Απολίθωμα που ακόμα δείχνει τα δόντια του.

Αναρωτιέμαι, πώς θα ξεκινήσει άραγε το κείμενο αυτός που θα αναλάβει την έκτη επανέκδοση του Resident Evil 4; H Capcom δείχνει αποφασισμένη να εκμεταλλευτεί και τον παραμικρό θόρυβο γύρω από το γνωστό franchise και με δεδομένο ότι στο παρελθόν έχει συμπεριφερθεί αμείλικτα σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά της απέναντι στους καταναλωτές, ακόμα μία επανέκδοση ενός RE τίτλου δε θα έπρεπε να μας εκπλήσσει. Το demo του νέου RE προξένησε το σχετικό ενδιαφέρον και σούσουρο, οπότε η περίοδος είναι ιδανική να ξαναπάρουμε ένα πακετάκι από RE. Στο Resident Evil 5 που εξετάζουμε εδώ, εντοπίζεται η διαχωριστική γραμμή σε ό,τι αφορά την πορεία και το ύφος του franchise. H Capcom στο RE5 εγκαταλείπει εντελώς το survival horror στοιχείο (γνωρίζω gamers που θα μπορούσαν να παρουσιάσουν εξακόσια επιχειρήματα για το ότι αυτό συνέβη στο RE4, αλλά εγώ δεν ανήκω σε αυτήν την κατηγορία) και κυρίως αυτό καθορίζεται από τον πολύ πιο action προσανατολισμό, το co-op στοιχείο που είναι διαθέσιμο με κάποιο τρόπο ακόμα και offline (αφού η Sheva βοηθάει σε ουκ ολίγες περιπτώσεις και σώζει τον Chris από βέβαιο θάνατο) και την πληθώρα εφοδίων, πυρομαχικών και βοηθειών υγείας.

Οι περιπτώσεις κατά τις οποίες ο παίκτης αισθάνεται την ανάγκη να είναι πιο φειδωλός στη χρήση πυρομαχικών είναι ανύπαρκτες και με τη δυνατότητα τα όπλα να αναβαθμίζονται, το πιστολίδι δίνει και παίρνει. Οι χάρτες του παιχνιδιού είναι πολύ πιο ξεκάθαροι και σχεδόν ευθύγραμμοι, τα μυστικά πολύ λιγότερα σε σύγκριση με το 4, και γενικώς η αίσθηση που δίνεται είναι ότι κανείς μπορεί να ορμήσει σε ένα κεφάλαιο και να τα κάνει όλα γυαλιά καρφιά. Κάτι που δε συνέβαινε στους προκατόχους του. Παρόλα αυτά, και παρά τις επιμέρους παρασπονδίες (τα mini game τμήματα με το πενηντάρι στο τζιπ και λοιπές τέτοιες αχρείαστες και εκνευριστικές σεκάνς) το RE5 μοιάζει να εστιάζει στα σωστά στοιχεία που συνθέτουν έναν καλό τίτλο δράσης. Δεν παρασύρεται, δεν κοροϊδεύει τον παίκτη, δεν προσπαθεί να εντυπωσιάσει με φαύλους μηχανισμούς και κούφιο περιεχόμενο και δεν ανεβοκατεβάζει το ρυθμό λες και ο παίκτης βρίσκεται σε rollercoaster.

Resident Evil 5 PS4 screen 01

To τελευταίο είναι ίσως το σημαντικότερο. Το τουρλουμπούκι του RE6 εδώ είναι απόν. Ούτε εικοσάλεπτα που δε γίνεται τίποτα, ούτε action sequences με QTEs. Ο ρυθμός είναι σταθερός, τα boss fights είναι ουσιαστικά και αγχωτικά, και το παιχνίδι δυσκολεύει κεφάλαιο με κεφάλαιο. Το gameplay στη νέα έκδοση σαφώς και δεν έχει αλλάξει. Το RE5 δεν έχει ακριβώς tank controls αν και διατηρεί το αγχωτικό «ακίνητος όταν πυροβολώ». Ίσως το τελευταίο survival horror στοιχείο που μετατρέπει φαινομενικά εύκολες μάχες σε στρεσαρισμένη σχοινοβασία.

