Το Destruction Derby της σύγχρονης εποχής.

Τελικά είναι δύσκολο να μπει κανείς στο μυαλό της Codemasters. Ενώ το DiRT 3 έδειχνε να κατασταλάζει προς ένα συγκεκριμένο είδος αγώνων, το Showdown δείχνει να βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου. Και αυτό είναι ίσως το μοναδικό σοβαρό ατόπημα της παρούσας δημιουργίας. Πολλά χαρακτηριστικά θα πρέπει να θεωρούνται σαν δεδομένα για το νέο πόνημα της εταιρείας, με ένα από αυτά να είναι η υψηλή ποιότητα, αλλά αυτό που ανυπομονούν να μάθουν οι περισσότεροι αφορά στη φύση των αγώνων. Kαι κοιτάζοντας το ιστορικό της σειράς, η νέα πρόταση είναι διαφορετική, προσεγμένη μεν, αλλά όχι και τόσο ενδιαφέρουσα ή απαιτητική.

Καλώς ή κακώς, η Codemasters έχει θέσει από μόνη της τον πήχη ψηλά και έτσι οι φανατικοί οπαδοί της έχουν, αναμενόμενα, συγκεκριμένες απαιτήσεις. Το αξιοθαύμαστο της όλης υπόθεσης, είναι πως το κοινό έχει εκφράσει ανοιχτά τις επιθυμίες του για το τι περιμένει, αλλά για την ώρα ανταπόκριση μάλλον δεν βρίσκει. Οπότε, εύλογα γεννάται το ερώτημα για την κατεύθυνση προς την οποία κινείται το νέο αυτό racer και η απάντηση είναι απλή: Όσα βήματα έκανε το DiRT 3 προς το στοιχείο του Rally, άλλα τόσα –και ακόμα περισσότερα- κάνει το Showdown προς την αντίθετη, δυστυχώς, κατεύθυνση. Το DiRT Showdown είναι ουσιαστικά ένα σύγχρονο Destruction Derby, με πολλές επιλογές αγώνα, εύκολο και άμεσο μοντέλο χειρισμού, ενώ κάτω από το καπό του κρύβει την ισχυρότατη EGO engine. Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι η προηγούμενη πρόταση παρουσιάζει πλήρως το νέο τίτλο της Codemasters, αλλά το πλούσιο περιεχόμενο απαιτεί μια περαιτέρω ανάλυση.

DiRT Showdown image 01

Όπως συνηθίζεται σε όλους τους τίτλους της σειράς DiRT, ο κύριος κορμός του Showdown έχει χτιστεί επάνω στο World Tour. Ο παίκτης καλείται να λάβει μέρος σε διαδοχικές δοκιμασίες, ενώ ανάλογα με τη θέση την οποία καταλαμβάνει, θα αποκτά πρόσβαση σε ακόμα περισσότερες, ενώ θα μπορεί να αποκτά ολοένα και περισσότερα οχήματα. Από τον πρώτο κιόλας αγώνα γίνονται ορατές οι αλλαγές στον κυρίως πυρήνα και έτσι, πέρα από τα οχήματα που πλέον είναι στην πλειοψηφία τους buggies, φορτηγάκια ή ακόμα και τροποποιημένα…σαραβαλάκια, εντύπωση προκαλεί το μοντέλο χειρισμού. Πλέον, η οδήγηση έχει γίνει μια ιδιαιτέρως εύκολη διαδικασία, δίχως ίχνος πρόκλησης, που όμως δείχνει να ταιριάζει γάντι στο ύφος των αγώνων. Οι πλαγιολισθήσεις βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, το πλήκτρο turbo boost είναι πλέον μια πραγματικότητα, ενώ τα "χαλαρότερα" physics –πάντα σε σχέση με το παρελθόν- συνθέτουν ένα σύνολο που ανήκει 100% στην κατηγορία των arcade racers.

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνονται και οι επιλογές των αγώνων, αν και η λέξη "αγώνας" μάλλον δεν αρμόζει σε αυτές τις δοκιμασίες. Στο μεγαλύτερο μέρος του, το DiRT Showdown επικεντρώνει την προσοχή του στις μάχες μέσα σε αρένες, όπου συνολικά οκτώ οχήματα μάχονται μέχρι τελικής πτώσης. Αρχικά αυτές οι αρένες δεν θα παρουσιάζουν κάποιο ενδιαφέρον, αλλά αργότερα θα αποτελούνται από επιφάνειες διαφόρων επιπέδων, ενώ θα κάνουν την εμφάνισή τους και κάποια όρια, από τα οποία δεν πρέπει κανένας να βρεθεί εκτός.

