Ένα αξιοπρεπές remaster.

Είναι πολύ πιθανό για όσους υπήρξαν κάτοχοι PSP, να πέρασε από τα χέρια τους κάποιος Monster Hunter τίτλος, και κατά συνέπεια εκατοντάδες ώρες παιξίματος με το επιτυχημένο franchise της Capcom. Πέρα, όμως, από τη σειρά της Capcom, αισθητή είχε κάνει στο ιαπωνικό κοινό εκείνη την εποχή την παρουσία της η Shift, με την κυκλοφορία του God Eater, το οποίο φαινόταν ως συνεχιστής της Monster Hunter φιλοσοφίας. Ωστόσο, το God Eater ακολούθησε εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα, χρησιμοποιώντας εικαστικό anime φιλοσοφίας για να προσεγγίσει περισσότερο το κοινό της Άπω Ανατολής.

Εφόσον η Shift σημείωσε σημαντική επιτυχία στο ιαπωνικό κοινό με τα παιχνίδια God Eater, αλλά και με το παρόμοιου ύφους Freedom Wars, με τη βοήθεια της Bandai Namco έφερε στην τρέχουσα γενιά μαζί τους δυο παλαιότερους τίτλους God Eater, ώστε να αποδείξει πως αξίζει ένα κομμάτι από την αγοραστική πίτα των hunter games. Αν και ο πρώτος τίτλος αποτελεί remaster του PSP, η ιστορία του αποτελείται από τρία κεφάλαια, με το τελευταίο να είναι εντελώς καινούργιο, ώστε να συνδέσει τα γεγονότα για το επόμενο παιχνίδι της σειράς. 

Τα γεγονότα του God Eater τοποθετούνται σε ένα μετά την αποκάλυψη μέλλον, όπου κάποια όντα -που ονομάζονται "Aragami"- έχουν καταστρέψει τον πλανήτη. Αυτά τα πλάσματα αποτελούνται από διαφορετική οργανική δομή σε σχέση με οτιδήποτε άλλο στη Γη, εφόσον μπορούν να εξελιχθούν με απίστευτα αυξημένο ρυθμό και να αναγεννηθούν για όσο διάστημα ο πυρήνας των κυττάρων τους παραμένει άθικτος.

god eater resurrection screen 01

Ευτυχώς, η ανθρωπότητα έχει καταφέρει να αντεπιτεθεί, χρησιμοποιώντας τα ίδια τα κύτταρα των Aragami εναντίον τους, τοποθετώντας τα σε μεγάλα όπλα που ονομάζονται God Arcs. Η οργάνωση Fenrir, που αποτελεί την άμυνα της ανθρωπότητας, στέλνει την ομάδα των God Eaters, που αποτελούνται από άτομα εξοπλισμένα με God Arcs, να αντιμετωπίσουν τις ερχόμενες απειλές. Εν ολίγοις, αυτό είναι το υπόβαθρο του παιχνιδιού, και η βάση από την οποία ξεκινά το κυνήγι και οι μάχες με τα κτήνη. 
Βέβαια στους τίτλους αυτούς ελάχιστο ρόλο παίζει το σενάριο, εφόσον ο πυρήνας αυτών των hunting games είναι το gameplay και το πόσο θα μπορέσουν να κρατήσουν τον παίκτη στον κόσμο τους. Αν και το αγγλικό voice over -που είναι και η μοναδική γλώσσα επιλογής- είναι αξιοπρεπές και οι ίδιοι οι χαρακτήρες είναι καλοσχεδιασμένοι, την ιστορία του τίτλου σίγουρα την έχουν ξαναδεί όσοι έχουν ασχοληθεί με anime και manga σειρές, ενώ και ο ίδιος ο ρυθμός της ιστορίας είναι αργός και μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. 

