Dungeon-exploring με άρωμα από τα παλιά...

Η δημοφιλέστατη σειρά Pokémon δεν αρκέστηκε ποτέ στους κύριους τίτλους που κοσμούν αποκλειστικά τις εκάστοτε φορητές κονσόλες της Nintendo. Την κυκλοφορία των τίτλων αυτών συνοδεύουν πάντοτε κυκλοφορίες διάφορων spin-off τίτλων, που είτε γίνονται αγαπητοί από τους παίκτες, είτε κουράζουν και μπαίνουν στο χρονοντούλαπο απ’ όπου δεν ξαναβγαίνουν. Η σειρά Pokémon Mystery Dungeon δεν αποτελεί εξαίρεση. Πρόκειται για μια spin-off σειρά που είτε θα συνοδεύεται από καλές κυκλοφορίες (όπως τα παιχνίδια Explorers) ή από μετριότητες, όπως το πιο πρόσφατο Gates to Infinity, χωρίς ωστόσο να αποθαρρύνεται από το να παράγει και να κυκλοφορεί νέους τίτλους. Και τώρα, έχοντας ασχοληθεί αρκετά με τον επερχόμενο τίτλο της σειράς, Super Mystery Dungeon, καλούμαστε να απαντήσουμε στο καίριο ερώτημα: αξίζει κάποιος να επενδύσει επάνω σε αυτόν τον τίτλο, μετά από την τροπή που πήρε η σειρά στο τελευταίο παιχνίδι; Η απάντησή μας; Μάλλον ναι.

Από την πρώτη στιγμή που ξεκινά ο τίτλος, ο παίκτης συνειδητοποιεί ότι η Spike Chunsoft, η εταιρία που κρύβεται πίσω από όλα τα παιχνίδια της σειράς Pokémon Mystery Dungeon, προσπαθεί να συνδυάσει δύο διαφορετικές καταστάσεις: τα χαρακτηριστικά που έκαναν επιτυχημένα τα Explorers of Time και Explorers of Darkness, όπως επίσης  και την ευκολία που χαρακτήριζε το Gates of Infinity και που η ίδια η Nintendo φαίνεται να προωθεί σε τίτλους που θεωρεί αμιγώς παιδικούς, χαρακτηρισμό που προσπαθεί να προσδώσει και σε αυτό το παιχνίδι.

Pokemon Super Mystery Dungeon 1

Έτσι, ενώ ο παίκτης καλείται να απαντήσει σε ερωτήσεις που θα οδηγήσουν στην επιλογή του κατάλληλου χαρακτήρα Pokémon που θα ελέγχει κατά τη διάρκεια της ιστορίας, στο τέλος μπορεί να παρακάμψει το τελικό αποτέλεσμα και να επιλέξει εκείνος ποιο Pokémon τελικά επιθυμεί. Την επιλογή αυτή ξεκινά το tutorial, το οποίο παρουσιάζεται δια μέσου υποχρεωτικών αποστολών, κάτι που μπορεί κάλλιστα να κουράσει τον παίκτη που θέλει να ξεκινήσει άμεσα την περιπέτεια.

Η ιστορία εδώ κινείται στα ίδια μοτίβα. Ένας άνθρωπος μεταφέρεται, άθελά του, στον κόσμο των Pokémon, όπου εκεί συναντά το σύντροφο (partner) Pokémon. Τα δύο Pokémon της ιστορίας μας εμπλέκονται για μια ακόμα φορά στα γεγονότα που θα οδηγήσουν στην διάσωση του κόσμου από μια επερχόμενη καταστροφή. Αυτή τη φορά, όμως, κύριο λόγο έχουν τα θρυλικά και μυθικά Pokémon, τα οποία αντιλαμβάνονται έγκαιρα τι ακριβώς συμβαίνει, αλλά αποτελούν και τον πρώτο στόχο της κακιάς δύναμης που απειλεί να εξολοθρεύσει τον κόσμο των Pokémon, μεταμορφώνοντάς τα σε πέτρες. Ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσεται η ιστορία του παιχνιδιού, μας θύμισε έντονα την ιστορία της σειράς Explorers, τόσο ως προς το ρόλο που διαδραματίζει ο άνθρωπος-Pokémon, όσο και από το πώς ακριβώς παρουσιάζεται ο «κακός» που κινεί τα νήματα, κάτι που πραγματικά μας άρεσε και μας έδωσε την αίσθηση του "παλιού". Όμως, όσο ευχάριστα συναισθήματα μας «ξύπνησε» το σενάριο, εξακολουθεί να μην είναι απαλλαγμένο από τα κλισέ που στοιχειώνουν τις ιστορίες όλων των παιχνιδιών της σειράς, με μόνη εξαίρεση κάτι που συμβαίνει στο φινάλε και το οποίο είναι κάτι που θα πρέπει να το ανακαλύψουν οι ίδιοι οι παίκτες, χωρίς να δώσουμε περισσότερα στοιχεία.

