Σταθερή αξία.

Ήταν Μάρτιος του 2003. Η The Pokemon Company, κάτω από τη στέγη της Nintendo, είχε κατακτήσει σχεδόν τα πάντα. Με σύμμαχο τις φορητές κονσόλες της “μαμάς” εταιρίας, τα Pokemon είχαν καταφέρει ήδη όχι μόνο να γίνουν γνωστά, άλλα να λατρευτούν σε παγκόσμιο επίπεδο. Όλα αυτά μέσα σε περίπου τέσσερα με πέντε χρόνια από την εμφάνιση της αρχικής κασέτας στη δύση. Επίτευγμα, αν αναλογιστεί κάνεις ότι για να διαβάσετε αυτό το review με την τότε σύνδεση στο internet, θα χρειαζόσασταν τουλάχιστον πέντε λεπτά. Σε περίπτωση, δε, που έπαιρνε τηλέφωνο η θεία από το χωριό, θα θέλατε άλλα τόσα λεπτά. Μέσα, όμως, από τις συζητήσεις στις αλάνες και τα καρτούν στην τηλεόραση, το φαινόμενο που ακούει στο όνομα "Pokemon" γρήγορα, πάντα για τα τότε δεδομένα, γιγαντώθηκε. Κάθε σπίτι είχε τη δική του φάρμα με Pokemon. Άλλωστε, δεν χρειαζόταν πολύ χώρο, μόνο αρκετή ενέργεια σε μορφή μπαταρίας ΑΑΑ. Ίσως η τόση μόλυνση στο περιβάλλον να άξιζε τον κόπο, αφού και οι canon τίτλοι ήταν πάντα ΑΑΑ ποιότητας.

Παρόλα τα -τότε- διθυραμβικά σχόλια μέχρι και τις εκδόσεις Gold & Silver, με τις Ruby & Sapphire άρχισαν αν θέλετε, οι πρώτες γκρίνιες σχετικά με το σχεδιασμό των Pokemon. Ακόμα δεν έχουμε καταλήξει, και ούτε πρόκειται μάλλον, αν η έμπνευση των σχεδιαστών είχε αρχίσει να φθίνει ή αν η λατρεία προς τα πρώτα τερατάκια...τσέπης ήταν τόσο δυνατή, που εν τέλει θα προκαλούσε ζημιά στις επόμενες γενεές Pokemon. Στο remake, πάντως, όλα δείχνουν να έχουν σχεδιαστεί με απόλυτη προσοχή και λεπτομέρεια.

pokemon-mega-ruby-review-1

Ίσως αποτελεί και τη λέξη-κλειδί για την περίπτωση της κασέτας (γιατί μπορεί το δικό μας παιχνίδι να το λάβαμε σε ψηφιακή μορφή, αλλά κάποια πράγματα δεν αλλάζουν πότε). Ο στόχος της Nintendo γίνεται ξεκάθαρος από τα πρώτα κιόλας λεπτά. Η μεταφορά της Ruby, αυτούσια, στα πρότυπα όμως των X & Υ. Και με το πρότυπα εννοούμε όλες εκείνες τις προσθήκες που αναζωογόνησαν σημαντικά τη σειρά. Από τα γραφικά μέχρι και τα mega evolutions με τη χρήση των mega stones. H Omega Ruby αποτελεί το δεύτερο 3D παιχνίδι της σειράς. Mας δόθηκε η εντύπωση πως σε σημεία το οπτικό αποτέλεσμα είναι ελαφρώς ανώτερο από αυτό των  X & Υ. Μάλιστα, έχουν προστεθεί και μερικά cut-scenes με την in-game engine. Το εφέ του 3D γίνεται αντιληπτό μόνο στις μάχες που πλέον έχουν "άρωμα" από το παλιό μα ιδιαίτερα αγαπημένο Pokemon Stadium.

