Πολύχρωμη Montana.

Όπως αποδείχτηκε εκ του αποτελέσματος, το Far Cry 5 ήταν μια μεγάλη επιτυχία για τη Ubisoft. Το πιο πρόσφατο, αριθμημένο επεισόδιο στην πολυετή και διάσημη FPS σειρά της Ubi σημείωσε εξαιρετικές πωλήσεις και αγαπήθηκε σημαντικά από το κοινό. Έτσι, αφού τα “σήματα” από την αγορά ήταν συγκεκριμένα και θετικά για τις επιλογές της εταιρείας, ήταν σχεδόν βέβαιο ότι το μοτίβο αυτό θα γνώριζε συνέχεια.

Φτάσαμε, λοιπόν, στο 2019 και μόλις λίγες εβδομάδες πριν από την κυκλοφορία του Far Cry: New Dawn, μιας παράξενης περίπτωσης Far Cry, θα λέγαμε, διότι με αυτό το επεισόδιο η Ubisoft σπάει την παράδοση που θέλει την κυκλοφορία ενδιάμεσων επεισοδίων μεταξύ των “κανονικών”, αριθμημένων παιχνιδιών, και για πρώτη φορά στην ιστορία του franchise δημιουργεί ένα απευθείας sequel. Αντί, λοιπόν, να δούμε ένα “πείραμα” του τύπου Far Cry 3 Blood Dragon ή Far Cry Primal, πάρθηκε η απόφαση να δοθεί στη Ubisoft Montreal η δυνατότητα να συνεχίσει την ιστορία του Far Cry 5.

FarCry New Dawn image 1

Πριν συνεχίσουμε με οτιδήποτε έχουμε να σας πούμε από την επαφή που είχαμε με το παιχνίδι την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου στο Λονδίνο, σε σχετικό event που διοργάνωσε και μας προσκάλεσε η Ubisoft, αλλά και όσα καταφέραμε να μάθουμε από τον Director του τίτλου, Jean-Sebastien Decant, σε μια σύντομη συνομιλία που είχαμε μαζί του, θα πρέπει να τονίσουμε ότι απλώς και μόνο μιλώντας για το Far Cry: New Dawn προκύπτουν spoilers για την ιστορία και, κυρίως, την ολοκλήρωση του Far Cry 5. Αν, λοιπόν, δεν έχετε επαφή με το παιχνίδι του 2018 και έχετε προγραμματίσει να το δείτε κάποια στιγμή, σταματήστε να διαβάζετε εδώ και μεταβείτε λίγες παραγράφους πιο κάτω.

Ως άμεσο sequel του Far Cry 5, το New Dawn δανείζεται πολλά από τον προκάτοχό του. Ένα από τα δάνεια αυτά αφορά σε μια από τις ολοκληρώσεις του τίτλου, αυτήν που οι δημιουργοί θεωρούν ως “canon”, η οποία έχει να κάνει με τον πυρηνικό όλεθρο που χτύπησε την Αμερική (και, κατ' επέκταση, όλη τη Γη) στο τέλος του Far Cry 5. Η Γη γνώρισε λοιπόν το τέλος, όμως μετά από κάθε τέλος υπάρχει μια νέα αρχή. Έτσι, 17 χρόνια μετά τον όλεθρο, η ζωή άρχισε πάλι να κάνει την εμφάνισή της και οι άνθρωποι που επέζησαν της καταστροφής βγήκαν από τα καταφύγια, προσπαθώντας να κάνουν μια νέα αρχή.

