Μια όμορφη χρονοκάψουλα.

Κατά την περίοδο που διανύουμε σίγουρα το ενδιαφέρον του μεγαλύτερου τμήματος του κοινού έχει στραφεί προς τις επερχόμενες, φθινοπωρινές κυκλοφορίες -εφόσον πλέον είμαστε στο απόγειο του καλοκαιριού και είτε οι περισσότεροι προετοιμαζόμαστε για διακοπές είτε απλά για μερικές μέρες που θα "ξεκολλήσουμε" από τις οθόνες των υπολογιστών και των κονσολών μας, μέχρι να ξαναγυρίσουμε στο πρόγραμμα της καθημερινότητας. Για τον gamer, όμως, που ενδιαφέρεται να "ψηθεί" με ακόμα ένα παιχνίδι τον Αύγουστο, η περίπτωση του I am Setsuna φαντάζει ιδανική, μιας και το ύφος του θυμίζει τη "χρυσή εποχή" των JRPGs (oι παλαιότεροι σίγουρα θα θυμούνται τις εποχές των mid-90's, όταν είχαν κυκλοφορήσει αγαπημένοι και ιστορικοί τίτλοι, όπως οι Chrono Trigger, Final Fantasy VII, Suikoden II κ.α.). Η περίπτωση του πρώτου τίτλου του Tokyo RPG Factory είναι σα μια χρονοκάψουλα, η οποία σφραγίστηκε πριν 20 χρόνια και επιτέλους ανοίχθηκε και έφτασε στα χέρια των νεότερων αλλά και παλαιοτέρων παικτών.

Η ιστορία του I am Setsuna ξεκίνα με το να έχουμε υπό τον έλεγχό μας ένα νεαρό μισθοφόρο ονόματι Endir, ο οποίος λαμβάνει ως αποστολή να σκοτώσει την Setsuna. Ωστόσο, όταν μαθαίνει από την ίδια την ηρωίδα πως πρόκειται να θυσιαστεί, ώστε να εξευμενίσει τα τέρατα που κατοικούν στο χιονισμένο νησί, και κατά συνέπεια να βοηθήσει τους ανθρώπους που κατοικούν εκεί, ο πρωταγωνιστής μας αναλαμβάνει το ρόλο του σωματοφύλακά της, ώστε να τη συνοδέψει στο δύσκολο προορισμό του last lands, να εκπληρώσει την επιθυμία της ηρωίδας και ταυτόχρονα την αποστολή που του δόθηκε. Είναι βέβαιο ότι το σενάριο του I am Setsuna θα θυμίσει σε αρκετούς το Final Fantasy X και το ταξίδι της Yuna με τους guardians της, όμως το ταξίδι της Setsuna είναι αρκετά διαφορετικό.

i am setsuna screen 01

Οι χαρακτήρες και οι σύντροφοι που θα συναντήσετε σε αυτό το ταξίδι αντιμετωπίζουν διαφορετικά προβλήματα ο καθένας, ενώ επιλύοντας τα προβλήματά τους θα μαθαίνετε περισσότερα για αυτούς και θα μπορείτε να τους στρατολογήσετε. Κάθε ένας απο τους συντρόφους σας είναι διαφορετικός από τους υπόλοιπους, με τη δίκη του προσωπικότητα, τις ιδιαίτερες ικανότητες και, σαφώς, τη δική του εξέλιξη όσο προχώρα το ταξίδι. Η περιπλάνηση στον κόσμο γίνεται -κατά κύριο λόγο- με τα πόδια, στον παραδοσιακό χάρτη (top down overworld) που γνωρίσαμε από τη χρυσή εποχή των JRPGs, χωρίς βέβαια να υπάρχουν μάχες -αφού γενικά στο παιχνίδι δεν υφίστανται οι τυχαίες μάχες (random encounters)- και απλά ταξιδεύετε απο τοποθεσία σε τοποθεσία.