Άπαξ όμως και συνηθίσει ο παίκτης τον έλεγχο του Chris, το παιχνίδι γίνεται ευχάριστο και ανταποδοτικό. Με κάθε κεφάλαιο που τελειώνει, αισθάνεται ότι έχει ολοκληρώσει ένα ακόμα κοπιώδες βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Το ποια είναι αυτή μην το ρωτάτε. Μπορεί το ξετύλιγμα του κουβαριού μιας ακόμη περίπλοκης bio-terrorism υπόθεσης (άλλωστε γι' αυτό βρίσκεται η BSAA στην Αφρική), μπορεί η ολοκλήρωση με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό των κεφαλαίων κ.λπ. Το επιπλέον περιεχόμενο είναι αξιόλογο τώρα που το βρίσκουμε στο πακέτο. Αν θυμάστε καλά, το RE5 ήταν από τα πρώτα παιχνίδια που εγκαινίασαν την απογοητευτική τακτική του να πωλείται περιεχόμενο και modes που βρίσκονταν ήδη στον κώδικα του παιχνιδιού και μάλιστα σε εξωφρενικά αντίτιμα. Το Versus ήταν ένα απλό mode, αλλά πολύς κόσμος το πλήρωσε. Ευτυχώς εδώ δεν τίθεται τέτοιο θέμα και εννοείται ότι η πιο ευχάριστη προσθήκη, το Lost in Nightmares, πρέπει να παιχτεί οπωσδήποτε από τους λάτρεις της κλασικής Resident Evil ατμόσφαιρας.

Resident Evil 5 PS4 screen 04

Το σενάριο, η γραφή και η πλοκή, αν και ακόμα βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα για ένα horror b-movie, δεν αντέχουν πλέον σε κριτική. Έχουν δε ξεπεραστεί σε κακογουστιά από το απολύτως cheesy και ανούσιο αντίστοιχο περιεχόμενο του RE6. O τεχνικός τομέας, αν και έχει υποστεί ένα μικρό lifting (μας δόθηκε η εντύπωση ότι οι φωτισμοί είναι καλύτεροι), δε διαφέρει και πολύ από την αρχική έκδοση. Πάντως, είναι απολύτως σταθερός (απαραίτητο στοιχείο με τόσες στροφές της κάμερας) και ακόμα και σήμερα είναι πολύ ευχάριστος στο μάτι με τα καστανά και χρυσαφιά χρώματα που επιλέχθηκαν για το παιχνίδι.

Αφού η κουβέντα για το πού πηγαίνει το RE σαν σειρά είχε καταλήξει μάλλον στο «πουθενά», ήρθε το demo της φετινής Ε3 να βροντοφωνάξει ότι η κατεύθυνση αλλάζει τελείως. Οπότε, οποιαδήποτε κουβέντα για το ότι το RE5 και 6 έστρεψαν τη σειρά σε action μονοπάτια, πλέον δεν έχει κανένα νόημα. Και ενώ το RE6 είναι μία καταναγκαστική εμπειρία που δεν προτείνεται (μα καθόλου), το RE5 στέκεται ακόμα στα πόδια του, προσφέρει αρκετές συγκινήσεις και πλούσιο περιεχόμενο, και θυμίζει εποχές που ακόμα υπήρχαν μεγάλες παραγωγές για τις οποίες πάλευαν οι μεγάλοι παίκτες της βιομηχανίας. Το παιχνίδι θα έπαιρνε ένα (πασπαρτού) 7, αλλά το Lost in Nightmares που εσωκλείεται, ανεβάζει την αξία του πακέτου. Οπότε...

Το review βασίστηκε στην PS4 έκδοση του παιχνιδιού.


Διαβάστε επίσης - Προσθέστε παιχνίδια στη βιβλιοθήκη σας.

resident evil origins boxshot        the evil within packshot       resident evil revelations 2 packshot 334fcd87545c945769568d5e83dcb927       resident evil 6 ps4 boxshot


Τσέκαρε το βίντεο

Θετικά

  • Πλούσιο περιεχόμενο.
  • Σωστά κλιμακούμενη δράση και ρυθμός.
  • Β-movie σενάριο και υπόθεση που κερδίζει από τα αρνητικά και ακαλαίσθητα στοιχεία παρά χάνει.
  • Καμία αίσθηση politically correctness (και μας αρέσει).

Αρνητικά

  • Ο έλεγχος του Chris απαιτεί ένα μικρό διάστημα προσαρμογής και το «ακίνητος όταν πυροβολώ» έχει ακόμα και σήμερα τα θέματά του.
  • Πανταχού... απόν το survival horror στοιχείο.
  • Θυμόμαστε τότε που μας πουλούσαν 516 KB κώδικα έναντι κάποιων ευρώ. Τώρα, το κάνουν όλοι.

