Η επέλαση των ροζ μηχανών.

Kirby. Το δημιούργημα του Masahiro Sakurai και πνευματικό παιδί των Nintendo και HAL Laboratory, επιστρέφει πάνω στην ώρα για την καλοκαιρινή περίοδο, σε μια νέα περιπέτεια για το φορητό σύστημα της Nintendo. Μία περιπέτεια εύκολη και δροσερή, αλλά πάνω απ’ όλα διασκεδαστική – ό,τι πρέπει για όσους έχουν ασχοληθεί με τα πρώτα ταξίδια του ροδαλού ήρωα-σύννεφου με την ακόρεστη όρεξη από το 1992 (όταν ακόμα ήταν άσπρος) και για όσους διασκέδασαν με τις πιο πρόσφατες περιπέτειές του, τόσο στην οικιακή αλλά όσο και στη φορητή κονσόλα της εταιρείας του Κιότο. Το Kirby: Planet Robobot είναι μια διασκεδαστική προσθήκη στη σειρά, που έρχεται για να κρατήσει συντροφιά τους παίκτες το καλοκαίρι, πριν την έλευση νέων, πιο αναμενόμενων τίτλων.

Η πρώτη αίσθηση που πήραμε μόλις ξεκίνησε το παιχνίδι είναι ότι θυμίζει αρκετά το Kirby: Triple Deluxe, το πρώτο παιχνίδι της σειράς που κυκλοφόρησε για το Nintendo 3DS το 2014. Τώρα, σχεδόν δύο χρόνια μετά, η HAL Laboratory επιστρέφει με μια νέα περιπέτεια του Kirby, που βασίζεται πολύ στο προηγούμενο παιχνίδι ως προς τη χρήση της μηχανής γραφικών και του σχεδιασμού των επιπέδων, αλλά που τελικά είναι τόσο διαφορετικό ως προς το gameplay του, σε σημείο που καταφέρνει και διώχνει σχεδόν αμέσως και την πιο μικρή υποψία γκρίνιας. Οι άνθρωποι της HAL Laboratory καταφέρνουν να προσφέρουν κάτι νέο και – κυρίως – κρατάνε αναλλοίωτο το ύφος του και τη διασκέδαση που μπορεί να προσφέρει.

Kirby Robobot Screenshot 01

Η ιστορία ξεκινάει ένα ωραίο πρωινό, όταν η Dreamland δέχεται επίθεση από τις μηχανές και τα ρομπότ μιας εταιρείας, η οποία προσπαθεί να κατακτήσει τον κόσμο του Kirby. Με τον βασιλιά Dedede να έχει βγει εκτός μάχης προσωρινά, ο Kirby αναλαμβάνει να σώσει τον κόσμο του από τους εισβολείς. Έτσι, οι παίκτες θα ξεκινήσουν αμέσως την περιπλάνησή τους στα διάφορα επίπεδα του παιχνιδιού και θα ανακαλύψουν νέες δυνάμεις και νέους τρόπους αντιμετώπισης των εχθρών που παραμονεύουν σε κάθε βήμα. Ο κορμός του Kirby: Planet Robobot δεν έχει αλλάξει αρκετά σε σχέση με τους προκατόχους του. Το παιχνίδι παραμένει ένας κλασικός platform τίτλος, όπου ο παίκτης πρέπει να διασχίσει μια σειρά από επίπεδα/πίστες, να ανακαλύψει οτιδήποτε κρυμμένο υπάρχει που μπορεί να τον βοηθήσει στην περιπέτειά του και να φτάσει στον τερματισμό. Εκεί, συνήθως, θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει ένα boss (και λέμε συνήθως, γιατί η αναμέτρηση με το αφεντικό της πίστας μπορεί να προκύψει και πιο νωρίς) και με την επιτυχή κατάληξη της μάχης, ο ήρωας-σύννεφο θα μπορεί να προχωρήσει παρακάτω.

