Ακόμα ένα προσεγμένο remake.

Τι συμβαίνει όταν καλείσαι να αναπτύξεις το διάδοχο του καλύτερου, ίσως, παιχνιδιού στην ιστορία της βιομηχανίας των βιντεοπαιχνιδιών (βλ.Ocarina of Time); Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τί σκεφτόντουσαν οι επίλεκτοι της Nintendo, λίγο πριν τη νέα χιλιετηρίδα, πάντως για να τολμήσουν ένα τέτοιο εγχείρημα, μάλλον θα ένιωθαν αρκετά σίγουροι για τους εαυτούς τους. Ας μην ξεχνάμε ότι οι ομάδες ανάπτυξης τότε αποτελούνταν πραγματικά από μια χούφτα ανθρώπων, όποτε ήταν και πολύ πιο εύκολο να καταλογιστούν ευθύνες. Βεβαία, αυτό σημαίνει πως και η δόξα μοιραζόταν κατά κάποιο τρόπο σε λιγότερα άτομα. Υψηλό ρίσκο ισούται συχνά με μεγάλη ανταμοιβή, λοιπόν. Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα ιστορικών σειρών, που μετά την κατάκτηση της κορυφής βρέθηκαν να παλεύουν έναντι της μετριότητας. Όμως, θεωρούμε πως το Majora's Mask εδραίωσε τη σειρά Zelda ως σύμβολο της ποιότητας στα χρονιά που ακολούθησαν, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη και του πιο απαιτητικού παίκτη.

Βρισκόμαστε μετά τα γεγονότα του Ocarina of Time. Το παιχνίδι ξεκινάει με τον Link εξουθενωμένο επάνω στην Epona. Ψάχνοντας να βρει τη νεράιδα Navi, δεν θα αργήσει να πέσει σε μια ενέδρα. Ο Link έχει πέσει θύμα ενός δαιμόνιου, που φοράει τη Majora's Mask, το οποίο δαιμόνιο με τη σειρά του έχει πέσει θύμα της δύναμης της μάσκας. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, ο Link έχει τρεις μέρες να σώσει τον Termina, τον κόσμο όπου διαδραματίζεται το παιχνίδι. Από την αρχή γίνεται κατανοητό ότι ο παίκτης είναι αναγκασμένος, εφόσον ο χρόνος δεν φτάνει, να τον χειρίζεται με την Ocarina of Time, καθώς το ανθρωπόμορφο φεγγάρι, που είναι σίγουρα το πιο τρομακτικό που έχετε συναντήσει, είναι έτοιμο να προσγειωθεί στην Clock Town. Έτσι, ο Link, έχοντας χαθεί σε εναλλακτικούς κόσμους στα προηγούμενα αλλά και στα επόμενα παιχνίδια, τώρα αναγκάζεται να ζει ξανά και ξανά τις τρεις τελευταίες μέρες της ζωής του, έως ότου εμποδίσει τα σχέδια του Imp. Στο δικό μας λεξικό, από διπλά αναγράφεται η φράση "τραγική ειρωνεία".

zelda-majoras-mask-3d-review-1

Οι αναγνώστες που δεν είχαν την τύχη να ασχοληθούν με τον τίτλο όταν είχε αρχικά κυκλοφορήσει στο Nintendo 64, είναι πιθανόν να έχουν ακούσει πως το Majora's Mask είναι το πιο "σκοτεινό" Zelda. Έχει χαρακτηριστεί ακόμα και καταθλιπτικό. Όμως, αν δει κανείς τους περισσότερους NPCs στην πόλη, θα καταλάβει κάτι τελείως διαφορετικό. Το παιχνίδι συχνά περιλαμβάνει και έντονο χιούμορ, προσφέροντας χαμόγελα μέσα από τους έξυπνους... μονολόγους, μιας και ο Link -όπως θα γνωρίζετε οι περισσότεροι- δεν συμμετέχει σε συνομιλίες. Αντίφαση λοιπόν. Είναι η βαριά ατμόσφαιρα που προκαλεί αυτά τα αρνητικά συναισθήματα. Στην ουσία, εδώ δεν υπάρχει κάποιο "κακό" που πρέπει να καταπολεμηθεί. Ολόκληρος ο κόσμος έχει πάρει τη λάθος στροφή και οδεύει προς την καταστροφή.

