Ωδή στη φιλία.

Υπό κανονικές συνθήκες το The Last Guardian θα έπρεπε να καταρρεύσει κάτω από το ίδιο το βάρος του. Δέκα χρόνια στην ανάπτυξη, απανωτές ακυρώσεις, προβλήματα, μεγάλη προσμονή από το κοινό, θεωρίες και εικασίες, δυσθεώρητες προσδοκίες. Πώς θα μπορούσε ένα προϊόν να αντεπεξέλθει στο μύθο που είχε χτίσει στο μυαλό του ο κόσμος; Πώς θα μπορούσε ο Fumito Ueda να προσφέρει ένα παιχνίδι εφάμιλλο των ICO και Shadow of the Colossus, όταν μάλιστα η Sony τον είχε σταματήσει στα μισά, και τον κάλεσε ξανά μερικά χρόνια μετά για να το ολοκληρώσει; Και όμως, ο Ueda και η ομάδα του τα κατάφεραν. Πήραν ένα παιχνίδι, που με μεγάλη ευκολία θα είχε τοποθετηθεί στο “πάνθεον” των vaporware, μαζί με το Half-Life 3, και κόντρα σε κάθε ρεύμα της εποχής, αντίθετα από την πορεία που ακολουθεί η βιομηχανία τα τελευταία χρόνια και χωρίς απολύτως κανένα συμβιβασμό, ολοκλήρωσαν το The Last Guardian, κλείνοντας με, ίσως, τον καλύτερο τρόπο την τριλογία αυτού του παράξενου κόσμου που γνωρίσαμε για πρώτη φορά με το ICO πίσω στην εποχή του PS2.

Και το ICO είναι το σημείο αναφοράς εδώ. Το The Last Guardian γέρνει ξεκάθαρα περισσότερο προς το adventure, χωρίς μάχη, ύφος του ICO, παρά στο πιο action μονοπάτι που ακολουθήθηκε στο Shadow of the Colossus. Και παρόλο που σε αυτό το κείμενο θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να μην αποκαλύψουμε ούτε ικμάδα σεναρίου και lore, αξίζει να πούμε ότι η ιστορία του αγοριού και του παράξενου υβρίδιου γρύπα, γάτας και σκύλου λαμβάνει χώρα σε εκείνον τον πανέμορφο, μοναχικό, sepia και πράσινο κόσμο που γνωρίσαμε στο ICO, όπου τεράστιες μεγαλιθικές κατασκευές δεσπόζουν πάνω από το κεφάλι μας, χωρίς να έχουν σημάδια τελειωμού, σαν να προσπαθούν να αγγίξουν τον ουρανό.

The last Guardian review 01

Μέσα σε αυτόν τον απομονωμένο από τους πάντες κόσμο, μέσα σε δαιδαλώδεις κατασκευές, που ώρες ώρες νομίζεις ότι θα γείρουν και θα σε καταπιούν, ξεκινά η ιστορία μας. Όπως και στο ICO, έτσι και εδώ πρωταγωνιστές είναι δύο μορφές, που όμως σταδιακά γίνονται μία. Ένα αγόρι, που ξυπνά χωρίς να θυμάται τίποτα και κείτεται δίπλα σε έναν θανάσιμα τραυματισμένο “δράκο”, τον οποίο το αγόρι ονομάζει “Trico”. Με την αγνότητα που χαρακτηρίζει την καρδιά ενός μικρού παιδιού, το αγόρι προσπαθεί να βοηθήσει το επικίνδυνο πλάσμα να ζήσει και μετά να φύγει και να βρει το δρόμο προς το χωριό του. Όμως, αφού βοηθά το Trico να σηκωθεί στα πόδια του, αρχίζει να δημιουργείται ο δεσμός. Το πλάσμα βλέπει στο αγόρι κάτι νέο, κάτι που δεν έχει ξαναδεί, και αρχίζει να το ακολουθεί. Και λίγες ώρες μετά, το δίδυμο γίνεται ένα, μια οντότητα δεμένη από την ανάγκη του ενός να παίρνει όσα μπορεί να του δώσει ο άλλος, αλλά και από κάτι πιο σημαντικό: τη φιλία.

