Το απόλυτο παιδικό παραμύθι;

Το “The Whispered World” είναι ένα από τα adventures που περιμέναμε εδώ και πάρα πολύ καιρό. Όχι γιατί έρχεται από κάποια γνωστή ομάδα ή σχεδιαστή, ούτε γιατί υποσχέθηκε λαγούς με πετραχήλια και μεταξωτές κορδέλες μέσα σε μια σούπερ συλλεκτική έκδοση. Ο λόγος που ο συγκεκριμένος τίτλος τράβηξε αμέσως τα φώτα της δημοσιότητας, είναι πως αποτελεί το πρώτο πλήρες εμπορικό παιχνίδι εδώ και πάρα πολλά χρόνια, που αποφασίζει να δημιουργήσει τους χαρακτήρες του σε ένα εξ ολοκλήρου δισδιάστατο περιβάλλον.

Ναι, σωστά διαβάσατε, η Daedelic Entertainment πήρε το φοιτητικό δημιούργημα ενός ανθρώπου (Marco Hüllen) και στην προσπάθειά της να δημιουργήσει το απόλυτο παιδικό παραμύθι, αποφάσισε να κάνει αυτό που οι developers είχαν καταλάβει άθελα τους πριν 20 ολόκληρα χρόνια: Ότι όσο όμορφο και να είναι το 3D, για ορισμένες ιστορίες χρειάζεται να επιστρέψεις στην παράδοση για να μπορέσεις να ξεδιπλώσεις τη μαγεία τους.

Και μιλάμε για μια πραγματικά μαγική περιπέτεια στον κόσμο των παιδιών, με ένα δωδεκάχρονο πρωταγωνιστή που θα μπορούσε να είναι ο καθένας από εμάς. Οι μεγαλύτεροι παίκτες θα γελάσουν και θα θυμηθούν πόσο "βουνό" φάνταζαν τα απλά προβλήματα εκείνης της ηλικίας αλλά και οι μικρότεροι θα ταυτιστούν απόλυτα με τον μικρό Sadwick, ο οποίος έχει όλα τα χαρακτηριστικά της αρχής της εφηβείας. Χαμηλή αυτοεκτίμηση, υποθετική απέχθεια για την οικογένειά του, μόνιμο αρνητισμό για τον κόσμο και συνεχή νευράκια για το παραμικρό που του συμβαίνει. Όμως, όπως σε όλα τα παιδιά, αυτά τα χαρακτηριστικά δεν είναι αληθινά και πηγάζουν από τις φυσιολογικές ανασφάλειες της περιόδου ανακάλυψης του κόσμου.

Έτσι, βρισκόμαστε μάρτυρες του υπέροχου ταξιδιού του Sadwick, της ανάπτυξης της προσωπικότητάς του και της μοναδικής στιγμής του αυτοπροσδιορισμού του, ένα ταξίδι που δίχως άλλο ζήσαμε όλοι μας και θυμόμαστε με περισσή αγάπη.

I feel the truth – Η ιστορία

Ο Sadwick, λοιπόν, είναι ένας δωδεκάχρονος κλόουν στον μαγικό κόσμο της Silentia και ταξιδεύει τριγύρω με το τσίρκο του παππού του. όπως είναι φυσιολογικό, περνάει τη μέρα του κάνοντας «αγγαρείες», ακούγοντας «βαρετές» ιστορίες και παίζοντας το ρόλο του κλόουν με απόλυτα «τραγικό» τρόπο. Η οικογένειά του δείχνει να τον αντιπαθεί, ο κόσμος να μη γελάει μαζί του, βλέπει άσχημους εφιάλτες και όλα τριγύρω του παίρνουν μια νωχελική διάθεση. Μοναδικός του φίλος και διέξοδο από τη μίζερη διάθεσή του, είναι ο Spot, ένα πράσινο ζελεδομπαλάκι με ικανότητες μεταμόρφωσης, το οποίο προσπαθεί μάταια να του φτιάξει το κέφι. Και πώς να το καταφέρει άλλωστε, όταν ο Sadwick παίρνει ένα χρησμό από μια περιπλανώμενη μάντισσα, που του λέει ότι αυτός θα είναι υπαίτιος για την επικείμενη καταστροφή του κόσμου, επιβεβαιώνοντας έτσι όλες τις αρνητικές σκέψεις που είχε στο μυαλό του;