Το παιχνίδι, όπως και ο προκάτοχός του στη φορητή κονσόλα της Nintendo, κάνει χρήση της ικανότητας αντιγραφής (Copy Ability) του Kirby. Απορροφώντας κάποιον εχθρό, ο Kirby θα αποκτήσει μια ειδική ικανότητα, η οποία θα κάνει την εξέλιξη της περιπλάνησής του μια λίγο πιο εύκολη υπόθεση. Οι ικανότητες του Triple Deluxe επιστρέφουν αυτούσιες, αν και αυτή τη φορά γίνονται και μερικές νέες προσθήκες στο οπλοστάσιο των δυνατοτήτων του Kirby. Έτσι, κατά τη διάρκεια της πορείας μας θα συναντήσουμε τον Kirby που μπορεί να χρησιμοποιήσει ψυχικές δυνάμεις (ESP Kirby) ή τον γιατρό Kirby (Doctor Kirby).

Kirby Robobot Screenshot 02

Η ενσωμάτωση των amiibo δουλεύει εξαιρετικά σε αυτόν τον τίτλο. Έτσι, ακόμα και αν η εξεύρεση συγκεκριμένων εχθρών είναι λίγο δύσκολη, κάνοντας χρήση των κατάλληλων φιγούρων, ξεκλειδώνονται αυτόματα και οι επιθυμητές δυνάμεις. Για παράδειγμα, η χρήση του Link amiibo μάς δίνει πρόσβαση στην ικανότητα του ξίφους (Sword Kirby), ενώ η χρήση του Dr. Mario amiibo μάς δίνει πρόσβαση στην ικανότητα του γιατρού. Περισσότερες φιγούρες μπορεί να ξεκλειδώσουν περισσότερες ιδιότητες του Kirby, με μερικές από αυτές να είναι άκρως απολαυστικές. Και φυσικά, για όσους επιθυμούν να ολοκληρώσουν εντελώς τον τίτλο, θα χρειαστεί να κάνουν πολλές φορές backtracking για να εντοπίσουν εκείνη την κρυμμένη δυνατότητα, που θα τους βοηθήσει να προχωρήσουν και να εντοπίσουν κάθε κρυμμένο μυστικό.

Η πραγματική προσθήκη, όμως, είναι ένα μεγάλο ρομπότ, το οποίο και μπορεί να χρησιμοποιήσει ο Kirby για να περιηγηθεί σε συγκεκριμένα σημεία μιας πίστας ή και σε ολόκληρες πίστες. Το ρομπότ μπορεί να δανειστεί τόσο το χρώμα όσο και τις δυνάμεις του πρωταγωνιστή-χειριστή του. Έτσι, αν και το ρομπότ είναι μια πολύ δυνατή μηχανή από μόνο του και μπορεί να τα βάλει άνετα με μερικούς γιγαντιαίους αντίπαλους, με την απορρόφηση συγκεκριμένων εχθρών μπορεί να γίνει ακατανίκητο. Επιπλέον, το ρομπότ μπορεί να αλλάξει μορφή και να χρησιμοποιηθεί εξ ολοκλήρου σε κάποια πίστα. Συναντήσαμε πίστες όπου το ρομπότ μεταμορφώνεται σε ιπτάμενο όχημα, αντιμετωπίζοντας ορδές ιπτάμενων εχθρών και ταξιδεύοντας μέσα από τελείως διαφορετικές σε σχεδιασμό πίστες, οι οποίες όμως υπακούν σταθερά στον ορισμό του platforming σχεδιασμού, με μοτίβα τα οποία έχουν ήδη απαντηθεί σε παιχνίδια τέτοιου είδους (όπως οι κυλιόμενες αριστερές πλευρές και το αναπόφευκτο "Game Over" όταν ο ήρωας παγιδευτεί ανάμεσα στην κινούμενη αριστερή πλευρά και κάποιο εμπόδιο που θα βρεθεί στο δρόμο του).

