Μια αξιόλογη συλλογή για το ιδιαίτερο fighting franchise της Capcom

Το Darkstalkers Resurrection είναι μία συλλογή που περιέχει το δεύτερο και το τρίτο παιχνίδι της δημοφιλούς fighting σειράς της Capcom, με βελτιωμένο οπτικό τομέα και πλήρη υποστήριξη online multiplayer. Η Capcom εκμεταλλεύεται την ανθίση του είδους τα τελευταία χρόνια και, γιατί όχι, ίσως προσπαθεί να προετοιμάσει το έδαφος για ένα ολοκαίνουργιο επεισόδιο της σειράς. Η σειρά Darkstalkers έχει γεράσει αρκετά καλά και διατηρεί το δυνατό της σημείο, που δεν είναι άλλο από την προσωπικότητά της.

Τα 2D fighting παιχνίδια έχουν επανέλθει στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια, αλλά κανένα δεν μοιάζει με τα Darkstalkers σε ύφος και συνολική αίσθηση. Αυτό που κάνει τη σειρά της Capcom να ξεχωρίζει, είναι οι ιδιαίτεροι χαρακτήρες. Οι μαχητές περιλαμβάνουν βρικόλακες, ζόμπι, δαίμονες, λυκάνθρωπους, Succubus, ένα θαλάσσιο τέρας, μία μούμια και άλλα τέρατα εμπνευσμένα από παραδόσεις και μεταφυσικές ιστορίες από διάφορες χώρες. Αν και σε επίπεδο μηχανισμών τα Dalkstalkers παρουσιάζουν αρκετές ομοιότητες με τα Street Fighter, η σειρά ανέκαθεν ξεχώριζε για την προσωπικότητά της, κάτι που δεν σταματάει στο cast των ηρώων, αλλά επεκτείνεται και στις αρκετά περίεργες ειδικές κινήσεις τους.

b_940_0_16777215_00_images_Darkstalkers_Resurrection_Darkstalkers_Resurrection_image_01.jpg

Για τον έλεγχο των χαρακτήρων χρησιμοποιούνται έξι κουμπιά, τρία για γροθιές και τρία για λακτίσματα, ενώ υπάρχουν μπάρες ενέργειας για τα super moves και για την εκτέλεση των δυνατότερων εκδόσεων των ειδικών κινήσεων των χαρακτήρων, κάτι αντίστοιχο με τις EX moves του Street Fighter 4. Χάρη στις ομοιότητες με τη σειρά Street Fighter στο βασικό σύστημα χειρισμού και στη λογική εκτέλεσης των ειδικών κινήσεων, δεν είναι δύσκολο κάποιος να μεταπηδήσει στο Darkstalkers. Ωστόσο, για όσους δεν έχουν επαφή με τη σειρά, τονίζουμε ότι τα Darkstalkers δεν είναι "ένα ακόμα Street Fighter με διαφορετικά skin", αλλά για κάτι ουσιαστικά διαφορετικό.

Το δεύτερο και το τρίτο παιχνίδι της σειράς Darkstalkers έχουν ορισμένες διαφορές μεταξύ τους και λίγο διαφορετικό cast ηρώων. Το Darkstalkers Resurrection βασίστηκε στις Arcade εκδόσεις των δύο παιχνιδιών, κάτι που σημαίνει ότι στο Darkstalkers 3 απουσιάζουν ορισμένοι χαρακτήρες από το The Night Warriors: Darkstalkers Revenge, που υπήρχαν στην έκδοση για οικιακές κονσόλες.

