Επιστροφή στην ενεργό δράση του... καναπέ!

Έχοντας μια «επιδερμική» επαφή με τα Football Manager τα τελευταία χρόνια, ο υπογράφων, μετά από πολυετή απουσία από τους πάγκους, ξεσκόνισε το ποντίκι και είναι έτοιμος να ξαναμπεί στα άδυτα των αποδυτηρίων, θυσιάζοντας και τις τελευταίες ώρες του ελεύθερου χρόνου που του είχαν απομείνει, προκειμένου να πάρει τον Παναθηναϊκό από το χέρι και να τον οδηγήσει στην κορυφή! Ναι, η επιλογή της ομάδας στηρίχθηκε εξ ολοκλήρου στον συναισθηματικό παράγοντα, ξέροντας ότι διαλέγοντας μια τέτοια ομάδα, θα δυσχέραινε το έργο απόκτησης πολλών ποδοσφαιριστών. Της πλειονότητας βασικά, καθώς με 300.000 Ευρώ διαθέσιμο κεφάλαιο για μεταγραφές, οι επικλήσεις στην Παναγία (αλά Άγγελος Αναστασιάδης) ήταν συχνότερο φαινόμενο και από τα πέναλτι του Ολυμπιακού (χιούμορ)!

Σε αυτό λοιπόν το κείμενο, θα περιορίσουμε στο ελάχιστο τις αναφορές στις αλλαγές σε σχέση με το περσινό, οι οποίες ούτως ή άλλως είναι ελάχιστες, και, αντιθέτως, θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε το παιχνίδι από τη σκοπιά ενός νέου χρήστη ή, καλύτερα, από τη σκοπιά ενός παλαιού οπαδού, ο οποίος αποφασίζει να επιστρέψει στις εθιστικές συνήθειες του παρελθόντος (όπως ο υπογράφων). Ξεκινώντας το  Football Manager 2017 θα κληθούμε να δημιουργήσουμε το avatar του προπονητή μας, στο οποίο μάλιστα μπορούμε να προσδώσουμε και το πρόσωπό μας, χρησιμοποιώντας μια φωτογραφία μας. Το αποτέλεσμα εν τέλει ήταν σχετικά ικανοποιητικό, μιας και περιμέναμε μια παραμορφωμένη καρικατούρα. Επίσης, αξίζει να σημειώσουμε πως τα ελληνικά, αν και δύσχρηστα για τους παλαιότερους, σίγουρα αξίζουν θετικής αναφοράς, καθώς σπάνια παρατηρήσαμε κάποιο συντακτικό λάθος ακόμα και σε μεγάλα κείμενα. Παρόλα αυτά, μερικές ελεύθερες μεταφράσεις φράσεων από τα αγγλικά καλό θα ήταν να είχαν αποφευχθεί.

football manager 2017 screen 01

Αφού κάνουμε τις επιλογές προτιμήσεων και πρωταθλημάτων, έρχεται η ώρα να διαλέξουμε και την ομάδα. Και κάπου εδώ κυριάρχησε ο μεγαλύτερος φόβος μας και ο λόγος για τον οποίο η ενασχόλησή μας με τη σειρά έφθινε χρόνο με το χρόνο: Ο καταιγισμός πληροφοριών και αποφάσεων που έπρεπε να λάβουμε. Το παιχνίδι μπορεί να γίνει εκνευριστικά «πλούσιο» σε επιλογές που αφορούν προπονήσεις, συνεντεύξεις, συνομιλίες με παίκτες, ομάδα νεότερων, ρύθμιση οικονομικών και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Εμείς κάναμε αυτό που πράττουν και οι περισσότεροι χρήστες, αφήσαμε ένα μεγάλο όγκο επιλογών στους συνεργάτες μας, μήπως και καταφέρουμε να βγάλουμε άκρη με τα ουσιώδη πράγματα, αυτά που κάνουν πραγματικά αγαπητό το Manager. Για να φανταστεί κανείς, πριν πατήσουμε το πρώτο «continue», σπαταλήσαμε σχεδόν δύο ώρες την πρώτη ημέρα, ώστε να ρυθμίσουμε τα βασικά και να έρθουμε σε μία πρώτη επαφή με την ομάδα.