Ο χαρακτήρας - avatar που δημιουργούμε εξοπλίζεται με δυο διαφορετικά όπλα στη μάχη, ένα για κοντινή μάχη -όπως ένα μικρό ξίφος, σφυρί, δρεπάνι και άλλα- και ένα ακόμα που μπορεί να είναι ranged όπλο, όπως καραμπίνα, sniper κ.λπ. Αρχικά προκαλείται απορία για το λόγο που απαιτούνται δύο όπλα, απορία που λύνεται, όμως, από τα πρώτα λεπτά του gameplay. Kάθε melee όπλο στο God Eater έχει διαφορετικά στατιστικά και χαρακτηριστικά, ωστόσο, με τις αναβαθμίσεις δεν αλλάζει στοιχείο μαγείας. Αντιθέτως, στα όπλα μεγάλης εμβέλειας δεν συμβαίνει το ίδιο, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα να αλλάζουμε σφαίρες όποια στιγμή θέλουμε και να επιλέγουμε διαφορετικό element μέσω των διαφορετικών σφαιρών. Επιπροσθέτως, ένα sniper όπλο μπορεί να βοηθήσει να τραβήξουμε την προσοχή ενός αντίπαλου χωρίς να αντιληφθούν οι υπόλοιπες εχθρικές μονάδες την ύπαρξή μας στο χάρτη, στοιχείο σημαντικό για την τακτική που θα ακολουθούμε στη μάχη.

god eater resurrection screen 02

Οι χάρτες/ πίστες του παιχνιδιού, πρακτικά, αποτελούνται από μικρές, γραμμικές περιοχές, όπως ένα χιονισμένο τοπίο, έναν υπόγειο σταθμό, το δρόμο μιας πόλης κ.ο.κ. Στη μάχη λαμβάνουν μέρος μέχρι τέσσερα άτομα, τα οποία -στο offline κομμάτι του τίτλου- αποτελούνται από συντρόφους που ελέγχει η A.I. Τα bosses που αντιμετωπίζουμε κυμαίνονται στο πλαίσιο που γνωρίζουμε από αυτού του είδους τα παιχνίδια (μεγάλου μεγέθους, με εξαιρετική αντοχή στα χτυπήματα), τα οποία χρειάζονται διαφορετικές στρατηγικές προσέγγισης από τον παίκτη, είτε για να επιβιώσει από τη μάχη εναντίον τους, είτε για να αποκτήσει από αυτά τα bosses τα αντικείμενα που επιθυμεί.

Ο ρυθμός στη μάχη του God Eater είναι αρκετά γρήγορος και θα λέγαμε ότι αποτελεί ένα από τα θετικά στοιχεία του. Και από τη στιγμή που ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε στη συνέχεια της προόδου μας αρκετά bosses μαζί και τα πράγματα δυσκολέψουν πολύ, είναι ευχάριστο πως το μενού εντολών και αντικειμένων είναι αρκετά γρήγορο ώστε να ανταποκρίνεται επαρκώς στο ρυθμό της μάχης. Στο μενού αντικειμένων, εκτός από τα γνωστά προϊόντα ίασης, τις βόμβες παράλυσης και τις παγίδες που θα χρησιμοποιήσουμε για να σταματήσουμε την επιθετική διάθεση των αντίπαλων, υπάρχει και η επιλογή να αλλάξουμε σφαίρες με διαφορετικό element, ώστε να ανακαλύψουμε σε τι είναι ευάλωτος ο κάθε εχθρός. Αξίζει να αναφέρουμε ότι πρόοδος του παιχνιδιού εξελίσσεται σε επίπεδα δυσκολίας, τα οποία γίνονται διαθέσιμα ανάλογα με την πρόοδο μας. Κατά συνέπεια, τα bosses εξελίσσονται -εκτός από μορφή- σε επιθετική δύναμη άλλα και σε διαφορετικό μοτίβο επιθέσεων, γεγονός που καθιστά ευχάριστη την κάθε συνάντηση.