Το The Last Guardian είναι ένα παιχνίδι που προσπαθεί να αναδείξει αυτή τη μορφή σχέσης. Η φιλία είναι ίσως από τις σημαντικότερες μορφές σχέσης στη ζωή των ανθρώπων, όχι μόνο μεταξύ τους, αλλά και μεταξύ ανθρώπων και ζώων. Και κατά την εκτίμησή μας, αυτό το παιχνίδι θα συγκινήσει σε τεράστιο βαθμό όσους είχαν την τύχη να αναπτύξουν στη ζωή τους μια στενή σχέση φιλίας με έναν σκύλο ή μια γάτα. Δεν μιλάμε για απλή σχέση “ανθρώπου με κατοικίδιο”, που τόσο της μόδας είναι τελευταία, αλλά για δεσμό πραγματικής φιλίας. Επαφή με ένα ζώο που μελαγχολεί και πέφτει σε κατάθλιψη όταν φεύγεις από το σπίτι και που σου δίνει την αίσθηση ότι θα έκανε τα πάντα για να βρεθεί δίπλα σου και να σε προστατεύσει. Το ίδιο και για τον άνθρωπο, που βλέπει το ζώο του ως μια παρέα μοναδική, που τον βοηθά να βελτιώσει τη ζωή του και βρίσκει γαλήνη κοντά του. Αυτό συμβαίνει με το αγόρι και το Trico, και να είστε βέβαιοι ότι μετά από 4-5 ώρες παιχνιδιού, το επίπεδο που θα έχει φτάσει αυτή η σχέση, θα σας συγκινήσει.

The last Guardian review 02

Αυτό το αποτέλεσμα κερδίζει πόντους από την εκπληκτική A.I. Του Trico. Αυτό το αυθύπαρκτο πλάσμα είναι ένα πραγματικό τεχνολογικό επίτευγμα, που από μόνο του στηρίζει το παιχνίδι. Μια αυθαίρετη σκέψη που κάναμε παίζοντας, ήταν ότι η τεχνολογία του PS3 ίσως να μην μπορούσε να στηρίξει τις ρουτίνες και τον ποικίλο τρόπο συμπεριφοράς του Trico, και για αυτό ίσως το παιχνίδι να μην προχώρησε ποτέ σε αυτήν την κονσόλα. Σωστό ή λάθος, το βέβαιο είναι ότι η Α.Ι. στο The Last Guardian είναι τόσο σημαντική, που είτε θα έσωζε το παιχνίδι είτε θα το “'εσπαγε”. Και όχι, τελικά δεν το έσπασε. Ακόμα και στις στιγμές που το Trico μαθαίνει να ακούει κάποιες βασικές εντολές μας, αλλά δεν ανταποκρίνεται αμέσως, δείχνουν αληθινές, δείχνουν όπως ακριβώς θα αντιδρούσε ένας σκύλος που δεν καταλαβαίνει απόλυτα πάντα αυτά που του λέμε και χρειάζεται περισσότερη εκπαίδευση. Τόσο οργανικά και ομαλά μπαίνει στην εξίσωση του gameplay αυτή η παράμετρος στο παιχνίδι, που φτάνοντας κοντά στο τέλος της περιπέτειας, καβαλώντας το Trico, είσαι τόσο βέβαιος για τον εαυτό σου και το “mount” σου, που σε πλημμυρίζουν συναισθήματα ικανοποίησης και υπερηφάνειας- μιλάμε για πράγματα που σπάνια βλέπεις σε παιχνίδια.