Εκεί, όμως, που θα περίμενε κανείς το παιδάκι να βουλιάξει στο λάκκο της κατάθλιψης και του εκνευρισμού, ο πρωταγωνιστής μας νιώθει μια παράφορη έλξη προς τον κίνδυνο που τον πλησιάζει. Σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από την καθημερινή του ζωή, αποφασίζει να τα αφήσει όλα πίσω του και να κυνηγήσει το πεπρωμένο του, δηλαδή την καταστροφή του κόσμου, και να πολεμήσει ενάντια στη μοίρα, προσπαθώντας από καταστροφέας να γίνει ο σωτήρας της Silentia.

Όλο αυτό το ταξίδι του Sadwick ξεδιπλώνεται με έναν υπέροχο τρόπο που δημιουργεί έντονες συγκινήσεις στον παίκτη και καταφέρνει να τον "τυλίξει" με μια μοναδική ατμόσφαιρα που μόνο τα παιδιά ξέρουν να ζουν. Η ιστορία έχει πολύ όμορφες στιγμές, έξυπνες ανατροπές και αφήνει πολύ γλυκές αναμνήσεις. Το τέλος μας φάνηκε κάπως βεβιασμένο αλλά, ευτυχώς, δεν αμαυρώνει το σύνολο της εμπειρίας. Αυτό που ίσως σας στεναχωρήσει λίγο, είναι η απόδοση της γραφής του τίτλου. Αρχικά πρέπει να σας πούμε πως έχει γίνει πάρα πολύ αξιόλογη δουλεία από τον Steve Ince (γνωστό από την εργασία του στα Broken Sword), ο οποίος κατάφερε να μεταφράσει το παιχνίδι από τα γερμανικά στα αγγλικά με πολύ καλό τρόπο και συγκράτησε αναλλοίωτο το μεγαλύτερο τμήμα του χιούμορ και της ατμόσφαιρας της ιστορίας.

Το πρόβλημα εμφανίζεται περισσότερο σε παιδαριώδη λάθη, όπως σε διάλογους που κολλούν δίχως παύση ο ένας με τον άλλο, σαν οι χαρακτήρες να έχουν καταπιεί γλιστρίδα. Επίσης, υπάρχουν σημεία, ευτυχώς λίγα, όπου ο διάλογος είναι πολύ "στεγνός" και φαντάζει σα να διαβάζουμε βιβλίο νεοελληνικών κειμένων στο σχολείο.

{PAGE_BREAK}

I hear some evil – Ο ήχος

Το κυριότερο πρόβλημά μας, έχει να κάνει με την τραγική φωνή του Sadwick. Γνωρίζετε πως είναι όταν ένας μεγάλος άντρας παλιμπαιδίζει και μιλάει σαν μωρό; Ε, πολλαπλασιάστε αυτό τον ήχο με το πέντε και ίσως καταλάβετε για τι αποτέλεσμα μιλάμε. Σίγουρα, κατά τη διάρκεια της περιπέτειας θα καταφέρετε να τον συνηθίσετε αλλά εδώ δεν μιλάμε για μια περίπτωση όπως αυτή της Mona από το Vampyre Story. Εδώ ο Sadwick κυνηγάει περίτρανα τον τίτλο του Jar Jar Binks των adventure παιχνιδιών! Πόσο δύσκολο είναι, τους παιδικούς ρόλους να τους δίνουν σε παιδιά ή έστω άτομα νεαρής ηλικίας; Και το εκνευριστικό της όλης υπόθεσης είναι πως στην γερμανική έκδοση του Whispered World, η φωνή του πρωταγωνιστή είναι εξαιρετική πέρα από κάθε αμφιβολία.

Ευτυχώς, το υπόλοιπο voice acting είναι πάρα πολύ καλό και καταφέρνει να σώσει την κατάσταση με μοναδικές ερμηνείες και συναίσθημα σε όλες τις φωνές. Και συχνά τους διαλόγους τους απογειώνει το υπέροχο soundtrack του τίτλου, με μελωδίες που προκαλούν συγκίνηση, εμβατήρια που προκαλούν τρόμο και ενορχηστρώσεις που τραβούν τον παίκτη μέσα στον κόσμο του παιχνιδιού.

