Ως μαχητής, μάγος, κλέφτης ή… Eβραίος μπείτε στην περιπέτεια!

Πολλοί είναι αυτοί που έχουν προσπαθήσει να μεταφέρουν τηλεοπτικές σειρές -και δη κινουμένων σχεδίων- στον κόσμο των videogames με όχι και τόσο καλά αποτελέσματα. Κατά καιρούς έχουμε δει μεταφορές των Simpsons, Family Guy αλλά και άλλων South Park στο χώρο των βιντεοπαιχνιδιών, οι οποίες όμως έχαναν κάτι στη “μετάφραση”. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η μόνη σύνδεση που γινόταν με την φιλοσοφία της εκάστοτε τηλεοπτικής σειράς στην οποία βασίζονταν, ήταν κάποιο εισαγωγικό βίντεο ή κάποια ξεχασμένη cutscene κατά την πορεία του παιχνιδιού, προκειμένου να μας (υπεν)θυμίσει τον κόσμο όπου υποτίθεται ότι βρισκόμασταν.

Αν και δεν υπάρχει αμφιβολία πως τα έως τώρα βίντεο που προβλήθηκαν σχετικά με το South Park: The Stick of Truth ήταν ενθαρρυντικά, εντούτοις, τουλάχιστον για τον γράφοντα, υπήρχε η δυσπιστία σχετικά με το κατά πόσον θα μπορούσε να διατηρηθεί η τρέλα και το χιούμορ αυτής της ακραίας αμερικάνικης σειράς για το σύνολο του τίτλου. Έπειτα από την ενασχόλησή μας, πιστεύουμε πως τελικά η Obsidian Entertainment δείχνει πως ήταν μία από τις πλέον ιδανικές εταιρίες ανάπτυξης για την μεταφορά του κόσμου των Trey Parker και Matt Stone στα videogames, καθώς, μπορεί να έχει κάποια θεματάκια στα του gameplay, αλλά δεν παύει να είναι μια καθαρόαιμη (μεγάλη έμφαση σε αυτήν την λέξη) South Park εμπειρία.

South Park Stick image 12

Σε αντίθεση με τις προαναφερθείσες δημιουργίες (Simpsons, Family Guy κ.λπ.), όπου επιχειρούσαν να μεταλλάξουν τις δισδιάστατες σειρές σε τρισδιάστατα και –παράλληλα- άκομψα σκηνικά και χαρακτήρες, το South Park κερδίζει εξαρχής τις εντυπώσεις χάρη στο σχεδιασμό, που είναι 100% (άλλη έμφαση εδώ) πιστός στο πρωτογενές υλικό. Με άλλα λόγια, όταν θα δείτε κάποιον να ασχολείται με το Stick of Truth δύσκολα θα αντιληφθείτε ότι είναι το παιχνίδι και όχι κάποιο επεισόδιο της σειράς. Αλλά αυτός ο πρώτος εντυπωσιασμός της πιστής αναπαράστασης του South Park δεν αρκεί από μόνος του για να διατηρήσει το ενδιαφέρον. Τουλάχιστον, ο γράφων είχε το φόβο ότι δε θα αργούσε να έρθει η επανάληψη των αποστολών και η διαρκής φθίνουσα πορεία των αστείων και καταστάσεων, κάτι που είναι σύνηθες σε αυτού του είδους τα tie-ins.

Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές όπου βλέπουμε την αναφορά της υποτιθέμενης ουσιαστικής συμμετοχής των βασικών δημιουργών σε κάποια μεταφορά από τηλεοπτική σειρά σε βιντεοπαιχνίδι, μόνο για να δούμε το τελικό αποτέλεσμα να είναι, το λιγότερο, “άνοστο”.  Εδώ φαίνεται έκδηλα ότι οι Parker και Stone έδειξαν το ίδιο ενδιαφέρον και όρεξη που προσφέρουν ανεξίτηλα στα επεισόδια των South Park τόσο όσον αφορά στα κείμενα όσο και στην απόδοση των φωνών του πολυπληθούς κόσμου της αμερικάνικης κωμόπολης. Δεν υπάρχει -κυριολεκτικά- κάποιο σημείο στη διάρκεια της εμπειρίας που το παιχνίδι να κάνει σεναριακή-χιουμοριστική κοιλιά. Αντιθέτως, καταφέρνει συνεχώς να προκαλεί αβίαστα το γέλιο, με τους εξαιρετικά ξεκαρδιστικούς διαλόγους και τις θεότρελες καταστάσεις που εκτυλίσσονται.