Ένα, λοιπόν, κομμάτι του gameplay είναι το δέσιμο του αγοριού με το Trico. Μέσω αυτής της σχέσης είτε ο δράκος από μόνος τους είτε κατόπιν εντολών μας, θα αναζητά τρόπο να πηδά από πύργο σε πύργο και να σέρνεται από σπηλιά σε σπηλιά, με σκοπό να βρεθεί ο δρόμος της διαφυγής από την “κοιλάδα”. Όμως, υπάρχει κάτι ακόμα. Όπως και στο ICO, όπου το αγόρι άφηνε το χέρι της Yorda για λίγη ώρα και προσπαθούσε να λύσει ορισμένους γρίφους (άνοιγμα μιας πόρτας, ενεργοποίηση ενός μηχανισμού κ.ο.κ.) έτσι και εδώ θα αφήνουμε το Trico πίσω μας -ακούγοντάς το πάντα να παραπονιέται- με σκοπό να λύσουμε ορισμένους περιβαλλοντικούς γρίφους, που θα ανοίξουν την τάδε πόρτα για να μπούμε στο επόμενο δωμάτιο.

The last Guardian review 03

Και πρέπει να πούμε ότι αυτή είναι και η βασική δομή του Last Guardian, αφού πρόκειται για ένα adventure παιχνίδι, στη δομή και το ύφος του ICO, με παρόμοιο “σύστημα μάχης” (είπαμε, θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τα spoilers πάση θυσία), όπου απλά το αγόρι προσπαθεί απεγνωσμένα -ή με τη βοήθεια του Trico-  να ξεφύγει από πλάσματα-πολεμιστές, που προσπαθούν να το απαγάγουν. Τα πράγματα δεν είναι όσο απλά ενδεχομένως ακούγονται και δεν περιορίζονται στα προαναφερθέντα, αφού υπάρχουν μηχανισμοί συνεργασίας, όπου τα εν λόγω πλάσματα αντιμετωπίζονται από το Trico και εμείς με τη σειρά μας πρέπει να το υποστηρίζουμε κατά τη μάχη, ενώ εντονότατο είναι το στοιχείο του platforming, που εδώ αποτελεί ένα κράμα των μηχανισμών που είδαμε στα ICO και Shadow of the Colossus.

Τώρα, ας δούμε πού εντοπίσαμε πρόβλημα με όλα αυτά. Ο μεγάλος πονοκέφαλος του παιχνιδιού και το σημείο που το “γονατίζει”, είναι η κάμερά του. Παίζοντας, μπορέσαμε να αντιληφθούμε και να κατανοήσουμε τις δυσκολίες που έχει στο σχεδιασμό του ένα τέτοιο παιχνίδι, αλλά η ουσία είναι ότι σε κλειστούς χώρους (στους οποίους περνάμε ένα αξιοσέβαστο διάστημα από την δεκάωρη περιπέτεια) η κάμερα τείνει να γίνεται ανυπόφορη και πραγματικά τραυματίζει την εμπειρία.  Για την ακρίβεια, υπάρχουν στιγμές που η κάμερα δεν “ακούει” με τίποτα, με αποτέλεσμα να βλέπουμε μέσα στο σώμα του Trico, μαύρα σκοτάδια δηλαδή, και να μην μπορούμε με τίποτα να βρούμε τη σωστή γωνία που απαιτείται για να προχωρήσουμε, να κάνουμε ένα άλμα κ.λπ. Προσθέστε σε αυτό, το εντελώς old school platforming, με άτσαλο animation για το οποίο δεν είσαι ποτέ βέβαιος για το πού θα προσγειωθείς καθώς πηδάς από βράχο σε βράχο ή από αλυσίδα σε μπαλκόνι, και έχουμε ένα αποτέλεσμα τουλάχιστον αμφιλεγόμενο. Βέβαια, τα περισσότερα από αυτά τα προβλήματα συνηθίζονται και η ζημιά που γίνεται μπορεί να μειωθεί, μαθαίνοντας στο μέγιστο βαθμό τους μηχανισμούς patforming -με εξαίρεση την αφόρητη κάμερα.

