Οδεύοντας προς τη σωστή κατεύθυνση.

Όνειρο για πολλούς ήταν η πρόσφατη υλοποίηση και έλευση του VR στις ζωές μας. Όπως επίσης ονειρικό ήταν και το εγχείρημα του Reki Kawahara, δημιουργού του Sword Art Online, στο οποίο ο χαρακτήρας τοποθετούσε στο κεφάλι του το NerveGear και αποκτούσε πρόσβαση σε έναν VRMMO κόσμο, στον οποίο μπορούσε να αισθανθεί τα πάντα με την τεχνολογία που είχε, αλλά και να βιώσει μια όμορφη εμπειρία σε έναν τεράστιο κόσμο. Μέχρι, βέβαια, τη στιγμή που το όνειρο για τον Kirito και τους υπόλοιπους χρήστες μετατρέπεται σε εφιάλτη, αφού εξαφανίστηκε η επιλογή log out και ταυτόχρονα ενημερώθηκαν πως αν χάσουν στο παιχνίδι, θα χάσουν και τις ίδιες τους τις ζωές στον πραγματικό κόσμο. Η μονή διαφυγή στο Sword Art Online ήταν να ολοκληρώσουν το Aincrad (dungeon) του παιχνιδιού. 

Όλα καλά μέχρι εκεί, η στιγμή, όμως, που έγινε πραγματικά κουραστική η τηλεοπτική σειρά ήταν μετέπειτα, όταν ξεκίνησαν τα dating events και η κατεύθυνση προς το fan service.

Όμως, το Hollow Realization, που εξετάζουμε εδώ, χρησιμοποιεί την καλή ύλη της σειράς και δείχνει προσανατολισμό διαφορετικής κατεύθυνσης από τους προκάτοχους του. Σε αυτό το σημείο καλό είναι να ειπωθεί πως όποιος θέλει να ασχοληθεί με το HR θα πρέπει τουλάχιστον να έχει παρακολουθήσει ολόκληρη την ομώνυμη, τηλεοπτική anime σειρά. Επίσης, τα παιχνίδια Sword Art Online έχουν σκοπό την αφήγηση της ιστορίας, για αυτό εξάλλου το multiplayer mode είναι προαιρετικό. 

Δηλαδή, αν και ο κόσμος του τίτλου είναι ντυμένος στο ύφος των ΜΜΟ, με παρόμοιο τρόπο που ήταν και οι .hack τίτλοι της Cyberconnect2 -πράγμα που σημαίνει πως δεν υπάρχουν πολλές επιλογές σε ρόλους (mage, healers, tanks)- δεν υπάρχει πληθώρα loot, ενώ η πρόκληση εξαρτάται από το επίπεδο του χαρακτήρα σας, γεγονός που σημαίνει πως δεν θα συμμετέχετε σε raid αρκετές ώρες, ούτε θα χρειαστείτε κάποια συγκεκριμένη τακτική για να νικήσετε.

Sword Art Online HR 01

Η νέα περιπέτεια του Kirito μάς βρίσκει στην περιοχή του Ainground, η οποία είναι μια τεράστια έκταση γης που δημιουργήθηκε από την πτώση του πρώτου survival dungeon.

