Πάμε για δουλειά.

Το παιχνίδι Sims, τα expansions του και η γενικότερη πολιτική της ΕΑ σε ό,τι αφορά το franchise, είναι από τα πράγματα που λατρεύουμε να μισούμε. Και όχι άδικα, μιας και πολλές φορές η τιμή του τίτλου ή του εκάστοτε expansion δεν δικαιολογεί την ποιότητα και το περιεχόμενό του. Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν τρέφαμε και πολλές ελπίδες ότι αυτό θα αλλάξει με το Sims 4. Και όμως η Electronic Arts το άλλαξε. Προς το χειρότερο. Το πρώτο πακέτο επέκτασης για το Sims 4 κοστίζει 39.99€ και δεδομένου ότι τα προηγούμενα χρόνια τα expansions κοστολογούνταν 24.99€, οι απαιτήσεις μας ήταν αυξημένες. Επί της ουσίας, το Get to Work προσθέτει νέα στοιχεία στο gameplay (σ.σ. νέα σε σχέση με το βασικό παιχνίδι, όχι με το franchise), στοιχεία που όμως δεν αντικατοπτρίζουν την τιμή του προϊόντος.

Το πρώτο expansion του Sims 4 αναπτύσσεται σε δύο άξονες: τα playable επαγγέλματα, τα οποία επιτρέπουν τον έλεγχο των Sims ενόσω δουλεύουν, και τα retail καταστήματα που μπορεί να διευθύνουν οι Sims μας. Δυστυχώς, τίποτα που να μην έχουμε ξαναδεί, καθώς ο πρώτος άξονας ακολουθεί μια ομολογουμένως βελτιωμένη προσέγγιση του Sims 3 Ambitions και ο δεύτερος θυμίζει ένα ανανεωμένο Sims 2 Open for Business.

The-Sims-4-Get-to-Work-1

Tα playable επαγγέλματα είναι τρία: γιατρός, αστυνομικός ντετέκτιβ και επιστήμονας. Αν ο Sim επιλέξει κάποιο από αυτά, κατά τις εργάσιμες ώρες μεταφέρεται στον ανάλογο χώρο που σχετίζεται με το επάγγελμα του, νοσοκομείο, αστυνομικό τμήμα ή ερευνητικό εργαστήριο. Σαν γιατρός, ο ρόλος του Sim είναι να εξετάζει ασθενείς, να εντοπίζει τα συμπτώματα και να προχωρά σε διάγνωση. Το νέο sickness system που εισάγεται στο expansion, προσθέτει πλήθος ασθενειών και συμπτωμάτων, τα οποία ο γιατρός Sim αξιολογεί και προτείνει την κατάλληλη θεραπεία. Το επάγγελμα του ντετέκτιβ μεταφέρει το Sim στο αστυνομικό τμήμα όπου πρέπει να συλλέξει στοιχεία για να εντοπίσει τον ένοχο της υπόθεσης που έχει αναλάβει. Τα εν λόγω στοιχεία συγκεντρώνονται από ανακρίσεις, από καταθέσεις μαρτύρων και ανάλυση αποδεικτικών στοιχείων που βρέθηκαν στον τόπο του εγκλήματος. Η πρόοδος κάθε υπόθεσης καταγράφεται στο Notebook, που είναι προσβάσιμο μέσα από το κινητό τηλέφωνο του Sim μας. Όταν τα στοιχεία σκιαγραφούν ένα προφίλ υπόπτου, ο ντετέκτιβ μας τον εντοπίζει, τον συλλαμβάνει και με κατάλληλες ενέργειες προσπαθεί να τον πείσει να ομολογήσει.

Τέλος, η καριέρα του επιστήμονα είναι σίγουρα η πιο ενδιαφέρουσα καθώς μέσα από αυτήν μπορούμε να κατασκευάσουμε περίεργες συσκευές, να κάνουμε ανακαλύψεις και να συγκεντρώσουμε στοιχεία που αποδεικνύουν την εξωγήινη ζωή. Με την ανέλιξη του Sim μας στον επιστημονικό κλάδο, αποκτάμε τη δυνατότητα να ταξιδέψουμε στον πλανήτη Sixam, να αλληλεπιδράσουμε με εξωγήινους και να τους μελετήσουμε. Όλες οι τρελές ιδέες και σημειώσεις του επιστήμονα Sim μας, καταγράφονται επίσης στο Notebook.

