Ακόμα μια επιτυχία από τη NetherRealm.

Το Injustice: Gods Among Us είναι το νέο fighting παιχνίδι από τη NetherRealm Studios, γνωστή από τη σειρά Mortal Kombat. Το Injustice είναι ένα fighting 1 vs 1, όπου πρωταγωνιστούν ήρωες από τα DC Comics. Από τη πρώτη στιγμή που θα ασχοληθεί κάποιος με το νέο τίτλο της NetherRealm και του Ed Boon θα προσέξει το αισθητά ανεβασμένο επίπεδο παραγωγής και έναν τίτλο που ενώ στηρίζεται στο προηγούμενο Mortal Kombat προσπαθεί να προσθέσει νέα στοιχεία και να αποκτήσει τη δική του προσωπικότητα.

Το Gameplay: Σταθερές βάσεις, αρκετές νέες ιδέες

Το Injustice διαθέτει 24 χαρακτήρες από το σύμπαν της DC. Το βασικό σύστημα χειρισμού διαθέτει τρία πλήκτρα για αδύναμο, μεσαίο και δυνατό χτύπημα, ένα πλήκτρο για λαβή, ένα πλήκτρο για αλληλεπίδραση με το περιβάλλον και ένα για το skill κάθε ήρωα. Στα πρότυπα των BlazBlue, κάθε χαρακτήρας έχει μία ειδική ικανότητα που χρησιμοποιείται με το πάτημε ενός κουμπιού.

Για παράδειγμα, ο Batman ενεργοποιεί τα Batarang, ο Superman γίνεται για περιορισμένο χρόνο πιο δυνατός, ο Nightwing και η Wonder Woman αλλάζουν όπλο και σετ κινήσεων, ο Jocker κάνει counters και ούτω καθ’εξής. Πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να υπάρχει μεγαλύτερη φαντασία στα skills ορισμένων χαρακτήρων, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι το gameplay γίνεται πιο βαθύ και πως οι χαρακτήρες έχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ τους. Επιπλέον, υπάρχει ένα ανανεωμένο combo breaker, μία super move στα πρότυπα του Mortal Kombat, που ενεργοποιείται πατώντας RT+LT (ή L2+R2) όταν γεμίσει η αντίστοιχη μπάρα, δυνατότερες εκδόσεις των ειδικών κινήσεων που καταναλώνουν ένα κομμάτι από τη μπάρα ενέργειας και Wagers.

injustice ps4 image 01

Κατα τη διάρκεια των τελευταίων, οι δύο χαρακτήρες συγκρούνονται και καλούνται να ποντάρουν ένα ποσοστό της μπάρας ενέργειάς τους κρυφά από τον αντίπαλο. Όποιος ποντάρει μεγαλύτερο ποσό κερδίζει κάτι που μπορεί να έχει σαν συνέπεια μεγαλύτερο damage ή και health regen για το νικητή. Το χαρακτηριστικό αυτό είναι όμορφο οπτικά αλλά δεν μπορούμε να πούμε πως μας άρεσε ιδιαίτερα.

Το σημαντικότερο νέο χαρακτηριστικό του παιχνιδιού είναι τα interactive objects στις πίστες. Δύο χαρακτήρες μπορούν να αλληλεπιδράσουν με διαφορετικό τρόπο στο ίδιο αντικείμενο. Για παράδειγμα, η Catwoman μπορεί να πηδήξει επάνω στο αμάξι του background και στη συνέχεια να κάνει άλμα στην αντίθετη πλευρά, ενώ ο Superman μπορεί να σηκώσει το ίδιο αμάξι και να το ρίξει πάνω στον αντίπαλο. Ορισμένα interactive objects μπορούν να κάνουν σημαντικό damage και η χρήση τους στη μάχη μπορεί να αποφέρει αρκετά οφέλη.

