(Ελληνικές) Υποβρύχιες περιπέτειες τσέπης.

Ανέκαθεν ο γράφων ήταν της άποψης ότι τα παιχνίδια που πρόκειται να γνωρίσουν πραγματική επιτυχία σε mobile συσκευές, είναι αυτά που εντάσσουν στο gameplay τους την αίσθηση της φυσικής. Αυτό συμβαίνει για έναν απλό λόγο -πέρα από τα όσα δίδαξε η μαζική και πέρα για πέρα απρόβλεπτη επιτυχία των Angry Birds. Εκεί που αναπόφευκτα η φύση των συσκευών και της αφής θέτει ορισμένα όρια και ένα «ταβάνι» για όλα τα παιχνίδια (ακούει κανείς από την Gameloft;) που θέλουν να μιμηθούν τις λεγόμενες "hardcore" εμπειρίες των κονσολών/pc, τα physics καταφέρνουν να ανανεώνουν κάθε φορά την εμπειρία, να αναζωογωνούν το gameplay και να τραβήξουν το μάτι του παίκτη από τα κακώς κείμενα και τους περιορισμούς της πλατφόρμας. Εκεί που, για παράδειγμα, η Gameloft βρίσκει τη λύση στο να βάζει δεκάδες εικονικά κουμπιά στην οθόνη, που ουδέποτε ήταν λειτουργικά και ουδέποτε θα είναι, σε αυτά τα παιχνίδια μια μικρή αλλαγή στην αφή φέρνει διαφορετικά αποτελέσμα επι της οθόνης κάθε φορά.

Κάτι τέτοιο φαίνεται να αντιλήφθηκε και η ελληνική Toka Loka Games, με το πιο πρόσφατο παιχνίδι της για iOS και Android συσκευές. Όχι, το Goo Saga δεν εντάσσεται στην κατηγορία των Angry Birds και ούτε είναι ένα ακριβώς physics based παιχνίδι. Αλλά είναι αυτή η λεπτομέρεια που απογειώνει την εμπειρία και ξεχωρίζει ένα μέτριο από ένα καλό παιχνίδι. Εδώ, ελέγχουμε μια άμορφη μάζα, τον Goo – όνομα και πράγμα.

goo saga image 01

Όταν ο δημιουργός του, ένας μυστήριος επιστήμονας στο βυθό του ωκεανού, εξαφανίζεται από το εργαστήριό του, ο Goo αποφασίζει να δραπετεύσει και να αναζητήσει απαντήσεις. Έχουμε να κάνουμε με ένα platformer, το οποίο βάζει τις σεναριακές βάσεις για να τραβήξει το ενδιαφέρον του παίκτη, χωρίς να είναι βέβαια αυτό το δυνατό του χαρτί. Το ατού του Goo είναι ότι, ως άμορφη μάζα, μπορεί να αλλάζει με μεγάλη ελαστικότητα το σχήμα του και να πλοηγείται ανάλογα με τις ανάγκες του στα επίπεδα.

Ο χειρισμός είναι ευχάριστος και απλοικός, όπως δηλαδή θα έπρεπε, με τον Goo -εκτός από κίνηση δεξιά και αριστερά- να μπορεί να κάνει άλματα και να πέφτει με δύναμη στο έδαφος. Η φυσικότητα στην κίνηση και στην αλληλεπίδρασή του με το περιβάλλον και τα αντικείμενα που συναντά είναι απολαυστική, και συνάμα απαραίτητη για τη λύση των Puzzles που θα συναντήσει ο παίκτης στην πορεία του. Η ποικιλία στο gameplay κρίνεται ικανοποιητική, καθώς υπάρχουν αρκετές προκλήσεις όπως επίσης και εχθροί. Αξίζει να αναφέρουμε ότι. ως platformer, είναι σημαντικό να είναι καλός και ευφάνταστος ο σχεδιασμός των περιβαλλόντων και των puzzles, και αυτό ακριβώς συμβαίνει στην περίπτωση του Goo Saga.

goo saga image 02

Η εξερεύνηση των επιπέδων έχει νόημα, υπάρχουν ενναλακτικές πορείες και κρυμμένα μυστικά, ενώ, όπως είναι καθιερωμένο, υπάρχουν κάποιες blobs (σταγόνες) διάσπαρτες, οι οποίες βοηθούν στην αναβάθμιση του Goo. Το “RPG” στοιχείο –αν μπορούμε να το αποκαλέσουμε έτσι- οι αναβαθμίσεις δηλαδή, κρατούν το ενδιαφέρον και δίνουν κίνητρο να αναζητήσουμε όλες τις σταγόνες και να ολοκληρώσουμε όλα τα modes. Μιλώντας για modes, η γενικότερη δομή είναι γνώριμη, καθώς κάθε επίπεδο έχει τα αντίστοιχα τρία αστεράκια ολοκλήρωσης, μόνο που εδώ είναι modes και έτσι, εκτός από το normal, υπάρχει και το survival αλλά και το time trial.