South Park Stick image 11

Η ιστορία του τίτλου περιστρέφεται γύρω από το Ραβδί της Αλήθειας (Stick of Truth), το οποίο έχει τη δυνατότητα να ελέγχει το σύμπαν. Αν και στην αρχή βρίσκεται στα χέρια του Grand Wizard Cartman, της φυλής των Ανθρώπων, σύντομα θα κλαπεί από τα εχθρικά ξωτικά (τον επικεφαλής των οποίων θα σας αφήσουμε να τον ανακαλύψετε μόνοι σας). Σύμφωνα με τον Cartman είναι το πεπρωμένο ενός νεοφερμένου παιδιού (ο αμίλητος χαρακτήρας μας) να επαναφέρει την τάξη ανακτώντας το Ραβδί της Αλήθειας.

Όπως είναι φυσικό, αυτή η κατάσταση αποτελεί προϊόν της φαντασίας των παιδιών, με τα ραβδιά να αποτελούν απλά ξύλα, τα τόξα να έχουν βεντούζες στην άκρη, τα οχυρά να είναι φτιαγμένα από χαρτόνια κ.λπ. Όπως επίσης όμως είναι φυσικό, γνωρίζοντας τη σειρά South Park, η κατάσταση δε θα αργήσει να εκτροχιαστεί, οδηγώντας στην εμφάνιση εξωγήινων και ζόμπι-ναζί (τα οποία είναι πλέον υπαρκτά και όχι απλά στην φαντασία των παιδιών) μεταξύ άλλων απίστευτων χαρακτήρων. Δεν θα μπούμε σε λεπτομέρειες σχετικά με τις καταστάσεις όπου θα βρεθείτε, αλλά αρκεί να πούμε ότι δεν έχετε δει ούτε τα μισά στα διάφορα trailers.

South Park Stick image 10

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε αντίθεση με άλλους RPG τίτλους όπου η δράση και το επικό στοιχείο των σκηνικών είναι αυτά που κορυφώνονται με την εξέλιξη της ιστορίας, εδώ το χιούμορ είναι αυτό που συνεχώς κορυφώνεται. Αν και η περιπέτεια αρχίζει χλιαρά, δεν αργεί να δημιουργήσει ξεκαρδιστικές καταστάσεις σε σουρεαλιστικά σκηνικά, που συνήθως (όπως αρμόζει στη σειρά) ξεπερνούν τον ορισμό του χυδαίου. Η περιπέτεια του Stick of Truth λαμβάνει χώρα, όπως είναι φυσικό, στην επαρχιακή κωμόπολη South Park του Colorado, όπου μπορούμε να περιφερθούμε ελεύθερα στις διάφορες τοποθεσίες της τηλεοπτικής σειράς. Η έκτασή της είναι σχετικά μεν μικρή, αλλά τελικά κρίνεται ως σεβαστή, δεδομένου ότι υπάρχει πλήθος εσωτερικών χώρων που μπορούμε να επισκεφτούμε και κυρίως χώρων που είναι άμεσα αναγνωρίσιμοι από τη σειρά. Επίσης, για ένα μικρό κομμάτι του τίτλου η παρέα επισκέπτεται και τον Καναδά, όπου το μόνο που θα πούμε είναι πως αποτελεί ένα από τα highlights του τίτλου.

Όπως αναφέραμε παραπάνω, το Stick of Truth τοποθετείται στο είδος των RPGs και ως εκ τούτου εξαρχής θα χρειαστεί να επιλέξετε την κλάση του νέου παιδιού ανάμεσα από fighter, mage, thief και… Jew (πρώτο γέλιο ήδη από την οθόνη δημιουργίας του χαρακτήρα). Εδώ είναι που εντοπίζονται ορισμένα από τα θεματάκια που αναφέραμε στην αρχή του κειμένου, καθώς το σύστημα μάχης, αν και απόλυτα λειτουργικό, δεν προσφέρει τελικά σημαντικό βάθος. Το σύστημα μάχης, λοιπόν, ακολουθεί την turn based-JRPG τακτική, όπου στην ομάδα μας έχουμε μόλις δύο χαρακτήρες. Ο ένας είναι το νέο παιδί και ο άλλος μπορεί να είναι ένας εκ των Butters, Cartman, Kenny, Kyle ή Stan, κάθε ένας με τις δικές του ικανότητες.