I see the beauty – Τα γραφικά

Και τι κόσμος είναι αυτός! Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει εξαιρετικά backgrounds στα adventures, με μοναδικά παραδείγματα όπως το Vampyre Story, το Ghost Pirates of Voojoo Island, το So Blonde και το Runaway, αλλά δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε πως το οπτικό αποτέλεσμα του Whispered World καταφέρνει να βρεθεί στην κορυφή της πυραμίδας. Είχαμε να δούμε έναν τόσο υπέροχο και μαγικό κόσμο στο σύμπαν της φαντασίας πάρα πολλά χρόνια και δεν θα ήταν άδικο αν τον παρομοιάσουμε με αυτόν του King’s Quest 6 ή και αυτόν του Loom. Τα πάντα είναι σχεδιασμένα εξ ολοκλήρου στο χέρι, με τρομακτική λεπτομέρεια, και με σκιάσεις και φωτισμούς που θα ζήλευαν οι καλλιτέχνες της Αναγέννησης.

Και φυσικά, σε αυτήν την πανδαισία χρωμάτων έρχεται να προστεθεί αυτό που αναφέραμε στην αρχή: δισδιάστατα μοντέλα χαρακτήρων! Στη σημερινή εποχή, το να σχεδιάζει κάποιος δισδιάστατα μοντέλα και animation σημαίνει ότι θα του κοστίσει πέντε φορές περισσότερο από το φυσιολογικό και θα χρειαστεί πέντε φορές παραπάνω χρόνο. Και, αναμενόμενα, το animation δεν θα είναι τόσο καλό. Όμως, για ακόμα μια φορά φαίνεται πόσο σωστή είναι μια τέτοια επιλογή, ειδικά όταν έχεις να κάνεις με cartoon αισθητική.

{VIDEO_1}

Θυμάστε πόσο όμορφο ήταν το Monkey Island 3 και πόσο «λίγα» φάνηκαν το 4 και το Tales σε σύγκριση με αυτό; Μια τέτοια αίσθηση αφήνει και το Whispered World. Μια αίσθηση που μας έκανε να παρακαλάμε να έρθει "Θεία Φώτιση" και σε άλλες εταιρίες, γιατί το τελικό αποτέλεσμα του Whispered World δικαιώνει κάθε developer που κάνει αυτές τις επιλογές και ευχαριστεί κάθε, μα κάθε παίκτη.

I know the answer - Gameplay & Puzzles

Όπως ήταν αναμενόμενο, το gameplay του τίτλου της Daedalic αποτελεί ένα φόρο τιμής στις παλιές καλές ημέρες των adventures, με παραδοσιακό 3rd person point & click σύστημα χειρισμού -με το σύστημα «κέρματος» που εισήγαγε το Monkey Island 3-, αρκετή χρήση του inventory (στο οποίο σας προκαλούμε να δοκιμάζετε όλα τα αντικείμενα μεταξύ τους για ξεκαρδιστικές απαντήσεις!), hotspot button και, φυσικά, το interaction με τον Spot για την επίλυση αρκετών γρίφων (στα πρότυπα του Froderic από το Vampyre Story). Και συνήθως έχουμε να κάνουμε με ορισμένους υπέροχους γρίφους και puzzles που θα χαράζουν χαμόγελα στο πρόσωπο του παίκτη. Βέβαια, υπάρχουν και ορισμένοι που δεν βγάζουν απολύτως κανένα νόημα και θα πρέπει να τους λύσετε με trial and error τακτική στο inventory, αλλά ευτυχώς αυτοί οι γρίφοι είναι λίγοι.

