Anya…  Berserker…  Satellite?

Δεν υπάρχουν και πολλοί τρόποι για να παρουσιάσουμε ένα παιχνίδι σαν το Gears of War εννιά χρόνια μετά την κυκλοφορία του. Ας δούμε ορισμένους πολύ αγαπητούς στον ειδικό Τύπο. Εξωραϊσμός και εξιδανίκευση ο ένας. Ότι το παιχνίδι ήταν η τελειότητα προσωποποιημένη τον καιρό που κυκλοφόρησε και με κάποιο μαγικό τρόπο συνεχίζει να είναι και τώρα, γιατί και να μην είναι, οι κόμποι στο λαιμό από τη συγκίνηση όταν παίζουμε με το Shotgun στο multiplayer δε μας αφήνουν να σκεφτούμε κάτι άλλο. Ο άλλος είναι η εκ των υστέρων κριτική ματιά από έμπειρους πλέον ανθρώπους, που ούτε τότε μάσησαν τα παχιά λόγια της Microsoft, ούτε σήμερα είναι διατεθειμένοι να χαρίσουν κάστανα. Σε αυτήν την επίσης ακραία περίπτωση, ας είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε-διαβάσουμε χοντράδες επιπέδου «μας πώς μας άρεσαν τότε εκείνα τα γραφικά;», «το παιχνίδι δείχνει ξεκάθαρα την ηλικία του», «μα ήταν multiplayer αυτό;» κτλ.

Υπάρχει κι ένας πιο δύσκολος δρόμος. Αυτός του να προσπαθήσει να είναι κανείς αντικειμενικός και με την τότε κυκλοφορία, και με την αναπαλαιωμένη έκδοσή της σήμερα. Χωρίς χοντράδες, ακρότητες και δήθεν κριτικές προσεγγίσεις.

gears of war ultimate 01

Το Gears of War τέλειο δεν ήταν. Ήταν πιο μικρό κι απ' την τροπαιοθήκη του ΠΑΟΚ, πιο ευθύγραμμο και από την Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη, πιο σταχτί και από μεθυσμένο φοιτητή που ήπιε το τελευταίο σφηνάκι τεκίλας και σε κλάσματα του δευτερολέπτου διαπιστώνει πόσο λάθος έκανε, πιο macho και από παίκτη του American football όταν διαφημίζει αποσμητικό και πιο τυπικό κι από Έλληνα γραφειοκράτη όταν του λες «μα, τα έχω μαζέψει όλα τα δικαιολογητκά!».

Αλλά, επίσης, ήταν ένας εντυπωσιακός τεχνικά τίτλος για την εποχή (έτερον εκάτερον το ότι σιχαθήκαμε να βλέπουμε τις ίδιες και τις ίδιες υφές στα επόμενα 342 παιχνίδια που χρησιμοποίησαν την Unreal Engine), καθιέρωσε τον third person behind the shoulder μηχανισμό, έκανε δεύτερη φύση του παίκτη το να ψάχνει για κάλυψη και να γέρνει πίσω από αυτή για να στοχεύσει, και χάρισε ατέλειωτες ώρες διασκέδασης με το συνεργατικό και ανταγωνιστικό multiplayer κομμάτι του. Ήταν το Shotgun overpowered; Ήταν. H τακτική γενικώς πήγαινε περίπατο; Πήγαινε. Αλλά τα εκατομμύρια που το διασκέδασαν δεν πήγαιναν για διδακτορικό στο multi ή για εκατομμύρια σε e-sports αρένες. Απλά το διασκέδασαν. Πάλιωσαν οι μηχανισμοί του; Πάλιωσε ο σχεδιασμός του; Τι να σας πω. Ή το παιχνίδι ήταν πολύ μπροστά για την εποχή του ή οι υπόλοιποι τίτλοι του είδους με το πέρασμα των χρόνων, ελάχιστη πρόοδο και όρεξη για εξέλιξη επέδειξαν. Το Gears of War μπορεί να μπεί στη ζυγαριά μόνο με τα επόμενα Gears στον τομέα του gameplay και των μηχανισμών (και εν γένει του όλου σχεδιασμού). Διότι ακόμα είναι ζεστό στα χέρια μου το controller από το The Last of Us, και ειλικρινά, στο shooting, δε θυμάμαι να κάνει κάτι καλύτερα από το Gears.

gears of war ultimate 02

To αν ορισμένα animations και κάποιες cut scenes «φωνάζουν» 2007, αυτό είναι έτερον εκάτερον. Ο πυρήνας πάντως του gameplay, παραμένει φρέσκος και διασκεδαστικός. Όπως φρέσκος παραμένει και ο οπτικός τομέας, ο οποίος υπέστη ένα υπέροχο lifting και πλέον στέκεται άνεται δίπλα σε τίτλους της τρέχουσας γενιάς. Και ας έχουμε υπόψη ότι μιλούμε για τον πρόλογο του Gears of War Saga, με τα επόμενα να είναι το ένα καλύτερο από το άλλο (είμαι από αυτούς που συνεχίζουν να θεωρούν το GoW2 υπέροχο αν και χωρίς Boss Fight).

