Controlled by Confusion, Confused by Control.

Πρέπει να ήταν κάπου στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας όταν ξεκίνησε ο μεγάλος χαμός στη χώρα μας με το Championship Manager, αφού αργά η γρήγορα η κουβέντα μιας αντροπαρέας πήγαινε ντετερμινιστικά στο παιχνίδι. Πόσα γκολ έβαλε ο Maxim Tsikalgo, τι παιχτούρα ήταν ο θρυλικός To Madeira (ο οποίος δεν υπήρξε ποτέ φυσικά), τι μέσο όρο έβγαζε το θηρίο Taribo West- που ήταν και η πρώτη μεταγραφή του κάθε φιλοδοξου  manager-, πως θα έκλεινες γρήγορα το παιδί θαύμα Freddy Adu, πόσες σαιζόν αήττητος έβγαζες με τη μυθική ομάδα της Roma και πολλά άλλα.

Ο κάθε συζητητής είχε να προσθέσει το δικό του «μεντοριλικί» αναφορικά με τα πουλέν του και τις μικρές λεπτομέρειες στην τακτική του, που έκαναν την εικονική αρμάδα του αχτύπητη. Δε ξεχνιούνται εύκολα τα gaming sessions εκείνης της περιόδου, όταν για κάποιους μήνες μετά την ετήσια έκδοση του τίτλου το πρόγραμμα είχε ως εξής: Ξύπνημα κάπου το μεσημέρι, φραπεδάρα «βαπορίσια» αχτύπητη με ποσότητα καφέ ικανή να τσιτώσει ελέφαντα, ανοικτή η τηλεόραση να παίζει μεσημεριανά σκουπίδια, ξεχασμένα κλειστά παντζούρια και «λιώσιμο» μέχρι η πείνα να φέρει τον επίδοξο προπονητή σε κατάσταση λιποθυμίας, οπότε να πιάσει το τηλέφωνο και να παραγγείλει κάτι σε junk food, ώστε να ανακτήσει δυνάμεις και να βγάλει 2-3 σαιζόν ακόμα. Μέχρι να γυρίσεις να δεις, είχε αρχίσει να ξημερώνει, τα μάτια σου έμοιαζαν περισσότερο με ντομάτες (ήταν και οι ριμάδες οι 15αρες οι CRT που «πυροβολούσαν» αδιάπαυστα και ανελέητα τα εγκεφαλικά κύτταρα), είχες φτάσει κάπου στο 2054 και πανηγύριζες το 10ο συνεχόμενό σου Champion’s League. Ωραία πράγματα, αυθεντική nerd εμπειρία, καίτοι καταστρέφαμε τον οργανισμό μας, τα νεύρα μας και παίρναμε 3-4 κιλά (αν δε χωρούσες στο παντελόνι δεν πείραζε, ούτως ή άλλως πο;y καιρός για έξω και βόλτες), δεν μετανιώνουμε.

2014-11-12 00001

Οι «εθισμένοι» θα καταλάβουν, οι υπόλοιποι μπορείτε να κοροϊδέψετε ελεύθερα. 
Έκτοτε, εδώ και μια 8ετία σχεδόν, το Manager μεγάλωσε, έγινε Football Manager (που είναι και ο ουσιαστικός συνεχιστής της σειράς) έγινε πιο πολύπλοκο, περίπλοκο σαν τις ζωές μας, και κάθε χρόνο πιστό στο ραντεβού του ρίχνει στο χορτάρι τις καινούριες ιδέες της ομάδας, που απλά εξελίσσουν τον τίτλο, μιας και ο ριζικός επαναπροσδιορισμός του gameplay είναι αδύνατος, λόγω της φύσης του τίτλου. Το «απλά» χρησιμοποιείται μόνο περιγραφικά, γιατί δε μπορούμε καν να φανταστούμε τον κόπο, το άγχος και τους πονοκεφάλους που προκαλεί στα παιδιά της δημιουργικής ομάδας της SI η ανάγκη να βάζουν κάθε χρόνο καινοτόμα συστατικά σε ένα παιχνίδι που η δομή του επιτρέπει ελάχιστους, πλέον, ελιγμούς.