Εν τέλει, το The Whispered World είναι ο απόλυτος φόρος τιμής στα παιδικά παραμύθια αλλά και στη δύσκολη εκείνη ηλικία της εφηβείας,  όπου όλα τα προβλήματα μας φάνταζαν βουνό και όλος ο κόσμος ήταν "εκεί για να μας καταπιεί". Αποτελεί μια υπέροχη ιστορία 15-20 ωρών σε ένα μοναδικά σχεδιασμένο κόσμο, που καταφέρνει να μαγνητίσει τον παίκτη και να του προσφέρει μια εμπειρία όμοια με τα παραμύθια που μας διάβαζαν στο κρεβάτι πριν κοιμηθούμε όταν ήμασταν παιδιά. Δυστυχώς, λίγο το voice acting του πρωταγωνιστή, λίγο κάποια ελαττώματα του σεναρίου, λίγο κάποια περίεργα puzzles, στερούν στον τίτλο της Daedelic την είσοδό του στο "Hall of Fame" της κατηγορίας. Ωστόσο, αποτελεί μια από τις καλύτερες προτάσεις που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια και, ταυτόχρονα, μια εξαιρετική περιπέτεια για να μας κρατήσει συντροφιά τους καλοκαιρινούς μήνες!

Αλέξανδρος Μιχαλιτσιάνος

Ελάχιστες απαιτήσεις συστήματος

Λειτουργικό Windows XP / Vista / 7
Επεξεργαστής Pentium 4 3.0GHz, Sempron 3600+
Κάρτα γραφικών Geforce 7800 GTX, Radeon HD 5570
Μνήμη RAM 1GB
Σκληρός δίσκος 4GB

 

Θετικά

  • Φαντασμαγορικά, σχεδιασμένα στο χέρι, γραφικά
  • Υπνωτικά όμορφο soundtrack
  • Υπέροχο πρωταγωνιστικό δίδυμο
  • Εξαίρετη πρόταση για όλες τις ηλικίες

Αρνητικά

  • Κάποιοι περίεργοι και "στεγνοί" διάλογοι
  • Η φωνή του πρωταγωνιστή
  • Ορισμένα παράλογα puzzles

Βαθμολογία

Αρχιτέκτων και συντηρητής ιστορικών κτιρίων κατ' επάγγελμα, μόλις πέσει η νύχτα φοράει την καμπαρντίνα του και σουρτουκεύει σε αναζήτηση μιας νέας περιπέτειας. Ταξιδιώτης και ονειροπόλος, με κλινικά κολλήματα σε Fantasy και Sci-Fi, gaming backstory από τα 80s και mantra τη φράση «η ιστορία και οι γρίφοι πάνω απ’όλα», δεν χαρίζει κάστανο σε νεοτερισμούς υπερβολικής ευκολίας. Αν είσαι adventure, RPG ή strategy, είναι σχεδόν σίγουρο ότι έχετε περάσει πολλές γλυκές νύχτες μαζί…

Σχετικά άρθρα βάσει tags

WWE 2K Battlegrounds - Review
Say your prayers, take your vitamins and pay your microtransactions...
Story trailer για το Assassin's Creed Valhalla
Μια νέα ματιά στην ιστορία του/ της Eivor.
Ημερομηνία διάθεσης του Torchlight III
Για κονσόλες τρέχουσας γενιάς και PC.
Πλησιάζουμε στο επίσημο "πάντρεμα"των EA Play και Game Pass Ultimate
Στις 10/11, μαζί με τη διάθεση του Xbox Series X/S.
Σημαντικό ορόσημο για το Tekken 7
Υψηλές πωλήσεις και επιστροφή της Kunimitsu.
Serious Sam 4 - Review
Όταν δεν μπορείς να ξεχωρίσεις αν αυτό που παίζεις είναι sequel ή remake...
Ορίστηκε η ημερομηνία κυκλοφορίας για το Yakuza: Like a Dragon
Για συστήματα τρέχουσας και νέας γενιάς, με δωρεάν "αναβάθμιση".
Και στο Xbox Series X/S το Samurai Shodown
Με κυκλοφορία μέσα στην τρέχουσα χρονιά.
Gameplay από το Transformers: Battlegrounds
Ένα "XCOM" στο σύμπαν των Transformers.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Comments (49)

This comment was minimized by the moderator on the site

Το art direction ειναι φοβερό!!! Nice review

This comment was minimized by the moderator on the site

Ειναι στα υποψην,μου αρεσε πολυ απο το demo.
Παντως η φωνη του πρωταγωνιστη μου αρεσε πολυ XD

