Ένας από τους πρώτους, σοβαρούς διεκδικητές για το top 5 του έτους.

Θα σας προειδοποιήσουμε εξαρχής. Εάν το Darkest Dungeon καταφέρει να τραβήξει την προσοχή σας και να σας κερδίσει με το βαθύ και απρόσμενα εθιστικό gameplay, τότε να είστε σίγουροι ότι θα σας κάνει να χάσετε τον ύπνο σας και θα “ρουφήξει” τις καθημερινές σας ώρες όσο λίγα παιχνίδια το έχουν καταφέρει. Να είστε σίγουροι ότι πολύ δύσκολα θα μπορέσετε να συγκρατηθείτε και να μην μπείτε στο φαύλο κύκλο εκείνης της φωνής που σας ψιθυρίζει, τόσο στις επιτυχίες όσο και στις αποτυχίες, “ένα dungeon ακόμα και μετά θα το κλείσουμε το παιχνίδι να πάμε για ύπνο... λόγω τιμής!”. Ο γραφών έχασε πολλές ώρες ύπνου ακούγοντας και πιστεύοντας αυτή τη φωνή στο μυαλό του, ανεξάρτητα αν δεν κράτησε ποτέ το λόγο της. Το Darkest Dungeon είναι ένα παιχνίδι, που αν σε πιάσει δεν σε αφήνει με τίποτα και σε πεισμώνει συνεχώς για την κατάκτηση και την εξυγίανση της Σκοτεινότερης Κατακόμβης.

Είναι από αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις που παίρνουμε στα χέρια μας ένα παιχνίδι -και δη indie- και σκεφτόμαστε ότι είτε το Uncharted 5 είχαμε μπροστά μας είτε το Dark Souls 4 εγκατεστημένο και πάλι δύσκολα θα ξεκολλούσαμε από τη -φαινομενικά- αέναη προσπάθειά μας προς την τελική νίκη. Ίσως να είναι υπερβολή, αλλά ακόμα και αν όντως είχαμε στα χέρια μας τους παραπάνω τίτλους, τουλάχιστον ο γράφων θα έκανε διαλείμματα των... 4-5 ωρών για να “ξεμουδιάσει” λίγο επισκεπτόμενος μερικά ακόμα dungeons, έπειτα από τις αλλεπάλληλες προτροπές της υποχθόνιας φωνής.

darkest dungeon image 9

Είναι επίσης από αυτές τις περιπτώσεις που το εφαλτήριο του Kickstarter δείχνει ότι έχει λόγο ύπαρξης και πολύ σοβαρό μάλιστα, ώστε κάποια άτομα με πάθος και δουλεμένες ιδέες να μπορούν να τις υλοποιήσουν όπως ακριβώς πιστεύουμε ότι τις οραματίζονταν. Η Red Hook Studios κατάφερε να υπερτετραπλασιάσει τον αρχικό στόχο των 75.000 δολαρίων -φτάνοντας στα 313.337- έπειτα από τη θερμή ανταπόκριση του κοινού. Εκτός αυτού, το εκτενές early access, μέσα από το οποίο η επικοινωνία των δημιουργών με τους παίκτες ήταν συνεχής, βοήθησε στο έπακρο την εξισορρόπηση των δυνάμεων και των προκλήσεων, ώστε τελικά το παιχνίδι να είναι άψογο σε ό,τι αφορά το λεγόμενο "balancing".

Το Darkest Dungeon, στην πιο απλοϊκή του περιγραφή, είναι ένα roguelike turn-based RPG, με στοιχεία από τη διαχείριση βάσης που έχουν τα XCOM, αν και στην προκειμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με ένα dark fantasy κόσμο. Ο τίτλος είναι βαθύτατα επηρεασμένος από τη μυθολογία του Lovecraft, κάτι που φαίνεται ιδίως από διάφορες περιγραφές και σχεδιασμούς τεράτων. Η ζοφερή ατμόσφαιρα του Darkest Dungeon είναι ένα από τα καλύτερα και πιο δουλεμένα στοιχεία του, καταφέρνοντας άμεσα να μας τραβήξει μέσα στο σάπιο, αφιλόξενο και άκρως θανάσιμο περιβάλλον της έπαυλης και των τριγύρω περιοχών της. Η υπόθεση είναι απλή: Η απληστία ενός συγγενή μας τον οδήγησε στις συνεχείς ανασκαφές κάτω από την έπαυλή του, ώστε να ανακαλύψει αμύθητα πλούτη. Ο τρόμος δεν άργησε να έρθει, όταν στα έγκατα των κατακομβών που έσκαψε ανακάλυψε απόκοσμες πύλες από όπου ξεπήδησαν δαιμονικά πλάσματα.