Τα interactive αντικείμενα κάνουν σημαντικότερη την τοποθέτηση του χαρακτήρα μας στη πίστα, αν και δεν είναι εύκολο πάντα να διακρίνουμε αν είμαστε στη σωστή θέση για τη χρήση τους. Αυτό συμβαίνει εν μέρει και επειδή το εικονίδιο που δείχνει ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε interactive αντικείμενο δεν είναι στη καλύτερη δυνατή θέση. Επίσης, όταν στριμώξουμε έναν αντίπαλο στη γωνία της αρένας, με την κατάλληλη επίθεση μπορούμε να σπάσουμε με το... σώμα του ένα κομμάτι που επιπέδου και να στείλουμε τον εχθρό σε ένα διαφορετικό επίπεδο της αρένας προξενώντας μεγάλη ζημιά.

injustice ps4 image 02

Στο Injustice κάθε χαρακτήρας έχει δύο μπάρες ενέργειας και υπάρχει μόνο ένας γύρος. Όταν τελειώσει η πρώτη μπάρα ενέργειας τα πάντα σταματάνε για λίγα δευτερόλεπτα και οι μονομάχοι ξαναπαίρνουν τις αρχικές τους θέσεις ώστε να ξαναρχίσουν τη μονομαχία. Σημαντικό είναι ότι όσο δυνατή και να είναι η επίθεση που τελειώνει την πρώτη health bar, η δεύτερη μπάρα υγείας δεν θα μειωθεί μέχρι οι χαρακτήρες να πάρουν ξανά την αρχική τους θέση. Οι super moves εξακολουθούν να είναι παντοδύναμες και προτιμούσαμε να κρατάμε την ενέργειά μας για αυτές. Επίσης αξίζει να αναφέρουμε ότι η εκτέλεση των ειδικών κινήσεων έχει κοινή φιλοσοφία με τη σειρά Mortal Kombat.

Η συνολική αίσθηση που απορρέει από το gameplay είναι πως έχουμε να κάνουμε με ένα ελαφρά βελτιωμένο Mortal Kombat, το οποίο έχει κάποιες ιδέες-πειράματα που είναι συνήθως αρκετά καλά υλοποιημένα, αλλά θα μπορούσαν να είναι και ακόμα καλύτερα. Όπως και να έχει, συνολικά, έχουμε να κάνουμε με ένα καλό και διασκεδαστικό παιχνίδι, που βασίζεται σε έναν οικείο πυρήνα αλλά έχει τις απαραίτητες προσθήκες.

Το offline περιεχόμενο

Η NetherRealm Studios προσφέρει ξανά πλούσιο offline περιεχόμενο. Το story mode διαθέτει παρόμοια φιλοσοφία σε σχέση με το πιο πρόσφατο Mortal Kombat. Μάλιστα, στους τομείς του σχεδιασμού και της δομής του εν λόγω mode υπάρχουν αρκετές βελτιώσεις. Τα cut scenes είναι εξαιρετικά σκηνοθετημένα και σε συνδυασμό με τον πολύ βελτιωμένο τεχνικό τομέα συχνά καταφέρνουν να κάνουν τις μάχες ανάμεσα στους ήρωες της DC εντυπωσιακές. Ακόμα πιο βελτιωμένοι είναι οι διαλόγοι, ενώ πριν την έναρξη ορισμένων μαχών υπάρχουν quick time events, όπου ο ήρωας που ελέγχουμε προσπαθεί να αποφύγει τις επιθέσεις του αντιπάλου ή και να αντεπιτεθεί.

injustice ps4 image 03

Το πόσο καλά πήγαμε στα εν λόγω QTE επηρρεάζει την ενέργεια που θα έχουν οι δύο χαρακτήρες κατά την έναρξη των μονομαχιών. Ο βαθμός δυσκολίας του story mode είναι σαφώς πιο ισορροπημένος και απουσιάζουν εντελώς τα φθηνά boss fights του προηγούμενου Mortal Kombat. Ωστόσο, κάπου εδώ τα θετικά σταματούν.

