Οι παραμυθένιες περιπέτειες συνεχίζονται...

Πριν από έξι χρόνια η Frozenbyte, ένα ανεξάρτητο studio με έδρα το Ελσίνκι της Φινλανδίας, κέντρισε το ενδιαφέρον του κοινού κυκλοφορόντας το Trine, ένα fantasy/ action-platformer με κύρια χαρακτηριστικά τον εντυπωσιακό οπτικοακουστικό τομέα και την παραμυθένια ατμόσφαιρα. Το παιχνίδι απέσπασε κολακευτικές κριτικές και αποτέλεσε εμπορική επιτυχία, γεγονός που οδήγησε -όπως ήταν λογικό- στην κυκλοφορία ενός sequel, δύο χρόνια αργότερα. Το Trine 2, αναβαθμισμένο σε όλους τους τομείς και σαφώς ανώτερο συνολικά από τον προκάτοχό του, έθεσε τον πήχη ακόμα ψηλότερα, με αποτέλεσμα να απαριθμεί την κυκλοφορία του σε οκτώ διαφορετικές πλατφόρμες και συνολικές πωλήσεις για τη σειρά που άγγιξαν τα 8 εκατομμύρια αντίτυπα. Όπως είναι λογικό, η ανακοίνωση στις αρχές του έτους ότι οι Φινλανδοί δημιουργοί σκοπεύαν να κυκλοφορήσουν το τρίτο μέρος του franchise αργότερα μέσα στη χρονιά, αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη.

Έχοντας ασχοληθεί κανείς με τους δύο προηγούμενους τίτλους της σειράς, θα είναι σε θέση να γνωρίζει περίπου τι τον περιμένει στο τρίτο μέρος της τριλογίας. Τί παραπάνω έχει όμως να προσφέρει το Trine 3 σε σχέση με τους προκατόχους του και πόσο καλύτερο μπορεί να γίνει ένα ήδη καλοδουλεμένο action platformer;

Trine 3 image 02

"Ο Amadeus -ως μάγος- έχει την ικανότητα να φτιάχνει κουτιά και να μετακινεί διάφορα αντικείμενα του περιβάλλοντος. Η Zoya μπορεί να γαντζώνεται σε συγκεκριμένα σημεία μέσα στις πίστες και να εξαπολύει βέλη με το τόξο της. Ο Pontius -ως ιππότης- έχει στη διάθεσή του ασπίδα και σπαθί, κάτι που τον καθιστά ικανότερο συγκριτικά με τους άλλους δύο τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση."

Στο Trine 3: The Artifacts of Power αναλαμβάνουμε, για άλλη μια φορά, τη γνωστή τριάδα των ηρώων μας, που αποτελείται από τον Amadeus τον μάγο, τη Zoya την κλέφτρα και τον Pontius τον ιππότη και καλούμαστε να ταξιδέψουμε μαζί τους σε μία νέα παραμυθένια περιπέτεια. Η υπόθεση του τίτλου κυμαίνεται περίπου στα ίδια επίπεδα με τους προηγούμενους τίτλους και χωρίς να διεκδικεί δάφνες ποιότητας ή βραβείο πρωτοτυπίας, αποτελεί στην ουσία το έναυσμα για την έναρξη μιας ακόμα περιπέτειας στον υπέροχο κόσμο του Trine. Έτσι, η ιστορία ξεκινάει βρίσκοντας την αγαπημένη παρέα να ζει ήρεμα και να απολαμβάνει την καθημερινότητα, όταν πληροφορούνται ότι ένας τεράστιος γίγαντας πολιορκεί την Astral Academy. Χωρίς δεύτερη σκέψη, η τριάδα θα ενώσει ξανά τις δυνάμεις της και για μια ακόμα φορά θα προσπαθήσει να σώσει τον κόσμο, φέρνονται τη γαλήνη πίσω στο βασίλειο.