Darkstalkers_Resurrection_image_02.jpg

Μία ενδιαφέρουσα διαφορά ανάμεσα στα δύο παιχνίδια της συλλογής είναι μία ιδιαιτερότητα του Darkstalkers 3 που σπάνια συναντάμε στο είδος. Οι μάχες δεν διαθέτουν τους παραδοσιακούς γύρους, αλλά κάθε χαρακτήρας έχει δύο ζωές. Όταν τελειώσει η ενέργεια ενός χαρακτήρα, χάνει μία ζωή και αυτόματα οι μαχητές απομακρύνονται και η μάχη είναι έτοιμη να ξεκινήσει ακόμα μία φορά όπως ακριβώς θα συνέβαινε αν είχαμε τους παραδοσιακούς γύρους. Η διαφορά είναι πως ο ήρωας που νίκησε συνεχίζει με την ενέργεια που είχε και συνεχίζει να έχει δύο ζωές.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσο λίγότερη ενέργεια χάσει ο νικητής στον πρώτο γύρο, τόσο μεγαλύτερο πλεονέκτημα έχει για τη συνέχεια. Πιστεύουμε ότι αυτή η προσέγγιση δεν είναι ούτε καλύτερη, ούτε χειρότερη από την παραδοσιακή, απλά κάτι διαφορετικό. Το gameplay των παιχνιδιών της σειράς είναι παρά πολύ καλό ακόμα και σήμερα και οι φίλοι των fighting τίτλων έχουν κάθε λόγο να επιστρέψουν στη σειρά μιας και δεν υπάρχει κάτι παρόμοιου ύφους στην αγορά.

b_940_0_16777215_00_images_Darkstalkers_Resurrection_Darkstalkers_Resurrection_image_03.jpg

Το Darkstalkers Resurrection δεν αποτελεί κανονικό remake, αλλά έχει γίνει ένα τυπικό HD update και έχουν προστεθεί κάποια φίλτρα για να γίνει το αποτέλεσμα πιο ελκυστικό οπτικά. Τα εν λόγω φίλτρα δεν μπορούν να κρύψουν την ηλικία των παιχνιδιών, αλλά γενικά τα δύο Darkstalkers του πακέτου παραμένουν ομόρφα χάρη στο art direction τους. Υπάρχει η δυνατότητα να παίξουμε σε αναλογία 16:9, με μία μικρή παραμόρφοση της εικόνας, αλλά ο καλύτερος τρόπος να παίξει τη συλλογή είναι μάλλον με τη κανονική προβολή 4:3 όπου δεξία και αριστερά από την οθόνη υπάρχουν στατιστικά και ενημερωνόμαστε για την πρόοδό μας στα challenges, όπως ακριβώς και στο Street Fighter 3 online.

{PAGE_BREAK}

Aξίζει να σημειώσουμε ότι πατώντας το Select στην αρχική οθόνη οποιοδήποτε παιχνιδιού, μεταφερόμαστε άμεσα στο άλλο παιχνίδι της σειράς. Το single player  διαθέτει ένα λιτό arcade mode, πολύ καλό Practice mode και μερικά Tutorial/ Trials για όλους τους χαρακτήρες. Τα Trials δεν είναι ό,τι δυσκολότερο έχουμε δει, αλλά είναι προφανές ότι απευθύνεται σε άτομα που έχουν κάποια επαφή με το είδος. Όπως προαναφέραμε, το Darkstalkers Resurrection διαθέτει και –κοινά  για τα δύο παιχνίδια- challenges. Τα challenges ποικίλουν και μπορούν να συσχετίζονται με κάποιο Trial ή, πιο συχνά, με την πραγματοποίηση διάφορων κινήσεων κατά τη διάρκεια των μαχών.

Το παιχνίδι μετράει διάφορα στατιστικά, όπως τους νικηφόρους γύρους, τον αριθμό των projectiles, το πόσες φορές προκαλέσαμε κάποιο αρνητικό effect στους αντιπάλους μας (burned, shocked,frozen κ.α. ), πόσες φορές κάναμε μία συγκεκριμένη ειδική κίνηση και διάφορα άλλα. Με την εκπλήρωση των στόχων που μας θέτουν τα challenges, κερδίζουμε XP και levels. Τα levels δεν έχουν πρακτική σημασία, αλλά έχουμε τη δυνατότητα να δαπανήσουμε τα XP για να ξεκλειδώσουμε εικόνες και video από τους χαρακτήρες της σειράς. Το  Darkstalkers Resurrection περιέχει αρκετά στοιχεία "fan service" που θα ικανοποιήσουν τους οπαδούς της σειράς, αλλά αντιθέτως δεν κάνει πολλά πράγματα για να προσελκύσει όσους έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή μαζί του. Επιπλέον, το offline περιεχόμενο είναι το εντελώς απαραίτητο και θα απογοητεύσει όσους θέλουν να αγοράσουν το Resurrection για το single player mode. Το κυρίως πιάτο, για άλλη μία φορά, είναι το online.