Η υπόθεση στο Injustice (ειδικά για όσους δεν έχουν γνώση των κόμικ) είναι αδιάφορη και ενιότε μπερδεμένη χωρίς λόγο. Παρά τις βελτιώσεις στα σημεία, βρήκαμε το story mode αρκετά χλιαρό, με λίγες μόνο καλές στιγμές. Έτσι παρ’ όλο που το Injustice έμαθε πολλά από τις λανθασμένες επιλογές του story mode του τελευταίου Mortal Kombat, το διάρκειας περίπου 6 ωρών story μας άρεσε σαφώς λιγότερο σε σχέση με το αντίστοιχο mode του προηγούμενου παιχνιδιού των NetherRealm Studios. Το έταιρο μεγάλο mode του Injustice είναι το S.T.A.R. Labs, το οποίο αντικαθιστά το Challenge Tower του Mortal Kombat, αναβαθμίζοντάς το όμως πλήρως.

Στο εν λόγω mode ο κάθε χαρακτήρας έχει 10 δοκιμασίες. Δεν είναι διαθέσιμες οι δοκιμασίες όλων των χαρακτήρων από την αρχή, αλλά ξεκλειδώνονται κερδίζοντας αστέρια στις υπάρχουσες δοκιμασίες. Κάθε δοκιμασία έχει 3 αστέρια, τα οποία απαιτούν την εκπλήρωση κάποιων στόχων. Οι περισσότερες από τις δοκιμασίες του S.T.A.R. Labs είναι ευφάνταστες και καλοφτιαγμένες αν και δεν απουσιάζουν εντελώς οι αστοχίες. Κατά τη διάρκεια των δοκιμασιών κάθε χαρακτήρα ξεδιπλώνεται μία μικρή ιστορία με τη βοήθεια κάποιων υπότιτλων κατά την έναρξη των challenges.

Injustice 01

Για παράδειγμα, ο Superman -στις 10 πρώτες δοκιμασίες- πρέπει να σώσει τη Lois από τα χέρια του Lex Luthor. Μπορεί να μην υπάρχει αφήγηση ή κάτι το ιδιαίτερο σε αυτές τις mini-ιστορίες, αλλά είναι μία λεπτομέρεια που κάνει το σύνολο πιο ενδιαφέρον. Ορισμένες από τις δοκιμασίες είναι πραγματικά εξαιρετικά καλοφτιαγμένες, όπως για παράδειγμα η μάχη του Flash με τον Grundy, όπου πρέπει παράλληλα να προσέχουμε τους πολίτες που περπατούν στο background και να τους σώσουμε πατώντας το κατάλληλο πλήκτρο κοντά τους πριν τους χτυπήσουν τα συντρίμια που πέφτουν.

Άλλες δοκιμασίες ξεφεύγουν από τα στενά όρια των fighting παιχνιδιών, προσφέροντας μία ευχάριστη εναλλαγή. Θετικό είναι και το πως αν "κολλήσουμε" κάπου, μπορούμε να παρακάμψουμε τη δοκιμασία. Συνολικά, το S.T.A.R. Labs είναι ένα πολύ καλοφτιαγμένο mode, που μπορεί να μας κρατήσει απασχολημένους για πολλές ώρες. Τέλος, υπάρχει το κλασσικό arcade mode, το οποίο μάλιστα διαθέτει πολλές παραλλαγές. Για παραδείγμα, μπορούμε να παίξουμε έχοντας συνεχές health drain ή ξεκινώντας με λιγότερη ενέργεια. Στο τέλος του εν λόγω mode ξεκλειδώνουμε το ending του χαρακτήρα, το οποίο εμφανίζεται μεν με στατικές εικόνες, αλλά είναι αρκετά καλοφτιαγμένο σε σχέση με endings άλλων παιχνιδιών. Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε το mode αυτό το λιγότερο ενδιαφέρον που έχει να προσφέρει το παιχνίδι στο single player.

