Επίθεση και άμυνα σε αέναο χορό...

Ποδόσφαιρο, το «όμορφο παιχνίδι» όπως αποκαλείται σε πολλά σημεία του κόσμου και ένα άθλημα που ενώνει πλούσιους και φτωχούς, αμόρφωτους και μορφωμένους, ευτυχισμένους και ταλαιπωρημένους. Ένα μαγικό παιχνίδι που για 90 και πλέον λεπτά κάθε φορά μπορεί να απομακρύνει κάθε έννοια, κάθε προβληματισμό, κάθε παράπονο για τη ζωή, προσφέροντας στους θεατές του χαρά και δυστυχία, ατέρμονη αγωνία μέχρι να «τραγουδήσει η χοντρή κυρία» και να πέσει η αυλαία της σεμνής ή εντυπωσιακής τελετής, πολλές συγκινήσεις, καθώς και διάφορα άλλα αισθήματα.

Πάνω από όλα όμως, το ποδόσφαιρο προσφέρει αγνή και ατόφια διασκέδαση, σε όσους έχουν προσηλυτιστεί προς αυτό για τους σωστούς λόγους. Για το θέαμα, για την ένταση μέχρι το τελευταίο λεπτό, για τα διάφορα… τερτίπια της μπάλας ακόμα, το άθλημα - ίσως το πλέον δημοφιλές στη σύγχρονη εποχή - καλεί τους απανταχού θιασώτες του κάθε φορά σε μια παράσταση που ενώνει πολιτισμούς, θρησκείες και κάθε λογής ηλικίες, σε ένα θίασο με συναισθηματικές μεταπτώσεις που παραπέμπουν σε τρενάκι του λούνα παρκ, με πάνω-κάτω, αργά-γρήγορα, αρχή και τέλος.

PES 2017 screen 01

Έτσι και τα διάφορα βιντεοπαιχνίδια, τα οποία επιδιώκουν να αναπαράγουν επί μιας οθόνης -μιας επίπεδης επιφάνειας- το όμορφο αυτό παιχνίδι που αποκαλείται ποδόσφαιρο, καλούνται να αναπαραστήσουν όλα τα πιο πάνω, όλα αυτά που έχουν σημασία για τον καθένα που αφιερώνει ώρες, μέρες, μήνες, χρόνια ολόκληρα, στο αγαπημένο του σπορ. Γιατί, τελικά, τι έχει περισσότερη σημασία για όλα αυτά, τα εκατομμύρια άτομα που ασχολούνται με τα βιντεοπαιχνίδια; Μήπως είναι η απόδοση πιστότητας, σε σύγκριση με την πραγματική ζωή; Μήπως είναι ο απόλυτος ρεαλισμός, η όσο το δυνατόν καλύτερη μεταφορά των πεπραγμένων, των συμπεριφορών στην πραγματική ζωή, των νορμών που διέπουν τον πραγματικό κόσμο;

Ή μήπως, για όλα αυτά τα άτομα, για κάθε έναν που αφιερώνει τον πολύτιμο χρόνο του αντικρίζοντας μια οθόνη - ένα παράθυρο σε έναν κόσμο αλλιώτικο, διαφορετικό και πολλές φορές μαγευτικό - έχει κάτι άλλο μεγαλύτερη σημασία; Μήπως είναι αυτή η προσπάθεια υπόδειξης των όποιων -λίγων ή πολλών- ανακριβειών, σε σύγκριση με την πραγματικότητα, υπάρχουν σε ένα παιχνίδι; Ή μήπως είναι τελικά, η αγνή, η ατόφια διασκέδαση, η απερίσκεπτη και ολοκληρωτική ψυχαγωγία, η οποία αναφέρθηκε και προηγουμένως;

PES20172

Μέσα από το κείμενο που ακολουθεί, θα επιχειρήσουμε να παρουσιάσουμε, να «απεικονίσουμε επί χάρτου» και να κρίνουμε, εν τέλει, την πιο πρόσφατη προσπάθεια της PES Productions να αναπαραστήσει το όμορφο άθλημα σε ένα βιντεοπαιχνίδι, στο νεότερο κεφάλαιο της ποδοσφαιρικής σειράς της Konami, το Pro Evolution Soccer 2017. Πρόκειται για ένα franchise που πέρασε από περιόδους δόξας και επευφημίας, σε εποχές αποδοκιμασίας και απαξίωσης, που όμως τα τελευταία χρόνια φαίνεται να ξαναβρίσκει την αίγλη του, τη «φόρμα» του σε ποδοσφαιρικούς όρους, αφού τα δύο προηγούμενα παιχνίδια επανέφεραν τα χαμόγελα στους θιασώτες της σειράς και όχι μόνο. Καταφέρνει τελικά η PES Productions να πετύχει το «χατ-τρικ» με το PES 2017; Πάμε να το μάθουμε παρακάτω.

Κάνοντας αρχή με αυτό που πρώτα συναντά ο καθείς με την έναρξη του τίτλου, το μενού, αλλά και τη γενικότερη παρουσίαση στο PES 2017. Στο φετινό παιχνίδι από το franchise της ιαπωνικής εταιρείας έχει υιοθετηθεί ένας τρόπος πλοήγησης στις διάφορες πληροφορίες και τα modes του τίτλου, που παραπέμπει στα αμέσως προηγούμενα παιχνίδια της σειράς. Παρ’ όλα αυτά, το κεντρικό μενού στο PES 2017 παρουσιάζεται πιο «καθαρό» και εν πολλοίς βελτιωμένο σε σύγκριση με τους προκατόχους του, αφού η ανίχνευση και επιλογή των επιθυμητών κατηγοριών γίνεται αρκετά απλά και γρήγορα.

PES 2017 screen 02

Κύριο τροχοπέδη στην πλοήγηση εντός του τίτλου είναι η διαρκής προσπάθεια σύνδεσης με τους servers της Konami, που ενδέχεται να δοκιμάσει την υπομονή των κατόχων του παιχνιδιού, σε ορισμένες περιπτώσεις. Γενικά όμως, δεν έχουν αλλάξει πολλά σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Ωραίες μεν οι αλλαγές, καλοδεχούμενες όμως θα είναι περισσότερες στο μέλλον, εφόσον αποδεικνύονται ωφέλιμες για τη γενικότερη εμπειρία των παικτών.

Συνεχίζοντας με τον οπτικό τομέα στο PES 2017 και τα γραφικά της καινούργιας προσθήκης στο franchise της ιαπωνικής εταιρείας. Χωρίς κανένα δισταγμό, δηλώνουμε ότι έχει γίνει καλύτερη δουλειά από κάθε άλλο, προηγούμενο κεφάλαιο. Τα μοντέλα των ποδοσφαιριστών δείχνουν καλύτερα από ποτέ, ενώ η απόδοση αληθοφάνειας στον τίτλο ενισχύεται από τα πρόσωπα των παικτών, για τα οποία έχει γίνει εξαιρετική δουλειά. Κυρίως για τους πλέον γνωστούς και προβεβλημένους αστέρες των δημοφιλέστερων ομάδων, η αποτύπωση των προσώπων τους μόνο εύσημα μπορεί να φέρει στην ομάδα ανάπτυξης, με μοναδική ίσως παρατυπία τα μάτια των παικτών, που φαντάζουν κάποιες φορές παράταιρα, ενδεχομένως και εξωγήινα.