Darkstalkers_Resurrection_image_04.jpg


Τις ώρες που γραφόταν το παρόν κείμενο, το Darkstalkers Resurrection δεν είχε  κυκλοφορήσει επίσημα, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπήρχαν παίκτες στους servers και, κατά συνέπεια, δεν καταφέραμε να δοκιμάσουμε το netcode στην πράξη. Το Darkstalkers Resurrection χρησιμοποιεί το σύστημα GGPO, που υπάρχει και στα Street Fighter III: 3rd Strike Online Edition και Marvel vs. Capcom Origins. Υποστηρίζονται lobbies για 8 άτομα, replay channels και η δυνατότητα να ανεβάσουμε το replay κάποιου αγώνα στο Youtube. Θεωρητικά, το online είναι πλήρες, όμως όλα θα κριθούν από την ανταπόκριση του κοινού. 

To Darkstalkers Resurrection είναι ένα πακέτο με δύο καλά fighting παιχνίδια που σίγουρα που αξίζει να τα παίξει κάποιος ακόμα και σήμερα. Η "μεταφορά" της σειράς στο 2013 είναι αρκετά καλή, αν και δεν γίνεται κάνενα βήμα για να έρθουν κοντά στη σειρά παίκτες που δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ ξανά με το franchise. Το single player περιεχόμενο είναι ελάχιστο και ουσιαστικά το κριτήριο αγοράς είναι το αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί με το multiplayer. Αν ο υποψήφιος αγοραστής δεν θέλει να παίξει online, δεν έχουμε κάποιο σοβαρό λόγο να του προτείνουμε την εν λόγω συλλογή. Από την άλλη πλευρά, αν και δεν είδαμε το netcode στην πράξη, με δεδομένη την εμπειρία της Capcom και το πολύ καλό gameplay, προτείνουμε το Darkstalkers Resurrection σε όλους του φίλους του είδους που θέλουν να ασχοληθούν με online μονομαχίες και σε κάτι ελαφρώς διαφορετικό από τα συνηθισμένα.

Νίκος Καβακλής

Θετικά

  • Το ιδιαίτερο cast ηρώων και οι περίεργες ειδικές κινήσεις, είναι στοιχεία αρκετά για να διαφοροποιήσουν τα Darkstalkers από τους ανταγωνιστές, ακόμα και σήμερα
  • Το gameplay παραμένει πολύ καλό
  • Άρτια μεταφορά αν και...

Αρνητικά

  • ...το offline περιεχόμενο για μία ακόμα φορά είναι ελάχιστο
  • Δεν υπάρχουν απλά tutorials που θα μπορούσαν να εγκλιματίσουν γρηγορότερα τους αρχάριους

Βαθμολογία

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Το The Unfinished Swan έγινε διαθέσιμο σε υπολογιστές και iOS
Πρώην αποκλειστικότητα του PlayStation, από την προηγούμενη γενιά.
PS+ Φεβρουαρίου: Ένας εντυπωσιακός μήνας για την υπηρεσία
Σημαντικοί τίτλοι και 100GB χώρος για κάθε συνδρομητή.
O Ιανουάριος 2019 στο PlayStation Plus
Ποδαρικό με Steep, Portal Knights και Zone of the Enders HD Collection.
PS+ Δεκεμβρίου: Αυτοί είναι οι δωρεάν τίτλοι των Χριστουγέννων
Ατμοσφαιρικές διακοπές με... πολλά οκτάνια!
Η Black Friday στο PlayStation
Προσφορές σε Spider-Man, FIFA 19, Red Dead Redemption 2, God of War, PS+ συνδρομές κ.α.
O Νοέμβριος στο PlayStation Plus
Με Yakuza: Kiwami και Bulletstorm: Full Clip.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Comments (11)

This comment was minimized by the moderator on the site

Must Buy ! & Μπραβο στο GameOver.GR : The 1st Darkstalkers Resurrection Review στο Metacritic .