Το εικαστικό του I am Setsuna, αν και είναι σχεδόν πάντα βασισμένο στο λευκό χρώμα λόγω του χιονισμένου νησιού, είναι πανέμορφο, ενώ συνεχώς υπάρχουν αντίστοιχες μελωδίες από πιάνο, που μας ακολουθούν σε κάθε πόλη, περιοχή και μάχη, ώστε το παιχνίδι να φέρνει στο μυαλό όσο το δυνατόν περισσότερο την τότε εποχή (αναφερόμαστε και πάλι στα mid-90s). Οι πόλεις και τα dungeons που σχεδίασε το Tokyo RPG Factory έχουν σωστή, γραμμική (linear) δόμηση, με αρκετά σεντούκια που καλείστε να ανακαλύψετε, ενώ, παράλληλα, η πυκνότητα του κόσμου και των τεράτων στις πόλεις και στα dungeons είναι σωστή. Το σύστημα μάχης είναι εμπνευσμένο (σχεδόν "πιστό αντίγραφο", θα λέγαμε) από αυτό του Chrono Trigger ή, αλλιώς, το ATB (Active Time Battle). Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της μάχης απεικονίζεται η γνωστή μπάρα, που γεμίζει και υποδεικνύει πότε είναι έτοιμος να εκτελέσει την κίνησή του ο εκάστοτε χαρακτήρας. Την εμφάνισή του κάνει και το γνώριμο activate ή wait mode, στο οποίο παγώνει -ή όχι, ανάλογα με την επιλογή μας- ο χρόνος όταν ανοίγουμε το μενού και χρησιμοποιούμε κάποιο αντικείμενο.

i am setsuna screen 02

Ενδιαφέρον, όμως,  στο σύστημα μάχης παρουσιάζει η προσθήκη του momentum, το οποίο απεικονίζεται ως μια μπλε σφαίρα δίπλα απο τα στατιστικά υγείας και μαγείας κάθε χαρακτήρα. Αυτός ο μετρητής, όταν γεμίσει, λειτουργεί ως ένα είδος limit break, μιας και μπορούμε να τον ενεργοποιήσουμε όποτε το επιθυμούμε και να εξαπολύσουμε δυνατότερες επιθέσεις, να αυξήσουμε την ταχύτητά μας και να αποκτήσουμε το πλεονέκτημα στη μάχη. Ως επί τον πλείστον, η μάχη του I am Setsuna είναι βατή και η τριμελής ομάδα που συμμετέχει σε αυτήν είναι κάτι παραπανω από αρκετή. Ως εκ τούτου, με τη σωστή στρατηγική και συνετή χρήση των ικανοτήτων, θα μπορούσε να θεωρήσει κανείς πως το παιχνίδι του Tokyo RPG Factory είναι αρκετά εύκολο. Όμως, ορισμένα από τα boss fights αποτελούν τα αναπόφευκτα "difficulty spikes" του τίτλου. Αυτό συμβαίνει διότι αρκετές φόρες θα χρειαστείτε κάποιο διαφορετικό ξόρκι για την αντιμετώπισή τους, γεγονός που μεταφράζεται σε χρήση διαφορετικού χαρακτήρα από εκείνον που υπάρχει στην ομάδα, και εφαρμογή άλλης στρατηγικής. Αν δεν υπάρξει σωστή εφαρμογή τακτικής και συνεχές trial and error, κάποια απο αυτά τα bosses θα μηδενίζουν το μετρητή υγείας των πολεμιστών σας σε έναν με δύο γύρους και κατά συνέπεια θα οδηγείστε στην οθόνη του "game over". Όσον άφορα τις ικανότητες ή, αλλιώς, τα Spritnite Stones, τα αποκτάτε εφόσον συλλέξετε τα αντίστοιχα υλικά που σας ζητούνται από τα τέρατα που θα νικήσετε. Στη συνέχεια τα ανταλλάσετε και έτσι αποκτάτε πρόσβαση σε νέες ικανότητες επιθέσεων, μαγείας και υποστηρικτικών κινήσεων. Η λίστα εδώ είναι αρκετά μεγάλη, για όλους τους διαθέσιμους χαρακτήρες, και όσο ανεβαίνετε επίπεδα θα γίνονται διαθέσιμες περισσότερες επιλογές. Βάσει αυτού του συστήματος, είναι σαφές πως κύριος στόχος των δημιουργών ήταν να ωθήσουν τον παίκτη στη συνεχή εναλλαγή χαρακτήρων, εφόσον ο κάθε ένας μπορεί να μάθει συγκεκριμένες κινήσεις -για παράδειγμα, δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να μάθει ξόρκια επίθεσης και ίασης- ενώ υπάρχουν και συνδυαστικές επιθέσεις μεταξύ των συντρόφων σας, οι οποίες φέρνουν διαφορετικά αποτελέσματα σε κάθε περίπτωση, όπως το να μειώσετε την επιθετική ισχύ του αντίπαλου σας ή να του προκαλέσετε ακύρωση (stun) για να χάσει τη σειρά του κ.ο.κ.