Από την άλλη, πολύ καλή δουλειά έχει γίνει και για τα στάδια στο παιχνίδι. Να σημειώσουμε πως οι αγοραστές του τίτλου έχουν στη διάθεσή τους 30 επιλογές γηπέδων, ενώ περισσότερα (2 ακόμα, τουλάχιστον) θα προστεθούν μελλοντικά στο PES 2017, με αντίστοιχα Data Packs. Ιδιαίτερα όμορφο δείχνει το παιχνίδι και εντός των τεσσάρων γραμμών, με διάφορες αλλαγές στο γρασίδι κατά τη διάρκεια των αγώνων, ενώ μικρές λεπτομέρειες, όπως η χρήση σπρέι από τους διαιτητές και οι ανάσες των παικτών σε ανάλογες συνθήκες, προσδίδουν στη συνολική εμπειρία. Όσον αφορά το γρασίδι, σε κάποια γήπεδα είναι πραγματικά όμορφο και αληθοφανές, ενώ σε κάποια άλλα ο χρωματισμός του φαντάζει «ξεπλυμένος». Φυσικά, εμφανίζεται διαφορετικό κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, θα προτιμούσαμε όμως να παρουσιάζεται συνολικά καλύτερο, από την κάμερα διεξαγωγής των αναμετρήσεων και όχι κυρίως στα κοντινά πλάνα.

Συν τοις άλλοις, βελτιώσεις έχουνε γίνει και στα animations των ποδοσφαιριστών, αφού έχουν προστεθεί αρκετά νέα στο PES 2017, σε σχέση με τους προηγούμενους τίτλους. Περισσότερη δουλειά ή πιο εμφανής, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται να γίνει στην κίνηση και τις αποκρούσεις των τερματοφυλάκων, οι οποίοι δείχνουν ανανεωμένοι γενικά στο φετινό παιχνίδι. Επιπλέον, τα καινούργια animations φαίνονται και στις κοντινές πάσες, αλλά και στις μακρινές μεταβιβάσεις, καθώς και στα σουτ των ποδοσφαιριστών, μεταξύ άλλων. Όμως, αρνητική εντύπωση αφήνει η κίνηση των παικτών σε αργή ταχύτητα - χωρίς τη χρησιμοποίηση sprint δηλαδή - αφού τα animations δείχνουν κάπως απότομα, ενώ η αλλαγή κατεύθυνσης των ποδοσφαιριστών δεν φαίνεται να γίνεται απόλυτα σε 360 μοίρες, αλλά σε ένα συγκεκριμένο εύρος τμημάτων.

PES20175

Δεν επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό μεν το gameplay στον τίτλο, θα ήταν ευχάριστο όμως να γίνεται η αλλαγή κατεύθυνσης λιγότερο σπασμωδικά και με πιο φυσικό τρόπο, όπως το τρέξιμο των παικτών, που δείχνει αρκετά αληθοφανές. Επιπρόσθετα, αρκετά πειστικό είναι foot-planting στο παιχνίδι, αφού οι ποδοσφαιριστές αφήνουν εν πολλοίς στον παίκτη μια αίσθηση βάρους και σωστής τοποθέτησης των ποδιών τους στον αγωνιστικό χώρο. Παρ’ όλα αυτά, δεν λείπει από τον τίτλο η εντύπωση πως πολλές φορές οι ίδιοι ποδοσφαιριστές βρίσκονται σε ένα παγοδρόμιο για πατινάζ. Μάλλον δεν έχει γίνει κάποια πρόοδος για το εν λόγω θέμα τα τελευταία χρόνια.

Περνώντας στο βασικό κομμάτι της αξιολόγησης, το gameplay δηλαδή στο PES 2017, δηλώνουμε πολύ ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα της δουλειάς από την PES Productions. Ο φετινός τίτλος της σειράς δύναται να προφέρει μια ιδιαίτερα ευχάριστη και διασκεδαστική εμπειρία, σε όσους πιστούς προσέλθουν, με συναρπαστικούς αγώνες να λαμβάνουν χώρα. Η ταχύτητα του παιχνιδιού (στην προκαθορισμένη θέση της) έχει μειωθεί μεν, σε ένα βαθμό, σε σύγκριση με τον προκάτοχό του, παρ’ όλα αυτά ο ρυθμός των αναμετρήσεων στο PES 2017 παραμένει αρκετά γρήγορος. Ειδικά δε, σε αγώνες με τα πιο υψηλά επίπεδα δυσκολίας, η αυξημένη ταχύτητα από την πλευρά των παικτών είναι συνήθως αναγκαία. Να αναφέρουμε, ότι ο γρήγορος ρυθμός διατηρείται και στις αναμετρήσεις με άλλα άτομα, σε online ή offline περιβάλλον, ανάλογα και με τις συνθήκες διεξαγωγής των αγώνων. Σε περιπτώσεις με βροχερό καιρό δηλαδή ή με διαφορετικό ύψος γρασιδιού, επηρεάζεται ανάλογα και η ταχύτητα στον τίτλο.

PES 2017 screen 03

Σημαντικό ρόλο στο παιχνίδι, έχει φυσικά το σύστημα μεταβιβάσεων. Οι πάσες στην πλειοψηφία τους κατευθύνονται στον επιθυμητό αποδέκτη, συνήθως με επιτυχία, ενώ σε κάποιες άλλες περιπτώσεις όχι. Είναι γεγονός όμως, πως ακόμα και στο χαμηλότερο επίπεδο υποστήριξης, οι μεταβιβάσεις δεν έχουν την ανάλογη ελευθερία. Θα προτιμούσαμε ένα ελαφρώς πιο ελεύθερο σύστημα δηλαδή, με την ελάχιστη υποστήριξη, αν και υπάρχει πάντα η επιλογή με το πλήρες χειροκίνητο σύστημα ή manual μεταβίβασης με το ανάλογο πλήκτρο, κατά βούληση. Ως αποτέλεσμα του αρκετά βοηθητικού συστήματος, είναι δυνατή η πραγματοποίηση πολλών και τάχιστων πασών, που παραπέμπουν σε ping pong. Οι πιο ικανοί παίκτες δε, θα μπορούν να διατηρήσουν υψηλό ποσοστό κατοχής σε αναμετρήσεις με τον υπολογιστή, καθώς και εναντίον άλλων ατόμων, περιορίζοντας έτσι και τις ευκαιρίες του αντιπάλου.

Όσον αφορά την περιορισμένη ελευθερία, που αναφέρθηκε προηγουμένως, να σημειώσουμε ότι το παρατεταμένο πάτημα του σχετικού πλήκτρου καθορίζει κυρίως την ταχύτητα και όχι την απόσταση της κάθε μεταβίβασης, ενώ η μέγιστη δύναμη αποτυπώνεται με ένα αναπήδημα της μπάλας όταν απομακρύνεται από τον αποστολέα της. Από την άλλη, σε περιπτώσεις  με δύο ποδοσφαιριστές στην ίδια κατεύθυνση, όντως η μπάλα θα βρει τον πιο απομακρυσμένο αποδέκτη, με την ανάλογη δύναμη, κάτι που ισχύει για χαμηλές και ψηλές πάσες, οι οποίες είναι ιδιαίτερα χρήσιμες στο PES 2017.

