Εάν το όνομα "Syndicate", σας λέει κάτι, πλησιάστε άφοβα.

Πόσες φορές έχουμε ακούσει να χαρακτηρίζεται ένα παιχνίδι ως "ο πνευματικός διάδοχος του τάδε θρυλικού παιχνιδιού"; Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο εκάστοτε δημιουργός έχει καταφέρει να περάσει το DNA ενός παιχνιδιού στη δική του προσπάθεια. Καταφέρνει δηλαδή να διατηρήσει όλα εκείνα τα στοιχεία που δώσανε αξία στο πρωτογενές υλικό και, αν έχει αρκετό ταλέντο, ενδέχεται να τα εκσυγχρονίσει, προσθέτοντας έτσι μία δόση φρεσκάδας πλησίον της νοσταλγίας. Το Satellite Reign είναι ο ορισμός μίας τέτοιας προσπάθειας, αντλώντας ξεκάθαρα την έμπνευσή του από το Syndicate, ένα αξιομνημόνευτο isometric action παιχνίδι του πάλαι ποτέ ισχυρού ονόματος της βιομηχανίας, Peter Molyneux.

Ξεχάστε λοιπόν την απελπιστικά κοινότυπη και αδιάφορη FPS αναβίωση όπως την “οραματίστηκε” η EA, διά χειρός Starbreeze Studios το 2012. Τρία χρόνια μετά, το Syndicate της EA έχει περάσει στη λήθη ως μία δημιουργία που, εκτός του ονόματος, ουδεμία σχέση είχε με το πρωτογενές υλικό και καμία τύχη στην αναμέτρησή της με άλλα παιχνίδια στο είδος των FPS. Η 5 Lives Studios μπορεί να μην είχε τα δικαιώματα χρήσης του ονόματος, αλλά είμαστε σίγουροι πως αν είχε τη δυνατότητα, θα αποφάσιζε εν ριπή οφθαλμού να αντικαταστήσει το Satellite Reign με ένα βαρύγδουπο "Syndicate 3" (ή Syndicate Reborn, ή The Return of Syndicate ή…). Η αυστραλιανή εταιρία ανάπτυξης φυσικά δεν έκρυψε αυτή την πηγή έμπνευσης, αναφέροντας με μεγάλα bold γράμματα στο Kickstarter πως το Satellite Reign αναπτύσσεται από το δημιουργό του Syndicate Wars. Για να μην μακρηγορούμε, όσοι από εσάς είχατε ασχοληθεί και είχατε αγαπήσει την arcade φύση και την καταιγιστική δράση των Syndicate, θα βρεθείτε δίχως αμφιβολία στα λημέρια σας, σε ένα παιχνίδι που σέβεται πλήρως το βασικό εμπνευστή του, εξελίσσοντας παράλληλα σημαντικά τον πυρήνα των συγκεκριμένων παιχνιδιών σε διάφορους τομείς, όπως ακριβώς θα άρμοζε σε ένα sequel που κυκλοφορεί σχεδόν 9 χρόνια μετά.

Satellite Reign image 01

"Tο Satellite Reign εκτυλίσσεται σε έναν ανοιχτό κόσμο, που επιτρέπει πλήρη ελευθερία κινήσεων. Όπως και στα Syndicate έτσι και εδώ έχετε ήδη από πολύ νωρίς τον έλεγχο μίας τετραμελούς ομάδας, απαρτιζόμενη από στρατιώτες με ξεχωριστές ειδικότητες."