South Park Stick image 05

Οι διαφορές στις κλάσεις δεν είναι σημαντικές, με την κάθε μία εκ των οποίων να προσφέρει ολιγάριθμες ειδικές ικανότητες που χρησιμοποιούν Power Points (PP). Αυτές οι δυνάμεις μπορεί να είναι αμυντικές ή επιθετικές, επιφέροντας διάφορα status effects, όπως αυτό της φωτιάς, του πάγου, του... εμετού κ.λπ. Μία “αχτίδα” βάθους στο gameplay διακρίνεται στη δυνατότητα να πατάμε την κατάλληλη στιγμή κάποιο κουμπί ώστε να πετύχουμε πιο αποτελεσματική άμυνα ή επίθεση, ένα στοιχείο που τουλάχιστον προσδίδει μία κάποια συνεχή διαδραστικότητα στο πεδίο της μάχης.

Σε γενικές γραμμές, οι διάφορες δυνάμεις και τακτικές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι αρκετά περιορισμένες και μετά από ένα σημείο το μόνο που κάναμε είναι να επαναλαμβάνουμε τις ίδιες τακτικές με μικρές παραλλαγές (ανάλογα με τον εχθρό) καταντώντας σε σημεία κουραστικές. Τουλάχιστον, τα random encounters είναι ελάχιστα, επιτρέποντας την εξερεύνηση χωρίς συνεχείς παύσεις. Επιπροσθέτως, παρά το σχετικά ρηχό σύστημα μάχης, η συνεχής εμφάνιση νέων εχθρών πρόσφερε μία σχετική ποικιλία, παρόλο που αυτό συνέβαινε κυρίως χάρη στον ευφάνταστο σχεδιασμό των εχθρών και των χιουμοριστικών επιθέσεων που είχαν, παρά στην αλλαγή τακτικών.

South Park Stick image 04

Όσον αφορά στην εξερεύνηση του χάρτη, το gameplay εμπλουτίζεται με διάφορες δυνάμεις που δύναται να χρησιμοποιήσουμε στην περιφορά μας στο περιβάλλον, όπως η δυνατότητα συρρίκνωσης ή τηλεμεταφοράς, που βοηθούν σε διάφορες απλοϊκές μεν άμεσες δε μεθόδους εξερεύνησης τους περιβάλλοντος. Ως είθισται στο είδος των RPG, η εξερεύνηση αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι του τίτλου, προσφέροντας πληθώρα κρυφών σημείων προς εύρεση εξοπλισμού και κάθε λογής αντικειμένων. Ο εξοπλισμός που θα βρείτε προσφέρει μία απόλυτα σεβαστή ποικιλία από περούκες, γάντια, κράνη και πανοπλίες καθώς και διάφορα είδη όπλων, όλα εκ των οποίων είναι δημιουργημένα με φαντασία, προσφέροντας ουσιαστικές αλλαγές στην παραμετροποίηση του χαρακτήρα.

Η εξερεύνηση επίσης βοηθάει και στο “lore” του South Park, καθώς πολλά από τα αντικείμενα είναι τοποθετημένα σε σημεία που εξυπηρετούν την ιστορία κάποιου χώρου ή χαρακτήρα. Αυτό γίνεται εμφανές ήδη από τα πρώτα βήματα στο Stick of Truth, όπου κατά την επίσκεψη στην κρεβατοκάμαρα της μητέρας του Cartman θα ανακαλύψετε το Rabbit Vibrator, ο οποίος μάλλον σύντομα θα αντιληφθείτε πως δεν είναι ακριβώς ένας λαγός που τρέμει… Σε γενικές γραμμές, λοιπόν, ο τομέας της εξερεύνησης προσφέρει συνεχώς νέες συγκινήσεις, χάρη στα γνώριμα μέρη όπου θα περιφερθούμε αλλά και την έμπνευση των δημιουργών για τον ευφάνταστο σχεδιασμό διαφόρων τοποθεσιών (πιστέψτε μας, θα βρεθείτε μπροστά σε σκηνικά και πεδία μάχης που δε θα τα περιμένατε ποτέ). Όσον αφορά στα quests, τόσο τα κύρια όσο και τα δευτερεύοντα, ευτυχώς δεν αναλώνονται σχεδόν ποτέ σε αδιάφορα fetch quests αλλά, αντιθέτως, προσφέρουν ενδιαφέρουσες ιστορίες και συγκρούσεις, που στην πλειοψηφία τους περιλαμβάνουν εύστοχες χιουμοριστικές καταστάσεις, οι οποίες αποτελούν έπαθλο από μόνες τους.