Τα ρηξικέλευθα στοιχεία -εισαγωγή match engine, tactic creator, διαπροσωπική επαφή με παίκτες, στελέχη και Τύπο- που κατά κάποιο τρόπο μετουσίωναν την εμπειρία, έχουν χρησιμοποιηθεί χρόνια τώρα, οπότε αυτό που μένει, και επί της ουσίας θα εξετασθεί από το review, είναι αν οι όποιες αλλαγές ή εμπλουτισμός των υπαρχόντων μηχανισμών δουλεύουν φέτος προς όφελος της γενικής εμπειρίας και δεν είναι απλά ένα ετήσιο update των ρόστερς. Έχει γίνει ο τίτλος τόσο αλλόκοτα σύνθετος, μεγάλος και πλήρης, που ο ίδιος κάνει «closing down» και «tight marking» στους «playmakers» της ομάδας, αφήνοντας ελάχιστο χώρο για «εκφραστικό» και ελεύθερο ποδόσφαιρο. Πάντα μιλάμε για τα νέα στοιχεία, γιατί από τη σκοπιά του παίκτη οι επιλογές, οι συνιστώσες, το micro-management και η εμμονή στη λεπτομέρεια αφήνουν άπειρο κενό χώρο για πειραματισμό...Υπερβολικά πολύ...  2014-11-12 00003

Το πρώτο πράγμα που γίνεται εμφανές ξεκινώντας ένα καινούριο session, είναι το μοίρασμα πόντων κάποιων στατιστικών που διαμορφώνουν τη ροπή του manager μας. Δίπλα στα γνωστά που αφορούν την εμπειρία μας, και τα οποία όσο χαμηλότερα τα βάζουμε, αυξάνουμε και τη δυσκολία του παιχνιδιού (δηλώνουν την εμπειρία μας σαν προπονητές και σαν πρώην παίκτες), προστέθηκαν 15 προσαρμόσιμα στατιστικά, χωρισμένα σε δύο κατηγορίες, που αναλόγως τον τομέα που θέλουμε να τονίσουμε, μας δίνεται η δυνατότητα να έχουμε ένα μάνατζερ ειδικό στην προπόνηση (όπου και εμφανίζεται ο χαρακτήρας μας στις επιλογές προπόνησης) ή έναν με έμφαση στη διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού. Υπάρχει πάντα και η μέση λύση φυσικά. Eίναι ένα RPG στοιχείο που δε μας άρεσε, γιατί κατά κάποιο τρόπο προδιαθέτει και χαρακώνει τομείς του παιχνιδιού, πριν καν αρχίσουμε να παίζουμε. Την ιστορία θέλουμε να τη γράφουμε εμείς, σαν χρήστες, καθώς πλάθουμε την ομάδα μας και όχι να παίρνουμε το ρόλο κάποιου φανταστικού τύπου με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Όπως και να έχει, από την εμπειρία μας ο «προπονητής» manager δούλεψε καλύτερα σε μικρότερης δυναμικής ομάδες, ενώ ο ψυχολόγος- διαπραγματευτής σε ομάδες με μεγαλύτερη επιφάνεια και πιο φτασμένους απαιτητικούς παίκτες. 

Δεύτερη τεράστια αλλαγή, ευχάριστη, είναι αυτή στο UI του παιχνιδιού. Θα θυμίσει λίγο τις παλαιότερες εκδόσεις, όπου όλα τα χρήσιμα μενού είναι μαζεμένα σε μια αριστερή κάθετη μπάρα. Για έναν τίτλο που ο όγκος πληροφοριών που πρέπει να επεξεργαστούμε είναι τεράστιος, η εύκολη πρόσβαση σε όλες τις σημαντικές οθόνες είναι καίριας σημασίας. Η πλειονότητα των ζωτικών πληροφοριών για τη λειτουργία της ομάδας βρίσκεται 2-3 με κλικ μακριά, εύχρηστα και νοικοκυρεμένα, αποφεύγοντας το κυκεώνα των άπειρων drop-down μενού, που μόνο δυσκολίες δημιουργούσαν. Θα χρειαστείτε κάποιο χρόνο να συνηθίσετε το καινούριο layout, ειδικά αν ακολουθείτε κάθε χρόνο τη σειρά, αλλά είναι ένα βήμα προς τη διευκόλυνση του παίκτη και θα εξοικονομήσετε πολύ χρόνο.2014-11-12 00007

Συνεχίζοντας την αξιολόγηση των νέων στοιχείων, φτάνουμε στην «καυτή πατάτα» της match engine. Η SΙ υποσχέθηκε νέα animations, καινούρια εφέ, πιο αληθοφανή στάδια και διάφορα άλλα, ήσσονος σημασίας, φτιασιδώματα (και τα έδωσε) για το μεγαλύτερο αγκάθι -κατά την προσωπική μας άποψη πάντα-  στη φτέρνα του παιχνιδιού τα τελευταία χρόνια. Δώρο, άδωρο τα άσχημα γραφικά (γιατί είναι ακόμα άσχημα), όταν έχεις περάσει μισή ώρα για να στήσεις την ομάδα σου τέλεια μόνο και μόνο για να φας το πιο άκυρο γκολ, επειδή οι παίκτες σου κάνουν πραγματικά ό,τι τους καπνίσει. Και το βλέπεις χωρίς να μπορείς να κάνεις κάτι. Τι νόημα έχουν οι τακτικές, οι παροτρύνσεις προς του παίκτες, οι εσωτερικές αλλαγές, οι συμβουλές του βοηθού προπονητή, όταν η match engine, μέσα στην ανικανότητά της να μεταφέρει το σχέδιο του παιχνιδιού «επί χόρτου», προσφέρει ένα θέαμα εντελώς αντιποδοσφαιρικό, που δεν έχει καμία σχέση με το πώς έπρεπε να εξελιχθεί ο αγώνας σύμφωνα με το προγραμματισμό μας.

