Rip Ya a New One.

H οθόνη ανοίγει, το χειριστήριο στα χέρια, το headset στο “on”, το party chat γεμίζει. Το γνώριμο μενού καλωσορίζει, η ρουτίνα ακολουθεί. Οι ομιλίες υπερκαλύπτουν ό,τι τέλος πάντων πλασάρεται σαν ιστορία-voiceovers-ανθρώπινος παράγοντας βρε αδερφέ, τα νούμερα αρχίζουν και πετούν τριγύρω. Γνώριμα σκηνικά, γνώριμες περιοχές, γνώριμα τα λεπτά και οι ώρες και οι μέρες και οι μήνες που περνάν και ξαναπερνάν μέχρι να πέσει κάτι καλύτερο. Ναι, αλλά θα πέσει ή τσάμπα το απόγευμα; Έλα μωρέ, το πρώτο χαμένο απόγευμα θα είναι; Να δούμε το DPS. Εκεί δεν ξαναπήγαμε; Ξαναπήγαμε αλλά θα ξαναπάμε. Μήπως αυτό το πουλάνε; Τι ψυχή έχουν 5 ευρώ; Δώστα να πάει στο καλό.

Εκείνο όμως δεν ανοίγει, θα μπει αργότερα στο DLC. Και αυτό θέλει παλαντζάρισμα, θα περιμένουμε το επόμενο update. Κι αν δε λειτουργήσει στο επόμενο update θα περιμένουμε στο μεθεπόμενο. Ωραίο πράγμα να βασίζεται η ψυχική σου υγεία σε πέντε γραμμές κώδικα που θα θυμηθεί ή όχι να ρίξει ο προγραμματιστής στο επόμενο patch. Και το επόμενο DLC, που αλλάζει το α και το β και ακυρώνει την προηγούμενη πρόοδο; Τι στο καλό παίζαμε τόσο καιρό; Δεν πειράζει μωρέ, καλά δεν περάσαμε μέχρι τώρα; Ναι αλλά... περάσαμε καλά; Φτου, έπεσαν οι servers!

Ratchet and Clank PS4 image 01

Το χειριστήριο μένει από μπαταρία, το party chat βαράει πυράκια, η οθόνη τρεμοπαίζει και μία ψυχεδελική έκρηξη από κονφετί και γκλίτερ κάνει το πρόσωπό μας χάλια. Όταν ο το πολύχρωμο υλικό κατακάθεται και ο αχός καταλαγιάζει, είναι ξημέρωμα στον Veldin και το Kyzil Plateau κατακλύζεται από χρυσοκαφετιά χρώματα, που λούζουν την πόρτα του γκαράζ στο οποίο δουλεύει ο Ratchet και που εκείνη την ώρα ανοίγει. Ο Ratchet έχει βάλει σκοπό εκείνη τη μέρα να περάσει το δοκιμαστικό τεστ για την αίτηση που έχει κάνει στους Rangers, των οποίων ηγείται ο ήρωάς του, ο Captain Qwark.

Στο τέλος της δοκιμασίας, όμως, και γυρίζοντας στο γκαράζ για να ανακοινώσει τα ευχάριστα νέα στο αφεντικό του, ανακαλύπτει το τσακισμένο σκάφος με το οποίο ο Clank διέφυγε από το εργοστάσιο παραγωγής ρομπότ των Blarg! Kαι εκεί ξεκινάει μία φιλία που γεννάει περιπέτειες που μας συντροφεύουν ακόμα και σήμερα. Σε αυτή την πρώτη τους περιπέτεια οι δύο φίλοι αποκαλύπτουν και προσπαθούν να εμποδίσουν μία σατανική συνομωσία των Blarg, που ετοιμάζονται να καταστρέψουν πλανήτες ώστε με τα κομμάτια τους να δημιουργήσουν έναν νέο πλανήτη-κατοικία για τις αντιπαθητικές φάτσες τους, αφού ο δικός τους πλανήτης έχει σχεδόν καταστραφεί από τη μόλυνση. Το χειρότερο είναι ότι ακόμα πιο πίσω από τα σατανικά σχέδια των Blarg είναι ο δαιμονιώδης Dr. Nefarious. Ξέρετε, αυτός με τη διαβολική φυσιογνωμία.