This comment was minimized by the moderator on the site

Μια παρα μα παρα πολυ ενδιαφερουσα προταση. Μολις πεσει η τιμη του κατω απο 10£ θα το τιμησω. Μια ερωτηση μονο: Ποσο βεβιασμενο ειναι το τελος? τοσο πολυ ωστε να μας ξενερωσει? Μπορεις να δωσεις καποιο παραδειγμα/ μετρο συγκρισης? ειναι ας πουμε στυλ still life (δηλαδη ουσιαστικα δεν απανταει καποια απο τα ερωτηματα που δημιουργουνται?)

This comment was minimized by the moderator on the site

Ωραίο Review.Το game θα το αγοράσω σίγουρα.

This comment was minimized by the moderator on the site

Πανέμορφο απλά. €16.95 στο zavvi.com. Δεν χάνονται τέτοια παιχνίδια, σε τέτοιες τιμές.

This comment was minimized by the moderator on the site

oxi alla xrhmata stous germanous!!!!!!! exw h ellada apo to DNT

This comment was minimized by the moderator on the site

Πανέμορφο, αν και μάλλον είναι αρκετά "χτυπητά" τα προβλήματά του.

This comment was minimized by the moderator on the site

Δεν διάβασα ακόμη το Review αλλά έχω να πω ότι ο Spot., η σαλιαμπίχλικη σκουληκαντέρα του Sadwick, έχει μακράν την πιο ηλίθια φάτσα που έχω δει. Επίσης η φωνή του Sad μου άρεσε ιδιαίτερα καθώς τη θεωρώ πρωτότυπη.

This comment was minimized by the moderator on the site

Η φωνή του Sadwick προσωπικά (στο trailer) δεν με χαλάει καθόλου. Ίσα ίσα που ταιριάζει στην μιζέρια του χαρακτήρα. Τελειώνω τώρα το Machinarium και πιάνω αμέσως το Whispered World που περιμένει στο ράφι. Αυτά τα δύο παιχνίδια πιστεύω πως έχουν με διαφορά το πιο όμορφο art-direction που έχω δει την τελευταία δεκαετία χωρίς υπερβολή...

This comment was minimized by the moderator on the site

Φένεται πολύ ωραίο παιχνίδι αν και δεν τρελένομαι για τα adventures, τα γραφικά του πάντως με έχουν εντυπωσιάσει!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

To εχω σταμπαρει εδω και πολυ καιρο.Εφυγε για αγορα.

This comment was minimized by the moderator on the site

Μπραβο, πολυ ωραιο review-αντιγραφη απο eurogamer.net....

Gameover.gr "Το κυριότερο πρόβλημά μας, έχει να κάνει με την τραγική φωνή του Sadwick. Γνωρίζετε πως είναι όταν ένας μεγάλος άντρας παλιμπαιδίζει και μιλάει σαν μωρό; Ε, πολλαπλασιάστε αυτό τον ήχο με το πέντε και ίσως καταλάβετε για τι αποτέλεσμα μιλάμε."
Eurogamer : "The actor providing our hero's voice needs to have his vocal chords...

Μπραβο, πολυ ωραιο review-αντιγραφη απο eurogamer.net....

Gameover.gr "Το κυριότερο πρόβλημά μας, έχει να κάνει με την τραγική φωνή του Sadwick. Γνωρίζετε πως είναι όταν ένας μεγάλος άντρας παλιμπαιδίζει και μιλάει σαν μωρό; Ε, πολλαπλασιάστε αυτό τον ήχο με το πέντε και ίσως καταλάβετε για τι αποτέλεσμα μιλάμε."
Eurogamer : "The actor providing our hero's voice needs to have his vocal chords removed, sealed in a lead box and fired into space. You know that hateful baby voice Adam Sandler insists on doing in half his films? Times it by 20."
Παντα τετοια...