PES201717

Ομοίως, αρκετά αποδοτικές είναι οι ψηλές προωθημένες μπαλιές, από κοντινή απόσταση ειδικά, σε αντίθεση με τις χαμηλές προωθημένες μεταβιβάσεις, οι οποίες δεν έχουν ποσοστό επιτυχίας ανάλογο με περασμένους τίτλους στο franchise. Αυτό οφείλεται στην αξιόλογη αμυντική λειτουργία της οποιασδήποτε αντίπαλης ομάδας, αφού η αμυντική γραμμή διατηρείται στον σωστό σχηματισμό της, χωρίς οι ποδοσφαιριστές να βρίσκονται εκτός θέσεως, στις περισσότερες περιπτώσεις. Ένα δεδομένο που αποτυπώνεται και στον πίνακα του σκορ, με αποτελέσματα χωρίς πολλά τέρματα, σε αρκετές περιπτώσεις.

Η σωστή τοποθέτηση των αντιπάλων «υποχρεώνει» τους παίκτες σε διαφορετικές προσεγγίσεις, ούτως ώστε να πετύχουν κάποιο τέρμα, ενώ το PES 2017 φαίνεται να ευνοεί αρκετά την ανάπτυξη από τα πλάγια και τις σέντρες με αποδέκτη κάποιον ποδοσφαιριστή στην περιοχή του αντιπάλου. Ειδικά οι παράλληλες, ψηλές μπαλιές κοντά στα όρια της μεγάλης περιοχής έχουν σημαντικές πιθανότητες επιτυχίας, για επίτευξη κάποιου τέρματος, ενώ ιδιαίτερα χρήσιμες είναι και οι ψηλές προωθημένες, όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως.

PES20174

Για το σκοράρισμα όμως είναι απαραίτητα και τα σουτ από κάθε παίκτη, τα οποία τείνουν να βρίσκουν στόχο, εφόσον η στάση του σώματος είναι σωστή για τον ελεγχόμενο ποδοσφαιριστή και εφαρμοστεί η κατάλληλη δύναμη. Έστω και αν για τους περισσότερους κοινούς θνητούς η επίτευξη ενός τέρματος από μακρινή απόσταση μπορεί να αποδειχθεί σχετικά δύσκολη, οι αστέρες του αθλήματος στη σύγχρονη εποχή έχουν τη δυνατότητα να σκοράρουν και από μακρινή απόσταση, αλλά και με ποικιλία τρόπων.

Πάντα χρήσιμο είναι και το πλασέ φυσικά, το οποίο πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας το σχετικό κουμπί, χωρίς όμως να είναι τόσο ισχυρό όπλο όσο στα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς, ένα μάλλον θετικό στοιχείο. Όσον αφορά τα σουτ γενικότερα πάντως, έχουν συνήθως ευθύγραμμη πορεία και αρκετή ταχύτητα. Δηλαδή, ελέγχοντας και τους κατάλληλους παίκτες, σε κάθε αγώνα μπορεί να τυγχάνει πολλαπλή εκτόξευση… φωτοβολίδων σε κάθε εστία.


Επιπρόσθετα, στο οπλοστάσιό του για το επιθετικό, αλλά και το αμυντικό παιχνίδι, ο κάθε παίκτης έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει διάφορες ντρίπλες, με τον κάθε ελεγχόμενο ποδοσφαιριστή. Βέβαια, κάθε ένας από τους παίκτες στο PES 2017 έχει διαφορετικό ρεπερτόριο κινήσεων, ενώ - όπως και στην πραγματικότητα - κάποιοι ποδοσφαιριστές έχουν μεγαλύτερη έφεση στις ντρίμπλες και μπορούν να ξεπαστρέψουν κάθε αμυντική λειτουργία από μόνοι τους. Σε κάθε περίπτωση, στον τίτλο υφίσταται μεγάλος αριθμός από τρόπους με τους οποίους ο καθένας μπορεί να διατηρήσει τον έλεγχο της μπάλας, αλλά και να περάσει κάποιον αντίπαλο ποδοσφαιριστή, ενώ ακόμα και οι πλέον ικανοί παίκτες μπορούν να ανακοπούν με σωστή και προσεγμένη άμυνα είτε ατομικά είτε ομαδικά.

Όσον αφορά το αμυντικό κομμάτι στο παιχνίδι, όπως και στους προηγούμενους τίτλους, ο κάθε ποδοσφαιριστής ακολουθεί έναν αντίπαλο παίκτη με διαρκές πάτημα του σχετικού πλήκτρου, ενώ με το διπλό πάτημα επιχειρείται το κλέψιμο της μπάλας. Γενικά, το σύστημα λειτουργεί ικανοποιητικά, ενώ χρήσιμη είναι - όπως πάντα - και η δυνατότητα πρεσαρίσματος, με επιπλέον ποδοσφαιριστή από τον ελεγχόμενο, με το αντίστοιχο κουμπί. Από την άλλη, τα sliding tackles παραμένουν πάντοτε χρήσιμα και αρκετά ικανοποιητικά στην εκτέλεσή τους, ενώ ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα στο αμυντικό κομμάτι του παιχνιδιού αποτελεί η αλλαγή του ελεγχόμενου ποδοσφαιριστή. Συγκεκριμένα, αρκετές φορές δεν επιλέγεται, μετά από την σχετική αλλαγή, ο καταλληλότερος ποδοσφαιριστής, ο πιο κοντινός στη μπάλα, κάτι που οδηγεί σε χειροκίνητη αλλαγή με τον δεξί αναλογικό μοχλό. Αν μη τι άλλο, η συγκεκριμένη μέθοδος αποδεικνύεται ευεργετική πολλές φορές, κατά τη διάρκεια των αγώνων.

PES 2017 screen 05

Περνώντας τώρα σε ένα άλλο, σημαντικό μέρος που αφορά το gameplay στο PES 2017, αυτό του στησίματος της ομάδας και των διάφορων επιλογών που υπάρχουν στη διάθεση των παικτών. Εν πολλοίς, η διαμόρφωση της κάθε εντεκάδας, η τοποθέτηση των παικτών και ο καθορισμός ρόλων στην κάθε αναμέτρηση, παραμένουν ίδια με τους αμέσως προηγούμενους τίτλους στο franchise, με δύο όμως καινούργιες και ιδιαίτερα χρήσιμες προσθήκες. Η πρώτη εξ αυτών αφορά τη νοοτροπία της κάθε ομάδας στον αγωνιστικό χώρο. Με την αντίστοιχη εντολή, η κάθε ομάδα γίνεται περισσότερο αμυντική ή επιθετική, κάτι που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις κινήσεις και την τοποθέτηση των παικτών εντός των γραμμών του γηπέδου.

