Jibanyan…διαλέγω εσένα!

"Yokai". Η λέξη αυτή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιαπωνική πραγματικότητα. Για τους Ιάπωνες, τα Yokai είναι πνεύματα, τα οποία επηρεάζουν την καθημερινότητά μας και όχι πάντοτε με τον καλύτερο τρόπο. Τα Yokai μπορούν να προκαλέσουν μικροατυχήματα, ακούσιες αλλαγές στη συμπεριφορά των ανθρώπων ή ακόμα και πιο σοβαρά προβλήματα. Οπότε, είναι απορίας άξιο γιατί ένας τίτλος με αυτό το όνομα αποτελεί ήδη μια επιτυχημένη σειρά στην Ιαπωνία (με αρκετές συνέχειες) και φιλοδοξεί να κατακτήσει και τη Δύση, αρχής γενομένης στην Αμερική, όπου το παιχνίδι κυκλοφορεί εδώ και καιρό.

Υπάρχουν δύο απαντήσεις σε αυτό. Η πρώτη ακούει στο όνομα "Level-5". Είναι η εταιρεία που μας έδωσε σειρές τίτλων όπως τα Ni no Kuni και Professor Layton, τίτλοι που ξεχώρισαν τόσο λόγω του εικαστικού όσο και του γενικότερης ποιότητας του gameplay. Και φυσικά, το ίδιο ισχύει και για το Yokai Watch. Από το πρώτο εισαγωγικό βίντεο μπορεί ο κάθε παίκτης να «μυριστεί» την εταιρεία και τη δουλειά που έχουν ρίξει τα άτομα που εργάζονται για εκείνη, στο πρώτο παιχνίδι μιας σειράς που «ήρθε για να μείνει», ενώ το ίδιο το παιχνίδι αποπνέει αυτόν τον αέρα ποιότητας. Η δεύτερη απάντηση ακούει στο όνομα "Pokémon”. Θα μπορούσε κανείς να πει πως η σειρά Yokai Watch είναι η αντιπρόταση της Level-5 στο ντόρο που σηκώνει μόνο και μόνο η αναφορά στα τερατάκια τσέπης της Game Freak. Επομένως, εκ πρώτης όψεως, το παιχνίδι έχει τις απαραίτητες περγαμηνές για να θεωρηθεί αρκετά καλό. Η αλήθεια, όμως, βρίσκεται κάπου στη μέση.

yokai watch image 08

Η περιπέτεια ξεκινάει όταν ο ήρωας του παιχνιδιού (το φύλο του οποίου μπορεί να επιλεχθεί από την αρχή) αναλαμβάνει να μαζέψει κάποια έντομα ως μέρος μιας σχολικής εργασίας. Καθώς περιπλανιέται στο δάσος, εντοπίζει ένα μυστηριώδες αντικείμενο, το οποίο και του δίνει πρόσβαση στο Yokai Watch, ένα ειδικό ρολόι που του επιτρέπει να εντοπίζει τα διάφορα, αόρατα Yokai που περιπλανώνται στον κόσμο, από τα πιο αδύναμα μέχρι τα πιο δυνατά. Έτσι, ξεκινά να έρχεται σε επαφή με διάφορα Yokai στα πλαίσια αποστολών, η διάρκεια και το ύφος των οποίων θυμίζουν πολύ τηλεοπτικά επεισόδια. Η αφήγηση, λοιπόν, αρκετά συχνά είναι της μορφής "δίνω στον πρωταγωνιστή μια αποστολή, την εκπληρώνει, στο τέλος αντιμετωπίζει και ένα boss, νικάει και τέλος καλό, όλα καλά." –κάτι που θα ξενίσει αρκετούς.

