Jump – Grapple – Fly – Dream...

Όπως έχετε παρατηρήσει όλοι, τα story driven indie παιχνίδια έχουν κερδίσει μια μεγάλη μερίδα του κοινού. Ορισμένα το πετυχαίνουν καλά, ακόμα και χωρίς καθόλου gameplay (Dear Esther), άλλα σκοντάφτουν σχεδιαστικά (Among the Sleep) και άλλα απλά υπερεκτιμούνν τις δυνατότητές τους (Lifeless Planet). Όπως και να έχει το πράγμα, πρόκειται για ένα indie γένος που έχει έρθει για να μείνει, και όπως είναι αναμενόμενο, η αγορά έχει πλημμυρίσει από σχετικούς τίτλους. Το A Story About My Uncle ευτυχώς είναι ένα από τα λίγα που καταφέρνουν να ξεφύγουν από τη μάζα και να καταφέρνει να ξεχωρίσει χάρη στα δικά του ιδιαίτερα στοιχεία και τον εξαιρετικό σχεδιασμό.

Το A Story About My Uncle ("ASAMY" για λόγους συντομίας), όπως λέει και το όνομά του, διηγείται μια ιστορία που αφηγείται ένας άνθρωπος για το θείο του, έναν μεγάλο εξερευνητή και επιστήμονα. Εξιστορώντας την στη κόρη του, ο άντρας αυτός θυμάται τα παιδικά του χρόνια και τον αγαπημένο του θείο, ο οποίος εξαφανίστηκε σε ένα από τα ταξίδια του. Εξηγεί πως, επειδή του είχε λείψει πολύ, πήγε στο σπίτι του για να ψάξει να βρει στοιχεία για το που μπορεί να είναι. Όπως χάζευε όμως μέσα στο γραφείο του, η περιέργειά του τον οδήγησε να φορέσει μια περίεργη στολή και να πατήσει επάνω σε ένα μηχάνημα του θείου του.

story-about-my-uncle-01

Και ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Να καταπελτιστεί στα άστρα και να τηλεμεταφερθεί σε ένα πάρα πολύ περίεργο μέρος, σε κάποιον άλλο γαλαξία. Ένα μέρος που δείχνει πανέμορφο, αλλά και απειλητικό, και όπου οι κανόνες τις φυσικής δείχνουν να έχουν πάει περίπατο, μιας και εκεί βλέπουμε ιπτάμενα νησιά και βράχους να στροβιλίζονται παντού. Εκεί, ξεκινάει η περιπέτειά σας, μέσω της οποίας θα πρέπει να ανακαλύψετε που βρίσκεστε, να ακολουθήσετε τα ίχνη του θείου σας και να βρείτε τι του έχει συμβεί τόσο καιρό.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα όμορφη και ενδιαφέρουσα ιστορία, η οποία εξελίσσεται υπέροχα, και όσο προχωράτε αλλά και με τα collectibles και τις μυστικές περιοχές που βρίσκετε στη διαδρομή σας, έχει πολύ καλή ροή και σε κρατάει σε μόνιμο ενδιαφέρον μέχρι το τέλος. Είναι ένα δείγμα σωστού storytelling για indie games, και για αυτόν ακριβώς το λόγω θα λέγαμε ότι κρίμα πως το τέλος είναι υπερβολικά τυπικό και αναμενόμενο, με αποτέλεσμα να έρχεται σε αντίθεση με την ευρηματικότητα του υπόλοιπου σεναρίου.

story-about-my-uncle-02

Καλή βέβαια η ιστορία, αλλά σε story driven παιχνίδια η έλλειψη gameplay είναι ικανή να απομακρύνει πάρα πολλούς παίκτες. Εδώ, όμως, δεν είναι έτσι τα πράγματα,. Αντιθέτως, θα λέγαμε πως ίσως το πόνημα της Gone North Games να παραέχει gameplay! Το ASAMY, λοιπόν, είναι στη ψυχή του ένα παιχνίδι platforming, που απεικονίζει τη δράση μέσα από κάμερα πρώτου προσώπου. Ο παίκτης θα χειριστεί τον "ανιψιό" της ιστορίας, ο οποίος για να μπορέσει να ακολουθήσει τον θείο του, θα πρέπει να διασχίσει ένα πάρα πολύ σύνθετο περιβάλλον και να ελιχθεί γύρω από δεκάδες εμπόδια. Σύντροφός του θα είναι η πολύτιμη στολή που βρήκε και φόρεσε στο σπίτι του θείου του, η οποία του επιτρέπει να εκτελεί υπεράνθρωπες κινήσεις όσο την εξελίσσει.

