Αλόχα, Αλόλα!

Είναι μια ζεστή καλοκαιρινή ημέρα. Ένας νεαρός άνθρωπος ρεμβάζει στην κουπαστή του πλοίου, κοιτώντας τα Wingull να πετούν πάνω από τις παράκτιες πόλεις και τα γαλανά νερά της Αλόλα. Με το μάτι του περιεργάζεται τα σπίτια της νέας περιοχής, ενώ παράλληλα φαντάζεται πώς θα είναι το νέο του σπίτι και η νέα του ζωή, μακριά από την περιοχή Κάντο. Το πλοίο όλο και πλησιάζει, ενώ στην προβλήτα βρίσκονται συγκεντρωμένοι αρκετοί άνθρωποι, για να καλωσορίσουν το πλοίο και τους επιβάτες. Ο νεαρός άνθρωπος υποθέτει ότι κάπου εκεί στο πλήθος βρίσκεται και ο ξάδερφός του, ο καθηγητής Kukui, ο οποίος και θα τον σπρώξει στο μονοπάτι μιας νέας περιπέτειας, με νέα μέρη προς εξερεύνηση και νέα πλάσματα να συναντήσει...

Αυτή η παράγραφος θα μπορούσε να είναι κάλλιστα η εισαγωγή του παιχνιδιού. Φυσικά, δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Ωστόσο, η έναρξη του Pokemon Sun/ Moon παραπέμπει σε ένα παιχνίδι με έντονο το αφηγηματικό στοιχείο. Και μάλιστα, με τόσα νέα στοιχεία από την αρχή! Θα φανεί παράξενο, ιδιαίτερα στους βετεράνους της σειράς, οι οποίοι έχουν μάθει να περιμένουν μια συγκεκριμένη φόρμουλα από τα «βασικά» στοιχεία της σειράς Pokémon. Όμως, από το πρώτο trailer ανακοίνωσής τους, τα νέα παιχνίδια ανακοινώθηκαν στα πλαίσια της 20ης επετείου τους ως «το σημείο καμπής» όλων των προηγούμενων. Οι αλλαγές πολλές, ξαφνιάζουν και είναι καλοδεχούμενες το δίχως άλλο.

pokemon sun moon 02 

Το ταξίδι στην Αλόλα ξεκινάει πάνω-κάτω με τον ίδιο, παραδοσιακό τρόπο. Μετά από μια σειρά γεγονότων, τα οποία δίνουν στον παίκτη μια πρώτη γεύση για τους χαρακτήρες που κατοικούν στο νησί και τα διάφορα Pokémon, ο παίκτης επιλέγει το πρώτο του Pokémon και ξεκινάει το ταξίδι για να γίνει ο καλύτερος εκπαιδευτής στην Αλόλα. Και από εδώ και πέρα όλα αλλάζουν. Τα Γυμναστήρια Pokémon (Pokémon Gyms) δεν έχουν πλέον θέση στον τροπικό παράδεισο της Αλόλα. Αντιθέτως, τη θέση τους παίρνουν οι προκλήσεις νησιών (Island Challenges). Επτά προκλήσεις περιμένουν τους επίδοξους εκπαιδευτές στα νησιά της Αλόλα, οι οποίες περιλαμβάνουν μια εξαιρετική ποικιλία puzzles και αναμετρήσεων, τόσο από άγρια Pokémon όσο και εκπαιδευτών, με αποκορύφωμα τη μάχη με το Totem Pokémon, το οποίο είναι ελαφρώς δυσκολότερο σε σχέση με τα όμοια πλάσματα του είδους του και το οποίο έχει εκπαιδευτεί από τον Island Captain που είναι και υπεύθυνος για αυτή την πρόκληση.

Με κάθε επιτυχή ολοκλήρωση της μάχης, ο εκπαιδευτής θα αμειφθεί με έναν ειδικό κρύσταλλο. Ο εκάστοτε κρύσταλλος παίρνει το όνομά του από κάθε τύπο Pokémon που υπάρχει και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα Pokémon στη μάχη. Και κάπου εδώ εισάγεται το νέο gameplay χαρακτηριστικό του παιχνιδιού, το οποίο δίνει μια νέα αίσθηση στις μάχες. Πρόκειται για τις Z-Moves, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να κάνουν και τη διαφορά σε μια δύσκολη κατάσταση. Οι Ζ-Moves βασίζονται στις κινήσεις του αντίστοιχου τύπου και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο μια φορά στη μάχη – κάτι ανάλογο με τα Mega Evolutions της προηγούμενης γενιάς. Ωστόσο, αν και το Mega-Evolved Pokémon μπορούσε να χρησιμοποιηθεί απεριόριστα για όσο διαρκούσε η μάχη, μια κίνηση Ζ μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μια φορά και μόνο από ένα Pokémon ανά μάχη.