Η σημαντικότερη αλλαγή του παιχνιδιού εντοπίζεται στη χρήση της νέας μηχανής γραφικών της Frozenbyte, η οποία πλέον είναι 3D, επιτρέποντας αυτή τη φορά την πλήρη κίνηση στο βάθος της κάθε πίστας. Απόρροια του νέου αυτού δεδομένου είναι ότι το τρίτο κεφάλαιο της σειράς ξεφεύγει από τα όρια των προκατόχων του, που αποτελούσαν κλασικά platform σε 2,5D περιβάλλον. Η ομαλή μεταφορά στις τρεις, πλέον, διαστάσεις επιτρέπει στους χαρακτήρες μας να κινούνται ελεύθερα στο περιβάλλον, προσφέροντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα στην ομάδα ανάπτυξης να ενσωματώσει στο παιχνίδι μια νέα γκάμα γρίφων και στοιχείων gameplay που δίνουν ένα άρωμα ανανέωσης στο franchise.

Trine 3 image 03

"Το παιχνίδι διαθέτει τόσο offline όσο και online co-op τριών παικτών, με δύο βασικές παραλλαγές. Η πρώτη είναι ο κάθε παίκτης να επιλέξει έναν εκ των τριών χαρακτήρων και η δεύτερη οι παίκτες να μπορούν να εναλλάσσουν τους τρεις χαρακτήρες κατά το δοκούν, όπως στο single player."

Οι γρίφοι, αν και με μια πρώτη ματιά μοιάζουν πιο απλοϊκοί από ό,τι στο παρελθόν, έχουν ικανοποιητική ποικιλία και ωθούν τον παίκτη στη χρήση και των τριών διαθέσιμων χαρακτήρων. Το level design ακολουθεί τα στάνταρ που μας έχει συνηθίσει η σειρά και η λύση των γρίφων προϋποθέτει τη σωστή χρήση των ικανοτήτων των χαρακτήρων μας, σε συνάρτηση με το περιβάλλον και, όπως είναι λογικό, τους νόμους της φυσικής.

Άξια αναφοράς είναι η προσπάθεια να διατηρηθεί η ιδανική ισορροπία και η αρμονική εναλλαγή ανάμεσα στην ποσότητα και στο επίπεδο δυσκολίας των γρίφων, στη δράση και στο platforming μέρος του τίτλου. Έτσι επιτυγχάνετε ένα αποτέλεσμα, το οποίο εν τέλει δεν αποθαρρύνει όσους αγάπησαν τα προηγούμενα Trine, άλλα ταυτόχρονα μοιάζει πολύ "φιλικό" και προσβάσιμο σε όσους δεν είχαν πρότερη επαφή με κάποιον άλλο τίτλο της τριλογίας. Σε αυτό συμβάλει καθοριστικά και η δομή των τριών πρώτων κεφαλαίων του campaign, όπου ουσιαστικά επιτελούν το ρόλο του tutorial στους gameplay μηχανισμούς του Trine 3, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να χειριστούμε τον κάθε χαρακτήρα ξεχωριστά, ανακαλύπτοντας τις ικανότητες και τις αδυναμίες του καθενός.

Trine 3 image 04

"Η σημαντικότερη αλλαγή του παιχνιδιού εντοπίζεται στην χρήση της νέας μηχανής γραφικών της Frozenbyte, η οποία πλέον είναι 3D, επιτρέποντας αυτή τη φορά την πλήρη κίνηση στο βάθος της κάθε πίστας."

