Μετά το Zelda τι; Τι θα λέγατε για futuristic racing υψηλού επιπέδου;

Εν έτει 2017 είναι κάπως δύσκολο να βρεις ένα καλό arcade racer σε futuristic setting όπως είναι τα παιχνίδια των σειρών F-Zero και Wipeout. Γενικά, αυτή η κατηγορία έδειξε σαν να έφτασε νωρίς στα όριά της, αφού οι απαιτήσεις ενός τίτλου αυτού του genre, -για να καταφέρει να ξεχωρίσει και να προσφέρει κάτι νέο- χρειάζεται ευφάνταστο level design, νέες ιδέες και πολύ καλό coding για την σωστή απόδοση της ταχύτητας. Ενδεχομένως να μην υπάρχουν σήμερα πολλά στούντιο που θα μπορούσαν να προσφέρουν κάτι τέτοιο (ή, ίσως, να μη βλέπουν επιχειρηματικά ενδιαφέρουσα μια τέτοια επένδυση), και έτσι σπανίως βλέπουμε πια παιχνίδια όπως τα Wipeout, Extreme-G, Hydro Thunder, F-Zero κ.ο.κ.

Να, όμως, που ήρθε από το πουθενά η γερμανική Shin'en Multimedia, μια ομάδα που δουλεύει εδώ και χρόνια στενά με τη Nintendo, και το 2015 τάραξε τα νερά με το Fast Racing Neo για το Wii U. Τώρα, στο λανσάρισμα του Switch, οι Γερμανοί επανέρχονται με μια βελτιωμένη έκδοση του Neo, ονομάζοντάς τη “Fast RMX”, προσθέτοντας πολλά νέα στοιχεία, αναβαθμίζοντάς τη σημαντικά και, εν τέλει, προσφέροντας ένα αριστοτεχνικό futuristic racer, που αποτελεί την -ίσως- δεύτερη καλύτερη πρόταση από τους πρώτους τίτλους του συστήματος. Το Fast RMX είναι επί της ουσίας το “παιδί” που θα έκαναν αν συνευρίσκονταν ερωτικά τα F-Zero και Wipeout.

Fast RMX screen 01

Η Shin'en δανείζεται με έξυπνο τρόπο τα καλύτερα στοιχεία από αυτές τις δύο μνημειώδεις σειρές του genre -το level design του F-Zero και το σύστημα χειρισμού του Wipeout για παράδειγμα- δημιουργώντας ένα ταχύτατο, απολαυστικό και τεχνικά άρτιο racer, που φέρνει ξανά στο προσκήνιο το απλό, αλλά όχι απαραίτητα απλοϊκό, arcade racing από τη δεκαετία του 1990. Οι αγώνες στο Fast RMX διεξάγονται σε -ως επί το πλείστον- κλειστές διαδρομές, με σημαντικές υψομετρικές διαφορές, loops και απότομες στροφές, χρησιμοποιώντας σκάφη που αιωρούνται λίγα μέτρα πάνω από το έδαφος με τεχνολογία αντιβαρύτητας. O έλεγχος των σκαφών αυτών γίνεται με τον αναλογικό μοχλό μεν, αλλά το κυριότερο ίσως χαρακτηριστικό σε ό,τι αφορά το χειρισμό είναι τα “αερόφρενα” -που έχουν τοποθετηθεί στις σκανδάλες ZL & ZR- τα οποία είναι επί της ουσίας το “κλειδί” για μια σωστή πορεία μέσα στις διαδρομές.

Ας δούμε τώρα τι κάνει σωστά το Fast RMX και γιατί δεν είναι απλά ένα πνευματικό τέκνο των Wipeout και F-Zero, αλλά θα λέγαμε ότι τα κοιτάζει με θράσος στα μάτια. Το πρώτο σημείο που καθιστά αυτό το παιχνίδι ως τόσο ξεχωριστό είναι η τεχνολογία του. Στο Switch το Fast RMX τρέχει σε ανάλυση 720p όταν παίζουμε σε tablet mode και σε 1080p (με μεταβαλλόμενη ανάλυση όμως, χάρη στην τεχνολογία adaptive resolution) όταν το τοποθετούμε στο docking station. Αυτή η τεχνολογία που χρησιμοποιεί η Shin'en έχει ως αποτέλεσμα ένα απολύτως ομαλό, σταθερό, “καρφωμένο” gameplay στα 60 fps, που, σε συνδυασμό με τις υψηλές ταχύτητες, προσφέρει μια καταπληκτική racing εμπειρία.