darkest dungeon image 8

Πριν αφαιρέσει τη ζωή του, ο συγγενής μάς στέλνει ένα γράμμα, για να μας ικετεύσει να βάλουμε ένα τέλος σε αυτόν τον τρομακτικό κίνδυνο που έχει κυριεύσει την περιοχή. Φυσικά δε θα λερώσουμε εμείς οι ίδιοι τα χέρια μας, αλλά οι αναλώσιμοι μισθοφόροι, που καταφτάνουν συνεχώς στο χωριό που βρίσκεται στους πρόποδες της έπαυλης. Το χωριό αποτελεί ουσιαστικά το σημείο όπου επιστρέφουμε πάντα προκειμένου να ανασυνταχθούμε, να καλύψουμε τις απώλειές μας, να γιατρέψουμε τα σωματικά και ψυχολογικά τραύματά μας, να εκπαιδεύσουμε τους μισθοφόρους μας, να επιλέξουμε τις προμήθειες που θα πάρουμε στην επόμενη εξόρμησή μας και να διαλέξουμε τον επόμενο στόχο μας. Τα διάφορα επιμέρους κτήρια του χωριού επιδέχονται βελτιώσεων, ώστε να μας παρέχουν ακόμα καλύτερο εξοπλισμό, φθηνότερες και πιο αποτελεσματικές γιατρειές κ.λπ. Αποτελεί ένα hub με μεγάλο αριθμό επιλογών και βοηθειών, ιδιαίτερα εύχρηστο ώστε να καταναλώνεται ακριβώς η ώρα που χρειάζεται, χωρίς να ψάχνεστε ποτέ σε μενού και επιλογές. Για την καλύτερη κατανόηση των λειτουργιών τους, όμως, είναι μάλλον καλύτερα να δούμε το αμιγές gameplay κομμάτι του τίτλου.

Όπως προείπαμε, το Darkest Dungeon είναι ένα παιχνίδι με βαθύτατες roguelike επιρροές. Με αυτό όμως δεν εννοούμε ότι όταν χάσετε θα χρειαστεί να ξεκινήσετε από την αρχή το παιχνίδι (κάτι βέβαια που ίσως και να συμβεί αν τα πράγματα πάνε πολύ, πολύ στραβά). Το roguelike του θέματος αφορά στην τρωτότητα των ηρώων και τον τελεσίδικο θάνατό τους, τον οποίο δε γίνεται να αντιστρέψετε με προηγούμενο save point. Ουσιαστικά, είναι σαν να έχετε συνεχώς ενεργοποιημένο το ironman mode του XCOM, μία λειτουργία που προσφέρει καλοδεχούμενη και απαραίτητη ένταση στις μάχες.

darkest dungeon image 7

Σε κάθε σας εξόρμηση μπορείτε να έχετε το πολύ τέσσερα άτομα στην ομάδα σας, κάτι το οποίο ισχύει και για τις εχθρικές ομάδες. Η θέση των χαρακτήρων σας είναι ιδιάζουσας σημασίας, καθώς οι διάφορες ικανότητές τους ενεργοποιούνται μόνο αν είναι στην κατάλληλη θέση, ενώ οι επιθετικές τους ικανότητες μπορεί να περιορίζονται σε εχθρούς που βρίσκονται σε συγκεκριμένη θέση. Για παράδειγμα, ο τοξότης μπορεί να χρησιμοποιήσει το μαχαίρι του μόνο αν είναι στην πρώτη θέση, ενώ μπορεί να χρησιμοποιήσει το τόξο του αποκλειστικά και μόνο αν είναι στις επόμενες τρεις θέσεις.

