Πρώτες εντυπώσεις από το νέο παιχνίδι της Arc System Works.

Κάποτε υπήρχαν τα Dragon Ball Budokai 3 και Budokai Tenkaichi 3. Ήταν ο καλύτερος τρόπος μετουσίωσης του Dragon Ball σύμπαντος σε video game. Υπήρχε εξερεύνηση, διάλογος, το χιούμορ της σειράς, νέοι πειραματισμοί, μα πάνω απ’ όλα φρέσκο και ποιοτικό gameplay. Το τελευταίο από τα δύο, μάλιστα, είχε εισάγει δειλά κάποιους νεωτεριστικούς μηχανισμούς που ερέθιζαν τη φαντασία και άφηναν υπόνοιες ότι μπορούσαν να οδηγήσουν το fighting είδος σε νέα μονοπάτια.

Όμως, έφυγαν. Χάθηκαν. Τη θέση τους πήραν πολλοί άλλοι τίτλοι που δεν κατάφεραν να αναπαράγουν τη λάμψη τους, παρά σχοινοβατούσαν με τρόπο μόνιμο κι επικίνδυνο. Από τη μια πλευρά υπήρχε η δόξα του παρελθόντος, από την άλλη ο κίνδυνος του κορεσμού και της ανάλωσης του αντικειμένου. Υπήρξαν πειραματισμοί, όμως η επανάληψη του ίδιου μοτίβου εξέλιξης της ιστορίας άναβε κόκκινα φώτα που προειδοποιούσαν για σύγκρουση με το βράχο στο τέλος του δρόμου. Ίσως να έφταιγε κι η στασιμότητα του ίδιου του σύμπαντος, όμως η αλήθεια είναι ότι τα παιχνίδια αποτύγχαναν το ένα μετά το άλλο, στο να προσφέρουν μια συναρπαστική εμπειρία.

Arise Shenron2 1513339118

Όμως το σύμπαν αναβίωσε. Ο Akira Toriyama επέστρεψε με ένα ολοκαίνουριο saga και μαζί του ελπίζει να επιστρέψει η δόξα στη videogame εκδοχή του κόσμου αυτού. Η μέθοδος έσκασε σα βόμβα: η Arc System Works, γνωστή για τις άριστες fighting σειρές Guilty Gear και BlazBlue ανέλαβε να υλοποιήσει το Dragon Ball σύμπαν. Αυτό το fusion έμοιζε βγαλμένο από τα πιο προχωρημένα what if σενάρια κι η επιβεβαίωσή του πυροδότησε δεκάδες ερωτήματα:

Πώς θα είναι στημένο οπτικά το παιχνίδι; Θα εγκαταλειφθούν οι τρεις διαστάσεις για να “παίξει” η Arc σε γνώριμα γήπεδα; Αυτό σίγουρα θα αποδώσει πιο αυθεντικά το σχεδιασμό των χαρακτήρων, όμως δεν είναι βέβαιο ότι οι δύο διαστάσεις θα περιορίσουν το ελεύθερο gameplay, που μέχρι τώρα ήταν γεμάτο εξερεύνηση κι εκπλήξεις; Θα πετούν οι χαρακτήρες; Αν ναι, πώς θα υλοποιηθεί το σήμα-κατατεθέν gameplay της Arc, που κακά τα ψέμματα στηρίζει όλες τις ελπίδες των fans για έναν αξιόλογο τίτλο; Θα καταστρέφονται τα περιβάλλοντα; Πώς; Αν δεν καταστρέφονται, θα χαθεί ένα μεγάλο μέρος του fun που προσφέρει το Dragon Ball σύμπαν… και τι θα γίνει με τις ίδιες τις πορτοκαλί σφαίρες; Θα μπορεί να τις μαζεύει ο παίκτης; Μήπως δε θα δούμε ποτέ τον δράκο-σύμβολο; Όμως το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι: πώς, άραγε, θα αποδώσουν οι σεναριακοί αριστοτέχνες του ιδιόμορφου developper το story του σύμπαντος - ιδιαίτερα μετά την επιστροφή Toriyama;

Goku Black Ultimate Skill Binding Black Kamehameha 1513339104

Το “αν” και το “θα” το σπείραν και δε φύτρωσε, που λέει και μια παροιμία. Γι’ αυτό ήρθε η ώρα για την open beta που λύνει αρκετά ερωτήματα και θέτει μερικά άλλα. Για παράδειγμα, προβάλλεται περήφανα το σήμα της Unreal Engine. Βλέποντας τη θαυμάσια υλοποίηση της μηχανής στο Sreet Fighter, η όρεξη ανοίγει με απειλή βουλιμικών τάσεων και πράγματι, τα αποτελέσματα εντυπωσιάζουν κάθε ενδιαφερόμενο - fan ή μη. Η μάχη έχει κρατηθεί στις δύο διαστάσεις - και καλώς, μιας κι ήταν ο μοναδικός τρόπος να αποδώσει τα μέγιστα στο gameplay η δημιουργός εταιρεία.

