Το Mecha shooter των ονείρων σας!

Γεγονός  1: Η ιαπωνική βιομηχανία έχει πέσει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια, σε παραγωγή, ποιότητα και ευρηματικότητα και έχει παραδώσει τα ηνία στην Δύση.

Γεγονός 2: Εξαιτίας του ολοένα και αυξανόμενου κόστους για ανάπτυξη βιντεοπαιχνιδιών, πολλοί δημιουργοί έχουν αποφασίσει να δοκιμάσουν την τύχη τους με μικρότερα projects, ανεξάρτητα από μεγάλους publisher και γιγάντιες εταιρίες.

Τώρα, συνδυάστε τα παραπάνω δύο γεγονότα και θα έρθετε και εσείς στην πολύ λογική κατάληξη, ότι indie games δεν βγάζει μόνο η Δύση. Δεδομένης της κρίσης στη βιομηχανία της Ιαπωνίας, πάρα πολλοί developers αποφάσισαν και εκεί να δοκιμάσουν την τύχη τους μέσα στα indie νερά, με ποικίλα αποτελέσματα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα με αυτή την κίνηση είναι πως πολύ συχνά τα παιχνίδια τους κυκλοφορούν μόνο στα ιαπωνικά και έτσι, σπάνια τα βλέπουμε στα μέρη μας.

Ευτυχώς για εμάς, υπάρχουν πλέον ορισμένες εταιρίες σαν την Playism, οι οποίες έχουν εξειδικευτεί ακριβώς επάνω σε αυτόν τον τομέα: το localization και publication τέτοιων τίτλων στα αγγλικά. Και το τελευταίο παιχνίδι που μόλις κυκλοφόρησε είναι το Astebreed της Edelweiss, που -προς ευχαρίστηση όλων μας- πρόκειται για αριστούργημα.

Astebreed-image-01

Η ιστορία του παιχνιδιού είναι εμπνευσμένη από τα mecha anime της τελευταίας δεκαετίας. Η ανθρωπότητα βρίσκεται κάτω από επίθεση από έναν άγνωστο και παντοδύναμο εξωγήινο εχθρό ονόματι "Filune". Μοναδική ελπίδα της ανθρωπότητας είναι το Xbreed, ένα mecha που κλάπηκε από τους Filune και αποτελεί την επιτομή της τεχνολογίας τους. Με το νεαρό Roy να το πιλοτάρει και τη Fiona, ένα κορίτσι που έχει συνδεθεί ψυχοσωματικά με το Xbreed, να ελέγχει τη δύναμη και τον οπλισμό του, ξεχυνόμαστε σε μια συναρπαστική περιπέτεια για να σώσουμε τον γαλαξία.

Όπως συνηθίζεται σε αυτές τις ιστορίες, θα δείτε αρκετές ανατροπές, ορισμένους ενδιαφέροντες χαρακτήρες και ένα πολύ ικανοποιητικό τέλος. Και όλα αυτά, μέσα από συνεχές voice acting, εξελίξεις εντός της μάχης αλλά και στατικά "anime like" sequences αρκετά υψηλής ποιότητας. Αν σας αρέσουν τα anime, τότε θα το ευχαριστηθείτε σαν μια καταιγιστική ταινία σχεδόν δύον ωρών. Γιατί τόση είναι η διάρκεια του τίτλου, διάρκεια λογική για το είδος αλλά με το παιχνίδι να είναι τόσο εντυπωσιακό, απλά αφήνει τον παίκτη να ζητάει κι άλλο!

Astebreed-image-02

Ευτυχώς, οι δημιουργοί το σκέφτηκαν και αυτό, και έτσι το παιχνίδι είναι σχεδιασμένο για πολλαπλά playthroughs. Βασισμένο στα standards αυτών των τίτλων, έχει ένα πολύ καλοδουλεμένο σύστημα συλλογής πόντων, με special strikes, attacks, defenses, multipliers και combos που, εν τέλει, μπορείτε να συγκρίνετε με άλλους παίκτες μέσα από online leaderboards. Και αφού τελειώσετε μια φορά το παιχνίδι, ξεκλειδώνονται διάφορα καλούδια, όπως anime art, η δυνατότητα να δείτε και να περιεργαστείτε όλα τα mechs του παιχνιδιού από κοντά και, φυσικά, ένα αδυσώπητο hard επίπεδο δυσκολίας.