Και δε μιλάμε για ένα ματς που θα στραβώσει, μιλάμε για γκάφες από τους τερματοφύλακες που δε μπορούν να απομακρύνουν, τους αμυντικούς που κουτουλάνε μεταξύ τους, τα πλάγια-άουτ που δίνουν τη μπάλα δώρο στον αντίπαλο και άπειρα άλλα σκηνικά αμηχανίας. Θα γυρίσει και θα πει κάποιος "φτιάξε τις τακτικές σου, την ψυχολογία των παικτών" και δε ξέρουμε τι άλλο. Αλλά όχι, δεν είναι πρόβλημα σχεδιασμού και ικανότητας, είναι η προβληματική AI που καταφέρνει να χαλάσει την εμπειρία του παιχνιδιού, «πράττει άλογα» και καθιστά πολλές φορές την όλη προετοιμασία, αλλά και την in-game διαχείριση, μάταιη. Μας είχε εντυπωσιάσει την πρώτη φορά η τρισδιάστατη απεικόνιση, έφτασε σε ένα καλό επίπεδο με το FM 2012, αλλά είναι ένας τομέας που πρέπει να εξελιχθεί δραματικά αν δεν θέλουν να έχει απλά ένα διακοσμητικό ρόλο. Πίσω λοιπόν στη δυσδιάστατη μηχανή, που τουλάχιστον δίνει μια γενική εικόνα, χωρίς να μας αναγκάζει να εξαγριωνόμαστε με την «αμπαλοσύνη» της αντίστοιχης 3D.2014-11-12 00010

Ένας τομέας που λάμπει φέτος στο FM είναι αυτός του scouting. Κατά κάποιο τρόπο υπάρχει μια συγχώνευση του player search και του scouting tab, δίνοντας φέτος τη δυνατότητα να κάνουμε ασύλληπτα εξειδικευμένες αναζητήσεις σε παίκτες που θα ταιριάξουν απόλυτα στο ρόλο που τους χρειαζόμαστε (θα γίνει αναφορά και πιο κάτω σε αυτό), ενώ, προσθέτει ρεαλισμό, αν έχουμε ενεργοποιημένο το «attribute masking», μιας και η τελική αποτίμηση των στατιστικών των παικτών χρειάζεται πολύμηνη παρακολούθηση. Ανάλογα πάντα με τη γνώση που έχουμε για την περιοχή, οι αρχικές τιμές δίνονται σε ένα εύρος 3- 5 μονάδων (δηλαδή ο Χ επιθετικός έχει finishing 10-15) και καταλήγουν σε συγκεκριμένο αριθμό ύστερα από ενδελεχή παρακολούθηση. Βάθος (συν το γεγονός ότι μπορούμε να κάνουμε assign σε συγκεκριμένες χώρες πλέον), ρεαλισμός και σωστή εφαρμογή αυτού που είχαν στο μυαλό τους οι δημιουργοί δηλαδή.
 
Στο πεδίο των τακτικών η κυριότερη αλλαγή εντοπίζεται στην ένδειξη καταλληλότητας του παίκτη, μέσω ενός κύκλου που δηλώνει ανάλογα με το πόσο γεμίζει αν είναι επαρκής και σε τι βαθμό για το συγκεκριμένο ρόλο (φωτίζοντας και τα attributes που είναι σημαντικά για αυτόν).

Η κάθε θέση έχει τουλάχιστον, πλην του τερματοφύλακα, 10 διαφορετικούς συνδυασμούς, όπου ορίζεται ο ρόλος (π.χ. box to box) και το επιθετικό, αμυντικό ή υποστηρικτικό καθήκον του παίκτη και ουσιαστικά καθορίζει και τη συμπεριφορά του σε μεγάλο βαθμό μέσα στο γήπεδο, αντικαθιστώντας τους sliders προηγούμενων εκδόσεων. Εδώ έρχεται το δέσιμο με το scouting και η τρομερά εξατομικευμένη αναζήτηση, για να καλύψει κάθε πιθανή και εξεζητημένη επιθυμία μας για την εύρεση του «special one» για τη θέση που θέλουμε. Προστέθηκαν επίσης 4 καινούριοι ρόλοι -Wide Playmaker, Inverted Wing Back, Roaming Playmaker, Raumdeter- καθώς και κάποια preferred moves.

