Ο πιο cult ντετέκτιβ του gaming, σε νέες περιπέτειες

Είναι πλέον γεγονός, ζούμε μια γλυκιά αναγέννηση των adventures. Το Kickstarter έδωσε πάτημα σε πολλούς δημιουργούς να επιστρέψουν στην ενεργό δράση και να δοκιμάσουν ξανά την τύχη τους στο gaming στερέωμα. Tim Schaffer και Broken Age, Jane Jensen και Moebius, Charles Cecil και Broken Sword 5 είναι μόνοι λίγοι από τους "επαναπατρισμένους" δημιουργούς και όποιο και αν ήταν το τελικό αποτέλεσμα, ήμασταν όλοι χαρούμενοι που τους είδαμε να ασχολούνται και πάλι με το είδος που τους έκανε τόσο αγαπητούς στο παρελθόν.

Μετά το review μας για την επιτυχημένη επιστροφή του Broken Sword 5, το χορό των adventure sequels έρχεται να τον συνεχίσει το πολυαναμενόμενο Tesla Effect, το έκτο μέρος μιας από τις σημαντικότερες σειρές FMV παιχνιδιών της δεκαετίας του '90. Μια τεράστια ιστορία γύρω από τις περιπέτειες του ιδιωτικού ντετέκτιβ που ξεκίνησε με το Mean Streets, συνέχισε στο Martian Memorandum, απογειώθηκε στο Under a Killing Moon, άφησε τη στρατόσφαιρα στο Pandora Directive και μας ταξίδεψε ονειρικά στο Overseer.

Tesla-Effect Tex-Murphy 01

16 χρόνια και ένα τρομερό cliffhanger μετά, οι Chris Jones και Aaron Conners κάνουν επιτέλους την μεγάλη επιστροφή του θρύλου και το αποτέλεσμα δεν πρέπει να αφήνει κανέναν απογοητευμένο. Για να δικαιολογηθεί η απουσία του Tex από το στερέωμα, αλλά και το ότι οι ηθοποιοί έχουν μεγαλώσει, η ιστορία του παιχνιδιού εξελίσσεται 7 χρόνια μετά το δραματικό φινάλε του Overseer και την επίθεση που είχατε δεχτεί μαζί με τη φίλη σας, Chelsea. Για να δικαιολογηθεί αυτή η διαφορά, ο τίτλος ξεκινάει με τον Tex να ξυπνάει στο γραφείο του, τραυματισμένος και ζαλισμένος, δίχως να θυμάται τίποτα από τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Τι σας συνέβη και πάθατε αμνησία; Ποιος σας επιτέθηκε; Πού είναι η Chelsea; Πώς ήταν η ζωή σας όλα αυτά τα χρόνια; Γιατί όπου και αν πάτε, κάποιος θέλει να σας σκοτώσει; Και πώς δένουν με όλα αυτά κάποιες παλιές, χαμένες εφευρέσεις του Nicola Tesla; Πρόκειται για μια πολύ καλή ιστορία αστυνομικού μυστηρίου με cyberpunk/ νουάρ επιρροές αλλά και το καυστικό και πληθωρικό χιούμορ που είναι σήμα κατατεθέν της σειράς. Και μπαίνοντας μέσα στο παιχνίδι των αριθμών, το Tesla Effect εξελίσσεται κατά τη διάρκεια 12 ημερών, προσφέρει 5 διαφορετικά endings -ανάλογα με διάφορες επιλογές του παίκτη- και θα σας απασχολήσει για περίπου 18-20 γεμάτες ώρες. Αν και η ιστορία έχει στηθεί έτσι ώστε να μην είναι απαραίτητο να γνωρίζετε τα παλιά παιχνίδια, είναι γεγονός ότι αποτελεί καθολικό sequel και προφανώς όποιοι τα έχουν δει, θα έχουν πολύ καλύτερη αίσθηση της ιστορίας, των χαρακτήρων και των παθών τους.

Tesla-Effect Tex-Murphy 02

Στην εξέλιξη του σεναρίου βοηθάει πολύ το εξαιρετικό cast που έχει εργαστεί στο παιχνίδι. Αν και υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις κακού επιπέδου, που θυμίζει το Conspiracies 2, οι περισσότεροι ηθοποιοί κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους (ειδικά ο Chris στο ρόλο του Tex είναι απλά φανταστικός) και σε στιγμές θα νομίζετε πως παρακολουθείτε ταινία, γεγονός πολύ σπάνιο για FMV τίτλο. Αυτό βέβαια οφείλεται και στην υψηλή ποιότητα παραγωγής των video, που είναι γυρισμένα σε αναλύσεις 2K, νούμερα που δεν έχουμε ξαναδεί ως τώρα σε adventure τίτλο και πραγματικά παρουσιάζουν υπέροχα αποτελέσματα.

