Η Milestone δοκιμάζει την τύχη της στο χώμα

Η ανακοίνωση πριν μερικούς μήνες πως η Milestone σκοπεύει να ασχοληθεί με έναν τίτλο βασισμένο στο θεσμό του Motocross, ακούστηκε σαν τον ξερό ήχο μιας Akrapovic σε έναν δίχρονο κινητήρα. Η ιταλική ομάδα ανάπτυξης, έχοντας μια σημαντική παρακαταθήκη στους δύο τροχούς, έχει καταφέρει να ανεβάσει τον πήχη σε υψηλά επίπεδα, παρουσιάζοντας κάθε φορά μία δημιουργία που αποτελεί προϊόν σοβαρής μελέτης, τεχνογνωσίας αλλά και μέτρο σύγκρισης για όλους τους υπόλοιπους. Το MXGP The official motocross videogame δεν αποτελεί -ευτυχώς- εξαίρεση, προσφέροντας απλόχερα αγώνες γεμάτους λάσπη, ταχύτητες και άλματα. Aλλά με μία σημαντική προϋπόθεση:

Αν θέλει κάποιος να απολαύσει τον τίτλο, ας είναι προετοιμασμένος για πολλές ώρες προπόνησης, μιας και τα πάντα κινούνται μέσα στα αυστηρά πλαίσια της εξομοίωσης, πλαίσια στα οποία η Milestone καταφέρνει και κινείται για ακόμα μια φορά με μοναδική μαεστρία. Ουσιαστικά τα πάντα θυμίζουν τη σειρά Moto GP, τόσο σε ό,τι αφορά το εικαστικό του κυρίως μενού, αλλά και στα περιεχόμενα. Ο παίκτης καλείται να δημιουργήσει την ψηφιακή του εκδοχή μέσω μιας καρτέλας που δεν διακρίνεται δυστυχώς για την ποικιλία της, ενώ για ακόμα μια φορά η πρόσληψη ενός manager αποτελεί κάτι το εντελώς διακοσμητικό. Ευτυχώς, η συνέχεια είναι σαφέστατα καλύτερη, μιας και η εξασφάλιση εκμετάλλευσης των αποκλειστικών δικαιωμάτων από την διοργανώτρια αρχή, τη γνωστή FIM, εγγυάται πως οι αναβάτες θα ντύσουν τις στολές τους με γνωστά λογότυπα από κατασκευαστές του χώρου, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο μια μοναδική εικόνα αυθεντικότητας στο όλο σύνολο.

MXGP screen 01

Σε επίπεδο επιλογών, το MXGP The official motocross videogame προσφέρει πρακτικά τα πάντα και έτσι οι πλέον ανυπόμονοι μπορούν να επιλέξουν την ενότητα Quick race ή time attack, οι λιγότερο βιαστικοί να εισέλθουν σε ένα πλήρες Grand Prix και όσοι αρέσκονται στο να χτίζουν σιγά σιγά την καριέρα τους, δεν έχουν παρά να διαλέξουν την ενότητα career. Ο τίτλος είναι αλήθεια πως αρχικά παραπλανεί και η απουσία ενός tutorial, πέρα από ένα σύντομο video ξενάγησης στην αρχή, δεν προετοιμάζει τον παίκτη κατάλληλα για τη συνέχεια. Ο αναβάτης θα έρθει αντιμέτωπος με την σκληρή, χωμάτινη αλήθεια από την πρώτη κιόλας στροφή και έτσι, δίχως δεύτερη σκέψη, επιβάλλεται η επίσκεψη στην ανάλογη ενότητα του μενού, όπου μέσα από μια σειρά μικρών videos, η ομάδα ανάπτυξης προσπαθεί να εξηγήσει τον τρόπο συμπεριφοράς αυτών των μηχανών.