Pokemon Super Mystery Dungeon 2

Αρκετές αλλαγές έχουμε και στο gameplay. Το σύστημα πείνας που γνωρίσαμε στα πρώτα παιχνίδια της σειράς επιστρέφει και σε αυτό το παιχνίδι, προσδίδοντας μια σχετική νότα δυσκολίας, καθώς ο παίκτης πρέπει να έχει την ανάλογη προμήθεια σε μήλα (Apples) για να μη λιποθυμήσει το Pokémon του από την πείνα. Ωστόσο, αυτό το χαρακτηριστικό δεν ισχύει πλέον σε όλα τα μέλη της ομάδας, παρά μόνο στο Pokémon που ελέγχει ο παίκτης, μετριάζοντας έτσι και αυτή τη δυσκολία.

Το σύστημα επιλογής κινήσεων επίθεσης παραμένει το ίδιο όπως και στο Gates to Infinity, κάνοντας την εμπλοκή με αντίπαλα Pokémon μια ευχάριστη διαδικασία. Επιπλέον, ο παίκτης μπορεί να «σπρώξει» τα Pokémon της ομάδας του κατά την περιπλάνηση στα διάφορα dungeons, κάτι που εκ πρώτης άποψης δεν φαίνεται σημαντικό, αλλά βοηθά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως όταν ο παίκτης θέλει να αποτρέψει ένα Pokémon να πάρει ένα αντικείμενο μαζί ή όταν θέλει να βγει από μια συγκεκριμένη περιοχή όπου μόνο εκείνος και το Pokémon του έχει πρόσβαση, διατηρώντας τη συνοχή της ομάδας όταν πρέπει. Το πιο σημαντικό, ίσως, χαρακτηριστικό του Super Mystery Dungeon είναι το recruiting σύστημά του, το οποίο εμφανίζεται με τη μορφή των Συνδέσμων (Connections). Αυτή τη φορά οι παίκτες δεν στρατολογούν Pokémon τυχαία μέσα στα dungeons. Κάθε φορά που η ομάδα ολοκληρώνει με επιτυχία μια αποστολή, το Pokémon που είχε αναρτήσει την αποστολή γίνεται αυτόματα μέλος της ομάδας.

Pokemon Super Mystery Dungeon 3

Ακόμη, αν η αποστολή απαιτεί τη διάσωση ή τη μάχη απέναντι σε κάποια Pokémon, τα Pokémon που εμπλέκονται γίνονται αυτόματα μέλη της ομάδας κατά την ολοκλήρωση της αποστολής, αυξάνοντας έτσι τα διαθέσιμα μέλη πολύ πιο εύκολα, ενώ μερικές αποστολές στρατολόγησης λειτουργούν ως easter eggs και παραπέμπουν άμεσα στα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς Mystery Dungeon. Επιπλέον, η στρατολόγηση μπορεί να επιτευχθεί και πέρα από τις αποστολές, καθώς τα Pokémon που συναντά κανείς στις περιοχές εκτός των dungeons μπορούν να ενταχθούν στην ομάδα, αν είναι εντυπωσιασμένα από τα επιτεύγματά της.