Εν τέλει, αυτός ο μεγάλος όγκος πληροφοριών έχουν κάνει τις seasons πολύ πιο χρονοβόρες σε σχέση με το παρελθόν, καθώς καθημερινά υπάρχουν νέα και πληροφορίες που διακόπτουν τη ροή. Τα παραπάνω δεν αποτελούν αρνητικό παράγοντα ενασχόλησης με τον τίτλο, αρκεί να ρυθμίσει ο κάθε χρήστης τις παραμέτρους στα μέτρα του, ώστε να αποκομίσει τη μέγιστη δυνατή απόλαυση. Όλος αυτός ο όγκος πληροφοριών χρειάζεται και το κατάλληλο “user interface” ώστε να αποφεύγεται ο αποπροσανατολισμός του χρήστη και η συνεχής περιπλάνηση σε δαιδαλώδη menu.

football manager 2017 screen 03

Το UI στο FM 17, λοιπόν, παραμένει σχεδόν «ίδιο και απαράλλακτο» με το περσινό, κάτι άκρως θετικό, μιας και η περιήγηση στις καρτέλες γίνεται εύκολα και χρειάζεται ελάχιστη προσπάθεια εκμάθησής του από τους νέους χρήστες. Μάλιστα, η παρουσίαση πολλών πληροφοριών μαζί στην ίδια οθόνη, συντελεί στο παραπάνω θετικό αποτέλεσμα της ελάχιστης περιήγησης στις καρτέλες. Οι επιλογές που έχουμε στη διάθεσή μας για την προετοιμασία της ομάδας πριν από κάθε αγώνα είναι πραγματικά αμέτρητες. Στην οθόνη των τακτικών μπορούμε να διαφοροποιήσουμε όπως επιθυμούμε το σύστημα της ομάδας, τους εκτελεστές, ενώ μέσα από τις οδηγίες μπορούμε να καθορίσουμε τον τρόπο που θα παίξει η ομάδα, την πίεση που θα ασκήσουν οι ποδοσφαιριστές μας και πολλά άλλα. Αν πάλι κάποιος χρήστης «πελαγώσει», πάντα υπάρχει ο βοηθός προπονητή για να βγάλει το φίδι από την τρύπα και να τακτοποιήσει όλα τα θέματα ή να μας προτείνει κάποιες τακτικές αλλαγές που θα μας βοηθήσουν.

Στη διάρκεια του αγώνα, τώρα, υπάρχει η προετοιμασία λίγο πριν την έξοδο από τα αποδυτήρια, όπου μπορούμε να κάνουμε τις τελευταίες αλλαγές που επιθυμούμε, να μας δώσουν κάποιες τελευταίες πληροφορίες οι αναλυτές και οι βοηθοί μας, και, τέλος, να εκφωνήσουμε έναν «πύρινο» λόγο προς τους ποδοσφαιριστές μας για να τους εμψυχώσουμε λίγο πριν πατήσουν στον χλοοτάπητα! Η παρουσίαση του αγώνα γίνεται με τις κλασικές επιλογές που έχουμε συνηθίσει. Είτε μπορούμε να παρακολουθήσουμε όλο τον αγώνα με τη νέα μηχανή γραφικών, είτε ορισμένες κρίσιμες φάσεις, είτε να χρησιμοποιήσουμε την παλιά και αγαπημένη περιγραφή!

football manager 2017 screen 04

Η μηχανή γραφικών έχει αλλάξει ελάχιστα με το πέρασμα των χρόνων και αυτό πιθανότατα οφείλεται στην πιθανότατη επιβάρυνση των ηλεκτρονικών υπολογιστών που θα προϋπόθετε η χρήση μίας βαριάς μηχανής γραφικών από την Sports Interactive. Πέρα από τη μέτρια, λοιπόν, μηχανή που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια, βρήκαμε πολύ όμορφες τις όποιες «πινελιές» έχουν προστεθεί ώστε να προσδοθεί μία ρεαλιστική ποδοσφαιρική μετάδοση, όπως τα μακρινά πλάνα κατά τις εισόδους των ομάδων ή τις διάφορες γωνίες λήψεις των replays στα γκολ που επιτεύχθηκαν.