Βέβαια, οι πιο παλιοί οπαδοί της σειράς έχουν μια οικειότητα με τη συγκεκριμένη δυνατότητα, η οποία υπήρχε και στο παρελθόν, ενώ η επιστροφή της στο PES 2017 μόνο ως ωφέλιμη και ευχάριστη μπορεί να κριθεί. Έτσι, σε περίπτωση που μια ομάδα επιχειρεί να πετύχει ένα τέρμα, ενώ έχει επιλεχθεί η πιο επιθετική συμπεριφορά - από τις πέντε διαθέσιμες - ο τερματοφύλακάς της θα βρεθεί στην αντίπαλη εστία, όταν παρουσιάζεται ευκαιρία σκοραρίσματος με κάποιο κόρνερ στο τέλος μιας αναμέτρησης. Από την άλλη, η πιο αμυντική θέση μπορεί να φανεί χρήσιμη για όποιον επιχειρεί να διατηρήσει, με νύχια και δόντια, το προβάδισμα σε έναν αγώνα.

PES20176

Η δεύτερη, νέα προσθήκη αφορά τις προχωρημένες επιλογές τακτικής, οι οποίες διαμορφώνουν ανάλογα τις κινήσεις των ποδοσφαιριστών, αλλά και τη γενικότερη συμπεριφορά της κάθε ομάδας εντός του γηπέδου. Τέσσερις συνολικά μπορούν να επιλεχθούν - δύο επιθετικές και δύο αμυντικές - οι οποίες μάλιστα μπορούν να ενεργοποιηθούν ή να απενεργοποιηθούν κατά βούληση, κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε αγώνα. Έτσι, οι παίκτες μπορούν να διατηρήσουν τους ποδοσφαιριστές κοντά στα όρια του γηπέδου, εφόσον επιθυμούν παιχνίδι από τα πλάγια, αλλά να έχουν και συνεχή κίνηση κοντά στον ποδοσφαιριστή που ελέγχει την μπάλα, εάν θέλουν να παίξουν με κοντινές πάσες. Από την άλλη, μπορούν να γεμίσουν το κουτί με πολλούς ποδοσφαιριστές όταν βρίσκονται σε αμυντική θέση ή να μετατοπίσουν αρκετά χαμηλά τη γραμμή των αμυντικών παικτών. Οι διαθέσιμες επιλογές είναι πάρα πολλές και εναπόκειται στον καθένα αν και πότε θα τις χρησιμοποιήσει, για να επιτύχει τον σκοπό του.

Επίσης, σημαντικό ρόλο στο gameplay έχουν φυσικά οι τερματοφύλακες, για τους οποίους έγινε σύντομη αναφορά πιο πάνω, αλλά και οι διαιτητές. Πρόκειται για δύο στοιχεία στο gameplay της σειράς, που πολλές φορές έχουν σκορπίσει το θυμό, αλλά και την απογοήτευση, στους απανταχού θιασώτες της. Όσον αφορά τους πρώτους, υπάρχει ξεκάθαρη βελτίωση σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Οι τερματοφύλακες στο PES 2017 είναι αξιόπιστοι στην πλειοψηφία τους και προσφέρουν μια θετική αύρα με την παρουσία τους στο παιχνίδι. Αν όχι οι καλύτεροι που έχουν εμφανιστεί σε τίτλο από το franchise μέχρι σήμερα, είναι σαφώς οι πιο εντυπωσιακοί, με αρκετά καινούργια animations, ενώ (αναμενόμενα) οι πιο ικανοί τερματοφύλακες στην πραγματικότητα είναι και οι πλέον αξιόλογοι και… ζόρικοι, για να νικήσει κάποιος. Συνολικά, αποτελούν μια από τις πιο σημαντικές και ευχάριστες βελτιώσεις στο φετινό παιχνίδι της σειράς.

PES20174

Από την άλλη, βελτιωμένοι είναι και οι διαιτητές στο PES 2017. Ακριβοδίκαιοι στις περισσότερες περιπτώσεις και όχι τόσο ανεκτικοί όσο στο πρόσφατο παρελθόν, καταλογίζουν σωστά τα φάουλ και τιμωρούν με κάρτες τους ποδοσφαιριστές, εφόσον είναι απαραίτητο. Γενικά, η παρουσία τους έχει θετική επίπτωση στο παιχνίδι, αν και δεν λείπουν διάφορες αποφάσεις που ενδέχεται να προκαλέσουν την απορία ή τον θυμό των παικτών. Κυρίως όμως αυτές οφείλονται στο collision detection σύστημα που έχει ενσωματωθεί στον τίτλο, αφού τυχαίες συγκρούσεις παικτών μπορεί να οδηγήσουν στον καταλογισμό φάουλ για κάθε πλευρά. Για παράδειγμα, το απλωμένο χέρι ενός ποδοσφαιριστή ενδέχεται να επιφέρει κάποια κάρτα, εφόσον βρεθεί στο πρόσωπο κάποιου αντίπαλού του.

Να σημειώσουμε, εν τέλει, για τους διαιτητές, ότι η αποφυγή του καταλογισμού μιας παράβασης, χρησιμοποιώντας το "Super Cancel", δεν μπορεί να γίνει πλέον με επιτυχία, αφού έχει περιοριστεί σημαντικά ο χρόνος για τον οποίο αφήνεται το «πλεονέκτημα» σε οποιαδήποτε φάση.


Οι διάφορες συγκρούσεις των ποδοσφαιριστών, που ενδεχομένως να οδηγήσουν στο σφύριγμα του διαιτητή, αποτυπώνονται και στο χειριστήριο με ανάλογη δόνηση, αλλά και από τις ιαχές των φιλάθλων στις κερκίδες. Όσον αφορά τη δόνηση - ένα νέο χαρακτηριστικό για τη σειρά - προκύπτει επίσης, μεταξύ άλλων, μετά από κάποιο σουτ, αλλά και όταν η μπάλα πετύχει το δοκάρι της κάθε εστίας. Φυσικά, μπορεί να απενεργοποιηθεί μέσα από το παιχνίδι, όμως προσφέρει μια μάλλον θετική αλληλεπίδραση με το gameplay στο PES 2017. Από την άλλη, βελτιώσεις χρειάζονται στο σύστημα εκτέλεσης στημένων, για φάουλ και πέναλτι συγκεκριμένα, αφού το εν λόγω σύστημα παραμένει ίδιο με το πρόσφατο παρελθόν. Τουλάχιστον, αναβαθμίστηκε η εκτέλεση κόρνερ στον φετινό τίτλο, με διάφορες επιλογές να είναι διαθέσιμες για τους παίκτες, σε επίθεση και άμυνα.