pokemon sun moon 01

Έτσι, οι κινήσεις Ζ μπορούν να αποδειχθούν εξαιρετικής στρατηγικής σημασίας για την επιτυχή έκβαση μιας μάχης, ενώ η δύναμή τους είναι αρκετά μεγάλη, σε σχέση πάντοτε με τις «απλές» επιθέσεις. Το θετικό με αυτό το χαρακτηριστικό είναι ότι κάθε κρύσταλλος  μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περισσότερα από ένα Pokémon, δίνοντας τη δυνατότητα στα πλάσματα της ομάδας μας να χρησιμοποιούν τη δυνατότερή τους επίθεση για να προκαλέσουν τη μεγαλύτερη δυνατή ζημιά. Από την άλλη, όμως, τα Pokémon δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν κάποιο άλλο αντικείμενο ή να κάνουν χρήση της Mega Evolution, η οποία επαναπροστίθεται αργότερα στο παιχνίδι, αναγκάζοντας έτσι τον παίκτη να σκεφτεί πολύ προσεκτικά για το πώς θα χρησιμοποιήσει αυτή τη δυνατότητα.

Οι παίκτες θα ταξιδέψουν σε τέσσερα νησιά, το κάθε ένα με διαφορετικές πόλεις και, φυσικά, τοπία, τα οποία εναλλάσσονται τόσο συχνά που πολλές φορές μας κάνουν να ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε κάποιο νησί και όχι σε μια πόλη. Όσο συνεχίζεται η εξερεύνηση, οι παίκτες θα συγκεντρώσουν περισσότερους κρυστάλλους, τόσο ολοκληρώνοντας τις προκλήσεις των νησιών, όσο και τις μεγάλες προκλήσεις. Κάθε νησί έχει το δικό του αρχιεκπαιδευτή Pokémon, γνωστό ως Kahuna. Οι παίκτες θα αντιμετωπίσουν τον εκάστοτε Kahuna στη μάχη, ενώ οι ανταμοιβές της επιτυχούς ολοκλήρωσης των μαχών περιλαμβάνουν νέους κρυστάλλους και τη δυνατότητα χρήσης δυνατότερων και υψηλότερων σε επίπεδο Pokémon. Ωστόσο, ο ρόλος των Kahuna δεν τελειώνει εδώ, καθώς οι δρόμοι τους με αυτόν του εκπαιδευτή που ελέγχουμε ανταμώνει ξανά αργότερα.

pokemon sun moon 05

Το ταξίδι συνεχίζεται, με τους παίκτες να ανταμώνουν με πολλές γνωστές φυσιογνωμίες από προηγούμενα παιχνίδια αλλά και με την επίλυση πολλών μυστηρίων. Για παράδειγμα, οι παίκτες καλούνται από νωρίς να μαζέψουν τα κύτταρα του Zygarde, του θρυλικού Pokémon της προηγούμενης σειράς παιχνιδιών, τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα στον κόσμο. Η συλλογή τους δεν είναι και η πιο εύκολη υπόθεση, γιατί οι παίκτες θα πρέπει να τα αναζητήσουν σχετικά... παντού, αν και το μάζεμα των κυττάρων θα ξεκλειδώνει σταδιακά τις διάφορες μορφές του Zygarde, μέχρι να φτάσουμε και στην τελική του μορφή. Θα θέλαμε, φυσικά, η ενασχόληση με τον Zygarde να αποτελεί περιεχόμενο ενός άλλου παιχνιδιού (ίσως γιατί ο Zygarde εξακολουθεί να είναι συνυφασμένος με την περιοχή Kalos) αλλά η προσθήκη αυτή δεν παύει να είναι άκρως ενδιαφέρουσα.