DiRT Showdown image 02

Φυσικά υπάρχουν και οι κλασικές elimination αναμετρήσεις ή οι μάχες ενάντια στο χρόνο, αν και η πραγματική διασκέδαση βρίσκεται αλλού. Η Codemasters, γνωρίζοντας πως έχει δημιουργήσει ένα κορυφαίο μοντέλο καταστροφών, έχει εισάγει αγώνες που διεξάγονται σε πίστες που έχουν το κλασικό σχήμα "8". Με αυτό τον τρόπο το damage model θα δείξει για ακόμα μια φορά όλες τους τις αρετές. Βέβαια ορισμένες ζημιές ίσως και να είναι υπερβολικές, μιας και κάποιες φορές με ένα χτύπημα αφαιρείται όλο το αμάξωμα από το όχημα και μένει μόνο το πλαίσιο, αλλά ακόμα και έτσι, οι καταστροφές δεν παύουν να είναι εντυπωσιακές.

Από το DiRT 3 επιστρέφει ο Ken Block με την παρέα του και φυσικά μαζί τους τα Gynkhana ή -όπως ονομάζονται πλέον- Hoonigan events. Δυστυχώς, όμως, η καθαρόαιμη arcade φύση του Showdown κάνει τις συγκεκριμένες δοκιμασίες να είναι εύκολες στην ολοκλήρωσή τους, ενώ και το μοντέλο χειρισμού δεν μπορεί να συγκριθεί με τα όσα προσέφερε το τρίτο μέρος της σειράς στην ίδια ενότητα αγώνων. Τουλάχιστον, σε αυτούς τους αγώνες εμφανίζονται πραγματικά αυτοκίνητα, αλλά συνολικά η ζυγαριά γέρνει προς αυτά που προήλθαν από την φαντασία του τμήματος σχεδιασμού της Codemasters.

DiRT Showdown image 03

Συνολικά το World Tour δεν ικανοποιεί και πρόκειται για ένα συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουμε με μεγάλη μας λύπη, γιατί η σειρά DiRT ποτέ στο παρελθόν δεν έχει απογοητεύσει σε αυτό το επίπεδο. Από ένα σημείο και έπειτα οι δοκιμασίες επαναλαμβάνονται επικίνδυνα, η σταδιακή βελτίωση των οχημάτων δεν έχει ορατά αποτελέσματα στην πράξη και η ολοκλήρωσή του θα γίνει σε μικρό σχετικά χρονικό διάστημα. Αναμφισβήτητα, δημιουργείται η εντύπωση πως το offline μέρος απλά λειτουργεί σαν προθέρμανση, σαν ο ίδιος ο τίτλος να θέλει να προετοιμάσει τους παίκτες για τα όσα θα ακολουθήσουν σε δικτυακό επίπεδο και αυτός είναι ο τομέας στον οποίο το Showdown, απλά, κάνει θραύση.

Η δομή των αγώνων, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο έχουν σχεδιαστεί οι αρένες, ταιριάζουν γάντι στις δικτυακές αναμετρήσεις μέχρι τελικής πτώσης, όπου μέχρι και οκτώ παίκτες καλούνται να λύσουν τις διαφορές τους. Ορισμένα τεχνικά προβλήματα από ένα σημείο και έπειτα γίνονται ανυπόφορα, αλλά θέλουμε να ελπίζουμε πως αυτά υφίστανται εξαιτίας της πρόσφατης κυκλοφορίας του τίτλου. Για την ώρα η προσέλευση του κοινού είναι μαζική, με τους φίλους της εταιρίας να δείχνουν για ακόμα μια φορά την προτίμησή τους προς τα προϊόντα της.


Το DiRT Showdown ολοκληρώνεται από έναν τεχνικό τομέα, που σε στιγμές εντυπωσιάζει και σε άλλες παρουσιάζει μια εικόνα απλά αποδεκτή. Όλα τα events λαμβάνουν χώρα σε περιοχές με πλήθος κόσμου, με τα γνωστά εφέ της σειράς αλλά και τα αμέτρητα πυροτεχνήματα να συνθέτουν μια όμορφη και άκρως ζωντανή εικόνα. Τα οχήματα είναι για ακόμα μια φορά όμορφα σχεδιασμένα, με τη μουντή χρωματική παλέτα να κρύβει αρκετές από τις ατέλειες που οι πιο παρατηρητικοί θα εντοπίσουν.