Ratchet and Clank PS4 image 02

Βέβαια, η κακία του Nefarious εξηγείται από το ότι όταν ήταν συμμαθητές με τον Qwark, ο τελευταίος ασκούσε bullying στον Nefarious Jr., σβήνοντας την κιμωλία στο μαυροπίνακα με το παντελόνι του! Τέλος, ο Nefarious του νέου R&C διαφέρει αρκετά από το ρομποτοειδή κακό που ξέραμε μέχρι τώρα. Θα δείτε. Το ότι έχουμε να κάνουμε με ξαναδουλεμένο παιχνίδι σημαίνει δύο πράγματα: πρώτον, ότι έχουμε ορισμένες ίδιες πίστες και περιοχές και δεύτερον, ότι όλες οι βελτιώσεις που υπήρξαν κατά καιρούς στο gameplay των R&C καθώς και οι νέοι μηχανισμοί έχουν βρει στο νεό παιχνίδι μία πολύ ζεστή και εύρωστη αγκαλιά.

Συγκρίνοντας με το πρώτο παιχνίδι, ο χειρισμός του Ratchet (που ήδη βρισκόταν σε δυσθεώρητα επίπεδα ακρίβειας ακόμα και το 2002) έχει τελειοποιηθεί, έχει προστεθεί η αναβάθμιση των όπλων ανάλογα με τη χρήση τους, που οδηγεί σε τρελά αποτελέσματα, καθώς και όλα τα light RPG στοιχεία με την αναβάθμισή τους με raritanium και την ultimate εκδοχή τους που βασίζεται σε συμπλήρωση collectible Holograms καρτών. Επιπλέον, πάνω κάτω, ό,τι είδαμε κατά καιρούς από μηχανισμούς -όπως τα ελικοπτεράκια του Clank, το thrustpack, ο αναπνευστήρας κτλ- έχουν χωρέσει σε ένα παιχνίδι που άνετα θα εκπλιπαρούσαμε να ήταν διπλάσιο και τριπλάσιο. Από το νέο R&C λείπουν ορισμένες περιοχές του πρώτου (όπου κατά κύριο λόγο υπήρχαν side objectives) και έχουν προστεθεί νέες που είναι μεγαλύτερες και πλουσιότερες συγκρινόμενες με τις μοιραία περιορισμένες ορίτζιναλ.

Ratchet and Clank PS4 image 03

Δεν είναι κακό, πάντως, το ότι ορισμένα τμήματα του παιχνιδιού μείναν άθικτα από άποψη level design. Καλό είναι να θυμόμαστε την ιδιοφυία αυτής της ομάδας, που βρισκόταν εν λειτουργία από τα Spyro ακόμα. Το να ζητάμε παραπάνω υλικό είναι αναμενόμενο. Και τριπλάσιο να ήταν το νέο R&C, πάλι θα ζητούσαμε. Τα κομμάτια με τον Clank είναι όλα καινούργια και με νέους puzzle μηχανισμούς. Αν το Secret Agent Clank ήταν από τα αγαπημένα σας παιχνίδια στη σειρά, τα τμήματα αυτά θα τα λατρέψετε. Προσθέτουν ποικιλία και είναι καλοδουλεμένα. Τα δε σχόλια του Clank είναι πάντα από τα εξυπνότερα και τα πιο εύστοχα.


Στον τομέα του platforming δε χρειάζονται πολλά σχόλια. Αν και δε μιλάμε για κάτι περίπλοκο (ποτέ δεν ήταν) έχουμε να κάνουμε με την τελειότητα σε απόκριση, υπολογισμό θέσης και βάρους και κίνηση. Απλά πράγματα. Είτε με jetpack, είτε μόνο με τον Clank, ο Ratchet κινείται τέλεια. Το θέμα είναι πώς πυροβολεί. Εκεί να δείτε τι γίνεται. Ο κακός χαμός κυριολεκτικά. Στο R&C έχουμε ένα εξωφρενικό fusion όλων των ιδεών για όπλα που έχουν εμφανιστεί κατά καιρούς (επισημαίνουμε ότι ο αρχικός σχεδιασμός για το πρώτο R&C, εν έτει 2001, ενείχε 36 όπλα. Ναι, 36).