FarCry New Dawn image 2

Η ιστορία του New Dawn ξεκινά σε αυτό ακριβώς το σημείο, στη φάση που η ζωή ξαναγεννήθηκε σε μια ιδιόμορφη -και διαφορετική από ό,τι συνήθως βλέπουμε σε λογοτεχνία, κινηματογράφο και παιχνίδια- “μετα-αποκαλυψιακή” Αμερική. Στο Far Cry New Dawn ο κόσμος δεν είναι καφέ και γκρίζος, δεν είναι όλα σαπισμένα και καμμένα. Αντιθέτως, μια βροχή που κράτησε χρόνια και ακολούθησε του πυρηνικού χειμώνα, δημιούργησε ένα φαινόμενο γνωστό ως “Bloom”, δηλαδή, τον ξαφνικό οργασμό ζωής σε μια μέχρι πρότινος νεκρή περιοχή (που, όπως μας είπε ο Decant σε σχετική ερώτηση που του κάναμε για την επιλογή αυτού του art direction, είναι ένα πραγματικό φυσικό φαινόμενο, από το οποίο εμπνεύστηκε ο ίδιος και η ομάδα του). Επιλέγοντας, λοιπόν, το Bloom ως βασική εικαστική γραμμή, στο New Dawn ο κόσμος είναι πολύχρωμος, φωτεινός, γεμάτος λουλούδια και πανέμορφη αλλά μεταλλαγμένη πανίδα.

Άποψή μας είναι ότι η επιλογή της Ubisoft Montreal να ακολουθήσει ένα διαφορετικό ύφος απεικόνισης της “post-apocalyptic” ιδέας είναι καλοδεχούμενη και ενδιαφέρουσα, αφού το καφέ-γκρίζο με τα zombies και τα τερατώδη πλάσματα έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι θανάτου. Ωστόσο, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι μετά από δύο και κάτι ώρες επαφής με το παιχνίδι, διαπιστώσαμε ότι αυτή η ιδιαιτερότητα δεν είναι τελικά και τόσο έντονη. Ο κόσμος του New Dawn μοιάζει υπερβολικά με την Montana του Far Cry 5, με δάση, ποτάμια, βουνά και λιβάδια σε μορφή ίδια ακριβώς με αυτήν που είδαμε στο περυσινό παιχνίδι.

FarCry New Dawn image 3

Πέρα από τις διαφορές σε ορισμένα ζώα και, φυσικά, σε κτίρια και άλλα κρυμμένα σημεία, στο New Dawn έχεις συνεχώς ένα αίσθημα deja vu, ότι τα έχεις ξαναδεί όλα, και μάλιστα σχετικά προσφάτως. Οφείλουμε να πούμε ότι σε αυτό το επίπεδο απογοητευτήκαμε αρκετά, αφού από τα πρώτα trailers και το εικαστικό που είχε δώσει στη δημοσιότητα η Ubisoft, περιμέναμε κάτι σαφώς πιο εξωτικό και ιδιαίτερο. Και ακριβώς επειδή αυτή η ομοιότητα του κόσμου στο New Dawn με εκείνον του Far Cry 5 μάς έκανε εντύπωση, κάναμε ερώτηση στον Decant σχετικά με τον προβληματισμό μας. Η απάντηση είναι ότι αργότερα στο παιχνίδι ξεδιπλώνεται ακόμα περισσότερο η διαφορετικότητα, με εχθρούς, πλάσματα και περιοχές που έχουν διαφορετικό χαρακτήρα. Αυτό εμείς δεν το είδαμε στη δοκιμή μας, οπότε επιφυλασσόμαστε για όταν θα δούμε την τελική έκδοση.

Στο Far Cry: New Dawn ο παίκτης θα πάρει το ρόλο ενός πολεμιστή (με επιλογή φύλου), ο οποίος ανήκει σε μια ομάδα “απελευθερωτών”, πολεμιστών του δικαίου, που τριγυρνούν στην Αμερική αντιμετωπίζοντας τους Highwaymen και τις διαβολικές δίδυμες Mickey και Lou. Το σενάριο θέλει τις αδελφές να τριγυρνούν στην Αμερική με τη συμμορία τους και να διαλύουν τα πάντα στο πέρασμά τους, κλέβοντας resources και σκοτώνοντας. Φτάνοντας στην Hope County της Montana, ο παίκτης βλέπει το “σπίτι” του, την κοινότητα Prosperity, η οποία θα είναι και η βάση επιχειρήσεων σε όλο το παιχνίδι. Εκεί ζουν διάφοροι χαρακτήρες, κάποιοι νέοι και κάποιοι που επιστρέφουν από το παλιό παιχνίδι, που επέζησαν από την καταστροφή και έχουν κάνει μια νέα αρχή (να πούμε εδώ ότι, όπως μας είπαν οι δημιουργοί, οι εμφανίσεις προσώπων από το Far Cry 5 θα είναι αρκετές, αλλά με πολλές αλλαγές...).