god eater resurrection screen 07

Τέλος, ανάλογα με τα μέλη (ουρές, κεφάλι, πόδια) που έχουμε καταστρέψει στους εχθρούς μας, το όπλο μας μπορεί να κάνει harvest και να καταβροχθίσει τον πεσμένο εχθρό, ώστε να αποκτήσει τα απαραίτητα υλικά για αναβαθμίσεις και τροποποιήσεις. Ευχάριστη έκπληξη στο offline περιβάλλον αποτελεί η A.I., η οποία είναι αρκετά αξιοπρεπής και δεν πέφτει στα συχνά λάθη κολλημάτων και απραξίας που ενίοτε βλέπουμε σε παρόμοια παιχνίδια, αλλά παρέχει βοήθεια και υποστήριξη στη μάχη, με το να πολεμά ανάλογα με το ρόλο που έχει ο εκάστοτε πολεμιστής, να τοποθετεί παγίδες, να γιατρεύει όταν είναι απαραίτητο και να μην πέφτει εύκολα από τα εχθρικά χτυπήματα, προκαλώντας έτσι τροχοπέδη στον παίκτη.

Και από τη στιγμή που υπάρχουν και κάποιες εντολές, όπως το να συγκεντρώνουν τα πυρά σε έναν εχθρό ή να σκορπίζουν στο χάρτη ώστε να αποφύγουν κάποια επίθεση, το offline τμήμα του God Eater είναι αξιοπρεπέστατο και ιδανικό για όποιον είτε δεν έχει online φίλους είτε δεν επιθυμεί να μπει σε δικτυακό περιβάλλον (και αυτό έχει σημασία, όπως θα διαβάσετε πιο μετά).Στο, γνωστό, Monster Hunter ύφος, μετά το τέλος κάθε αποστολής επιστρέφουμε στη βάση επιχειρήσεών μας, η οποία λειτουργεί ως hub, για να μιλήσουμε στους συντρόφους μας και να πάρουμε μέρος στην επόμενη αποστολή. Βέβαια, η βασικότερη λειτουργία του hub εντοπίζεται στο να χρησιμοποιήσουμε τα αντικείμενα που πρόσφατα αποκτήσαμε. Όπως γίνεται σε αυτού του είδους τα παιχνίδια, απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωση και την απόκτηση της νίκης αποτελεί ο σωστός εξοπλισμός. Στο God Eater ισχύει αυτός ο κανόνας, με το να απεικονίζει λίστες του εξοπλισμού και να προβάλλει ένδειξη για το τι είναι άμεσα αναβαθμίσιμο ή όχι, ενώ υπάρχει επιλογή κατασκευής αντικειμένων που έχουμε ήδη βρει, ώστε να μη χρειαστεί να επαναλάβουμε μια αποστολή για να τα αποκτήσουμε.

Επιπλέον, υπάρχει η επιλογή δημιουργίας νέων όπλων και ασπίδων, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αναβάθμιση του χαρακτήρα μας, μέσω της οποίας μπορούμε να ρυθμίσουμε διαφορετικό "predator" ύφος ώστε να αποκτήσει τελείως διαφορετική συμπεριφορά στη μάχη, όπως να πραγματοποιεί συνδυασμούς επιθέσεων ή να έχει μεγαλύτερη ευκινησία. Αντίστοιχες τροποποιήσεις υπάρχουν και για τους συντρόφους μας. Ανάλογα με τις συμμέτοχες τους στη μάχη, αποκτούν AP, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκμάθηση διάφορων χρήσιμων ικανοτήτων που θα διευκολύνουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, όπως αύξηση αντοχής και υγείας, παγίδες, σφαίρες που βάζουν δηλητήριο στον αντίπαλο και διάφορες ανταμοιβές για εμάς μετά το τέλος της μάχης, που περιλαμβάνουν χρήματα, αντικείμενα κ.α.god eater resurrection screen 04