Όντας πιστό στο πρωτότυπο, το Satellite Reign λαμβάνει χώρα σε μία δυστοπική μητρόπολη, γεμάτη με ουρανοξύστες, καμία υποψία πρασίνου (ακόμα και ορισμένα ξερά δέντρα βρίσκονται εκεί ως ολογράμματα) και με την εξουσία να έχει περάσει από τα χέρια των πολιτικών στις μεγάλες εταιρίες -ως είθισται στη cyberpunk θεματολογία. Η υπόθεση δεν έχει και πολλά να πει, πέρα από μία δικαιολογία για το ατελείωτο μακελειό στους δρόμους της πόλης. Για όσους θέλουν να εντρυφήσουν λίγο περισσότερο, υπάρχουν διάσπαρτοι σταθμοί πληροφόρησης, που περιέχουν λεπτομέρειες για τον κόσμο του παιχνιδιού και τις διαπλοκές που υπάρχουν σε αυτόν.

Γενικά, πάντως, η απουσία κεντρικών χαρακτήρων (φίλιων ή εχθρικών) σημαίνει πως βρισκόμαστε σε μία απρόσωπη διαμάχη μεταξύ εταιριών. Όχι ότι είναι απαραίτητα αρνητικό αυτό για τη φιλοσοφία του παιχνιδιού, αλλά από την άλλη πολύ δύσκολα θα πειστεί κάποιος να δώσει βάση στα κάθε λογής κείμενα. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, η προσπάθεια της 5 Lives στην εμβάθυνση των αλληλεπιδράσεων με κάθε λογής πληροφοριοδότες, όσο και αν αυτή είναι επιφανειακή. Οι περισσότερες από τις αποστολές που θα αναλάβετε παρέχουν τη δυνατότητα για την εξαγορά περαιτέρω βοηθειών, άμεσων ή έμμεσων. Πριν επιχειρήσετε να “μπουκάρετε” στο χώρο κάποιας εταιρίας, έχετε τη δυνατότητα να συναντηθείτε με πληροφοριοδότες, ώστε, με το κατάλληλο αντίτιμο, να λάβετε πληροφορίες για πιθανά σημεία εισόδου, τα οποία ενδέχεται να είναι λιγότερα φυλαγμένα ή να σας δώσουν κλειδιά ώστε να προσπεράσετε ανενόχλητοι διάφορες πύλες. Αν και απλοϊκός ο μηχανισμός, παρόλα αυτά δίνει ένα απαραίτητο βάθος στους τρόπους προσέγγισης κάθε αποστολής, προσθέτοντας αρκετούς πόντους στη γενικότερη, ανοιχτή φιλοσοφία του παιχνιδιού.

Satellite Reign image 02

"Tα level-up προσφέρουν απτές αναβαθμίσεις, που ενδυναμώνουν σημαντικά τους χαρακτήρες με νέες ή αναβαθμισμένες δυνάμεις, ικανές να αλλάξουν τις ισορροπίες του πεδίου της μάχης."

Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι το Satellite Reign εκτυλίσσεται σε έναν ανοιχτό κόσμο, που επιτρέπει πλήρη ελευθερία κινήσεων. Όπως και στα Syndicate έτσι και εδώ έχετε ήδη από πολύ νωρίς τον έλεγχο μίας τετραμελούς ομάδας, απαρτιζόμενη από στρατιώτες με ξεχωριστές ειδικότητες. Οι Soldier, Support, Hacker και Infiltrator προσφέρουν  ξεχωριστές ικανότητες και τελικά κάθε ένας από αυτούς έχει τη δική του εξειδίκευση που τους καθιστά αναπόσπαστα κομμάτια της ομάδας.

Ο Hacker μπορεί να έχει την ικανότητα να χακάρει κάθε λογής πόρτες (ανάλογα με το επίπεδο του skill του), από την άλλη όμως ο Soldier είναι ο ειδικός στις μηχανικές εγκαταστάσεις, όπως γεννήτριες, που δίνουν ενέργεια σε θανατηφόρα πολυβόλα. Ο Support έρχεται να προσφέρει πολύτιμη υποστήριξη στο πεδίο της μάχης, με τη δυνατότητα γιατρειάς, επιβράδυνσης του χρόνου αλλά και το εξαιρετικά πολύτιμο scanning, που ως άλλη ακτινογραφία εμφανίζει στην οθόνη τις κάθε λογής μηχανικές και ηλεκτρονικές διασυνδέσεις της πόλης που μπορούν να μεταχειριστούν από την ομάδα μας. Τέλος, ο Infiltrator έχει στην κατοχή του ένα πανίσχυρο sniper, ενώ η δυνατότητα να γίνεται αόρατος για περιορισμένο χρόνο τον καθιστά σημαντική φονική μηχανή για τις stealth προσεγγίσεις.