Από εκεί και έπειτα απαιτείται σκληρή προπόνηση ώστε να τιθασεύσει κάποιος αυτές τις μοτοσυκλέτες, μιας και ό,τι τους λείπει σε κυβισμό, το έχουν –και με το παραπάνω- σε δύναμη. Γενικά, το Motocross χαρακτηρίζεται από νευρικές, σχεδόν σπασμωδικές κινήσεις, με απότομο άνοιγμα του γκαζιού, φρενάρισμα την τελευταία στιγμή και με τη βοήθεια περισσότερο του σώματος και όχι του τιμονιού θα έρθει η σωστή είσοδος στη στροφή και η μετέπειτα επιτάχυνση. Όλα αυτά το MXGP The official motocross videogame τα προσφέρει απλόχερα, αλλά όπως μπορεί να φανταστεί ο κάθε υποψιασμένος, το επίπεδο δυσκολίας βρίσκεται σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Και μάλιστα αυτό δεν προκύπτει μόνο από το απαιτητικό μοντέλο οδήγησης αλλά και από την αιχμηρή συμπεριφορά των αντιπάλων, που σε καμία περίπτωση δεν φαίνονται διατεθειμένοι να κάνουν πίσω.

MXGP screen 02

Όπως συνηθίζεται σε τίτλους που καταπιάνονται με το Motocross, ο έλεγχος της μοτοσυκλέτας γίνεται κυρίως από τους δύο αναλογικούς μοχλούς. Μπορεί οι σκανδάλες του χειριστηρίου να καταπιάνονται με το γκάζι και το φρένο, αλλά πραγματικά η ουσία δεν βρίσκεται εκεί. Ο αριστερός αναλογικός μοχλός έχει αναλάβει πρακτικά τον έλεγχο του τιμονιού, ενώ ο αντίστοιχος δεξιός τη θέση του σώματος του αναβάτη. Όταν η μοτοσυκλέτα προσεγγίζει μια στροφή, ο παίκτης θα πρέπει να "τσιμπήσει" ελαφρά το φρένο, να στρίψει ελάχιστα το τιμόνι και κατόπιν να προβάλει το πόδι του, ανάλογα με το που θέλει να πάει.

Σημαντικό ρόλο παίζουν οι στροφές του κινητήρα και η επιλογή της σωστής σχέσης στο κιβώτιο, γιατί μια λασπωμένη διαδρομή δεν είναι και η πλέον φιλική επιλογή, και αν κάποια κίνηση από τις παραπάνω δεν γίνει σωστά, η μηχανή είτε θα πέσει, είτε θα χάσει μεγάλο μέρος της ορμής της. Η σωστή τοποθέτηση του σώματος παίζει επίσης σημαντικό ρόλο και στα άλματα, τόσο κατά την… απογείωση όσο και κατά τη μετέπειτα επιστροφή στο έδαφος. Τα ανεπτυγμένα physics μπορούν κάλλιστα να εκθέσουν όλους αυτούς που δεν είναι εξοικειωμένοι με το χώρο και αναζητούν μια ανέμελη βόλτα στα βουνά. Κάτι τέτοιο το MXGP The official motocross videogame απλά δεν προσφέρει ούτε κατά διάνοια.

MXGP screen 03

Η Milestone είναι αλήθεια πως έχει πάρει ορισμένες ακραίες αποφάσεις, οι οποίες δικαιολογημένα θα διώξουν μακριά τους μη μυημένους με τους δύο τροχούς και ειδικότερα αυτούς που δοκιμάζουν για πρώτη φορά την τύχη τους στο χώμα. Η ομάδα ανάπτυξης προσφέρει τέσσερα επίπεδα δυσκολίας, καθώς και άλλα τρία που αφορούν το πόσο ρεαλιστικά θα κινείται η μηχανή. Το οξύμωρο της υπόθεσης, όμως, είναι πως ακόμα και στα χαμηλά επίπεδα και με ενεργοποιημένες όλες τις υποβοηθήσεις, ο τίτλος δεν είναι τόσο φιλικός όσο θα περίμενε κάποιος.