Δυστυχώς, το γεγονός ότι τα video είναι τόσο όμορφα έρχεται να σταθεί απέναντι στο μέτρια σχεδιασμένο περιβάλλον. Ενώ είναι έξυπνα σχεδιασμένο και διαθέτει καλούς φωτισμούς, είναι πασιφανές πως η μηχανή σχεδιασμού του είναι αρκετά χρόνια πίσω. Δεν είναι ότι είναι θολά ή "σπασμένα", παντού τα γραφικά είναι πεντακάθαρα. Απλά, σε αρκετά σημεία δείχνουν λίγο πρόχειρα, και αυτό είναι ένα στοιχείο που κάποιες φορές βγάζει τον παίκτη εκτός ατμόσφαιρας, εκτός της ψευδαίσθησης του τίτλου. Ευτυχώς, πάνω που πας να ξεφύγεις, ακούς άλλη μία καυστική ατάκα από τον Tex κάτω από μια υπέροχη sci-fi/ jazz υπόκρουση, στοιχεία που καταφέρνουν να σε ξανατραβήξουν στον υπέροχο κόσμο του Tesla Effect.

Tesla-Effect Tex-Murphy 04

Και αυτός είναι ένας κόσμος στον οποίο θα περιηγηθείτε σε προοπτική πρώτου προσώπου και με ελεύθερη κίνηση μέσα στο χώρο μέσω των πλήκτρων WASD για περπάτημα, shift για τρέξιμο και mouse για στόχευση της κάμερας και επεξεργασία. Με το mouse, λοιπόν, έχετε ένα στόχαστρο στο κέντρο σαν pointer (το οποίο φωτίζει όποιο αντικείμενο είναι interactive αν πέσετε επάνω του) και με ένα απλό δεξί κλικ ανοίγει ένα menu επιλογών τύπου Use/Combine/Talk κλπ. Όλος αυτός ο gameplay μηχανισμός είναι πάρα πολύ ομαλός και θα λέγαμε πως αποτελεί τη σημαντικότερη βελτίωση για τη σειρά. Όμως, κάθε τι καινούργιο είναι πάντα ένα δίκοπο μαχαίρι και ο συγκεκριμένος μηχανισμός δημιούργησε, άθελά του, ένα μεγάλο πρόβλημα στην εξέλιξη του παιχνιδιού.

Το πρόβλημα αυτό έχει να κάνει με το ανελέητο pixel hunting που εξαναγκάζεται να κάνει ο παίκτης για να βρει τα διάφορα αντικείμενα και στοιχεία που είναι κρυμμένα στο περιβάλλον. Όταν μπορείς να πας παντού και να δεις τα πάντα μέσα σε αρκετά μεγάλες περιοχές, το να βρεις ένα μικρό χαρτάκι ή ένα κουτάκι σπίρτα, συχνά πυκνά γίνεται πραγματικός γολγοθάς. Και το γεγονός ότι δεν υπάρχει ένα hotspot button να σου ανάψει όλα τα interactive σημεία μέσα στην οθόνη, σημαίνει πως θα χάσετε αρκετές ώρες απλά σκαλίζοντας το σύμπαν ολάκαιρο, μέχρι να βρείτε το στοιχείο που χρειάζεστε παρακάτω. Δεν συμβαίνει σε όλες τις περιοχές, αλλά συμβαίνει αρκετά για να είναι εκνευριστικό σε μεγάλο βαθμό. Στον αντίποδα, οι γρίφοι του παιχνιδιού είναι σχετικά εύκολοι οπότε δεν θα κολλήσετε κάπου.

Tesla-Effect Tex-Murphy 05

Η ποικιλία τους μένει και αυτή στα πολύ κλασσικά adventure μονοπάτια, με ορισμένους γρίφους inventory, κάποιους έρευνας και συνομιλίας και, φυσικά, διάφορα puzzles με μηχανισμούς, μοχλούς, sliders, code breaking κλπ. Κανένας δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολος, κάτι που είναι κάπως στενάχωρο για μια σειρά με πολύ βαθύ background σε αυτό τον τομέα. Δυστυχώς, είναι και αυτό ένα από τα σημεία των καιρών μας. Από την άλλη, αν είστε νέοι στο χώρο των adventures, το παιχνίδι είναι έτη φωτός πιο δύσκολο από τον περίπατο των Beyond Two Souls και Walking Dead, οπότε, αν δυσκολευτείτε, υπάρχει ένα αξιόλογο hint system που σας καθοδηγεί αρκετά καλά στο τι πρέπει να κάνετε στη συνέχεια.