Satellite Reign image 03

Η προσπάθεια για την ενσωμάτωση πολλαπλών μεθόδων ολοκλήρωσης κάθε αποστολής είναι εμφανής από την 5 Lives Studios, παρά την επανάληψη του μοτίβου των αποστολών, κάτι που συμβαίνει δυστυχώς πολύ γρήγορα. Η μητρόπολη του Satellite Reign δεν επιτρέπει την εξερεύνηση κανενός εσωτερικού περιβάλλοντος και η αλήθεια είναι ότι η “μεταλλική” και άχρωμη φύση της δημιουργούν ένα αρκετά μονότονο σκηνικό. Παρά τις τέσσερις κύριες περιοχές από τις οποίες απαρτίζεται, δύσκολα θα παρατηρήσετε εικαστικές διαφορές, κάτι που ζημιώνει τη συνολική εμπειρία. Αν και θα κληθείτε να καταλάβετε διάφορα συμπλέγματα, η φιλοσοφία είναι λίγο πολύ η ίδια. Θα πρέπει να εισέρθετε σε ένα οικοδομικό σύμπλεγμα με διάφορες περιπόλους και να φτάσετε στον τελικό στόχο, που δεν είναι κάτι άλλο από την απλή είσοδο των χαρακτήρων σας σε ένα κτήριο αλλά και η διαφυγή τους από αυτό, πολλές φορές συνοδευόμενη από συναγερμούς που περιπλέκουν την κατάσταση.

Όποιο σεναριακό ντύσιμο και να έχουν αυτές οι αποστολές, όπως κάποιο εργοστάσιο παραγωγής augmentations ή ληστεία τράπεζας κ.λπ. η επίτευξη του objective γίνεται πάντα με τον ίδιο τρόπο που περιγράψαμε παραπάνω, με μοναδική αλλαγή τη διαφορετική αρχιτεκτονική που παρουσιάζει το οικοδομικό σύμπλεγμα όπου θα χρειαστεί να διεισδύσετε.


Αυτή η μονοτονία στις αποστολές όμως δεν είναι καταδικαστική για το παιχνίδι, καθώς όπως είπαμε υπάρχει αρκετά καλή ποικιλία στον τρόπο προσέγγισης. Σε αντίθεση με τα παλιότερα Syndicate, εδώ η 5 Lives Studios προσπάθησε και κατάφερε να προσφέρει ποικίλες δυνατότητες για να φέρουμε εις πέρας τις αποστολές. Πάντα υπάρχει η δυνατότητα να πάτε από την κύρια πύλη με τα όπλα ανά χείρας, αδιαφορώντας παντελώς για την πιθανότητα να σας πάρουν χαμπάρι με το καλημέρα οι κάμερες ή οι φρουροί. Από την άλλη, υπάρχει η stealth μέθοδος, μία προσέγγιση που λειτουργεί αρκετά καλά, προσφέροντας διάφορα εργαλεία και δυνατότητες για να περάσετε αθόρυβοι, χάρη στις ιδιαίτερες ικανότητες όλων των στρατιωτών της τετραμελούς ομάδας.