 Αντίστοιχα κινούνται και οι αλλαγές στην προπόνηση, όπου μπορούμε να δώσουμε βάρος και στο ρόλο/ θέση του παίκτη αλλά και στο καθήκον που αναφέραμε πιο πάνω, ώστε να ταιριάξει με το σχέδιο παιχνιδιού μας.

2014-11-12 00011

Επιπροσθέτως και οι προπονητές πλέον έχουν τομέα εξειδίκευσης- τον Tactical, Mental, Technical -με δυνατότητα να βελτιώνουν τα χαρακτηριστικά των παικτών που σχετίζονται με την προπονητική τους προτίμηση. Για παράδειγμα, ένας technical προπονητής θα βελτιώσει το κοντρόλ και την ντρίμπλα του παίκτη. Δεκτές και εδώ οι αλλαγές, οι οποίες εναρμονίζονται σωστά με τις όποιες άλλες καινοτομίες.
 
Περιττό να αναφέρουμε ότι υπάρχουν άπειρες καινούριες ερωτήσεις- απαντήσεις στις συνεντεύξεις Τύπου, καθώς και συνεντεύξεις στο τούνελ του γηπέδου και λίγο πριν την έναρξη του αγώνα, οι παίκτες έχουν πιο έντονη προσωπικότητα από ποτέ και συμμετέχουν ενεργά στη ζωή της ομάδας (αν και μας βγήκαν λίγο παρεξηγησιάρηδες και ομιλητικοί), ενώ υπάρχουν και συνεντεύξεις όταν κάνουμε αίτηση για δουλειά.

Γενικά, πολλές κουβέντες, λόγια, μπόλικο «μπλα μπλα», που ευτυχώς μπορούμε να επιμερίσουμε την ευθύνη της περάτωσής τους στο βοηθό προπονητή, γιατί ως συνήθως όλο αυτό το σκηνικό με τις συνεχόμενες συνεντεύξεις καταντάει γρήγορα κουραστικό και αποπροσανατολίζει από το βασικό σκοπό του παιχνιδιού. Είπαμε ωραίος ο «και καλά» ρεαλισμός, αλλά εδώ οι δημιουργοί το παράκαναν. 

Η οικονομική κατάσταση -των ελληνικών ομάδων τουλάχιστον- με την έμφαση και στρατηγική στο δανεισμό και όχι στην αγορά παικτών, δουλεύει πολύ καλά (όπως και η ελληνική μετάφραση) και αποτυπώνεται σωστά, ενώ ό,τι καινούριο αφορά το Financial Fair Play έχει ενσωματωθεί άψογα. Το διοικητικό συμβούλιο και ο πρόεδρος έχουν πολύ πιο ενεργό ρόλο και ξεκαθαρίζουν στο tab με τα οικονομικά, αναλυτικά τα στοιχεία σχετικά με τη βιωσιμότητα της κάθε ΠΑΕ. Δε μπορεί να υπάρξει παράπονο εδώ, ούτε σχετικά με τις μεταγραφές και τις επιλογές για την ολοκλήρωσή τους από τον παίκτη (πλην ίσως της σχετικής ευκολίας στο κλείσιμο μεγάλων ονομάτων με το κλασσικό κόλπο των 48 δόσεων)

.

2014-11-12 00004

Τέλος πρέπει να τονισθεί η δυναμική επιστροφή του FM CLASSIC. Σε ένα πιο φωτεινό και ευχάριστο, γενικά περιβάλλον, μπορεί ο παίκτης να αποφύγει όλα τα «συμπαρομαρτούντα» και να εστιάσει στην τακτική, τις μεταγραφές και την προπόνηση. Γρήγορο και εθιστικό, επιτρέπει ακόμα και την αποφυγή της περιόδου προετοιμασίας, αν βαριέστε και αποτελεί ιδανική επιλογή αν θέλετε να αποφύγετε τη χαοτική ροή πληροφορίας που παρέχει ο βασικός τίτλος. Τα challenge modes, που βάζουν διάφορα tasks στον παίκτη, όπως το να σώσει μια ομάδα από τον υποβιβασμό, δε δοκιμάστηκαν καθώς ουδέποτε προκάλεσαν το ενδιαφέρον του γράφοντα.

 Αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε στο gameplay, και τα οποία διορθώνονται συνήθως με patch (αλλά η κριτική γίνεται στην τωρινή έκδοση) πρέπει να αναφερθούν οι πολλοί In game τραυματισμοί, τα αφύσικα μεγάλα σκορ (κατάφερε η αφεντιά μου να χάσει 0-7 σε φιλικό με τη Boca και σε 2 μέρες, με απαράλλακτη τακτική, να κερδίσει 5-1 την Crystal Palace), τα πολύ δυνατά φτερά (wingers) και οι θανατηφόρες σέντρες τους, και ως συνήθως η κακή αμυντική λειτουργία και οι αστείοι τερματοφύλακες, προϊόν της μέτριας AI και match engine.