Δυνατά ή εξελιγμένα Pokémon μπορεί να γίνουν σύμμαχοι από πολύ νωρίς (για παράδειγμα, στρατολογήσαμε ένα Salamence επιπέδου 50 πριν προλάβουμε να νικήσουμε το πρώτο boss του παιχνιδιού), κάτι που μπορεί να βοηθήσει την περιπέτειά μας. Ωστόσο, τα πολύ δυνατά Pokémon δεν είναι πάντα διαθέσιμα, επομένως οι παίκτες πρέπει να επιλέγουν προσεκτικά τα κατάλληλα πλάσματα που θα συντροφεύουν τους πρωταγωνιστές.


Διαβάστε επίσης

Pokemon X Y       pokemon super rumble     Pokemon Omega Ruby packaging final


Πραγματικά, το σύστημα στρατολόγησης είναι το μοναδικό χαρακτηριστικό που θα κρατήσει τους παίκτες απασχολημένους και στο metagame. Με όλα τα 720 Pokémon να υπάρχουν διαθέσιμα στο παιχνίδι, οι παίκτες θα πρέπει να αναλάβουν αρκετές αποστολές για να καταφέρουν να τα έχουν όλα στην ομάδα τους. Με τον ίδιο τρόπο στρατολογούνται και τα θρυλικά/μυθικά Pokémon, αν και σχεδόν όλα (εκτός από ένα) χρειάζεται να ηττηθούν σε μάχη, πριν αποφασίσουν να βοηθήσουν την ομάδα. Αυτό απαιτεί δύο πράγματα: κατάλληλο σχεδιασμό ομάδας και συντονισμένες κινήσεις. Ο κατάλληλος σχεδιασμός  γίνεται με τη σωστή επιλογή των πλασμάτων που απαρτίζουν την ομάδα, κάτι που σημαίνει και επιλογή του σωστού αρχηγού.

Ενώ στα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς ο αρχηγός δεν μπορούσε να αλλάξει μέχρι τον τερματισμό του παιχνιδιού, αυτή τη φορά ο αρχηγός αλλάζει από πολύ νωρίς. Έτσι, σε κάθε δευτερεύουσα αποστολή, ο αρχηγός μπορεί να είναι ένα διαφορετικό Pokémon, ενώ το Pokémon που ο παίκτης επέλεξε αρχικά παίρνει αναγκαστικά το ρόλο του αρχηγού στις story missions. Αυτό, όμως, μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στις αποστολές της ιστορίας, καθώς αν το αρχικό Pokémon-χαρακτήρας που επιλέγει ο παίκτης δεν «μεγαλώσει» όπως πρέπει, οι παίκτες ενδεχομένως να συναντήσουν προβλήματα στην εξέλιξη της ιστορίας και στην ολοκλήρωση του παιχνιδιού, ειδικά αν δεν έχουν τα απαραίτητα βοηθητικά αντικείμενα μαζί τους. Επιπλέον, όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, οι συντονισμένες κινήσεις είναι κάτι που παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας.

Pokemon Super Mystery Dungeon 4

Συνεχίζοντας να μιλάμε για καινοτομίες, το παιχνίδι εισάγει για πρώτη φορά τον όρο της Συμμαχίας (Alliance). Μέσω της τακτικής Alliance, τα τρία Pokémon που απαρτίζουν την ομάδα μπορούν να χρησιμοποιήσουν μία από τις κινήσεις που γνωρίζουν, την οποία και επιλέγει ο παίκτης και στην ουσία περικυκλώνουν τον αντίπαλο, κάνοντας ταυτόχρονα επίθεση. Η Συμμαχία είναι μια πολύ χρήσιμη τεχνική, η οποία αποδεικνύεται ακόμα πιο χρήσιμη στα διάφορα boss battles και μπορεί να αλλάξει σημαντικά την τροπή της μάχης και στη γρηγορότερη ολοκλήρωση της αποστολής. Ωστόσο, η Συμμαχία είναι κάτι που πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή, καθώς το αίσθημα της πείνας του αρχηγού της ομάδας αυξάνεται πλέον πολύ πιο γρήγορα απ’ το κανονικό.

