Εξερευνώντας το διάστημα με το λειτουργικό του Nostromo.

Τελευταία βλέπουμε όλο και περισσότερα παιχνίδια να προσπαθούν να ερεθίσουν τις νοσταλγικές μας μνήμες είτε μέσω της pixel αισθητικής, είτε με old-school γραφικά, είτε με τη νέα μόδα της 80s αισθητικής. Ξέρετε τώρα, ψυχεδελική πανδαισία χρωμάτων, συνοδευόμενη από το απαραίτητο synthesizer, με συνθέσεις κομματιών που ορισμένες φορές δείχνουν σαν να προέρχονται από το περπάτημα γάτας πάνω στα πλήκτρα... Αυτή η αισθητική είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις “ξεζουμίσματος” από εκατοντάδες ανεξάρτητες -και μη- ομάδες ανάπτυξης, οι οποίες δεν καταφέρνουν τίποτα παραπάνω από το να δημιουργήσουν την αίσθηση της κόπωσης ήδη από την πρώτη εικόνα.

Ευτυχώς εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μία τέτοια περίπτωση, παρόλο που η Misfits Attic επέλεξε να εμπνευστεί από την αισθητική του κορυφαίου Alien του 1979. Η αποτύπωση αυτής της αισθητικής γίνεται τόσο καλά, μέσα από την απλότητά της, που αρκεί μία γρήγορη ματιά στις εικόνες του παιχνιδιού για να καταλάβει κανείς ότι το Duskers αποτυπώνει πιστά το λειτουργικό των low-fi υπολογιστών του Nostromo. Με λίγα λόγια, η Misfits Attic επιχειρεί να αποτυπώσει την εμπειρία που θα είχε κάποιος στην προσπάθειά του να επιβιώσει στο αφιλόξενο διάστημα ελέγχοντας drones, τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ δηλαδή, με τη χρήση ενός υπολογιστή, ανάλογο με αυτών του Alien.

Duskers image 01

Στο σύνολο της ενασχόλησης βλέπουμε ουσιαστικά απευθείας από την οθόνη ελέγχου του διαστημοπλοίου. Οι απλές γεωμετρικές γραμμές κυριαρχούν τόσο για την απεικόνιση του διαστήματος όσο και για την αποτύπωση των πανοραμικών μινιμαλιστικών διαγραμμάτων, που σκιαγραφούν το εσωτερικό των εγκαταλελειμμένων διαστημοπλοίων που εξερευνούμε για πρώτες ύλες. Ο συγκεκριμένος τύπος απεικόνισης, όμως, δεν αποτελεί το μοναδικό στοιχείο που κέντρισε πλήρως το ενδιαφέρον μας, ελέω της πετυχημένης ένα-προς-ένα απεικόνισης του λειτουργικού του Nostromo. Η καινοτόμα ιδέα της Misfits Attic παίρνει σάρκα και οστά στο ρίσκο της να απορρίψει εντελώς τη χρήση του mouse. Παρόλο που μπορούμε να ελέγχουμε έως και τέσσερα drones ανά πάσα στιγμή, παρακολουθώντας τις κινήσεις τους όπως αποτυπώνονται στα λακωνικά διαγράμματα, όλες οι εντολές δίνονται με τη χρήση του λεγόμενου Command Line Interface, του λειτουργικού συστήματος δηλαδή που παραπέμπει στο περιβάλλον DOS.

Για παράδειγμα, σε κάθε διαστημόπλοιο τα διαφορετικά δωμάτια καθορίζονται από το γράμμα "r" και ένα νούμερο. Εάν θελήσουμε να στείλουμε το δεύτερο drone στο δωμάτιο 3, θα πρέπει να γράψουμε την εντολή “navigate 2 r3”. Ανάλογα υπάρχουν εντολές για διάφορες λειτουργίες των drones όπως “tow” για να ανασύρουν ένα ακινητοποιημένο drone ή “interface” για να χειριστούμε τον υπολογιστή κάποιου διαστημοπλοίου. Παρόλο που οι εντολές είναι αρκετές, η σταδιακή εκμάθησή τους γίνεται τόσο ομαλά, που πολύ σύντομα γίνονται δεύτερη φύση, επιτρέποντάς μας να χειριζόμαστε ταχύτατα τα drones μας μέσω της οθόνης.