Αυτά είναι βασικότατα θέματα και επηρεάζουν την απόλαυση που δίνει ο τίτλος. Δε γίνεται, φέρ’ ειπείν ο Berg, να χάνει τα άχαστα και ο Καρέλης, που δε πετυχαίνει νερό με πέτρα πάνω σε βάρκα, να έχει τριπλάσια γκολ επειδή βρίσκεται σε θέση φτερού (που δεν είναι καν η φυσική του). Κάτι δεν πάει καλά… 

Εδώ έρχεται να κολλήσει, αντί επιλόγου, και ο βασικός μας προβληματισμός σχετικά με το παιχνίδι, τη ρότα που έχει τραβήξει, όπως και η δικαιολόγηση του τίτλου του κειμένου. Στο χαρτί όλη αυτή η ελευθερία φαίνεται καλή, ο προγραμματισμός της κάθε κίνησης του οργανισμού (μιλάμε για το πιο «ρεαλιστικό» sim που κυκλοφορεί στην αγορά) δίνει μια αίσθηση πλήρους ελέγχου στα συμβάντα του παιχνιδιού. Και όμως, νιώσαμε χαμένοι μέσα στις άπειρες συνεντεύξεις, ομιλίες προς τους παίκτες (κατά τη διάρκεια του αγώνα και private σε 3 διαφορετικούς τόνους κιόλας), τις ρυθμίσεις για κάθε μικρή λεπτομέρεια, αγωνιστική και εξωαγωνιστική, που επηρεάζουν με κάποιο τρόπο -άγνωστο συνήθως- την απόδοση της ομάδας. Καλές οι άπειρες πληροφορίες και το feedback για κάθε παίκτη, εντούτοις μένουμε με τη απορία αν όλα αυτά είναι χρήσιμα ή είναι απλά ένα «placebo effect» που δίνει την ψευδαίσθηση πως έχουμε τον έλεγχο και επηρεάζουμε το «ρού των γεγονότων».

2014-11-12 00013

Έχει γίνει τόσο μεγάλο πια το FM και κάπου χάνει τη γοητεία του με την εμμονή σε δευτερεύοντα στοιχεία και την επιρροή τους -τα οποία είναι δευτερεύοντα γιατί μπορεί να τα αναλάβει και άλλο στέλεχος της ομάδας- που αποπροσανατολίζουν από το βασικό εθιστικό μοτίβο τακτική-σχεδιασμός αγώνα-προπόνηση- μεταγραφές-ακαδημίες. Και άντε, ρυθμίζεις τα πάντα, όμορφα και καλά μετά κόπων, εντούτοις έρχεται η μέρα του αγώνα και το αποτέλεσμα δεν έχει καμία σχέση με ό,τι σχεδίασες (λόγω της match engine). Ή είναι πια τόσες πολλές πια οι μεταβλητές, που ξεφεύγουν από την αντίληψη του γράφοντος, ή μιλάμε για... «random chaos baby». Κάπου έχουν χαθεί τα όρια στο τι ελέγχουμε ακριβώς, τι επηρεάζει τι, και αυτό μας κούρασε στο παιχνίδι. Ό,τι γράφουμε, που αποτέλεσε μιας μορφής κόλαση για εμάς, σε κάποιον πιο μπαρουτοκαπνισμένο και τελειομανή παίκτη μπορεί να φαντάζει ο παράδεισος. Λογικό, όπως λογική είναι και η μη επίρριψη πλήρους ευθύνης στην εταιρία γιατί είναι αναγκασμένη να παρουσιάσει κάτι καινούριο.

Αυτό ζητάει ο κόσμος (με το δίκιο του) και πρέπει κάπως να ανταπεξέλθει. Δε δούλεψε όμως για εμάς μιας και θα προτιμούσαμε να ξαλαφρώσει τον τίτλο από τα περιτυλίγματα και να εστιάσει πλήρως στη μηχανή απεικόνισης των αγώνων. Από εκεί ξεκινάνε όλα, και η αδυναμία της να είναι στο ίδιο ρεαλιστικό επίπεδο με τα άλλα στοιχεία, πυροδοτεί τους προβληματισμούς μας περί ματαιότητας, ελέγχου και τύχης. 