Επιπλέον, ένα ακόμα χαρακτηριστικό είναι η προσθήκη των looplets και των emeras. Τα looplets είναι αντικείμενα τα οποία μπορούν να τα κρατήσουν τα μέλη της ομάδας. Επιπλέον, τα looplets από μόνα τους έχουν κάποιες ιδιότητες, όπως για παράδειγμα την απόκτηση επιπλέον εμπειρίας ή την ενίσχυση κάποιου stat. Κάθε looplet έχει συγκεκριμένο αριθμό θέσεων, όπου μπαίνουν τα emeras. Τα emeras είναι μικρές πέτρες, οι οποίες έχουν και αυτές κάποια ιδιότητα. Για παράδειγμα, μπορούν να αποτρέψουν την παράλυση του χαρακτήρα που τις έχει βάλει στο looplet του ή μπορούν να επιτρέψουν μια κίνηση που δεν είναι αποτελεσματική απέναντι σε έναν τύπο Pokémon να προκαλέσει κανονική ζημιά. Τέλος, υπάρχει και το ειδικό Awakening Emera, το οποίο μπορεί να προκαλέσει Mega Evolution στο Pokémon που το κρατάει, αν φυσικά το Pokémon αυτό μπορεί να υποστεί αυτή τη μορφή εξέλιξης. Τόσο ο αριθμός των looplets όσο και των emeras είναι αρκετά μεγάλος, οπότε οι παίκτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον κατάλληλο συνδυασμό αντικειμένων και πετρών για να ολοκληρώσουν τις αποστολές τους.

Pokemon Super Mystery Dungeon 5

Από εκεί και πέρα, έχουμε έναν συγκριτικά μεγαλύτερο κόσμο σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια, ο οποίος εκτείνεται σε 5 ηπείρους (και μια μυστηριώδη ήπειρο που αποκαλύπτεται προς το τέλος του παιχνιδιού). Κάθε ήπειρος έχει τα δικά της dungeons, τα οποία είναι αρκετά σε αριθμό, ενώ αυτή τη φορά το παιχνίδι είναι απαλλαγμένο από τα DLC του Gates of Infinity, που απαιτούσαν από τον παίκτη να καταβάλει ένα μικρό αντίτιμο για να αποκτήσει πρόσβαση σε επιπλέον dungeons. Η ιστορία ξεκινά από την Water Continent, ενώ οι παίκτες θα πρέπει να έχουν στην κατοχή τους και τα κατάλληλα passes για να μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση και στις υπόλοιπες ηπείρους. Έτσι, οι περιοχές προς εξερεύνηση αυξάνονται περισσότερο, όπως επίσης και τα Pokémon που μπορούν να ενταχθούν στην ομάδα, κάτι που αποτελεί και βασικό στόχο του παιχνιδιού.

Ακόμα, η δυνατότητα πολλαπλών αποστολών στο ίδιο dungeon, που έλειπε έντονα από το Gates to Infinity, επιστρέφει ξανά στο παιχνίδι, επιτρέποντας στον παίκτη να πραγματοποιεί αποστολές χωρίς να χρειάζεται να επιστρέφει στο ίδιο dungeon ξανά και ξανά, εξαλείφοντας έτσι το στοιχείο της επανάληψης. Τέλος, τα γραφικά που μας συντροφεύουν σε αυτήν την εξερεύνηση είναι τα ίδια με αυτά του προηγούμενου τίτλου. Η απεικόνιση του κόσμου είναι ιδανική για τις απεικονιστικές δυνατότητες της φορητής κονσόλας της Nintendo, ενώ το 3D εφέ είναι ωραίο σε ορισμένα cut scenes, αλλά δίνει απλά βάθος στο κανονικό gameplay.

