"Sorry Yew, the princess is in another castle".

Ήταν το 2013 όταν κυκλοφόρησε το Bravely Default για τη φορητή κονσόλα της Nintendo, το οποίο δικαίως χαρακτηριζόταν από πολλούς ως "παλιό καλό Final Fantasy" λόγω του turn-based συστήματος μάχης και των ρόλων (Jobs) που χρησιμοποιούσε και οι οποίοι προϋπήρχαν στους παλαιότερους τίτλους της σειράς Final Fantasy. Το όμορφο εικαστικό του Bravely Default, σε συνδυασμό με το turn-based σύστημα μάχης και το μηχανισμό Bravely & Default, δικαίως του έδωσαν μια θέση στα 3DS μας, για όσους ψάχναμε λίγη μαγική σκόνη νοσταλγίας από την παλιά Square, οπότε είναι δικαιολογημένη και η ανυπομονησία για τη συνέχεια του συγκεκριμένου τίτλου από τους φίλους του είδους. 

Η ιστορία του Bravely Second ξεκίνα 2,5 χρόνια μετά το τέλος του πρώτου παιχνιδιού. Στον έλεγχό μας έχουμε τον Yew, ο οποίος είναι αρχηγός τριών ιπποτών, που τους έχει ανατεθεί η προστασία της Agnes, την οποία απαγάγει ο villain του παιχνιδιού, Emperor Oblivion, στο Sky Fortress. Από εκείνο το σημείο ξεκίνα η ιστορία του τίτλου, μιας και ο ρόλος του πρωταγωνιστή μας είναι να ταξιδέψει στον κόσμο του Luxendarc, καταδιώκοντας τον απαγωγέα από σημείο σε σημείο, με σκοπό να σώσει την Agnes. Στο ταξίδι αυτό συνταξιδιώτες από τον προηγούμενο τίτλο είναι η Edea και ο Tiz, ενώ η νέα χαρακτήρας που έρχεται στην ομάδα είναι η Magnolia. Αν και είναι γνωστό, αξίζει να αναφερθεί ότι το νέο παιχνίδι αποτελεί άμεση συνέχεια του πρώτου, πράγμα που σημαίνει πως το Bravely Second δεν αναλώνει πολύ χρόνο για γνωριμία και ανάπτυξη με τους παλαιότερους χαρακτήρες, μιας και οι περισσότεροι είναι γνωστοί από το παρελθόν. Ωστόσο, αν και στην αρχή προσπαθεί να κάνει μια μικρή περίληψη του τι έγινε, είναι εμφανές πως το Second δεν καλύπτει σωστά όλα τα γεγονότα και πρόσωπα.

Bravely Second 1

Αναπόφευκτα η ιστορία εξελίσσεται γύρω από τους δύο νέους ήρωες, τους Yew και Magnolia. Όμως, η ανάπτυξη χαρακτήρα του πρωταγωνιστή έρχεται σε δεύτερη μοίρα, μιας και εξελίσσεται κοντά στο δεύτερο κεφάλαιο -και της Magnolia στα μετέπειτα κεφάλαια- λόγω του ότι ο αρχικός μας στόχος είναι να καταδιώκουμε τον Emperor Oblivion ώστε να σώσουμε την Agnes, η οποία μετακινείται συνεχώς σε άλλο σημείο του χάρτη για τέσσερα κεφάλαια. Αυτή η παράξενη ροή έχει ως αποτέλεσμα η ιστορία του Bravely Second να μην προσφέρει κάτι το ιδιαίτερο -ειδικά σε σχέση με αυτά που είδαμε στον πρώτο τίτλο- αλλά αντιθέτως να είναι απογοητευτική και προβλέψιμη. H επιλογή του υπότιτλου στο παρόν άρθρο δεν είναι τυχαία αναφορά στα Mario παιχνίδια, μιας και στα 4 από τα 6 κεφάλαια του Second η ιστορία εξελίσσεται κάπως έτσι.