Επιπλέον, θα ασχοληθούν με τα μυστήρια των θεοτήτων Pokémon, των πλασμάτων που προστατεύουν το κάθε νησί, ενώ μέσα από μια εξαιρετική ιστορία, που εμπλέκει και περιπέτεια σε μια διαφορετική διάσταση, θα κληθούν να προστατεύσουν τον κόσμο από μια αναπάντεχη απειλή που επιθυμεί να τιθασεύσει τη δύναμη των Ultra-Beasts, Pokémon που δεν ανήκουν στον κόσμο μας, ενώ θα ασχοληθούν και με την επίλυση του μυστηρίου των δύο Θρυλικών Pokémon που κοσμούν και τα εξώφυλλα των παιχνιδιών, τα οποία εισάγονται και αυτά με έναν αρκετά παράδοξο, αλλά και ίσως μοναδικό, τρόπο. Το Pokemon Amie, που εισήχθη για πρώτη φορά στην έκτη γενιά παιχνιδιών, επιστρέφει πιο ανανεωμένο, με την ονομασία Pokémon Refresh. Εκτός μάχης λειτουργεί με σχεδόν τον ίδιο τρόπο, χαϊδεύοντας και ταΐζοντας το Pokémon που βρίσκεται μπροστά στην οθόνη μας, με σκοπό να το κάνουμε πιο φιλικό απέναντί μας.  Η πιο σημαντική λειτουργία, όμως, βρίσκεται με το πέρας της μάχης, καθώς μπορεί να δοθεί η δυνατότητα να καθαρίσουμε ή να στεγνώσουμε το Pokémon που πολέμησε τον προηγούμενο γύρο, ανεβάζοντας έτσι το friendship rate.

pokemon sun moon 04

Επιπλέον, αν μετά από τη μάχη το Pokémon είναι καταπονημένο από παράλυση, δηλητηρίαση, κάψιμο και όλες τις συναφείς καταστάσεις, μπορούμε να το θεραπεύσουμε, αφαιρώντας έτσι τη χρησιμότητα θεραπευτικών αντικειμένων εκτός μάχης. Επιπλέον, ανάμεσα σε αυτά που φεύγουν, έχουμε και τα ΗΜ. Αν και τα TM, οι μηχανές που μαθαίνουν κινήσεις στα Pokémon, εξακολουθούν να υφίστανται, τα HM που δίδασκαν συγκεκριμένες κινήσεις (όπως το Surf ή το Fly) έχουν αφομοιωθεί ως ΤΜ ή έχουν εξαφανιστεί τελείως. Αντί αυτών, οι παίκτες θα μπορούν να κάνουν χρήση ειδικών Pokémon, γνωστά και ως Pokémon Riders, τα οποία επιτρέπουν την πρόσβαση σε δύσκολες περιοχές, την περιπλάνηση στις λίμνες και στη θάλασσα, ακόμα και το πέταγμα από νησί σε νησί.

Τέλος, κάποια Pokémon μπορούν και να χρησιμοποιηθούν αντί συγκεκριμένων αντικειμένων, όπως το Item Finder. Πρέπει να παραδεχτούμε, πάντως, ότι η Game Freak έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στο κομμάτι αυτό των τίτλων και πλέον η περιπλάνηση σε αυτόν τον κόσμο μοιάζει πιο μοναδική και φυσική από ποτέ, με τον ίδιο τον κόσμο να είναι τόσο καλά σχεδιασμένος, που η περιπλάνησή του να δίνει πραγματικά την αίσθηση μεγάλης διάρκειας. Ο οπτικός τομέας παραμένει ίδιος με τα παιχνίδια της έκτης γενιάς, με μερικές κινήσεις να έχουν υποστεί ένα οπτικό facelift, το 3D εφέ να έχει εξαφανιστεί (σχεδόν) τελείως, ενώ τα πεδία των μαχών να περιλαμβάνουν για πρώτη φορά και τους ίδιους τους εκπαιδευτές, συμβάλλοντας έτσι ακόμα περισσότερο στη φυσικότητά τους. Η μουσική θυμίζει λίγο από εξωτικά νησιά και Χαβάη, ενώ τα φυσικά περιβάλλοντα εμπλουτίζονται και με τις κραυγές των άγριων Pokémon που ακούγονται στο background, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο το αίσθημα φυσικότητας και μοναδικότητας του κόσμου της Αλόλα.