H προσθήκη του κεφαλαίου που έλειπε από την Xbox 360 έκδοση και αποτέλεσε δώρο στους PC gamers όταν το παιχνίδι έπαψε να είναι αποκλειστικότητα της κονσόλας, δεν προσθέτει απλά αξία στο όλο πακέτο. Προσθέτει κι ένα συστατικό που έλειπε από την πρώτη έκδοση: ένα boss το οποίο δεν είναι... Raam. Όσοι δεν είχατε την τύχη να παίξετε το PC GoW, αδράξτε τώρα την ευκαιρία. Το Multiplayer παραμένει… αέρα πατέρα, εννοώντας ότι σαφώς και χωρούν στρατηγικές και τακτικές, αλλά πάντα, ο οποιοσδήποτε μπορεί να ορμήσει και όσο άσχετος κι αν είναι, να πετύχει ένα fatality με το αλυσοπρίονο του Lancer και να το ευχαριστηθεί η ψυχούλα του. Η αίσθηση των όπλων παραμένει κορυφαία, η διήγηση εξελίσσεται ομαλά όσο το επιτρέπει το γεγονός ότι μιλάμε για έναν πρόλογο, και το campaign για 50η φορά δεν είναι βαρετό αλλά κυλάει νεράκι.

gears of war ultimate 03

Το μοναδικό πρόβλημα είναι ότι η αυτοτελής κυκλοφορία ενός μόνο από τα τέσσερα (ε, ναι, βάζουμε και το Judgement) κεφάλαια της σειράς είναι λειψή κίνηση. Είναι καρμιριά και φθήνια. Δε μπορεί εν έτει 2015, με το δυνατότερο (υποτίθεται) line up Xbox κονσόλας, η MS να κρατάει καβάτζες για το μέλλον με τίτλους του παρελθόντος. Αστεία πράγματα. Ναι, δεν πρόκειται για μια απλή HD αναβάθμιση, καθώς στο υπάρχον παιχνίδι έχουν προστεθεί layers και layers από γραφικά, αλλά είναι ένας τίτλος του 2006 πανάθεμά το! Φαντάζεστε να κυκλοφορήσει το “Mass Effect Remastered” μόνο του; Ή το πρώτο Dead Space (καλά, αυτό συγχωρείται); Ή μόνο του το Drake’s Fortune; Αντίστοιχα με το Master Chief Collection, έπρεπε να υπάρχει και το Marcus Fenix Collection. Και το Judgement τσόντα, όπως το ODST στο πρώτο.

Όπως και να έχει, ο Cliff εκείνης της εποχής, όπως και με το υπέρτατο Unreal, έκανε τη διαφορά. Τώρα τρέχει για f2p παιχνίδια, αλλά ας όψεται η άτιμη η κοινωνία που άλλους τους ανεβάζει κι άλλους...

Τσέκαρε το βίντεο

Έκθεση εικόνων

Θετικά

  • Η σωστή ενσάρκωση της «επανακυκλοφορίας».
  • Όχι, το παιχνίδι δε δείχνει καθόλου μα καθόλου τα χρόνια του.
  • Απολαυστικό gameplay και αίσθηση όπλων.

Αρνητικά

  • Απαράδεκτη η κυκλοφορία μόνο του πρώτου τίτλου.