i am setsuna screen 07Τα παραπόνα που προέκυψαν κατά την ενασχόληση μας με το I am Setsuna είναι ξεκάθαρα: Πρώτα από όλα, η διάρκεια των 13 ωρών που απαιτείται για να ολοκληρώσει κανείς τον τίτλο φαντάζει -και είναι- μικρή, αν και υπάρχουν κάποια side quests των υποστηρικτικών χαρακτήρων, με την ολοκληρωση των οποίων ενδεχομένως η διάρκεια να αγγίξει -μετά βίας- τις 20 ώρες. Στο πόσο αρνητικό είναι το προαναφερθέν μειονέκτημα συμβάλει και η υψηλή τιμή διάθεσης των €39,99 (κατά την άποψή μας, εξαιρετικά δυσανάλογη για τίτλο αποκλειστικά ψηφιακής διανομής). Στα αρνητικά προσθέτουμε ότι, ενώ υπάρχει η δυνατότητα επιλογών κατά την ομιλία του πρωταγωνιστή, οι οποίες θα μπορούσαν ίσως να δημιουργήσουν διαφορετικές εκβάσεις, οι επιλογές που, εν τέλει, κάνουμε δεν επηρεάζουν καθόλου τη ροη της ιστορίας. Λάθη υπάρχουν και αλλού, όπως για παράδειγμα στο τέλος, μετά τη μάχη με το τελικό boss, όπου το παιχνίδι κλείνει κάπως άτσαλα και απότομα σε σχέση με τη ροη που είχε η ιστορία μέχρι εκείνο το σημείο.
Εν κατακλείδι, το I am Setsuna είναι μια ευχάριστη χρονοκάψουλα και αξίζουν τα εύσημα στην Tokyo RPG Factory για τη σωστή υλοποίηση της μεταφοράς της χρυσής περιόδου των JRPGs στη σύγχρονη εποχή, ώστε να βιώσουμε μια όμορφη ιστορία όπως τότε, που, όμως, θα επιθυμούσαμε να είχε μεγαλύτερη διάρκεια και ένα πιο ικανοποιητικό τέλος. Σε κάθε περίπτωση, είναι μια αξιοπρεπής προσπάθεια, που ελπίζουμε να γνωρίσει (βελτιωμένη) συνέχεια.

Το review βασίστηκε στην PC έκδοση του παιχνιδιού.


Διαβάστε επίσης - Προσθέστε παιχνίδια στη βιβλιοθήκη σας.

Valkyria Chronicles Remastered        ff type 0 hd box shot       Odin Sphere leifthrasir PS4 packshot       etrian odyssey untold packshot


Τσέκαρε το βίντεο

Θετικά

  • Όμορφος οπτικοακουστικός τομέας.
  • 
Καλογραμμένη ιστορία και χαρακτήρες.

  • Σωστή υλοποίηση και μεταφορά της ατμόσφαιρας της χρυσής περιόδου των JRPGs στη σύγχρονη επόχη.

Αρνητικά

  • Υψηλή τιμή διάθεσης.
  • Λίγο περιεχόμενο και άτσαλο τέλος.
  • 
Ορισμένα difficulty spikes.

