Δημιουργική γραφή

Ένα από τα συνηθέστερα κλισέ του Τύπου της βιομηχανίας είναι η επίκληση στη διαφορετικότητα κάθε παιχνιδιού όταν αυτό ξεστρατίζει λίγο από τα “καθιερωμένα”. “Ένα ωραίο αντίδοτο στη βία των περισσότερων  παιχνιδιών” ή  “ένα ευπρόσδεκτο διάλειμμα από την ανεγκέφαλη δράση” είναι μερικές από τις πολλές παρόμοιες εκφράσεις που συνοδεύουν σχεδόν νομοτελειακά κάθε platform/ puzzle game και οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι που δεν επικεντρώνεται σε “εκρηκτική” δράση, βια και πυροβολισμούς. Φυσικά, η γενίκευση στις μέρες μας, μιας τόσο ποικιλόμορφης βιομηχανίας σε «παιχνίδια δράσης», φαντάζει αστεία και υποδηλώνει ημιμάθεια ή και αμάθεια.

Έχοντας τονίσει τα παραπάνω, μπορούμε τώρα να πούμε πως η σειρά Scribblenauts ανήκει  στα παιχνίδια που δικαιούνται πραγματικά αυτούς τους χαρακτηρισμούς πέρα από κάθε κλισέ. Γιατί, παρόλο που -όπως είπαμε- η βιομηχανία μόνο περιορισμένη δεν είναι αυτή τη στιγμή, αυτά τα παιχνίδια είναι κάτι το μοναδικό και σαν ιδέα αλλά και σαν εκτέλεση, σχεδόν δημιουργώντας ένα δικό τους είδος. Το Scribblenauts Unlimited είναι το τέταρτο παιχνίδι της σειράς, που γεννήθηκε στο DS το 2009, και πέρα από την παρούσα έκδοση του 3DS που εξετάζουμε σε αυτό το κείμενο -που όπως είναι λογικό είναι η πιο περιορισμένη-, κυκλοφορεί και για Wii U και Games for Windows. Το παράδοξο, βέβαια, είναι πως η κυκλοφορία του στην Ευρώπη έρχεται ένα χρόνο μετά από την αντίστοιχη στην αγορά της Αμερικής. Αλλά είναι τέτοια η φύση του παιχνιδιού, που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί, λόγω αυτής της χρονικής απόστασης, παρωχημένο.

Scribblenauts unlimited image 01

Το gameplay του Scribblenauts Unlimited στηρίζεται αποκλειστικά σε μια απλή λειτουργία. Ο παίκτης έχει στη διάθεσή του ένα μαγικό μπλοκάκι, όπου όποια λέξη γράψει σε αυτό, μετουσιώνεται σε αντικείμενο στον εικονικό κόσμο του παιχνιδιού. Με  αυτόν τον τρόπο καλείται να βάλει τη δημιουργικότητά του να δουλέψει για να βρει λύσεις σε διάφορα προβλήματα των χαρακτήρων του κόσμου. Εκτός από αντικείμενο, μπορεί να γράψει και επίθετα μπροστά από αυτό, για να του προσδώσει μια ιδιότητα αλλά και να επηρεάσει τους ίδιους τους χαρακτήρες άμεσα. Η βάση δεδομένων για τις  λέξεις είναι αρκετά μεγάλη και αφήνει μεγάλη ελευθερία για πειραματισμό και αστείες – ανατρεπτικές λύσεις σε κάθε περίσταση.

Φυσικά, το παιχνίδι είναι προσανατολισμένο στις μικρότερες κυρίως ηλικίες, οπότε λέξεις ενήλικου περιεχομένου ή, για να το θέσουμε κομψά, “απρεπείς”, δεν περιλαμβάνονται. Προτού προχωρήσουμε παραπέρα, οφείλουμε να τονίσουμε πως για τη μεγαλύτερη ευχαρίστηση του παιχνιδιού, προϋποθέτεται ένα πλούσιο λεξιλόγιο στην αγγλική γλώσσα. Κάτι που φανταζόμαστε, είναι λίγο δύσκολο για τις ηλικίες που απευθύνεται ακόμα και σε μια αγγλομαθή χώρα όπως η Ελλάδα. Οπότε, αυτομάτως δημιουργείται ένα θέμα στο σημείο αυτό, για όσους δεν γνωρίζουν καλά αγγλικά και δεν έχουν διάθεση να είναι με το 3DS στο δεξί τους χέρι και με ένα λεξικό στο αριστερό.

Scribblenauts unlimited image 02

Από εκεί και πέρα, το παιχνίδι είναι διασκεδαστικό, όχι για την πρόκληση που προσφέρει –που είναι ανύπαρκτη- αλλά για την ελευθερία που αφήνει στον παίκτη και τις αλληλεπιδράσεις που δημιουργούνται από τις δημιουργίες του. Η δομή του, καθόλα παραδοσιακή. Ο παίκτης περιφέρεται στον κόσμο, βοηθάει τους χαρακτήρες, κερδίζει Starites –αστέρια- που ξεκλειδώνουν νέες περιοχές και πάει λέγοντας. Φυσικά δεν λείπει και το χιούμορ, που περιστασιακά δεν διστάζει να μπει και σε πιο “μαύρα” νερά. Σε μια δοκιμασία, κληθήκαμε να ικανοποιήσουμε την ιδιαίτερη πελατεία ενός εστιατορίου και ενώ η λέξη “blood” –αίμα- δεν περιλαμβάνονταν για να ξεδιψάσουμε έναν βρικόλακα, στον αμέσως επόμενο πελάτη -που ήταν ένας κανίβαλος-, μια νεαρή κοπέλα “θυσιάστηκε” για χάρη… της υψηλής μας κουζίνας.