pokemon sun moon 03

Το ταξίδι θα κάνει τον κύκλο του, με τον παίκτη να είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία του επίσημου Pokémon League της Αλόλα. Οι Elite Four θα είναι γνώριμοί του, ενώ για πρώτη φορά ο τίτλος του πρωταθλητή θα έχει ουσιαστική σημασία, καθώς ο παίκτης θα δεχτεί την πρόκληση διαφόρων εκπαιδευτών που θα διεκδικήσουν τον τίτλο του Πρωταθλητή. Αυτή η εξέλιξη μάς χαροποίησε και μας δίνει ένα ακόμα έναυσμα για το metagame. Όμως, το μετά εξακολουθεί να είναι πλούσιο σε περιεχόμενο. Η ιστορία συνεχίζεται με μερικές επιπλέον αποστολές που σχετίζονται με τη βασική ιστορία, ενώ οι παίκτες μπορούν να αναμετρηθούν στα Battle Royale, όπου τέσσερα Pokémon μάχονται μεταξύ τους μέχρι να ηττηθεί το πρώτο Pokémon. Θα εξερευνήσουν σπιθαμή προς σπιθαμή τα νησιά για Pokemon, ενώ κάνοντας χρήση ειδικών QR Codes, θα προσθέσουν νέες σελίδες στο Pokedex, την ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια Pokémon, κάνοντας την ολοκλήρωσή του μια πιο εύκολη υπόθεση.

Θα μπορούν να εκπαιδεύσουν ακόμα περισσότερο τα Pokémon που άγγιξαν το επίπεδο 100 μέσω του Hyper Training, ενώ μια επίσκεψη στο Festival Plaza, τον online χώρο συνάντησης των εκπαιδευτών, θα επιτρέψει την επικοινωνία μεταξύ τους, την ανταλλαγή και τις μάχες Pokémon αλλά και τη δυνατότητα να αποκτήσουν ξεχωριστά αντικείμενα που θα τους ωφελήσουν στην περιπέτειά τους. Όπως και στα παιχνίδια της προηγούμενης γενιάς, το grinding αποτελεί ένα κακό κατάλοιπο του παρελθόντος, το οποίο έχει εξαλειφθεί μέσω της χρήσης του Exp. Share, του αντικειμένου που «μοιράζει» τους αποκτηθέντες πόντους εμπειρίας στα Pokémon της ομάδας. Τα πλάσματα, πάλι, που βρίσκονται στο κουτί του υπολογιστή, δεν μένουν πλέον αδρανή. Μπορούν να ταξιδέψουν μέχρι το Poké Pelago, το οποίο περιλαμβάνει μια συστάδα ακατοίκητων νησιών.

pokemon sun moon 08

Ο παίκτης μπορεί να ασχοληθεί με την αξιοποίηση και την επέκταση των νησιών, κάτι που μπορεί να του επιτρέψει την καλλιέργεια berries, τη συλλογή Pokémon Beans -τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο στο Poke Pelago όσο και στο Pokémon Refresh- τη βελτίωση των stats των πλασμάτων, ακόμα και τη βελτίωση της σχέσης Pokémon και εκπαιδευτή και τη γρηγορότερη εκκόλαψη των αυγών. Εκτός αυτών, υπάρχει και η πιθανότητα της επίσκεψης άγριων Pokémon στα νησιά αυτά και η δυνατότητα της αυτόματης προσθήκης τους στα πλάσματα που μας ανήκουν. Πάνε οι εποχές που τα αιχμαλωτισμένα Pokémon «σάπιζαν» στα κουτιά των υπολογιστών. Τώρα αποκτούν και αυτά έναν πιο ενεργό ρόλο στο παιχνίδι, που μπορεί να δρέψει διάφορες ανταμοιβές για τους εκπαιδευτές και την ομαλή εξέλιξη της περιπέτειας. 

Επιπλέον, μετά από αρκετά παιχνίδια, δόθηκε και η ανάλογη σημασία στη δυσκολία. Η αλήθεια είναι πως η δυσκολία στο πρώτο νησί είναι αρκετά χαμηλή – γι’ αυτό και θεωρήσαμε το πρώτο νησί ως ένα μεγάλο tutorial, καθώς θα θέλαμε τη δυσκολία κα ιτα επίπεδα των πρώτων Pokémon να είναι ανάλογα της πορείας που ακολούθησε η ομάδα μας μέχρι και εκείνο το σημείο. Από εκεί και έπειτα όμως, τα πράγματα ομαλοποιούνται, με εμάς να αντιμετωπίζουμε βατούς αλλά και υπερβολικά απαιτητικούς εκπαιδευτές, προσφέροντας την απαραίτητη ισορροπία στη δυσκολία. Έτσι, ικανοποιούνται τόσο οι νεοεισερχόμενοι στο παιχνίδι, όσο και εκείνοι που ασχολούνται με τα προηγούμενα παιχνίδια τα τελευταία είκοσι χρόνια.