Δυστυχώς, αδυνατούμε να βρούμε χρήση στο 3D εκτός των μαχών, ενώ και τότε επηρεάζει κάπως το frame rate. Οπότε, για άλλη μια φορά, κάτι που ίσως συμβαίνει ανησυχητικά συχνά, μάλλον θα το κλείσετε. Εντοπίσαμε, όμως, μια παράξενη, μα ιδιαίτερη απόλαυση. Το να ανατρέχει κάνεις σε παλιούς χάρτες της Ruby και να τους συγκρίνει με αυτούς της νέας, ξυπνάει ευχάριστες αναμνήσεις. Ίσως θα έπρεπε να ενσωματωθεί η δυνατότητα με το πάτημα ενός κουμπιού, ο χρήστης να γυρνάει στα κλασσικά γραφικά. Έτσι θα μπορούσε να εκτιμηθεί περισσότερο η λεπτομερέστατη μεταφορά.

pokemon-mega-ruby-review-2

Όπως αναφέραμε η μεταφορά είναι πιστή. Υπάρχουν φυσικά όλες οι προσθήκες που κάνουν το παιχνίδι αρκετά πιο προσιτό, με την πιο αξιοσημείωτη να είναι σίγουρα το exp share, με το οποίο όλα τα Pokemon στην ομάδα σας μοιράζονται τους πόντους εμπειρίας. Έτσι, το magikarp δεν αποτελεί πλέον σταυρό για τους επίδοξους εκπαιδευτές. Επίσης επανέρχεται το μενού που επιτρέπει τις γρήγορες μάχες και ανταλλαγές, τόσο με φίλους σας όσο και με περαστικούς ή με Ιάπωνες που έχουν μάθει απ' έξω τα στατιστικά του Charizard τους και τα αγαπημένα του μούρα. Μοιραία, λοιπόν, θα χάσετε... Το παιχνίδι, αν θέλετε φυσικά, είναι συνέχεια συνδεδεμένο στο internet και σας επιτρέπει να ανταλλάζετε power ups. Ακόμα, μπορείτε να περάσετε κάποια ώρα με τα Pokemon σας...σαν εξομοίωση κατοικίδιου, ενώ επανέρχεται από τη Ruby και η δυνατότητα για καλλιστεία.

Τα δοκιμάσαμε, αλλά η αλήθεια είναι ότι ούτε τότε, ούτε τώρα μας ενθουσίασε η όλη ιδέα. Αξιοσημείωτη προσθήκη είναι και το νέο σύστημα εντοπισμού Pokemon. Πλέον, κάποια Pokemon εμφανίζονται σαν σκιά μέσα στα χόρτα. Αν τα πλησιάσετε προσεκτικά, θα σας δοθεί η δυνατότητα να τα αιχμαλωτίσετε και ο ειδικός χάρτης θα σας ενημερώσει αν έχετε ξανασυναντήσει αυτό το Pokemon πριν αναμετρηθείτε μαζί του. Τέλος, υπάρχει η δυνατότητα να παρακολουθείτε τις νεότερες ειδήσεις σαν επιπρόσθετες πληροφορίες γύρω από τον κόσμο και την πλοκή του παιχνιδιού. Αν όλα αυτά φαντάζουν υπερβολικά, τότε μάλλον θα αγνοείτε ότι το gameplay του τίτλου μπορεί να είναι εξαιρετικά απλό, άλλα όπως συνηθίζει η Nintendo στα ανταγωνιστικά παιχνίδια που αναπτύσσει, το βάθος φτάνει εκεί που μόνο λίγοι και εκλεκτοί αντέχουν.

pokemon-mega-ruby-review-3

Μιας και αναφερόμαστε στο βάθος, για την μάλλον συντριπτική μειοψηφία που δεν έχει δοκιμάσει πότε τίτλο Pokemon, το gameplay περιλαμβάνει turn-based μάχες, μεταξύ των Pokemon, τα οποία έχουν στο οπλοστάσιο τους τέσσερις κινήσεις. Τα χαριτωμένα πλασματάκια, τουλάχιστον μέχρι να εξελιχθούν, ανήκουν σε κατηγορίες, με την κάθε μια να έχει τις αδυναμίες της σε έναν κύκλο του τύπου νερό, αέρας, φωτιά. Φυσικά, οι κατηγορίες είναι περισσότερες, ενώ κάθε Pokemon μπορεί να ανήκει σε περισσότερες από μια κατηγορίες. Επιπρόσθετα, κάθε Pokemon έχει τα δικά του στατιστικά, ενώ οι κινήσεις είναι δεκάδες.