The last Guardian review 06

Από εκεί και πέρα πρέπει να πούμε ότι το The Last Guardian είναι ένα δύσκολο παιχνίδι. Η λογική του είναι εντελώς παλιομοδότικη, χωρίς hints και prompts (πέρα από ελάχιστες περιπτώσεις), χωρίς κιτρινισμένα σημεία, που φωνάζουν “εδώ θα πιαστείς” και χωρίς στοιχεία για το πώς θα προχωρήσεις παρακάτω. Θα πρέπει να ψάξεις, να ελέγξεις το χώρο (όπως παλιά), να κοιτάξεις το Trico για να δεις πού έχει στραμμένο το βλέμμα του μήπως και σου δώσει κάποια βοήθεια, θα πρέπει να ιδρώσεις... Σε αντίθεση με τα προβλήματα της κάμερας, το κορυφαίο level design και το old school του πράγματος κάνουν το παιχνίδι να λάμπει και να προσφέρει μια εμπειρία μακριά από τα streamlined παιχνίδια του σήμερα, γεγονός που για εμάς μόνο θετικό είναι.

Τέλος, έχουμε την τεχνολογία απεικόνισης. Εντάξει, ναι, είναι παιχνίδι του PS3, που δέχτηκε τις όποιες βελτιώσεις μπορούσε να σηκώσει (φωτισμούς, βελτιωμένα textures) για να δείχνει πιο φρέσκο και πιο κοντά στο 2016. Η αλήθεια είναι ότι δεν το καταφέρνει πάντα, ενώ υπάρχουν στιγμές που βλέπουμε σημαντική διαφορά στην ποιότητα των γραφικών από σημείο σε σημείο (προφανώς αποτέλεσμα του τεράστιου κύκλου ανάπτυξης), όμως, το The Last Guardian είναι μοναδικό παιχνίδι. Τίποτα εκεί έξω δεν το πλησιάζει καν σε αισθητική και art direction. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι το πιο όμορφο παιχνίδι της αγοράς, το The Last Guardian έχει χαρακτήρα, έχει δική του ταυτότητα, έχει μοναδικότητα, και αυτό είναι που λείπει από τα σύγχρονα παιχνίδια. Ό,τι συμβαίνει στις δέκα ώρες της διάρκειάς του το έχουμε δει μόνο στα ICO και Shadow of the Colossus, η σχέση του αγοριού με το Trico δεν έχει προηγούμενο, και το θέμα που πραγματεύεται είναι ανθρώπινο, συγκινητικό και ρεαλιστικό περασμένο μέσα από το πρίσμα ενός φαντασιακού κόσμου.

The last Guardian review 05

Πού καταλήγουμε λοιπόν; Παραδόξως, εκτιμούμε ότι ο Ueda και η ομάδα του κατάφεραν έναν άθλο, παραδίδοντας ένα σχεδόν αριστουργηματικό παιχνίδι που για την κοινότητα ήταν, επί της ουσίας, “καμένο χαρτί”. Αν είστε έτοιμοι να παραβλέψετε την κακή κάμερα, θα βιώσετε περίπου δέκα ώρες (η διάρκεια του τίτλου είναι σχετική και έχει να κάνει με το πόσο γρήγορα θα βρίσκετε διέξοδο από τα dungeons και τα puzzles, όμως εκτιμούμε ότι δύσκολα μπορεί να πέσει κάτω από τις οκτώ στο πρώτο playthrough) ενός μοναδικού παιχνιδιού, χωρίς ταίρι σε αυτή τη γενιά. Και με την όμορφη γραφή, τον υπέροχο κόσμο του, την έντονη συγκινησιακή φόρτιση που μπορεί να προκαλέσει και το μοναδικό gameplay του, αυτό το πόνημα δεν αξίζει απλά και μόνο γιατί “επιτέλους κυκλοφόρησε”, αλλά γιατί, κόντρα σε κάθε νόρμα του σήμερα, είναι ικανό να μιλήσει στην καρδιά σας.