Επιπλέον, με το μαχαίρι μπορεί να επιτεθεί μόνο στους εχθρούς που βρίσκονται στις πρώτες δύο θέσεις, ενώ με το τόξο εκτοξεύει βέλη αποκλειστικά σε όσους εχθρούς στέκονται στη δεύτερη θέση και πίσω. Φυσικά, τα στατιστικά ισχύος για κάθε όπλο διαφέρουν, καθώς και οι παρενέργειες που μπορεί να έχουν στους εχθρούς -όπως η ικανότητα για αιμορραγία ή της ακινητοποίησης για ένα γύρο (stun). Η ποικιλία των skills είναι άκρως ικανοποιητική, κάτι που ισχύει και για τον αριθμό των κλάσεων των ηρώων, που ανέρχεται στις 14.


 Διαβάστε επίσης

Legend of Grimrock 2        Might and Magic Heroes VII boxshot       xcom enemy within boxshotΗ Red Hook έκανε το ένα βήμα παραπέρα και κατάφερε να χρησιμοποιήσει τη φαντασία της ώστε οι κλάσεις να διαφέρουν σημαντικά από τα συνηθισμένα, όχι μόνο ως προς το όνομα αλλά και ως προς το παρουσιαστικό και τις ικανότητές τους. Μέσα στις κλάσεις σίγουρα θα διακρίνετε τον Paladin στο πρόσωπο του Crusader ή τον Barbarian στην παρουσία της Hellion, αλλά οι περισσότεροι εξ αυτών διαφέρουν σημαντικά από τις κλάσεις που έχουμε συνηθίσει από το fantasy κόσμο των βιντεοπαιχνιδιών. Ο Jester έρχεται ως μία πιο παρανοϊκή εκδοχή του Βάρδου, αλλά από εκεί και πέρα έχουμε τους Grave Robber, Leper, Occultist και άλλους ευφάνταστους χαρακτήρες, που καταφέρνουν να ξεπεράσουν τις αντιστοιχίες με γνωστές κλάσεις και να αποκτούν τελικά τη δική τους απόλυτα ταιριαστή υπόσταση σε σχέση με το ζοφερό ύφος του Darkest Dungeon. Η μεγάλη ποικιλία των κλάσεων σημαίνει πως η σύνθεση της ομάδας επιδέχεται πολλών πειραματισμών. Αν και το σχεδόν σίγουρο είναι ότι θα έχετε μία Vestal ή έναν Occultist στην πίσω θέση για healing (χωρίς έναν από αυτούς είναι σχεδόν σίγουρος ο θάνατος), θα χρειαστεί πολύωρη εμπειρία για να ανακαλύψετε τους πραγματικά ισχυρούς συνδυασμούς, που θα σας δώσουν μία ελπίδα να αντεπεξέλθετε στα ολοένα και πιο δύσκολα dungeons.

Όπως είπαμε, το Darkest Dungeon είναι ένα ιδιαίτερα απαιτητικό παιχνίδι που το μοιραίο δεν είναι δύσκολο να συμβεί. Κάθε σας εξόρμηση θα σας οδηγεί σε κατακόμβες διαφορετικών μεγεθών, ανάλογα με την επιλογή σας, με στόχους που συνήθως επιτυγχάνονται μετά από πολυάριθμες μάχες. Η ποικιλία των εχθρών είναι αυτή που χρειάζεται ένα παιχνίδι που διαρκεί δεκάδες ώρες. Όσο ανεβαίνουν τα levels των dungeons τόσο πιο σκούρα θα τα βρίσκετε, ιδίως αν δεν έχετε μάθει να συνδυάζετε σωστά τους ήρωές σας. Ιδιαίτερα οι μάχες με τα πολυάριθμα bosses είναι εξαιρετικά απαιτητικές και θανάσιμες, αλλά η ικανοποίηση που αποκτάται με την εξουδετέρωσή τους είναι από μόνη της ένα μεγάλο έπαθλο.