Fast RMX screen 02

Λόγω αυτής της τεχνολογίας υπάρχουν στιγμές που η πτώση στην ανάλυση (900p ή χαμηλότερα σε docked mode) είναι εμφανής, με θόλωμα στα γραφικά και εμφάνιση διαφόρων artifacts σε σκάφη και σημεία της εκάστοτε διαδρομής, όμως αυτή είναι μια συνειδητή επιλογή από τους Γερμανούς, που μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους, μιας και σε ένα τέτοιο παιχνίδι, όπου η ιλιγγιώδης ταχύτητα είναι το Α και το Ω του gameplay, η ροή πρέπει να μένει σταθερή και με fps “βράχο”. Πρέπει, ωστόσο, να τονίσουμε ότι σε docked mode και όταν τα πράγματα ζορίζουν πολύ, το αποτέλεσμα στην ποιότητα των γραφικών πέφτει δραματικά.

Ένα ακόμα σημείο που μας άρεσε στο design των Γερμανών είναι το phasing στοιχείο του gameplay. Αυτή η επιλογή αλλαγής χρώματος στον κινητήρα του σκάφους πρακτικά αποτελεί ένα σημείο που φρεσκάρει το genre και δημιουργεί στον παίκτη το αίσθημα της εγρήγορσης και της συνεχούς παρακολούθησης της πίστας όχι μόνο λίγα μέτρα μπροστά του, αλλά όσο του επιτρέπει ο σχεδιασμός του ορίζοντα. Επί της ουσίας, η σωστή αλλαγή phasing (σε γαλάζιο ή κίτρινο χρώμα) την κατάλληλη στιγμή και μόλις εμφανιστεί λωρίδα ή πύλη αντίστοιχου χρώματος στη διαδρομή, εξαπολύει με φρενήρη ταχύτητα το σκάφος μπροστά, κερδίζοντας έδαφος έναντι του ανταγωνισμού. Έτσι, συνδυάζοντας το σωστό phasing με το boost που συλλέγεται από σχετικές σφαίρες ενέργειας, ο παίκτης πρέπει να οργανώσει την τακτική του σε κάθε πίστα, να απομνημονεύσει τα shortcuts και τα σημεία που εκείνος πιστεύει ότι τον εξυπηρετούν να αλλάζει φάση και, έτσι, να κυνηγά την υψηλότερη ταχύτητα -και τη νίκη- στην εκάστοτε διαδρομή. Είναι ένα σύστημα που λειτουργεί άψογα, προσφέρει μια αίσθηση στρατηγικής στον αγώνα και εμπλουτίζει το παιχνίδι με κάτι περισσότερο από το απλό πάτημα του γκαζιού και ενίοτε του boost.

Fast RMX screen 03

Και τι δεν μας άρεσε στο gameplay; Η παράξενη επιλογή των Γερμανών να μη θέτουν το σκάφος σε “ghost mode” για λίγα περισσότερα δευτερόλεπτα μετά από κάθε σύγκρουση. Και πιστέψτε μας, με τις ταχύτητες που αναπτύσσονται εδώ και με τα διάφορα (κινούμενα) εμπόδια που υπάρχουν σε ορισμένες πίστες, οι συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες. Οπότε, προκαλεί απορία η επιλογή να μην μας χαρίζεται ελάχιστος χρόνος μέχρι να βρούμε πάλι το ρυθμό μας μετά από μια σύγκρουση, και μέσα σε 2-3 δεύτερα να συγκρουόμαστε πάλι με το πόδι κάποιας τεράστιας μηχανικής αράχνης που κόβει βόλτες στη διαδρομή. Και μια δεύτερη σύγκρουση τόσο κοντά στην πρώτη σημαίνει ήττα. Τέλος.