Ο Amadeus -ως μάγος- έχει την ικανότητα να φτιάχνει κουτιά και να μετακινεί διάφορα αντικείμενα του περιβάλλοντος με τη χρήση των μαγικών του. Η Zoya μπορεί να γαντζώνεται σε συγκεκριμένα σημεία μέσα στις πίστες επιτρέποντάς την να έχει πρόσβαση σε επίπεδα που οι υπόλοιποι χαρακτήρες είναι δύσκολο ή ακατόρθωτο πολλές φορές να φτάσουν και να εξαπολύει βέλη με το τόξο της, τα οποία εκτός από την εξουδετέρωση εχθρών είναι χρήσιμα και στην επίλυση γρίφων. Ο Pontius -ως ιππότης- έχει στη διάθεσή του ασπίδα και σπαθί, κάτι που τον καθιστά ικανότερο συγκριτικά με τους άλλους δύο τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση και διαθέτει μια ειδική κίνηση που του επιτρέπει να γκρεμίζει στοιχεία του περιβάλλοντος και να αποκαλύπτει νέες περιοχές αλλά και να απωθεί ορδές εχθρών.

Η μεγάλη αλλαγή που παρατηρείτε στους χαρακτήρες του Trine 3 είναι η έλλειψη των skill trees που διέθεταν στα προηγούμενα παιχνίδια. Πλέον ο κάθε χαρακτήρας έχει συγκεκριμένες δυνατότητες που μπορεί να χρησιμοποιήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της περιπέτειας, οι οποίες δεν επιδέχονται κάποιου είδους αναβάθμισης. Αν και αυτό μπορεί να ενοχλήσει αρχικά τους χρήστες που έχουν παίξει κάποιο προηγούμενο Trine, με τη πάροδο των αρχικών επιπέδων θα συνειδητοποιήσουν ότι πρόκειται ουσιαστικά για δομική αλλαγή στο gameplay και δεν αποτελεί παράληψη της ομάδας ανάπτυξης, καθώς αναλόγως έχουν τροποποιηθεί και οι αντίστοιχοι μηχανισμοί του gameplay για την επίλυση των γρίφων.


Το campaign αποτελείται από κεφάλαια στα οποία έχουμε πρόσβαση μέσω ενός κεντρικού χάρτη, ο οποίος λειτουργεί ως hub. Σκοπός των ηρώων μας είναι να συλλέξουν σε κάθε πίστα τα κίτρινα τριγωνάκια (Trineangles) που βρίσκονται διάσπαρτα σε αυτές, άλλα σε εμφανή σημεία και άλλα κρυμμένα σε μέρη που θα πρέπει να βάλλετε τα δυνατά σας για να ανακαλύψετε. Η συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσοτέρων Trineangles σε κάθε κεφάλαιο είναι απαραίτητη, καθώς συγκεκριμένος αριθμών αυτών απαιτείται για τη συνέχιση της ιστορία και το ξεκλείδωμα επόμενων κεφαλαίων στον κεντρικό χάρτη. Εκτός από τα βασικά κεφάλαια της ιστορίας, στο χάρτη σταδιακά γίνονται διαθέσιμες και κάποιες επιπλέον πίστες μικρότερης έκτασης, οι οποίες έχουν το χαρακτήρα των challenges, επιβραβεύοντας τον παίκτη με επιπλέον Trineangles, είτε κατά τη διάρκειά τους είτε μετά την επιτυχή ολοκλήρωσή τους.

Το παιχνίδι διαθέτει τόσο offline όσο και online co-op τριών παικτών, με δύο βασικές παραλλαγές. Η πρώτη είναι ο κάθε παίκτης να επιλέξει έναν εκ των τριών χαρακτήρων και η δεύτερη οι παίκτες να μπορούν να εναλλάσσουν τους τρεις χαρακτήρες κατά το δοκούν, όπως στο single player. Κατά τη διάρκεια της ενασχόλησης μας με τον τίτλο, δοκιμάσαμε ενδελεχώς το online co-op, και πέρα από τον πολύ αξιόλογο κώδικα, που σας επιτρέπει να παίξετε σχεδόν απροβλημάτιστα διαδικτυακά, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η διασκέδαση που προσφέρει ο τίτλος εκτοξεύεται όταν παίζετε τοπικό co-op με φίλους σας.