Βαθμολογία

O Σάββας δεν παίζει videogames από τότε που θυμάται τον εαυτό του. Δεν ξέρει πως είναι από κοντά ένα NES πόσο μάλλον ένα SNES. Παρόλα αυτά καταφέρνει και ανέχεται τον εαυτό του ως gamer και που και που, μεταξύ Heavy Metal και Χέβι Μέταλ, παίζει και κανένα παιχνίδι. Επίσης είναι ερωτευμένος με τη Liara T’soni και θα ήθελε κάποια στιγμή να μετακομίσει σε μία καλύβα κοντά στη Firelink Shrine, ένα τσιγάρο δρόμο από τις Κατακόμβες αν και δεν καπνίζει.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Αλλαγή ημερομηνίας για το Vampire: The Masquerade - Bloodlines 2
Με νέα περίοδο κυκλοφορίας, μέσα στο 2021.
Marvel's Avengers - Preview
Πρώτες εντυπώσεις, βασισμένες στην closed beta.
Μικρή καθυστέρηση στη διάθεση του DIRT 5
Μια εβδομάδα επιπλέον στο pit lane…
Μετάθεση κυκλοφορίας του Halo Infinite
Ακόμα ένα θύμα του Covid…
Trailer για το Remothered: Broken Porcelain
Αφιερωμένο τους «μη-κανονικούς» διαμένοντες του The Ashmann Inn.
Νέο υλικό από το Cyberpunk 2077
Ανακαλύπτοντας τους μηχανισμούς και τον κόσμο του.
Ξεπέρασε τα 5 εκ. αντίτυπα το Final Fantasy VII Remake
Με το μεγαλύτερο μερίδιο να αφορά στις digital πωλήσεις.
Ανακοινώθηκε το Hood: Outlaws & Legends
Ένα 4v4 multiplayer heist τίτλος για την τρέχουσα και επόμενη γενιά μηχανημάτων.
Othercide - Review
Μάνα είναι μόνο μία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Comments (11)

This comment was minimized by the moderator on the site

είχα κερδίσει το resident evil 5 για pc και το έβαλα να το παίξω πριν 3 μήνες με έναν φίλο που το είχε ξαναπαίξει ,το δοκίμασα για 1 ώρα και μετά το έβγαλα,μόνο το 1 έχω δει πριν χρόνια άρα δεν έχω εμπειρία από τα re,αλλά αυτό που είδα σε 1 ώρα ήταν λίγο tragic για εμένα με τα round house kicks και τα άθλια qtes

This comment was minimized by the moderator on the site

Εμένα ωραίο μου ακούγεται,αν και εχω ενα θεματάκι ,θα το ήθελα ποιο survival

This comment was minimized by the moderator on the site

διασκεδαστικο στα σίγουρα και ετη φωτος καλύτερο απο το 6.
αν δεν ειχε το τίτλο Resident Evil θα ειχε αντιμετωπιστεί πολυ καλύτερα νομίζω απο το κοινό.
για co-op είναι εξαιρετικό. το έχουν στησει πολύ ωραία έτσι ώστε πραγματικα να είναι χρήσιμος ο συμπαίκτης.
για solo από την άλλη, η AI ηταν για μπάτσες πολλές φορές.

γενικα, ως παιχνίδι ηταν πολυ καλό στο ξεκίνημα αλλά απο τη μεση κ μετα που...

διασκεδαστικο στα σίγουρα και ετη φωτος καλύτερο απο το 6.
αν δεν ειχε το τίτλο Resident Evil θα ειχε αντιμετωπιστεί πολυ καλύτερα νομίζω απο το κοινό.
για co-op είναι εξαιρετικό. το έχουν στησει πολύ ωραία έτσι ώστε πραγματικα να είναι χρήσιμος ο συμπαίκτης.
για solo από την άλλη, η AI ηταν για μπάτσες πολλές φορές.