Σχεδόν κάθε εχθρικό σύμπλεγμα προσφέρει παράπλευρες εισόδους ώστε να εισέρθετε αθόρυβα. Τα ποικίλα σημεία χακαρίσματος και μεταχείρισης μηχανισμών επιτρέπουν το λεπτομερή σχεδιασμό κινήσεων, ώστε να αποφεύγετε περιπόλους, απενεργοποιώντας παράλληλα κάμερες και πολυβόλα. Το απλό αλλά λειτουργικό σύστημα κάλυψης επιτρέπει άμεσες και γρήγορες κινήσεις από τη μία κάλυψη στην άλλη απλά με ένα και μόνο κλικ του mouse, ενώ το pathfinding των στρατιωτών λειτουργεί σχεδόν άψογα, διευκολύνοντας κατά πολύ τις συντονισμένες κινήσεις. Η επιτυχημένη ολοκλήρωση αποστολών με πλήρη stealth προσέγγιση προσφέρει πραγματικά υψηλό αίσθημα ικανοποίησης, δεδομένου ότι τα κάθε λογής συμπλέγματα παρουσιάζουν πλήθος κινδύνων, από τις κάμερες μέχρι τους φρουρούς (που δεν είναι τυφλοί, όπως συνηθίζεται σε πολλά stealth παιχνίδια) και τα drones που “βολτάρουν” συνεχώς. Η υψηλή πρόκληση του stealth ισορροπείται από τον πολύ καλό σχεδιασμό των επιπέδων, επιβραβεύοντας όσους έχουν την υπομονή να μελετήσουν τις περιπόλους και να σχεδιάσουν λεπτομερώς την κάθε κίνηση.

Satellite Reign image 04

"Η προσπάθεια για την ενσωμάτωση πολλαπλών μεθόδων ολοκλήρωσης κάθε αποστολής είναι εμφανής από την 5 Lives Studios, παρά την επανάληψη του μοτίβου των αποστολών, κάτι που συμβαίνει δυστυχώς πολύ γρήγορα."

Αυτό όμως δε σημαίνει πως όσοι θέλουν να ασχοληθούν με την παραδοσιακή μέθοδο των Syndicate, δηλαδή την κατά μέτωπο επίθεση και όποιον πάρει ο χάρος, δε θα ευχαριστηθούν το μακελειό που θα προκύψει. Αν και δε λείπουν ορισμένες αλλοπρόσαλλες συμπεριφορές, η εχθρική A.I. λειτουργεί γενικά πολύ καλά, με τους εχθρούς να συμπεριφέρονται ανάλογα με το επίπεδό τους. Οι πιο αδύναμοι θα τρέξουν κατευθείαν για κάλυψη, τα drones θα έρθουν κατά πάνω σας ενώ φρουροί, εξοπλισμένοι με ενεργειακές ασπίδες και "ανώδυνους" (όσοι δεν ξέρετε τι όπλο είναι αυτό, να δείτε το Predator άμεσα) δε θα διστάσουν να σταθούν ακάλυπτοι, επιχειρώντας να σας θερίσουν. Το σύστημα κάλυψης λειτουργεί ικανοποιητικά και τα πεδία μάχης είναι αρκετά ανοιχτά ώστε να προσφέρουν ελευθερία κινήσεων. Οι μάχες που θα βρεθείτε είναι συνήθως πολύ έντονες και απαιτούν συνεχές micromanagement των ειδικών ικανοτήτων του κάθε στρατιώτη αν θέλετε να επιβιώσετε.

Κάπου εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα level-up προσφέρουν απτές αναβαθμίσεις, που ενδυναμώνουν σημαντικά τους χαρακτήρες με νέες ή αναβαθμισμένες δυνάμεις, ικανές να αλλάξουν τις ισορροπίες του πεδίου της μάχης. Το ίδιο ισχύει και για τον εξοπλισμό, είτε αφορά όπλα είτε τα κάθε λογής augmentations. Όσο καλά και να έχει σχεδιαστεί πάντως η ποικιλία προσεγγίσεων της κάθε αποστολής, τελικά η αχίλλειος πτέρνα του παιχνιδιού εμφανίζει συνεχώς το πρόσωπό της. Αυτή έχει να κάνει με την επανάληψη που διακατέχει το παιχνίδι τόσο στο σχεδιασμό του κόσμου του όσο και στις αποστολές. Όταν ασχοληθείτε με τις περίπου 10 αποστολές της πρώτης περιοχής, είναι σαν να έχετε δει ουσιαστικά το εύρος των αποστολών και ανταμοιβών που θα βρείτε στις υπόλοιπες τρεις κύριες περιοχές.