Αρνητικά φυσικά και υπάρχουν και είναι αρκετά. Άλλα θα ενοχλήσουν, άλλα θα περάσουν απαρατήρητα για πολλούς και εμείς θα αναφέρουμε αυτά που... διατάραξαν την εμπειρία μας. Το κυριότερο, όπως προαναφέραμε, είναι ο τεράστιος όγκος ειδήσεων και ενημερώσεων που μας κατακλύζει με το πέρασμα κάθε ημέρας, κάνοντας πολύ αργή την εξέλιξη του παιχνιδιού. Μετά το πάτημα κάθε «continue» το παιχνίδι σταματούσε την αμέσως επόμενη, παρουσιάζοντας αρκετές φορές κάποια αδιάφορη ενημέρωση ή ανάλυση. Τα νέα της ημέρας σε άλλη καρτέλα, μαζί και με τα social media, κάνουν ακόμα χειρότερα τα πράγματα, δημιουργώντας έναν αχρείαστο χείμαρρο λέξεων στην οθόνη μας. Η κατάσταση δεν καλυτερεύει δυστυχώς ούτε τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου η εξέλιξη θα έπρεπε να είναι ταχύτερη λόγω των μη αγωνιστικών υποχρεώσεων των ομάδων.

football manager 2017 screen 05

Από εκεί και πέρα τα bugs κάνουν και εδώ την εμφάνισή τους και αφορούν κυρίως τους τραυματισμούς, οι οποίοι μοιάζουν να είναι «προγραμματισμένοι». Για παράδειγμα, εάν τραυματιστεί ένας παίκτης σε κάποια προπόνηση και κάνουμε load σε προηγούμενη ημέρα, οι πιθανότητες να τραυματιστεί κάποιος άλλος παίκτης την ίδια περίοδο (ακόμα και την ίδια μέρα) είναι εξαιρετικά μεγάλες. Επίσης, πολλά «κουφά» θα αντικρίσει κανείς εάν επιλέξει να παρακολουθήσει το ματς μέσα από τη μηχανή γραφικών. Ειδικά οι τερματοφύλακες μπορούν να δεχθούν αρκετά γελοία γκολ, κάνοντάς μας να επιλέγουμε την απλή περιγραφή,  αποφεύγοντας τα εγκεφαλικά. Υπάρχουν και άλλα θέματα που μας δημιούργησαν αρνητικές εντυπώσεις, αλλά αφενός δε θεωρούμε ότι ενοχλούν όλους τους χρήστες τα ίδια πράγματα και αφετέρου θέλαμε να καταγράψουμε τα κυριότερα και να μην επεκταθούμε σε κάθε λογής ψεγάδι που αντικρίσαμε. Δεν αξίζει κιόλας να «ψειρίζουμε» έναν τόσο ποιοτικό τίτλο.

Τελικά, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, η σκέψη «αξίζει να το πάρω και φέτος;» κάνει την εμφάνισή της στο μυαλό των περισσότερων χρηστών. Όπως καταλαβαίνουν και οι ίδιοι, οι αλλαγές και οι προσθήκες κάθε χρόνο σπάνια είναι πολυπληθείς και ευδιάκριτες. Το σημαντικό για εμάς είναι ότι το Football Manager 2017 προσφέρει μία εξαιρετική εμπειρία προπονητικής και αποκλείεται να μην ικανοποιηθεί και ο πιο απαιτητικός παίκτης μέσα από τις εκατοντάδες επιλογές που του δίνονται και το βάθος του τίτλου της Sports Interactive. Ο μεγάλος όγκος πληροφοριών και νέων σε πολλά σημεία μας κούρασε, καθώς η πρόοδος του παιχνιδιού γινόταν με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, αλλά είναι κάτι που μπορεί να ρυθμιστεί μέχρι ενός σημείου ή να μην προκαλεί την ίδια σύγχυση σε άλλους χρήστες. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν ορισμένα bugs κατά τη διάρκεια του αγώνα, και πάλι όμως, είναι αρκετά σπάνια σε σύγκριση με το χαώδες περιεχόμενο. Προσωπικά, περάσαμε (και θα περάσουμε) δεκάδες ώρες ευχάριστης παρέας με το Football Manager 2017 και σίγουρα το προτείνουμε σε όλους τους προπονητές της... καρέκλας!


Τσέκαρε το βίντεο

Θετικά

  • «Ελαφρύ» για τους περισσότερους υπολογιστές.
  • Interface που βοηθάει το χρήστη και δεν κουράζει.
  • Τεράστιο βάθος σε όλους τους τομείς.

Αρνητικά

  • Η μηχανή γραφικών παραμένει «αρχαία».
  • Τα νέα και οι ειδήσεις μάς κούρασαν σε πολλά σημεία.
  • Bugs με τους τραυματισμούς και τα goals υπάρχουν ακόμα.
  • Η παντόφλα της συντρόφου αρχίζει και πονάει...