pokemon sun moon 07

Πραγματικά, είναι απίστευτό το πόσος καιρός πέρασε από τότε που πρωτοβάζαμε στο θρυλικό «τούβλο» την πρώτη μας κασέτα Pokémon. Από τότε έχουμε παρατηρήσει μια προοδευτική αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων προς αιχμαλωσία πλασμάτων, με την τεχνολογία επικοινωνίας και ανταλλαγών να εξελίσσεται και με πολλές περιοχές και gameplay χαρακτηριστικά να έρχονται και να παρέρχονται. Η σειρά πολλές φορές ενθουσίασε, αν και πολλές φορές μπορεί να πίκρανε. Οπότε, με την εικοστή επέτειο, η Game Freak και η Pokémon Company έρχονται να κερδίσουν το στοίχημα όλων αυτών των χρόνων: Μπορούν να προσφέρουν κάτι φρέσκο, που να πατά σταθερά στα προηγούμενα βήματα; Η απάντηση είναι ένα μεγάλο "ναι". Τα Pokémon Sun και Moon έρχονται να κάνουν το μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Όλες οι αλλαγές είναι καλοδεχούμενες, ενώ το αίσθημα της νοσταλγίας μεγαλώνει σε κάθε στροφή του δρόμου, σε κάθε διάλογο, σε κάθε συνάντηση. Τα Pokémon άλλαξαν ριζικά και κάθε οπαδός της σειράς ή RPG-fan που σέβεται τον εαυτό του, πρέπει να τα δοκιμάσει. Ένα εξαιρετικό gameplay προσφέρεται σε συνδυασμό με μια εξίσου εξαιρετική ιστορία και πλούσιο περιεχόμενο, που θα κρατήσει τους παίκτες απασχολημένους για πολύ καιρό ακόμα, ενώ με τη δυνατότητα σύνδεσης των παιχνιδιών με την Pokémon Bank (την cloud υπηρεσία αποθήκευσης Pokémon) και τη δυνατότητα μεταφοράς Pokémon από τα πρώτα παιχνίδια που κυκλοφόρησαν στη Virtual Console τον Φλεβάρη, το ενδιαφέρον θα αναζωπυρωθεί ακόμα περισσότερο. Ετοιμαστείτε, φορέστε τα καλοκαιρινά ρούχα σας (έστω και νοερά) και ετοιμαστείτε να χαιρετίσετε ένα νέο κόσμο, με νέες περιπέτειες, λέγοντας μόνο μια λέξη: Αλόλα!

Τσέκαρε το βίντεο

Θετικά

  • Ένας νέος, υπέροχος κόσμος.
  • Τα διαθέσιμα Pokemon.
  • Tα Festival Plaza & Poke Pelago.
  • Η εξαιρετική ιστορία.
  • Το μπόλικο περιεχόμενο του παιχνιδιού.

Αρνητικά

  • Η αρκετά εύκολη και μεγάλη «εισαγωγή».
  • Ο καυτός χειμώνας που έρχεται...

Βαθμολογία

Όλα ξεκινάνε ένα βράδυ Χριστουγέννων όπου αποκτώ το πρώτο μου Game Boy και γίνομαι αυτόματα (χωρίς να το ξέρω τότε) οπαδός της Nintendo. Ακολουθεί μια κονσόλα PlayStation (σε λίγο μεγαλύτερη ηλικία) και από τότε η δεσποινίδα Croft εισβάλει στη ζωή μου. Έκτοτε, τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει πολύ. Παραμένω φανατικός οπαδός των φορητών και των 3rd person Action Adventures (Tomb Raider! Prince of Persia! Assassin’s Creed??) μόνο που προτιμώ να απολαμβάνω τίτλους στην οθόνη του PC (γιατί είμαι φαν και των RTS!). Από εκεί και πέρα δεν θα πω όχι σε ένα καλό βιβλίο, πολλές καλές σειρές, άπειρες καλές ταινίες και βόλτες με καλή παρέα.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Νέες πληροφορίες για το Pokemon Home
Απλές και premium λειτουργίες, επικοινωνία με Pokemon Bank και GO.
Τιμητική διάκριση για τον Shigeru Miyamoto
King of Nintendo, First of His Name κ.λπ.
Αλλαγή προτεραιοτήτων για την Game Freak
Προσπάθεια προώθησης των νέων ΙΡ της εταιρείας.
Kirby's Extra Epic Yarn
Μαζεύοντας τις κλωστές που ολοκληρώνουν μια ιστορική πορεία.
Yo-Kai Watch 3
Yokai με άρωμα Αμερικής.
Luigi's Mansion
Τρισδιάστατη, νοσταλγική επιστροφή.
Το Nintendo Switch ξεπέρασε σε πωλήσεις το GameCube
Δείτε ποιοι είναι οι πιο πετυχημένοι τίτλοι της κονσόλας.
Το μέλλον της σειράς Dragon Quest
Η αποδοχή της σειράς στη Δύση και σκέψεις για επόμενα παιχνίδια.
Έρχεται το Yokai Watch 3
Εντός του χειμώνα και σε δύο... δόσεις.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Comments (5)