South Park Stick image 03

Για τον ήχο δεν έχουμε πολλά να πούμε. Οι Parker, Stone και λοιποί ηθοποιοί δίνουν πραγματικό ρεσιτάλ στις ερμηνείες, οι οποίες δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις ανάλογες της τηλεοπτικής σειράς. Το χιούμορ είναι ανεξάντλητο, οι αναφορές στη σειρά ατελείωτες, ενώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι βρίσκεται στα υψηλά επίπεδα χυδαιότητας που έχει θέσει εδώ και χρόνια το South Park. Τα μουσικά θέματα με τη σειρά τους, είναι ανάλογα του ύφους του τίτλου, με ορισμένα από τα τραγούδια να κλέβουν την παράσταση, μπαίνοντας σε ιδανικές στιγμές σε ορισμένα από τα καλύτερα επίπεδα του Stick of Truth.

Τελειώνοντας, θα θέλαμε να θυμίσουμε ότι με το κλείσιμο της THQ το 2012, το South Park πέρασε μία περίοδο αμφιβολίας σχετικά με το μέλλον του. Εμείς το μόνο που μπορούμε να πούμε, είναι ότι τελικά είμαστε τυχεροί που η συνεργασία της Ubisoft με την Obsidian απέδωσε καρπούς, καταφέρνοντας, έστω και με καθυστέρηση, το South Park: The Stick of Truth να βρει το δρόμο προς τα χέρια μας. Για όσους δεν έχουν επαφή με τη σειρά δεν μπορούμε να το προτείνουμε με σιγουριά, καθώς το ιδιαίτερο χιούμορ του South Park αναμφίβολα δεν είναι για όλους, ενώ το gameplay δεν είναι σε καμία περίπτωση ικανό από μόνο του για να κρατήσει το ενδιαφέρον. Από την άλλη, όμως, το συστήνουμε ανεπιφύλακτα σε όλους τους φίλους της σειράς, αλλά ακόμα και σε όσους απολαμβάνουν περιστασιακά κάποιο επεισόδιο.

Η διάρκεια των 12 περίπου ωρών μπορεί να φαντάζει μικρή για το είδος, αλλά πιστέψτε μας, δεν υπάρχουν πουθενά κοιλιές και fillers, παρά μόνο ασταμάτητες τρελές και ξεκαρδιστικές καταστάσεις.

Νικόλας Μαρκόγλου

To review βασίστηκε στην PC έκδοση του παιχνιδιού.

Τσέκαρε το βίντεο

Θετικά

  • Η τεχνοτροπία της τηλεοπτικής σειράς μεταφέρεται αυτούσια.
  • Το πανέξυπνο χιούμορ που δεν σταματάει ούτε λεπτό.
  • Η εξερεύνηση του South Park.
  • Είναι South Park.

Αρνητικά

  • Επαναλαμβανόμενο σύστημα μάχης.
  • Εξαιρετικές 12 ώρες αλλά και πάλι λίγες για RPG.

Βαθμολογία

Η αγάπη του Νικόλα για το gaming ξεκίνησε από πολύ νωρίς χάρη στο Atari 2600. Έκτοτε, το πάθος του για τα βιντεοπαιχνίδια αυξήθηκε με γεωμετρικούς ρυθμούς με ιδιαίτερη έμφαση στο console gaming και ιδίως στα FPS, action-adventure και οτιδήποτε έχει την indie “ταμπέλα”. Ο κινηματογράφος έρχεται στην πολύ κοντινή δεύτερη θέση στα χόμπι του, παρακολουθώντας ένα μεγάλο εύρος ταινιών από την αξεπέραστη εποχή του ασπρόμαυρου σινεμά μέχρι τα blockbusters του "ψηφιακού" Hollywood.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Neversong - Review
Ένα σκοτεινό παραμύθι για το παιδικό, ψυχικό τραύμα.
Ημερομηνίες για τη beta του Marvel’s Avengers
Ένας Αύγουστος γεμάτος δόκιμες.
Αλλαγές στο σύστημα των side quests θα έχει το Assassin’s Creed Valhalla
Όπως αναφέρει ο Narrative Director του τίτλου.
Νέο ορόσημο στην εμπορική πορεία του PUBG
Συπληρώνοντας λιγότερα από τρία χρόνια στην αγορά.
Δωρεάν ολοκαίνουργιος τίτλος από την Devolver Digital
Άμεσα διαθέσιμο το Devolverland Expo στο Steam
Ημερομηνία κυκλοφορίας του Yakuza Kiwami 2 σε Xbox και PC
Τέλος Ιουλίου θα γίνει διαθέσιμο το remake του Yakuza 2.
Κανονικά η διάθεση του Crysis Remastered στο Nintendo Switch
Παρά την καθυστέρηση των υπόλοιπων εκδόσεών του.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Comments (45)