Φυσικά τα παραπάνω αφορούν τους αρχάριους και μόνο, γιατί οι σκληροπυρηνικοί φίλοι των δύο τροχών θα βρεθούν σε έναν λασπωμένο ψηφιακό παράδεισο. Η Milestone καταφέρνει για ακόμα μια φορά και αγγίζει υψηλότατα επίπεδα εξομοίωσης, συνοδευόμενα από τη γνωστή ποιότητα στην οποία έχει μάθει τους φίλους της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της εμμονής στη λεπτομέρεια είναι η διαφορετική συμπεριφορά των μηχανών της κατηγορίας MX1 με τις αντίστοιχες MX2, ενώ σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι Ιταλοί μπορούν πλέον να καυχιούνται και για τον οπτικό τομέα με τον οποίο έχουν ντύσει τη δημιουργία τους.

MXGP screen 05

Πραγματικά το MXGP The official motocross videogame αποτελεί την πλέον όμορφη και εντυπωσιακή πρόταση της Milestone μέχρι σήμερα, είτε αυτή καταπιάνεται με τους δύο είτε με τους τέσσερις τροχούς. Η μηχανή γραφικών με τις ανάλογες βελτιώσεις σε καίρια σημεία δεν δείχνει να ζορίζεται ποτέ, με τον ρυθμό ανανέωσης της οθόνης να κινείται σταθερά σε υψηλά επίπεδα και όλα αυτά συνοδευόμενα από ζεστά χρώματα καθώς και πλούσια εφέ σκόνης και λάσπης. Οι μοτοσυκλέτες σκάβουν το χώμα με έναν ιδιαίτερα ρεαλιστικό τρόπο, αν και τελικά οι δίτροχες καλλονές έιναι αυτές που κλέβουν την παράσταση.

Σε αντίθεση με άλλες κατηγορίες, οι μηχανές τις συγκεκριμένης κατηγορίας δεν έχουν να κρύψουν κάτι και όλα βρίσκονται μπροστά στα μάτια του χρήστη. Το πλαίσιο, το κινητήριο σύνολο με το κιβώτιο ταχυτήτων, η πίσω ανάρτηση, το τελικό της εξάτμισης και τόσα άλλα, έχουν αποδοθεί με ένα μοναδικό τρόπο, ενώ και τα πεντακάθαρα textures που ντύνουν τα πολύγωνα, κάνουν την εικόνα ανέλπιστα ρεαλιστική. Όπως ρεαλιστική είναι και η κίνηση του αναβάτη, πλην των περιπτώσεων που αποχωρίζεται τη μοτοσυκλέτα του, όπου για κάποιον ανεξήγητο λόγο αποκτάει εντονότατα σημάδια… αγκύλωσης.

MXGP screen 06

Δυστυχώς το MXGP The official motocross videogame δεν αποφεύγει τα λαθάκια και αυτά είναι –ως συνήθως- οι δικτυακές αναμετρήσεις και ο ηχητικός τομέας. Στην πρώτη περίπτωση η εταιρία υπόσχεται αγώνες μέχρι και ανάμεσα σε 12 παίκτες, νούμερο που πέρα από ανέφικτο, όταν καταφέρνει να γίνει τελικά διψήφιο, δημιουργεί αμέτρητα τεχνικά προβλήματα. Το frame rate εκτελεί μεγαλοπρεπέστατες βουτιές ακόμα και σε μονοψήφια νούμερα, ενώ το collision detection δείχνει να μην λειτουργεί πάντοτε σωστά, με τα αντικείμενα να μπερδεύονται μεταξύ τους και με χαρακτηριστική άνεση να διαπερνούν το ένα το άλλο.

Όμως σοβαρότερο ατόπημα είναι αυτό του ήχου, μία ενότητα για την οποία οι φανατικοί φίλοι των μηχανών δεν συγχωρούν τα λάθη. Είτε πρόκειται για κινητήρα 125 είτε 450 κυβικών, είτε είναι δίχρονος, είτε είναι τετράχρονος, η χροιά που φτάνει στα αυτιά του χρήστη είναι σχεδόν πάντοτε η ίδια και παρά τα διαφορετικά τελικά των εξατμίσεων, η εικόνα δυστυχώς δεν αλλάζει. Στα ίδια επίπεδα κινούνται και τα εφέ των συγκρούσεων αλλά και των πτώσεων, όπου δημιουργείται η εντύπωση πως ο αναβάτης πέφτει πάνω σε κάποια μεταλλική και όχι χωμάτινη επιφάνεια.