Το Majora's Mask σπάνια κατευθύνει τα συναισθήματα του παίκτη, κάτι που δυστυχώς έχουμε δει να συμβαίνει κατά κόρον στο σινεμά, αλλά και στα βιντεοπαιχνίδια τα τελευταία χρόνια. Συχνά, μάλιστα, τέτοιες πρακτικές κατευθυντήριας γραμμής επικροτούνται από το κοινό. Η τελική γεύση, λοιπόν, που αφήνει το Majora's Mask δεν επιβάλλεται από κανέναν, ούτε από τους ίδιους τους δημιουργούς, αλλά αφήνεται να δημιουργηθεί από τον ίδιο τον παίκτη και το πώς αυτός εκλαμβάνει όλα αυτά που συμβαίνουν τριγύρω του.

zelda-majoras-mask-3d-review-2

Το gameplay του Major'as Mask -για όσους έπαιξαν το Ocarina of Time- είναι παρόμοιο με του προκατόχου του. Ο Link έχει στο οπλοστάσιό του το σπαθί και την ασπίδα. O στόχος μπορεί με το πάτημα ενός κουμπιού να “κλειδώσει” στον αντίπαλο και να επιτρέψει την εύκολη κίνηση στο χώρο, κάτι που τώρα μοιάζει τετριμμένο, όμως πριν από δεκαπέντε χρόνια ήταν μια καινοτομία που μας ενθουσίασε. Όσο προχωράτε στο παιχνίδι, θα συλλέγετε περισσότερα όπλα, που όμως έχουν εμφανιστεί ξανά στο franchise.

Αυτό που κάνει το Majora's Mask να ξεχωρίζει από άλλα παιχνίδια της σειράς είναι οι μαγικές μάσκες. Έτσι, μια μάσκα Goron θα σας μετατρέψει σε ένα από τα χαριτωμένα πέτρινα πλάσματα, και θα σας δώσει όλα τα θετικά άλλα και τα αρνητικά τους στοιχεία. Υπάρχουν μάσκες που δεν θα σας μεταμορφώσουν σε κάποιο άλλο πλάσμα, αντίθετα θα σας δώσουν κάποιες ιδιότητες, ενώ πολλές από τις μάσκες θα τις αποκτήσετε μέσα από δευτερεύουσες αποστολές. Και επειδή το παιχνίδι περιλαμβάνει αρκετές τέτοιες αποστολές, το remake έχει την προσθήκη ενός notebook, που θα σας επιτρέπει να θυμάστε τα πάντα (μιας και το να τα σημειώνετε σε χαρτί ή σε άλλη μορφή την εποχή που διανύουμε μάλλον θα ήταν ανήκουστο). Όμως, πρέπει να πούμε ότι κάποιες από αυτές τις αποστολές έχουν αρκετά περιορισμένο χρόνο για την επίτευξή τους, κάτι που ίσως κουράσει το σημερινό παίκτη.

zelda-majoras-mask-3d-review-3

Η διαδικασία, ή αν προτιμάτε το μοτίβο, που ακολουθεί το Majora's Mask είναι η κλασσική της σειράς. Καλείσθε, μέσα από ανοιχτές περιοχές και με τη χρήση των αντικείμενων σας, να φτάσετε στο dungeon της περιοχής. Αφού εισέλθετε σε αυτό, θα περιπλανηθείτε, ξεκλειδώνοντας πόρτες, λύνοντας γρίφους και φυσικά αποκτώντας το όπλο του κάθε dungeon, το οποίο συχνά θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τον αρχηγό του dungeon. Ο σχεδιασμός του κάθε dungeon ακολουθεί το γνωστό σχεδιασμό της σειράς, που δίνει την ψευδαίσθηση της μη γραμμικότητας, και που έχει παρομοιαστεί από κάποιους σαν το σχήμα μιας αράχνης (* περισσότερα για την σχεδίαση των dungeons).