Η πρόκληση σε αυτού του είδους τα παιχνίδια προκύπτει από την ικανότητα του παίκτη και τις αναβαθμίσεις που θα δημιουργήσει για να επιβιώσει. Αλλά για όσους αναζητούν συγκρίσεις με το franchise Monster Hunter και ένα σημείο αναφοράς, πρέπει να πούμε ότι ο τίτλος της Bandai Namco είναι σαφώς πιο εύκολος, γρήγορος και προσβάσιμος σε αρκετά θέματα, ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι το περιεχόμενο του, η πρόκληση και το μέγεθος (σε ό,τι αφορά τη διάρκεια) δεν αντέχει σε συγκρίσεις με το βασιλιά του είδους, το Monster Hunter. Από την άλλη, η προσπάθεια της Shift αξίζει τα εύσημα, διότι αποτελει μια καλή εισαγωγή και έναν ιδανικό τρόπο εκμάθησης του genre.Βέβαια, όπως συμβαίνει με κάθε παιχνίδι, στο God Eater υπάρχουν και αρνητικά στοιχεία, που δυστυχώς εδώ, κατά κύριο λόγο, εντοπίζονται στο online κομμάτι του τίτλου. Στα παιχνίδια αυτής της κατηγορίας, όσο καλή και αν είναι η A.I. ή η ίδια η ικανότητα του παίκτη ώστε να καταφέρνει μόνος του πρόοδο, κάποια στιγμή θα χρειαστεί να μπει στο online κομμάτι. Τα lobbies στο God Eater, όμως, τις περισσότερες φόρες είναι άδεια και υπάρχει αρκετή αναμονή ώστε να συνδεθεί κάποιος. Ένα ακόμα πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο τίτλος είναι πως, αντί να απεικονίζει σε ποιο επίπεδο δυσκολίας βρίσκεται ο κάθε παίκτης, προβάλεται το πλήθος των story missions που έχει πραγματοποιήσει ο καθένας. Αυτό δημιουργεί ένα είδος κακού matchmaking, αφού δεν είναι ξεκάθαρο σε ποιες αποστολές μπορεί να συμμετέχει κάποιος. Με αυτόν τον τρόπο παίκτες χαμηλού επιπέδου δεν μπορούν να προχωρήσουν, ενώ παίκτες που βρίσκονται ψηλά αναγκάζονται σε καθυστερήσεις και "κουβάλημα".

god eater resurrection screen 06

Εφόσον καταφέρετε και συνδεθείτε τελικά, θα βρεθείτε στη γνωστή βάση σας, περιμένοντας τον leader να επιλέξει την αποστολή που του αντιστοιχεί. Και αφού ετοιμαστείτε, θα πέσετε επάνω σε cutscenes της ιστορίας, τα οποία είναι unskippable και ας τα έχετε ξαναδεί ενώ κάλλιστα θα μπορούσε να υπάρχει η επιλογή να μεταβαίνουμε σε μια οθόνη loadout ή να μένουμε στη βάση μέχρι να παρακολουθήσουν τις σκηνές της ιστορίας όσοι το επιθυμούν. Κλείνοντας με τα αρνητικά του τίτλου, σε αρκετές περιπτώσεις βρεθήκαμε αποσυνδεδεμένοι για αδιευκρίνιστους λόγους, ενώ ένα ακόμη πρόβλημα (όχι online φύσεως) παρατηρείται στην κάμερα του παιχνιδιού, η οποία πολλές φορές, μετά τη χρήση του lock-on, δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην απεικόνιση, με κτίρια να μπαίνουν μπροστά μας και "τρεμόπαιγμα" της οθόνης.

Επιστρέφοντας στα θετικά, ως "συν" θα καταχωρούσαμε τη συνεννόηση μεταξύ των παικτών, που είναι αξιοπρεπής με τη χρήση είτε του game chat είτε του party chat από τις ρυθμίσεις του PS4, ενώ το κοινό που παίζει το παιχνίδι αυτή τη στιγμή είναι, στην πλειονότητά του, ευγενικό και πρόθυμο να βοηθήσει τους νέους παίκτες να προσαρμοστούν. Ακόμη ένα θετικό στοιχείο είναι η δυνατότητα cross play και cross save μεταξύ PS4 και Vita. 

