Μία φρέσκια rhythm εμπειρία που σκοντάφτει στη μουσική...

Αν και έχει περάσει αρκετός καιρός από την κυκλοφορία του Thumper, η συμπάθεια που έχει ο γράφων στο είδος των rhythm games ήταν αρκετή ώστε να του δώσει μία ευκαιρία, έστω και καθυστερημένα. Είναι υπέρ του παιχνιδιού, βέβαια, που μία γρήγορη ματιά σε βίντεο ή εικόνες ήταν αρκετή για να μας πείσει πως το Thumper επιχειρεί να προσφέρει μία διαφορετική εμπειρία από τα συνηθισμένα παιχνίδια του είδους. Με λίγα λόγια, δηλαδή, ξεχάστε τα ταλαιπωρημένα franchises των Rock Band, Guitar Hero ή παιχνίδια τύπου Amplitude. Το Thumper αξίζει τα εύσημα επειδή πραγματικά προσφέρει κάτι ουσιαστικά διαφορετικό στο είδος.

Το gameplay του είναι τόσο ιδιόμορφο, που πραγματικά μας προκαλεί πονοκέφαλο η προσπάθεια να το περιγράψουμε με τρόπο που να βγάζει νόημα. Είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις παιχνιδιών που ακόμα κι αν δείτε βίντεο, και πάλι δεν θα πολυκαταλάβετε τι ακριβώς συμβαίνει, καθώς το μόνο που θα δείτε, θα είναι ένα ασημένιο και γυαλιστερό σκαθάρι που τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα σε ένα στενό διάδρομο. Ως είθισται για το είδος, δεν χρειάζεται να βγαίνει το οποιοδήποτε νόημα για τη φύση του σκάφους (οντότητας ίσως;) που πιλοτάρουμε ή για τον προορισμό του. Αρκεί να ανοίξουμε την ένταση, να μπούμε στο ρυθμό της μουσικής και να ακονίσουμε στο έπακρο τα αντανακλαστικά μας.

Thumper image 01

Αρχικά η κατάσταση φαντάζει ιδιαίτερα απλοϊκή καθώς στο μεγαλύτερο κομμάτι του παιχνιδιού το σκαθάρι μας προχωράει με ταχύτητα πάνω σε ένα διάδρομο. Εάν θέλαμε να παρομοιάσουμε το ύφος του gameplay με κάτι, αυτό θα ήταν το χειμερινό ολυμπιακό άθλημα με τα έλκηθρα, όπου οι αθλητές ακολουθούν μία σωληνοειδή διαδρομή, ρίχνοντας κατάλληλα το βάρος τους σε κάθε στροφή. Οι ομοιότητες μεταξύ αυτού του αθλήματος και του Thumper είναι φυσικά πέρα για πέρα επιδερμικές. Γι’ αυτό ας αφήσουμε εδώ τους παραλληλισμούς με χειμερινά σπορ κι ας επιστρέψουμε στο παιχνίδι. Η φαινομενική απλότητα του παιχνιδιού εμφανίζεται και στο χειρισμό, όπου τα μοναδικά κουμπιά που θα χρειαστείτε είναι το Χ και ο αναλογικός μοχλός (η δοκιμή έγινε στο PS4. Υπάρχει έκδοση και για PC, ενώ υποστηρίζονται και VR modes)).

Προκειμένου να πάρετε ομαλά μία στροφή, θα πρέπει να κρατήσετε πατημένο το Χ και να στρίψετε αναλόγως το μοχλό. Επίσης, θα πρέπει να κρατάτε πατημένο το Χ προκειμένου να διαλύετε διάφορες κόκκινες μπάρες ή να το πατάτε ακριβώς την κατάλληλη στιγμή όταν περνάτε πάνω από το πολυάριθμα λευκά κουμπιά. Σταδιακά εμφανίζονται νέοι κίνδυνοι, που πάντοτε απαιτούν την κατάλληλη χρήση του μοχλού και του Χ, δίχως να περιπλέκουν ποτέ το σύστημα του χειρισμού. Αργότερα, σε ορισμένα σημεία θα εμφανίζονται παραπάνω διάδρομοι, αλλά γενικότερα η φιλοσοφία του παιχνιδιού αφορά την κίνηση του σκαθαριού σε ένα “σωλήνα”.