Injustice image 04

Οnline Multiplayer

Το online multiplayer στο Injustice διαθέτει Ranked matches και Player matches σε lobbies που διαθέτουν spectator mode. Τα modes των Player matches είναι τρία -το 1v1, το King of the Hill, όπου ο νικητής συνεχίζει μέχρι να χάσει, και το survival που είναι με παρόμοιο με το προηγούμενο, μόνο που ο νικητής συνεχίζει με την ενέργεια που του είχε μείνει συν κάποιο bonus. Δεν υπάρχουν replays και replay channels, αλλά το πόσο θα πειράξει αυτή η απουσία τον τελικό καταναλωτή είναι κάτι εντελώς υποκειμενικό. Το netcode είναι εξαιρετικό και καταφέραμε να απολαύσουμε αρκετά παιχνίδια με σχεδόν μηδενικό lag.

Η κοινότητα του παιχνιδιού αυτή τη στιγμή δεν είναι τόσο μεγάλη όσο περιμέναμε -με δεδομένο ότι μόλις κυκλοφόρησε το παιχνίδι. Ακόμα, είναι σχετικά εύκολο να βρούμε αντιπάλους, αν και δε τα καφέρναμε πάντα στο mode που θέλαμε. Όσο για την ποιότητα των μονομαχιών, βρήκαμε πολλούς παίκτες που έκαναν συνεχώς τις ίδιες κινήσεις ή έπιαναν μία γωνία και έκαναν επιθέσεις με projectiles, κάτι που κάνει το mode λιγότερο διασκεδαστικό.

Ο τεχνικός τομέας

Τα γραφικά του Injustice είναι πολύ καλά, εκτός ίσως από το animation, που δε βρίσκεται πάντα στο ίδιο επίπεδο. Τα μοντέλα των χαρακτήρων είναι πολύ καλοσχεδιασμένα και κατά τη διάρκεια των μαχών οι στολές των ηρώων φθείρονται. Τα οπτικά εφέ είναι επίσης πολύ καλοφτιαγμένα, αλλά την προσοχή κλέβουν οι πίστες όπου εξελίσσονται οι μονομαχίες. Οι πίστες είναι αρκετά εντυπωσιακές και γεμάτες αντικείμενα που καταστρέφονται. Το art direction του Injustice είναι "σοβαρό" και -σε ό,τι αφορά το στυλ του- πολύ μακρυά από τα περισσότερα ανταγωνιστικά προιόντα και ειδικά τα ιαπωνικά. Σε γενικές γραμμές, τα γραφικά του παιχνιδιού είναι από τα καλύτερα που έχουμε δει στο είδος. Από την άλλη πλευρά ο ηχητικός τομέας είναι αδιάφορος -πέρα από τα πολύ καλά voice overs του Story mode.

Συμπεράσματα

Το Injustice: Gods Among Us είναι ένα πολύ καλό fighting παιχνίδι, που δείχνει να στοχεύει περισσότερο στους παίκτες που θα εκτιμήσουν τη πληρότητα του offline περιεχομένου. Το story mode θα μπορούσε μεν να είναι ακόμα καλύτερο, αλλά δεν είναι πολλά τα fighting που προσφέρουν κάτι αντίστοιχης ποιότητας, μάλλον το αντίθετο. Επιπλέον, το S.T.A.R Labs είναι ένα εξαιρετικό mode για όσους αρέσκονται στις δοκιμασίες. Σε όλα τα modes κερδίζουμε XP, με τα οποία ανεβαίνουμε levels και ξεκλειδώνουμε unlockables που αποτελούν ένα καλό extra, αλλά τίποτα παραπάνω.

Στο online multiplayer τα πράγματα είναι κάπως πιο περίεργα, μιας και ενώ το net code είναι άψογο, το spamming αυτή τη στιγμή -ακόμα και αν δεν είναι υπερβολικά έντονο- δεν μας άφησε να ευχαριστηθούμε τις μάχες στο βαθμό που περιμέναμε. Επιπλέον, η κοινότητα του παιχνιδιού μας προβλημάτισε κάπως και μας κάνει να αναρωτιόμαστε για τη μακροβιότητα του παιχνιδιού. Όπως και να έχει, με τα θετικά και τα αρνητικά του, το Injustice αποτελεί μία πολύ καλή πρόταση για τους φίλους του fighting genre.