This comment was minimized by the moderator on the site

Παιχνιδάρα πραγματικά. Έκαναν αρκετές αλλαγές σε σύγκριση με τα προηγούμενα και κυρίως "ουσιαστικές" αλλαγές. Γι' αυτό το τίμησε και ο κόσμος και το έβγαλε νούμερο 1 στα Charts αυτή την εβδομάδα (βοήθησε λίγο και το Pokemon GO να λέμε την αλήθεια..)

This comment was minimized by the moderator on the site

Είναι η δεύτερη φορά που αγόρασα Pokemon παιχνίδι και πραγματικά το απολαμβάνω! Το πρώτο ήταν το Silver στο αξέχαστο game boy.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ήμουν προβληματισμένος με αυτά που είχα δει,αλλά το review με έκανε να hypαριστώ άσχημα.Άντε καλό μου Amazon μην αργείς.
Alola!

This comment was minimized by the moderator on the site

Πολυ ωραιο review απο τον συντακτη να πω συμφωνω σε ολα εκτος απο την δυσκολια που παραμενει πολυ χαμηλη για εμας τους βετερανους αν και σιγουρα το παιχνιδι ειναι πιο δυσκολο απο την X και Y.

Θα πω μεγαλη κουβενατα αλλα ισως και να ειναι το καλυτερο παιχνιδι ποκεμον μεχρι τωρα, και το λεω εγω που παιζω ποκεμον απο εποχες red και blue. Ειμαι στις 30 ωρες και μολις εφτασα στο τριτο νησι, το...

Πολυ ωραιο review απο τον συντακτη να πω συμφωνω σε ολα εκτος απο την δυσκολια που παραμενει πολυ χαμηλη για εμας τους βετερανους αν και σιγουρα το παιχνιδι ειναι πιο δυσκολο απο την X και Y.

Θα πω μεγαλη κουβενατα αλλα ισως και να ειναι το καλυτερο παιχνιδι ποκεμον μεχρι τωρα, και το λεω εγω που παιζω ποκεμον απο εποχες red και blue. Ειμαι στις 30 ωρες και μολις εφτασα στο τριτο νησι, το παιχνιδι εχει παρα πολυ περιεχομενο να δεις και να κανεις. Πραγματικα το απολαμβανω οσο δε παει, ακομα και τα νεα ποκεμον που οταν τα ειχα πρωτοδει απο τα leaks μου φαινοντουσαν χαζα στο σχεδιασμο τους πλεον εχω αρχισει και τα συνηθιζω. Το μονο που θα ηθελα επιπλεον ειναι να υπηρχαν επιπεδα δυσκολιας, και επισης να εβαζαν μαζι και gyms εκτος απο τα trials.
Γενικα εχει παρα πολλες και ωραιες αλλαγες αυτη η γενια και ελπιζω να τις κρατησουν και στα επομενα παιχνιδια του francise.

Διάβασε περισσότερα
Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 3 χρόνια από DevilBringer DevilBringer
This comment was minimized by the moderator on the site

Καλογραμμένο και αναλυτικό review Κώστα μπράβο. Μιας και ακόμα δεν έχω τελειώσει με το Alpha Sapphire θα περιμένω λίγο ακόμα για την αγορά του. Ευελπιστώ να ανακοινωθεί για το Switch και να την πάρω εκεί την παιχνιδάρα

There are no comments posted here yet