Ο σχεδιασμός είναι πιστότατος, τα χρώματα ολοζώντανα και τα frames ακατέβατα. Η δράση καταιγιστική και τα εφέ πλούσια κι εντυπωσιακά. Το παιχνίδι είναι πραγματικά χάρμα ιδέσθαι! Μην αφεθείτε να παραπλανηθείτε από το κεντρικό hub του τίτλου. Εκεί ο σχεδιασμός είναι διαφορετικός και θυμίζει παλαιότερους τίτλους της σειράς, με το avatar που επιλέγετε να περιπλανάται δεξιά κι αριστερά, συναντώντας αυτά άλλων παικτών, κάνοντας διαλόγους και προσεγγίζοντας τα σημεία όπου - θεωρητικά - βρίσκονται τα διάφορα game modes.

Arise Shenron1 1513339117

Όμως στη beta ελάχιστα ήταν διαθέσιμα. Για την ακρίβεια, υπήρχαν μόνο οι επιλογές των rank και casual match ενάντια σε κάποιον online αντίπαλο, τα replays και το tutorial. Όμως όλα δεν κύλησαν ομαλά στην beta κι οι servers δεν μπορούσαν, αρχικά, να εξυπηρετήσουν κανέναν. Έπειτα, το hub ήταν τόσο γεμάτο από avatars ενθουσιασμένων με την ευκαιρία παικτών, που δύσκολα μπορούσε να κινήσει κανείς το δικό του. Το matchmaking ήταν βάσανο κι οι ευκαιρίες να θαυμάσει κανείς ξανά τον όμορφο οπτικό τομέα της μάχης, σπανιότατες. Με νευρικότητα βλέπαμε κάθε λεπτό της beta να περνάει χαμένο, περιμένοντας να βρεθεί κάποιος πολυπόθητος αντίπαλος.

Προφανώς κόσμος υπήρχε. Ήταν οι servers, μάλλον, που δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν και το τσουνάμι της γκρίνιας που σηκώθηκε αποτελεί μια καλή προειδοποίηση για τους devs. Υπάρχουν θέματα στο online που πρέπει οπωσδήποτε να λυθούν πριν την κυκλοφορία του τίτλου - η οποία δεν είναι και τόσο μακριά πλέον! Όταν όμως βρισκόταν αντίπαλος, η αναμονή έδινε τη θέση της στην αγαλλίαση. Ναι, οι χαρακτήρες κρατούν το ύφος της σειράς και αλληλεπιδρούν με μοναδικότητα και χιούμορ. Ναι, τα περιβάλλοντα καταστρέφονται! Ναι, υπάρχει πληθώρα signature επιθέσεων και φανταστικά animations! Kαι, ναι, μπορούμε να μαζέψουμε τις πολυπόθητες σφαίρες και να καλέσουμε το δράκο - μάλιστα κατά τη διάρκεια του αγώνα!

Hit Meteor Ultimate Attack I Keep Improving2 1513339107

Όμως το ζουμί είναι η μάχη - κι αυτή αποτελεί το ένα μισό αυτού που περιμένουμε από την Arc. Ο ρυθμός είναι φρενήρης και τα χτυπήματα εντυπωσιακά. Όμως υπάρχουν περισσότερα “έτοιμα” combos από κάθε άλλο παιχνίδι της εταιρίας και φαίνεται μια υποψία ότι οι περιπλοκότερες των κινήσεων που συνόδευαν τους άλλους τίτλους-ορόσημα του διάσημου κατασκευαστή ίσως να έχουν υποβαθμιστεί κάπως εδώ. Λίγο η μεγάλη επιλογή σε “έτοιμα” combos, λίγο τα πανίσχυρα χτυπήματα των ειδικών επιθέσεων, οδηγούν στην εκτίμηση ότι μια αναμέτρηση μπορεί να τελειώσει γρήγορα. Πριν προλάβει να εμβαθύνει κανείς στο σύστημα μάχης. Ίσως να επιλέχθηκε αυτή η προσέγγιση ώστε να μπορέσει να απολαύσει τον τίτλο κάθε fan της σειράς Dragon Ball. Ακόμα κι αυτοί που δεν είναι “μάστορες” του fighting είδους.