Νίκος Καβακλής

Θετικά

  • Πολύ καλά γραφικά
  • Διασκεδαστικό gameplay με ενδιαφέρουσες ιδέες
  • Πολύ καλό netcode
  • Πλούσιο offline περιεχόμενο με ένα εξαιρετικό S.T.A.R. Labs...
  • ...και ένα καλοφτιαγμένο story mode…

Αρνητικά

  • ...το οποίο όμως χάνει πολλούς πόντους λόγω της αδιάφορης ιστορίας
  • Συγκριτικά λίγοι παίκτες online για τίτλο που μόλις κυκλοφόρησε
  • Κάποια χαρακτηριστικά του gameplay ίσως έπρεπε να δουλευτούν λίγο παραπάνω

Βαθμολογία

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Περαιτέρω πληροφορίες για τις επιδόσεις του Xbox Series S
Όσον αφορά στα backward-compatible παιχνίδια.
Το The Unfinished Swan έγινε διαθέσιμο σε υπολογιστές και iOS
Πρώην αποκλειστικότητα του PlayStation, από την προηγούμενη γενιά.
Διευκρινίσεις για τις επιδόσεις του Xbox Series S
Χωρίς τις οπτικές βελτιώσεις του Xbox One X στα παιχνίδια backward-compatible.
Επιστροφή του Alan Wake στο Xbox Store
Επιλύθηκαν τα θέματα με τα πνευματικά δικαιώματα της μουσικής.
Τι επιφυλάσσει η νέα χρονιά στους Gold Μembers του Live
Αρχή χρονιάς με Styx, Batman, Kazuya και Star Wars.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Comments (25)

This comment was minimized by the moderator on the site

Απλά υπέροχο!

This comment was minimized by the moderator on the site

Ωραίο review Νίκο. Διάβασα πράγματα για το σενάριο στο wiki και περίμενα να ήταν κάτι καλύτερο. Θα το νοικιάσω όμως κάποια στιγμή.

This comment was minimized by the moderator on the site

Μέχρι ποσά lv παει?

This comment was minimized by the moderator on the site

Στη λίστα κι αυτό...

This comment was minimized by the moderator on the site

Καλό παιχνίδι. Ίσως στο μέλλον το πάρω, αν και για μένα τρία fighting παιχνίδια σε αυτή την γενιά είναι υπέραρκετα...

This comment was minimized by the moderator on the site

To παιχνίδι απο οσο εχω δοκιμάσει είναι γενικά καλό, όμως δεν βλέπω απο κει και πέρα,να είναι κατι το ιδιαίτερο, δεν νομίζω πως φτάνει σε καμμία περίπτωση άλλα fighting games της γενιάς, είτε 2D είτε 3D ακόμα και το ομογάλακτο του, Mortal combat που και αυτό δεν είναι απο τα καλύτερα στίς προτιμήσεις μου,είχε σαφως πιο solid σύστημα μάχης και gameplay,,θα αναλύσω λίγο την γνώμη μου και θα...