Τίποτα από αυτά, όμως, δεν θα ήταν ικανό να σας κάνει να επιστρέψετε, αν το gameplay του παιχνιδιού δεν ήταν τόσο δυνατό. Το Astebreed, βλέπετε, είναι ένα υβριδικό 2D/3D shooter, το οποίο καταφέρνει να συνδυάσει τα 2D bullet hell shooters του παρελθόντος, με μια μοναδική σύγχρονη αισθητική εναλλασσόμενων λήψεων της κάμερας από άλλες γωνίες, που θυμίζει πολύ το Sin and Punishment και το πρόσφατο Kid Icarus. Εκεί που βρίσκεστε σε ένα κλασσικό 2D side scrolling shooter, η κάμερα ξαφνικά σας φέρνει να πετάτε προς τα μέσα της οθόνης, μετά προς τα έξω κ.ο.κ.

Astebreed-image-03

Η δράση και η γωνία της κάμερας εναλλάσσονται συνεχώς και φυσικά με αυτό τον τρόπο αλλάζουν και οι στρατηγικές σας. Για να μπορέσετε να επιβιώσετε, έχετε στην κατοχή σας έναν πολυσύνθετο οπλισμό. Το βασικό όπλο laser που πυροβολεί μπροστά, ένα spread laser, ένα τεράστιο σπαθί που πετσοκόβει και μια ultra attack που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό με ένα από τα βασικά όπλα. Αυτά, έχουν και μια δευτερεύουσα δυνατότητα, με την οποία μπορούν να κάνουν lock on σε συγκεκριμένους εχθρούς ή σε πολλούς, και να εξαπολύσουν αυτοματοποιημένες συγκεντρωτικές επιθέσεις ή να κάνετε dash attacks που θερίζουν τον αντίπαλο.

Και αν δεν σας φτάνουν αυτά, μπορούμε να πούμε πως εξίσου καλή δουλειά έχει γίνει και στον τομέα της άμυνας, καθώς κάθε όπλο μπορεί να σταματήσει συγκεκριμένες επιθέσεις που έρχονται προς τα εσάς, με ορισμένες να βοηθούν στην ταχύτερη ενεργοποίηση της ultra attack, άλλες να γεμίζουν την ασπίδα σας και άλλες να απλά να προσπερνούν τις άμυνές σας αν δε προσέξετε και άρα να πρέπει να ελίσσεστε πολύ προσεκτικά.

Astebreed-image-04

Όλα αυτά γίνονται κάτω από έναν πολύ δυνατό τεχνικό τομέα. Το optimization του τίτλου αγγίζει αξιοζήλευτά -για άλλα παιχνίδια- επίπεδα, με το παιχνίδι να τρέχει σε ultra HD αναλύσεις, με κλειδωμένα τα 60 fps ακόμα και μέσα στην πιο σύνθετη μάχη. Ο δε σχεδιασμός είναι αρκετά καλός για indie παιχνίδι, με τα τρισδιάστατα τμήματα να προδίδουν το χαμηλό budget, αλλά τα εφέ, το animation και το art direction να κάνουν λαμπρή δουλειά για να τα κρύψουν. Εξίσου καλή δουλειά γίνεται και στον ήχο, με δεκάδες εφέ να πλημμυρίζουν τα ηχεία σας, electro rock μελωδίες να σας κρατάνε σε εγρήγορση και κρυστάλλινο, ιαπωνικό voice acting να σας συνοδεύει κάθε λεπτό.

Το Astebreed, λοιπόν, είναι ένα από αυτά τα παιχνίδια που απλά εκπλήσσουν το κοινό. Ένα άσημο indie, με μηδενική διαφήμιση και προώθηση προς το κοινό, κινδυνεύει πολύ εύκολα να προσπεραστεί σαν μια τυπική μετριότητα. Εμείς είμαστε εδώ για να σας πούμε πως κάτι τέτοιο θα αποτελούσε κατάφορη αδικία. Είναι ένα πολύ καλά στημένο bullet hell shooter, με πολλά μοντέρνα στοιχεία, βάθος στο gameplay και μεράκι στη δημιουργία του. Αν είστε οπαδοί των anime ή των side scrolling shooters, απλά μην το χάσετε!

Τσέκαρε το βίντεο

Θετικά

  • Άριστο optimization, με κλειδωμένα τα 60 fps.
  • Ωραία και κλασσική mecha anime ιστορία και αισθητική.
  • Εξαιρετικό και πάρα πολύ εθιστικό gameplay.
  • Υπέροχος ήχος και original, ιαπωνικό voice over.

Αρνητικά

  • Οι υπότιτλοί εμφανίζονται στην κάτω αριστερή γωνία και εν μέσω μάχης, είναι δύσκολο να τους διαβάσεις.
  • Μόλις 2-3 ώρες διάρκεια. Θέλουμε κι άλλο!