Αρχικά, θα μπορείτε μόνο να πηδήξετε μικρά εμπόδια και να κάνετε ένα super άλμα για να περάσετε από ένα ιπτάμενο βράχο σε έναν άλλο. Σύντομα όμως, θα πάρετε έναν ηλεκτρομαγνητικό γάντζο, με τον οποίο θα μπορείτε να γραπώνεστε σε μακρινές περιοχές και να υπερπηδάτε γύρω/πάνω από διάφορα εμπόδια και χάσματα. Και φυσικά, αυτά τα εμπόδια γίνονται ολοένα και πιο περίπλοκα, σε σημείο που θα πρέπει να κάνετε παρανοϊκά άλματα προς κάθε σημείο του ορίζοντα, να κρεμαστείτε 5-6 φορές στον αέρα και να κάνετε ένα τριπλό λουπ γύρω από έναν κομήτη ούτως ώστε να φτάσετε στο επόμενο σταθερό έδαφος κ.ο.κ.. Πρόκειται για ένα υπέροχο σύστημα εξερεύνησης και gameplay, το οποίο απαιτεί υπομονή, δοκιμές και ευρηματικότητα, και στο μεγαλύτερό του τμήμα μένει ευχάριστα δύσκολο και ολοένα εξελισσόμενο.

story-about-my-uncle-03

Κάπου προς το τέλος μονάχα, οι δημιουργοί -σε μια προσπάθεια να δώσουν μια ακόμα υψηλότερη νότα δυσκολίας- μάλλον έδειξαν υπερβάλοντα ζήλο και το παιχνίδι γίνεται κάπως κουραστικό αλλά και επαναλαμβανόμενο. Και σε έναν τίτλο με διάρκεια περίπου 3-4 ωρών, είναι κρίμα να χάνει τη ροή του προς το τέλος. Ευτυχώς, η ευρηματικότητα στο σχεδιασμό του κόσμου διατηρείται σε πολύ καλό βαθμό από την αρχή μέχρι το τέλος του παιχνιδιού.

Αν και η ποιότητα γραφικών δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή, αυτό καταφέρνει να μην γίνεται ιδιαίτερα αντιληπτό ή ενοχλητικό χάρη στο πολύ όμορφο, απόκοσμο και ιδιαίτερο art direction του τίτλου και του σχεδιασμού ενός ιδιαίτερου, κρυστάλλινα οργανικού, εξωγήινου κόσμου. Τα δε special effects που υπάρχουν στο περιβάλλον, αλλά και της στολής του πρωταγωνιστή, είναι τόσο έντονα που τραβάνε το μάτι και έτσι ομορφαίνουν την -κατά τα άλλα- παρωχημένη μηχανή γραφικών του τίτλου. Όσον αφορά τον ήχο, τα πράγματα παραμένουν σε ένα αρκετά καλό επίπεδο για indie κυκλοφορία. Το voice acting είναι αξιοπρεπέστατο, η μουσική αρκετά περίεργη και μαγευτική για να ενισχύει την ατμόσφαιρα και τα εφέ, αν και κάπως "ξύλινα", κάνουν επαρκώς τη δουλειά τους.

story-about-my-uncle-04

Αξίζει λοιπόν το A Story About My Uncle μια επένδυση των 10 ευρώ από μέρους σας; Μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι αξίζει και με το παραπάνω. Διαθέτει μια ενδιαφέρουσα ιστορία με σωστή ροή, έξυπνο και με πολύ καλή εξέλιξη gameplay, καλό επίπεδο πρόκλησης και όμορφη ατμόσφαιρα. Όλα αυτά τα στοιχεία "δένουν" σωστά μεταξύ τους, για να προσφέρουν μερικές πολύ ευχάριστες ώρες στον παίκτη. Μπορεί να μην καταφέρνει να ανέβει το ένα σκαλάκι ακόμα που θα χρειαζόταν για να γίνει "κλασσικό", αλλά είναι ένα από τα λίγα indies που μπορεί κάποιος να επενδύσει πάνω του πριν πάει σε κάποιο steam sale ή bundle.

Τσέκαρε το βίντεο

Έκθεση εικόνων

Θετικά

  • Ιδιαίτερο art direction.
  • Ευρηματικό gameplay με φοβερά ανοιχτή κίνηση.
  • Μια ωραία ιστορία sci-fi περιπέτειας…

Αρνητικά

  • …που όμως θα μπορούσε να τελειώσει λιγότερο τυπικά.
  • Μετά από κάποιο σημείο, το συνεχές vertical platforming θα σας κουράσει.