Έχοντας ασχοληθεί πολλές ώρες με το Tesla Effect και έχοντας καταφέρει να αποκαλύψουμε δύο από τα πέντε endings του τίτλου, η τελική εικόνα που αποκομίσαμε ήταν σίγουρα θετική. Το παιχνίδι έχει ένα βασικό πρόβλημα με το pixel hunting, οι γρίφοι του είναι αρκετά πιο απλοί και τεχνικά δεν θα κερδίσει κάποιο βραβείο. Όμως, από όποια πλευρά και αν το δει κανείς, είναι αδύνατον να μην το αγαπήσει. Είναι ένα Tex Murphy ως το κόκκαλο, σε τέτοιο σημείο που είναι σχεδόν τρομακτικό το πόσο καλά κατάφεραν οι δημιουργοί να επαναφέρουν μια ατμόσφαιρα ίδια με εκείνη των παλιών παιχνιδιών. Υπέροχοι χαρακτήρες, καλογραμμένο σενάριο, μπόλικο καυστικό χιούμορ, τρομερή ατμόσφαιρα και χορταστική διάρκεια κάνουν την επιστροφή του Tex μια περιπέτεια που δεν θα πρέπει να χάσετε, αρκεί να έχετε λίγη υπομονή!

Αλέξανδρος Μιχαλιτσιάνος

Τσέκαρε το βίντεο

Θετικά

  • Είναι ένα άξιο sequel μιας πολύ μεγάλης σειράς.
  • Καλογραμμένο  σενάριο, με υπέροχο χιούμορ, μπόλικες ανατροπές και ενδιαφέροντες χαρακτήρες.
  • Καλοστημένοι μηχανισμοί gameplay.
  • Εξαιρετικό FMV capture...

Αρνητικά

  • …αλλά πολλά backgrounds δείχνουν σαν να ήρθαν από άλλη εποχή.
  • Έντονο pixel hunting για σχετικά μέτριους γρίφους.

Βαθμολογία

Αρχιτέκτων και συντηρητής ιστορικών κτιρίων κατ' επάγγελμα, μόλις πέσει η νύχτα φοράει την καμπαρντίνα του και σουρτουκεύει σε αναζήτηση μιας νέας περιπέτειας. Ταξιδιώτης και ονειροπόλος, με κλινικά κολλήματα σε Fantasy και Sci-Fi, gaming backstory από τα 80s και mantra τη φράση «η ιστορία και οι γρίφοι πάνω απ’όλα», δεν χαρίζει κάστανο σε νεοτερισμούς υπερβολικής ευκολίας. Αν είσαι adventure, RPG ή strategy, είναι σχεδόν σίγουρο ότι έχετε περάσει πολλές γλυκές νύχτες μαζί…

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Nexomon: Extinction - Review
Pokémon στη θέση των Pokémon.
Νωρίτερα η διάθεση του Remothered: Broken Porcelain
Επτά μέρες νωρίτερα η επίσκεψή μας στο Ashmann Inn.
Update με προσθήκη co-op για το Untitled Goose Game
Με αφορμή την κυκλοφορία του σε Steam και σε retail.
Δίχως αλλαγές η υποστήριξη για το The Elder Scrolls Online
Για κάθε πλατφόρμα διάθεσης, παρά τις εξελίξεις.
Vampire: The Masquerade - Shadows of New York - Review
Επιστροφή στις σκιές του World of Darkness.
Χωρίς demo η φετινή έκδοση του FIFA 21
Χάλασε μια παράδοση πολλών χρόνων.
Στοιχεία για τον κόσμο του Immortals Fenyx Rising
Χωρισμένος σε επτά διαφορετικές περιοχές.
Εξαγορά της Bethesda από τη Microsoft
Όλα τα στούντιο και οι μεγάλες σειρές υπό την αιγίδα του Xbox.
Ημερομηνία κυκλοφορίας για το Balan Wonderworld
Action-platformer από τους Yuji Naka, Naoto Oshima και Square Enix.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Comments (19)

This comment was minimized by the moderator on the site

Αν και δεν είμαι οπαδός των πρώτου προσώπου adventures, ίσως του δώσω μια ευκαιρία καθώς είναι μόλις στα 20€ στο steam. Ή μπορεί και να περιμένω μια μείωση τιμής. Το Pandora Directive είναι το μοναδικό του σύμπαντός του που έχω παίξει και μου άρεσε πολύ.