Τσέκαρε το βίντεο

Θετικά

  • Μοναδική Α.Ι. στο Trico, που το κάνει να λειτουργεί σαν αληθινό πλάσμα.
  • Σχεδιασμός, art direction, animation και gameplay μοναδικής σύλληψης, χωρίς ταίρι.
  • Κορυφαίο level design.
  • Μεγάλη διάρκεια, χωρίς ποτέ να κουράζει.

Αρνητικά

  • Σε κλειστούς χώρους η κάμερα τείνει να γίνεται ανυπόφορη.
  • Το platforming έρχεται από άλλη εποχή (με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται).

Βαθμολογία

Ήταν το 1982, όταν ο πατέρας μου, μου χάρισε έναν "κλώνο" κονσόλας Atari που ξεκίνησε το μικρόβιο. Από εκεί και πέρα τα πράγματα πήραν το δρόμο τους. Commodore 64, Amiga 500, PC, SNES, PlayStation... Το μικρόβιο έκατσε για τα καλά και παραμένει στο μυαλό μέχρι σήμερα. Σήμερα, αν και με δύο παιδιά βρίσκουμε χρόνο για κανένα καλό JRPG ή FPS, ενώ τις νύχτες ανοίγουμε και κανένα βιβλίο high fantasy ή βλέπουμε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Α, και ακούμε classic rock...

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Έρχεται retail έκδοση του Fahrenheit στο PlayStation 4
Με την ευκαιρία των εορτασμών της 15ης επετείου του παιχνιδιού.
Tο μεγαλύτερο project στην ιστορία της FromSoftware θα είναι το Elden Ring
Και διερευνήσεις για κοινά στοιχεία με το Game of Thrones.
Το Doom Eternal έρχεται στο Xbox Game Pass
Στις αρχές του επόμενου μήνα.
Νέο trailer για το Dragon Quest XI S - Definitive Edition
Καθώς το παιχνίδι ξεπέρασε τα 6 εκατομμύρια αντίτυπα σε πωλήσεις.
Νέο trailer για το NieR Replicant ver.1.22474487139
Μαζί με επιβεβαίωση της ημερομηνίας διάθεσης.
Έτοιμο το επόμενο expansion του Nioh 2
Με διάθεση στα μέσα Οκτωβρίου.
Nexomon: Extinction - Review
Pokémon στη θέση των Pokémon.
Νωρίτερα η διάθεση του Remothered: Broken Porcelain
Επτά μέρες νωρίτερα η επίσκεψή μας στο Ashmann Inn.
Update με προσθήκη co-op για το Untitled Goose Game
Με αφορμή την κυκλοφορία του σε Steam και σε retail.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Comments (36)

This comment was minimized by the moderator on the site

Ωραίο review Γιώργο. Το αποτέλεσμα δείχνει ανώτερο των προσδοκιών. Θα του δώσω μια ευκαιρία στο μέλλον.

This comment was minimized by the moderator on the site

Μόνο αρνητικό η κάμερα στους κλειστούς χώρους δηλαδή.Άψογα.Εξαιρετικό ρηβιου κύριε Καλλίφα για,όπως όλα δείχνουν,έναν εξαιρετικό τίτλο.
Η αλήθεια είναι πως είχα άγχος ως προς το αποτέλεσμα αλλά χαίρομαι που θα βιώσουμε ένα ακόμα αριστούργημα.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ωριαίο review φίλε Γιώργο μπράβο, εστιασμένο εκεί που πρέπει λόγο της ιδιαιτερότητας που έχει το παιχνίδι. εγώ παραβλέπω την κακή κάμερα δεν με πειράζει άλλωστε όπως και τo re-release tou ico & shadow είχαν το ίδιο θέμα έφεραν μαζί τους κάτι από χειρισμό του ps2 στο ps3. Αυτά τα πολύ λίγα παιχνίδια τέτοιου στιλ δεν κρίνονται καθαρά από τα γραφικά τους και τον χειρισμό τους αλλά και από άλλα...