Ακόμα και έτσι, όμως, οι παίκτες δεν χρειάζεται να ανησυχούν ιδιαίτερα για τη διάρκεια του παιχνιδιού, καθώς οι αποστολές είναι αρκετές, ενώ υπάρχουν πάντα και οι δευτερεύουσες αποστολές, οι οποίες σε συνδυασμό με τις "χάρες" (Favors) αυξάνουν αρκετά σημαντικά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Οι υποψήφιοι παίκτες, όμως, πρέπει να έχουν στα υπόψιν ότι η επιτυχής ολοκλήρωση των αποστολών δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Ο χάρτης δεν κρύβει πάντα στοιχεία που βοηθούν στην ολοκλήρωσή τους, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστεί αρκετό «ψάξιμο» για τον εντοπισμό των επόμενων βημάτων.

yokai watch image 02

Η δράση του παιχνιδιού εκτυλίσσεται σε μια πόλη, η οποία χωρίζεται σε πολλά επιμέρους τμήματα. Η επαφή του παίκτη με τον κόσμο του παιχνιδιού είναι θετική από την πρώτη στιγμή και δίνει την αίσθηση μιας ζωντανής πόλης. Φυσικά, πρόκειται για μια πόλη που υπόκειται στα στάνταρ των περισσότερων RPG παιχνιδιών. Ωστόσο, κατά την περιπλάνησή του ο παίκτης θα δει οχήματα να κυκλοφορούν στο δρόμο, ενώ ακόμα θα χρειαστεί να υπακούσει και στον κώδικα οδικής κυκλοφορίας! Αυτό σημαίνει πως, πριν διασχίσει το δρόμο, πρέπει να πατήσει το ειδικό κουμπί για να ανάψει το φανάρι των πεζών. Αν το πράξει σωστά, ακούγεται ένας χαρακτηριστικός ήχος.

Φυσικά, υπάρχει και η επιλογή του να παρακούσει κανείς τον κανόνα, αλλά όλες οι παραβάσεις των κανόνων μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες. Η γενικότερη εικόνα εντυπωσιάζει, καθώς θυμίζουμε πως ο τίτλος κυκλοφορεί σε φορητό σύστημα και πως τέτοια χαρακτηριστικά δεν εμφανίζονται συχνά σε τίτλους φορητών, ενώ όσον αφορά στο 3D εφέ του παιχνιδιού, μπορούμε να πούμε ότι λειτουργεί απροβλημάτιστα, δίνοντας το απαραίτητο βάθος, ενώ υπάρχουν σημεία που προσφέρουν και το “screen-jumping” εφέ . Όταν, μάλιστα, μπαίνουμε στα ειδικά περιβάλλοντα εντοπισμού των Yokai, η καθαρότητα και η ευκρίνειά τους μπορεί να ξαφνιάσει ευχάριστα τον παίκτη, που ξεχνάει ότι παίζει σε φορητό.

yokai watch image 03

Στο πλαίσιο όμως αυτής της ευχάριστης εξερεύνησης ενός οπτικά όμορφου κόσμου, προστίθεται ένα μεγάλο αρνητικό. Ο ήρωας, καθώς τρέχει εξερευνώντας την πόλη, εμφανίζει σημάδια... κόπωσης, η οποία εκδηλώνεται μέσω μιας ειδικής μπάρας. Όταν η μπάρα εξαφανίσει το τελευταίο κόκκινο τετράγωνο, ο ήρωας κουράζεται και χρειάζεται λίγα δευτερόλεπτα να συνέλθει. Αυτό, όμως, μπορεί να γίνει αρκετά εκνευριστικό στη κανονική ροή του παιχνιδιού και... μοιραίο σε κάποια συγκεκριμένα σημεία της περιπέτειας, όπου ο ήρωας πρακτικά πρέπει να τρέξει για τη ζωή του!

Και, αν κάποιοι το θεωρήσουν ως στοιχείο αληθοφάνειας, που μερικές φορές απαιτείται από ένα RPG, το επιχείρημα αυτό αντικρούεται από την ύπαρξη του ποδηλάτου, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί όλη την ώρα, ακόμα και σε ανηφορική οδήγηση, χωρίς να κουράσει τον ήρωα. Αυτός ο περιορισμός στο τρέξιμο είναι σίγουρα αρκετά αρνητικός, κάτι που απ’ ότι φαίνεται ισχύει και στα επόμενα παιχνίδια της σειράς.