Satellite Reign image 05

"Η 5 Lives Studios μπορεί να μην είχε τα δικαιώματα χρήσης του ονόματος, αλλά είμαστε σίγουροι πως αν είχε τη δυνατότητα, θα αποφάσιζε εν ριπή οφθαλμού να αντικαταστήσει το Satellite Reign με ένα βαρύγδουπο "Syndicate 3".

Ούτε λίγο ούτε πολύ, κάθε περιοχή έχει μία τράπεζα, η ληστεία της οποίας θα σας δώσει σημαντικό βοήθημα στα πολύτιμα αποθεματικά σας, κάθε περιοχή έχει το κέντρο διαχείρισης των καμερών της πόλης, η επιτυχής διείσδυση του οποίου αυξάνει τον χρόνο αντίδρασης των καμερών, και ούτω καθεξής. Αν και η αρχιτεκτονική των συμπλεγμάτων αλλάζει και οι φρουροί μπορεί να γίνονται πιο ισχυροί, δεν παύει να είναι μία εμπειρία που αρχίζει να επαναλαμβάνεται στη δομή της από πολύ νωρίς. Από την άλλη, δε γίνεται παρά να παραδεχτούμε πως δεν φτάσαμε τις 16 ώρες ενασχόλησης έχοντας στο μυαλό μας πως κάνουμε κάποια αγγαρεία. Αν και σε σημεία το αίσθημα του κορεσμού μας ωθούσε στο quit, μετά από κάποιες ώρες και πάλι θέλαμε να επιστρέψουμε στον κόσμο του Satellite Reign, ώστε να δοκιμάσουμε μία stealth προσέγγιση στην αποστολή όπου αποτύχαμε πρωτύτερα ή απλά να εισβάλουμε με τα όπλα σηκωμένα εις μνήμην του παραδοσιακού gameplay των Syndicate, που ήταν το λιγότερο ένα "guilty pleasure".

Εν τέλει, η 5 Lives Studios φάνηκε πως κατανόησε πλήρως το βασικό εμπνευστή της, ίσως λίγο περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε στο σχεδιασμό των αποστολών, προσφέροντας έναν πραγματικό πνευματικό διάδοχο. Προσπάθησε και πέτυχε στον εκσυγχρονισμό του gameplay του, ώστε να μην προσφέρει ένα απλό copy-paste με μοντέρνο περιτύλιγμα, μεταδίδοντας τον πυρήνα των παιχνιδιών της Bullfrog και εμβαθύνοντάς τον με την επιτυχημένη προσθήκη του stealth αλλά και της εμπλουτισμένης και καταιγιστικής δράσης.

Τσέκαρε το βίντεο

Έκθεση εικόνων

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: Action, StrategyΔιάθεση: Ψηφιακή διανομή
Αριθμός παικτών: 1Ανάπτυξη: 5 Lives StudiosΗμ. Έκδοσης: 28/08/2015
PEGI: N/AΕκδότης: 5 Lives StudiosΠλατφόρμες: PC

Θετικά

 • Άξιος πνευματικός διάδοχος του Syndicate.
 • Καλοφτιαγμένη stealth προσέγγιση.
 • Σε γενικές γραμμές, μία εξελιγμένη εκδοχή του Syndicate σε όλους τους τομείς…

Αρνητικά

 • …πλην της ποικιλίας των αποστολών.
 • Οι τέσσερις περιοχές της πόλης είναι ουσιαστικά μία επανάληψη της πρώτης με αμυδρές διαφορές.