darkest dungeon image 01

Φυσικά υπάρχει πάντα η επιλογή για υποχώρηση, αλλά όχι χωρίς να επηρεάσει σημαντικά την ψυχική υγεία των ηρώων σας. Βλέπετε, δεν αρκεί μόνο να έχετε το νου σας στην "ενέργεια" των χαρακτήρων σας, αλλά πρέπει πολύ συχνά να εστιάζετε την προσοχή σας στον μετρητή του stress (“φόβος” σε ελεύθερη μετάφραση), ο οποίος αυξάνεται συνεχώς αν ο πυρσός σας έχει σβήσει, εάν πατήσετε σε κάποια παγίδα, αν δεχτείτε critical και με ένα σωρό άλλους τρόπους. Όταν αυτός ο μετρητής φτάσει στο 100 σε κάποιον χαρακτήρα, τότε αυτός ενδέχεται να δεχθεί ένα ισχυρό ψυχολογικό τραύμα, ενώ αν είστε πολύ τυχεροί μπορεί να τον ενδυναμώσει (οι πιθανότητες βέβαια είναι με την πρώτη περίπτωση).

Αυτό το ψυχολογικό σοκ μπορεί να τον καταστήσει παράλογο (irrational), τρομοκρατημένο (fearful) ή μαζοχιστικό -μεταξύ πολλών άλλων ψυχικών καταστάσεων. Αυτοί οι χαρακτηρισμοί επηρεάζουν συνήθως όλη την ομάδα με ευφάνταστο τρόπο και συνήθως οι επιπτώσεις που φέρουν είναι απολύτως ανάλογες με την ονομασία τους. Στα παραπάνω παραδείγματα ο παράλογος χαρακτήρας ενδέχεται να αποτρέψει την υποχώρηση της ομάδας, ο μαζοχιστής θα προτάξει τα στήθη του και θα δεχθεί ένα χτύπημα που προοριζόταν για κάποιον άλλο, ενώ ο τρομοκρατημένος πιθανότατα θα αλλάξει αυτοβούλως θέση με άλλον χαρακτήρα ώστε να πάει προς τα πίσω, χάνοντας παράλληλα το γύρο του.

darkest dungeon image 02

Οι αντιδράσεις, ανάλογα με το εκάστοτε ψυχολογικό πρόβλημα (affliction), έχουν τεράστια ποικιλία και πάντα είναι ανάλογες με τον ορισμό τους ώστε να δίνουν έναν μεγάλο βαθμό αληθοφάνειας στο μηχανισμό του “φόβου”. Σαν να μην έφτανε αυτό, όμως, εάν ένας χαρακτήρας στρεσαριστεί πολύ, ενδέχεται να πεθάνει από καρδιακή προσβολή, προσθέτοντας έναν ακόμα θανάσιμο κίνδυνο που ελλοχεύει συνεχώς πάνω από την ομάδα. Σε μία αλησμόνητη περιπέτεια του γράφοντα, ο χαμός ενός χαρακτήρα έπειτα από ένα θανατηφόρο χτύπημα δημιούργησε τέτοιο άγχος στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, που ο ένας μετά τον άλλον άφησαν την τελευταία τους πνοή από αλλεπάλληλες καρδιακές προσβολές στον ίδιο γύρο.

Εκτός όμως από τα ψυχολογικά θέματα, κάθε χαρακτήρας έρχεται με τα δικά του προτερήματα ή “παραξενιές” (quirks). Η ποικιλία και εδώ είναι πραγματικά τεράστια και παρά την ενασχόλησή μας για πάνω από 40 ώρες, συνεχίσαμε να βλέπουμε νέους χαρακτηρισμούς. "Ταχύς", "νυχτόβιος", "κλεπτομανής", "αλκοολικός" και άλλα πολλά, πάρα πολλά, θα κάνουν την εμφάνισή τους ως χαρακτηριστικά των ηρώων σας, δίνοντάς τους ένα απαραίτητο βάθος ως προσωπικότητες που επηρεάζουν την αποδοτικότητά τους θετικά ή αρνητικά. Ο κλεπτομανής ορισμένες φορές θα κλέψει το loot θέλετε δε θέλετε, ο αλκοολικός θα μπορεί να κατεβάσει το stress του μόνο στο μπαρ του χωριού, ενώ ο νυχτόβιος θα έχει καλύτερη ευστοχία όταν ο πυρσός σας είναι κάτω από το 50% της φωτεινότητάς του (κάτι που ανεβάζει βέβαια το ρυθμό αύξησης του stress).