Ομοίως, βελτίωση χρειάζεται να γίνει και στον σχολιασμό των αγώνων. Η περιγραφή των αναμετρήσεων - σε ελληνικά και αγγλικά - ενδέχεται να οδηγήσει τους παίκτες στην απενεργοποίησή της. Ειδικά στην περίπτωση του ελληνικού σχολιασμού - ο οποίος φαντάζει πανομοιότυπος με αυτόν στο προηγούμενο παιχνίδι - διάφορες φράσεις που δεν συμβαδίζουν με τα τεκταινόμενο στον αγωνιστικό χώρο ξεστομίζονται από τους εκφωνητές, ενώ πολλές ατάκες επαναλαμβάνονται σε μεγάλο βαθμό. Είναι ένα κομμάτι που στερεί από τους παίκτες μια καλύτερη συνολική εμπειρία, ενώ από την άλλη ο ήχος στο PES 2017 βρίσκεται σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο, με τις ιαχές των οπαδών, αλλά και με τα χτυπήματα στη στρογγυλή θεά. Επίσης, αρκετά καλό είναι και το soundtrack στο PES 2017.

PES 2017 screen 07

Ακόμα ένα χρόνιο πρόβλημα για το παιχνίδι αφορά τις άδειες των συλλόγων, αλλά και των πρωταθλημάτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν επίσημα σε αυτό. Στα θετικά καταγράφεται βεβαίως η συμπερίληψη των δύο κορυφαίων ευρωπαϊκών διοργανώσεων - Champions League και Europa League - όμως η απουσία αυθεντικών ονομασιών στις περισσότερες ομάδες από το αγγλικό και το ισπανικό πρωτάθλημα αποτελεί πλήγμα για τον τίτλο, έστω και αν έχουν ενσωματωθεί επίσημα πάρα πολλοί σύλλογοι από τη Λατινική Αμερική. Επιπλέον, δεν υπάρχει στο παιχνίδι οποιαδήποτε ομάδα από την Ελλάδα, έστω και αν το PES 2017 περιλαμβάνει ελληνικό μενού και σχολιασμό των αγώνων στα ελληνικά. Ίσως κάποιες από αυτές προστεθούν μελλοντικά στον τίτλο, αν και πρόκειται για μια παράξενη απόφαση εκ μέρους της ομάδας ανάπτυξης και της Konami. Αν μη τι άλλο, οι συνθέσεις όλων των ομάδων ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αφού έχει γίνει ήδη διαθέσιμη μια ενημέρωση, με την οποία έχουν περατωθεί όλες οι καλοκαιρινές μεταγραφές.

Όσον αφορά τα modes στο PES 2017, παραμένουν πανομοιότυπα με τους προκατόχους του. Επιστρέφουν φυσικά τα διάφορα πρωταθλήματα και οι διαδικτυακές κατηγορίες, αλλά και τα φιλικά και η προπόνηση, όπως και το Become a Legend, το ένα εκ των τριών modes στο Football Life κομμάτι από το κεντρικό μενού στον τίτλο. Τα υπόλοιπα δύο - Master League και myClub - αναμένεται ότι θα απασχολήσουν και για τη φετινή σαιζόν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ατόμων που θα προβούν σε αγορά του παιχνιδιού, ενώ και τα δύο έχουν υποστεί ορισμένες αλλαγές. Εν συντομία, να αναφέρουμε πως στο myClub - στο οποίο επιστρέφουν τα microtransactions - υπάρχει πλέον η δυνατότητα απόκτησης συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών, χρησιμοποιώντας τους κατάλληλους Scouts. Οι εν λόγω ανιχνευτές μπορούν να αποκτηθούν και μέσω δημοπρασιών, ενώ η συνδυασμένη χρήση τους δύναται να περιορίσει τον αριθμό των παικτών που μπορούν να αποκτηθούν, ακόμα και σε έναν ποδοσφαιριστή.

PES20178

Από την άλλη, στο Master League, το παλαιότερο single player, campaign mode στο franchise, έχει ανανεωθεί το σύστημα των μεταγραφών, με διαφορετικά budgets για τους μισθούς των παικτών και για την απόκτησή τους, ενώ η τελευταία ημέρα της μεταγραφικής περιόδου έχει μεγαλύτερη διάρκεια από τις υπόλοιπες. Συγκεκριμένα, στην εν λόγω Deadline Day, εμφανίζεται μια αντίστροφη μέτρηση μέχρι την ολοκλήρωσή της, ενώ κάθε απόφαση από τους παίκτες μεταβάλλει ανάλογα τον υπολειπόμενο χρόνο. Πρόκειται σαφώς για μια ευχάριστη προσθήκη και ένα χαρακτηριστικό που έλειπε από τη σειρά. Όσον αφορά το Master League γενικότερα, αποτελεί σαφώς το καλύτερο mode για όσους επιζητούν ικανοποιητική πρόκληση, ακόμα για τους βετεράνους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τον υπολογιστή σε Superstar επίπεδο δυσκολίας.

Πέραν όμως της αντιμετώπισης διάφορων ομάδων σε single player ή co-op, το PES 2017 περιλαμβάνει και modes στα οποία ο καθένας μπορεί να αναμετρηθεί με πραγματικό αντίπαλο. Με την ενασχόλησή μας με το παιχνίδι, δεν παρατηρήσαμε μεγάλες διαφορές στο gameplay, είτε σε offline είτε σε online περιβάλλον, σε σύγκριση με την αντιμετώπιση του υπολογιστή. Σε online αναμετρήσεις δε, το PES 2017 μας άφησε μικτές εντυπώσεις σχετικά με τη συνολική εμπειρία, αφού καταφέραμε να παίξουμε κάποια παιχνίδια με εμφανές lag και αρκετά άλλα με ελάχιστο lag, όμως παρατηρήθηκε σχετικά μεγάλος χρόνος αναμονής μέχρι την εξεύρεση ανθρώπινου αντιπάλου, τουλάχιστον με τη χρησιμοποίηση συγκεκριμένων επιλογών σύνδεσης. Ενδεχομένως, με την πάροδο του χρόνου οι αγώνες θα μπορούν να γίνονται χωρίς μεγάλη αναμονή και με καλύτερη συνολικά εμπειρία, για όσους προτιμούν τις διαδικτυακές αναμετρήσεις.

PES 2017 screen 04

Συνοψίζοντας, δηλώνουμε πολύ ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα της δουλειάς της PES Productions στο φετινό παιχνίδι της σειράς, ένα πακέτο που μπορεί να προσφέρει πολλές ώρες ενασχόλησης στον κάθε λάτρη του ποδοσφαίρου. Λεπτομέρειες όπως οι αντιδράσεις των ποδοσφαιριστών πριν από την έναρξη, κατά τη διάρκεια, αλλά και με την ολοκλήρωση των αγώνων έχουν θετικό πρόσημο για τη συνολική εμπειρία. Από την άλλη, χρόνια προβλήματα, όπως η κίνηση σε αόρατες ράγες - η οποία έχει μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με το παρελθόν και μπορεί να αντιμετωπιστεί χρησιμοποιώντας το "Super Cancel" - αλλά και ο μάλλον αδιάφορος σχολιασμός των αναμετρήσεων πλήττουν εν μέρει τον πιο πρόσφατο τίτλο στο franchise, αλλά και τη σειρά γενικότερα, η οποία διατηρεί ένα καλό σερί, με πολύ αξιόλογα παιχνίδια τα τελευταία χρόνια.