Φανταστείτε ότι την ίδια στιγμή μπορεί να συνυπάρχουν ο Mr. Zurkon (το γνωστό summoned ρομποτάκι), το groovitron να παίζει funkιες (υπάρχει χορογραφία για ΚΑΘΕ έναν εχθρό από τους δεκάδες που υπάρχουν στο παιχνίδι), το Glove of Doom να γεμίζει ρομποτάκια αυτοκτονίας την οθόνη και ο Ratchet να βρέχει φωτιά με το R.Y.N.O. (Ριπ Γιου Α Νιου Ουαν που λένε και στη Βόρεια Ελλάδα). Και την ίδια στιγμή, εκατοντάδες παξιμάδια και βίδες να γεμίζουν την οθόνη, δεκάδες εχθροί να γίνονται κομμάτια και τα particle effect να θέλουν τρία PS4 για να καταγραφούν. Μα τι έχουν κάνει οι άνθρωποι; Ειδικά προς το τέλος, όπου ο αριθμός των εχθρών αυξάνεται όπως αυξάνεται και η δυσκολία, το πράγμα εκτοξεύεται.

Ratchet and Clank PS4 image 04

Νέο όπλο είναι το Pixelizer, που κάνει ακριβώς αυτό που λέει, και η αναβαθμισμένη έκδοσή του είναι το Pixelizer HD. Το πιάνετε ε; Όπως κι ένα που λειτουργεί ως Sniper Crossbow. Έχει κι άλλα, αλλά καλό είναι να υπάρχει και το στοιχείο της έκπληξης για το τι έχουν σκαρφιστεί ξανά τα μυαλά που μας δώσανε το αδικημένο από τους πάντες Sunset Overdrive (για το Θεό, παίξτε το. Βγάλτο στα Windows ρε MS). Το σενάριο σε αρμονία με τα ύψιστης ποιότητας cutscenes βγάζει επιτέλους ένα νόημα. Όχι ότι δεν έβγαζε στα προηγούμενα, αλλά κάπου είχε χαθεί η μπάλα. Ωραίο πράγμα να βλέπεις όλους τους καλογραμμένους διαλόγους και το αιθέριο, διακριτικό και σχεδόν υποδόριο χιούμορ της Insomniac να μπαίνουν σε μια σειρά. Οι ερμηνείες έχουν γίνει από τους ηθοποιούς που ασχολήθηκαν με τα πιο πρόσφατα επεισόδια της σειράς (και σίγουρα την ταινία) και για καλή μας τύχη, τίποτα μα τίποτα δεν πάει στραβά.

Υπάρχει μία ένσταση σε ό,τι αφορά τη μουσική, που απέχει από εκείνο το funky groovy σύνολο του David Bergeaud, που ήταν και κατά ένα ποσοστό σήμα κατατεθέν. Όχι ότι τα πιο ορχηστικά και πολύπλοκα ενορχηστρωμένα κομμάτια χαλάνε τη διάθεση. Άλλωστε η σειρά έχει πάρει μία πιο επική μουσική κατεύθυνση εδώ και χρόνια, αλλά θα ήταν μια καλή ευκαιρία να ξανακούσουμε απαράλλαχτο το κλασικό θέμα της Metropolis στον Kerwan.

Ratchet and Clank PS4 image 05

Πριν πάμε στα γραφικά του παιχνιδιού, δύο παρατηρήσεις. Η πρώτη είναι σχετική με τους αγώνες hoverboard, που παραμένουν άδικοι και εκνευριστικοί, με τον αντίπαλο να κερδίζει στο τελευταίο δέκατο του δευτερολέπτου στο Gold Cup σε Hard Challenge mode. H δεύτερη έχει να κάνει με τα καταπληκτικά sections, στα οποία ο παίκτης παίζει space combat sim με το σκάφος του Ratchet και τα οποία θα έπρεπε να είναι περισσότερα και μεγαλύτερα σε διάρκεια, καθώς λειτουργούν άψογα. Και τώρα πάμε στα γραφικά που λέγαμε, και που είναι από τα ομορφότερα πράγματα που έχουν δει τα μάτια μας. Συνυπολογίζοντας τον πανικό στην οθόνη, το αποτέλεσμα είναι ένα τεχνολογικό επίτευγμα και ένα καλλιτεχνικό και αισθητικό αριστούργημα.