Thumper image 02

Όσο απλή και αν ακούγεται η κατάσταση σε πρώτη ανάγνωση, να είστε σίγουροι ότι το Thumper αφήνει αρκετά νωρίς τα εύκολα μονοπάτια για να μπει στην πραγματικά σαδιστική βαθμίδα δυσκολίας του. Αν και αρχικά μπορεί να θέλετε να πετύχετε υψηλά σκορ, σύντομα θα διαπιστώσετε ότι βασικό σας μέλημα θα είναι η επιβίωση. Το σκαθάρι γενικά είναι ιδιαίτερα ευάλωτο και αρκούν δύο λάθη για να μεταφερθείτε στο πλησιέστερο checkpoint. Συνολικά υπάρχουν εννιά επίπεδα, ο αριθμός των οποίων μπορεί να φαίνεται μικρός για rhythm παιχνίδι, όμως τελικά το μέγεθός τους και η δυσκολία τους καταφέρνουν να επιμηκύνουν σημαντικά τη διάρκεια σε αρκετές ώρες, πολύ περισσότερες δε αν είστε αρκετά θαρραλέοι και –κυρίως- υπομονετικοί ώστε να κερδίσετε υψηλότερες θέσεις στα leaderboards.

Γενικά, πάντως, θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για ένα εξαιρετικά γρήγορο παιχνίδι υψηλής πρόκλησης, που απαιτεί τεράστια εγρήγορση στα αντανακλαστικά. Ο οπτικός του τομέας βρίσκεται στο ύψος των περιστάσεων, χαρίζοντας απόλυτα ομαλή κίνηση μέσα σε όμορφα, ψυχεδελικά και αφηρημένα περιβάλλοντα, μία τεχνοτροπία που είναι η πλέον ιδανική για το ύφος του Thumper, επιτρέποντάς μας να συγκεντρωθούμε πλήρως στη δράση. Για τον νευραλγικό τομέα της μουσικής η κατάσταση είναι μάλλον πιο υποκειμενική. Να ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, ότι για τα δικά μας γούστα τα ηλεκτρονικά ακούσματα του Thumper δεν παρουσίασαν κανένα ακουστικό ενδιαφέρον, ενώ δεν βοηθούσε και το γεγονός πως στα εννιά επίπεδα επαναλαμβάνονταν πολύ συχνά τα ίδια θέματα. Επίσης, αν και ο ρυθμός των κομματιών βοηθάει αρκετά στο κατάλληλο πάτημα του X, γενικά οι σωστές ή λάθος αντιδράσεις μας επηρεάζουν σε μικρό βαθμό το άκουσμα του κομματιού, κάτι που κατά την άποψή μας αποτελεί σημαντικό μειονέκτημα, ιδίως όταν κάποιος έχει ασχοληθεί με παιχνίδια τύπου Rez και Child of Eden.

Thumper image 03

Είναι τέτοια η απλότητα του Thumper, που δεν νομίζουμε πως χρειάζεται να επεκταθούμε άλλο. Το gameplay του είναι απόλυτα απαιτητικό και ικανό να κρατήσει την ένταση σε υψηλά επίπεδα. Η απλότητα του και η ταχύτητά του οδηγούν στη χορταστική ενασχόληση ακόμα και αν το πιάσετε στα χέρια σας για μερικά λεπτά. Μπορούμε να πούμε ότι απολαύσαμε την ένταση και την πρωτοτυπία του χειρισμού του, τουλάχιστον στα πρώτα επίπεδα. Αυτή η απόλαυση όμως άρχισε να φθίνει σταδιακά όταν διαπιστώσαμε ότι τα μουσικά θέματα από τη μία δεν είχαν να μας πούνε κάτι, και από την άλλη επαναλαμβάνονταν μέσα σε εννιά μόλις επίπεδα. Εν ολίγοις, το gameplay του έχει να προσφέρει κάτι ξεχωριστό, η μουσική του όμως δεν λειτουργεί υπέρ του.

Ως εκ τούτου, θα σας προτείναμε μία βόλτα από το YouTube ώστε να ακούσετε οι ίδιοι αν η συγκεκριμένη μουσική είναι του γούστου σας. Αν ναι, πλησιάστε άφοβα. Αν όχι, τότε αμφιβάλλουμε πως το Thumper θα καταφέρει να σας πείσει να σφίξετε τα δόντια σας ώστε να επιβιώσετε από τα πιο δύσκολα επίπεδά του.


Τσέκαρε το βίντεο

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: MusicΔιάθεση: Ψηφιακή διανομή
Αριθμός παικτών: 1Ανάπτυξη: DroolΗμ. Έκδοσης: 11/10/2016
PEGI: 7Εκδότης: DroolΠλατφόρμες: PS 4, PC

Θετικά

 • Αρκετά φρέσκο gameplay για το είδος.
 • Υψηλός βαθμός πρόκλησης.
 • Όμορφος, ψυχεδελικός οπτικός τομέας.

Αρνητικά

 • Για τα προσωπικά μας γούστα η μουσική μπαίνει εδώ.
 • Διάφορα κομμάτια επαναλαμβάνονται αρκετές φορές στα μόλις εννιά επίπεδα.