Kirby Robobot Screenshot 03

Δεν θα θέλαμε, όμως, να δώσουμε την αίσθηση ότι τα επίπεδα είναι βαρετά και κακοσχεδιασμένα. Κάθε άλλο. Κάθε επίπεδο είναι εξαιρετικά σχεδιασμένο, έχει τους δικούς του γρίφους, τις δικές του παγίδες και τα δικά του shortcuts. Επιπλέον, σε πολλά επίπεδα οι παίκτες θα χρειαστεί να εξερευνήσουν το βάθος της πίστας, ταξιδεύοντας εκεί μέσω ειδικών αστεριών, ενώ πολλές φορές για να αποκτήσουμε πρόσβαση σε κάποιον θησαυρό που βρίσκεται στο βάθος της πίστας, θα πρέπει να λύσουμε κάποιο γρίφο ή να απενεργοποιήσουμε μια παγίδα στην τρέχουσα προοπτική, κάνοντας την εξερεύνηση ακόμα πιο διασκεδαστική. Όπως και να έχει, η εξερεύνηση δεν είναι καθόλου δύσκολη ή απαιτητική και με λίγη παρατηρητικότητα ο παίκτης μπορεί να ανακαλύψει όλα όσα μπορεί να του προσφέρει κάθε επίπεδο, κάνοντάς μας να επιθυμούμε έναν τόνο υψηλότερης δυσκολίας στο παιχνίδι.


Διαβάστε επίσης - Προσθέστε παιχνίδια στη βιβλιοθήκη σας.

Kirby Triply Deluxe pack      Yoshis Woolly World boxshot     Kirby And The Rainbow Paintbrush boxshot     yoshi new island packΤο ίδιο συμβαίνει και με τα αφεντικά (bosses). Τόσο τα μικρά αφεντικά (σε κάθε πίστα) όσο και τα μεγαλύτερα (στο τέλος κάθε κόσμου) είναι έξυπνα σχεδιασμένα και απαιτούν τη δική τους στρατηγική αντιμετώπισης, αλλά η εξεύρεσή της είναι θέμα μερικών δευτερολέπτων, με την τακτική button mashing να είναι σχεδόν μονόδρομος, απλοποιώντας έτσι περισσότερο τα πράγματα. Επιπλέον, ο αριθμός των επιπέδων στο παιχνίδι είναι αρκετά μικρός (6 κόσμοι με 5 επίπεδα ο καθένας). Αυτό εξ ορισμού σημαίνει ότι αποφεύγεται η επανάληψη – άλλωστε, είναι φανερό ότι η ομάδα ανάπτυξης έκανε τα πάντα για να προσφέρει μια μοναδική εμπειρία σε κάθε επίπεδο. Παράλληλα όμως ο μικρός αριθμός προσφερόμενων επιπέδων σημαίνει και μικρή διάρκεια παιχνιδιού.

Ο μέσος παίκτης δεν θα αφιερώσει περισσότερο από 5 με 6 ώρες για την ολοκλήρωσή του, ενώ όσοι επιζητούν την πλήρη ολοκλήρωση του τίτλου θα χρειαστεί να αφιερώσουν κάτι περισσότερο. Έτσι, μαζί με την ευκολία, ένα ακόμα αρνητικό που μπαίνει στη λίστα είναι και η μικρή διάρκεια, καθώς θα θέλαμε να υπάρχει κάτι περισσότερο. Ως γνήσιο τέκνο της Nintendo και ειδικά με την προϊστορία τίτλων όπως τα Mario platformers, οι developers της HAL Laboratory θα μπορούσαν να είχαν μεριμνήσει για την προσθήκη περισσότερων επιπέδων στο παιχνίδι. Δεν υπάρχει, όμως, χώρος για περισσότερα παράπονα. Τα επίπεδα είναι υπέροχα σχεδιασμένα, με πολλά χρώματα, υπάρχει ζωντάνια και κίνηση και το 3D εφέ αποδίδει τέλεια την ανάγκη της προοπτικής του βάθους και εξυπηρετεί την πιο προσεκτική εξερεύνηση, χωρίς καθόλου να κουράζει. Τουλάχιστον στο σχεδιαστικό κομμάτι, αναμφίβολα οι developers δίνουν σεμινάρια και κάθε πίστα έχει τη δική της, μοναδική αίσθηση.