Duskers image 02

Αν και γίνεται να χειριστούμε απευθείας τα drones, με τη χρήση των βελών του πληκτρολογίου, η αλήθεια είναι πως στο μεγαλύτερο κομμάτι της ενασχόλησης η χρήση της πανοραμικής προοπτικής και της χρήσης των εντολών έχει σημαντικά πλεονεκτήματα. Αυτό σημαίνει, πρακτικά, ότι το γράψιμο στην γραμμή εντολών δεν φτάνει ποτέ σε σημείο να γίνει παράταιρο εις βάρος του απευθείας χειρισμού. Οι δύο προοπτικές συνδυάζονται αρμονικά, με αποτέλεσμα η γραμμή εντολών να παραμένει μία ουσιαστική βοήθεια, την οποία θα χρησιμοποιείτε ανελλιπώς. Το συγκεκριμένο σύστημα χειρισμού πετυχαίνει με μοναδικό τρόπο το λεγόμενο ως "immersion", την ψευδαίσθηση δηλαδή, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ότι πραγματικά έχουμε το ρόλο ενός χειριστή των drones από την καρέκλα ενός διαστημοπλοίου, που δείχνει σαν να προέρχεται κατευθείαν από το Alien ή –γενικότερα- από οποιαδήποτε sci-fi ταινία προ Windows εποχής. Φυσικά, το roguelike καθώς και το survival στοιχείο συμβάλλουν καταλυτικά στη συνολική εμπειρία, πετυχαίνοντας αυτήν την αίσθηση της απομόνωσης και της άκρας επικινδυνότητας του αφιλόξενου διαστήματος.

Εάν καταστραφούν τα drones σε μία αποστολή, τότε αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι ξεκινάτε από το μηδέν, με τη διαφορά βέβαια ότι θα έχετε αποκομίσει πολύτιμες γνώσεις για τις επόμενες εξορμήσεις σας. Το Duskers είναι ένα από τα λίγα παιχνίδια που πραγματικά μας “οπλίζουν” σταδιακά με περισσότερη γνώση, ώστε να γίνουμε ουσιαστικά καλύτεροι στις ιδιοσυγκρασίες του χειρισμού και των κινδύνων. Σε κανένα σημείο δεν βρεθήκαμε σε άδικες καταστάσεις. Κάθε φορά που χάναμε ήταν καθαρά θέμα δικής μας απροσεξίας ή έλλειψη στοιχειώδους υπομονής. Κάθε φορά που ξεκινούσαμε από την αρχή, νοιώθαμε ακόμα πιο σίγουροι για τις καταστάσεις με τις οποίες θα βρισκόμασταν αντιμέτωποι.

Duskers image 03

Οι κίνδυνοι έρχονται είτε με τις μορφές εξωγήινων όντων είτε ως A.I. οπλικά συστήματα που έχουν αποφασίσει να εξολοθρεύσουν αδιακρίτως ό,τι κινείται. Η κατά μέτωπο σύγκρουση είναι σχεδόν πάντα σίγουρος θάνατος. Η μέθοδος αντιμετώπισης αυτών των κινδύνων γίνεται με την κατάλληλη διαχείριση του χώρου, κλείνοντας και ανοίγοντας πόρτες με τέτοιο τρόπο ώστε να μετακινήσουμε τα εχθρικά όντα στα δωμάτια που επιθυμούμε. Αυτή η στρατηγική, βέβαια, ακούγεται πολύ πιο απλοϊκή από ό,τι είναι στην πραγματικότητα.