Διαβάστε επίσης

bravely default pack        Digimon Story Cyber Sleuth boxshot       Pokemon X Y


 


Δεν είναι, όμως, η περιπλάνηση σε έναν ζωντανό κόσμο που θα πείσει έναν υποψήφιο παίκτη να ασχοληθεί μαζί του. Εδώ έρχεται και ο συσχετισμός του παιχνιδιού με τα πασίγνωστα Pokémon. Ο πυρήνας του παιχνιδιού απαιτεί από τον παίκτη να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα Yokai γίνεται, τα οποία και θα χρειαστεί στις μελλοντικές του μάχες. Ωστόσο, εδώ δεν ισχύει η λογική του “Gotta catch’em all”. Αν και υπάρχουν πάνω από 150 Yokai να συλλέξει κανείς, το να τα συγκεντρώσει όλα δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Όχι, δεν χρησιμοποιούμε μπάλες ή σφαίρες ή κάτι αντίστοιχο.

Ο τρόπος με τον οποίο μπορεί ο παίκτης να μεγαλώσει τη συλλογή του είναι μέσω ενός συστήματος φιλίας. Κατά τη διάρκεια της μάχης ο παίκτης μπορεί να δώσει ένα φαγώσιμο αντικείμενο στο Yokai που επιθυμεί να προσθέσει στην ομάδα του. Κάθε φαγώσιμο αντικείμενο έχει ένα συγκεκριμένο δείκτη, που δηλώνει πόσο πιθανό είναι ένα αντίπαλο Yokai να «αισθανθεί» φιλικά αισθήματα προς τον παίκτη και, εν τέλει, να του ζητήσει να γίνουν φίλοι, κάτι που σημαίνει πως το Yokai αυτό είναι θα διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή. Δεν αρκεί, όμως, αυτό. Μπορεί ένα τρόφιμο να δίνει πολλές πιθανότητες στο αντίπαλο Yokai να γίνει φίλος με τον παίκτη, αλλά όλα τα Yokai έχουν και διατροφικές προτιμήσεις, κάτι που επίσης σημαίνει ότι ένα τέτοιο τρόφιμο, η γεύση του οποίου μπορεί να είναι δυσάρεστη για το Yokai που θέλουμε να συλλέξουμε, θα λειτουργήσει εντελώς αντίθετα από αυτό που περιμένουμε.

yokai watch image 04

Φυσικά, το ίδιο συμβαίνει και αντίστροφα. Αυτό σημαίνει πως ο παίκτης θα δώσει πολλές μάχες και θα πειραματιστεί αρκετά έτσι ώστε να μπορεί να γίνει φίλος με όλα τα πλάσματα του παιχνιδιού και, εν τέλει, να ολοκληρώσει το Yokai Medallium, τη βιβλιοθήκη δηλαδή των Yokai. Αυτό είναι και ένα από τα αρνητικά σημεία του παιχνιδιού. Το σύστημα φιλίας λειτουργεί πολύ τυχαία. Ο παίκτης μπορεί να τύχει να γίνει φίλος με κάποια πνεύματα, ολοκληρώνοντας απλά μια μάχη, χωρίς να χρειαστεί να κάνει κάτι συγκεκριμένο, ενώ μπορεί να τύχει να επιμένει με διάφορες στρατηγικές απόκτησης ενός πλάσματος, οι οποίες ενδεχομένως να μη λειτουργήσουν.

Αυτό δεν θα αποτελέσει πρόβλημα για τον παίκτη ο οποίος απλά επιθυμεί να τερματίσει την ιστορία, αλλά θα εκνευρίσει αυτούς που θέλουν να ολοκληρώσουν πλήρως το παιχνίδι, ειδικά όταν η ολοκλήρωση κάποιων δευτερευουσών αποστολών απαιτούν την ύπαρξη συγκεκριμένων πλασμάτων στην ομάδα, κάτι που σημαίνει πως χρειάζεται να αφιερωθεί αρκετός χρόνος από τον κάθε παίκτη για αυτό το σκοπό. Ως καθαρόαιμο RPG παιχνίδι, το Yokai Watch δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει το βασικότερο χαρακτηριστικό αυτής της κατηγορίας: την απόκτηση εμπειρίας. Αυτό γίνεται με δύο τρόπους: είτε κάνοντας χρήση ειδικών αντικειμένων εμπειρίας (exporbs), είτε απλά ρίχνοντας τα πνεύματά μας στη μάχη. Η μάχη είναι ένα παράξενο στοιχείο του παιχνιδιού, που είτε θα ενθουσιάσει τους παίκτες, είτε θα τους εκνευρίσει.