Trine 3 image 05

"Στο Trine 3: The Artifacts of Power αναλαμβάνουμε, για άλλη μια φορά, τη γνωστή τριάδα των ηρώων μας, που αποτελείται από τον Amadeus τον μάγο, τη Zoya την κλέφτρα και τον Pontius τον ιππότη και καλούμαστε να ταξιδέψουμε μαζί τους σε μία νέα παραμυθένια περιπέτεια."

Ο τεχνικός τομέας του Trine 3, υποβοηθούμενος από την νέα 3D μηχανή γραφικών, είναι μαγευτικός. Τα γραφικά είναι βελτιωμένα στα σημεία σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια. Το παραμυθένιο art direction και ο γνώριμος εικαστικός τομέας της σειράς δίνει το παρόν για άλλη μια φορά, προσφέροντάς μας μερικά από τα πιο καλοσχεδιασμένα επίπεδα που έχουμε συναντήσει στην κατηγορία. Το animation βρίσκεται και αυτό σε πολύ υψηλά επίπεδα, με τις μικρές λεπτομέρειες στους χαρακτήρες και στο περιβάλλον να κλέβουν την παράσταση. Μόνη μας ένσταση στον τεχνικό τομέα είναι τα μικροπροβλήματα με την κάμερα που εμφανίζονται σε μερικές τοποθεσίες λόγω της 3D φύσεως του τίτλου. Παράληψη θα ήταν να μην αναφέρουμε ότι οι κάτοχοι 3D τηλεοράσεων μπορούν να ενεργοποιήσουν τη δυνατότητα για 3D προβολή του τίτλου και να απολαύσουν ίσως μία από τις καλύτερες υλοποιήσεις της συγκεκριμένης τεχνολογίας, όπως άλλωστε συνέβη και με το Trine 2.

Ο ηχητικός τομέας, όπως ήταν αναμενόμενο, κινείται και αυτός σε υψηλά επίπεδα. Η μουσική του παιχνιδιού -την οποία έχει επιμεληθεί ο Ari Pulkkinen, Φινλανδός συνθέτης και των προηγούμενων Trine- είναι εξαιρετική και τα voice overs των χαρακτήρων δένουν αρμονικά με τα τεκταινόμενα στην οθόνη μας, συνεισφέροντας σημαντικά στη γενικότερη ατμόσφαιρα. Δυστυχώς, όμως, στον κόσμο του Trine 3 δεν είναι όλα ρόδινα. Μπορεί ο οπτικοακουστικός τομέας για ακόμα μια φορά να εντυπωσιάζει και η τρισδιάστατη απεικόνιση του παιχνιδιού να έδωσε νέα πνοή στη σειρά, όλα αυτά όμως επηρεάζονται αρνητικά από τη μικρή, συνολική διάρκειά του. Σίγουρα αν θα κυνηγήσετε το τέλειο σκορ σε κάθε πίστα, συλλέγοντας όλα τα Trineangles, ο συνολικός χρόνος ολοκλήρωσης του τίτλου ανεβαίνει, όμως όταν αυτός δεν ξεπερνάει τις 7 – 8 ώρες, στην καλύτερη περίπτωση, ωχριά μπροστά στη διάρκεια των προηγούμενων τίτλων.

Trine 3 image 08

"Ο τεχνικός τομέας του Trine 3, υποβοηθούμενος από την νέα 3D μηχανή γραφικών, είναι μαγευτικός. Τα γραφικά είναι βελτιωμένα στα σημεία σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια."