Βαθμολογία

Το ταξίδι του Σταύρου ξεκίνησε το 1997 με το Final Fantasy VII. Από εκεί και πέρα ξεκίνησε η αγάπη και αναζήτηση για τα JRPG και τα japanese games γενικότερα. Αγαπημένες ασχολίες μου είναι τα anime, tv series, να αράζω με φίλους και να παίζουμε και να περνάμε καλά με όποια local co-op παιχνίδια έχουν απομείνει…

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Connection Haunted - Review
Μερικοί servers καλύτερα να μένουν άδειοι.
Tο μεγαλύτερο project στην ιστορία της FromSoftware θα είναι το Elden Ring
Και διερευνήσεις για κοινά στοιχεία με το Game of Thrones.
Το Doom Eternal έρχεται στο Xbox Game Pass
Στις αρχές του επόμενου μήνα.
Νέο trailer για το Dragon Quest XI S - Definitive Edition
Καθώς το παιχνίδι ξεπέρασε τα 6 εκατομμύρια αντίτυπα σε πωλήσεις.
Αποκάλυψη νέας cloud gaming υπηρεσίας από την Amazon
Μεγαλώνει ο ανταγωνισμός στην εν λόγω κατηγορία υπηρεσιών.
Νέο trailer για το NieR Replicant ver.1.22474487139
Μαζί με επιβεβαίωση της ημερομηνίας διάθεσης.
Έτοιμο το επόμενο expansion του Nioh 2
Με διάθεση στα μέσα Οκτωβρίου.
Nexomon: Extinction - Review
Pokémon στη θέση των Pokémon.
Νωρίτερα η διάθεση του Remothered: Broken Porcelain
Επτά μέρες νωρίτερα η επίσκεψή μας στο Ashmann Inn.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Comments (4)

This comment was minimized by the moderator on the site

Με ενδιεφερε πολυ ο τιτλος απο την στιγμη που τον ακουσα για μενα (και πιστυεω και για πολλους αλλους) το ζητημα δεν ειναι η δυσαναλογια τιμης/περιεχομενου αλλα ο indie χαρακτηρας του παιχνιδιου. Αν το παιχνιδι ειχε περισσοτερα περιβαλλοντα και γενικοτερα περισσοτερο περιεχομενο πιστευω οτι θα ειχε μεγαλυτερη απηχηση. Ελπιζω οτι το παιχνιδι να τα παει αρκετα καλα για να δουμε και αλλες τετοιες...

Με ενδιεφερε πολυ ο τιτλος απο την στιγμη που τον ακουσα για μενα (και πιστυεω και για πολλους αλλους) το ζητημα δεν ειναι η δυσαναλογια τιμης/περιεχομενου αλλα ο indie χαρακτηρας του παιχνιδιου. Αν το παιχνιδι ειχε περισσοτερα περιβαλλοντα και γενικοτερα περισσοτερο περιεχομενο πιστευω οτι θα ειχε μεγαλυτερη απηχηση. Ελπιζω οτι το παιχνιδι να τα παει αρκετα καλα για να δουμε και αλλες τετοιες προσπαθειες αλλα νομιζω εγιναν στρατηγικα λαθη απο την rpg factory. Προσωπικα θα το αγορασω στην πρωτη πτωση τιμης.

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

Θα παιχτει σιγουρα μεχρι τον Σεπτεμβρη ,εχω καιρο να παιξω tyrn based rpg

This comment was minimized by the moderator on the site

Σίγουρη αγορά και απο μένα, φαίνεται πολύ όμορφο με πολύ ωραία ατμόσφαιρα αλλά σε χαμηλότερη τιμή.

Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 4 χρόνια από black fox black fox
This comment was minimized by the moderator on the site

Μόλις διαπίστωσα ότι το Battle System του παιχνιδιού είναι ίδιο με το Chrono Trigger αμέσως μου τράβηξε το ενδιαφέρον. Μετά είδα ότι και όλο το ύφος του παιχνιδιού είναι παρόμοιο με τα RPG games της εποχής του Super Nintendo (η αγαπημένη μου γενιά~εποχή των videogames μέχρι και σήμερα). Οπότε σίγουρα είναι στη λίστα μου από τα videogames που πρέπει να παίξω και να τερματίσω.

There are no comments posted here yet