Ωριαίο review φίλε Γιώργο μπράβο, εστιασμένο εκεί που πρέπει λόγο της ιδιαιτερότητας που έχει το παιχνίδι. εγώ παραβλέπω την κακή κάμερα δεν με πειράζει άλλωστε όπως και τo re-release tou ico & shadow είχαν το ίδιο θέμα έφεραν μαζί τους κάτι από χειρισμό του ps2 στο ps3. Αυτά τα πολύ λίγα παιχνίδια τέτοιου στιλ δεν κρίνονται καθαρά από τα γραφικά τους και τον χειρισμό τους αλλά και από άλλα πράματα και όπως είπες και εσύ το LG καταφέρνει και εκπληρώνει το στόχο του, όποτε το μόνο που μου μένει τώρα είναι να πάρω ένα ps4:D

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

Ωραίο review Γιώργο, να πω την αλήθεια δεν ήθελα να το διαβάσω πριν παίξω το παιχνίδι για να το απολαύσω όσο το δυνατόν πιο ανεπηρέαστα, αλλά μετά θυμήθηκα ότι προφανώς θα το συζητήσετε στο webcast άρα δεν το γλιτώνω... Ευτυχώς το παιχνίδι βγήκε καλό.

This comment was minimized by the moderator on the site

Εύγε! Ένα πολύ καλό review για ένα φανταστικό παιχνίδι!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

και ομως, γινονται τελικα (μινι) θαυματα στις μερες μας.

This comment was minimized by the moderator on the site

Πολύ ωραίο review Γιώργο!

This comment was minimized by the moderator on the site

Μπράβο Γιώργο για το ωραίο κείμενο!
Χαίρομαι που το παιχνίδι τελικά είναι αντάξιο των προσδοκιών μας!

Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 3 χρόνια από basilis77 basilis77
This comment was minimized by the moderator on the site

Επιστρεφω απο χωριο και αγοραζεται με συνοπτικες διαδικασιες....

This comment was minimized by the moderator on the site

Ωδή στη φιλία όπως και ωδή σε μία εποχή ξεχασμένη, όπου δημιουργοί είχαν το μοναδικό μέλημα να κάνουν κάτι μοναδικό, να αφήσουν το στίγμα τους στον ποιοτικό καμβά της gaming κουλτούρας και ιστορίας. Όριο σε αυτή τη δημιουργικότητα μόνο η αχαλίνωτη φαντασία, το ταλέντο και η ακατανίκητη έλξη να παραδώσουν Τέχνη. Να πουν τις Ιστορίες τους που θα είναι αφθαρτες και ανεξίτηλες στην εντροπιακή...

Ωδή στη φιλία όπως και ωδή σε μία εποχή ξεχασμένη, όπου δημιουργοί είχαν το μοναδικό μέλημα να κάνουν κάτι μοναδικό, να αφήσουν το στίγμα τους στον ποιοτικό καμβά της gaming κουλτούρας και ιστορίας. Όριο σε αυτή τη δημιουργικότητα μόνο η αχαλίνωτη φαντασία, το ταλέντο και η ακατανίκητη έλξη να παραδώσουν Τέχνη. Να πουν τις Ιστορίες τους που θα είναι αφθαρτες και ανεξίτηλες στην εντροπιακή φθορά του χρόνου.Γιατί το The Last Guardian είναι το τελευταίο Κειμήλιο αυτής της ένδοξης εποχής. Δεν το ενδιαφέρει οι τακτικές ψιλικατζίδικου (κλεμμένο απο Σάββα!), το social gaming, τα microtransactions, τα loot και ο άκρατος υπερχρηματισμός. Το ενδιαφέρει να Αφηγηθεί και εμείς να Αφουγκραστούμε.....
Το ξέρω βαθιά μέσα μου πως δεν πρόκειται να ξαναδούμε ποτέ κάτι παρόμοιο.......