Το PES 2017 μπορεί να προσφέρει σε κάθε λάγνο του όμορφου παιχνιδιού μια ιδιαίτερα ευχάριστη εμπειρία και μια ωραία απεικόνιση του αθλήματος στον ψηφιακό κόσμο, δίχως να παραβλέπουμε ή να αποτινάσσουμε τις όποιες ατέλειες ή προβλήματα, που αφορούν τον ρεαλισμό, την αληθοφάνεια στον τίτλο, αλλά και το gameplay γενικότερα. Πρόκειται για ένα παιχνίδι με το οποίο η ομάδα ανάπτυξης, καθώς και η ιαπωνική εταιρεία, σημειώνουν χατ-τρικ, επαναφέροντας στη σειρά αυθεντικό gameplay που μπορεί να προσφέρει ικανοποίηση τόσο σε νεοεισερχόμενους στο franchise, αλλά και σε πιο έμπειρους παίκτες. Διότι ο τίτλος είναι προσιτός στους καινούργιους, αλλά προφέρει παράλληλα και βαθύ gameplay στους βετεράνους, σε αυτούς που βασίστηκε όλα αυτά τα χρόνια η σειρά για τη βελτίωσή της, έως ότου ορθοποδήσει ξανά.

PES201710

Όπως και το πραγματικό ποδόσφαιρο - με αγώνες με γρήγορο και αργό τέμπο, με πολλά ή λίγα τέρματα, με ελάχιστες ή αρκετές χαμένες ευκαιρίες - το παιχνίδι προσφέρει ποικιλία αναμετρήσεων, αφού κάθε αγώνας διαφέρει από τον προηγούμενο και από τον επόμενο, ενώ κάθε ομάδα και κάθε παίκτης παρουσιάζεται με αλλιώτικο στυλ, με διαφορετική προσωπικότητα, όντας μια διαφορετική οντότητα στον κόσμο. Όπως και το πραγματικό ποδόσφαιρο, το PES 2017 αποτυπώνει σε μια οθόνη έναν πόλεμο μεταξύ δύο αντιμαχόμενων πλευρών, έναν αέναο χορό ανάμεσα σε άμυνα και επίθεση, μια παράσταση που όμοιά της δεν υπάρχει οπουδήποτε αλλού.

Για ανέμελες επιθέσεις, για μεθοδική και προσεκτική οργάνωση, για πίεση από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό, όποιος και αν είναι ο τρόπος προσέγγισης του ποδοσφαίρου για τον καθένα σε ένα βιντεοπαιχνίδι, το Pro Evolution Soccer 2017 μπορεί να προσφέρει ατελείωτες ώρες χαράς και ψυχαγωγίας. Γιατί, εν τέλει, πρόκειται για ένα παιχνίδι, ένα μέσο αρκετά ισχυρό, που μπορεί να προσφέρει στον καθένα αγνή, ατόφια διασκέδαση.

Το review βασίστηκε στην PS4 έκδοση του παιχνιδιού.


Τσέκαρε το βίντεο

Θετικά

  • Προσιτό για νέους στη σειρά, με βαθύ gameplay.
  • Πλήθος τακτικών επιλογών.
  • Αυθεντικότητα ομάδων και ποδοσφαιριστών.
  • Εντυπωσιακοί, έμπιστοι τερματοφύλακες.
  • Ποικιλία αγώνων και αποτελεσμάτων.

Αρνητικά

  • Επαναλαμβανόμενος και τυπικός σχολιασμός.
  • Προβληματική αλλαγή παικτών.
  • Έλλειψη επίσημων αδειών για τις ομάδες.
  • Τα microtransactions επιστρέφουν.
  • Αφύσικη κίνηση των ποδοσφαιριστών σε ορισμένες περιπτώσεις.

Βαθμολογία

Γεννηθείς τη δεκαετία του 80, παιδί των 90s παρ’ όλα αυτά, μεγάλωσε στη Λεμεσό της Κύπρου αναπτύσσοντας την αγάπη του για τον αθλητισμό (κυρίως το ποδόσφαιρο) και στη συνέχεια για τα video games. Λάτρης των platformers και των kart racing games από μικρός, περιμένει καρτερικά μια μεγαλειώδη επιστροφή του Crash Bandicoot στο προσκήνιο, παρακολουθώντας αρκετές σειρές και ταινίες στο μεταξύ, ακούγοντας επίσης αρκετές ώρες μουσική κάθε είδους...

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Εκτενή gameplay πλάνα από το Godfall
Χορταστικές πληροφορίες και βίντεο από PS5 devkit
Othercide - Review
Μάνα είναι μόνο μία.
Ο Alan Wake επιστρέφει στο... Control
Ανακοινώθηκε η ημερομηνία κυκλοφορίας του AWE DLC.
Νέο υλικό και πληροφορίες από το Crash Candicoot 4: It’s About Time
Μέσω του τελευταίου State of Play της Sony.
Πλήρης υποστήριξη για το PSVR στο Hitman III
Καθώς και σε ολόκληρη την τριλογία Hitman.
Έρχονται νέες πληροφορίες για το Cyberpunk 2077
Μέσα από ένα νέο digital event της CD Projekt RED.
Αλλαγή στην ημερομηνία διάθεσης του Serious Sam 4
Στα τέλη Σεπτεμβρίου η κυκλοφορία του.
Διαθέσιμο στην Ευρώπη το Phantasy Star Online 2
Με αρκετές αλλαγές στη διάθεση των παικτών.
Παράθυρο κυκλοφορίας για το Last Days of Lazarus
Νέος horror τίτλος, από τον δημιουργό του Gray Dawn.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Comments (26)

This comment was minimized by the moderator on the site

Axxx... ηρθε μια απο τις αγαπημένες μου μερες της χρονιας.
Proπάκιδες και Fifaκιδες, φαγωθείτε ελευθερα, εγώ απλά θα βλέπω! Mη με απογοητεύσετε! :D
https://cdn.meme.am/instances/500x/54552886.jpg

This comment was minimized by the moderator on the site

Some men just want to watch the world burn....!
:):p

This comment was minimized by the moderator on the site

εχει ωριμάσει πολυ το κοινό του GameOver και νοσταλγώ λίγο το καρναβάλι που είχαμε πιο παλιά με τα trolls... :P
απο την αλλη, ειναι ωραιο να μη κινδυνευεις απο εγκεφαλικό οταν μπαινεις σε καθε αρθρο :D:D:D

This comment was minimized by the moderator on the site

Ας αρχισει το διαβασμα!

Αν και μονο FIFA γατακια (αγαπαω pro 3-4-5-6)

This comment was minimized by the moderator on the site

το παιχνιδι που με εκανε να παιξω τα μισα παιχνιδια απο αυτα που ηθελα απο την αρχη του μεχρι το 2007 περιπου. μια δεκαετια δεν ειναι και λιγο. δυσκολο το εγχειρημα να το ξαναπιασω με το διαθεσιμο χρονο χωρια που δεν με τραβαει οσο παλιοτερα. παντα ομως θα δω video και θα διαβασω review. δειχνει πολυ καλο αν και σχολιασμος που παιζει στο video ειναι πραγματικα κακος. καλο λιωσιμο σε οσους...