Αν συνυπολογίσει κανείς και το απότομο φινάλε της ιστορίας, το οποίο θα σας αφήσει με την όρεξη για περισσότερο περιεχόμενο, καθώς έρχεται ακριβώς σε εκείνο το σημείο που ο τίτλος έχει πάρει τα πάνω του και ο παίκτης έχει εξοικειωθεί με το χειρισμό των χαρακτήρων και τους gameplay μηχανισμούς. Άλλωστε, πρόσφατες είναι οι δηλώσεις ατόμων της ομάδας ανάπτυξης ότι κατά την διάρκεια της δημιουργίας του τίτλου έδωσαν περισσότερη βαρύτητα στον τεχνικό τομέα, με αποτέλεσμα την ανάλωση περισσότερων πόρων από το διαθέσιμο budget από το αναμενόμενο, με αποτέλεσμα την αδυναμία προσθήκης επιπλέον περιεχομένου. Τα παραπάνω μάς κάνουν να υποθέσουμε ότι σύντομα θα δούμε κάποιο DLC ή expansion, ξεδιπλώνοντας την ιστορία όπως πραγματικά θα επιθυμούσαν οι δημιουργοί του.

Το πιο πρόσφατο πόνημα της Frozenbyte είναι άκρως διασκεδαστικό, διαθέτει μαγική ατμόσφαιρα και προσφέρει μία παραμυθένια εμπειρία που ελάχιστοι τίτλοι μπορούν να προσφέρουν. Είναι πραγματικά κρίμα που όλο αυτό αμαυρώνεται από τη μικρή διάρκεια του τίτλου και το απότομο φινάλε της ιστορίας. Ακόμα και με αυτά τα δεδομένα, όμως, το Trine 3 αποτελεί ένα άξιο κεφάλαιο του Trinelogy και είναι βέβαιο ότι όσοι αγάπησαν τα προηγούμενα, θα απολαύσουν ένα ακόμα μοναδικό ταξίδι περιπέτειας στον υπέροχο κόσμο του.

Τσέκαρε το βίντεο

Θετικά

  • Μαγευτικός οπτικοακουστικός τομέας.
  • Ανανεωμένο gameplay χάρη στη μεταφορά της σειράς στις τρεις διαστάσεις.
  • Ιδανική ισορροπία ανάμεσα σε λογικούς γρίφους, δράση και platforming.
  • Απολαυστικό co-op.

Αρνητικά

  • Η μικρή διάρκεια του campaign σε συνδυασμό με το απότομο φινάλε της ιστορίας.
  • Μικροπροβλήματα με την κάμερα λόγω της 3D φύσεως του τίτλου.

Βαθμολογία

Ένα NES κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο του μακρινού 1988 έπαιξε καταλυτικό ρόλο για την αγάπη του για τα video games. Έκτοτε πέρασαν όλες οι γνωστές κονσόλες της εποχής από την οθόνη του δωματίου του, έως ότου επέλθει ο έρωτας με τους Η/Υ στα τέλη των 90’s και καθορίσει την επαγγελματική σταδιοδρομία του. Τον υπόλοιπο ελεύθερο χρόνο του τον μοιράζει σε κινηματογραφικές ταινίες, τηλεοπτικές σειρές καθώς και στην Hard Rock & Heavy Metal μουσική.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Το Godfall έγινε «χρυσό»
Ολοκληρώθηκε η ανάπτυξη ενός εκ των launch τίτλων του PS5.
Νέο trailer για το Resident Evil Village
Με λεπτομέρειες για το story και νέους χαρακτήρες του τίτλου.
NBA 2K21 - Review
Life in the bubble.
Gameplay από την έκδοση του DiRt 5 στο Xbox Series S
Ένα γρήγορο ταξίδι στην Ιταλία.
Αποκαλύφθηκε το Hogwarts Legacy
Νέος τίτλος που βασίζεται στο σύμπαν "Harry Potter".
Ανακοινώθηκε το Final Fantasy XVI
Ως "console exclusive" για το PS5.
Αρχές Δεκεμβρίου η διάθεση του Twin Mirror
Αdventure της Dontnod, με επιρροές από τη σειρά Twin Peaks.
Ανακοινώθηκε το The Invincible
'Ενα νέο sci-fi thriller, για συστήματα επόμενης γενιάς.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Comments (14)