Pokemon Super Mystery Dungeon 6

Εν κατακλείδι, το Super Mystery Dungeon είναι ένα καλό παιχνίδι για να περνά κάποιος ευχάριστα την ώρα του, περιμένοντας την κυκλοφορία του επόμενου μεγάλου παιχνιδιού Pokémon. Σαφέστατα, όμως, θα το απολαύσουν περισσότερο όσοι έχουν μια στοιχειώδη επαφή με τον κόσμο των Pokémon, ενώ και οι ίδιοι πρέπει να έχουν στο βάθος του μυαλού τους πως το Super Mystery Dungeon αρχίζει να μεταβάλλεται σε παιχνίδι για πιο μικρές ηλικίες. Ο αριθμός των 720 πλασμάτων και η ευκολία που μπορούν να προστεθούν στην ομάδα είναι κάτι ευχάριστο, που όμως μπορεί και να ξενίσει όσους έχουν χάσει την επαφή με τα main παιχνίδια, καθώς δεν θα μπορεί να είναι εύκολη η διαχείρισή τους και η δημιουργία αποτελεσματικών ομάδων.

Στο σύνολο, το παιχνίδι φαίνεται να αποβάλλει από πάνω του τα λάθη και τα αρνητικά του προηγούμενου τίτλου, όμως όλα αυτά τα ευχάριστα στοιχεία που εμφανίστηκαν στα προηγούμενα παιχνίδια δεν θα πρέπει να θεωρούνται καινοτομίες. Ίσως, λόγω και της φύσης του παιχνιδιού, μια ριζική καινοτομία σε gameplay να μην είναι εφικτή. Περιμένουμε, όμως, τα επόμενα παιχνίδια της σειράς να μπορούν να εισάγουν διάφορα νέα χαρακτηριστικά, όπως όλα αυτά που εμφανίστηκαν στο Super Mystery Dungeon, για να μπορούν να διατηρήσουν «ζωντανό» το spin-off και να μην το στείλουν στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.


Διαβάστε επίσης

Pokemon X Y       pokemon super rumble     Pokemon Omega Ruby packaging final

Θετικά

  • Αρκετά νέα χαρακτηριστικά στην εξερεύνηση και τη μάχη.
  • Ικανοποιητική απεικόνιση του νέου κόσμου των Pokémon.
  • Οι πολλές αναφορές στα προηγούμενα παιχνίδια, που δίνουν μια γλυκιά αίσθηση στους οπαδούς της σειράς.
  • Όλα τα Pokémon διαθέσιμα και πιο εύκολα να στρατολογηθούν...

Αρνητικά

  • ...κάτι που θα εκνευρίσει όσους δεν ασχολούνται αρκετά με τα βασικά παιχνίδια.
  • Αυξημένη ευκολία λόγω των αρκετών επιλογών για την ιδανική ομάδα.
  • Αρκετά βαρετό tutorial.
  • Η μετατροπή του παιχνιδιού σε έναν αμιγώς πιο παιδικό τίτλο θα ξενίσει τους πιο μεγάλους ηλικιακά οπαδούς της σειράς.

Βαθμολογία

Όλα ξεκινάνε ένα βράδυ Χριστουγέννων όπου αποκτώ το πρώτο μου Game Boy και γίνομαι αυτόματα (χωρίς να το ξέρω τότε) οπαδός της Nintendo. Ακολουθεί μια κονσόλα PlayStation (σε λίγο μεγαλύτερη ηλικία) και από τότε η δεσποινίδα Croft εισβάλει στη ζωή μου. Έκτοτε, τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει πολύ. Παραμένω φανατικός οπαδός των φορητών και των 3rd person Action Adventures (Tomb Raider! Prince of Persia! Assassin’s Creed??) μόνο που προτιμώ να απολαμβάνω τίτλους στην οθόνη του PC (γιατί είμαι φαν και των RTS!). Από εκεί και πέρα δεν θα πω όχι σε ένα καλό βιβλίο, πολλές καλές σειρές, άπειρες καλές ταινίες και βόλτες με καλή παρέα.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Τέλος εποχής για το Nintendo 3DS
Συμπληρώνοντας περισσότερο από εννιά χρόνια στην αγορά.
Νέες πληροφορίες για το Pokemon Home
Απλές και premium λειτουργίες, επικοινωνία με Pokemon Bank και GO.
Τιμητική διάκριση για τον Shigeru Miyamoto
King of Nintendo, First of His Name κ.λπ.
Αλλαγή προτεραιοτήτων για την Game Freak
Προσπάθεια προώθησης των νέων ΙΡ της εταιρείας.
Kirby's Extra Epic Yarn
Μαζεύοντας τις κλωστές που ολοκληρώνουν μια ιστορική πορεία.
Yo-Kai Watch 3
Yokai με άρωμα Αμερικής.
Luigi's Mansion
Τρισδιάστατη, νοσταλγική επιστροφή.
Το Nintendo Switch ξεπέρασε σε πωλήσεις το GameCube
Δείτε ποιοι είναι οι πιο πετυχημένοι τίτλοι της κονσόλας.
Το μέλλον της σειράς Dragon Quest
Η αποδοχή της σειράς στη Δύση και σκέψεις για επόμενα παιχνίδια.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Comments (3)