Βαθμολογία

Η αγάπη του Νικόλα για το gaming ξεκίνησε από πολύ νωρίς χάρη στο Atari 2600. Έκτοτε, το πάθος του για τα βιντεοπαιχνίδια αυξήθηκε με γεωμετρικούς ρυθμούς με ιδιαίτερη έμφαση στο console gaming και ιδίως στα FPS, action-adventure και οτιδήποτε έχει την indie “ταμπέλα”. Ο κινηματογράφος έρχεται στην πολύ κοντινή δεύτερη θέση στα χόμπι του, παρακολουθώντας ένα μεγάλο εύρος ταινιών από την αξεπέραστη εποχή του ασπρόμαυρου σινεμά μέχρι τα blockbusters του "ψηφιακού" Hollywood.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Τι να περιμένουμε από το The Spyro Reignited Trilogy
Gameplay video από την έκδοση για το PlayStation 4.
Νέο υλικό από το Marvel’s Spider-Man
Δέκα λεπτά gameplay κατευθείαν από την Ε3 2018.
Ημερομηνία διάθεσης του Overkill: The Walking Dead
Νοέμβριο για κονσόλες και PC.
Dragon Quest XI -Πρώτες εντυπώσεις
Το ομορφότερο JRPG της έκθεσης.
The Last of Us Part 2 & Spider-man - Πρώτες εντυπώσεις
Είδαμε την Ellie και παίξαμε με τον Spidey. 
Stranger Things παιχνίδι από την Telltale Games
Καθώς και Minecraft για το Netflix.
Νέο trailer για το Call of Cthulhu
Παραμένει χωρίς συγκεκριμένη ημερομηνία κυκλοφορίας. 
Πλησιάζει η ώρα του Dragon Ball FighterZ στο Switch
Super Sayain μάχες σε τηλεόραση και στο δρόμο…
Ghost of Tsushima - Πρώτες εντυπώσεις
Πληροφορίες για το νέο παιχνίδι της Sucker Punch για το PS4, από την Ε3.
Εντυπωσιακό gameplay demo για το Metro Exodus
Μία δεκαοκτάλεπτη ματιά στους νέους μηχανισμούς του τίτλου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • εχω ακουσει πολυ καλα λογια για την VR εκδοση του οποτε θελω να το δω καποια στιγμη :)

 • Χθες το ξεκίνησα σε VR mode και έμεινα πολύ ευχαριστημένος. Βασικά το παιχνίδι με ρούφηξε κυριολεκτικά και δεν μπορούσα να το σταματήσω. Δεν έχω ξαναπαίξει κάτι παρόμοιο, μου άρεσε η μουσική αρκετά και πολλές φορές οδηγούσα το σκαραβαίο ακολουθώντας τον ρυθμό ο οποίος πρόδιδε ευχάριστα τη διαδρομή. Στο τέλος της κάθε πίστας υπάρχουν τεράστιες σε μέγεθος μάνες οι οποίες είναι "πανέμορφες" τουλάχιστον μέσα στον Virtua κόσμο. Το παιχνίδι τρέχει με 90 καρέ ανά δευτερόλεπτο σε VR mode και εκμεταλλεύεται και το PS pro κάνοντας χρήση υψηλης ποιότητας supersampling. Για παιχνίδι indie στα 16€ σήμερα λόγω εκπτώσεων, απο εμένα παίρνει 9.

  Να αναφέρω επίσης ότι η ναυτία είναι μηδενική. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλους τους κατόχους ps vr.

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 1 χρόνο από vasilas432
 • vasilas432

  δες το Rez, ο βασιλιας αυτων των music/shooter/rhythm games ;)

 • vasilas432

  Εθιστικό, έξυπνο και μαγικό VR mode.
  Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω σε όλα με τα παραπάνω.

 • Ναι ξέρω ότι είναι καλό και έχω ήδη παραγγείλει απο site του εξωτερικού τη φυσική μορφή του παιχνιδιού. Το site που το έχει αποκλειστικότητα είναι το iam8bit. Έχω μια εβδομάδα το PS vr και έχω χαζέψει. Αυτή είναι η πραγματική νέα γενιά παιχνιδιών. Στις απλές κονσόλες και στο PC έχει έρθει ο κορεσμός και τα specs μικρή σημασία έχουν απο ένα σημείο και μετά. Το Virtua reality όμως είναι ο δρόμος και οι βελτιώσεις που θα μπορούσαν να κάνουν στην υπάρχουσα τεχνολογία θα είναι το μέλλον.