Συνολικά, τα πάντα δείχνουν να βρίσκονται ένα σκαλί παρακάτω από το DiRT 3, με το εσωτερικό των οχημάτων να έχει χάσει μεγάλο ποσοστό από τη λεπτομέρειά του, ενώ και ορισμένες κακοσχεδιασμένες κατασκευές... "βγάζουν μάτια" στα replays. Ο τομέας που δυστυχώς δεν υποφέρεται με τίποτα είναι αυτός του ήχου. Πέρα από τους ικανοποιητικούς βρυχηθμούς των κινητήρων των licensed οχημάτων, όλοι οι υπόλοιποι αδυνατούν να πείσουν για το άκουσμά τους, ενώ και ο εκφωνητής θα αναγκάσει τον παίκτη να ανατρέξει στο μενού επιλογών, ώστε να τον κάνει να πάψει.

Το Showdown αποτελεί μια πρόταση από την οποία -λίγο πολύ- ξέραμε τι θα αντικρίσουμε και στο πίσω μέρος του μυαλού μας ευχόμασταν τα πράγματα να ήταν λιγάκι διαφορετικά. Οι φωνές όλων αυτών που εδώ και χρόνια αναμένουν ένα καθαρόαιμο rally game από την Codemasters, πλέον θα είναι εντονότερες. Η γκρίνια δεν θα ήταν τόσο έντονη αν δεν είχαμε να κάνουμε με μια πρόταση της Codemasters και σαφέστατα η υψηλή ποιότητα του Showdown σε αυτό που κάνει είναι αδιαμφισβήτητη, αλλά η αγορά την τρέχουσα χρονική περίοδο είναι αμφίβολο αν χρειαζόταν ένα racer αυτής της κατηγορίας.

Θετικά

  • Πλήθος από modes Διασκεδαστικό multiplayer Εύκολο μοντέλο χειρισμού

Αρνητικά

  • Η πρόοδος του World Tour είναι μια βαρετή διαδικασία Ο ήχος και ειδικά ο εκφωνητής είναι ανυπόφορος Υπερβολικά φτωχό και απλό για τα δεδομένα της σειράς

Βαθμολογία

Τα videogames για τον Γιώργο δεν είναι τρόπος ζωής. Η μεγάλη αγάπη του παραμένουν οι δύο τροχοί και -αναπάντεχα- ό,τι ψηφιακό προσπαθεί να τους μοιάσει. Τα χρόνια πέρασαν και πλέον τα "παιχνίδια" αποτελούν ένα ευχάριστο διάλειμμα από την καθημερινότητα, αλλά πάντα ένα αναπόσπαστο κομμάτι της, όπως είναι η μουσική, οι βόλτες, τα ταξίδια και... οι σούζες (και μετά σου λέει πως μεγάλωσε).

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Περαιτέρω πληροφορίες για τις επιδόσεις του Xbox Series S
Όσον αφορά στα backward-compatible παιχνίδια.
Το The Unfinished Swan έγινε διαθέσιμο σε υπολογιστές και iOS
Πρώην αποκλειστικότητα του PlayStation, από την προηγούμενη γενιά.
Διευκρινίσεις για τις επιδόσεις του Xbox Series S
Χωρίς τις οπτικές βελτιώσεις του Xbox One X στα παιχνίδια backward-compatible.
Επιστροφή του Alan Wake στο Xbox Store
Επιλύθηκαν τα θέματα με τα πνευματικά δικαιώματα της μουσικής.
Τι επιφυλάσσει η νέα χρονιά στους Gold Μembers του Live
Αρχή χρονιάς με Styx, Batman, Kazuya και Star Wars.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Comments (22)

This comment was minimized by the moderator on the site

Εχω ασχοληθεί λίγο με τον τίτλο και θα συμφωνήσω με τον Γιώργο στα θετικά και στα αρνητικά του game. Το περίμενα πάντως καλύτερο.

This comment was minimized by the moderator on the site

Το παιχνίδι είναι καλό, αλλά θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερο. Τουλάχιστον παραμένει άρτιος (για μένα τουλάχιστον) σε χειρισμό και γραφικά. Μακάρι να δούμε και ένα καινούριο GRiD...

This comment was minimized by the moderator on the site

Μπορεί να τ'ακούσω από κάποιους,αλλά θα το πω.Το Dirt πλέον μου φαίνεται να καταντάει σαν το CoD δηλαδή ξαναζεσταμένο φαγητό.Όλα τα 'χω παίξει μαζί κι αυτό και δεν βρίσκω καινοτομίες που να κάνουν τη διαφορά στη σειρά.Ελπίζω να μην καταντήσει να γίνει τo "racing CoD".

This comment was minimized by the moderator on the site

Ούτε για 20€ κατ' εμέ.Αντί να πάρουν τα δικαιώματα του WRC,μιας και η Black Bean δεν είναι ικανή να προσφέρει το πρωτάθλημα με τον τρόπο που θέλουν οι fans,κάθονται και μας βγάζουν ένα παιχνίδι που απλώς έχει καλύτερα γραφικά και ήχο από το Flatout. WOW.... Α ρε Richard Burns...

