Ένα JRPG για τους fans του είδους!

Το Millennium Girl, είναι ένα παιχνίδι ρόλων της ATLUS που μας έρχεται από τη μακρινή Ιαπωνία. Ο τίτλος κυκλοφόρησε αρχικά στην Άπω Ανατολή το φθινόπωρο του 2013 και αρκετούς μήνες αργότερα βρήκε το δρόμο του για την αμερικάνικη αγορά, ενώ μόλις πριν λίγες εβδομάδες έφτασε και στα δικά μας μέρη. Το Etrian Odyssey Untold αποτελεί, επί της ουσίας, μία επανέκδοση του αρχικού Etrian Odyssey, ενός αρκετά επιτυχημένου JRPG, το οποίο κυκλοφόρησε για το DS το 2007. Σε αυτό το "reimagining" λοιπόν, αναλαμβάνουμε το ρόλο ενός Highlander, ο οποίος δέχεται μία αποστολή από τον διδάσκαλό του. Ο Highlander πρέπει να ταξιδέψει στην πόλη Etria και να γίνει ένας επίσημος "adventurer", κρατώντας πάντα την τιμή και τον Κώδικα των Highlanders.

Στην πρώτη ώρα ενασχόλησής μας με το Millennium Girl είχαμε ήδη έρθει σε επαφή με τους άλλους τέσσερις συμμάχους μας, που θα μας βοηθήσουν για το υπόλοιπο του παιχνιδιού. Η κλασική, JRPG ομάδα, εδώ αποτελείται από την Frederica, η οποία αναζητά τις αναμνήσεις του παρελθόντος και χρησιμοποιεί πιστόλια για μάχη εξ αποστάσεως, τον Simon, έναν επιστήμονα που ειδικεύεται στο "healing", τον Athur, το "μπόμπιρα" της παρέας ο οποίος δημιουργεί βόμβες χάρη στις γνώσεις του επάνω στην αλχημεία, και, τέλος, τη Raquana η οποία χρησιμοποιεί τη γιγαντιαία ασπίδα της για την προστασία της ομάδας.

etrian odyssey untold review image 07

Εδώ να αναφέρουμε ότι ο κεντρικός ήρωας χρησιμοποιεί ένα δόρυ, ενώ -όπως είναι λογικό- η καλή εκμετάλλευση των δυνατοτήτων κάθε χαρακτήρα είναι απαραίτητη, ώστε η ομάδα να επιβιώσει στα πολύ μεγάλα dungeons που θα ακολουθήσουν. Aξίζει να πούμε επίσης, πως -πέρα από το κλασικό campaign- το Etrian Odyssey Untold προσφέρει στους παίκτες και ένα δεύτερο mode, ονόματι "classic", στο οποίο μπορούμε να παίξουμε όπως στο αρχικό παιχνίδι, να δημιουργήσουμε τη δική μας ομάδα, διαλέγοντας ανάμεσα από εννιά κλάσεις ηρώων και με την ιστορία ελαφρώς διαφοροποιημένη -σχεδόν ανύπαρκτη θα λέγαμε.

To πόνημα της ATLUS είναι ένα ιδιαίτερο dungeon crawler/ RPG, που απεικονίζει τη δράση μέσα από κάμερα πρώτου προσώπου, το οποίο απαιτεί μάλιστα και τη χαρτογράφηση κάθε dungeon. Πέρα από το αρχικό dungeon, όμως, δεν είναι απαραίτητο να ασχοληθούμε με αυτό το στοιχείο. Ωστόσο, θα λέγαμε ότι το παιχνίδι το "επιβάλει" με τον τρόπο του, αφού θα είναι ζωτικής σημασίας να βρίσκουμε εύκολα τον προσανατολισμό μας για να μην κάνουμε κύκλους ή να πέφτουμε σε παγίδες που είναι τοποθετημένες εντός των dungeons. Αν και η χαρτογράφηση είναι ένα πρωτότυπο feature και χαρακτηριστικό της σειράς Etrian Odyssey, δεν παύει να είναι χρονοβόρο και, εν τέλει, να μας αποσπά την προσοχή από το dungeon και τον τελικό στόχο μας.