yokai watch image 09

Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά, ο παίκτης δεν ανακατεύεται ιδιαίτερα στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η μάχη, εκτός αν χρειαστεί να επέμβει σε ξεχωριστές περιπτώσεις. Τα Yokai επιτίθενται πάντα σε τριάδες, ενώ το σύστημα εναλλαγής των πνευμάτων θυμίζει έναν τροχό. Γυρνώντας τον τροχό, ένα ή περισσότερα Yokai μετακινούνται, δίνοντας τη θέση τους σε κάποιο από τα υπόλοιπα τρία πνεύματα που βρίσκονται στην αναμονή, καθώς ο παίκτης μπορεί να έχει μέχρι 6 Yokai στην ομάδα του. Αν τα Yokai που παρατάσσονται μαζί στις τριάδες ανήκουν στην ίδια κατηγορία (για παράδειγμα, την κατηγορία Charming), μπορεί να ενεργοποιήσουν αυτόματα μια επίδραση που θα τα ωφελήσει στη μάχη.

Όμως, δεν είναι φρόνιμο να αλλάζουμε τα Yokai κατά τη διάρκεια της μάχης, παρά μόνον όταν υπάρχει σοβαρός λόγος να γίνει αυτό, όπως για παράδειγμα όταν υπάρχει κίνδυνος για ένα Yokai να λιποθυμήσει ή να επηρεαστεί αρνητικά από την ενέργεια κάποιου άλλου πλάσματος. Το επόμενο σημείο όπου ο παίκτης έχει τον έλεγχο είναι κατά τη διαδικασία σημαδέματος (targeting). Στις κανονικές μάχες, μπορούμε να στρέψουμε την προσοχή των Yokai σε ένα συγκεκριμένο πνεύμα, ενώ εκεί που αυτό το σύστημα βοηθάει πραγματικά είναι κατά τη διάρκεια των boss battles, όπου οι επιθέσεις των Yokai πρέπει να επικεντρωθούν στα αδύναμα σημεία του αντιπάλου.

yokai watch image 06

Τέλος, ο παίκτης μέσω σύντομων mini-games, μπορεί να ελευθερώσει τις ειδικές επιθέσεις των Yokai που ελέγχει ή να τα θεραπεύσει από την αρνητική ενέργεια των αντιπάλων. Ως εδώ, όμως. Δεν μπορεί να επιλέξει την επίθεση που κάνουν τα Yokai, ούτε μπορεί να επηρεάσει την τακτική που θα ακολουθήσουν. Τα Yokai, ανάλογα με τη φύση και τις ικανότητές τους, αλλάζουν και τη συμπεριφορά τους στη μάχη. Κάποια θα τα δίνουν όλα στη μάχη, κάποια θα προτιμούν να κάνουν άμυνα αντί να μάχονται, κάποια άλλα θα θεραπεύονται από μόνα τους ενώ κάποια άλλα απλά θα... λουφάρουν, αρνούμενα να κάνουν το οτιδήποτε.

Παρόλο που ο παίκτης εκτός της μάχης μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά τους, κάνοντας χρήση συγκεκριμένων αντικειμένων, εν τούτοις δεν επηρεάζεται αξιόλογα η συμπεριφορά τους, με αποτέλεσμα κάποιες φορές η μάχη να παίρνει δραματική τροπή, ενώ το χειρότερο είναι ότι ο παίκτης, πέρα από το να προσφέρει κάποια θεραπευτικά αντικείμενα (κάτι που δεν γίνεται απεριόριστα) δεν μπορεί να κάνει τίποτα περισσότερο από το να εκλιπαρεί ενδόμυχα για την αισιόδοξη έκβαση της μάχης.