Δύσκολα περιγράφεται η χρωματιστή σκηνή όπου χιλιάδες πράγματα κινούνται, εκτοξεύονται, ανεβαίνουν, πέφτουν, τινάζονται στην οθόνη μας κι ένα Mech Tank χορεύει disco. Ε μα, δεν τα βλέπεις κάθε μέρα αυτά. Το replayability υπάρχει στο R&C, όπως πάντα άλλωστε, για την απόκτηση όλων των όπλων, την πλήρη αναβάθμισή τους και το ξεκλείδωμα όλων των collectibles, που οδηγούν σε δεκάδες επιλογές για skins, screen filters κτλ. To βασικό είναι ότι το replayability του R&C είναι φυσιολογικό, διότι ο παίκτης δύσκολα το αφήνει από τα χέρια του. Τόσο απλά.

Ratchet and Clank PS4 image 06

Και το R&C και η Insomniac είναι από τις σπάνιες πλέον εκείνες περιπτώσεις, όπου και μόνο το λογότυπό τους χαράζουν ένα χαμόγελο στα χείλη μας. Το R&C δεν είναι το καλύτερο R&C, γιατί κυρίως περιορίζεται από το γεγονός ότι πατάει στο πρώτο παιχνίδι της σειράς, με τους περιορισμούς που εκείνο αντιμετώπιζε λόγω τεχνολογίας και ουχί έλλειψης φαντασίας. Παρόλα αυτά, έρχεται σαν η ιδανική μίξη των πιο αγαπημένων ιδεών σε αυτή τη μεγάλη σειρά που και εργολαβίες είχε, και ατυχείς στιγμές και αδιάφορα spin offs. Αυτό όμως που σίγουρα είχε πάντα ήταν μεράκι, αγάπη και υγιή πρόθεση να χαρίσει χαμόγελα. Με αυτό το χαμόγελο χαραγμένο, και ένεκα των χιλιάδων υπέροχων στιγμών που η σειρά μας έχει χαρίσει, το R & C παίρνει από καρδιάς ένα "10".


Διαβάστε επίσης

ratchet nexus pack          Sunset Overdrive packshot          ratchet trilogy vita packshot


Τσέκαρε το βίντεο

Θετικά

  • Groovitron Baby!

Αρνητικά

  • Οι original περιοχές μοιάζουν ελαφρώς μικρές και περιορισμένες.
  • Γενικά το παιχνίδι είναι λίγο μικρό, αλλά αυτό θα λέγαμε ακόμα κι αν διαρκούσε 30 ώρες, έτσι δεν είναι;

Βαθμολογία

O Σάββας δεν παίζει videogames από τότε που θυμάται τον εαυτό του. Δεν ξέρει πως είναι από κοντά ένα NES πόσο μάλλον ένα SNES. Παρόλα αυτά καταφέρνει και ανέχεται τον εαυτό του ως gamer και που και που, μεταξύ Heavy Metal και Χέβι Μέταλ, παίζει και κανένα παιχνίδι. Επίσης είναι ερωτευμένος με τη Liara T’soni και θα ήθελε κάποια στιγμή να μετακομίσει σε μία καλύβα κοντά στη Firelink Shrine, ένα τσιγάρο δρόμο από τις Κατακόμβες αν και δεν καπνίζει.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Το Bless Unleashed έρχεται στο PlayStation 4
"Σπάει" η αποκλειστικότητα του Xbox One για το MMORPG της Bandai Namco.
Έρχεται retail έκδοση του Fahrenheit στο PlayStation 4
Με την ευκαιρία των εορτασμών της 15ης επετείου του παιχνιδιού.
Tο μεγαλύτερο project στην ιστορία της FromSoftware θα είναι το Elden Ring
Και διερευνήσεις για κοινά στοιχεία με το Game of Thrones.
Το Doom Eternal έρχεται στο Xbox Game Pass
Στις αρχές του επόμενου μήνα.
Νέο trailer για το Dragon Quest XI S - Definitive Edition
Καθώς το παιχνίδι ξεπέρασε τα 6 εκατομμύρια αντίτυπα σε πωλήσεις.
Νέο trailer για το NieR Replicant ver.1.22474487139
Μαζί με επιβεβαίωση της ημερομηνίας διάθεσης.
Έτοιμο το επόμενο expansion του Nioh 2
Με διάθεση στα μέσα Οκτωβρίου.
Nexomon: Extinction - Review
Pokémon στη θέση των Pokémon.
Νωρίτερα η διάθεση του Remothered: Broken Porcelain
Επτά μέρες νωρίτερα η επίσκεψή μας στο Ashmann Inn.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Comments (34)