FarCry New Dawn image 4

Θα λέγαμε ότι εδώ εντοπίζουμε την πρώτη βασική διαφοροποίηση του Far Cry: New Dawn από άλλα επεισόδια της σειράς, αφού -με θεμέλιο την Prosperity- το παιχνίδι κάνει χρήση ορισμένων survival/ crafting/ RPG στοιχείων. Για παράδειγμα, η εν λόγω βάση περιλαμβάνει εντός της διάφορους τομείς, όπως εργαστήριο crafting και αναβάθμισης όπλων, νοσοκομείο, γκαράζ και άλλους τομείς, που μπορούν να αναβαθμιστούν ώστε να προφέρουν περισσότερα και καλύτερα εργαλεία για το ταξίδι και τις μάχες μας στην Montana. Οι αναβαθμίσεις γίνονται με χρήση Αιθανόλης, που αποτελεί το βασικό “νόμισμα” στο παιχνίδι, το καύσιμο, το αντικείμενο πόθου της ανθρωπότητας. Ο παίκτης πρέπει να βγαίνει εκτός Prosperity σε αποστολές, και να αναζητά “Ethanol” μετά από επιθέσεις σε outposts των Highwaymen ή ολοκληρώνοντας διάφορες αποστολές.

Δεύτερη σημαντική διαφορά του νέου παιχνιδιού από τους προκατόχους του είναι η προσθήκη των Expeditions. Πρακτικά, εδώ έχουμε να κάνουμε με επτά ειδικές αποστολές, που, σε αντίθεση με όλο το υπόλοιπο παιχνίδι, λαμβάνουν χώρα σε διαφορετικές περιοχές της Αμερικανικής Ηπείρου. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να ταξιδεύουμε σε αυτές τις περιοχές σε πραγματικό χρόνο, αλλά μιλώντας με τον Καναδό πιλότο ελικοπτέρου που βρίσκεται στην Prosperity και αφού αναβαθμίσουμε το πόστο του με Αιθανόλη.

FarCry New Dawn image 5

Εφόσον το κάνουμε, ο πιλότος θα μας ενημερώσει ότι έχουν γίνει διαθέσιμες κάποιες αποστολές σε διάφορα σημεία της Αμερικής, μέσα από τις οποίες -αν τις φέρουμε εις πέρας- θα μπορέσουμε να κλέψουμε resources από τους Highwaymen. Εκτιμούμε ότι αυτές οι Expeditions είναι από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα που είδαμε στο παιχνίδι, όχι μόνο γιατί είναι αρκετές σε αριθμό και μπορεί η κάθε μια από αυτές να παιχθεί ως τρεις φορές -με κάθε προσπάθεια να αλλάζει το βαθμό δυσκολίας και τη διαρρύθμιση του χάρτη- αλλά γιατί μέσω αυτών μάς δίνεται η δυνατότητα να δούμε περιοχές και περιβάλλον εντελώς διαφορετικό από αυτό της Montana. Συγκεκριμένα, είδαμε μια περιοχή ερήμου (που θυμίζει κάτι από Grand Canyon), μια παραλιακή περιοχή, ενώ -όπως είπαν οι δημιουργοί, στον αγώνα μας κατά των Highwaymen θα φτάσουμε ακόμα και στη Louisianna.