  Το 4K είναι ένα facelift στην τεχνολογια που παλιώνει και θα φύγει. Στο vr είσαι μέσα και δεν υπάρχει πιο σημαντική αλλαγή. Μόλις μπήκα στο demo του Residend Evil 7 το πρώτο πράγμα που παρατήρησα και μου έκανε εντύπωση, ήταν ένα γραφείο μπροστά μου το οποίο ήταν ξεφτυσμένο λόγω παλαιότητας, ανατρίχιασα. Δεν θα το παρατηρούσα ποτέ στην απλή οθόνη και ίσως να ασχολιόμουν με το anti aliasing, το ambient occlusion ή το SSAO

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 1 χρόνο από vasilas432
 • vasilas432

  Ακριβώς την ίδια άποψη εχω για το VR! Πιστευω ακράδαντα, εαν δεν το παρατησουν οι εταιρίες του χωρου, οτι το μελλον ειναι αυτο! Οπως φανηκε και στην τελευταια CES ολο και περισσότερες εταιρίες μπαίνουν στο παιχνίδι, αυτο ειναι καλο για τους τελικούς χρήστες διοτι θα δουμε να ανεβαίνει και η ποιότητα, οχι οτι δεν ειναι καλη, απλα εχει ακομα να δωσει πολλα...
  Ακόμα ενας τιτλος που έχει να κανει με μουσική και οσο αναφορά την ακρόαση με συνοδεία visual αλλα και διασκεδαστικο ειναι το Harmonix! Μιλαμε για μεγαλο τριπαρισμα!!!
  Πραγματικά η εμπειρία ειναι απιστευτη, κουραζεσαι σιγουρα πιο ευκολα απο την οθονη/τηλεοραση αλλα το gameplay ειναι σαφως ανωτερο κατ εμε! Ζεις πραγματικά το παιχνίδι και μαλιστα ακομα και τις μικρες παραγωγές τις οποιες πριν το VR ισως να μην τις κοιταγες και καθολου σαν ενδεχομενο αποκτησης τους... Ειδωμεν τι μας επιφυλάσει το μέλλον...

 • Χθες έπαιξα Thumper 2D, χωρίς vr δηλαδή για να δω πως είναι. Έχασα αμέσως, ξαναδοκιμάζω το ίδιο, ξαναδοκιμάζω αλλά πάλι καμία τύχη....Το παιχνίδι τίποτα το ιδιαίτερο και επίσης δύσκολο για να ασχοληθώ. Η μουσική δεν αρέσει γιατί εκνευρίζεσαι έτσι κι αλλιώς με τις συνεχείς αποτυχίες!

  Αναρωτιέμαι τι συνέβη εφ' όσον πριν απο μέρες παίζοντας στην εικονική πραγματικότητα όχι μόνο δεν είχα δυσκολευτεί αλλά είχα απολαύσει στο έπακρο την ώρα που διέθεσα!

  Βάζω το headset και όλα μεταμορφώνονται σε κάτι που δεν μπορώ να περιγράψω. Έχοντας τον απόλυτο έλεγχο εντός VR πέρασα 3 πίστες και έναν τελικό κακό χάνοντας μόνο μια φορά προσωρινά την ασπίδα μου! Απόλαυσα τη μουσική η οποία με βοήθησε στις στροφές χαράζοντας την μορφή της πίστας. Ακούγεται 3D ο ήχος στο vr. Πέρασαν επτά λεπτά περίπου, αφαιρώ το headset και σκέφτομαι: τι εμπειρία!!

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 1 χρόνο από vasilas432

Τελευταία Σχόλια

Μια διόρθωση μόνο το N.Sane Trilogy το επιμελήθηκε η Vicarious Visions και όχι η Toys for Bob που κά...
Θοδωρη μου καλα κανεις και διαφωνεις! Ξερεις πολυ καλα ποσο ψηλα εχω το Alien Isolation. Φυσικα κι ε...
Νίκο εγώ διαφωνώ στο ότι το Αlien Isolation δεν έχει ατμοσφαιρική μουσική. Απεναντίας πιστεύω ότι δι...
@SteveTheKami

Έχει επιβεβαιωθεί ότι θα έχει μόνο 2 (μεγαλύτερα άπο ότι είπανε) campaigns και κατ...
Συμφωνω απολυτα Σταυρο μου. Δυστυχως η συγχρονη βιομηχανια επενδυει σχεδον καθολικα (στα horror) στο...
@Stormbringer O εκσυγχρονισμός μάλλον θα κοστίσει στη μουσική επένδυση (τμήμα που γνωρίζαμε εμείς οι...
Αυτό το παιχνίδι το περιμένω από το 2012 περίπου που είχα παίξει το Witcher 2. ΑΑΑΑΑΑΑΑΑχχχχχχχχχχ α...
Πιο πολυ αναφερομουν στον εκσυγχρονισμο αν και δεν σου κρυβω Αποστολη πως εχω παρα πολυ καλο προαισθ...
τελικα η λυση ειναι να παψω να κοιμαμαι τα βραδια...
A dream came true.Day one εννοείται αλλά αργεί ακόμα.Τι ωραία που θα ήταν αν έβγαινε μες το καλοκαίρ...