This comment was minimized by the moderator on the site

Χαχαχα.... 10 τι άλλο... Σε τέτοια games αξίζει φυσικά αυτό το νούμερο... Αυτό και τα sly τα παιχνίδια της παιδικής μου ηλικίας... Με κλειστά μάτια η αγορά του....

This comment was minimized by the moderator on the site

Βούρκωσαν τα μάτια μου από το πόσο όμορφο δείχνει. Κάτι τέτοιο φανταζόμουν για την τρέχουσα γενιά (επερχόμενη τότε)όταν είδα για πρώτη φορά το trailer του Knack, αλλά μας προέκυψε πατάτα. Κάπως έτσι το είχα φτιάξει στο μυαλό μου, ότι θα έχουμε αναβίωση αυτών των 3D platformers της PS2 εποχής με γραφικά επιπέδου Pixar. Μακάρι να δούμε κι άλλα τέτοια παιχνίδια, καινούργια όμως. Μην περιμένουμε...

Βούρκωσαν τα μάτια μου από το πόσο όμορφο δείχνει. Κάτι τέτοιο φανταζόμουν για την τρέχουσα γενιά (επερχόμενη τότε)όταν είδα για πρώτη φορά το trailer του Knack, αλλά μας προέκυψε πατάτα. Κάπως έτσι το είχα φτιάξει στο μυαλό μου, ότι θα έχουμε αναβίωση αυτών των 3D platformers της PS2 εποχής με γραφικά επιπέδου Pixar. Μακάρι να δούμε κι άλλα τέτοια παιχνίδια, καινούργια όμως. Μην περιμένουμε παιχνίδια 10+ χρόνων να βγάλουν τα κάστανα από την φωτιά.
Υ.Γ. Αυτό το δεκάρι στη βαθμολογία, παιζόταν με απόδοση 1,01 στο στοίχημα.

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

Έχει γίνει το pre order εδώ και καιρό, τώρα άπλα μετράμε τις μέρες

This comment was minimized by the moderator on the site

TO ΘΕΛΩΩΩΩ γιατι να περιμενουμ μεχρι τις 20

This comment was minimized by the moderator on the site

Ορίστε εσείς που γκρινιάζετε ότι τα remaster δεν έχουν νόημα και αγοραστική σημασία.
Ότι πρέπει για αυτόν εδώ το γερόλυκο που ουδέποτε έπαιξε παιχνίδι της σειράς (στερνή μου γνώση να σε είχα πάντα) και απο τη στιγμή που ανακοινώθηκε η αναβίωση το περιμένει με περισσή ανυπομονησία...!

This comment was minimized by the moderator on the site

τα έχουμε πει 100 φορες, μη με αναγκάζεις να επαναλαμβάνω πως ειμαστε off topic. αν θελεις συζήτηση αυτή, στο forum.

This comment was minimized by the moderator on the site

Δίκιο έχεις, συγνώμη.

This comment was minimized by the moderator on the site

Επίσης δεν έχω παίξει κανένα της σειράς όποτε θα αγοραστεί και θα παιχτεί λείαν συντόμως!

This comment was minimized by the moderator on the site

Πολύ καλο το review,απλα στη θεση σου Σαββα θα επισημανα δυο εξω-game-ικους παραγοντες οι οποιοι ανεβαζουν το παιχνιδι αθελα τους,ακομη περισσοτερο στα ματια μου: 1)Η τιμη του. 2) Η ευχαριστη ανασα δροσιας σε καιρους που τα κλωνοποιημενα μεταξυ τους Αμερικανικα shooters, εχoυν ανεβασει τοσο την σταθμη της μετριοτητας και της πολεμικης, δευτερης διαλογης (κατα κυριο λογο) Ηοlywood-ιανης...