darkest dungeon image 03

Το gameplay είναι εμπλουτισμένο με πολλά στοιχεία ακόμα, που όμως η επεξήγησή τους θα ξέφευγε από την κριτική και θα έμπαινε στα όρια του manual. Αρκεί να πούμε ότι εκτός από τα ψυχολογικά θέματα, μπορείτε να κολλήσετε λογιών λογιών αρρώστιες, τα status effects επηρεάζουν σημαντικά την έκβαση κάθε μάχης και, γενικότερα, υπάρχουν διάφοροι παράμετροι που εμβαθύνουν στον τρόπο προσέγγισης κάθε νέου quest. Όλοι οι μηχανισμοί ανεξαιρέτως, τόσο εντός του χωριού όσο και εντός της μάχης είναι σχεδιασμένοι με προσοχή, έτσι ώστε όλοι να είναι απολύτως απαραίτητοι για την επίτευξη της νίκης χωρίς κανένας ποτέ να φαίνεται παράταιρος ή αδούλευτος. Το βάθος του gameplay είναι τέτοιο, που παρόλο που θα επισκεφτείτε dungeons με πανομοιότυπη δομή, δύσκολα θα σας δημιουργηθεί το αίσθημα της κούρασης. Ακόμα όμως και αν νοιώσετε πως έχετε φτάσει στα όριά σας, έπειτα από έναν πεντάωρο μαραθώνιο, δε θα είναι απίθανο την επόμενη μέρα να θελήσετε να το επαναλάβετε για ισάριθμες ώρες.


Διαβάστε επίσης

Legend of Grimrock 2        Might and Magic Heroes VII boxshot       xcom enemy within boxshotΌλο το σκηνικό του παιχνιδιού είναι εμπλουτισμένο με έναν εξαιρετικό οπτικό τομέα. Πραγματικά η δουλειά που έφερε σε αυτόν τον τομέα η Red Hook αξίζει τα εύσημα. Εάν θελήσει να δει κανείς κυνικά το παιχνίδι, τότε θα μπορούσε πολύ εύκολα να πει πως το τεχνικό του κομμάτι βρίσκεται πάρα πολλά χρόνια πίσω, καθώς τα animations είναι ουσιαστικά ανύπαρκτα. Αλλά (ένα μεγάλο "αλλά") προσθέστε το εικαστικό μέσα και το τεράστιο πάθος που έβαλε η Red Hook στο σχεδιασμό των περιβαλλόντων, των χαρακτήρων και των κάθε μορφής λεπτομερειών και θα δείτε ένα πανέμορφο παιχνίδι που εντυπωσιάζει, κρύβοντας με μοναδικό τρόπο την παρωχημένη τεχνική που χρησιμοποιεί. Η σχεδιαστική τεχνοτροπία δείχνει σαν να έχει ξεπηδήσει από ένα δουλεμένο σκοτεινό κόμικ. Όσο απλοϊκό είναι το animation τόσο λεπτομερής είναι η δουλειά που έχει γίνει στις εικόνες των αντιδράσεων φίλιων και εχθρικών χαρακτήρων σε κάθε λογής χτύπημα.

Η περιοριστική χρήση των animations δείχνει απόλυτα συνυφασμένη με την κόμικ αισθητική του τίτλου και, εν τέλει, φαντάζει ως προτέρημα του παιχνιδιού. Παρόλη τη φειδωλή φύση του σεναρίου, η Red Hook έδωσε τη δέουσα προσοχή στις ποικίλες ατάκες που εκστομίζουν οι ήρωες -μέσα σε συννεφάκια, ως είθισται σε κόμικ- ανάλογα με τις περιστάσεις, έτσι ώστε να προσδίδουν άλλο ένα λιθαράκι στη δημιουργία προσωπικότητας. Μεγάλη προσοχή επίσης έχει δοθεί και στον αφηγητή του παιχνιδιού, που ως ένα άλλο Bastion σχολιάζει συνεχώς τα τεκταινόμενα κατά τη διάρκεια των περιπετειών μας με την απαισιοδοξία ή αισιοδοξία που αρμόζει. Η βραχνή και βαθιά χροιά της φωνής του Wayne June είναι ιδανική και η ερμηνεία του εξαιρετική. Πώς θα μπορούσε να μην είναι ιδανική, άλλωστε, αν αναλογιστεί κανείς πως ο συγκεκριμένος ηθοποιός έχει αναλάβει την ανάγνωση διαφόρων audio books από τα έργα του Lovecraft;