Έτσι όπως ακροβατεί μεταξύ γενεών το remake, συνεχίζει και στην υπόθεση του τίτλου. Το σενάριο είναι ιδιαίτερα απλοϊκό, αφενός για να μην αποσπά το χρήστη από τον πυρήνα του τίτλου και αφετέρου ώστε να μπορεί να το παρακολουθήσει και κάποιος αρκετά νεαρός παίκτης. Αναλαμβάνουμε, λοιπόν, το ρόλο ενός έφηβου εκπαιδευτή με σκοπό να τον οδηγήσουμε στην κορυφή, περνώντας από κάθε γυμναστήριο Pokemon, ενώ ταυτόχρονα θα εμποδίσουμε τα σατανικά σχεδία της ομάδας Magma. Από πλευράς μας είμαστε σίγουροι ότι αν έχετε τερματίσει έστω και ένα μόνο από τα παιχνίδια της σειράς, σίγουρα όλα τα παραπάνω θα σας φαίνονται ιδιαιτέρως γνώριμα. Αλλαγές υπάρχουν σε σχέση με την αρχική έκδοση Ruby, κυρίως όμως για να αιτιολογήσουν την ύπαρξη του Mega Evolve. Περισσότερες πληροφορίες θα αποτελέσουν spoiler, οπότε θα σας αφήσουμε στο σκοτάδι.

pokemon-mega-ruby-review-4

Στον ηχητικό τομέα τα πράγματα μάλλον δεν θα μπορούσαν να ξεφύγουν πολύ μακριά από τη μανία της Nintendo να μένει πιστή στην απουσία οποιουδήποτε voice over, ενώ οι κραυγές των Pokemon είναι παρμένες από gameboy εποχές. Η μουσική δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική από τους αρχικούς τίτλους. Μην ξεχνάτε, όπως αρχικά τονίσαμε, πρόκειται για πιστή μεταφορά.  

Ίσως όμως είναι και αυτό που πληγώνει τον τίτλο. Αποτελεί δηλαδή δίκοπο μαχαίρι. Για την ακρίβεια, όχι μόνο για αυτόν τον τίτλο, άλλα κάθε Pokemon τίτλο που κυκλοφόρησε μετά την πρώτη γενιά. Είναι γνωστή η στρατηγική της ιαπωνικής εταιρίας. Χτυπάει τους μικρότερους με τη μαγεία της και τους μεγαλύτερους με γλυκές αναμνήσεις. Δεν σας κρύβουμε ότι κάτι τέτοιο το λατρεύουμε τις περισσότερες φορές. Δυστυχώς, στην περίπτωση των Pokemon -παρόλες τις προσθήκες όλα αυτά τα χρόνια- η Game Freak, το στούντιο που αναπτύσσει τα παιχνίδια της σειράς, είναι έτοιμο, αν δεν έχει ήδη συμβεί, να υποπέσει στην αναγνωρισμένη πλέον gaming αμαρτία της προγονολατρείας. Ο πυρήνας, όπως αναφέραμε, παραμένει ενοχλητικά ίδιος. Θα αντιμετωπίσετε εκπαιδευτές από 8 γυμναστήρια που βρίσκονται διάσπαρτα σε πόλεις στο χάρτη, μια ομάδα κακών, και στο τέλος θα καταλήξετε στο πρωτάθλημα. Ο χάρτης θα ανοίγει σταδιακά μέσω των γνωστών κινήσεων HM, όπου σας επιτρέπουν να ξεπερνάτε διάφορα εμπόδια, από δεντρά έως και καταρράκτες. Φυσικά, όλα αυτά τα γνωρίζετε ήδη. Νομίζουμε λοιπόν πως ήρθε η ώρα για κάτι πιο τολμηρό. Κάτι που θα επαναφέρει τον ενθουσιασμό των πρώτων δυο γενεών Pokemon.

pokemon-mega-ruby-review-5

Ύστερα από τον τερματισμό του Omega Ruby υπάρχει ένα εξτρά επεισόδιο με το όνομα Delta, το οποίο όμως δεν αρκεί για να σβήσει τη δίψα μας για κάτι νέο. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι έστω και με αργά, δειλά βήματα, οι δημιουργοί έχουν ήδη καταλάβει πως πρέπει σύντομα να τολμήσουν κάτι διαφορετικό στο στήσιμο των παιχνιδιών. Και βέβαια, ας μην ξεχνάμε ότι η Nintendo πέρσι τόλμησε να ενοχλήσει τον γίγαντα που ακούει στο όνομα The Legend of Zelda: A Link to the Past, παραδίδοντας το άριστο Α Link Between Worlds, με τον κόσμο του δεύτερου να είναι παρόμοιος με αυτόν του πρώτου. Με λίγα λόγια, περιμένουμε ακόμα τον τίτλο που θα επαναπροσδιορίσει τη σειρά.