Χωρίς τον ανιχνευτή κίνησης δεν μπορούμε ποτέ να ξέρουμε αν σε ένα διπλανό δωμάτιο υπάρχει κάποια εχθρική μορφή. Ακόμα όμως και με τον ανιχνευτή κίνησης τα αποτελέσματα στο χάρτη δεν είναι πάντοτε ασφαλή. Αν και ορισμένες φορές οι ενδείξεις μας δείχνουν αν ένα δωμάτιο είναι 100% ασφαλές, άλλες φορές οι πιθανότητες είναι 50-50. Με την εκτενέστερη ενασχόληση αντλεί κανείς χρήσιμη εμπειρία, ώστε να ξέρει πώς να αξιοποιεί στο έπακρο τις φειδωλές ενδείξεις που λαμβάνει από το χώρο, καθώς και να χρησιμοποιεί με τον ιδανικότερο τρόπο τα διάφορα εξαρτήματα των drones, όπως είναι οι νάρκες, τα δολώματα, η δυνατότητα για περιορισμένο stealth κ.λπ. Η ποικιλία των επιπλέων εξαρτημάτων είναι απόλυτα ικανοποιητική, επιτρέποντας διαφορετικές προσεγγίσεις, οι οποίες όμως διατηρούν πάντα στο επίκεντρο την ουσία του survival. Όσο καλά και να τα πάτε με την εξερεύνηση, δεν θα φτάσετε ποτέ στο σημείο να έχετε πανίσχυρα drones. Η καλύτερη μέθοδος αντιμετώπισης των κινδύνων είναι πάντοτε η κατάλληλη μεταχείριση του περιβάλλοντος. Για ποιο λόγο, άλλωστε, να ρισκάρετε την καταστροφή ενός πολύτιμου drones σας, όταν μπορείτε να οδηγήσετε εμμέσως ένα εξωγήινο τέρας δίπλα από μία αεροστεγή πόρτα;

Duskers image 04

Γενικά, η εμπειρία που προσφέρει το Duskers δείχνει εντελώς φρέσκια, παρόλο που χρησιμοποιεί ένα μοντέλο χειρισμού και απεικόνισης που παραπέμπουν σε Amstrad εποχές. Το στοίχημα της Misfits Attic κρίνεται τελικά επιτυχημένο, καταφέρνοντας να αποδώσει μία εμπειρία που δείχνει σαν να έχει βγει κατευθείαν από μία παλιότερη αντίληψη για το πώς θα μπορούσαν να είναι τα συστήματα ελέγχου στο μακρινό μέλλον. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι το Duskers είναι άψογο. Υπάρχουν ορισμένα σημεία όπου το παιχνίδι σκοντάφτει, όχι σε βαθμό που να αλλοιώσουν σημαντικά την εμπειρία, αλλά δεν παύουν να αποτελούν ατέλειες με αισθητή παρουσία. Αν και δεν μας πειράζει ιδιαίτερα η ύπαρξη του αναιμικού και κλισέ σεναρίου, δε γίνεται να παραβλέψουμε το γεγονός πως δεν φαίνεται να υπάρχει στον ορίζοντα κάποιο end game.

Αν και είναι απολαυστικό να φτάνουμε στο σημείο όπου καταφέρνουμε να επιβιώνουμε έπειτα από πολλαπλές επισκέψεις διαστημοπλοίων, αυτή η αίσθηση της ικανοποίησης αρχίζει και φθίνει όταν έρχεται η διαπίστωση ότι μάλλον δεν υπάρχει κάποιος τελικός στόχος, αλλά πολύ απλά συνεχίζουμε να παίζουμε εις το διηνεκές. Δεν ζητάμε κάποιο boss battle ή κάτι ανάλογο, άλλωστε μιλάμε για ένα παιχνίδι όπου πρέπει να κάνουμε το παν για να αποφύγουμε συγκρούσεις, ωστόσο μία κορύφωση με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα ήταν αναγκαία ώστε να επιβραβευτούμε για την πολύωρη και άκρως έντονη προσπάθειά μας για επιβίωση.

Duskers image 05

Το δεύτερο πρόβλημα που παρουσιάζεται αρκετά συχνά αποτελεί αυτό του pathfinding των drone μας. Οι κλειστοφοβικοί χώροι μπορεί να εντείνουν την αίσθηση της ασφυκτικής απομόνωσης, παράλληλα όμως δυσκολεύουν τη μετακίνηση των drones όταν αυτά έρχονται σε επαφή μεταξύ τους. Αν και τα drones κινούνται ικανοποιητικά σε άδειους χώρους, το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί όταν το ένα πέφτει πάνω στο άλλο, με αποτέλεσμα απλά να αποφασίζουν από μόνα τους να παρατήσουν κάθε προσπάθεια, παραμένοντας τελικά ακίνητα. Δεν είναι ό,τι καλύτερο για το immersion όταν χρειαστεί να αφήσουμε τον πανοραμικό χάρτη και την απόδοση διαφόρων εντολών προκειμένου να ξεμπλέξουμε τα drones μας χειροκίνητα.