Βαθμολογία

Αρχιτέκτων και συντηρητής ιστορικών κτιρίων κατ' επάγγελμα, μόλις πέσει η νύχτα φοράει την καμπαρντίνα του και σουρτουκεύει σε αναζήτηση μιας νέας περιπέτειας. Ταξιδιώτης και ονειροπόλος, με κλινικά κολλήματα σε Fantasy και Sci-Fi, gaming backstory από τα 80s και mantra τη φράση «η ιστορία και οι γρίφοι πάνω απ’όλα», δεν χαρίζει κάστανο σε νεοτερισμούς υπερβολικής ευκολίας. Αν είσαι adventure, RPG ή strategy, είναι σχεδόν σίγουρο ότι έχετε περάσει πολλές γλυκές νύχτες μαζί…

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Αλλαγή ημερομηνίας για το Vampire: The Masquerade - Bloodlines 2
Με νέα περίοδο κυκλοφορίας, μέσα στο 2021.
Marvel's Avengers - Preview
Πρώτες εντυπώσεις, βασισμένες στην closed beta.
Μικρή καθυστέρηση στη διάθεση του DIRT 5
Μια εβδομάδα επιπλέον στο pit lane…
Trailer για το Remothered: Broken Porcelain
Αφιερωμένο τους «μη-κανονικούς» διαμένοντες του The Ashmann Inn.
Νέο υλικό από το Cyberpunk 2077
Ανακαλύπτοντας τους μηχανισμούς και τον κόσμο του.
Ανακοινώθηκε το Hood: Outlaws & Legends
Ένα 4v4 multiplayer heist τίτλος για την τρέχουσα και επόμενη γενιά μηχανημάτων.
Έρχεται στην επομένη γένια το Temtem
Προσφέροντας ένα νέο "massively multiplayer creature-collection" ταξίδι.
Εκτενή gameplay πλάνα από το Godfall
Χορταστικές πληροφορίες και βίντεο από PS5 devkit
Othercide - Review
Μάνα είναι μόνο μία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Comments (8)

This comment was minimized by the moderator on the site

"Σύντομα όμως, θα πάρετε έναν ηλεκτρομαγνητικό γάντζο, με τον οποίο θα μπορείτε να γραπώνεστε σε μακρινές περιοχές και να υπερπηδάτε γύρω/πάνω από διάφορα εμπόδια και χάσματα."
εδώ με κέρδισε.τώρα βέβαια για 3-4 ώρες 10 ευρώ,θα το σκεφτώ.
από που μπορούμε να το αγοράσουμε όταν με το καλό κυκλοφορήσει;

This comment was minimized by the moderator on the site

μολις ειδα οτι κυκλοφορησε το μαη και οχι ιουνη που νομιζα.wishlist και θα αγοραστει σε μεγαλυτερη προσφορα απ'οτι ειναι τωρα -25%

This comment was minimized by the moderator on the site

Μέσα στην wishlist μου εδώ και κάποιες εβδομάδες. Με κέρδισε περισσότερο η περιγραφή των δημιουργών παρά το βίντεο και οι φωτογραφίες. Σίγουρα θα το δοκιμάσω...

This comment was minimized by the moderator on the site

Ενδιαφέρον φαίνεται

This comment was minimized by the moderator on the site

Με εψησε τοσο πολυ το reviewwwww μπραβοοο

This comment was minimized by the moderator on the site

Πράγματι ενδιαφέρον φαίνεται...

This comment was minimized by the moderator on the site

Ωραίο φαίνεται. Δεν θα κέρδιζε περισσότερο όμως σαν 3rd person?

This comment was minimized by the moderator on the site

χμμμ... δεν νομίζω πως θα ηταν καλύτερα. η μεγαλύτερη μαγεία του παιχνιδιού ειναι του οτι βλέπεις μια τοσο ανοιχτή κίνηση μέσα απο τα μάτια του χαρακτήρα. σε 3rd person αυτό χάνεται.
δες πχ Mirror's Edge.. μπορείς να φανταστείς το 1ο με 3ο πρόσωπο? το κοντινότερο ειναι κάτι σαν Assassin's Creed, κάτι που θα δούλευε μεν αλλά θα έχανε τεράστιο τμήμα απο το συναίσθημα κ την αίσθηση ταχύτητας του...

χμμμ... δεν νομίζω πως θα ηταν καλύτερα. η μεγαλύτερη μαγεία του παιχνιδιού ειναι του οτι βλέπεις μια τοσο ανοιχτή κίνηση μέσα απο τα μάτια του χαρακτήρα. σε 3rd person αυτό χάνεται.
δες πχ Mirror's Edge.. μπορείς να φανταστείς το 1ο με 3ο πρόσωπο? το κοντινότερο ειναι κάτι σαν Assassin's Creed, κάτι που θα δούλευε μεν αλλά θα έχανε τεράστιο τμήμα απο το συναίσθημα κ την αίσθηση ταχύτητας του τίτλου.

Διάβασε περισσότερα
There are no comments posted here yet