γενικα, ως παιχνίδι ηταν πολυ καλό στο ξεκίνημα αλλά απο τη μεση κ μετα που έκανε βουτιά στην καφεπρασινη λάσπη, ε παραγινόταν γλιτσερη υπερβολη για τα γούστα μου. αλλα ειναι θεμα γουστου. γενικα, ηταν και ειναι ενα καλό παιχνίδι, απλά ειναι από αυτά που ή θα σου αρέσουν ή θα τα σιχαθείς (ή θα το κράξεις διχως να το παιξεις ποτέ)

όμως, απόσο διαβάζω, πρόκειται για ένα ακόμα "remaster" αρπαχτη από την Capcom. Βγάλε το παιχνίδι με μια μικροσκοπική αναβάθμιση στην ανάλυση και ζήτα υπερογκα ποσά.
Αν εκανε τα 5-6 backwards compatible στο One, με 1Ε τα βρίσκεις μεταχειρισμένα. Αλλά για άλλη μια φορά, αρμεγμα απο το τίποτα.

Διάβασε περισσότερα
Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 4 χρόνια από Sky333 Sky333
This comment was minimized by the moderator on the site

Διπλάκι παίζεται πολύ καλά αυτό

This comment was minimized by the moderator on the site

Retail πακετάκι θα είναι μούρλια.
To Lost in Nightmares δείχνει περίτρανα πως όταν η Capcom το θέλει μπορεί να παραδώσει ποιοτικό survival horror. Nαι ήταν μικρό αλλά ταυτόχρονα άκρως ατμοσφαιρικό, αγχωτικό και αγωνιώδες. Για το RE5 τα έχουμε πεί πολλάκις.
Kατα τα άλλα, MUST.ACHIEVE.GLOBAL.SATURATION!
:):p

This comment was minimized by the moderator on the site

Εγώ παιδιά για να σας πω την αλήθεια μου, περιμένω πως και πως το ''4''..

This comment was minimized by the moderator on the site

η αλήθεια είναι πως το resi 5 το έχω καταευχαριστιθεί και σε co op αλλά και σε solo. είναι σίγουρα από τα πιο διασκεδαστικά και εθιστικά third person shooters που υπάρχουν. το πόσο ωραίες στιγμές έχω περάσει με φιλαράκια σε split screen απλά δε λέγετε! το μόνο πρόβλημα του παιχνιδιού είναι τίτλος του. αλλά έτσι και αλλιώς για μένα η σειρά πέθανε από το resi 4 οπότε ήξερα τι να περιμένω από το...

η αλήθεια είναι πως το resi 5 το έχω καταευχαριστιθεί και σε co op αλλά και σε solo. είναι σίγουρα από τα πιο διασκεδαστικά και εθιστικά third person shooters που υπάρχουν. το πόσο ωραίες στιγμές έχω περάσει με φιλαράκια σε split screen απλά δε λέγετε! το μόνο πρόβλημα του παιχνιδιού είναι τίτλος του. αλλά έτσι και αλλιώς για μένα η σειρά πέθανε από το resi 4 οπότε ήξερα τι να περιμένω από το 5 γιαυτό και δεν απογοητεύτηκα.

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

από το 4. Δηλαδή το 4 την σκότωσε ή μετά το 4 εγινε η ζημιά;
ρωταω για να δω αν βρήκα έναν ακόμα που πιστεύει πως η παλιά ατμόσφαιρα και αισθητική δε χαθηκε στο 5 αλλα πως εγινε η ζημια στο 4

This comment was minimized by the moderator on the site

εγώ φίλε πιστεύω ότι το 4 την σκότωσε. ξέρω ότι κάποιοι διαφωνούν μαζί μου αλλά το 4 όσο καλό παιχνίδι και να θεωρείτε resident evil απλά δεν είναι. για μένα είναι καθαρά action game.

This comment was minimized by the moderator on the site

Κάτω τα βέβηλα χέρια σας απο το, υπερπαίχνιδο, Resident Evil 4!
Αλλιώς θα εξαπολήσω διπλούς Dr Salvador..! :p:)
Μετά απο Gamecube, PS2, Wii και Xbox360 θα είναι τιμή μου να το αποκτήσω και στο PS4. (30 Αυγούστου βγαίνει παρεπιπτόντως ;):))

This comment was minimized by the moderator on the site

Από τα λίγα reviews που δε συμφωνώ με το Σάββα. Αυτό το παιχνίδι είναι ο λόγος που παράτησα τη σειρά Resident Evil. Το action κομμάτι αδιάφορο και το survival horror ανύπαρκτο. Αν δεν είχε το όνομα Resident Evil θεωρώ ότι θα είχε θαφτεί από reviews και θα είχε πάει άπατο.

There are no comments posted here yet