Μην σας κουράζουμε άλλο, όμως. Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά ακόμα για το Darkest Dungeon. Η μεγάλη ποικιλία καλοφτιαγμένων μηχανισμών και το πανέμορφο εικαστικό του περιτύλιγμα, συνθέτουν ένα απόλυτα εθιστικό και απαιτητικό παιχνίδι, ικανό να σας κρατήσει το ενδιαφέρον για δεκάδες ώρες και ας έχετε στα χέρια σας κάποιο βαρύγδουπο mainstream παιχνίδι κάπου παραδίπλα. Με λίγα λόγια, ο γράφων θα πρέπει να αποδεχθεί εδώ ότι μέσα στους πρώτους μήνες του νέου έτους το Darkest Dungeon αποτελεί ήδη έναν σοβαρότατο διεκδικητή για τις υψηλότερες θέσεις της λίστας των0 καλύτερων παιχνιδιών του τρέχοντος έτους. Η Red Hook κατάφερε να δημιουργήσει έναν πραγματικά εξαιρετικό τίτλο και κάτι διαφορετικό στο fantasy-RPG είδος χάρη στις καλοδουλεμένες ιδέες της, τον πανέμορφο εικαστικό τομέα και τον υψηλό βαθμό πρόκλησης.

Διαβάστε επίσης

Legend of Grimrock 2        Might and Magic Heroes VII boxshot       xcom enemy within boxshot


 

Θετικά

  • Όλοι οι μηχανισμοί που περιέχει δουλεύουν άπταιστα και προς όφελος της δίκαιης πρόκλησης.
  • Απαιτητικό και βαθύ σύστημα μάχης χωρίς να γίνεται ποτέ άδικο.
  • Πανέμορφος οπτικός τομέας και απόλυτα ταιριαστή επιλογή για την φωνή του αφηγητή.
  • Ικανοποιητική ποικιλία από απόλυτα ξεχωριστές κλάσεις.

Αρνητικά

  • Ικανό να σας φάει δεκάδες ώρες χωρίς να το καταλάβετε.

Βαθμολογία

Η αγάπη του Νικόλα για το gaming ξεκίνησε από πολύ νωρίς χάρη στο Atari 2600. Έκτοτε, το πάθος του για τα βιντεοπαιχνίδια αυξήθηκε με γεωμετρικούς ρυθμούς με ιδιαίτερη έμφαση στο console gaming και ιδίως στα FPS, action-adventure και οτιδήποτε έχει την indie “ταμπέλα”. Ο κινηματογράφος έρχεται στην πολύ κοντινή δεύτερη θέση στα χόμπι του, παρακολουθώντας ένα μεγάλο εύρος ταινιών από την αξεπέραστη εποχή του ασπρόμαυρου σινεμά μέχρι τα blockbusters του "ψηφιακού" Hollywood.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Comments (13)

This comment was minimized by the moderator on the site

Πως είναι όταν διαβάζεις κάτι και όσο περνάνε οι γραμμές τόσο νιώθεις ότι είναι φτιαγμένο για σένα..?
Έ λοιπόν, έτσι ακριβώς είναι και με το Darkest Dungeon. Τι να πρωτοπείς, art, ατμόσφαιρα, gameplay, δυσκολία, όλα φαίνονται εξαιρετικά.
Περιμένω καρτερικά την παιχνιδάρα να έρθει και στις κονσόλες.
Σκοτεινά απολαυστικό review Νικόλα!

This comment was minimized by the moderator on the site

το είχα δοκιμάσει 2 φορές πριν βγει,το game είναι φοβερό αλλά εμένα με κούρασε μετά το 10ωρο,τώρα που βγήκε ολόκληρο θα το ξαναπαίξω.Οι συνδιασμοί της ομάδος κάθε φορά ανάλογα με τις ικανότητες του κάθε ήρωα ειναι ανάρπαστες.