το παιχνιδι που με εκανε να παιξω τα μισα παιχνιδια απο αυτα που ηθελα απο την αρχη του μεχρι το 2007 περιπου. μια δεκαετια δεν ειναι και λιγο. δυσκολο το εγχειρημα να το ξαναπιασω με το διαθεσιμο χρονο χωρια που δεν με τραβαει οσο παλιοτερα. παντα ομως θα δω video και θα διαβασω review. δειχνει πολυ καλο αν και σχολιασμος που παιζει στο video ειναι πραγματικα κακος. καλο λιωσιμο σε οσους ασχοληθουν

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

Αντικειμενικο review,σωστη βαθμολογια.
Πολυ καλα φετος και τα δυο...αλλα το Pro ειναι ενα κλικ πιο πανω.

This comment was minimized by the moderator on the site

Φαίνεται να έχει γίνει καλή δουλειά στο παιχνίδι.Αλλά λίγο ρομποτική η Ελληνική αναμετάδοση (δηλαδή μία απ'τα ίδια).

This comment was minimized by the moderator on the site

Την Παρασκευή θα το έχω στα χέρια μου και τότε θα μπορώ να έχω πλήρη εικόνα. Πάντως το demo μου άφησε καλή εντύπωση.
Μπορεί το FIFA να μεσουρανεί αλλά προσωπικά διαλέγω Pes. Πάνε δυστυχώς οι εποχές που αγόραζα και τα δυο...

Να ρωτήσω κάτι. Είδα στο βίντεο τις ομάδες με κανονικά σήματα και εμφανίσεις. Πως έγινε η διαδικασία, μπορεί να πει κάποιος με δυο λόγια;
Επίσης τι γίνεται με τη Bayern...

Την Παρασκευή θα το έχω στα χέρια μου και τότε θα μπορώ να έχω πλήρη εικόνα. Πάντως το demo μου άφησε καλή εντύπωση.
Μπορεί το FIFA να μεσουρανεί αλλά προσωπικά διαλέγω Pes. Πάνε δυστυχώς οι εποχές που αγόραζα και τα δυο...

Να ρωτήσω κάτι. Είδα στο βίντεο τις ομάδες με κανονικά σήματα και εμφανίσεις. Πως έγινε η διαδικασία, μπορεί να πει κάποιος με δυο λόγια;
Επίσης τι γίνεται με τη Bayern M. δεν την έχει ούτε ως Isar (για τους παλιούς). Θα προστεθεί με patch της Κοnami όπως οι ελληνικές ομάδες;

Πολύ καλό review, δεν περίμενα τίποτα λιγότερο!

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

Η διαδικασία γίνεται σχετικά εύκολα και γρήγορα με τη μεταφορά αρχείων από κάποιο αποθηκευτικό μέσο. Προς το παρόν, έχω περάσει το ακόλουθο Option File: http://www.pesgaming.com/showthread.php?t=100497 Υπάρχουν στη σελίδα αναλυτικές οδηγίες.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ωραίος ευχαριστώ.

Πάντως είναι "κάπως" κάθε χρόνο να βλέπεις 1/5 licensed ομάδων και πρωταθλημάτων. Ξέρω πως δεν είναι αποκλειστικά στο χέρι της PES Productions αλλά περνάει κρίση ολόκληρη η Κonami.
Όσο εύκολη διαδικασία και να είναι να το φτιάξεις με ένα OF ή κάποιο patch, αυτό που θέλεις είναι όταν αγοράζεις κάτι αξίας 60€ να αξίξει και 60€ σωστά; Ειδικά αυτές τις εποχές. Θα έδινε κανείς...

Ωραίος ευχαριστώ.

Πάντως είναι "κάπως" κάθε χρόνο να βλέπεις 1/5 licensed ομάδων και πρωταθλημάτων. Ξέρω πως δεν είναι αποκλειστικά στο χέρι της PES Productions αλλά περνάει κρίση ολόκληρη η Κonami.
Όσο εύκολη διαδικασία και να είναι να το φτιάξεις με ένα OF ή κάποιο patch, αυτό που θέλεις είναι όταν αγοράζεις κάτι αξίας 60€ να αξίξει και 60€ σωστά; Ειδικά αυτές τις εποχές. Θα έδινε κανείς 60€ για μια μπλούζα PUIMA ή Αbibas;

Προσωπικά θα ήθελα να τo αναλάβει κάποια στιγμή η 2K sports. Μακάρι να δούμε κάποια στιγμή ένα PES2K...

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

Η έκδοση του PC είναι ντροπή.
Δοκίμασα το DEMO και τα γραφικά είναι τραγικά.
Θα μείνω στο PES 2016 με mods(γραφικά, ομάδες κτλ)
Δε μπορούν να κοροϊδεύουν έτσι τους PC Gamers...

This comment was minimized by the moderator on the site

Μεγαλωσα με προ αλλα αντικειμενικα εδω και περιπου μια εφταετια μονο φιφα!!! Ρεαλισμος στο επακρο !!!

Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 3 χρόνια από Tegian Tegian
This comment was minimized by the moderator on the site

Από αυτά που διάβασα φαίνεται πολύ ωραίο το φετινό Pro. Αλλά ρε παιδιά, αυτό που κάνουν στην PC έκδοση δεν παλεύεται. Θα μείνω για μία ακόμη χρονιά στο Fifa μέχρι να βάλουν μυαλό εκεί στην Konami.

This comment was minimized by the moderator on the site

Μια χαρα ειναι η εκδοση για το pc...τα γραφικα ειναι σε υψηλο επιπεδο.

This comment was minimized by the moderator on the site
This comment was minimized by the moderator on the site
This comment was minimized by the moderator on the site

Κρίμα

This comment was minimized by the moderator on the site

Yπέροχο review απο τον γκουρού του είδους Μιχάλη.
Εγώ δυστυχώς και με περίσσεια στεναχώρια φέτος δε θα πάρω το Proccer μετά απο 20 χρόνια συνεχούς στήριξης. Κι αυτό γιατί δεν προλαβαίνω να ασχοληθώ καθόλου. Μένουν στο ράφι και σκονίζονται......
Πάντως πως τα φέρνει η άτιμη η μοίρα. Πέρασα τα πέτρινα χρόνια και τώρα που η σειρά μπήκε σε τροχιά ποιοτικής αναβάθμισης κι έχοντας φτάσει σε επίπεδο...

Yπέροχο review απο τον γκουρού του είδους Μιχάλη.
Εγώ δυστυχώς και με περίσσεια στεναχώρια φέτος δε θα πάρω το Proccer μετά απο 20 χρόνια συνεχούς στήριξης. Κι αυτό γιατί δεν προλαβαίνω να ασχοληθώ καθόλου. Μένουν στο ράφι και σκονίζονται......
Πάντως πως τα φέρνει η άτιμη η μοίρα. Πέρασα τα πέτρινα χρόνια και τώρα που η σειρά μπήκε σε τροχιά ποιοτικής αναβάθμισης κι έχοντας φτάσει σε επίπεδο πολύ αρεστό στα δικά μου στάνταρ, εγώ κρεμάω τα παπου.....χειριστήρια...:(

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

Δεν είμαι ο φανατικός παίκτης που παίζει ποδοσφαιράκια και πόσο μάλλον να τα αγοράζει κάθε χρόνο αλλά πάντα σε κάποια φάση παίζω κάποιο ( από παλιές εποχές με fifa 94 και sensible soccer ) .. Το τελευταίο που είχα "λιώσει" ήταν το fifa 14 στο ps vita και είχα πεί τότε ,πω ρε το καλύτερο ποδοσφαιράκι και τί ειρωνεία να το παίζω σε handheld ..Το καλοκαίρι με έβαλε σε mood πάλι ( λόγω ευρωπαικού...