Έτσι, υπάρχουν δωμάτια στα οποία θα σκοτώσετε αντιπάλους, κάποια που θα χρειαστεί platforming, ενώ μερικά από αυτά περιλαμβάνουν και γρίφους. Οι γρίφοι είναι απλά ικανοποιητικοί και θα τους χαρακτηρίζαμε λίγο πιο αδύναμους από αυτούς που είδαμε στον προκάτοχο του Majora's Mask. Βέβαια, μεγάλο ρόλο εδώ παίζει και η εκθετική πρόοδος που επιτεύχθηκε όλα αυτά τα χρόνια μέχρι το A Link Between Worlds, το οποίο τολμούμε να πούμε πως έθεσε νέα στάνταρ για τη σειρά. Σε όλα τα παραπάνω έχετε πάντα στην άκρη του μυαλού σας, ότι ο πολύτιμος χρόνος τρέχει, κάνοντας το παιχνίδι -από τη μια πλευρά- πιεστικό και αγχωτικό άλλα ταυτόχρονα και ενδιαφέρον. Στην περίπτωση που δεν ολοκληρώσετε μια δευτερεύουσα αποστολή ή ένα dungeon στον κατάλληλο χρόνο, κάποια πράγματα θα γίνουν "reset".

zelda-majoras-mask-3d-review-4

Ο τεχνικός τομέας αυτής της επανέκδοσης κυμαίνεται επίσης στα ίδια επίπεδα με το remake του Ocarina of Time, απλά ίσως να έχει κάπως λιγότερο aliasing. Επίσης, σε σημεία η κίνηση του Link, ιδιαίτερα στο νερό, είναι αρκετά πιο ομαλή. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι κάτοχοι του παλιού 3DS δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα απολύτως πρόβλημα με το χειρισμό, ο οποίος παραμένει στιβαρός ακόμα και με έναν αναλογικό μοχλό -όπως ήταν άλλωστε και στο N64- αλλά ούτε και με τα loading times. Ο ήχος έχει πλέον συναισθηματική αξία για εμάς, όποτε κάθε μελωδία που ακούγεται από την Ocarina θεωρείται έργο τέχνης. Συχνά δε, συλλαμβάνουμε τους εαυτούς μας σε εντελώς τυχαίες στιγμές να σφυρίζουν τα κομμάτια που αποτελούν σύμμαχο εδώ και τόσα χρόνια στις περιπέτειες του πολύπαθου ξωτικού.

Σιγά σιγά ο χρόνος περνά, αλλά από ό,τι φαίνεται το Majora's Mask επανέρχεται στο προσκήνιο αρνούμενο πεισματικά να γεράσει, όπως και ο Link. Και αν ο δεύτερος είναι κατά κάποιον τρόπο "καταραμένος", εσείς έχετε για μια ακόμα φορά την ευκαιρία (και την ευτυχία) να βυθιστείτε στον κόσμο του πιο σκοτεινού Zelda μέχρι σήμερα.

*Όσοι επιθυμούν να εμβαθύνουν περαιτέρω στο σχεδιασμό των dungeons του Majora's Mask, τους προτείνουμε να ακολουθήσουν αυτόν και αυτόν το σύνδεσμο.

 

Τσέκαρε το βίντεο

Έκθεση εικόνων

Θετικά

  • Δυνατή ατμοσφαίρα.
  • Ευχάριστο παρά τα χρόνια του.
  • Ικανοποιητική διάρκεια.