MXGP screen 07

Σβήνοντας λίγο τον κινητήρα και κάνοντας στην άκρη ώστε να σκουπίσουμε τη λάσπη που έχει καλύψει το σύνολο αναβάτη και μηχανής, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως η Milestone για ακόμα μια φορά απέδειξε την αξία της στους δύο τροχούς. Το MXGP The official motocross videogame ακολουθεί από κοντά την υψηλή ποιότητα της σειράς Moto GP –για την αντίστοιχη WRC ούτε λόγος…- και όσοι επιθυμούν μια απαιτητική, εθιστική και πανέμορφη πρόταση, ας προβούν στην αγορά του δίχως δεύτερη σκέψη.

Γιώργος Τσακίρογλου

To review βασίστηκε στην Xbox 360 έκδοση του παιχνιδιού.

Τσέκαρε το βίντεο

Θετικά

  • Απαιτητικό μοντέλο χειρισμού.
  • Δίκαιη AI που δεν συγχωρεί τα λάθη.
  • Πανέμορφα γραφικά.
  • Η αδρεναλίνη θα βρίσκεται συνεχώς στα κόκκινα.

Αρνητικά

  • Η υψηλή πρόκληση θα απομακρύνει τους αρχάριους.
  • Δικτυακός τομέας με πλήθος τεχνικών προβλημάτων.
  • Απαράδεκτος ήχος.

Βαθμολογία

Τα videogames για τον Γιώργο δεν είναι τρόπος ζωής. Η μεγάλη αγάπη του παραμένουν οι δύο τροχοί και -αναπάντεχα- ό,τι ψηφιακό προσπαθεί να τους μοιάσει. Τα χρόνια πέρασαν και πλέον τα "παιχνίδια" αποτελούν ένα ευχάριστο διάλειμμα από την καθημερινότητα, αλλά πάντα ένα αναπόσπαστο κομμάτι της, όπως είναι η μουσική, οι βόλτες, τα ταξίδια και... οι σούζες (και μετά σου λέει πως μεγάλωσε).

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Connection Haunted - Review
Μερικοί servers καλύτερα να μένουν άδειοι.
Tο μεγαλύτερο project στην ιστορία της FromSoftware θα είναι το Elden Ring
Και διερευνήσεις για κοινά στοιχεία με το Game of Thrones.
Το Doom Eternal έρχεται στο Xbox Game Pass
Στις αρχές του επόμενου μήνα.
Νέο trailer για το Dragon Quest XI S - Definitive Edition
Καθώς το παιχνίδι ξεπέρασε τα 6 εκατομμύρια αντίτυπα σε πωλήσεις.
Αποκάλυψη νέας cloud gaming υπηρεσίας από την Amazon
Μεγαλώνει ο ανταγωνισμός στην εν λόγω κατηγορία υπηρεσιών.
Νέο trailer για το NieR Replicant ver.1.22474487139
Μαζί με επιβεβαίωση της ημερομηνίας διάθεσης.
Nexomon: Extinction - Review
Pokémon στη θέση των Pokémon.
Νωρίτερα η διάθεση του Remothered: Broken Porcelain
Επτά μέρες νωρίτερα η επίσκεψή μας στο Ashmann Inn.
Update με προσθήκη co-op για το Untitled Goose Game
Με αφορμή την κυκλοφορία του σε Steam και σε retail.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Comments (9)

This comment was minimized by the moderator on the site

ειδα μηχανη στην φωτο και εβαζα στοιχημα οτι θελατε οτι το review θα ειναι το υ Γιωργου !!!!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Δεν περίμενα να βγει τόσο καλό!Σίγουρα θα το κοιτάξω κάποια στιγμή!