This comment was minimized by the moderator on the site

Και κοίτα σύμπτωση! Πριν λίγες μέρες αγόρασα για το Dreamcast το Darkstalkers - Vampire chronicle for matching service.Δεν ήξερα ότι θα κυκλοφορήσει σε psn και xbox live.

This comment was minimized by the moderator on the site

Λατρεύω τα fighting games, αλλά δεν το έχω παίξει ποτέ.

This comment was minimized by the moderator on the site

Εμένα μου άρεσε πολύ η σειρά αλλά Τι να το κάνεις το HD χωρίς να υπάρξουν άλλες βελτιώσεις/προσθήκες ? εαν και εφόσον δεν γίνει κανονικό Remake,η ακόμα καλύτερα καινούργιο τελείως παιχνίδι,πχ με γραφικά SSF4 η SFvTekken δεν υπάρχει περίπτωση να ασχοληθώ.

This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπημένη σειρά. Σε αυτά η Capcom ήταν εγγύηση. Αν και τα έχω, ακόμη και αυτό στο PSP, σε deal of the week δεν θα έλεγα όχι για την HD έκδοση των 2 και 3. Το GGPO σύστημα καλοδεχούμενο.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ένα από τα πιο ιστορικά και ατμοσφαιρικά fighting!! Αξίζει πάντως να βγάλουν ένα καινούριο επεισόδιο της σειράς κάποια στιγμή!

This comment was minimized by the moderator on the site

Ξέρουμε τιμή ?( δεν ασχολήθηκα ποτέ με αυτο )

This comment was minimized by the moderator on the site

το σύστημα με τις δυο μπάρες ζωές υπήρχε και killer instict και περίπου έτσι και στο weaponlord.

ωραίο review αν και δεν ξέρω εάν ο συγκεκριμένος αρθρογράφος (τίποτα προσωπικό με τον Νίκο) έχει μεγάλη εμπειρία σε fighting games με βάση κάποιες περιγραφές του gameplay.

This comment was minimized by the moderator on the site

Έπαιξα το demo και δεν μου άρεσε καθόλου. Υπάρχουν πολλά παιχνίδια fighting με καλύτερο gameplay και καλύτερα γραφικά.

This comment was minimized by the moderator on the site

@Gamer.Cy Στο US PSN ειναι 15$ .

This comment was minimized by the moderator on the site

Έχω την εντύπωση ότι στην Ασία θα κυκλοφορήσει σε Retail μορφή, πιθανόν πακέτο και με κανέναν ακόμα παρόμοιο τίτλο για να δικαιολογίσει και την αυξημένη τιμή.
Ωραίο δείχνει πάντως. Κρίμα που τα fighting παιχνίδια δεν τα μπορώ παρόλο που πολλά χρόνια πίσω είχα οργανώσει ακόμα και τουρνουά Tekken (μεταξύ της παρέας μας βέβαια, αλλά με κανονικές αγωνιστικές κάθε σαββατοκύριακο, με βαθμολογίες,...

Έχω την εντύπωση ότι στην Ασία θα κυκλοφορήσει σε Retail μορφή, πιθανόν πακέτο και με κανέναν ακόμα παρόμοιο τίτλο για να δικαιολογίσει και την αυξημένη τιμή.
Ωραίο δείχνει πάντως. Κρίμα που τα fighting παιχνίδια δεν τα μπορώ παρόλο που πολλά χρόνια πίσω είχα οργανώσει ακόμα και τουρνουά Tekken (μεταξύ της παρέας μας βέβαια, αλλά με κανονικές αγωνιστικές κάθε σαββατοκύριακο, με βαθμολογίες, κοινό να παρακολουθεί κ.λ.π.)

Διάβασε περισσότερα
There are no comments posted here yet