Αρνητικά

  • Η διαχείριση του χρόνου ίσως κουράσει.

Βαθμολογία

Όλα ξεκίνησαν ένα βροχερό βράδυ, όταν έφτασε το πακέτο με το SNES και σηκώθηκα ανήσυχος από το κρεβάτι μου, όπως ακριβώς και ο Link στο Α Link to the Past. Στην δικιά μου περίπτωση βεβαία ίσως και να μην έβρεχε, μπορεί και να ήταν μέρα. Έκτοτε αναζητώ παρόμοιες γλυκές αναμνήσεις από videogames, ταξίδια και φυσικά τραπέζια γεμάτα με φίλους και μπύρες.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Τέλος εποχής για το Nintendo 3DS
Συμπληρώνοντας περισσότερο από εννιά χρόνια στην αγορά.
Νέες πληροφορίες για το Pokemon Home
Απλές και premium λειτουργίες, επικοινωνία με Pokemon Bank και GO.
Τιμητική διάκριση για τον Shigeru Miyamoto
King of Nintendo, First of His Name κ.λπ.
Αλλαγή προτεραιοτήτων για την Game Freak
Προσπάθεια προώθησης των νέων ΙΡ της εταιρείας.
Kirby's Extra Epic Yarn
Μαζεύοντας τις κλωστές που ολοκληρώνουν μια ιστορική πορεία.
Yo-Kai Watch 3
Yokai με άρωμα Αμερικής.
Luigi's Mansion
Τρισδιάστατη, νοσταλγική επιστροφή.
Το Nintendo Switch ξεπέρασε σε πωλήσεις το GameCube
Δείτε ποιοι είναι οι πιο πετυχημένοι τίτλοι της κονσόλας.
Το μέλλον της σειράς Dragon Quest
Η αποδοχή της σειράς στη Δύση και σκέψεις για επόμενα παιχνίδια.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Comments (13)

This comment was minimized by the moderator on the site

Τρομερό παιχνίδι, ελπίζω η N να δείξει την ίδια δημιουργηκότητα και στο νέο Zelda

This comment was minimized by the moderator on the site

ένα βίντεο που δείχνει μια άλλη μορφή της ιστορίας του majoras mask,όποιος δεν το έχει δει μετράει πολύ ιδικά άμα είναι fan
https://www.youtube.com/watch?v=7S1SVkysIRw

This comment was minimized by the moderator on the site

φιλε Βαγγελα το notebook υπηρχε και στο παλιο αλλα το καινουριο δινει περισσοτερες πληροφοριες κατι που με χαλασε λιγακι;)
κατα τα αλλα οπως εχω ξαναγραψει ειναι το δυσκολοτερο ζελντα στην τρισδιαστατη εποχη και μακαρι να ειναι ετσι δυσκολο και το καινουριο γιατι το link between worlds ηταν πολυ ωραιο με ωραια μπουντρουμια αλλα πανευκολο. και προσοχη οταν λεω δυσκολο δεν ενοω την πιεση χρονου...

φιλε Βαγγελα το notebook υπηρχε και στο παλιο αλλα το καινουριο δινει περισσοτερες πληροφοριες κατι που με χαλασε λιγακι;)
κατα τα αλλα οπως εχω ξαναγραψει ειναι το δυσκολοτερο ζελντα στην τρισδιαστατη εποχη και μακαρι να ειναι ετσι δυσκολο και το καινουριο γιατι το link between worlds ηταν πολυ ωραιο με ωραια μπουντρουμια αλλα πανευκολο. και προσοχη οταν λεω δυσκολο δεν ενοω την πιεση χρονου αλλα το οτι δεν σε περνει απο το χερι και πρεπει να ψαχτεις μονος σου για το που πρεπει να πας και τι να κανεις.
και ειναι ευκαιρια με το καινουριο που θα ειναι open world

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

Το καλυτερο Zelda μακραν. Οποιος δεν το επεξε και ειναι φαν της σειρας πραγματικα χανει.

Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 5 χρόνια από CaptainMyron CaptainMyron
This comment was minimized by the moderator on the site

Ένα μεγάλο απωθημένο θα σβηστεί αυτό το καλοκαίρι......
Το περιμένω πως και πως!

This comment was minimized by the moderator on the site

Έχοντας το παιχνίδι και έχοντας τερματίσει τα 2 του wii,τα 2 του 3ds,το Spirit Tracks στο ds και το a link to the past στο game boy advance,λόγο του ότι με αγχώνει ο χρόνος θα ξεκινήσω το wind waker hd για wii u.Ωραίο review.

This comment was minimized by the moderator on the site

asimac εφοσον εχεις τερματισει το link to the past μην αγχωνεσαι καθολου, τοσο δυσκολο δεν ειναι:)
ειπαμε ειναι δυσκολο σε σχεση με τα καινουρια, δεν συγκρινεται με τα παλια και βαζω μεσα και τo link awakening

This comment was minimized by the moderator on the site

Το ειχα τελειωσει μοναχα μια φορα στο N64 οταν ημουν μικρος αλλα με φοβιζε σε καποια σημεια.Σιγουρα θα το δοκιμασω και στο 3DS να δω και τι αλλαγες εχουν γινει απο το original

This comment was minimized by the moderator on the site

δεν ειμαι φαν της σειρας κ ποτε εκτος απ το windwaker δεν ξαναπαιξα zelda δυσκολα αλλα καλα παιχνιδια αλλα κ παλι σαν τον MARIO ΔΕΝ ΕΧΕΙ $$$

This comment was minimized by the moderator on the site

Η μέρα της Μαρμότας στο Majoras μου δημιουργούσε περίεργα συναισθήματα,. σκοτεινά και μελαγχολικά για κάποιο λόγο. Λέγεται πως σε αυτ'η την έκδοση δεν το νιώθεις τόσο λόγω πολλαπλών Savepoints, που μπορείς αν θες βέβαια να μη χρησιμοποιήσεις.

This comment was minimized by the moderator on the site

Πολύ ωραίο το review. Από Zelda είχα τελείωσει το twilight princess, το οποίο δεν
μου άφησε καλές εντυπώσεις και αυτό τον καιρό άρχισα το wind waker. Αν και το
wind waker είναι ευχάριστο μεχρι τώρα [αν και είναι νωρίς ακόμα], δεν μπορώ να πω
πως η σειρά με έχει πείσει ότι είναι τόσο ιδιαίτερη.
Όπως και να έχει, το review μου κίνησε το ενδιαφέρον και ένα βίντεο που είδα με
εντυπωσίασε πάρα...

Πολύ ωραίο το review. Από Zelda είχα τελείωσει το twilight princess, το οποίο δεν
μου άφησε καλές εντυπώσεις και αυτό τον καιρό άρχισα το wind waker. Αν και το
wind waker είναι ευχάριστο μεχρι τώρα [αν και είναι νωρίς ακόμα], δεν μπορώ να πω
πως η σειρά με έχει πείσει ότι είναι τόσο ιδιαίτερη.
Όπως και να έχει, το review μου κίνησε το ενδιαφέρον και ένα βίντεο που είδα με
εντυπωσίασε πάρα πολύ. Δυστυχώς δεν έχω 3ds:( , αλλά αν είχα θα το έδινα οπωσδήποτε
μία ευκαιρία:).

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

Το έχω πάρει, αλλά θα το ξεκινήσω αρκετά αργότερα. Θα είναι ό,τι πρέπει για καλοκαιράκι.

This comment was minimized by the moderator on the site

Μου ηρθε σημερα και εχω λιωσει ενα 6ωρο χωρις να το παρω καν χαμπαρι.
Απλα μαγεια, οπως ακριβως το θυμομουν οταν το πρωτοεπαιξα.

There are no comments posted here yet