Δεν είναι μέτριο -με τη συμβατική έννοια, παιχνίδι το FM- θα ήμασταν άδικοι πέρα ως πέρα αν δηλώναμε κάτι τέτοιο. Είναι υπερβολικά πλήρες (καλό ή κακό εσείς θα αποφασίσετε) και ανεξάρτητα με το τι γράφουμε εμείς ή άλλοι reviewers, οι φανατικοί θα το αγοράσουν. Είναι άλλου επιπέδου σχέση και ξεπερνάει τις απόψεις του κάθε κριτικού. Απλά κάπου η όλη στροφή προς το πλήρες simulation μαζί με το μόνιμο πρόβλημα της AI και της 3D engine, έχει αφαιρέσει κάτι από τη μαγεία του τίτλου, μειώνοντας την ευχαρίστηση που λάβαμε. H τελική βαθμολογία περιγράφει την τωρινή κατάσταση, είμαστε βέβαιοι πως σε 15 μέρες ή και ένα μήνα τα patches θα εξομαλύνουν κάποια προβλήματα (και ίσως θα χάριζαν 1-2 βαθμούς πάνω), αλλά επειδή δεν έχουμε κάποια μαγική σφαίρα να μαντέψουμε τις αλλαγές, κρίνουμε με αυτό που έχουμε στα χέρια μας.

Τσέκαρε το βίντεο

Θετικά

  • Βελτιωμένο και εύχρηστο UI.
  • Εκπληκτικό σύστημα scouting
.
  • Ακρίβεια και πλήθος πληροφοριών
.
  • Ρεαλισμός αναφορικά με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση των ομάδων.
  • Παίκτες με  ζωντανή προσωπικότητα.
  • Το mode FM CLASSIC.

Αρνητικά

  • Ακόμα μία χρονιά η 3D engine χαλάει, παρά εμπλουτίζει το παιχνίδι.
  • Προβληματική ΑI.
  • Αμφιβολίες κατά πόσο ο παρεχόμενος όγκος πληροφοριών και η χρήση του έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στο παιχνίδι.
  • Επιμονή σε δευτερεύοντα στοιχεία του gameplay που κουράζουν γρήγορα.

Βαθμολογία

Από την πρώτη στιγμή που ο Νίκος βρέθηκε μπροστά σε ένα Intel 286, κάποτε παλιά, τα «διλλήματα» για την αξιοποίηση ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή έπαψαν να υπάρχουν. Εκεί που ο περίγυρός του έβλεπε ένα εργαλείο δουλειάς «για το μέλλον», ο Νίκος έβλεπε μια παιχνιδομηχανή! Από τότε έως σήμερα συνεχίζει να είναι αμετανόητος PC Gamer, «λιώνοντας» ταυτόχρονα και τις διάφορες κονσόλες που περνούσαν και περνάνε κατά καιρούς από τα χέρια του!! Παράλληλα έχει εξίσου μεγάλη αδυναμία για τη Μέταλ μουσική, τον αθλητισμό και την τελευταία πενταετία για τις ξένες τηλεοπτικές σειρές.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Ανακοινώθηκε νέο υλικό για το Borderlands 3
Διαθέσιμο μέσω του Season Pass 2.
Αποκαλύφθηκαν οι απαιτήσεις συστήματος για το Assassin's Creed: Valhalla
Μαζί με ένα νέο trailer αφιερωμένο στον οπτικό τομέα του τίτλου.
Ανακοινώθηκε το King Arthur: Knight’s Tale
Ένα turn-based tactical RPG από τη NeoCore Games.
Οι απαιτήσεις συστήματος για το Syberia: The World Before
Μπορείτε να "τρέξετε" την επιστροφή της Kate Walker;
Η Amazon βάζει τέλος στην ανάπτυξη για το Crucible
Μόλις πέντε μήνες μετά από την κυκλοφορία του.
Ημερομηνία διάθεσης του The Medium
Στα μέσα Δεκεμβρίου για Xbox Series X/S και PC.
Διαθέσιμο το νέο update για το World of Warships
Νέες προσθήκες και βελτιώσεις στο παιχνίδι.
Το For Honor έρχεται και στην επόμενη γενιά
Με δωρεάν "αναβάθμιση" και πληροφορίες επίδοσης στις νέες κονσόλες.
Star Wars Squadrons - Review
X-Wing Vanguard VS Tie-Fighter Titan Squadrons.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Comments (15)

This comment was minimized by the moderator on the site

Αν και φανατικός ποδοσφαιρόφιλος, ποτέ δεν αγάπησα τις σειρές manager. Πριν χρόνια είχα παίξει για μερικά φεγγάρια CM και αυτό με το art money από δίπλα να κάνει παπάδες :p:p Εντούτοις αναγνωρίζω την αξία του τίτλου και ελπίζω οι λάτρεις του να τον απολαύσουν. Ακόμα ένα πολύ καλό ριβιού Νίκο. Θαμπς απ

This comment was minimized by the moderator on the site

Πρεπει να εισαι τερας υπομονης για να δεις ολο τον αγωνα με την 3d match engine. Εχω επιλεξει να βλεπω μονο τις φασεις κλειδια και παλι βλεπω κατι τραγελαφικα πραγματα. Αμυντικοι πολλων εκατομμυριων να κανουν παιδικα λαθη που δεν γινονται ουτε σε τοπικο, τερματοφυλακες να τρωνε κατι απιστευτα γκολ που αμα ειχες δικαιωμα για 4η αλλαγη θα τον πεταγες εξω, σκορ που θυμιζουν πιο πολυ πολο παρα...