Εν κατακλείδι, το God Eater Resurrection, εκτός από ένα αξιοπρεπές remaster, αποτελεί έναν ιδανικό τίτλο για αυτούς που θέλουν να κάνουν μια εισαγωγή στο είδος μιας και είναι αρκετά προσβάσιμο από άποψη πρόκλησης και συστήματος αναβαθμίσεων, προσφέροντας έτσι μια πολύ καλή εμπειρία.Το review βασίστηκε στην PS4 έκδοση του παιχνιδιού.


Τσέκαρε το βίντεο

Θετικά

  • Εξαιρετικό σύστημα μάχης.
  • 
Ενδιαφέρον Crafting System.

  • Αξιοπρεπής A.I.
  • Ικανοποιητικός οπτικοακουστικός τομέας.

Αρνητικά

  • Κάποια προβλήματα στο Online κομμάτι.
  • 
Δύστροπή κάμερα.

Βαθμολογία

Το ταξίδι του Σταύρου ξεκίνησε το 1997 με το Final Fantasy VII. Από εκεί και πέρα ξεκίνησε η αγάπη και αναζήτηση για τα JRPG και τα japanese games γενικότερα. Αγαπημένες ασχολίες μου είναι τα anime, tv series, να αράζω με φίλους και να παίζουμε και να περνάμε καλά με όποια local co-op παιχνίδια έχουν απομείνει…

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Connection Haunted - Review
Μερικοί servers καλύτερα να μένουν άδειοι.
Tο μεγαλύτερο project στην ιστορία της FromSoftware θα είναι το Elden Ring
Και διερευνήσεις για κοινά στοιχεία με το Game of Thrones.
Το Doom Eternal έρχεται στο Xbox Game Pass
Στις αρχές του επόμενου μήνα.
Νέο trailer για το Dragon Quest XI S - Definitive Edition
Καθώς το παιχνίδι ξεπέρασε τα 6 εκατομμύρια αντίτυπα σε πωλήσεις.
Αποκάλυψη νέας cloud gaming υπηρεσίας από την Amazon
Μεγαλώνει ο ανταγωνισμός στην εν λόγω κατηγορία υπηρεσιών.
Νέο trailer για το NieR Replicant ver.1.22474487139
Μαζί με επιβεβαίωση της ημερομηνίας διάθεσης.
Έτοιμο το επόμενο expansion του Nioh 2
Με διάθεση στα μέσα Οκτωβρίου.
Nexomon: Extinction - Review
Pokémon στη θέση των Pokémon.
Νωρίτερα η διάθεση του Remothered: Broken Porcelain
Επτά μέρες νωρίτερα η επίσκεψή μας στο Ashmann Inn.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Comments (4)

This comment was minimized by the moderator on the site

Aμα δω το anime θα φαω κανενα spoiler; Διοτι για το Vita θα ηταν οτι πρεπει το συγκεκριμενο....

This comment was minimized by the moderator on the site

Έχει καποια πράγματα το anime όπως τους χαρακτήρες και καποια γεγονότα, αλλά ακολουθεί διαφορετικό storyline το game. Αν και δεν θα πρότεινα να παίξεις το συγκεκριμένο παιχνίδι για το σενάριο, όπως το γράφω εξάλλου και στο κείμενο.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ωραία! φαίνεται ότι τελικά βγήκε καλό:)
Αναμένουμε review και για το rage burst.
Δύο ερωτήσεις έχω μόνο. Από grinding πως τα πάει? Είναι όσο είχε και το monster hunter ή λιγότερο?
Επίσης το monster hunter μέχρι να φτιάξεις αξιοπρεπή εξοπλοισμό ήταν λίγο κουραστικό. Ισχύει και για το god eater αυτό?
Υ.Γ Το anime να το δείτε. Είναι κορυφαίο!

This comment was minimized by the moderator on the site

Είναι πιο εύκολο από το Monster Hunter, με αποτέλεσμα τα crafting materials να αποκτούνται πολύ πιο εύκολα και το ίδιο το crafting λειτουργεί ώστε να έχει λιγότερες, αλλά ταυτόχρονα αξιοπρεπή αριθμό επιλογών, ώστε να έχεις τον απαραίτητο εξοπλισμό σε κάθε difficulty rank.

There are no comments posted here yet