Το Bravely Second διατηρεί τα περισσότερα gameplay στοιχεία του προκατόχου του, με τη μάχη να είναι turn-based και να χρησιμοποιεί ως κύριο στοιχειό το συνδυασμό του Bravely & Default συστήματος και των Jobs που επιλεγούμε για τους χαρακτήρες μας. Για όσους δεν γνωρίζουν, το Bravely & Default σύστημα επιτρέπει στους χαρακτήρες μας να πραγματοποιήσουν μέχρι τέσσερις διαφορετικές κινήσεις σε ένα γύρο, με τη χρήση των γνωστών BP. Αυτό επιτυγχάνεται είτε με τη χρήση άμεσα του Brave -με κόστος ο συντελεστής να πάει στο -4, που σημαίνει ότι για τέσσερις γύρους δεν θα έχουμε τον έλεγχο του συγκεκριμένου χαρακτήρα- είτε με τη χρήση του Default, ώστε ο χαρακτήρας μας να αμυνθεί και να αποθηκεύσει BP για να έχουμε τον έλεγχό του κατά τη διάρκεια όλης της μάχης. Νέα προσθήκη στο σύστημα μάχης αποτελούν τα Chain Battles, που για να εκτελεστούν χρειάζεται να νικήσετε τη μάχη σε ένα γύρο, χωρίς να δεχτείτε ζημιά, ώστε να συνεχίσετε σε επόμενο με σκοπό να αποκτήσετε περισσότερα χρήματα και εμπειρία με μοναδικό μειονέκτημα τον μη ανεφοδιασμό των BP.

Bravely Second 2

Μια ακόμα νέα προσθήκη στο σύστημα μάχης αποτελεί η επιλογή του παγώματος του χρόνου, με ονομασία "Bravely Second", με την οποία μπορείτε να "παγώσετε" το χρόνο και να πραγματοποιήσετε τέσσερις γύρους με ένα χαρακτήρα, ώστε να ξεπεράσετε το συνηθισμένο όριο ζημιάς -το 9999. Αυτή η επιλογή χρησιμοποιεί τα λεγόμενα SP (Sleeping Points), τα οποία ανανεώνονται ανά 1 μονάδα (Max 3) κάθε 8 ώρες όταν το 3DS είναι στο Sleep Mode με το παιχνίδι ενεργό. Βέβαια, ακολουθώντας τις τάσεις της εποχής, μπορούμε να τα αγοράσουμε με πραγματικά λεφτά, με κόστος 0,99€ έκαστο...

Τα Jobs ή αλλιώς οι ρόλοι που θα επιλέξετε για τους χαρακτήρες σας, στο Second έφτασαν τα 30 στον αριθμό, με τα 23 να υπάρχουν από το προηγούμενο παιχνίδι και στην ουσία οι νέοι ρόλοι να είναι 7. Αν και αρχικά φαντάζουν λίγα, τα νέα Jobs παραμένουν ευχάριστη προσθήκη μιας και δίνουν πρόσβαση σε νέες ικανότητες και τακτικές που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε στη μάχη. Για παράδειγμα, ο ρόλος του Wizard -αν και δεν χρησιμοποιεί τα γνωστά Fire, Aero, Blizzard ξόρκια- έχει την ειδική ικανότητα να αναμειγνύει ξόρκια (Spellcraft) ώστε όταν αλλάξετε σε Black, Red, White Mage να μπορείτε να εκτελέσετε ξόρκια με μεγαλύτερη ισχύ. Το σύστημα μάχης του Bravely Second είναι καλοφτιαγμένο, εφόσον κρατάει τα στοιχεία στρατηγικής και πλήρους έλεγχου που γνωρίσαμε στο πρώτο παιχνίδι και με το δεδομένο ότι μπορούμε να διαλέξουμε οποιαδήποτε στρατηγική θέλουμε με την ορθή χρήση του Bravely Default συστήματος και με τους ρόλους που θα καθορίσουμε για τους χαρακτήρες μας.