Διαβάστε επίσης

bravely default pack        Digimon Story Cyber Sleuth boxshot       Pokemon X YΑυτό, όμως, είναι και το τελευταίο (μεγάλο) αρνητικό του παιχνιδιού. Με την επιτυχή έκβαση της μάχης, τα Yokai παίρνουν εμπειρία. Η εμπειρία τα βοηθάει στο να ανέβουν επίπεδο και στο να βελτιώσουν τα stat τους, κάτι που μπορεί να συμβεί και χωρίς την αλλαγή επιπέδου. Όταν φτάσουν στο κατάλληλο επίπεδο, κάποια εξελίσσονται. Όπως ακριβώς συμβαίνει και στα Pokémon, η εξέλιξη αλλάζει ελαφρά την εμφάνισή τους και τα κάνει δυνατότερα. Ωστόσο, υπάρχει και άλλος τρόπος εξέλιξης, που δεν έχει να κάνει με την εμπειρία. Αυτή η μορφή εξέλιξης μπορεί να επιτευχθεί μέσω της ένωσης (fusion), όπως πάνω-κάτω ισχύει και με τα παιχνίδια της σειράς Shin Megami Tensei και Persona.

Σε ένα ειδικό μέρος, ένας NPC μπορεί να ενώσει δύο πνεύματα σε ένα, κάτι που οδηγεί στην εξέλιξη του ενός σε μια πιο δυνατότερη μορφή. Επίσης, ένωση μπορεί να επιτευχθεί ανάμεσα σε ένα Yokai και κάποιο αντικείμενο που έχουμε ήδη συλλέξει, κάτι που σημαίνει πως ένα αντικείμενο που έχουμε στο inventory και που θέλουμε να το πουλήσουμε γιατί φαίνεται άχρηστο, ίσως να έχει κάποια χρησιμότητα τελικά και σίγουρα αυξάνει περισσότερο το ενδιαφέρον της εξερεύνησης και ανακάλυψης όλων των πιθανών τρόπων εξέλιξης των πνευμάτων. Η εξέλιξη, άλλωστε, είναι και ένας τρόπος γρηγορότερης ολοκλήρωσης του Yokai Medallium, επομένως αξίζει ο παίκτης να επενδύσει χρόνο και προσπάθεια στο να ανακαλύψει κάθε πιθανό τρόπο με τον οποίο τα Yokai εξελίσσονται.

yokai watch image 07

Εν τέλει, το μόνο που μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας είναι πως το Yokai Watch είναι ένα ενδιαφέρον παιχνίδι για τη φορητή κονσόλα της Nintendo. Δεν αγγίζει εντελώς την ποιότητα των Pokémon RPG τίτλων, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ένα κακό παιχνίδι. Ίσως, μάλιστα, η ίδια η Game Freak να μπορούσε να πάρει μαθήματα από την Level-5 όσον αφορά στο σχεδιασμό του κόσμου ή και των πλασμάτων που συνοδεύουν τα παιχνίδια.

Υπάρχει αρκετό υλικό και περιεχόμενο που θα ικανοποιήσει σίγουρα μια μεγάλη μερίδα των παικτών που θα ασχοληθούν μαζί του και εν μέρει δικαιολογεί τη φρενίτιδα που προκάλεσε στην Ιαπωνία και την επιτυχία που γνωρίζει στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Μένει να δούμε αν θα τα πάει το ίδιο καλά στην ευρωπαϊκή επικράτεια. Αλλά ένα είναι το σίγουρο: Η σειρά Yokai Watch έχει σίγουρα μέλλον. Ο παραλληλισμός με τα Pokémon είναι αναπόφευκτος, αλλά είναι ολοφάνερο πως η Level-5 κάνει το καλύτερο δυνατό να κινηθεί στα δικά της μονοπάτια. Αν, μάλιστα, γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις από τη δημιουργό, η σειρά θα αποτελεί ένα δυνατό χαρτί για όλα τα συστήματα που θα ανακοινώνεται για κυκλοφορία.