Highwaymen, λοιπόν. Αυτοί είναι οι βασικοί αντίπαλοί μας στο Far Cry: New Dawn, μια σέκτα κακοποιών και παρανοϊκών τύπων, που θυμίζουν πολύ τους War Boys από το Mad Max Fury Road. Ο τρόπος αντιμετώπισης αυτών στο New Dawn είναι μεν ο κλασικός (αδειάζουμε σφαίρες επάνω τους, δηλαδή), αλλά αυτό το Far Cry “destinοποιήθηκε” ελαφρώς, με τη χρήση των “Light RPG” (όπως οι ίδιοι οι δημιουργοί τα αποκαλούν) στοιχείων. Εν ολίγοις, στο New Dawn έχουν εφαρμοστεί levels και απόκτηση XP, στοιχείων που προσπαθούν να αποδώσουν μια διαφορετικού τύπου ισορροπία στο gameplay. Το Χ όπλο θα κάνει Ψ ζημιά στον αντίπαλο εφόσον είναι στο Ζ επίπεδο. Αυτό γίνεται περισσότερο εμφανές κατά τη διάρκεια των μαχών, όταν βλέπουμε κάθε βολή μας να υψώνει ένα νουμεράκι πάνω από τον αντίπαλο, υποδηλώνοντας έτσι το μέγεθος της ζημιάς που του προκαλούμε.

FarCry New Dawn image 6

Αν και η όλη σύλληψη πίσω από αυτό το game design φαντάζει ξένη προς τη σειρά Far Cry (και ενδεχομένως να είναι), η αλήθεια είναι ότι αφενός λειτουργεί καλά στο New Dawn -χωρίς να παραποιεί το έτσι και αλλιώς απολαυστικό και στιβαρό gameplay της σειράς- αφετέρου αυτό το “Light RPG” (με πολλά εισαγωγικά, βέβαια) η Ubisoft το κατέχει πια, αφού το έχει εφαρμόσει από το The Division και το Assassin's Creed Odyssey μέχρι το Starlink: Battle for Atlas. Οπότε, εκτιμούμε ότι όσοι έχουν μάθει αλλιώς τη σειρά, δεν θα νιώσουν άσχημα με την προσθήκη τέτοιου είδους μηχανισμών.

Ολοκληρώνοντας με τις πρώτες εντυπώσεις που αποκομίσαμε παίζοντας το Far Cry: New Dawn, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι, όπως συνέβη και στο Far Cry 5, θα υπάρχει υποστήριξη co-op mode για όλο το campaign και τα Expeditions, ενώ άλλοι μηχανισμοί από το περυσινό παιχνίδι, όπως η απελευθέρωση και στη συνέχεια χρήση companions στις αποστολές, η χρήση εκτενούς γκάμας οχημάτων, αλλά και οι σημαντικές side-missions, που αποκαλύπτουν πληροφορίες για το lore και τον κόσμο του παιχνιδιού, θα είναι, βέβαια, παρόντες. Περισσότερα για το Far Cry: New Dawn, που θα γίνει διαθέσιμο στις 15 Φεβρουαρίου για PS4, Xbox One και PC, θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε στο εκτενές video που θα βρείτε στο τέλος του άρθρου.


 

Τσέκαρε το βίντεο

Έκθεση εικόνων

Ήταν το 1982, όταν ο πατέρας μου, μου χάρισε έναν "κλώνο" κονσόλας Atari που ξεκίνησε το μικρόβιο. Από εκεί και πέρα τα πράγματα πήραν το δρόμο τους. Commodore 64, Amiga 500, PC, SNES, PlayStation... Το μικρόβιο έκατσε για τα καλά και παραμένει στο μυαλό μέχρι σήμερα. Σήμερα, αν και με δύο παιδιά βρίσκουμε χρόνο για κανένα καλό JRPG ή FPS, ενώ τις νύχτες ανοίγουμε και κανένα βιβλίο high fantasy ή βλέπουμε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Α, και ακούμε classic rock...