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

Τα ειπες ΟΛΑ!
Επιτελους ενας τιτλος που θυμιζει παιχνιδι Playstation 2. Ας σταματησουν οι κουβεντες για αναλυσεις,frames,HDR και αλλα και ας ασχοληθουμε με ενα παιχνιδι με το Π κεφαλαιο!

Εβαλα το ICO ξανα να παιξω,μετα θα παιχθει το SoTC και την εβδομαδα των Χριστουγεννων θα παιχθει και αυτο!

ΥΓ: Μπορει πλεον να ξεκουραστει ο καλιτεχνης Ueda και η τρελη ομαδα του, αλλα και εμεις να...

Τα ειπες ΟΛΑ!
Επιτελους ενας τιτλος που θυμιζει παιχνιδι Playstation 2. Ας σταματησουν οι κουβεντες για αναλυσεις,frames,HDR και αλλα και ας ασχοληθουμε με ενα παιχνιδι με το Π κεφαλαιο!

Εβαλα το ICO ξανα να παιξω,μετα θα παιχθει το SoTC και την εβδομαδα των Χριστουγεννων θα παιχθει και αυτο!

ΥΓ: Μπορει πλεον να ξεκουραστει ο καλιτεχνης Ueda και η τρελη ομαδα του, αλλα και εμεις να απολαυσουμε αυτο το κλεισιμο(?) στην τριλογια του.
ΥΓ2: Πολυ ωραιο review Γιωργο!
ΥΓ3: Τωρα τι περιμενουμε ? Agent απο R*? Half Life 3? Τι ?

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

Υπέροχο review Γιώργο! Είπες ότι ακριβώς περίμενα να ακούσω προκείμενου να διώξω όποια ελάχιστη αμφιβολία τριγυρνούσε ακόμα στο μυαλό μου για το αριστούργημα του ((Fumito Ueda));)
Υ.Γ1 Είμαι 100% σίγουρος ότι θα βιώσω ξανά τα συναισθήματα που ένιωσα όταν έπαιξα για πρώτη φορά τα ICO και Shadow of the Colossus στο PS2 μου. Ζούμε επικές στιγμές εν έτει 2016!!!
Υ.Γ2 Δεν μπορώ να γράψω τίποτα...

Υπέροχο review Γιώργο! Είπες ότι ακριβώς περίμενα να ακούσω προκείμενου να διώξω όποια ελάχιστη αμφιβολία τριγυρνούσε ακόμα στο μυαλό μου για το αριστούργημα του ((Fumito Ueda));)
Υ.Γ1 Είμαι 100% σίγουρος ότι θα βιώσω ξανά τα συναισθήματα που ένιωσα όταν έπαιξα για πρώτη φορά τα ICO και Shadow of the Colossus στο PS2 μου. Ζούμε επικές στιγμές εν έτει 2016!!!
Υ.Γ2 Δεν μπορώ να γράψω τίποτα άλλο για το The Last Guardian, είμαι σε Ε Κ Σ Τ Α Σ Η απλά:o:o:o:o:o:o:o:o:o:o:o:o:o:o:o

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

Εδω φιλε με καλυψες εσυ 100%!! ;)

Ενα παιχνιδι εργο τεχνης, οπως τα δυο προηγουμενα του Ueda!
Ελπιζω μονο να κανει και τις πωλησεις που του αξιζει, αλλιως μονο ως υποκριτικα θα ακουω πια τα σχολια οτι δεν βλεπουμε τιποτα διαφορετικο εκτος απο fps fps fps....

Τα "ιδιαιτερα σε concept" παιχνιδια για να εχουν λογο υπαρξης θελουν και καλες πωλησεις , οχι μονο καλες κριτικες! ;)
Ας βαλουμε...