This comment was minimized by the moderator on the site

Απλά Game of the Year

This comment was minimized by the moderator on the site

μια χαρα!!
οτι πρεπει για να περασουν οι μερες μεχρι να ερθει το DS2.

This comment was minimized by the moderator on the site

Oυσιαστκα το μοναδικο αρνητικο ειναι οτι το συστημα μαχης ειναι ρηχο.
Αν και δεν παρακολουθω την σειρα λογω ελλειψης χρονου (καλυτερα μη σωστης διαχειρησης ελευθερου χρονου) εχω δει ξεκαρδιστικα βιντεο στο youtube και με κερδισε σαν σειρα, οποτε μολις βρω χρηματα θα το αγορασω.

This comment was minimized by the moderator on the site

Πολύ ωραίο φαίνεται το παιχνίδι, να δώ πότε θα προλάβω να δώ 15 κύκλους southpark για να είμαι έτοιμος για την αγορά του.

This comment was minimized by the moderator on the site

Γειά σου ρε Obsidian!
Έχει να πέσει μπόλικο γέλιο.
Brack Friday Bunduru!!!!!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Μονο και μονο που εχει αυτουσιο το χιουμορ της σειρας για μενα παει για αγορα

This comment was minimized by the moderator on the site

Θα παιχτει οπωσδηποτε!

This comment was minimized by the moderator on the site

Θα το αγόραζα και σήμερα αν έβγαινε αλλά οι 12 ώρες με κρατάνε πίσω. ΠΑρόλα αυτά από το review σου Νίκο και από όσα έχω δει από τους έξω, μιλάμε για ένα αξιοπρεπέστατο παιχνίδι που σέβεται ταυτόχρονα και την σειρά. Αυτό εμένα με κέρδισε.

This comment was minimized by the moderator on the site

Μια καλη πτωση τιμης και ειναι σιγουρη αγορα!
Respect his authoritaaaah!

This comment was minimized by the moderator on the site

αγοράστηκε κ κατεβαίνει

This comment was minimized by the moderator on the site

Χαίρομαι που παρόλες τις δυσκολίες που είχε η ανάπτυξη του τίτλου (με την αλλαγή publisher) βγήκε καλό. Αν το είχε και το steam λίγο φθηνότερο...

This comment was minimized by the moderator on the site

Σπανια βλεπω South Park αλλα με ψηνει σε μια καλη τιμη να το παρω. Μονο το χιουμορ του μου αρκει!

This comment was minimized by the moderator on the site

Το παιχνίδι ήδη κατεβαίνει, στα θετικά αρνητικα τίποτα ανησυχητικό, 8 βαθμολογία, φτιάχνω καφεδούμπα και διαβάζω ολόκληρο το review. Αφού τελειώσει το παιχνίδι πρέπει να βρω χρόνο και για τους 16 κύκλους...

This comment was minimized by the moderator on the site

(αφού διάβασα το review) Δεν περιμένω παπάδες από gameplay και είμαι σίγουρος ότι θα χάσω κάποια κομμάτια του χιούμορ (έχω δει περιστασιακά κάποια επεισόδια και αρκετά μεμονωμένα βιντεάκια από τα οποία το 99% αυτών λάτρεψα) πιστεύω όμως ότι θα γελάσω. Φυσικά θα παιχτεί μια φορά ακόμα αφού δω και όλα τα επεισόδια (πρέπει να βρω 1-2 βδομάδες κενές, μάλλον θα σουβλίσω αρνί βλέποντας south park).

This comment was minimized by the moderator on the site

Άρα πρέπει να έχεις κάποια από τα επεισόδια για να μπορέσεις να το παίξεις. Δεν έχω ιδέα από τη σειρά και το παιχνίδι με τράβηξε.
Αλλά μετά από αυτό το άρθρο το ξανασκέφτομαι. Ωραίο άρθρο. Ευχαριστώ.

There are no comments posted here yet
Φόρτωση Περισσότερων