This comment was minimized by the moderator on the site

Είχα δει κι εγώ την Early Access (φαντάζομαι σε αυτήν αναφέρεσαι). Έχει βελτιωθεί αρκετά σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στις ισορροπίες. Εάν σου άρεσε τότε (κι εγώ περίπου 10 ώρες είχα ασχοληθεί) σίγουρα θα κολλήσεις με την ολοκληρωμένη έκδοση.

This comment was minimized by the moderator on the site

το τέλειωσες επιτέλους βρε θηρίο? είχε πονέσει η ψυχή μου να σε βλέπω/ακούω να το παίζεις τόσες εβδομάδες!
με έψησες να το βάλω στη wishlist μου για μελλοντική ενασχόληση

This comment was minimized by the moderator on the site

Άσε... μου έφαγε την ψυχή... 40 ώρες+ γράφει το κοντέρ. Και ακόμα παλεύω στο Darkest Dungeon (σαδιαστικά δύσκολο τελευταίο level).

This comment was minimized by the moderator on the site

Ωραιος Νικoλα.Λεπτομερης και αντικειμενικη κριτικη.Σιγουρα θελει εξοικειωση στην αρχη το παιχνιδι.Εγω με 3ο Νew Game το συνεχιζω(καπου στο 20ωρο βρισκομαι),διοτι τα εκανα "σαλατα" στα 2 προηγουμενα.Δυσκολο αλλα ξεχωριστο και απολαυστικο το DD.

This comment was minimized by the moderator on the site

Το γραφιστικό κομμάτι είναι λες και το ανέλαβε ο ίδιος ο Mike Mignola ( Hellboy ) , είναι πραγματικά πρωτότυπη αυτή η προσέγγιση ( έχει προηγηθεί και το Paper Sorcerer βέβαια εδώ που τα λέμε ..) ,κατα τα άλλα το παιχνίδι είναι παλούκι από τα πρώτα επίπεδα και η διαχείρηση του stress για την ομάδα πολύ δύσκολη μιας και ο χρόνος στην πόλη περνάει μόνο κάνοντας run στα dungeons ,άντε να επιλέξεις...

Το γραφιστικό κομμάτι είναι λες και το ανέλαβε ο ίδιος ο Mike Mignola ( Hellboy ) , είναι πραγματικά πρωτότυπη αυτή η προσέγγιση ( έχει προηγηθεί και το Paper Sorcerer βέβαια εδώ που τα λέμε ..) ,κατα τα άλλα το παιχνίδι είναι παλούκι από τα πρώτα επίπεδα και η διαχείρηση του stress για την ομάδα πολύ δύσκολη μιας και ο χρόνος στην πόλη περνάει μόνο κάνοντας run στα dungeons ,άντε να επιλέξεις ποιόν κακομοίρη θα στείλεις εκεί πάλι..

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

Εξαιρετικό review, Νικόλα! Το παιχνίδι... συγγνώμη... η παιχνιδάρα ήθελα να πω, είναι στο wishlist εδώ και λίγο καιρό. Με την πρώτη ευκαιρία, θα αγοραστεί και θα παιχτεί! Gameplay, εικαστικό, difficulty, όλα μαζί, ένας μονόδρομος για την αγορά του!

This comment was minimized by the moderator on the site

Εξαιρετικό review που μου προξένησε ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον γι'αυτόν τον βαθιά δουλεμένο απ'ό,τι φαίνεται τίτλο!

This comment was minimized by the moderator on the site

το ειχα παιξει πριν βγει και με ειχε κουρασει παρα πολυ για καποιον λογο

This comment was minimized by the moderator on the site

Απολαυστικό review Νικολα!!Μελλοντική αγορά!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Πολυ ωραιο Review Νικολα. Ειχα ασχοληθει στην Early Access,και διαπιστωσα οτι ειναι πολυ ωραιο παιχνιδι και σου τρωει πολλες ωρες. Μου αρεσαν οσα διαβασα οποτε και θα ασχοληθω κανονικα τωρα.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ο ορισμός του instant classic.

There are no comments posted here yet