Αξίζει, τέλος, να αναφερθούμε και στον πολύπλοκο αλλά λεπτομερέστατο level editor που είναι ενσωματωμένος και δίνει τη δυνατότητα να παίξει κανείς επίπεδα της κοινότητας αλλά και να δημιουργήσει τα δικά του. Είναι μια χρήσιμη προσθήκη, ειδικά τη στιγμή που εμείς πιστεύουμε ότι παιχνίδι χρειαζόταν λίγα περισσότερα επίπεδα. Η οπτική απόδοση είναι πολύ όμορφη, με πλούσια χρωματική παλέτα και αίσθηση βάθους στα περιβάλλοντα, τα οποία παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία. Και σε συνδυασμό με την καλοδουλεμένη μουσική επένδυση, όλα αυτά καταφέρουν να χτίσουν την επιθυμητή ευχάριστη ατμόσφαιρα.

Το Goo Saga, λοιπόν, είναι μια κλασική περίπτωση παιχνιδιού που απογειώνεται από την ενσωμάτωση physics στο gameplay. Με διασκεδαστικό χειρισμό, ενδιαφέροντα puzzles και πλούσιο περιεχόμενο, είναι μια ελληνική προσπάθεια που μπορεί να κοστίζει λίγο περισσότερο από τα συνηθισμένα mobile παιχνίδια, αλλά πιστεύουμε ότι αξίζει το χρόνο και τα λεφτά που ζητάει.


Διαβάστε επίσης

Feist boxshot        klaus boxshot       Ori packshot       unravel boxshot


Τσέκαρε το βίντεο

Έκθεση εικόνων

View the embedded image gallery online at:
https://www.gameover.gr/reviews/33546-goo-saga#sigProIdba3289ba24

Θετικά

  • Ευχάριστος χειρισμός, πλούσιο περιεχόμενο.
  • Η ενσωμάτωση φυσικής στο gameplay και τα puzzles.
  • Ο λεπτομερέστατος Level Editor.

Αρνητικά

  • Περιστασιακά κολλήματα και απόκριση στην αφή.
  • Θα θέλαμε λίγα περισσότερα επίπεδα.

Βαθμολογία

Πραγματικό παιδί της γενιάς του '90, το όχι και τόσο μακρινό gaming ταξίδι του ξεκίνησε κάτι Χριστουγεννιάτικα πρωινά με γάλα κακάο και Crash Bandicoot στο PS One. Έκτοτε, συνεπής στις gaming "υποχρεώσεις" του πασχίζει να καλύψει το εύρος παλιών και νέων όχι μόνο παιχνιδιών, αλλά ταινιών, σειρών, βιβλίων και μουσικής και αναρωτιέται συνεχώς πως γίνεται να μην προλαβαίνει, ειδικά τώρα που είναι και φοιτητής. Μεταξύ άλλων, χόμπι του είναι ο αθλητισμός, ο κινηματογράφος και τα ταξίδια.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Απομάκρυνση της Nintendo από την αγορά mobile
Προσπάθεια για καλύτερη αξιοποίηση των IPs της και επιστροφή στις κονσόλες.
Η Codemasters απέκτησε τα δικαιώματα του WRC
Για τα πέντε επόμενα χρόνια.
Έρχεται το Final Fantasy Crystal Chronicles Remastered
Κοντά μας προς το τέλος του καλοκαιριού.
Πρώτο δείγμα gameplay από το NieR Re[in]carnation
Από το πλαίσιο των φετινών Famitsu Dengeki Game Awards.
Έφτασε τα 30 εκατομμύρια αντίτυπα το Terraria
Άκρως ικανοποιητικό νουμερο για indie τίτλο.
Νέες πληροφορίες για το Pokemon Home
Απλές και premium λειτουργίες, επικοινωνία με Pokemon Bank και GO.
Σε κατάσταση αναμονής η ανάπτυξη του The Elder Scrolls: Legends
Στον “πάγο” η διάθεσή του για τις κονσόλες.
Το Red Bull M.E.O. επιστρέφει για ακόμη μια φόρα
Ξεκίνησε η νέα σεζόν του μεγαλύτερου διεθνούς mobile gaming τουρνουά
Ρεκόρ πωλήσεων για το Call of Duty Mobile
Mε 100 εκ. downloads την πρώτη του εβδομάδα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Comments (3)

This comment was minimized by the moderator on the site

ενδιαφερον δείχνει, μπραβο που μια Ελληνικη εταιρεία έδωσε ένα ωραίο παιχνιδακι!

admin Admin
This comment was minimized by the moderator on the site

Καλά τα πάει το ελληνικό game development. Έχει δρόμο ακόμα, αλλά ευτυχώς υπάρχουν άνθρωποι που το παλεύουν.

This comment was minimized by the moderator on the site

Τόσο ωραίο ελληνικό App? Μπράβο ρε στα παιδιά! Καταπληκτικό και στα γραφικά απ'ότι είδα.

There are no comments posted here yet