The-Sims-4-Get-to-Work-2

Τόσο το επάγγελμα του γιατρού όσο και του detective είναι οργανωμένα σε cases, με συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ο παίκτης για να τα φέρει εις πέρας. Όσο ο παίκτης εξελίσσει την καριέρα που επέλεξε, ξεκλειδώνει αντικείμενα, νέες αλληλεπιδράσεις με τους γύρω του και περισσότερες δυνατότητες στο χώρο εργασίας του. Παρά το γεγονός ότι τα playable επαγγέλματα προσφέρουν μια νέα πνοή στο gameplay, τα ενοχλητικά loading screens (διάρκειας >10 δευτερολέπτων) για τις μεταβάσεις από το σπίτι στο γραφείο, σε συνδυασμό με την έντονη επανάληψη των ενεργειών στο εργασιακό περιβάλλον, κουράζουν γρήγορα και εγείρουν φιλοσοφικά ερωτήματα του τύπου “πότε θα σταματήσει η σειρά να μένει στάσιμη;” και “πότε θα πάψει να είναι sandbox και θα εισάγει objectives και κίνητρα για τον παίκτη;”.

Η πιο λειτουργική και ουσιαστική προσθήκη είναι αυτή των retail businesses. O Sim αγοράζει ένα κενό οικόπεδο και μπορεί να χτίσει το δικό του κατάστημα. Τα καταστήματα μπορούν να διαθέτουν ο,τιδήποτε περιλαμβάνει το buy mode καθώς και αντικείμενα που έχουν δημιουργήσει ή μαγειρέψει οι Sims μας. Σαν διευθυντές της επιχείρησης μπορούμε να προσλάβουμε προσωπικό, να τους αναθέσουμε πόστα και να φροντίσουμε για την εύρυθμη λειτουργία του καταστήματος μας. Μια από τις αρμοδιότητες μας είναι να καλωσορίζουμε τους πελάτες και να συνομιλούμε μαζί τους, ώστε να τους πείσουμε να μας εμπιστευτούν με την αγορά τους. Η λειτουργία των retail shops προσφέρει στον παίκτη αρκετές δυνατότητες και ώρες ενασχόλησης, ενώ το σύστημα των perks μάς επιτρέπει να αποκτήσουμε πρόσθετες λειτουργίες και διευκολύνσεις για την επιχείρησή μας. Τα perks συγκεντρώνονται από τις επιτυχημένες αλληλεπιδράσεις του Sim μας με τους πελάτες του.

The-Sims-4-Get-to-Work-3

Κατά τα λοιπά, το expansion προσθέτει μια ακόμα γειτονιά, αρκετά νέα αντικείμενα και δύο νέα skills: baking και photography. Το πρώτο προσθέτει αρκετές ακόμα συνταγές για γλυκίσματα, ενώ το δεύτερο μαθαίνει στους Sims να απαθανατίζουν τον κόσμο γύρω τους, παρέχοντας τους και τον κατάλληλο εξοπλισμό. Επιπλέον, στο Get to Work μπορούμε να δημιουργήσουμε και να ελέγξουμε τους δικούς μας εξωγήινους μέσω του Create-a-Sim.

Τέλος, τρία πράγματα μας έγιναν ξεκάθαρα από την ενασχόληση με το Get to Work expansion. Το πρώτο είναι ότι η ΕΑ θεώρησε το τρίτο κεφάλαιο της σειράς ως “much ado for nothing”, επιλέγοντας να κρατήσει ως σημεία αναφοράς το πρώτο και το δεύτερο The Sims, που αδιαμφισβήτητα ήταν πιο απλοϊκά στην υλοποίηση. Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι οι σχεδιαστές, από το Sims 2 και μετά, στέρεψαν από ιδέες, με αποτέλεσμα να αναμασάνε expansions από προηγούμενες γενιές με ελάχιστες διαφοροποιήσεις. Το τρίτο θέμα που προκύπτει, σε συνάρτηση με το δεύτερο, είναι ότι παρατηρείται μια επιστροφή στις ρίζες της σειράς. Παρόλο που για τα περισσότερα παιχνίδια η επιστροφή αυτή θεωρείται προς τη σωστή κατεύθυνση, για ένα simulation τίτλο είναι προβληματική, διότι οι απαιτήσεις των gamers εν έτει 2015 είναι πολύ διαφορετικές από αυτές των χρηστών του 2000, όπου το genre ήταν ακόμα στα πρώτα του βήματα και το franchise πρόσφερε κάτι το επαναστατικό.