To παιχνίδι απο οσο εχω δοκιμάσει είναι γενικά καλό, όμως δεν βλέπω απο κει και πέρα,να είναι κατι το ιδιαίτερο, δεν νομίζω πως φτάνει σε καμμία περίπτωση άλλα fighting games της γενιάς, είτε 2D είτε 3D ακόμα και το ομογάλακτο του, Mortal combat που και αυτό δεν είναι απο τα καλύτερα στίς προτιμήσεις μου,είχε σαφως πιο solid σύστημα μάχης και gameplay,,θα αναλύσω λίγο την γνώμη μου και θα σταθώ σε κάποια πράγματα που μου έκατσαν λίγο περίεργα, γιατί μου αρέσει να γράφω πάνω σε συγκεκριμένα πράγματα,το interaction στίς πίστες είναι γενικά καλό και υπάρχουν εντυπωσιακές Super moves αυτό είναι θετικό σίγουρα,απο κει και πέρα υπάρχουν ορισμένα θέματα σε physics του παιχνιδιού, που επιρεάζουνε κάπως το gameplay και το κάνουν λίγο αφύσικό,αν τα είχανε προσέξει θα είχαμε κάτι σαφώς πολύ καλύτερο,ιδιαίτερα στο jumping cross up και wake up game υπάρχουν κάποια θέματα,ίσως είναι ψιλά γράμματα για τους περισσότερους αλλά οι ειδικοί του είδους αντιλαμβάνονται τι ενοώ,αναφέρω λοιπόν σχετικά με αυτό το θέμα την "αργή"σε σημεία κίνηση του χαρακτήρα,πχ ο χαρακτήρας γυρνάει αργά μετά την προσγείωση απο άλμα,δεν υπάρχει auto cross up οπως πχ στο MK γενικά τα cross up δεν είναι αξιόπιστα οπως σε άλλα fighting games,ενω κάποιες φορές ορισμένες κινήσεις που θεωρούνται απλές δεν τις διαβάζει το παιχνίδι ίσως εχει να κάνει με ενα παράξενο timing,τελος να πω οτι πολλές μάχες είναι κανονικά shoot em up wars αλλα αυτό μπορεί να αρέσει σε κάποιους

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

Φαίνεται πολύ ωραίο παιχνίδι. Κρίμα που δεν μου αρέσουν τα fighting.
Επειδή όμως ότι έχει σχέση με σούπερ ήρωες (τους κλασικούς, με μπέρτα, κολάν και το σώβρακο από έξω) μου αρέσει, δεν το διαγράφω κατευθείαν. Θα δω.

This comment was minimized by the moderator on the site

Το τελευταίο Mortal Kombat ήταν ίσως το μόνο (μαζί με τα παλιά Soul Calibur) fighting game που με ενθουσίσε. Φοβεροί developers!

This comment was minimized by the moderator on the site

Μια χαρα το review το οποιο περιμενα για να προβώ σε αγορα , fighting game και superheroes γουστάρω πολύ

This comment was minimized by the moderator on the site

Επαιξα το ντεμο δεν ειμαι λατρεις του αλλα ηταν καλο.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ωραιο review.. Δεν αμφιβαλω πως το παιχνιδι ειναι πολυ καλο αλλα το mortal combat ηταν υπεραρκετο σε αυτη την γενια απο τα fighting games για μενα.. Ακομα δεν εχω μαθει τελεια ολους τους παικτες του οποτε δυσκολα "να ανοιχτω" και σε δευτερο fighting..

This comment was minimized by the moderator on the site

Αγορασα τη Red Son Special Edition απο Πλαισιο! Ωραιο review το περιμενω με ανυπομονησια!

This comment was minimized by the moderator on the site

Τελικά στο σύνολο του φαίνεται λίγο καλύτερο απο ότι έδωσε να καταλάβω το demo. Στα συν ο online κώδικας αλλά δεν λείπουν και τα θέματα με το animation και αυτά που αναφέρει ο Δάσκαλος πιο πάνω. Δεν ήθελα να νοσεί κάπου σε σχέση με το MK και φαίνεται να νοσεί σε κάποια σημεία. Έπεσε θέσεις στην σειρά της λίστας προταιρεότητας.

This comment was minimized by the moderator on the site

Πολυ καλο παιχνιδι....αναμενω την συλλεκτικη συντομα.Το μεσαιο απο τα αρνητικα ειναι λιγο κουλο.Το παιχνιδι παει καλα σε πωλησεις κ σιγουρα θα εχει κοσμο απο οτι φαινεται.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ωπ ωραίος ο Νίκος ! Δεν το περίμενα για το συγκεκριμένο , περίμενα μεγάλη πατάτα .

There are no comments posted here yet
Φόρτωση Περισσότερων