Παρόλα αυτά, το Duskers καταφέρνει τελικά να προσφέρει μία πραγματικά έντονη εμπειρία, που κερδίζει επάξια τους όρους roguelike και survival. Η δυνατότητα να ασχοληθούμε εξ ολοκλήρου με το γράψιμο εντολών, συνδυάζεται άψογα με την απλοϊκή αλλά ευφυέστατη ρετρό αισθητική, συνθέτοντας μία survival (και γιατί όχι, horror) εμπειρία, που πολλές ακριβές παραγωγές θα ζήλευαν. Σας συμβουλεύουμε να βρείτε ένα παλιό πληκτρολόγιο (από αυτά που κάθε πλήκτρο είναι ένα μικροσκοπικό πυργάκι...), να κλείσετε τα φώτα, να ανεβάσετε την ένταση και με λίγη φαντασία να μεταμορφώσετε την οθόνη του υπολογιστή σας στο τερματικό του δικού σας Nostromo.


Τσέκαρε το βίντεο

Θετικά

  • Απόλυτα επιτυχημένη lo-fi αισθητική, που παραπέμπει στις οθόνες του Nostromo.
  • Η δυνατότητα να ασχοληθούμε με το παιχνίδι εξ ολοκλήρου μέσω γραπτών εντολών.
  • Πολύ καλή υλοποίηση του survival στοιχείου.

Αρνητικά

  • Η απουσία κάποιας επιβράβευσης έπειτα από πολύωρη επιβίωση.
  • Το pathfinding θα έπρεπε να είναι περισσότερο δουλεμένο.

Βαθμολογία

Η αγάπη του Νικόλα για το gaming ξεκίνησε από πολύ νωρίς χάρη στο Atari 2600. Έκτοτε, το πάθος του για τα βιντεοπαιχνίδια αυξήθηκε με γεωμετρικούς ρυθμούς με ιδιαίτερη έμφαση στο console gaming και ιδίως στα FPS, action-adventure και οτιδήποτε έχει την indie “ταμπέλα”. Ο κινηματογράφος έρχεται στην πολύ κοντινή δεύτερη θέση στα χόμπι του, παρακολουθώντας ένα μεγάλο εύρος ταινιών από την αξεπέραστη εποχή του ασπρόμαυρου σινεμά μέχρι τα blockbusters του "ψηφιακού" Hollywood.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Νέο υλικό από το Cyberpunk 2077
Ανακαλύπτοντας τους μηχανισμούς και τον κόσμο του.
Ανακοινώθηκε το Hood: Outlaws & Legends
Ένα 4v4 multiplayer heist τίτλος για την τρέχουσα και επόμενη γενιά μηχανημάτων.
Έρχεται στην επομένη γένια το Temtem
Προσφέροντας ένα νέο "massively multiplayer creature-collection" ταξίδι.
Εκτενή gameplay πλάνα από το Godfall
Χορταστικές πληροφορίες και βίντεο από PS5 devkit
Othercide - Review
Μάνα είναι μόνο μία.
Ο Alan Wake επιστρέφει στο... Control
Ανακοινώθηκε η ημερομηνία κυκλοφορίας του AWE DLC.
Πλήρης υποστήριξη για το PSVR στο Hitman III
Καθώς και σε ολόκληρη την τριλογία Hitman.
Έρχονται νέες πληροφορίες για το Cyberpunk 2077
Μέσα από ένα νέο digital event της CD Projekt RED.
Αλλαγή στην ημερομηνία διάθεσης του Serious Sam 4
Στα τέλη Σεπτεμβρίου η κυκλοφορία του.
Διαθέσιμο στην Ευρώπη το Phantasy Star Online 2
Με αρκετές αλλαγές στη διάθεση των παικτών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Comments (1)

This comment was minimized by the moderator on the site

ωχ κάτι τέτοια έπαιζα στο C64! καλά πέρασες βλέπω το καλοκαίρι στην Αγγλία, στροφή στη ποιότητα!!!
Οπερά και μπαλέτο μόνο είχε το πρόγραμμα.

There are no comments posted here yet