The-Sims-4-Get-to-Work-4

To buy or not to buy?
Aν ακολουθείτε τη σειρά από τις απαρχές της και είστε διατεθειμένοι να βγάλετε τα ροζ γυαλιά χωρίς φόβο και πάθος, τότε είναι σοφότερο να αφιερώστε το χρόνο σας στο Sims 2 Open for Business. Αν έχετε το Sims 3 και περιμένατε το get to work για να κάνετε το βήμα προς το νέο κεφάλαιο Sims, ξανασκεφτείτε το. Αν το Sims 4 είναι η πρώτη σας επαφή με τη σειρά και έχετε εκστασιαστεί βασανίζοντας τους Sims σας, και με την προϋπόθεση ότι έχετε 40€ περίσσευμα, το Get to Work θα σας προσφέρει επιπλέον δυνατότητες και θα αναζωπυρώσει προσωρινά το ενδιαφέρον σας για το παιχνίδι - τουλάχιστον μέχρι να δείτε τους εξωγήινους!

Τσέκαρε το βίντεο

Θετικά

  • Playable επαγγέλματα.
  • Retail καταστήματα.
  • Νέα skills

Αρνητικά

  • Έντονη επανάληψη ενεργειων.
  • Τα loading screens (ξανά).
  • Η τιμή.

Βαθμολογία

Μεγάλωσα με Βarbies μέχρι που βρέθηκε στα χέρια μου το πρώτο Τhe Sims. Aκολούθησε το Civilization και το Drakensang που με βάλανε σε πιο βαθιά μονοπάτια. Βorn and raised στο PC αφού οι κονσόλες στα 90s ‘δεν ήταν για κορίτσια’. Αποφεύγω οτιδήποτε first person και δη τα shooters, λατρεύω τα fantasy RPGs και τα adventures, ενώ μπορώ να ξενυχτήσω με ένα καλό strategy. Αυτήν την περίοδο, σπουδάζω πληροφορική και δουλεύω ως σερβιτόρα ενώ πάντα βρίσκω -με ένα μαγικό τρόπο- λίγο χρόνο για ένα Dota 2 match, ως προσφάτως μυημένη στον κόσμο των ΜΟΒΑ. Στον ελεύθερο μου χρόνο, ραδιουργώ με έδρα το King’s Landing.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Nexomon: Extinction - Review
Pokémon στη θέση των Pokémon.
Νωρίτερα η διάθεση του Remothered: Broken Porcelain
Επτά μέρες νωρίτερα η επίσκεψή μας στο Ashmann Inn.
Update με προσθήκη co-op για το Untitled Goose Game
Με αφορμή την κυκλοφορία του σε Steam και σε retail.
Δίχως αλλαγές η υποστήριξη για το The Elder Scrolls Online
Για κάθε πλατφόρμα διάθεσης, παρά τις εξελίξεις.
Vampire: The Masquerade - Shadows of New York - Review
Επιστροφή στις σκιές του World of Darkness.
Χωρίς demo η φετινή έκδοση του FIFA 21
Χάλασε μια παράδοση πολλών χρόνων.
Στοιχεία για τον κόσμο του Immortals Fenyx Rising
Χωρισμένος σε επτά διαφορετικές περιοχές.
Εξαγορά της Bethesda από τη Microsoft
Όλα τα στούντιο και οι μεγάλες σειρές υπό την αιγίδα του Xbox.
Ημερομηνία κυκλοφορίας για το Balan Wonderworld
Action-platformer από τους Yuji Naka, Naoto Oshima και Square Enix.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Comments (5)

This comment was minimized by the moderator on the site

40E πήγαν πλέον οι αρπαχτές-expansions των sims? καλα, η σειρά εχει καεί παντελώς από το 2 κιολας, σε επίπεδο που με εντυπωσιάζει που βγαζει ακόμα παιχνιδια κ expansions.

This comment was minimized by the moderator on the site

Φιλε το 3 για εμενα ηταν το καλυτερο της σειρας και δεν χρειαζονταν τα expansion ειχες ηδη αρκετα να κανεις. Τωρα το 4 ειναι μετριοτατο και το διεγραψα αμεσως

This comment was minimized by the moderator on the site

ομολογω πως δεν ασχοληθηκα παραπερα απο το 2. ειχε καει ο εγγέφαλός μου σε τέτοιο βαθμό απο τις ντουζίνες σαβουρα που πουλούσαν που απλα το παρατησα. ειδα το 3 για πολυ λιγο αλλα μου δημιουργούσε "gag reflex" κ ετρεχα μακρυά! :p:p:p

This comment was minimized by the moderator on the site

40€; :o:o:o

This comment was minimized by the moderator on the site

Όλο και κάποιος φωστήρας θα βρεθεί να το πάρει...

There are no comments posted here yet