Βαθμολογία

O Σάββας δεν παίζει videogames από τότε που θυμάται τον εαυτό του. Δεν ξέρει πως είναι από κοντά ένα NES πόσο μάλλον ένα SNES. Παρόλα αυτά καταφέρνει και ανέχεται τον εαυτό του ως gamer και που και που, μεταξύ Heavy Metal και Χέβι Μέταλ, παίζει και κανένα παιχνίδι. Επίσης είναι ερωτευμένος με τη Liara T’soni και θα ήθελε κάποια στιγμή να μετακομίσει σε μία καλύβα κοντά στη Firelink Shrine, ένα τσιγάρο δρόμο από τις Κατακόμβες αν και δεν καπνίζει.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Αλλαγή ημερομηνίας για το Vampire: The Masquerade - Bloodlines 2
Με νέα περίοδο κυκλοφορίας, μέσα στο 2021.
Marvel's Avengers - Preview
Πρώτες εντυπώσεις, βασισμένες στην closed beta.
Μικρή καθυστέρηση στη διάθεση του DIRT 5
Μια εβδομάδα επιπλέον στο pit lane…
Μετάθεση κυκλοφορίας του Halo Infinite
Ακόμα ένα θύμα του Covid…
Trailer για το Remothered: Broken Porcelain
Αφιερωμένο τους «μη-κανονικούς» διαμένοντες του The Ashmann Inn.
Νέο υλικό από το Cyberpunk 2077
Ανακαλύπτοντας τους μηχανισμούς και τον κόσμο του.
Ανακοινώθηκε το Hood: Outlaws & Legends
Ένα 4v4 multiplayer heist τίτλος για την τρέχουσα και επόμενη γενιά μηχανημάτων.
Othercide - Review
Μάνα είναι μόνο μία.
Ο Alan Wake επιστρέφει στο... Control
Ανακοινώθηκε η ημερομηνία κυκλοφορίας του AWE DLC.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Comments (13)

This comment was minimized by the moderator on the site

"Τίμιο" remaster εν τέλει, έστω και ένα από τα τέσσερα της σειράς...

This comment was minimized by the moderator on the site

Το έχω πει πολλές φορές. Το αγαπημένο μου gears campaign.
To multi έχει τις απαραίτητες βελτιώσεις απο το τρίτο μέρος και τρέχει νερό στα 60fps. Εννοείται το shotgun είναι ορ αλλά θέλει skill και τόνους προσπάθειας και αφοσίωσης για να γίνεις καλός.
Πάρα πολύ καλή προσπάθεια απο την The Coalition στο γιάλισμα.

This comment was minimized by the moderator on the site

Πόσο πιο μεστό, γλαφυρό και απολαυστικό μπορεί να είναι ένα review για ένα παιχνίδι 10ετίας; Ask Σάββας. Έχω αποφασίσει να τελειώσω την τριλογία στο 360 και αυτό τον καιρό είμαι στα μισά του GoW3 οπότε δε βλέπω την κυκλοφορία νοσταλγικά. Ξέρω όμως οτι είναι παιχνιδάρα και αν υπάρχει κάποιος που δεν το έχει δει είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία.

This comment was minimized by the moderator on the site

E, δεν το λές και review. Μια σύντομη "υπενθύμιση" με ορισμένες επισημάνσεις για τη νέα έκδοση είναι. Τι review να κάνεις δέκα χρόνια μετά;

This comment was minimized by the moderator on the site

Μου ξύπνησε η λαχτάρα να τα ξαναπάω όλα μια από την αρχή (κι ειδικά το πρώτο που είναι και το αγαπημένο μου), αλλά σε καμία περίπτωση δεν δίνω 40€. Να 'ταν κανένα εικοσάρικο ή να τα είχε όλα μέσα (έστω τα 3 βασικά), ίσως και να το συζητούσα. Γενικά, δεν μπορώ να δώσω λεφτά για να αγοράσω το ίδιο παιχνίδι δεύτερη φορά. Δεν είναι τσιγκουνιά, απλά δεν θα νιώθω καλά με τον εαυτό μου. Οπότε, ανοίγω...

Μου ξύπνησε η λαχτάρα να τα ξαναπάω όλα μια από την αρχή (κι ειδικά το πρώτο που είναι και το αγαπημένο μου), αλλά σε καμία περίπτωση δεν δίνω 40€. Να 'ταν κανένα εικοσάρικο ή να τα είχε όλα μέσα (έστω τα 3 βασικά), ίσως και να το συζητούσα. Γενικά, δεν μπορώ να δώσω λεφτά για να αγοράσω το ίδιο παιχνίδι δεύτερη φορά. Δεν είναι τσιγκουνιά, απλά δεν θα νιώθω καλά με τον εαυτό μου. Οπότε, ανοίγω ντουλάπα, βγάζω 360, συνδέω και γουστάρω.

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

Μεγάλη παιχνιδάρα. Ήταν ο λόγος μαζί με το Halo 3 που πήρα τότε 360 και τώρα αυτό, είναι από τους λόγους που θέλω να πάρω και ένα XONE..

This comment was minimized by the moderator on the site

gears,Halo, Forza o λογος που πηρα One.

This comment was minimized by the moderator on the site

Σαββα τι θα γινει τωρα με τα Review σου? Θα μας μεινει κανα φραγκο στην τσεπη? Ελεος δεν ξαναδιαβαζω τιποτα, παλι λεφτα θα χαλασω...:D;)

This comment was minimized by the moderator on the site

Για το pc πότε βγαίνει ξέρουμε;

This comment was minimized by the moderator on the site

Όντως απαράδεκτο να βάζουν μόνο το πρώτο παιχνίδι. Κορυφαίο βέβαια σαν παιχνίδι!