Bravely Second 6Αν και το Bravely Second είναι πανέμορφο εικαστικά, αυτοί που έχουν δει το πρώτο παιχνίδι ελάχιστα καινούρια πράγματα θα βρουν να θαυμάσουν. Μιας και η ιστορία του παιχνιδιού εξελίσσεται στον κόσμο του Luxendarc, οι περισσότερες πόλεις/ Dungeons είναι τοπία που έχετε ήδη επισκεφθεί και ελάχιστες είναι οι νέες περιοχές που θα συναντήσετε. Εκτός αυτού, αυτή η ανακύκλωση συνεχίζεται και στα side quests, των οποίων σκοπός είναι η απόκτηση Jobs. Εκεί, στα side quests, θα συναντήσετε γνώριμες, Boss φυσιογνωμίες τις οποίες αντιμετωπίσατε στο παρελθόν και καλείστε να αντιμετωπίσετε εκ νέου. Tο ταξίδι πραγματοποιείται με τη βοήθεια των Waymarks, υπάρχουν οι γνώστες τυχαίες μάχες (Random Encounters) που είχαμε γνωρίσει στο πρώτο παιχνίδι, ενώ επιστροφή κάνει το γνωστό Party chat, που προβάλει τις συζητήσεις μεταξύ των χαρακτήρων μας για διάφορα γεγονότα. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι είναι διαθέσιμη η επιλογή αύξησης ή μείωσης των τυχαίων μαχών.

Επιστροφή κάνει και το mini game όπου ο παίκτης έφτιαχνε το χωριό του Tiz στο πρώτο παιχνίδι. Τώρα, με τη βοήθεια του StreetPass, αποκτάμε νέους χωρικούς ώστε να φτιάξουμε την πόλη της Magnolia. Τέλος, ευχάριστες προσθήκες αποτελούν η εμφάνιση των προαπαιτούμενων επίπεδων που χρειαζόμαστε σε κάθε Dungeon -ώστε να μην έχουμε πρόβλημα στην αντιμετώπιση των Boss Fights- και η επιλογή αγγλικής και ιαπωνικής γλώσσας, ώστε να είναι όλοι ευχαριστημένοι. 

Η δυσκολία του τίτλου χωρίζεται σε Casual, Normal και Hard, με τη μόνη διαφορά μεταξύ των επιπέδων να βρίσκεται στα στατιστικά των εχθρών, μιας και τα αντικείμενα και η εμπειρία που θα αποκτάμε μετά από κάθε μάχη παραμένει ίδια σε όποια δυσκολία και αν παίζουμε.

Bravely Second 4

Τέλος, με την ολοκλήρωση της ιστορίας γίνεται διαθέσιμη η επιλογή "New game plus", με την οποία μπορούμε να διαλέξουμε όποιο κεφάλαιο επιθυμούμε ή να παίξουμε την ιστορία από την αρχή. Ωστόσο, δεν υπάρχει κάποιο νόημα σε αυτήν την επιλογή, αφού αφενός μπορούμε να ξαναδούμε όλα τα events που προβλήθηκαν στο παιχνίδι μέσω του Event Viewer και αφετέρου όλα τα Jobs μπορούμε να τα αποκτήσουμε στο αρχικό μας play through (ενώ με την ορθή χρήση των Chain Battles μπορούμε να φτάσουμε τα level caps χαρακτήρων και Jobs πολύ εύκολα).Ολοκληρώνοντας, πρέπει να πούμε ότι όσοι έχουν παίξει το Bravely Default και σκέφτονται να κάνουν τη μετάβαση στο Sequel, καλό είναι να γνωρίζουν πως, εκτός από τα νέα jobs και το σύστημα μάχης, η ιστορία που ακολουθεί το sequel είναι απογοητευτική και προβλέψιμη, ενώ στις περισσότερες περιοχές που θα ταξιδέψετε θα τις έχετε ξαναδεί στο πρώτο παιχνίδι. Για τους υπόλοιπους, καλύτερο θα ήταν να ασχοληθείτε με τον προηγούμενο τίτλο μιας και αν ξεκινήσετε από το Bravely Second, θα χάσετε αρκετά πράγματα από την ιστορία και τους χαρακτήρες που συμμετέχουν.