Εδω φιλε με καλυψες εσυ 100%!! ;)

Ενα παιχνιδι εργο τεχνης, οπως τα δυο προηγουμενα του Ueda!
Ελπιζω μονο να κανει και τις πωλησεις που του αξιζει, αλλιως μονο ως υποκριτικα θα ακουω πια τα σχολια οτι δεν βλεπουμε τιποτα διαφορετικο εκτος απο fps fps fps....

Τα "ιδιαιτερα σε concept" παιχνιδια για να εχουν λογο υπαρξης θελουν και καλες πωλησεις , οχι μονο καλες κριτικες! ;)
Ας βαλουμε λοιπον ολοι το χερακι μας να τους δωσουμε να καταλαβουν οτι τα θελουμε πραγματικα!

Διάβασε περισσότερα
Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 3 χρόνια από Amiga500 Amiga500
This comment was minimized by the moderator on the site

Πολύ καλογραμμένο το review!
Νομίζω ό,τι δεν διάβασα τίποτα λιγότερο από αυτά που περίμενα, τόσο στα καλά, όσο και στα κακα.
Ένας τίτλος για τον οποίο όλοι οι παλιοί gamers θα νιώθουν περήφανοι. Ίσως ο "τελευταίας φύλακας" της παλιάς σχολής του gaming.
Για μένα, εμπειρίες σαν κι αυτές είναι και ο λόγος που παίζω παιχνίδια

This comment was minimized by the moderator on the site

Βαζω απο πισω να παιζει αυτο https://www.youtube.com/watch?v=W2YPsfwSPGg και ξεκιναω το διαβασμα.

This comment was minimized by the moderator on the site

10 ωρες ειναι μεγαλη διαρκεια?

This comment was minimized by the moderator on the site

Πάντα λακωνικός και to the point

This comment was minimized by the moderator on the site

16 χρονών παιδάκι ήμουν και έφτασα 25 στα 26.Τρέμω και μόνο στην ιδέα του πως θα νιώσω όταν το πιάσω στα χέρια μου για πρώτη φορά,μέχρι και τα "δυσκίνητα-περίεργα-πολύ πραγματικά για να είναι αληθινά" animations μου φαίνονται σαν δεύτερη φύση και ας φαίνονται ατσούμπαλα μέσα στην αληθοφάνεια τους για κάποιους.Η κραυγή που έριξε ο Trico λουσμένος στο φως του ήλιου,με γύρισε πολλά χρόνια πίσω.Σε...

16 χρονών παιδάκι ήμουν και έφτασα 25 στα 26.Τρέμω και μόνο στην ιδέα του πως θα νιώσω όταν το πιάσω στα χέρια μου για πρώτη φορά,μέχρι και τα "δυσκίνητα-περίεργα-πολύ πραγματικά για να είναι αληθινά" animations μου φαίνονται σαν δεύτερη φύση και ας φαίνονται ατσούμπαλα μέσα στην αληθοφάνεια τους για κάποιους.Η κραυγή που έριξε ο Trico λουσμένος στο φως του ήλιου,με γύρισε πολλά χρόνια πίσω.Σε εποχές που θα πλήρωνα πολλά για να ξαναζήσω.Αν η μοίρα αυτού του παιχνιδιού είναι να παιχτεί από ελάχιστους όπως και τα 2 προηγούμενα (ας μην γελιόμαστε),ας είναι.Αν είναι να παιχτεί από εκατομμύρια κόσμου,εύχομαι να παιχτεί για τους σωστούς λόγους.Δεν χωράνε εδώ κούρσες για τεχνικούς τομείς,4k και online multiplayer παπατζιλίκια που διαρκούν για 1-2 βδομάδες μέχρι το επόμενο patch που θα διορθώνει 10 πράγματα και θα χαλάει 100.Δεν του αξίζει.....

Διάβασε περισσότερα
Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 3 χρόνια από Ogkolithos Ogkolithos
There are no comments posted here yet
Φόρτωση Περισσότερων