This comment was minimized by the moderator on the site

για dlc ειναι φοβερο, και κριμα που δε μοιαζει στο φοβερο flatout.

This comment was minimized by the moderator on the site

Είχα λιώσει το dirt 3 και πιστεύω οτι τα games δεν συγκρίνονται.Tο showdown δεν θα έπρεπε καν να λέγεται dirt.Αν η codemasters θέλει να ασχολιθεί με τέτοια είδη σειρών τότε θα πρέπει έστω να αλλάξει ton τίτλο,μην ξεχνάμε άλλωστε οτι δεν είναι σκέτο dirt αλλά calen mcrae's dirt.Κατά τη γνώμη μου η κυκλοφορία αυτή απλά ντροπιάζει τη σειρά!!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Σαν το dirt 2 δεν βαζω κανενα...Απο οτι ειδα κ απο το review ειναι λιγο μαπα το παιχνιδι..Για μενα αν κ δεν το εχω παιξει δεν αξιζει...

This comment was minimized by the moderator on the site

όπως το είπες ακριβώς Γιώργο το destruction derby της εποχής. Ακριβώς αυτό σκέφτηκα μετο που το πρωτοείδα. Αλλά ρε γμτ θα ήθελα ένα καλό racing απο codemasters τι να τα κάνουμε τα μπα μπα μπου πα...:)

This comment was minimized by the moderator on the site

Η Codemasters ειναι μανουλα στα racing games οτι και να λεμε.
F1 APLA κορυφη σε simulation.
Dirt κορυφαιο για ραλι.
Kαι GRID το οποιο ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ , ΠΑΤΑΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ( Shift, Shift 2 κτλ.... )
Συγκεκριμενα το GRID , το ειχα στο 360 , το κατεβασα απο Steam εχθες για το PC και τραβαω ακομα τα μαλλια μου που δεν το ειχα παρει για το PC τοσο καιρο. Θα γλιτωνα πολλα χρηματα με...

Η Codemasters ειναι μανουλα στα racing games οτι και να λεμε.
F1 APLA κορυφη σε simulation.
Dirt κορυφαιο για ραλι.
Kαι GRID το οποιο ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ , ΠΑΤΑΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ( Shift, Shift 2 κτλ.... )
Συγκεκριμενα το GRID , το ειχα στο 360 , το κατεβασα απο Steam εχθες για το PC και τραβαω ακομα τα μαλλια μου που δεν το ειχα παρει για το PC τοσο καιρο. Θα γλιτωνα πολλα χρηματα με μολις 13 euros .
Το Shift2 δηλαδη ειναι μια απατη μπροστα του.

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

Και ευτχως υπαρχει και το Game Ranger για online γιατι οι servers του εχουν πεσει εδω και καιρο (παιχνιδι 2008 βλεπετε )

This comment was minimized by the moderator on the site

Εγω προσωπικα εχω παιξει τα δυο πρωτα και ειχα πορωθει στο μεγιστο!!!!!!Για αυτο θα προτιμουσα να παρω το Dirt 3 παρα αυτο ,αυτο θα το προτιμουσα στα 20 Ε ομως φαινοταν οτι θα ηταν διαφορετικο απο τα προηγουμενα....Eπισης ξερει κανεις αμα εχει βγει η Complete Edition του Dirt 3???

This comment was minimized by the moderator on the site

Φιλε dimipsarris εχεις παιξει ποτε rfactor f1 mode ποτε για να δεις τι παει να πει simulation?Για αλλη μια χρονια με richard burns rally 2012 mod θα την βγαλουμε...παει και η codemasters, εχει να βγαλει καλο ραλι απο το colin 4!!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

rfactor simulation? όχι φίλε. Δεν θα υπάρξει F1 simulation. Tα υπερπαίχνιδα του Geoff Crammond είναι ΑΙΩΝΕΣ μπροστά από το rFactor. Χωρίς καμία υπερβολή.

This comment was minimized by the moderator on the site

Βρε παιδια το εχω απορια. Ποσοι εχουν οδηγησει αγωνιστικα αυτοκινητα ή μονοθεσια της F1 ωστε να κρινουν ποιο videogame βρισκεται πιο κοντα στην πραγματικοτητα? Μην μου πειτε ''ο ταδε οδηγος εγραψε πως ο Χ τιτλος ειναι ρεαλιστικοτατος'' κλπ κλπ γιατι η κουβεντα θα παει αλλου.

This comment was minimized by the moderator on the site

Το παιχνιδι ειναι για σφαλιαρες...απαραδεκτο...μεινετε μακρια απ'αυτον τον τιτλο.

There are no comments posted here yet
Φόρτωση Περισσότερων