 Μολονότι ο Kirito και οι σύντροφοί του θυμούνται τις δυσάρεστες στιγμές που έζησαν στο Aincrad, πλέον νιώθουν πιο ασφαλείς λόγω της ύπαρξης νέας τεχνολογίας και επιπλέον δικλείδων ασφάλειας ώστε να μην ξανασυμβεί το συγκεκριμένο συμβάν. Όμως, τα πράγματα αποκτούν νέα ροή όταν γνωρίζουν την Premiere, η οποία ως NPC μοιάζει να έχει τεχνικό πρόβλημα (bug) και να μην μπορεί να ολοκληρώσει το quest της. Όπως συμβαίνει στα SAO, ο Kirito προσφέρεται να την βοηθήσει ώστε να ανακαλύψει ποιο είναι το πραγματικό της πρόβλημα, όμως ανακαλύπτει πως αν οι NPC χαρακτήρες πεθάνουν δεν ξαναεμφανίζονται όπως γίνονται στα περισσότερα παιχνίδια, αλλά αντικαθιστώνται από καινούργιους NPCs.Αυτό επηρεάζει τον κόσμο του τίτλου δραματικά, εφόσον το κάθε NPC μπορεί να στρατολογηθεί και να ηττηθεί στη μάχη. Kατά συνέπεια θα χαθεί το quest ή οι μοναδικές ικανότητες που έχει. Είναι σαφές πως το Hollow Realization κάνει επιστροφή στις ρίζες της σειράς, χρησιμοποιώντας πάλι ενδιαφέροντα στοιχειά, όπως το καλογραμμένο σενάριο και την ενδιαφέρουσα πλοκή που θα δημιουργήσει ενδιαφέρον ακόμα και στους πιο απαιτητικούς φίλους της σειράς. Οι διάλογοι που πραγματοποιούνται -κατά κύριο- λόγο γίνονται με το ύφος του Visual Novel, ώστε οι χαρακτήρες να έχουν το anime εικαστικό αλλά και τις γνώριμες φωνές που γνωρίσαμε από την τηλεοπτική σειρά.

Sword Art Online HR 02
Το σύστημα μάχης του Sword Art Online περιλαμβάνει συγκρούσεις με μέχρι και τέσσερα άτομα στο χάρτη, με τον παίκτη να χειρίζεται τον Kirito και οι σύντροφοί του να είναι οι γνωστοί χαρακτήρες από την τηλεοπτική σειρά (Asuna, Leafa, Klein κ.α). Το ύφος της μάχης είναι αρκετά γρήγορο με το να αντιμετωπίζετε τα τέρατα που περιφέρονται στο περιβάλλον και με τη δυνατότητα να πραγματοποιούνται στιγμιαία οι κινήσεις, είτε μέσω shortcuts πλήκτρων είτε μέσω της παλέτας ικανοτήτων που θυμίζει MMO, με μοναδικό κόστος τους SP πόντους σας. Με παρόμοιο. MMO ύφος έχουν σχεδιαστεί και τα side quests, τα οποία είναι πανομοιότυπα και ανακυκλώνονται συνεχώς, αντιστοίχως με τα daily quests των MMO. 

Ως Hub εδώ έχουμε την πρώτη και μοναδική πόλη του Ainground, όπου θα βρείτε τα γνωστά καταστήματα εξοπλισμού και τους υπόλοιπους χαρακτήρες της ομάδας σας.

Οι περιοχές είναι αρκετά μεγάλες και περιλαμβάνουν διάφορα event battles, στα οποία μπορείτε να αποκτήσετε κάποιο chest με τυχαίο θησαυρό, η μετάβαση από περιοχή σε περιοχή γίνεται με την παραδοσιακή μέθοδο του loading screen, ενώ υπάρχουν και τηλεμεταφορείς για γρήγορη μετάβαση σε όποια τοποθεσία επιθυμούμε. Στο τέλος της κάθε περιοχής αντιμετωπίζουμε το raid boss, το οποίο δεν απαιτεί τίποτε άλλο από το να το αναγκάσουμε να μπει σε μια ευάλωτη κατάσταση ώστε να του προκαλέσουμε τη μέγιστη δυνατή ζημιά. Αυτό επιτυγχάνεται είτε με το να χτυπήσουμε τα πόδια του, είτε να νικήσουμε κάποια άλλα τέρατα ή άλλες συνθήκες που μεταβάλλονται ανά περίσταση. Sword Art Online HR 03