Kirby Robobot Screenshot 04

Αυτοί που θα θέλουν να ολοκληρώσουν το παιχνίδι στο 100% θα επιστρέψουν ξανά στα επίπεδα, με σκοπό να το καταφέρουν. Αυτό γίνεται με τη συλλογή όλων των ειδικών κύβων σε κάθε πίστα (3 σε κάθε επίπεδο), με έναν συγκεκριμένο αριθμό να απαιτείται για το ξεκλείδωμα του μεγάλου αρχηγού του κάθε κόσμου. Όμως αυτό είναι αρκετά εύκολη υπόθεση, καθώς ο αριθμός των απαιτούμενων για ξεκλείδωμα κύβων είναι αρκετά μικρός και δεν θα ταλαιπωρήσει ιδιαίτερα τους παίκτες που απλά θέλουν να κάνουν ένα playthrough. Επιπλέον, στο τέλος κάθε επιπέδου, υπάρχει και ένα μικρό minigame, το οποίο χαρίζει στους παίκτες κάποια αυτοκόλλητα. Τα αυτοκόλλητα αυτά μπορούν να μπουν πάνω σε τμήματα του ρομπότ, δίνοντας έτσι έναν εξατομικευμένο τρόπο διακόσμησης. Πέρα από αυτή τη λειτουργία, όμως, δεν προσφέρονται κάποιες επιπλέον λειτουργίες κατά τη διάρκεια της περιπέτειας και όσοι ξεκίνησαν την διαδικασία συλλογής των αυτοκόλλητων είναι πολύ σίγουρο ότι θα βαρεθούν.

Και κάπως έτσι, βρισκόμαστε σε ένα αδιέξοδο: μετά το πέρας της περιπέτειας, τι; Η απάντηση είναι πολύ απλή: minigames! Η HAL Laboratory εισήγαγε δύο μίνι παιχνίδια που θα συντροφεύσουν τους παίκτες κατά τη διάρκεια ή και μετά την περιπέτεια. Στο πρώτο παιχνίδι, το Kirby 3D Rumble, ο Kirby βρίσκεται αντιμέτωπος με μια σειρά τεράτων σε μια μικρή, τετράγωνη αρένα, με top-down προοπτική κάμερας. Σκοπός αυτού του παιχνιδιού είναι να συγκεντρώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πόντους, κάνοντας στρατηγική αντιμετώπιση των αντιπάλων, ενώ μετά από έναν συγκριμένο αριθμό τεράτων εμφανίζεται και το μεγάλο αφεντικό της πίστας. Η μάχη είναι γρήγορη, ενώ το γεγονός ότι ο Kirby δεν μπορεί να αποκτήσει κάποια ειδική δύναμη απορροφώντας κάποιον αντίπαλο, την κάνει και πολύ πιο ενδιαφέρουσα.

Kirby Robobot Screenshot 05

Τέλος, στο Kirby Team Clash, το οποίο μπορεί να παιχτεί είτε με τη βοήθεια της ΑΙ, είτε με τη βοήθεια άλλων παικτών (τοπικά), ο Kirby μπορεί να διαλέξει μία από τις διαθέσιμες δυνάμεις και να αντιμετωπίσει έναν συγκεκριμένο αντίπαλο σε κάθε επίπεδο. Η διαφορά εδώ είναι ότι ο αντίπαλος δεν μπορεί να εξοντωθεί και τόσο εύκολα, με αποτέλεσμα να χρειάζεται ο σωστός συνδυασμός επιθέσεων, ο εντοπισμός των αδύναμων σημείων για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στις επιθέσεις και, φυσικά, το σωστό συνεργατικό παιχνίδι. Το εν λόγω minigame είναι και το μοναδικό σημείο σε ολόκληρο το παιχνίδι όπου εμφανίζεται δυνατότητα multiplayer, χωρίς ωστόσο να υποστηρίζονται οι online αναμετρήσεις, κάτι που θα μπορούσε να είναι εφικτό και να ενσωματωθεί.