Ευτυχώς, το παιχνίδι διαθέτει αρκετή φαντασία στις ιστορίες των χαρακτήρων και των καταστάσεων που καλούμαστε να βοηθήσουμε και παρά τη μικρή πρόκληση και τις σχεδόν αμέσως προφανείς λύσεις, το Scribblenauts Unlimited δεν γίνεται βαρετό. Θα μπορούσε, βέβαια, κάποιος να πει πως στηρίζεται επικίνδυνα στη διάθεση του παίκτη να σκαρφιστεί πιο “διασκεδαστικές” λύσεις, τη στιγμή που ο σχεδιασμός ελάχιστα τον προκαλεί για κάτι τέτοιο, και δεν θα είχε άδικο. Ωστόσο ο λίγο “τεμπέλικος”  ή απλά παιδικός σχεδιασμός δεν αναιρεί το γεγονός ότι προσφέρει τα εργαλεία για μεγαλύτερο αυτοσχεδιασμό, μετατρέποντας τον κόσμο του σε μια μεγάλη εικονική παιδική χαρά.

Scribblenauts unlimited image 03

Στο σημείο αυτό, οφείλουμε να τονίσουμε πως είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαστε με κάποιον τίτλο της σειράς, οπότε δεν είμαστε σε θέση να κρίνουμε αν οι ιδέες ανακυκλώνονται ή ο κεντρικός μηχανισμός gameplay έχει χάσει τη “σπιρτάδα” του. Για κάποιον που θα ασχοληθεί για πρώτη φορά με έναν τίτλο της σειράς, όπως εμείς, υπάρχει μπόλικο περιεχόμενο και τα πάντα αποπνέουν μια φρεσκάδα. Τα περιβάλλοντα διαθέτουν ποικιλία και έχουν μια πολύχρωμη ανάλαφρη προσωπικότητα. Γενικότερα, ο οπτικοακουστικός τομέας είναι προσεγμένος και “φιλικός” προς τον παίκτη, με το καρτουνίστικο, “καθαρό” στυλ του να αποδεικνύεται και λειτουργικά πολύ σημαντικό –για να ξεχωρίζει ο παίκτης εύκολα τα αντικείμενα που δημιουργεί-  αλλά και την “ξεκούραστη” μουσική. Βέβαια, δεν εκμεταλλεύεται καθόλου τις δυνατότητες του 3DS στην τρισδιάστατη απεικόνιση, αλλά ούτως ή άλλως ελάχιστα θα προσέδιδε στην ολοκληρωτικά δισδιάστατη εμπειρία  του.

Εν κατακλείδι, το Scribblenauts Unlimited είναι ένα χαριτωμένο παιχνίδι που θρέφεται από τη δημιουργικότητα και τη φαντασία των παικτών του. Δυστυχώς, ο σχεδιασμός του δεν μας προκαλεί όσο θα έπρεπε και οι λύσεις είναι συνήθως προφανείς, αλλά αυτό δεν εμποδίζει κάποιον παίκτη να διασκεδάσει, πειραματιζόμενος με τον πολύ ωραίο κεντρικό μηχανισμό του. Το παράδοξο, βέβαια, για την ελληνική αγορά, είναι πως πρόκειται για έναν τίτλο που απευθύνεται κυρίως σε ένα πιο παιδικό κοινό, αλλά ταυτόχρονα απαιτεί ένα σχετικά πλούσιο λεξιλόγιο στην αγγλική γλώσσα για να ξεδιπλώσει όλες τις αρετές του. Και είναι πραγματικά κρίμα, γιατί ιδίως για τους μικρότερους σε ηλικία παίκτες είναι ένα πραγματικό διαμάντι.

Όπως και να έχει, πρόκειται για μια φρέσκια και μοναδική στο είδος της εμπειρία, ένα puzzle game, που ιδίως αν δεν έχετε ξανασχοληθεί με κάποιον τίτλο της σειράς, θα σας εκπλήξει ευχάριστα με την απλότητα και τη δύναμη του βασικού του μηχανισμού.

Γιώργος Πρίτσκας

Τσέκαρε το βίντεο

Έκθεση εικόνων

Θετικά

  • Θρέφεται από τη δημιουργικότητα και τη φαντασία των παικτών
  • Ανάλαφρο, πολύχρωμο, έξυπνο, φιλικό  για παιδιά και για μεγάλους

Αρνητικά

  • Απαιτεί σχετικά καλή γνώση της αγγλικής για να παιχτεί όπως του αξίζει
  • Οι λύσεις είναι συνήθως αμέσως προφανείς, σπάνια προκαλείται η εναλλακτική σκέψη

Βαθμολογία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Comments (3)

This comment was minimized by the moderator on the site

Γουστάρω την "σειρά". Απόλαυσα το πρώτο στο DS και το Remix στο iOS αλλά δεν πήρα ακόμη τα Super και Unlimited. Επίσης και το Drawn to Life απο την ίδια εταιρία (5th Cell) είναι ενδιαφέρον στο Wii.

This comment was minimized by the moderator on the site

Πρίτσκα, είσαι αρκετά χαριτωμένος για τέτοια παιχνίδια. Παράτα τα!
.
.

This comment was minimized by the moderator on the site

Πολυ ωραιο παιχνιδακι. Το ειχα παρει με το WB Humble Bundle για pc και οσο επαιξα μου αρεσε, απλα θελει και λιγο φαντασια και αγγλικα καλα οπως γραφει και ο Γιωργος αλλιως κολλας σε σημεια. Πολυ ωραια παρουσιαση και οποιου του αρεσουν τα puzzle/γρυφοι ή εχει παιξει καποιο προηγουμενο ας το κοιταξει.

There are no comments posted here yet