Το πρόβλημα που συναντάται στο SAO -όπως συμβαίνει και σε άλλους, παρόμοιους action τίτλους- είναι η φιλική A.I. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτή θα ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα σας και κάποιες άλλες θα αγνοεί κάθε σας εντολή. Για παράδειγμα, στα raids που θα αντιμετωπίζετε το κάθε boss, η κίνηση για την αποφυγή διαφόρων επιθέσεων είναι κάτι το αυτονόητο. Όμως, η A.I. απλά στέκεται και δέχεται ανά στιγμές οποιαδήποτε χτυπήματα εξαπολύονται, γεγονός που την καθίστα -το λιγότερο- αναξιόπιστη. Και για αυτό στο Multiplayer κομμάτι ο τίτλος είναι αρκετά πιο ευχάριστος, εφόσον τα μελή της ομάδας σας αντικαθιστώνται από άλλους παίκτες. 
Εδώ μπορούν να συμμετέχουν 4 παίκτες ταυτόχρονα, με τον καθένα από αυτούς να μπορεί επιλέξει ένα σύντροφο που θα τον χειρίζεται η A.I. Με αυτό τον τρόπο στο online κομμάτι φτάνουμε το μέγιστο αριθμό των 8 πολεμιστών.

Πρέπει ωστόσο να τονίσουμε ότι στο Multiplayer δεν μπορείτε να παίξετε και ταυτόχρονα να πραγματοποιήσετε πρόοδο στο Story Mode με άλλους παίκτες. Αυτή η επιλογή των δημιουργών είναι κατανοητή, εφόσον ο δυνατός τομέας του τίτλου είναι η αφήγηση της ενδιαφέρουσας ιστορίας. 

Ωστόσο, ανάλογα με την πρόοδό σας μπορείτε να επισκεφτείτε τις αντίστοιχες περιοχές με υπόλοιπους παίκτες, ώστε να αντιμετωπίσετε σε μεγαλύτερες δυσκολίες raid bosses ή να ολοκληρώσετε διάφορα events για την αναζήτηση εξοπλισμού και αναβάθμιση χαρακτήρα. Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί πως όσες ώρες ασχοληθήκαμε με το Multiplayer δεν αντιμετωπίσαμε κανένα από τα συνηθισμένα προβλήματα που πολλές φορές ταλανίζουν τέτοιου είδους παιχνίδια.

Sword Art Online HR 04

Παρόλο, όμως, που το Sword Art Online: Hollow Realization είναι σε μεγάλο μέρος του άρτιο, αρνείται να εγκαταλείψει κάποιες λανθασμένες επιλογές που έκαναν οι προκάτοχοί του. 

Μια εξ αυτών είναι η απόκτηση των ικανοτήτων. Αν και τα επίπεδα και εξοπλισμός μπορούν να αναβαθμιστούν εύκολα με τους γνώριμους τρόπους που έχουν σχεδόν όλα τα rpg, οι πόντοι ικανοτήτων αποκτούνται ανάλογα με το κατά πόσο χρησιμοποιούμε το κάθε όπλο στους εχθρούς. Φανταστείτε, λοιπόν, ένα μεγάλο δέντρο διακλαδώσεων ικανοτήτων, το οποίο εμπεριέχει τις διαφορετικές κατηγορίες όπλων, και αντί τα επίπεδα να σας ανταμείβουν με ένα είδους πόντων ικανοτήτων (attribute points), το παιχνίδι σάς υποβάλει να νικήσετε χιλιάδες εχθρούς με το καθένα από αυτά ώστε να αποκτήσετε τους απαραιτήτους πόντους δεξιοτεχνίας (Mastery). Όλα αυτά οδηγούν αναπόφευκτα σε υπερβολικό grinding.Επίσης, ως ένα ακόμα αγκάθι παραμένουν τα dating events, τα οποία εξακολουθούν να είναι βαρετά. Όσο και αν προσπαθούν να δηγηθούν ένα ευχάριστο κομμάτι από την ιστορία των ηρωίδων, επικεντρώνονται πάλι στο ρομαντισμό και στο fan service. Αντί οι δημιουργοί να εστιάσουν σε καλύτερα κομμάτια της ιστορίας μέσα από αυτά τα events, δημιούργησαν και μια νέα διαδικασία όπου μπορείτε να βγείτε ραντεβού με την κάθε μια πρωταγωνίστρια του τίτλου μέσα στην πόλη, με σκοπό να αποκτήσετε μια θέση στην κάρδια της και κατά συνέπεια στο skill tree της. Είναι ξεκάθαρο πως ο προσανατολισμός αυτός δημιουργήθηκε για αυτούς που αγάπησαν τη σειρά για άλλους λόγους, αφού αφενός η A.I. δεν ανταποκρίνεται και αφετέρου η όλη διαδικασία είναι τρομερά χρονοβόρα και πραγματικά αχρείαστη.Εν κατακλείδι, το Sword Art Online: Hollow Realization προσφέρει μια ευχάριστη, ψευδο-ΜΜΟ εμπειρία και επιτυγχάνει να αναβιώσει τις καλές στιγμές της anime τηλεοπτικής σειράς με το να αναπαράγει ένα ενδιαφέρον σενάριο. Ταυτόχρονα, όμως, μεταφέρει και κάποια αρνητικά τμήματα από το παρελθόν τα οποία αρνείται πεισματικά να εγκαταλείψει.