Διαβάστε επίσης

bravely default pack        Digimon Story Cyber Sleuth boxshot       Pokemon X Y


Τσέκαρε το βίντεο

Θετικά

  • Ικανοποιητική διάρκεια και περιεχόμενο.
  • Ένας υπέροχος, αληθοφανής κόσμος για RPG φορητού.
  • Ωραία γραφικά σε σημεία και ικανοποιητικό 3D εφέ.
  • Το σύστημα εξέλιξης.
  • Εύκολο σύστημα μάχης...

Αρνητικά

  • ...που όμως μπορεί εύκολα να απογοητεύσει "σκληροπυρηνικούς" RPG παίκτες.
  • Το σύστημα της κούρασης δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση.
  • Το σύστημα φιλίας δεν λειτουργεί πάντα όπως πρέπει.

Βαθμολογία

Όλα ξεκινάνε ένα βράδυ Χριστουγέννων όπου αποκτώ το πρώτο μου Game Boy και γίνομαι αυτόματα (χωρίς να το ξέρω τότε) οπαδός της Nintendo. Ακολουθεί μια κονσόλα PlayStation (σε λίγο μεγαλύτερη ηλικία) και από τότε η δεσποινίδα Croft εισβάλει στη ζωή μου. Έκτοτε, τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει πολύ. Παραμένω φανατικός οπαδός των φορητών και των 3rd person Action Adventures (Tomb Raider! Prince of Persia! Assassin’s Creed??) μόνο που προτιμώ να απολαμβάνω τίτλους στην οθόνη του PC (γιατί είμαι φαν και των RTS!). Από εκεί και πέρα δεν θα πω όχι σε ένα καλό βιβλίο, πολλές καλές σειρές, άπειρες καλές ταινίες και βόλτες με καλή παρέα.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Τέλος εποχής για το Nintendo 3DS
Συμπληρώνοντας περισσότερο από εννιά χρόνια στην αγορά.
Νέες πληροφορίες για το Pokemon Home
Απλές και premium λειτουργίες, επικοινωνία με Pokemon Bank και GO.
Τιμητική διάκριση για τον Shigeru Miyamoto
King of Nintendo, First of His Name κ.λπ.
Αλλαγή προτεραιοτήτων για την Game Freak
Προσπάθεια προώθησης των νέων ΙΡ της εταιρείας.
Kirby's Extra Epic Yarn
Μαζεύοντας τις κλωστές που ολοκληρώνουν μια ιστορική πορεία.
Yo-Kai Watch 3
Yokai με άρωμα Αμερικής.
Luigi's Mansion
Τρισδιάστατη, νοσταλγική επιστροφή.
Το Nintendo Switch ξεπέρασε σε πωλήσεις το GameCube
Δείτε ποιοι είναι οι πιο πετυχημένοι τίτλοι της κονσόλας.
Το μέλλον της σειράς Dragon Quest
Η αποδοχή της σειράς στη Δύση και σκέψεις για επόμενα παιχνίδια.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Comments (4)

This comment was minimized by the moderator on the site

Ωραίο Review Κώστα,εγώ αν και είχα ψηθεί για το game λόγω του anime ασχολήθηκα με το demo του και δυστυχώς η μάχη του δεν με ενθουσίασε καθόλου..ίσως σε κάποια άλλη φάση

This comment was minimized by the moderator on the site

Η αλήθεια είναι πως στο demo δεν μπορείς να καταλάβεις ακριβώς τι γίνεται με τη μάχη. Αυτό το βλέπεις αργότερα, όταν αρχίζεις και χτίζεις την ομάδα σου μαζεύοντας Yokai και εξετάζοντας τα Natures και Skills τους.

This comment was minimized by the moderator on the site

φαινεται πολυ ομορφο αλλά δεν έχω τη παραμικρή ιδέα για αυτή τη σειρά. αποσο έχει πάρει το αυτί μου ειναι το σύγχρονο pokemon/digimon;

This comment was minimized by the moderator on the site

Για Digimon δεν μπορώ να πω αρκετά...όσον αφορά στα Pokemon δανείζεται αρκετά στοιχεία, αλλά παράλληλα κρατάει και τις αποστάσεις του.

There are no comments posted here yet