This comment was minimized by the moderator on the site

Πολυ ωραιο review. To 2o ηταν απο τα αγαπημενα μου την χρονια που ειχε βγει νομιζω το 2012 και θα ασχοληθω με το 3 συντομα, παρα τα αρνητικα που δεν με χαλανε, γιατι οι αλλαγες που εκαναν ειναι ενδιαφερουσες.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ποσό τέλεια είναι αυτή η σειρά...; Πόσο...;

This comment was minimized by the moderator on the site

Απρόσμενα θετική κριτική, κρίνοντας απο το αρκετά κακό launch που έκανε μες το καλοκαίρι.
Τα 1 και 2 τα λάτρεψα. Θεωρώ ψιλοαχρείαστη την προσθήκη του 2,5d/3d σε αυτό τον τίτλο προσωπικά, ειδικά αν αυτό είναι λόγος να προκληθούν προβλήματα.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ισχύει ότι το launch του τίτλου δεν ήταν και το ιδανικότερο μιας και το συνόδευαν πολλά bugs και glitches αλλά μιας και το review μας βασίστηκε στην v1.10 το μεγαλύτερο μέρος εξ΄αυτών πλέον έχει εξαλειφθεί. Και αυτό αποτελεί ένα ακόμα θετικό στοιχείο για τη σειρά γενικότερα γιατί η υποστήριξη που παρέχει το studio ακόμα και αρκετό καιρό μετά την κυκλοφορία του κάθε παιχνιδιού είναι υποδειγματική.

Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 4 χρόνια από overclocker overclocker
This comment was minimized by the moderator on the site

Το 2 το είχα ευχαριστηθεί πολύ κυρίως και λόγω του 3D.Με αυτά που διάβασα στο review θα παιχτεί και αυτό με τη πρώτη ευκαιρία.

This comment was minimized by the moderator on the site

καταρχην ενα μεγαλο ΜΠΡΑΒΟ στα περισσοτερα gameover review...ειναι σχεδον ολα πολυ καλα απο πληροφοριες σε σχεση με αλλα σαιτ.....εχω δοκιμασει τα τραιν μονο σαν ντεμο και μου φανηκαν λιγο δυστροπα και αργα...αλλα επειδη βλεπω τις δυνατοτητες τους θα ξεκινησω το trinology με παρεουλα 3 player local co-op....good old days....

This comment was minimized by the moderator on the site

Είναι στην wishlist εδώ και αρκετό καιρό, αλλά οι θυσίες που έγιναν (π.χ skill tree) για να προστεθεί μία ακόμη διάσταση στο παιχνίδι δεν δικαιολογούνται με βάση το τελικό αποτέλεσμα.

This comment was minimized by the moderator on the site

Έχει κι αυτό υποστήριξη 3D τηλεοράσεων; Ρωταω γιατί το 3D του 2 ηταν εκπληκτικό.

This comment was minimized by the moderator on the site

Φυσικά, και είναι μέσα στις 4-5 καλύτερες υλοποιήσεις της τεχνολογίας μέχρι σήμερα, μιας και διαθέτει πληθώρα επιλογών αναλόγως με τον τύπο 3D απεικόνισης που υποστηρίζει η εκάστοτε τηλεόραση ή μόνιτορ.

This comment was minimized by the moderator on the site

Thanks!

This comment was minimized by the moderator on the site

Για λίγες ακόμα ώρες το Trine Franchise σε Steam sale store.steampowered.com/sale/sale_trine/

Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 4 χρόνια από overclocker overclocker
This comment was minimized by the moderator on the site

Και στο GOG σε καλύτερη έκπτωση :)
http://www.gog.com/game/trine_3_the_artifacts_of_power

This comment was minimized by the moderator on the site

Ας βγει και σε retail πακέτο,μπας και το δω και γω..:(

This comment was minimized by the moderator on the site

Δεν θέλω να σε απογοητεύσω, αλλά για το συγκεκριμένο πολύ χλωμό...

There are no comments posted here yet