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Αλλαγή ημερομηνίας για το Vampire: The Masquerade - Bloodlines 2
Με νέα περίοδο κυκλοφορίας, μέσα στο 2021.
Marvel's Avengers - Preview
Πρώτες εντυπώσεις, βασισμένες στην closed beta.
Μικρή καθυστέρηση στη διάθεση του DIRT 5
Μια εβδομάδα επιπλέον στο pit lane…
Μετάθεση κυκλοφορίας του Halo Infinite
Ακόμα ένα θύμα του Covid…
Trailer για το Remothered: Broken Porcelain
Αφιερωμένο τους «μη-κανονικούς» διαμένοντες του The Ashmann Inn.
Νέο υλικό από το Cyberpunk 2077
Ανακαλύπτοντας τους μηχανισμούς και τον κόσμο του.
Ξεπέρασε τα 5 εκ. αντίτυπα το Final Fantasy VII Remake
Με το μεγαλύτερο μερίδιο να αφορά στις digital πωλήσεις.
Ανακοινώθηκε το Hood: Outlaws & Legends
Ένα 4v4 multiplayer heist τίτλος για την τρέχουσα και επόμενη γενιά μηχανημάτων.
Έρχεται στην επομένη γένια το Temtem
Προσφέροντας ένα νέο "massively multiplayer creature-collection" ταξίδι.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Comments (12)

This comment was minimized by the moderator on the site

Ενημερωτικό το βίντεο σου συνονόματε.
Πανέμορφο το εικαστικό του κομμάτι του παιχνιδιου αλλα προσωπικά για φέτος μονόδρομο στα μετά-αποκαλυπτικά παιχνίδια είναι
το Μetro Exodus .

This comment was minimized by the moderator on the site

Light RPG ? Οχι ευχαριστούμε

This comment was minimized by the moderator on the site

https://pbs.twimg.com/media/DxnXSo5XQAAJiVO.jpg

This comment was minimized by the moderator on the site

Η λογική κατάληξη αυτής της διαμάχης:

https://www.solidbackgrounds.com/images/1920x1080/1920x1080-fashion-fuchsia-solid-color-background.jpg

Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 1 χρόνο από Men of Low Moral Fiber Men of Low Moral Fiber
This comment was minimized by the moderator on the site

Men of Low Moral Fiber έγραψες! :D:D:D:D:D:D

This comment was minimized by the moderator on the site

Και τα δύο κυκλοφορούν 2019,και το New Dawn βγαίνει νωρίτερα,οπότε δε νομίζω πως είναι θέμα copy.Εκτός κι αν επειδή είναι στον ίδιο κόσμο και πολλά πράγματα είναι κόπια από το 5 πρόλαβαν και το ετοίμασαν μέσα σε 8 μήνες (Ιούνιο έγινε αν θυμάμαι καλά η αποκάλυψη του Rage 2,Φλεβάρη βγαίνει το New Dawn).

This comment was minimized by the moderator on the site

έτσι άπαχο 0% light RPG γιατί τα heavy RPG του Odyssey πέσανε βαριά ε, και μαζί με τις 6άρες που έφαγε, κάτσανε όλα στο στομάχι αχώνευτα! χαχαχ

This comment was minimized by the moderator on the site

Καταρχήν τα συγχαρητήριά μου κύριε Καλλίφα για το spoiler warning.Κατά δεύτερον,είπατε πως το canon ending του 5 είναι μόνο ένα από αυτά,άρα έχει κι άλλα σωστά;Άρα,δεν έφαγα σπόιλερ,άρα τόσο καιρό,άδικα φωνάζω,άρα τη συγνώμη μου.

Επί του θέματος,για να δούμε τι θα δούμε.Αυτό το light rpg σε shooter δεν ξέρω πως θα μου κάθεται.

This comment was minimized by the moderator on the site

Τι light RPG ρε παιδια? Απο το Far Cry 3 και μετα εχουν Light RPG.

This comment was minimized by the moderator on the site

Έχω την εντύπωση ότι σε κάθε άρθρο κάνεις ctrl+F για να ψάξεις τον όρο RPG, διαφορετικά θα έβλεπες τι ακριβώς εννοεί στην παρούσα φάση με το light RPG.

There are no comments posted here yet