Όμως είναι ακόμα κάπως νωρίς… Η δημιουργός έχει κάποια προβληματάκια να διορθώσει πριν την κυκλοφορία του παιχνιδιού, όπως τα online θέματα, αλλά και το φαινομενικά εύκολο fighting system του τίτλου. Ώστε να μπορέσουμε να απολαύσουμε δίχως γκρίνια το πανέμορφο παιχνίδι, να ανακαλύψουμε το story που ετοιμάζει η Arc (το άλλο μισό των υψηλών προσδοκιών μας) και να εξαντλήσουμε τις fighting φαντασιώσεις μας στο σύμπαν του Dragon Ball με τα ποικίλα modes που θα υπάρχουν. Αν όλα μπουν σε μια σειρά, θα είμαστε πολύ κοντά στο να αναδείξουμε το Dragon Ball FighterZ ως τον νέο μεσσία της υπερ-επιτυχημένης σειράς. Μέχρι τότε υπομονή!

To Dragon Ball Fighterz θα κυκλοφορήσει στις 26 Ιανουαρίου για PS4, Xbox One και PC.


 

Τσέκαρε το βίντεο

Ο Απόστολος μεγάλωσε τρώγωντας μακαρονάδα. Μακαρονάδα έφαγε, ένα μεσημέρι στα 8 του, όταν ένας θείος του τον πήγε για πρώτη φορά σε coin-op κι αυτό ήταν το αγαπημένο του πιάτο όσο περίμενε τον MSX να φορτώσει ένα παιχνίδι. Μετά τον CPC 6128 και τις Amiga 500 και 1200, ο εθισμός με το απολαυστικό αυτό γεύμα, τον οδήγησε να υιοθετήσει το όνομα Kabamaru, το ιαπωνικό alter ego του. Σήμερα, παίζει ακόμα Heroes of Might and Magic 3, κάνοντας διαλείμματα με σχεδόν οποιοδήποτε παιχνίδι πέσει στα χέρια του. Λατρεύει τον Terry Pratchett, την metal μουσική, την καλή μπύρα και την κουβέντα με φίλους.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Αλλαγή ημερομηνίας για το Vampire: The Masquerade - Bloodlines 2
Με νέα περίοδο κυκλοφορίας, μέσα στο 2021.
Marvel's Avengers - Preview
Πρώτες εντυπώσεις, βασισμένες στην closed beta.
Μικρή καθυστέρηση στη διάθεση του DIRT 5
Μια εβδομάδα επιπλέον στο pit lane…
Μετάθεση κυκλοφορίας του Halo Infinite
Ακόμα ένα θύμα του Covid…
Trailer για το Remothered: Broken Porcelain
Αφιερωμένο τους «μη-κανονικούς» διαμένοντες του The Ashmann Inn.
Νέο υλικό από το Cyberpunk 2077
Ανακαλύπτοντας τους μηχανισμούς και τον κόσμο του.
Ξεπέρασε τα 5 εκ. αντίτυπα το Final Fantasy VII Remake
Με το μεγαλύτερο μερίδιο να αφορά στις digital πωλήσεις.
Ανακοινώθηκε το Hood: Outlaws & Legends
Ένα 4v4 multiplayer heist τίτλος για την τρέχουσα και επόμενη γενιά μηχανημάτων.
Έρχεται στην επομένη γένια το Temtem
Προσφέροντας ένα νέο "massively multiplayer creature-collection" ταξίδι.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Comments (1)

This comment was minimized by the moderator on the site

ας ελπιζουμε πως το netcode θα στρωσει μεχρι την κυκλοφορία. η Arc βγαζει τρομερα παιχνιδια αλλα ποτε δεν ειχαν το μεγαλο ονομα για να εχουν τους παιχτες που θα εχει το DragonBall, οποτε θελει πολυ σκληρη δουλεια για να φτασουν τα επιπεδα που θελει το παιχνιδι.
για το gameplay, ομολογω πως ειχα δεδομενο οτι θα ειναι πιο ευκολο κ απλο αποτι τα αλλα παιχνιδια της εταιρίας. το κοινο του συμπαντος...

ας ελπιζουμε πως το netcode θα στρωσει μεχρι την κυκλοφορία. η Arc βγαζει τρομερα παιχνιδια αλλα ποτε δεν ειχαν το μεγαλο ονομα για να εχουν τους παιχτες που θα εχει το DragonBall, οποτε θελει πολυ σκληρη δουλεια για να φτασουν τα επιπεδα που θελει το παιχνιδι.
για το gameplay, ομολογω πως ειχα δεδομενο οτι θα ειναι πιο ευκολο κ απλο αποτι τα αλλα παιχνιδια της εταιρίας. το κοινο του συμπαντος ειναι πολυ πιο mainstream κ ειναι λογικο να επιλεχθει μια λογική πιο κοντά σε αυτη των MK και Injustice αποτι Blazblue, για να μπορουν να περάσουν καλά και οι mainstream παιχτες. Μακαρι να βρεθει μια χρυσή τομή που θα ικανοποιήσει όλους

Διάβασε περισσότερα
There are no comments posted here yet