Συμπερασματικά, το Kirby: Planet Robobot είναι μια ευχάριστη και διασκεδαστική περιπέτεια για τις βαρετές ώρες του καλοκαιριού. Αν και απευθύνεται κυρίως σε μικρότερες ηλικίες, λόγω της ευκολίας του, το παιχνίδι μπορεί κάλλιστα να παιχτεί και από κάποιους που αποζητούν κάτι απλό και χαλαρό, κάνοντας μια «αποτοξίνωση» από τις πιο hardcore κυκλοφορίες. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως δεν είναι παρά ένα platformer φορητής κονσόλας και πως, εκτός από μερικές ώρες διασκέδασης, δεν έχει να προσφέρει τίποτα περισσότερο. Οι ώρες αυτές όμως θα κυλήσουν ευχάριστα, τόσο για τους παλιούς όσο και για τους νέους παίκτες και το ταξίδι για τη σωτηρία της Dreamland θα ολοκληρωθεί με τον πιο διασκεδαστικό και απολαυστικό τρόπο.


Διαβάστε επίσης - Προσθέστε παιχνίδια στη βιβλιοθήκη σας.

Kirby Triply Deluxe pack      Yoshis Woolly World boxshot     Kirby And The Rainbow Paintbrush boxshot     yoshi new island pack


Τσέκαρε το βίντεο

Θετικά

  • Υπέροχος σχεδιασμός και γραφικά.
  • Μεγάλη γκάμα δυνάμεων.
  • Η χρήση του ρομπότ.
  • Μοναδικότητα των επιπέδων.
  • Τα minigames που συμβάλλουν περισσότερο στο αίσθημα διασκέδασης.

Αρνητικά

  • Μικρή διάρκεια.
  • Απουσία online multiplayer στο Kirby’s Team Clash.
  • Χαμηλή πρόκληση.

Βαθμολογία

Όλα ξεκινάνε ένα βράδυ Χριστουγέννων όπου αποκτώ το πρώτο μου Game Boy και γίνομαι αυτόματα (χωρίς να το ξέρω τότε) οπαδός της Nintendo. Ακολουθεί μια κονσόλα PlayStation (σε λίγο μεγαλύτερη ηλικία) και από τότε η δεσποινίδα Croft εισβάλει στη ζωή μου. Έκτοτε, τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει πολύ. Παραμένω φανατικός οπαδός των φορητών και των 3rd person Action Adventures (Tomb Raider! Prince of Persia! Assassin’s Creed??) μόνο που προτιμώ να απολαμβάνω τίτλους στην οθόνη του PC (γιατί είμαι φαν και των RTS!). Από εκεί και πέρα δεν θα πω όχι σε ένα καλό βιβλίο, πολλές καλές σειρές, άπειρες καλές ταινίες και βόλτες με καλή παρέα.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Τέλος εποχής για το Nintendo 3DS
Συμπληρώνοντας περισσότερο από εννιά χρόνια στην αγορά.
Νέες πληροφορίες για το Pokemon Home
Απλές και premium λειτουργίες, επικοινωνία με Pokemon Bank και GO.
Τιμητική διάκριση για τον Shigeru Miyamoto
King of Nintendo, First of His Name κ.λπ.
Αλλαγή προτεραιοτήτων για την Game Freak
Προσπάθεια προώθησης των νέων ΙΡ της εταιρείας.
Kirby's Extra Epic Yarn
Μαζεύοντας τις κλωστές που ολοκληρώνουν μια ιστορική πορεία.
Yo-Kai Watch 3
Yokai με άρωμα Αμερικής.
Luigi's Mansion
Τρισδιάστατη, νοσταλγική επιστροφή.
Το Nintendo Switch ξεπέρασε σε πωλήσεις το GameCube
Δείτε ποιοι είναι οι πιο πετυχημένοι τίτλοι της κονσόλας.
Το μέλλον της σειράς Dragon Quest
Η αποδοχή της σειράς στη Δύση και σκέψεις για επόμενα παιχνίδια.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Comments (2)

This comment was minimized by the moderator on the site

Μα πόσο υπέροχα όμορφο δείχνει το άτιμο!!! Σε ενδεχόμενη μείωση τιμής δε θα το αφήσω να μου ξεφύγει. Μπράβο για την παρουσίαση Κώστα

This comment was minimized by the moderator on the site

Το περιμένω μέσα στο μήνα.:)

There are no comments posted here yet