etrian odyssey untold review image 02

Οι μάχες στο Etrian Odyssey Untold, όπως είναι σύνηθες στα JRPGs, είναι τυχαίες και κατά περιόδους αντιμετωπίζουμε κάποιον πολύ πιο δυνατό αντίπαλο πέρα από τα συνηθισμένα "minions". Η εξέλιξη των μαχών αυτών βασίζεται στην κλασική αναμονή σειράς (turn based), με τον κάθε χαρακτήρα να περιμένει τη σειρά του και να προσφέρει στον παίκτη μια πλειάδα επιθέσεων και ειδικών skills που είναι βασισμένα στις ιδιότητές του. Επίσης, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με το πώς θα τοποθετούμε τους ήρωές μας στο χώρο, μιας και μπορούμε να τους εναλλάσσουμε μεταξύ της πρώτης γραμμής και της οπισθοφυλακής της μάχης. Πρακτικά, λοιπόν, έχουμε να κάνουμε με μια "σκακιέρα", που απαιτεί από τον παίκτη προσεκτική μελέτη του χώρου και του εκάστοτε αντιπάλου, ώστε να καταστρώσει την κατάλληλη τακτική για να έρθει έτσι το επιθυμητό αποτέλεσμα της νίκης.

Σε ό,τι αφορά τους εχθρούς, οι αρχικοί, που εμφανίζονται στα πρώτα dungeons, είναι σχετικά εύκολοι, ενώ και η συχνότητα με την οποία εμφανίζονται πολύ συχνά μας έκανε να επιλέγουμε το "auto attack". Όμως, με την πάροδο του χρόνου οι μάχες πραγματικά θα μας φέρουν στα όριά μας, ειδικά για όσους δεν είναι προσεκτικοί και συμφιλιωμένοι με τέτοιου είδους παιχνίδια. Ωστόσο, η καμπύλη της δυσκολίας στο παιχνίδι της ATLUS είναι ικανοποιητική και μόνο πολύ "μέσα" στην ιστορία θα έρθουν στιγμές αγανάκτησης λόγω εξαιρετικά ισχυρών αντιπάλων.

etrian odyssey untold review image 03

Επίσης σε κλασικό JRPG ύφος, μετά το πέρας κάθε μάχης οι πολεμιστές της ομάδας μας κερδίζουν πόντους εμπειρίας, χρήματα και αντικείμενα που ρίχνουν οι αντίπαλοι, ενώ ένα ενδιαφέρον loot αποτελούν οι Grimoire Stones, οι οποίες εφόσον χρησιμοποιηθούν, δίνουν στον εκάστοτε χαρακτήρα δυνάμεις και ιδιότητες από μια κλάση διαφορετική από τη δική του. Με τους πόντους εμπειρίας οι χαρακτήρες, όπως είναι λογικό, δέχονται αναβαθμίσεις και προσθήκες στις κινήσεις τους, ενώ με τα αντικείμενα που συλλέγουμε μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα όπλα πίσω στην πόλη, καθώς επίσης να αγοράσουμε καινούργιο εξοπλισμό με τα χρήματα που έχουμε μαζέψει ως εκείνη την ώρα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα αντικείμενα που μπορούμε να επιλέξουμε είναι πάρα πολλά και αρκετές φορές δυσκολευτήκαμε να διαλέξουμε κάτι πριν φύγουμε για νέες περιπέτειες.

Τα γραφικά και ο γενικότερος οπτικός τομέας του Etrian Odyssey Untold σίγουρα δεν εντυπωσιάζουν. Άλλωστε μιλάμε για μια επανέκδοση ενός τίτλου του DS, που έτσι και αλλιώς δεν είχε τίποτα ιδιαίτερο να προσφέρει όταν είχε πρωτοκυκλοφορήσει. Ωστόσο, με τη χρήση 3D, η οποία είναι εξαιρετική όταν χειριζόμαστε το χαρακτήρα μας μέσα από κάμερα πρώτου προσώπου, το αποτέλεσμα μπορεί να γίνει εντυπωσιακό. Οι περιοχές που θα επισκεφθούμε δεν είναι τόσο πολλές, οπότε θα περιμέναμε κάτι παραπάνω σε ό,τι αφορά την ποικιλία του σχεδιασμού τους και του γενικότερου εικαστικού τους, ενώ και στις μάχες θα επιθυμούσαμε περισσότερη λεπτομέρεια στους εχθρούς. Ο ήχος και η μουσική βρίσκονται σε ικανοποιητικά επίπεδα, ενώ σε μερικά σημεία των διαλόγων χρησιμοποιείται και voice acting, τα οποίο μας ξεκουράζει και μας "βγάζει" από τη ρουτίνα των μακροσκελών, γραπτών κειμένων.