Όλα τα προαναφερθέντα μάς προκάλεσαν ανάμεικτα συναισθήματα. Για να μην δώσουμε τη λάθος εντύπωση, νιώθουμε την ανάγκη να παραδεχτούμε ότι το Omega Ruby αποτελεί ένα άξιο remake, υψηλής ποιότητας, που είναι τουλάχιστον εφάμιλλο με τα Χ & Υ. Ευχάριστος μονόδρομος για όλους εκείνους που δεν χόρτασαν την προηγούμενη γενιά και για αυτούς που θέλουν να θυμηθούν τα παλιά. Αλλά από πλευρά μας θα θέλαμε το κάτι παραπάνω, γιατί είμαστε πεπεισμένοι ότι η Game Freak μπορεί να το προσφέρει.

Τσέκαρε το βίντεο

Έκθεση εικόνων

Θετικά

  • Τεχνικός τομέας.
  • Όλες οι προσθήκες των X & Y.
  • Πιστό remake...

Αρνητικά

  • ...αν και θα θέλαμε κάτι πιο φρέσκο.

Βαθμολογία

Όλα ξεκίνησαν ένα βροχερό βράδυ, όταν έφτασε το πακέτο με το SNES και σηκώθηκα ανήσυχος από το κρεβάτι μου, όπως ακριβώς και ο Link στο Α Link to the Past. Στην δικιά μου περίπτωση βεβαία ίσως και να μην έβρεχε, μπορεί και να ήταν μέρα. Έκτοτε αναζητώ παρόμοιες γλυκές αναμνήσεις από videogames, ταξίδια και φυσικά τραπέζια γεμάτα με φίλους και μπύρες.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Τέλος εποχής για το Nintendo 3DS
Συμπληρώνοντας περισσότερο από εννιά χρόνια στην αγορά.
Νέες πληροφορίες για το Pokemon Home
Απλές και premium λειτουργίες, επικοινωνία με Pokemon Bank και GO.
Τιμητική διάκριση για τον Shigeru Miyamoto
King of Nintendo, First of His Name κ.λπ.
Αλλαγή προτεραιοτήτων για την Game Freak
Προσπάθεια προώθησης των νέων ΙΡ της εταιρείας.
Kirby's Extra Epic Yarn
Μαζεύοντας τις κλωστές που ολοκληρώνουν μια ιστορική πορεία.
Yo-Kai Watch 3
Yokai με άρωμα Αμερικής.
Luigi's Mansion
Τρισδιάστατη, νοσταλγική επιστροφή.
Το Nintendo Switch ξεπέρασε σε πωλήσεις το GameCube
Δείτε ποιοι είναι οι πιο πετυχημένοι τίτλοι της κονσόλας.
Το μέλλον της σειράς Dragon Quest
Η αποδοχή της σειράς στη Δύση και σκέψεις για επόμενα παιχνίδια.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Comments (6)

This comment was minimized by the moderator on the site

Το έχω ήδη πάρει βέβαια. Και όσο για εξέλιξη της σειράς μου φαίνεται δύσκολο αλλά ποτέ δεν ξέρεις.

This comment was minimized by the moderator on the site

Οτι χειροτερο που δεν εχει battle frontier...αξεχαστες στιγμες

This comment was minimized by the moderator on the site

Έχει κανονικά. Απλώς εδώ λέγεται Battle Resort.

This comment was minimized by the moderator on the site

πολύ καλό και αναλυτικό review!! μπράβο στον συντάκτη σίγουρη αγορά για τα Χριστούγεννα μια και είναι η μοναδική γεννία που δεν έχω ασχοληθεί

This comment was minimized by the moderator on the site

Στις επομενες μερες θα την αγορασω μιας και η 3η γενια ειναι απο τις αγαπημενες μου. Θα παμε για Omega Ruby.

This comment was minimized by the moderator on the site

Αργησα πολυ να την αγορασω, αλλα ειμαι σιγουρος πως θα την ευχαριστηθω οσο ειχα και την Ruby οταν την ειχα πρωτοπαιξει

Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 5 χρόνια από DevilBringer DevilBringer
There are no comments posted here yet