Βαθμολογία

Η αγάπη του Νικόλα για το gaming ξεκίνησε από πολύ νωρίς χάρη στο Atari 2600. Έκτοτε, το πάθος του για τα βιντεοπαιχνίδια αυξήθηκε με γεωμετρικούς ρυθμούς με ιδιαίτερη έμφαση στο console gaming και ιδίως στα FPS, action-adventure και οτιδήποτε έχει την indie “ταμπέλα”. Ο κινηματογράφος έρχεται στην πολύ κοντινή δεύτερη θέση στα χόμπι του, παρακολουθώντας ένα μεγάλο εύρος ταινιών από την αξεπέραστη εποχή του ασπρόμαυρου σινεμά μέχρι τα blockbusters του "ψηφιακού" Hollywood.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Leisure Suit Larry: Wet Dreams Don't Dry
“O Larry στον κόσμο των Social Justice Warriors”.
Άρχισε η αφαίρεση των τίτλων της Telltale από το Steam
Tales of Monkey Island και Back to the Future τα πρώτα θύματα.
Στην THQ Nordic οι Bugbear Entertainment και Coffee Stain Studios
Σκανδιναβική ενίσχυση για την THQ Nordic.
Επίσημα τα remasters τίτλων Command & Conquer
Δύο κλασικοί τίτλοι επιστρέφουν ανανεωμένοι.
Δωρεάν για δοκιμή το Tom Clancy’s Rainbow Six Siege
Ακόμη ένα τετραήμερο δωρεάν διάθεσης του τίτλου σε κονσόλες και PC.
Call of Cthulhu
Στο νησί της παράνοιας.
Καινούργιο trailer από το Left Alive
Γνωρίζοντας τους πρωταγωνιστές του τίτλου.  
Football Manager 2019
Δουλεμένο στην προπόνηση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • Ωχ! Syndicate Wars! ψήθηκα!
  κ με καλούσες να παίξουμε το άλλο το ροζ με τα μπαρμπαδελια κ τα στρασάκια!

 • Get to the chopper.:D
  Τελικά χάνω που δεν παίζω σε pc και τέτοιου είδους παιχνίδια.:(

 • Καλη περιπτωση τελικα το παιχνιδι.Ειναι και isometric οποτε μια χαρα.Αργοτερα ομως διοτι για φετος με Sword Coast Legends-Fallout 4-Starcraft 2:LotV,ειμαι καλυμμενος.

 • Γεια σου Νικόλα!! ενόψει εκπτώσεων στο gog, είπα να σε ξανά διαβάσω για τα σίγουρα! :) αγοράστηκε! ;)

Τελευταία Σχόλια

Αν ποτέ το κυκλοφορήσουν στο PC, μια πώληση την έχουν σίγουρη
Tetris Effect σε K2
Ε όχι και αιώνια παρθένος ο Larry! Στο Love for Sail σκόραρε σε δυνατή εστία
Δε θα τα έχουμε φέρει εμείς. Θα τα έχουν φέρει οι gamers που δεν έχουν καταναλωτική συνείδηση. Δυστυ...
Δεν είναι το ίδιο ακριβώς, συμφωνώ. Απλώς λέω ότι και το physical έχει τους περιορισμούς του. Δεν εί...
Δεν ειναι το ιδιο φιλε imortalicus, ακομα και αν σταματησει η παραγωγη μιας physical εκδοσης ενος πα...
Oπως πολυ σωστα εγραψε ο Χρηστος, ο εκπροσωπος της Ubisoft δηλωσε τα "αυτονοητα"!
Τα ιδια ακριβως α...
"They aren't a bad thing if done right "

Και για τα ναρκωτικά το ίδιο θα μπορούσε να πει κάποιος....
Συνεχίζει η Thq να αγοράζει ότι βρίσκεται στο πέρασμα της. Η Thq που έκλεισε. Να μου θυμηθείτε πως ε...
Δεν είναι πάνω-κάτω ίδια φάση με το να μη βρίσκεις κόπιες στα ράφια; Γι' αυτούς που τα έχουν ήδη αγο...