etrian odyssey untold review image 05 Εν τέλει, το Etrian Odyssey Untold: The Millennium Girl είναι ένα κλασικό JRPG/ dungeon crawler, με τεράστια διάρκεια και μπόλικο υλικό, που θα προσφέρει δεκάδες ώρες ικανοποίησης προς όσους αποφασίσουν να ασχοληθούν εκτενώς μαζί του και ταυτόχρονα αρέσκονται σε τέτοιου είδους παιχνίδια. Ο τίτλος της ATLUS διαθέτει μεγάλο βάθος σε όλους τους τομείς, προσφέρει τεράστια πρόκληση και δυσκολία στις μάχες -γεγονός που απαιτεί σωστή στρατηγική και εκμετάλλευση των δυνατοτήτων των ηρώων- η μουσική και το voice acting βρίσκονται στα επίπεδα που αρμόζουν σε ένα JRPG της ηλικίας και της σχολής αυτής, ενώ τα γραφικά θα σας αφήσουν ευχαριστημένους.

Προσοχή, όμως. Όσοι δεν έχετε ιδιαίτερη αγάπη προς δύσκολα και απαιτητικά dungeon crawlers της ιαπωνικής σχολής, κάντε αναστροφή τάχιστα!

Τσέκαρε το βίντεο

Έκθεση εικόνων

Θετικά

  • Μεγάλη ποικιλία και βάθος σε όλους τους τομείς.
  • Τεράστια διάρκεια.
  • Η χαρτογράφηση είναι ενδιαφέρουσα προσθήκη...

Αρνητικά

  • ...η οποία όμως μας αποσπά χρόνο και προσοχή από το κυρίως παιχνίδι.
  • Η ιστορία δεν είναι κάτι ιδιαίτερο.

Βαθμολογία

Κατάγομαι από τα όμορφα Χανιά, είμαι απόφοιτος λογιστικής και ένα από τα αγαπημένα μου hobbies είναι τα βιντεοπαιχνίδια με τα οποία γαλουχήθηκα από μικρή ηλικία με τα κλασσικά Tetris, Μariο, Contra, συνέχισα με τα αγαπημένα Tomb Raider και Resident Evil και μέχρι και σήμερα συνεχίζω να μαγεύομαι από αυτά. Μεγάλη μου λατρεία επίσης αποτελεί ο κόσμος του Tolkien και ασχολούμαι πολύ και με τον κόσμο των αθλημάτων (ποδόσφαιρο και μπάσκετ κυρίως)!

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Τέλος εποχής για το Nintendo 3DS
Συμπληρώνοντας περισσότερο από εννιά χρόνια στην αγορά.
Νέες πληροφορίες για το Pokemon Home
Απλές και premium λειτουργίες, επικοινωνία με Pokemon Bank και GO.
Τιμητική διάκριση για τον Shigeru Miyamoto
King of Nintendo, First of His Name κ.λπ.
Αλλαγή προτεραιοτήτων για την Game Freak
Προσπάθεια προώθησης των νέων ΙΡ της εταιρείας.
Kirby's Extra Epic Yarn
Μαζεύοντας τις κλωστές που ολοκληρώνουν μια ιστορική πορεία.
Yo-Kai Watch 3
Yokai με άρωμα Αμερικής.
Luigi's Mansion
Τρισδιάστατη, νοσταλγική επιστροφή.
Το Nintendo Switch ξεπέρασε σε πωλήσεις το GameCube
Δείτε ποιοι είναι οι πιο πετυχημένοι τίτλοι της κονσόλας.
Το μέλλον της σειράς Dragon Quest
Η αποδοχή της σειράς στη Δύση και σκέψεις για επόμενα παιχνίδια.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Comments (4)

This comment was minimized by the moderator on the site

Δυστυχώς δεν μου αρέσουν τα FPRPGs αλλά φαίνεται πολύ καλό.

This comment was minimized by the moderator on the site

no story - no party

This comment was minimized by the moderator on the site

έπαιξα το demo . φαίνεται ενδιαφέρων . μου άρεσε Η χαρτογράφηση .

This comment was minimized by the moderator on the site

with no story not interested....

There are no comments posted here yet