To review βασίστηκε στην PS4 έκδοση του παιχνιδιού.


Τσέκαρε το βίντεο

Θετικά

  • Η ιστορία θα ικανοποιήσει τους φίλους της σειράς.
  • 
Το σύστημα μάχης παραμένει γρήγορο και εύχρηστο.

  • Το multiplayer κάνει το grinding πιο ευχάριστο...

Αρνητικά

  • ...το οποίο, grinding, όμως, είναι υπερβολικό.
  • 
Αναξιόπιστη φιλική A. I.

  • Τα Dating Events συνεχίζουν να επικεντρώνονται στο fan service.

Βαθμολογία

Το ταξίδι του Σταύρου ξεκίνησε το 1997 με το Final Fantasy VII. Από εκεί και πέρα ξεκίνησε η αγάπη και αναζήτηση για τα JRPG και τα japanese games γενικότερα. Αγαπημένες ασχολίες μου είναι τα anime, tv series, να αράζω με φίλους και να παίζουμε και να περνάμε καλά με όποια local co-op παιχνίδια έχουν απομείνει…

Σχετικά άρθρα βάσει tags

WWE 2K Battlegrounds - Review
Say your prayers, take your vitamins and pay your microtransactions...
Story trailer για το Assassin's Creed Valhalla
Μια νέα ματιά στην ιστορία του/ της Eivor.
Ημερομηνία διάθεσης του Torchlight III
Για κονσόλες τρέχουσας γενιάς και PC.
Σημαντικό ορόσημο για το Tekken 7
Υψηλές πωλήσεις και επιστροφή της Kunimitsu.
Ορίστηκε η ημερομηνία κυκλοφορίας για το Yakuza: Like a Dragon
Για συστήματα τρέχουσας και νέας γενιάς, με δωρεάν "αναβάθμιση".
Και στο Xbox Series X/S το Samurai Shodown
Με κυκλοφορία μέσα στην τρέχουσα χρονιά.
Gameplay από το Transformers: Battlegrounds
Ένα "XCOM" στο σύμπαν των Transformers.
Το Bless Unleashed έρχεται στο PlayStation 4
"Σπάει" η αποκλειστικότητα του Xbox One για το MMORPG της Bandai Namco.
Έρχεται retail έκδοση του Fahrenheit στο PlayStation 4
Με την ευκαιρία των εορτασμών της 15ης επετείου του παιχνιδιού.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Comments (2)

This comment was minimized by the moderator on the site

ωωωωχχχ αν εσυ λες "υπερβολικό grinding", πάει, δεν εχω καμια ελπιδα.
κριμα και ηθελα να το δω καποια στιγμη αλλα map cleaning και ανουσιο grinding ειναι απαγορευτικα για εμενα.

This comment was minimized by the moderator on the site

Προς στιγμήν είδα review του Σταύρου και νόμιζα ότι ήταν για το Final Fantasy XV! :p
Σταύρο πες μου ότι το έχεις στα χέρια σου! Η δική σου γνώμη θα καθορίσει σημαντικό ρόλο..........
Ά, το Sword Art Online είναι δυστυχώς αδιάφορο....

There are no comments posted here yet