Βαθμολογία

Αρχιτέκτων και συντηρητής ιστορικών κτιρίων κατ' επάγγελμα, μόλις πέσει η νύχτα φοράει την καμπαρντίνα του και σουρτουκεύει σε αναζήτηση μιας νέας περιπέτειας. Ταξιδιώτης και ονειροπόλος, με κλινικά κολλήματα σε Fantasy και Sci-Fi, gaming backstory από τα 80s και mantra τη φράση «η ιστορία και οι γρίφοι πάνω απ’όλα», δεν χαρίζει κάστανο σε νεοτερισμούς υπερβολικής ευκολίας. Αν είσαι adventure, RPG ή strategy, είναι σχεδόν σίγουρο ότι έχετε περάσει πολλές γλυκές νύχτες μαζί…

Σχετικά άρθρα βάσει tags

WWE 2K Battlegrounds - Review
Say your prayers, take your vitamins and pay your microtransactions...
Story trailer για το Assassin's Creed Valhalla
Μια νέα ματιά στην ιστορία του/ της Eivor.
Ημερομηνία διάθεσης του Torchlight III
Για κονσόλες τρέχουσας γενιάς και PC.
Πλησιάζουμε στο επίσημο "πάντρεμα"των EA Play και Game Pass Ultimate
Στις 10/11, μαζί με τη διάθεση του Xbox Series X/S.
Σημαντικό ορόσημο για το Tekken 7
Υψηλές πωλήσεις και επιστροφή της Kunimitsu.
Serious Sam 4 - Review
Όταν δεν μπορείς να ξεχωρίσεις αν αυτό που παίζεις είναι sequel ή remake...
Ορίστηκε η ημερομηνία κυκλοφορίας για το Yakuza: Like a Dragon
Για συστήματα τρέχουσας και νέας γενιάς, με δωρεάν "αναβάθμιση".
Και στο Xbox Series X/S το Samurai Shodown
Με κυκλοφορία μέσα στην τρέχουσα χρονιά.
Gameplay από το Transformers: Battlegrounds
Ένα "XCOM" στο σύμπαν των Transformers.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Comments (18)

This comment was minimized by the moderator on the site

Πόσο είπαμε κάνει αυτό?

This comment was minimized by the moderator on the site

10 ευρώ αυτή τη στιγμή από το steam.

This comment was minimized by the moderator on the site

Έχω ψηθεί τρελά, αλλά έχω μια απορία:
2 ώρες διάρκεια επειδή καταπίνεις τα bullet hell σαν ασπιρίνες ή επειδή είναι noob-friendly;

This comment was minimized by the moderator on the site

το παιχνίδι δεν ειναι αδίστακτο στην κανονική δυσκολία. επειδή έχει ένα πολύ έξυπνο shield system (γινεται recharged ανάλογα με το πως παίζεις, τι χτυπάς κλπ), δεν θα πεθάνεις από μία κ μονο σφαίρα. οπότε στη κανονική δυσκολία, ενας μέσος gamer θα φάει περίπου 2 ώρες για να το βγάλει. αν το βάλεις σε ανώτερο επίπεδο, τα πράγματα αλλάζουν πολύ.
κ η ανεβασμένη δυσκολία ειναι έξυπνη. δεν ειναι...

το παιχνίδι δεν ειναι αδίστακτο στην κανονική δυσκολία. επειδή έχει ένα πολύ έξυπνο shield system (γινεται recharged ανάλογα με το πως παίζεις, τι χτυπάς κλπ), δεν θα πεθάνεις από μία κ μονο σφαίρα. οπότε στη κανονική δυσκολία, ενας μέσος gamer θα φάει περίπου 2 ώρες για να το βγάλει. αν το βάλεις σε ανώτερο επίπεδο, τα πράγματα αλλάζουν πολύ.
κ η ανεβασμένη δυσκολία ειναι έξυπνη. δεν ειναι απλά μεγαλύτερο το dmg που τρως, αλλά και ο κάθε εχθρός ξεκλειδώνει και νέες επιθέσεις, αλλάζοντας πολύ το τρόπο που τους αντιμετωπίζεις.
αλλα οπως σε όλα αυτα τα παιχνίδια, το νόημα ειναι το κυνήγι του high score κ οχι ο τερματισμός του. το οτι εχει κ ιστορία, ειναι bonus.

οσο για την τιμή, με την έκπτωση αυτό τον καιρό στο steam, νομίζω πως ειναι στα 9.99Ε.
Ακριβούλι μεν, αλλά ειναι απο τα σπάνια πολύ καλά παιχνιδια αυτού του είδους.

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

Α, κατάλαβα.
Δηλαδή δεν έχει κάποιο "highscore mode" που πρέπει να πληρώσεις 10 δραχμές όταν πεθαίνεις για να ξαναπαίξεις;

This comment was minimized by the moderator on the site

όπως τα είπαμε κ στο pm, τα γράφω κ εδώ για να μη μπερδευεται ο κόσμος!