Πρεπει να εισαι τερας υπομονης για να δεις ολο τον αγωνα με την 3d match engine. Εχω επιλεξει να βλεπω μονο τις φασεις κλειδια και παλι βλεπω κατι τραγελαφικα πραγματα. Αμυντικοι πολλων εκατομμυριων να κανουν παιδικα λαθη που δεν γινονται ουτε σε τοπικο, τερματοφυλακες να τρωνε κατι απιστευτα γκολ που αμα ειχες δικαιωμα για 4η αλλαγη θα τον πεταγες εξω, σκορ που θυμιζουν πιο πολυ πολο παρα ποδοσφαιρο. Οι συνεντευξεις τυπου ειναι εκνευριστικες αλλα αμα στελνεις τις περισσοτερες φορες τον βοηθο τοτε ησυχαζεις. Βεβαια δεν λειπουν κατι επικες ερωτησεις του στυλ: Ο ταδε παικτης θα παιξει στον αγωνα; Μα πως θα παιξει ρε ΤΡΑΧΑΝΑ οταν δεν εχει δικαιωμα συμμετοχης σε αγωνα κυπελλου; Γιατι με ρωτας τοτε; Αλλη ερωτηση. Αν και ειστε προπονητης της Stoke τι εχετε να πειτε για τον Tony Pullis που παλευει με τον υποβιβασμο με την ομαδα της Aston Villa; Ρε δεν με ενδιαφερει τι κανει ο αλλος ρωτα κατι σχετικο με την ομαδα. Παντως ειναι ναρκωτικο το παιχνιδι και δεν κοβεται ευκολα....

ΥΓ. Αμα το 7-0 η το 5-1 ειναι μεγαλα σκορ, εγω που ξεκινησα με την Hartlepool και ειχα φτασει να δω σκορ 5-6 και 6-6, τι να πω; Βεβαια εχουν βγει καποια patch οποτε εχει βελτιωθει η κατασταση.

Διάβασε περισσότερα
Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 5 χρόνια από Deathracer2009 Deathracer2009
This comment was minimized by the moderator on the site

Ακριβως αυτό.....Δεν είναι τοσο τα μεγαλα σκορ, που σωστα εστιασες (τα δικα σου ειναι είναι ακραια ευτυχως δε μου ετυχε), είναι πως γινεται να εχει τέτοια μεταστροφη η ομαδα σε 2 μερες....μοιαζει πολυ random....Πως να παρεις σοβαρα ενα ματς όταν κερδιζεις 2-4 στην Τουμπα με 3 goal του Ντινα, και τα 3 με κεφαλια.... ποτε δε συμβαινει αυτό, ενω το το τεταρτο με βολιδα εξω απο την περιοχη με το...

Ακριβως αυτό.....Δεν είναι τοσο τα μεγαλα σκορ, που σωστα εστιασες (τα δικα σου ειναι είναι ακραια ευτυχως δε μου ετυχε), είναι πως γινεται να εχει τέτοια μεταστροφη η ομαδα σε 2 μερες....μοιαζει πολυ random....Πως να παρεις σοβαρα ενα ματς όταν κερδιζεις 2-4 στην Τουμπα με 3 goal του Ντινα, και τα 3 με κεφαλια.... ποτε δε συμβαινει αυτό, ενω το το τεταρτο με βολιδα εξω απο την περιοχη με το δεξι, απο παικτη που οι αναφορες δηλωνουν πως το δεξι ποδι το εχει μόνο...για περπατημα....δε ξερω πως την αντεχει καποιος τη 3d engine...

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

Σε ενα αλλο save που ειχα ξεκινησει με Fulham οταν επαιξα το πρωτο ματς στην Championship εφτασα στο επικο σκορ 3-9. Βεβαια ηταν η beta αλλα κα παλι δεν δικαιολογειται τετοιο σκορ. Να φανταστεις patchαριστηκε κιολας 4-5 μερες πριν την επισημη κυκλοφορια του παιχνιδιου και ενω βελτιωθηκαν παλι εβλεπα αγωνες που εληγαν με συνολο τερματων 4-6. Τωρα στο τελικο προιον που εχω φτασει στην Stoke εχω...