This comment was minimized by the moderator on the site

ε αφού σου άρεσε το Pandora Directive, θα σου αρέσει κ αυτό

This comment was minimized by the moderator on the site

Ακρως ευπροσδεκτη επιστροφη του franchise. Aπο τις σειρες που παντα ηθελα να παιξω και ποτε δεν ακουμπησα. Ισως γινει αφορμη για να την ξεκινησω απο το under a killing moon.
Κατατοπιστικο review Αλεξανδρε.

This comment was minimized by the moderator on the site

Wishlisted.

Είμαι παλιός fan της σειράς και παλιοί γνώριμοι με τον Tex. Όταν ανακοινώθηκε το παιχνίδι, έβαλα κι έπαιξα (για την ακρίβεια, πήρα από το GOG σε νέες εκδόσεις) ξανά τα παιχνίδια της σειράς που είχα στην κατοχή μου.

Το Under a Killing Moon παραμένει το αγαπημένο μου της σειράς και από τα αγαπημένα μου παιχνίδια γενικότερα. Χαίρομαι που το Tesla είναι επιπέδου Pandora, αν κρίνω...

Wishlisted.

Είμαι παλιός fan της σειράς και παλιοί γνώριμοι με τον Tex. Όταν ανακοινώθηκε το παιχνίδι, έβαλα κι έπαιξα (για την ακρίβεια, πήρα από το GOG σε νέες εκδόσεις) ξανά τα παιχνίδια της σειράς που είχα στην κατοχή μου.

Το Under a Killing Moon παραμένει το αγαπημένο μου της σειράς και από τα αγαπημένα μου παιχνίδια γενικότερα. Χαίρομαι που το Tesla είναι επιπέδου Pandora, αν κρίνω από το κείμενο του Αλέξανδρου, κι όχι "πεταχτή" σαν το Overseer. Θα το τιμήσω σίγουρα μόλις βρω λίγο χρόνο για να το παίξω όπως του αρμόζει.

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

Tex is back! Τα καλά του kickstarter. Το τσιμπάω από gog στην πρώτη καλή έκπτωση.
Υπάρχει demo στο Steam, αν θέλετε να το τσεκάρετε.

This comment was minimized by the moderator on the site

Πολύ περέργο και ενδιαφέρον adventure. Σε μια πτώση τιμής θα το αγοράσω.

This comment was minimized by the moderator on the site

Nice Review!!!Νομίζω ότι αναβιώνω την 90's εποχή των καλών adventures

This comment was minimized by the moderator on the site

Μέγιστος tex murphy! Άνετα έπαιζε και σε ταινία! Είχα πάθει πλάκα με το pandora directive και μετά με το under a killing moon (ξέρω ότι βγήκε πιο πριν, εγώ το αγόρασα αργότερα:) ) Μπράβο για την προσπάθεια!

This comment was minimized by the moderator on the site

Must play απλά για όλους τους φίλους της σειράς.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ψηνομουν για ενα adventure αυτες τις μερες,οποτε ειναι ευκαιρια να το δοκιμασω!!

This comment was minimized by the moderator on the site

oταν βγει στο ipad θα το τιμησω

This comment was minimized by the moderator on the site

Ipad? δεν περίμενα τέτοιο σχόλιο απο PC Masterace...

This comment was minimized by the moderator on the site

ποιο pixel hunting? σε casual mode αναβοντας τον φακο μια χαρα στα διχνει..

This comment was minimized by the moderator on the site

καταρχας δεν παίζουμε στο casual :)
δευτερον, ακομα κ με το φακο να φωτιζει τα αντικείμενα, ειναι τρομερα εκνευριστικό να ψαχνεις τεραστια δωματια πανω κατω δεξια αριστερα μπας κ ανάψει κατι. το οτι δεν εχεις κάποιο hint για το τι ψαχνεις, τι χρειάζεσαι κ που μπορει να ειναι, το κανει κουραστικο μετα απο καποια ώρα. ειναι η καταρα των free roaming 1st person adventure που αλλωτε ειναι υποφερτο...

καταρχας δεν παίζουμε στο casual :)
δευτερον, ακομα κ με το φακο να φωτιζει τα αντικείμενα, ειναι τρομερα εκνευριστικό να ψαχνεις τεραστια δωματια πανω κατω δεξια αριστερα μπας κ ανάψει κατι. το οτι δεν εχεις κάποιο hint για το τι ψαχνεις, τι χρειάζεσαι κ που μπορει να ειναι, το κανει κουραστικο μετα απο καποια ώρα. ειναι η καταρα των free roaming 1st person adventure που αλλωτε ειναι υποφερτο (sherlock holmes), αλλωτε κουραστικό (tesla effect) και άλλωτε απλά εκνευριστικό (conspiracies, eleusis).

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

@sky333: Ουτε σε xbox live arcade ρε αδερφε

There are no comments posted here yet
Φόρτωση Περισσότερων