Και το παλιό στο 360 δεν έχει γεράσει καθόλου άσχημα. Του έριξα ένα playthrough στο 360 το καλοκαίρι και στέκεται αξιοπρεπέστατα!

This comment was minimized by the moderator on the site

Κατατοπιστικότατο review. Δεν άντεξα να περιμένω γι' αυτό και το πήρα μόλις κυκλοφόρησε. Δεν το πήρα για το single player του. To πήρα για το online του και με μεγάλη ικανοποίηση διαπίστωσα ότι δεν με απογοήτευσε σ' αυτό τον τομέα, διορθώνοντας τα κακώς κείμενα του judgement. Παίζω και το single campaign του βέβαια (όχι σε δυσκολία κατώτερη του επιπέδου insane) αλλά κυρίως έχω επικεντρωθεί στο...

Κατατοπιστικότατο review. Δεν άντεξα να περιμένω γι' αυτό και το πήρα μόλις κυκλοφόρησε. Δεν το πήρα για το single player του. To πήρα για το online του και με μεγάλη ικανοποίηση διαπίστωσα ότι δεν με απογοήτευσε σ' αυτό τον τομέα, διορθώνοντας τα κακώς κείμενα του judgement. Παίζω και το single campaign του βέβαια (όχι σε δυσκολία κατώτερη του επιπέδου insane) αλλά κυρίως έχω επικεντρωθεί στο multi. Έχω να πω λοιπόν ότι σαν γραφικά αν και δεν είναι γραφικά εφάμιλλα του one, εν τούτοις είναι πολύ όμορφα οπτικά με καλογυαλισμένα περιβάλλοντα. Κατά τα άλλα είναι όλα όπως τα θυμόμασταν, εκτός από το multi στο οποίο έχουν γίνει κάποιες μικρές προσθήκες και από τα μεταγενέστερα gow.
Πάντως επειδή κι εγώ περίμενα να συμπεριληφθούν σε αυτό το πακέτο και τα υπόλοιπα gow και επειδή επίσης έψαξα λίγο τριγύρω όταν είδα ότι δεν υπήρχε ούτε ένας κωδικός ενεργοποίησης στο κουτί, το ψαξα λίγο και κάπου είχα βρει ότι τα υπόλοιπα gow θα γίνουν δωρεάν διαθέσιμα σε όσους έχουν παίξει το παιχνίδι μέχρι μια συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά αυτό θα γίνει μόνο όταν αρχίσει να λειτουργεί η backwards compatibility του one.

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

Ωραιο review Σαββα!!!!
Φοβερο Remaster φαινεται!
Πρεπει να τερματησω το Gears of War ρε γαμμοτο!Το ειχα αφησει αρκετα μετα την μεση αν δεν κανω λαθος!

This comment was minimized by the moderator on the site

Ξεκίνησα να διαβάζω το review και πριν τελειώσω την πρώτη παράγραφο έφυγα ,εσπευσμένα για καφέ..(Τελικά μπύρα ήπια !)
Και όσο ήμουνα έξω σκεφτόμουνα να γυρήσω να τα χώσω στον Cliff..
Τελικά γύρησα ,τελείωσα το διάβασμα και είδα ότι το ανέφερε και ο Σάββας.(Αυτό το παιδί είναι μέσα στο μυαλό μας).;)
Ο Σάββας,όχι ο Cliff.Αυτός πήρε τον δρόμο τον αγύρηστο.Έτσι είναι ,όταν έχεις κάποιον να στα...

Ξεκίνησα να διαβάζω το review και πριν τελειώσω την πρώτη παράγραφο έφυγα ,εσπευσμένα για καφέ..(Τελικά μπύρα ήπια !)
Και όσο ήμουνα έξω σκεφτόμουνα να γυρήσω να τα χώσω στον Cliff..
Τελικά γύρησα ,τελείωσα το διάβασμα και είδα ότι το ανέφερε και ο Σάββας.(Αυτό το παιδί είναι μέσα στο μυαλό μας).;)
Ο Σάββας,όχι ο Cliff.Αυτός πήρε τον δρόμο τον αγύρηστο.Έτσι είναι ,όταν έχεις κάποιον να στα χώνει(τα γκαφρά),κάνεις παπάδες.Αν πρέπει να ζήσεις από αυτό που τσοντάρεις εσύ τα λεφτάκια σου,πας σε σίγουρα λιμάνια..
Το review τα λέει όλα ,για άλλη μια φορά συγχαρητήρια.

Διάβασε περισσότερα
There are no comments posted here yet