Δεν είμαι ο φανατικός παίκτης που παίζει ποδοσφαιράκια και πόσο μάλλον να τα αγοράζει κάθε χρόνο αλλά πάντα σε κάποια φάση παίζω κάποιο ( από παλιές εποχές με fifa 94 και sensible soccer ) .. Το τελευταίο που είχα "λιώσει" ήταν το fifa 14 στο ps vita και είχα πεί τότε ,πω ρε το καλύτερο ποδοσφαιράκι και τί ειρωνεία να το παίζω σε handheld ..Το καλοκαίρι με έβαλε σε mood πάλι ( λόγω ευρωπαικού ) και πήρα σε προσφορά πολύ φτηνά το pro 16 ( ήθελα να δώ πως είναι τα ποδοσφαιράκια σε αυτή την γενιά κιόλας ) ..Τί να πώ ο ενθουσιασμός που με έπιασε και η πόρωση με αυτό δεν λέγετε ,μέχρι και το Dark souls 3 παράτησα και κατάντησα να ανοίγω την κονσόλα μόνο για το pro και συνεχίζω να παίζω ασταμάτητα συνεχίζοντας με το 17 .. Έχουν κάνει πραγματικά πάααρα πολύ καλή δουλειά και είναι σε όλα βελτιωμένο αλλά αυτή η δυσκολία έχει ανέβει κατακόρυφα ..

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

Το εννιάρι είναι πολύ ψηλός βαθμός. Δεν έχω δει τέτοιο βαθμό για PRO τα τελευταία χρόνια, πράγμα που με κάνει αν πιστεύω (όπως γράφεις και στο review), πως ο ρυθμός του παιχνιδιού θα είναι συναρπαστικός όπως παλιά.
Βέβαια μετά από τόσα χρόνια ενασχόλησης με ποδοσφαιράκια, κατέληξα πως το παιχνίδι που θα με γεμίζε περισσότερο θα είναι αυτό στο οποίο μπορείς να παίξεις είτε με γρήγορο είτε με...

Το εννιάρι είναι πολύ ψηλός βαθμός. Δεν έχω δει τέτοιο βαθμό για PRO τα τελευταία χρόνια, πράγμα που με κάνει αν πιστεύω (όπως γράφεις και στο review), πως ο ρυθμός του παιχνιδιού θα είναι συναρπαστικός όπως παλιά.
Βέβαια μετά από τόσα χρόνια ενασχόλησης με ποδοσφαιράκια, κατέληξα πως το παιχνίδι που θα με γεμίζε περισσότερο θα είναι αυτό στο οποίο μπορείς να παίξεις είτε με γρήγορο είτε με χαμηλό ρυθμό, ανάλογα με τις απαιτήσεις του αγώνα. Δεν ξέρω αν στο PRO17 πρόσεξες κάτι τέτοιο ή το παιχνίδι ευνοεί μόνο έναν συγκεκειμένο ρυθμό.

Σίγουρα ψήνομαι να το δοκιμάσω, μπας και αλλάξω μετά το 13.

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

Μπορείς να παίξεις με την ταχύτητα από -2 έως +2, αλλά και με τις ρυθμίσεις για τις πάσες. Με full manual το παιχνίδι γίνεται σίγουρα πιο αργό, αφού χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή από τους παίκτες. Πάντως, υπάρχει ισορροπία μεταξύ άμυνας και επίθεσης, έστω και αν το PES 2017 ευνοεί περισσότερο την άμυνα, σε σύγκριση με τους προκατόχους του. Με Superstar πάντως, "αναγκαστικά" πρέπει να παίζεις...

Μπορείς να παίξεις με την ταχύτητα από -2 έως +2, αλλά και με τις ρυθμίσεις για τις πάσες. Με full manual το παιχνίδι γίνεται σίγουρα πιο αργό, αφού χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή από τους παίκτες. Πάντως, υπάρχει ισορροπία μεταξύ άμυνας και επίθεσης, έστω και αν το PES 2017 ευνοεί περισσότερο την άμυνα, σε σύγκριση με τους προκατόχους του. Με Superstar πάντως, "αναγκαστικά" πρέπει να παίζεις σχετικά γρήγορα. Αν θέλεις πιο χαμηλούς ρυθμούς δοκιμάζεις χαμηλότερη δυσκολία.

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

Κρίμα που "έθαψαν" την έκδοση του PES 2017 για το PC και δείχνει εκεί λες και τα γραφικά του είναι port από προηγούμενης γενιάς μηχανής γραφικών. Στις κονσόλες πάντως τα γραφικά του PES 2017 είναι ανώτερα από το FIFA17. Η αλήθεια είναι ότι γενικά το PES 2017 φέτος έχει κάνει πάλι μικρά άλματα προς το πάνω σε όλους τους τομείς (όπως είχε κάνει και πέρυσι).

Παρόλ' αυτά φέτος θα προτιμήσω και...

Κρίμα που "έθαψαν" την έκδοση του PES 2017 για το PC και δείχνει εκεί λες και τα γραφικά του είναι port από προηγούμενης γενιάς μηχανής γραφικών. Στις κονσόλες πάντως τα γραφικά του PES 2017 είναι ανώτερα από το FIFA17. Η αλήθεια είναι ότι γενικά το PES 2017 φέτος έχει κάνει πάλι μικρά άλματα προς το πάνω σε όλους τους τομείς (όπως είχε κάνει και πέρυσι).

Παρόλ' αυτά φέτος θα προτιμήσω και πάλι FIFA17. Το θεωρώ ακόμα και σήμερα ανώτερο στο gameplay (γιατί βελτιώθηκε και αυτό σε αυτόν τον τομέα) παρόλο που η αλλαγή του σε άλλη μηχανή γραφικών φέτος δεν με εντυπωσίασε οπτικά. Επίσης είμαι κυρίως online παίκτης στα sport games και το FIFA17 προσφέρει πιο καλή online εμπειρία για μένα.

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

δεν προσφερει απλως πιο καλη εμπειρια... ειδικα στο κομματι του online η διαφορα μεταξυ τους ειναι χαοτικη

This comment was minimized by the moderator on the site

ΤΙ PRO ρε, σοβαρα τωρα!!? υπαρχουν ακομη ατομα π παιζουν PRO!!?? ΟΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥ!!!! χαοχοαοχαοχοα πλακα, φυσικα. Εχω να ακουμπησω ποδοσφαιρακι πανω απο 8ετια! Καποτε φανατικος. Πλεον, μου αρεσουν, αλλα προτιμω να ξοδευω τα λεφτα μ σε αλλους ειδους τιτλους!

There are no comments posted here yet
Φόρτωση Περισσότερων