Διαβάστε επίσης

FFIV DS Pack     bravely default pack     ff type 0 hd box shot     FFX Remaster Pack


 

Τσέκαρε το βίντεο

Έκθεση εικόνων

Θετικά

  • Τα νέα Jobs.
  • 
Το σύστημα μάχης.
  • 
Όμορφο εικαστικό.

Αρνητικά

  • Απογοητευτική και προβλέψιμη ιστορία.
  • 
Περιοχές/ Dungeons και Bosses που έχουμε ξαναδεί στο πρώτο παιχνίδι.
  • 
Όποιος δεν έχει παίξει το πρώτο παιχνίδι θα χάσει αρκετά πράγματα.
  • 
Το New Game Plus δεν έχει κάποιο νόημα.

Βαθμολογία

Το ταξίδι του Σταύρου ξεκίνησε το 1997 με το Final Fantasy VII. Από εκεί και πέρα ξεκίνησε η αγάπη και αναζήτηση για τα JRPG και τα japanese games γενικότερα. Αγαπημένες ασχολίες μου είναι τα anime, tv series, να αράζω με φίλους και να παίζουμε και να περνάμε καλά με όποια local co-op παιχνίδια έχουν απομείνει…

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Τέλος εποχής για το Nintendo 3DS
Συμπληρώνοντας περισσότερο από εννιά χρόνια στην αγορά.
Νέες πληροφορίες για το Pokemon Home
Απλές και premium λειτουργίες, επικοινωνία με Pokemon Bank και GO.
Τιμητική διάκριση για τον Shigeru Miyamoto
King of Nintendo, First of His Name κ.λπ.
Αλλαγή προτεραιοτήτων για την Game Freak
Προσπάθεια προώθησης των νέων ΙΡ της εταιρείας.
Kirby's Extra Epic Yarn
Μαζεύοντας τις κλωστές που ολοκληρώνουν μια ιστορική πορεία.
Yo-Kai Watch 3
Yokai με άρωμα Αμερικής.
Luigi's Mansion
Τρισδιάστατη, νοσταλγική επιστροφή.
Το Nintendo Switch ξεπέρασε σε πωλήσεις το GameCube
Δείτε ποιοι είναι οι πιο πετυχημένοι τίτλοι της κονσόλας.
Το μέλλον της σειράς Dragon Quest
Η αποδοχή της σειράς στη Δύση και σκέψεις για επόμενα παιχνίδια.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Comments (8)

This comment was minimized by the moderator on the site

απογοητευση σε σχεση με το πρωτο δηλαδη?

This comment was minimized by the moderator on the site

Καλά σε σχέση με το πρώτο είναι μεγάλη απογοήτευση/πίκρα.

This comment was minimized by the moderator on the site

Δείχνει πολυ όμορφο πάντως...

This comment was minimized by the moderator on the site

όχι ρε συ, πολυ κρίμα! το 1ο μου είχε αρέσει πάρα πολυ!
Βιάστηκαν μάλλον κ το έκαψαν.

This comment was minimized by the moderator on the site

Μέσα στη wishlist, αλλά λογικά θα αργήσω να ασχοληθώ. Από RPG το 3DS έχει να φάνε και οι κότες.

This comment was minimized by the moderator on the site

Θα το τσεκαρω μολις τελειωσω το πρωτο

This comment was minimized by the moderator on the site

Προχειροδουλειά, κρίμα...

Ένα sequel που θα ήθελα θα ήταν για το The World Ends With You

This comment was minimized by the moderator on the site
There are no comments posted here yet