Πολύ καλο το review,απλα στη θεση σου Σαββα θα επισημανα δυο εξω-game-ικους παραγοντες οι οποιοι ανεβαζουν το παιχνιδι αθελα τους,ακομη περισσοτερο στα ματια μου: 1)Η τιμη του. 2) Η ευχαριστη ανασα δροσιας σε καιρους που τα κλωνοποιημενα μεταξυ τους Αμερικανικα shooters, εχoυν ανεβασει τοσο την σταθμη της μετριοτητας και της πολεμικης, δευτερης διαλογης (κατα κυριο λογο) Ηοlywood-ιανης σοβαροφανειας,που απειλει να μας πνιξει....

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

Για το πρώτο, δεν έκανα αναφορά διότι και full price το παιχνίδι θα άξιζε τα λεφτά του.
Για το δεύτερο, νομίζω ο πρόλογος είναι επαρκής.

This comment was minimized by the moderator on the site

Θυμαμαι ποσο λιωσιμο τα ειχα ριξει στο ps2,τρομερες εποχες και πανεμορφα γραφικα,μαζι με το DS3 θα την βγαλουμε μεχρι το καλοκαιρι

This comment was minimized by the moderator on the site

Πιστεύω είναι λίγο άδικη και αυστηρή η βαθμολογία.Αν δεν αξίζει το game of the milenium 12/10 τουλάχιστον ποιό αξίζει...
ΥΓ1 κάτι λιγότερο από 8 μέρες.
ΥΓ2 Αν γνωρίζει κάποιος ποιά μέρα θα στείλει η Sony τα αντίτυπα στα καταστήματα για να περάσω καμιά τυχαία βόλτα ας στείλει κανά pm

This comment was minimized by the moderator on the site

Δεν εχω ασχοληθεί με την σειρά, αλλα σύμφωνα με το review του σαββα και το οτι εχω παιξει την παιχνιδαρα που λεγετε sunset overdrive δεν χάνεται!

This comment was minimized by the moderator on the site

Ήδη σε retail το βρίσκει κανείς κοντά στα 30 ευρώ... όποιος δεν το αγοράσει καλύτερα να κόψει το άθλημα :P.... πόσο μάλλον όταν στην τωρινή γενιά έχουμε κατακλυστεί από open world map cleaners και RPG.

Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 4 χρόνια από DJTaurus DJTaurus
This comment was minimized by the moderator on the site

ειναι το επομενο στη λιστα και απο τα σπανια παιχνιδια που κυνηγω πλατινα

This comment was minimized by the moderator on the site

Toσο καιρο ζηλευα τους κατοχους του One για το SO αλλα επιτελους εχουμε και εμεις κατι στο ειδος!
Ενα ΠΑΙΧΝΙΔΙ οπως τα παλια που βαζες το CD και χανοσουνα. Με τι πρωτη ευκαιρια θα αγοραστει γιατι θελω να δω τον χαμο με τα γραναζια στην οθονη μου!

This comment was minimized by the moderator on the site

Πόσο μας έχουν λείψει τέτοια παιχνίδια!

This comment was minimized by the moderator on the site

χαιρομαι που βγήκε τοσο καλό. ναι, αγαπάμε insomniac αλλά ήταν τόσο καιρό στη παραγωγή που το φοβόμουν.
δοκιμή με τη πρώτη ευκαιρία που έχω όρεξη για τέτοιο game!

This comment was minimized by the moderator on the site

παιχνιδαρα!!!!!οποιος δε το παρει ειναι για κλωτσιες

This comment was minimized by the moderator on the site

Έ παραφέρεσαι. Δεν γίνετε να αρέσουν όλα σε όλους!

This comment was minimized by the moderator on the site

Τι έκανε λέει!;;

http://www.ceip-nsangeles.com/decarga/_Africa_tale_book/to%20kick.jpg
http://www.strangesports.com/images/content/131547.jpg
http://4.bp.blogspot.com/_4m3748bOuuQ/TDSfleB8bRI/AAAAAAAAHoM/t8Yj4OQhUio/s1600/holanda.jpg

This comment was minimized by the moderator on the site

Αχαχαχαχαχαχα!!!!!!!!

There are no comments posted here yet
Φόρτωση Περισσότερων