Βαθμολογία

Κατάγομαι από τα όμορφα Χανιά, είμαι απόφοιτος λογιστικής και ένα από τα αγαπημένα μου hobbies είναι τα βιντεοπαιχνίδια με τα οποία γαλουχήθηκα από μικρή ηλικία με τα κλασσικά Tetris, Μariο, Contra, συνέχισα με τα αγαπημένα Tomb Raider και Resident Evil και μέχρι και σήμερα συνεχίζω να μαγεύομαι από αυτά. Μεγάλη μου λατρεία επίσης αποτελεί ο κόσμος του Tolkien και ασχολούμαι πολύ και με τον κόσμο των αθλημάτων (ποδόσφαιρο και μπάσκετ κυρίως)!

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Αλλαγή ημερομηνίας για το Vampire: The Masquerade - Bloodlines 2
Με νέα περίοδο κυκλοφορίας, μέσα στο 2021.
Marvel's Avengers - Preview
Πρώτες εντυπώσεις, βασισμένες στην closed beta.
Μικρή καθυστέρηση στη διάθεση του DIRT 5
Μια εβδομάδα επιπλέον στο pit lane…
Trailer για το Remothered: Broken Porcelain
Αφιερωμένο τους «μη-κανονικούς» διαμένοντες του The Ashmann Inn.
Νέο υλικό από το Cyberpunk 2077
Ανακαλύπτοντας τους μηχανισμούς και τον κόσμο του.
Ανακοινώθηκε το Hood: Outlaws & Legends
Ένα 4v4 multiplayer heist τίτλος για την τρέχουσα και επόμενη γενιά μηχανημάτων.
Έρχεται στην επομένη γένια το Temtem
Προσφέροντας ένα νέο "massively multiplayer creature-collection" ταξίδι.
Εκτενή gameplay πλάνα από το Godfall
Χορταστικές πληροφορίες και βίντεο από PS5 devkit
Othercide - Review
Μάνα είναι μόνο μία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Comments (4)

This comment was minimized by the moderator on the site

Από πέρυσι έχω επιβάλει 5ετή αποκλεισμό με στόχο την εξυγίανση του FM - και για απεξάρτηση βέβαια...

Τα τελευταία χρόνια δεν έπαιρνα Παναθηναικό (μικρά budget γενικά) γιατί με εκνεύριζε η εξάρτηση από 16χρονους (better than Ronaldo) regen

Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 3 χρόνια από mifune mifune
This comment was minimized by the moderator on the site

Aν και λατρευα τα Manager τα τελευταια χρονια εχω καιρο να ασχοληθω με καποιο. Το 2012 πρεπει να ηταν το τελευταιο. Απο οτι βλεπω στα αρνητικα υπαρχει παλι αυτο το περιεργο "scripting" που αφορα τραυματισμους. Οσο επαιζα θυμαμαι οτι υπηρχε και σε αγωνες αυτο το φαινομενο. Οτι δηλαδη καποια ματς ΕΠΡΕΠΕ να τα χασεις, ακομα και μετα απο 3-4 load. Μαλλον θα προσπερασω και αυτο το FM κυριως λογω...

Aν και λατρευα τα Manager τα τελευταια χρονια εχω καιρο να ασχοληθω με καποιο. Το 2012 πρεπει να ηταν το τελευταιο. Απο οτι βλεπω στα αρνητικα υπαρχει παλι αυτο το περιεργο "scripting" που αφορα τραυματισμους. Οσο επαιζα θυμαμαι οτι υπηρχε και σε αγωνες αυτο το φαινομενο. Οτι δηλαδη καποια ματς ΕΠΡΕΠΕ να τα χασεις, ακομα και μετα απο 3-4 load. Μαλλον θα προσπερασω και αυτο το FM κυριως λογω του χρονου που πρεπει να αφιερωθει σε ενα τετοιο παιχνιδι.

Κριμα παντως που χαθηκαν ολα τα αλλα manager παιχνιδια και εμεινε μονο το FM. Μονο κακο του κανει αυτο πιστευω.

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

ποιοτικό ως συνήθως και το φετινό μανατζεράκι. Χωρίς όμως πολλές αλλαγές όπως και τα προηγούμενα δυο.

This comment was minimized by the moderator on the site

Πολυ στασιμο κατα την αποψη μου...Πλεον δεν αξιζει αγορα καθε χρονο.

There are no comments posted here yet