εννοούσες αν έχει mode με penalties στους πόντους.
αυτό το έχει έτσι κ αλλιώς. χανεις πόντους αν πεθάνεις. οπως κ χανεις ποντους αν σε χτυπάνε, αν χάσεις το combo streak σου κλπ. κ για να παρεις ποντους, θελει combos, ειδικές επιθέσεις κάτω απο προϋποθέσεις κλπ κλπ. εχει πολύ έξυπνο point system και πολύ βαθύ.
όσο για...

όπως τα είπαμε κ στο pm, τα γράφω κ εδώ για να μη μπερδευεται ο κόσμος!

εννοούσες αν έχει mode με penalties στους πόντους.
αυτό το έχει έτσι κ αλλιώς. χανεις πόντους αν πεθάνεις. οπως κ χανεις ποντους αν σε χτυπάνε, αν χάσεις το combo streak σου κλπ. κ για να παρεις ποντους, θελει combos, ειδικές επιθέσεις κάτω απο προϋποθέσεις κλπ κλπ. εχει πολύ έξυπνο point system και πολύ βαθύ.
όσο για leaderboards, έχει και offline κ online leaders boards και achievements και tracking του τι κάνεις, ποσους σκοτώνεις, combo streaks κλπ.

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

Ενδιαφέρον φαίνεται αλλά μόνο 2 ώρες; :/

This comment was minimized by the moderator on the site

2 ωρες μαξιμουμ διαρκεια και κοστιζει 20 ευρω στον ατμο; Στην πυρα. Τωρα βεβαια το εχει σε προσφορα στα 10 ευρω και παλι ειναι λιγο τιμπημενη η τιμη.

This comment was minimized by the moderator on the site

σε επόμενη προσφορά μπορεί να πέσει κ άλλο

This comment was minimized by the moderator on the site

αυτό ειναι δεδομένο. το παιχνίδι κυκλοφόρησε μολις πριν μερικές εβδομάδες κ το δινουν ήδη 50% κάτω. πιστεύω πως σε λίγο καιρό θα πέσει ακόμα παραπάνω.

This comment was minimized by the moderator on the site

Παιδιά, σκεφτείτε λίγο το είδος του παιχνιδιού. αυτά ειναι φτιαγμένα για συνεχή playthroughs και όχι για ένα κ τελείωσε. όλα τα bullet hell games είναι μικρά για αυτό το λόγο, για να τα ξεσκίζεις ξανά κ ξανά.
Το Vanquish πχ, ειναι η ιδια λογική σε 3rd person shooter.
αλλά προφανώς αυτοι οι τίτλοι δεν ειναι για άτομα που παίζουν μονο μια φορά ένα παιχνίδι, ειναι για αυτούς που κυνηγάνε τα high...

Παιδιά, σκεφτείτε λίγο το είδος του παιχνιδιού. αυτά ειναι φτιαγμένα για συνεχή playthroughs και όχι για ένα κ τελείωσε. όλα τα bullet hell games είναι μικρά για αυτό το λόγο, για να τα ξεσκίζεις ξανά κ ξανά.
Το Vanquish πχ, ειναι η ιδια λογική σε 3rd person shooter.
αλλά προφανώς αυτοι οι τίτλοι δεν ειναι για άτομα που παίζουν μονο μια φορά ένα παιχνίδι, ειναι για αυτούς που κυνηγάνε τα high scores και τα achievements κ τα leaderboards! οι υπολοιποι προφανώς θα θελήσουν παραπάνω.

edit: είδα παιδιά ένα λαθάκι, 2-3 ώρες, όχι 1-2 ώρες. κ αν βάλεις κ το prologue (μια έξτρα πίστα) κ το tutorial, πάει κοντά 4. Συγνώμη για το λάθος, κεκτημένη ταχύτητα γραφής, διορθώθηκε αμέσως

Διάβασε περισσότερα
Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 6 χρόνια από Sky333 Sky333
This comment was minimized by the moderator on the site

Παλιές καλές εποχές!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Omega Boost και Zoe vibes. Yes please. Θα το ηθελα σε κονσολα ομως.

This comment was minimized by the moderator on the site

μπαβο σε αυτον που εκανε το αρθρο μπραβο σε αυτους που θα το στηριξουν και για οσους μιλανε για τιμες και διαρκεια δεν εχουν ιδεα απο ηλεκτρονικα παιχνιδια

This comment was minimized by the moderator on the site
This comment was minimized by the moderator on the site

????

This comment was minimized by the moderator on the site

Διαμαντάκι από το πουθενά!!! Έχω ουτε θυμάμαι πόσο καιρό να παίξω ανάλογο shooter.

This comment was minimized by the moderator on the site

Πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση παιχνιδιού. Θα ήταν πολύ καλό να μεταφερθεί κάποια στιγμή και στις κονσόλες...

There are no comments posted here yet