This comment was minimized by the moderator on the site

Καλούτσικο φαίνεται για αυτό που είναι. Πάνε χρόνια απο τότε που ασχολήθηκα τελευταία φορά με Pokemon αλλά θυμάμαι και τότε πως τα mystery dungeon στο DS δεν μου πολυάρεσαν σε σχέση με τα βασικά παιχνίδια.
Στα Pokemon πάντως, μετά απο τόσα χρόνια (που έχω φάει εκατοντάδες ώρες στα πολυάριθμα FIFA, Battlefield, στο LoL κλπ) παίζει να έχω γράψει τις περισσότερες ώρες απο κάθε άλλο παιχνίδι....

Καλούτσικο φαίνεται για αυτό που είναι. Πάνε χρόνια απο τότε που ασχολήθηκα τελευταία φορά με Pokemon αλλά θυμάμαι και τότε πως τα mystery dungeon στο DS δεν μου πολυάρεσαν σε σχέση με τα βασικά παιχνίδια.
Στα Pokemon πάντως, μετά απο τόσα χρόνια (που έχω φάει εκατοντάδες ώρες στα πολυάριθμα FIFA, Battlefield, στο LoL κλπ) παίζει να έχω γράψει τις περισσότερες ώρες απο κάθε άλλο παιχνίδι. Στις Ruby, Fire Red και Silver μόνο παίζει να έχω κανα 2 χίλιαρο ώρες..

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

Εχω να παιξω mystery dungeon απο τις πρωτες, red rescue team κλπ.Ισως την τιμησω αυτην φαινεται πολυ βελτιωμενη απο οσα διαβασα.

This comment was minimized by the moderator on the site

Το συγκεκριμένο δεν με ενδιέφερε, αλλά λέω pokemon spin-off είναι, ποιος θα μπει στον κόπο να το διαβάσει, 2 σελίδες έγραψε ο reviewer, εεεε μην πάνε χαμένες.
Η αλήθεια είναι ότι μου κάνει εντύπωση που έβαλαν όλα τα pokemon και το <<θυμίζει λίγο από τα παλιά>> είναι στοιχεία που σίγουρα τραβάνε το ενδιαφέρον.
Μπορεί να τείνει να γίνει λίγο παιδικό το συγκεκριμένο, αλλά τον άλλο μήνα έρχεται...

Το συγκεκριμένο δεν με ενδιέφερε, αλλά λέω pokemon spin-off είναι, ποιος θα μπει στον κόπο να το διαβάσει, 2 σελίδες έγραψε ο reviewer, εεεε μην πάνε χαμένες.
Η αλήθεια είναι ότι μου κάνει εντύπωση που έβαλαν όλα τα pokemon και το <<θυμίζει λίγο από τα παλιά>> είναι στοιχεία που σίγουρα τραβάνε το ενδιαφέρον.
Μπορεί να τείνει να γίνει λίγο παιδικό το συγκεκριμένο, αλλά τον άλλο μήνα έρχεται Pokken Tournament για εμάς τα μεγαλύτερα παιδιά:p
Αλήθεια το review σε αυτό ποιος θα το γράψει;

Διάβασε περισσότερα
There are no comments posted here yet