This comment was minimized by the moderator on the site

Για οσους τους αρεσουν τα Racing παιχνιδια πυστευω ειναι μια καλη επιλογη, και εχει και γραφικαρες.

This comment was minimized by the moderator on the site

Κοιτα ρε!Καλο game με μηχανες!?Καποια στιγμη θα το δοκιμασω σιγουρα!!!
Μπραβο για το πολυ καλο review επισης!

This comment was minimized by the moderator on the site

μολις ειδα την φωτογραφια του Review ειπα...ακομη μια πατατα με μηχανες.Διαβαζωντας ομως την κριτικη διαπιστωσα πως ισως να ειναι και οτι καλυτερο κυκλοφορει εκει εξω στο ειδος του.Σιγουρη αγορα απο εμενα

This comment was minimized by the moderator on the site

Ήμουν πολύ περίεργος να δω τι θα κατάφερνε η Milestone γιατί ενώ στους δύο τροχούς στην άσφαλτο, το έχει, στους 4 στο χώμα, μεταξύ άλλων επιφανειών, δεν το έχει.
Τελικά φαίνεται πολύ δυνατό και θα το έχω στα υπόψη. Κρίμα για τον ήχο.

This comment was minimized by the moderator on the site

Θα κατέβει το demo και είναι ήδη στα υπόψιν.

This comment was minimized by the moderator on the site

Καλά το δοκίμασα το παιχνιδάκι χθές. Να πώ οτι μου αρέσουν οι μηχανές in real life αλλά δεν είχα βρεί ποτέ μου κάτι που να μου αρέσει in gaming life. Ε το παιχνιδάκι αυτό είναι όντως πολύ καλό. Δεν ξέρω σαν σύνολο αλλα, απο άποψη φυσικής που είδα τα πάει πολύ καλά (φυσικά όταν το παίξεις χωρίς κανένα βοήθημα και ταχύτητες πάντα manual :p). Για να δώ τα γατάκια του gt και forza να παίζουν mxgp...

Καλά το δοκίμασα το παιχνιδάκι χθές. Να πώ οτι μου αρέσουν οι μηχανές in real life αλλά δεν είχα βρεί ποτέ μου κάτι που να μου αρέσει in gaming life. Ε το παιχνιδάκι αυτό είναι όντως πολύ καλό. Δεν ξέρω σαν σύνολο αλλα, απο άποψη φυσικής που είδα τα πάει πολύ καλά (φυσικά όταν το παίξεις χωρίς κανένα βοήθημα και ταχύτητες πάντα manual :p). Για να δώ τα γατάκια του gt και forza να παίζουν mxgp που θέλει χειρισμό και στο σώμα :)
Τουμπιδιαααα χαχαχα

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

Καλά το δοκίμασα το παιχνιδάκι χθές. Να πώ οτι μου αρέσουν οι μηχανές in real life αλλά δεν είχα βρεί ποτέ μου κάτι που να μου αρέσει in gaming life. Ε το παιχνιδάκι αυτό είναι όντως πολύ καλό. Δεν ξέρω σαν σύνολο αλλα, απο άποψη φυσικής που είδα τα πάει πολύ καλά (φυσικά όταν το παίξεις χωρίς κανένα βοήθημα και ταχύτητες πάντα manual :p). Για να δώ τα γατάκια του gt και forza να παίζουν mxgp...

Καλά το δοκίμασα το παιχνιδάκι χθές. Να πώ οτι μου αρέσουν οι μηχανές in real life αλλά δεν είχα βρεί ποτέ μου κάτι που να μου αρέσει in gaming life. Ε το παιχνιδάκι αυτό είναι όντως πολύ καλό. Δεν ξέρω σαν σύνολο αλλα, απο άποψη φυσικής που είδα τα πάει πολύ καλά (φυσικά όταν το παίξεις χωρίς κανένα βοήθημα και ταχύτητες πάντα manual :p). Για να δώ τα γατάκια του gt και forza να παίζουν mxgp που θέλει χειρισμό και στο σώμα :)
Τουμπιδιαααα χαχαχα

Διάβασε περισσότερα
There are no comments posted here yet