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

Greenday13, θα προσπαθησω να σου απαντησω ηρεμα γιατι υπαρχουν παρα πολλα πραγματα που μπορω να υπομενω, αλλα το να με προσβαλουν στην δουλεια μου δεν ειναι ενα απο αυτα.
Ειναι σεβαστο να εχεις οτι αποψη θελεις να εχεις, αλλα απο την στιγμη που αποφασιζεις να κατηγορησεις καποιον ανθρωπο, το καλυτερο που εχεις να κανεις ειναι να το ξανασκεφτεις.

Πρωταπολα, ΟΧΙ, δεν ειναι αντιγραφη. το review...

Greenday13, θα προσπαθησω να σου απαντησω ηρεμα γιατι υπαρχουν παρα πολλα πραγματα που μπορω να υπομενω, αλλα το να με προσβαλουν στην δουλεια μου δεν ειναι ενα απο αυτα.
Ειναι σεβαστο να εχεις οτι αποψη θελεις να εχεις, αλλα απο την στιγμη που αποφασιζεις να κατηγορησεις καποιον ανθρωπο, το καλυτερο που εχεις να κανεις ειναι να το ξανασκεφτεις.

Πρωταπολα, ΟΧΙ, δεν ειναι αντιγραφη. το review που λες το διαβασα τωρα, ουτε που φανταστηκα οτι το eurogamer θα εγραφε ποτε για adventure, ειδικα τετοιο παραδοσιακο adventure. εχω αλλα site που εμπιστευομαι και σιγουρα το EG δεν ειναι ενα απο αυτα. ειδικα οταν βλεπω 67% βαθμολογια στο τελος, λυπαμαι αλλα ουτε να το διαβασω δεν θελω, τοσο πολυ διαφωνω.

To οτι το σχολιο μου ετυχε να ειναι κοντα με αυτο του John Walker εχει να κανει με το γεγονος οτι και τα δυο ειναι τοσο κοντα στην αληθεια. αν και ομολογω οτι ο κυριος Walker το ακουμπησε απο ακομα καλυτερη πλευρα. Adam Sandler, ναι ΑΥΤΗ ειναι η σπαστικη φωνη!

Το οτι καποιες αποψεις συμβαδιζουν δεν σημανει οτι αντιγραφηκαν κιολας. Τι να πω αλλο, πραγματικα ειμαι συγκλονισμενος και λυπαμαι που ενας χρηστης θεωρησε πρεπον να καταστρεψει δουλεια ημερων καταπελτιζοντας μας στον λακο της ειρωνιας, του πεσιμισμου και της καταστροφολογιας.

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

παιδες συνεχεια κρινουμε τα review των συντακτων.Μια τα pokemon μια το monster hunter tri . Ελεος πια. σημερα αντικρισα την αισχροτερη ΄και κακοτροπη κριτικη σε εναν συντακτη απο ενα μελος . Ηταν πραγματικα προσβλητικο Σοβαρευτειτε!!!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Α σορρυ παιδια, δεν ηξερα οτι επρεπε να λεμε σε ολους μπραβο. Εμενα αυτο μου χτυπησε και ηταν πολυ συμπτωση ακομη και το "πολλαπλασιαστε αυτο τον ηχο με το 5".
Ο καθενας ξερει τι εκανε στα review του. Συγγνωμη απο τον Sky, αλλα για μενα η κριτικη πρεπει να μην ειναι μονο μπραβο και ολα ωραια και καλα. Αυτο μου ηρθε αμεσως και αυτο ειπα. Μη μου πειτε οτι μπορω να βρω αποδειξεις, γιατι προφανως...

Α σορρυ παιδια, δεν ηξερα οτι επρεπε να λεμε σε ολους μπραβο. Εμενα αυτο μου χτυπησε και ηταν πολυ συμπτωση ακομη και το "πολλαπλασιαστε αυτο τον ηχο με το 5".
Ο καθενας ξερει τι εκανε στα review του. Συγγνωμη απο τον Sky, αλλα για μενα η κριτικη πρεπει να μην ειναι μονο μπραβο και ολα ωραια και καλα. Αυτο μου ηρθε αμεσως και αυτο ειπα. Μη μου πειτε οτι μπορω να βρω αποδειξεις, γιατι προφανως δε βρισκονται

Διάβασε περισσότερα
There are no comments posted here yet
Φόρτωση Περισσότερων