστό από το γνωστό ubi-καλούπι. Ελάχιστη ήταν η τριβή που είχαμε μαζί του σε αυτό το ταξίδι-αστραπή, αλλά σαν γενική εικόνα -και από όσα εκλάβαμε- φαίνεται πως αντιμετωπίζει το open-world και το ξετύλιγμα του κόσμου-ιστορίας από μια διαφορετική σκοπιά. Περισσότερα θα έχουμε τον ερχόμενο Μάρτιο.

Το hands-on έγινε στα γραφεία της Ubisoft στο Guildford, με set-up που αποτελούνταν από PlayStation 4 Pro και Samsung LU32H850 32” 4K monitor.


 

Τσέκαρε το βίντεο

Έκθεση εικόνων

Από την πρώτη στιγμή που ο Νίκος βρέθηκε μπροστά σε ένα Intel 286, κάποτε παλιά, τα «διλλήματα» για την αξιοποίηση ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή έπαψαν να υπάρχουν. Εκεί που ο περίγυρός του έβλεπε ένα εργαλείο δουλειάς «για το μέλλον», ο Νίκος έβλεπε μια παιχνιδομηχανή! Από τότε έως σήμερα συνεχίζει να είναι αμετανόητος PC Gamer, «λιώνοντας» ταυτόχρονα και τις διάφορες κονσόλες που περνούσαν και περνάνε κατά καιρούς από τα χέρια του!! Παράλληλα έχει εξίσου μεγάλη αδυναμία για τη Μέταλ μουσική, τον αθλητισμό και την τελευταία πενταετία για τις ξένες τηλεοπτικές σειρές.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Αλλαγή ημερομηνίας για το Vampire: The Masquerade - Bloodlines 2
Με νέα περίοδο κυκλοφορίας, μέσα στο 2021.
Marvel's Avengers - Preview
Πρώτες εντυπώσεις, βασισμένες στην closed beta.
Μικρή καθυστέρηση στη διάθεση του DIRT 5
Μια εβδομάδα επιπλέον στο pit lane…
Μετάθεση κυκλοφορίας του Halo Infinite
Ακόμα ένα θύμα του Covid…
Trailer για το Remothered: Broken Porcelain
Αφιερωμένο τους «μη-κανονικούς» διαμένοντες του The Ashmann Inn.
Νέο υλικό από το Cyberpunk 2077
Ανακαλύπτοντας τους μηχανισμούς και τον κόσμο του.
Ξεπέρασε τα 5 εκ. αντίτυπα το Final Fantasy VII Remake
Με το μεγαλύτερο μερίδιο να αφορά στις digital πωλήσεις.
Ανακοινώθηκε το Hood: Outlaws & Legends
Ένα 4v4 multiplayer heist τίτλος για την τρέχουσα και επόμενη γενιά μηχανημάτων.
Έρχεται στην επομένη γένια το Temtem
Προσφέροντας ένα νέο "massively multiplayer creature-collection" ταξίδι.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Comments (2)

This comment was minimized by the moderator on the site

Μονο για Co-op το συγκεκριμενο.

This comment was minimized by the moderator on the site

day one

There are no comments posted here yet