Σε ενα αλλο save που ειχα ξεκινησει με Fulham οταν επαιξα το πρωτο ματς στην Championship εφτασα στο επικο σκορ 3-9. Βεβαια ηταν η beta αλλα κα παλι δεν δικαιολογειται τετοιο σκορ. Να φανταστεις patchαριστηκε κιολας 4-5 μερες πριν την επισημη κυκλοφορια του παιχνιδιου και ενω βελτιωθηκαν παλι εβλεπα αγωνες που εληγαν με συνολο τερματων 4-6. Τωρα στο τελικο προιον που εχω φτασει στην Stoke εχω καταφερει να νικησω την Arsenal μεσα στο Emirates που πηγαινει για πρωταθλημα και μετα να φερνω ισοπαλια με 3-3 με την QPR με τεραστια γκαφα του τερματοφυλακα αξιας 12 εκ. ευρω. Ενα αλλο κακο ειναι οτι μπαινουν πολλα γκολ απο rebound λες και οι αμυντικοι μαρκαρουν με τα ματια.

Γενικα πρεπει να παρει 2-3 patch ωστε να στρωσει σωστα το παιχνιδι.

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

Holymartyr πολύ ωραίο review! Επίσης φίλε Deathracer2009 τα είπες όλα!

This comment was minimized by the moderator on the site

Εγώ μόνο ένα φίλο μου θυμάμαι, το 2000, χημικό, που πήγε στρατό και έπαιρνε τα σκ χωρίς να το λέει στη μάνα του, κι ερχόταν Θεσσαλονίκη να παίξει manager. Τον "Προεδρο" που λεγανε...

This comment was minimized by the moderator on the site

I'm here for the Watchtower lyric

This comment was minimized by the moderator on the site

heh

This comment was minimized by the moderator on the site

Νίκο σε ευχαριστώ γιατί χάρη σε σένα, τη γλύτωσα φέτος και έτσι μένω καθαρός για 3η σερί χρονιά!

This comment was minimized by the moderator on the site

ΧΑΧΑΧΑΧ ατιμε, το θέμα είναι πως δε μαρεσει πολύ το φετινό μαντζερ, με βγαζει πραγματικα εξω απο τα ρουχα μου (μολις πριν απο λιγο εχασα 0-4 απο τη Βεροια....τι στο κορακα πια....), αλλα παλι το παταω το ρημάδι το εικονιδιο και εθιζομαι ξανα...ζημια μας εκανε...

Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 5 χρόνια από Holymartyr Holymartyr
This comment was minimized by the moderator on the site

Θελεις να σου στειλω το super συστημα που χρησιμοποιω;

This comment was minimized by the moderator on the site

XAXAXAXA τωρα εχει λιωσιμο με PRO EVOLUTION το Σ/Κ να ειμαστε ετοιμοι, οποτε θα αφησω για 2-3 μερες το μανατζεριλικι αλλα εντουτοις γραψε τι συστημα παιζεις πάντα με ενδιαφέρουν αυτα!!!:D

This comment was minimized by the moderator on the site

Περιμενα μόνο απο το Σαββα να βάλει στίχο απο Watchtower στην επικεφαλίδα, αλλά μάλλον είστε κι άλλοι εκει πέρα !

This comment was minimized by the moderator on the site

Ωραίο και κατατοπιστικό review. Σε κανένα δίμηνο θα τσιμπηθεί κατά πάσα πιθανότητα !

This comment was minimized by the moderator on the site

Μα δεν αξιζει το manager αν δε του κουμπώσουν 6-7 Patches πανω να εξομαλυνθει η κατασταση..Απορω με reviews που διαβασα που κοτσαρανε κατι 9αρια και 8αρια ακομα ενω το παιχνιδι ηταν ακόμα στη beta....Στα όρια του unplayble, ο τιτλος, δε μπορω να καταλαβω τι είδανε... Επίσης έχει και 2-3 απαραδεκτα πράγματα ακόμα, όπως οτι ο in-game editor κοστιζει εξτρα ευρω και το γεγονος οτι μπορεις να...

Μα δεν αξιζει το manager αν δε του κουμπώσουν 6-7 Patches πανω να εξομαλυνθει η κατασταση..Απορω με reviews που διαβασα που κοτσαρανε κατι 9αρια και 8αρια ακομα ενω το παιχνιδι ηταν ακόμα στη beta....Στα όρια του unplayble, ο τιτλος, δε μπορω να καταλαβω τι είδανε... Επίσης έχει και 2-3 απαραδεκτα πράγματα ακόμα, όπως οτι ο in-game editor κοστιζει εξτρα ευρω και το γεγονος οτι μπορεις να αγορασεις cheats για το παιχνιδι. Δωσε δλδ χρηματα για φτιαξει ο ισολογισμος, να σβησει ενας τρυαματισμος και χιλιες δυο άλλες ανοησιες..;)

Διάβασε περισσότερα
Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 5 χρόνια από Holymartyr Holymartyr
There are no comments posted here yet