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο, το Fast RMX περιλαμβάνει στο μόλις 1GB μέγεθός του όλα τα στοιχεία από το Fast Racing Neo, το DLC του και 6 νέες διαδρομές. Συνολικά έχουμε 30 διαδρομές (με μεγάλες διαφορές μεταξύ τους), 15 οχήματα, 10 πρωταθλήματα σε single player mode, ένα Hero Mode, που αυξάνει δραματικά τη δυσκολία και, τέλος, multiplayer για μέχρι 4 άτομα στην ίδια τηλεόραση και για μέχρι και 8 άτομα σε τοπικό δίκτυο ή μέσω internet. Πρέπει εδώ να πούμε ότι από την πρώτη μας εμπειρία στο online περιβάλον του Switch μείναμε απόλυτα ικανοποιημένοι. Επιλέγοντας multiplayer στο δίκτυο από τα μενού του Fast RMX, μπήκαμε σε lobby μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, στους servers υπάρχουν πάντα παίκτες, οι αγώνες ξεκινούν άμεσα και η συνολική εμπειρία μας ήταν απολύτως απροβλημάτιστη.

Κλείνουμε λέγοντας ότι αυτό το διαμαντάκι για το launch line-up του Switch μάς ήρθε... κατακέφαλα. Στο forum του GameOver μέλη του site έκαναν συχνά αναφορές στο Fast Racing Neo, αλλά η αλήθεια είναι ότι μας είχε ξεφύγει. Επανορθώνουμε, λοιπόν, και προτείνουμε ανεπιφύλακτα αυτό το πανέμορφο, καλοσχεδιασμένο, ταχύτατο και απολαυστικό racer, που μάλιστα έχει κόστος 20 ευρώ, για το Switch που μόλις αποκτήσατε.


 

Τσέκαρε το βίντεο

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: RacingΔιάθεση: Ψηφιακή διανομή
Αριθμός παικτών: 1-8Ανάπτυξη: Shin'en MultimediaΗμ. Έκδοσης: 03/03/2017
PEGI: 3Εκδότης: Shin'en MultimediaΠλατφόρμες: Nintendo Switch

Θετικά

 • Εξαιρετική απεικόνιση και αίσθηση ταχύτητας.
 • Άφθονο περιεχόμενο.
 • “Καρφωμένα” 60 fps.
 • Άμεσο, απλό και χωρίς προβλήματα multiplayer.

Αρνητικά

 • Σε TV mode η ανάλυση πέφτει αισθητά.
 • Έλλειψη ικανοποιητικού “ghost time” με αποτέλεσμα να υπάρχουν συνεχόμενες συγκρούσεις.

Βαθμολογία

Ήταν το 1982, όταν ο πατέρας μου, μου χάρισε έναν "κλώνο" κονσόλας Atari που ξεκίνησε το μικρόβιο. Από εκεί και πέρα τα πράγματα πήραν το δρόμο τους. Commodore 64, Amiga 500, PC, SNES, PlayStation... Το μικρόβιο έκατσε για τα καλά και παραμένει στο μυαλό μέχρι σήμερα. Σήμερα, αν και με δύο παιδιά βρίσκουμε χρόνο για κανένα καλό JRPG ή FPS, ενώ τις νύχτες ανοίγουμε και κανένα βιβλίο high fantasy ή βλέπουμε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Α, και ακούμε classic rock...

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Nintendo: "Τα loot boxes είναι παρεξηγημένα"
Ο CEO της Nintendo of America σε μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη.
Πλησιάζει η ώρα του Dragon Ball FighterZ στο Switch
Super Sayain μάχες σε τηλεόραση και στο δρόμο…
Πλήρης αποκάλυψη για το Super Smash Bros. Ultimate
Έρχεται τον Δεκέμβριο, με όλους τους χαρακτήρες που πέρασαν από την σειρά!
Πρώτο gameplay trailer για το Fire Emblem: Three Houses
Το Fire Emblem έρχεται ανανεωμένο στο Nintendo Switch.  
Έρχεται στις κονσόλες το Starlink: Battle for Atlas της Ubisoft
Ταξίδι στο σύμπαν του Άτλαντα στα μέσα Οκτωβρίου.
Σύντομα κοντά μας το Mario & Rabbids: Kingdom Battle Donkey Kong Adventure
Παρουσίαση με μουσική υπόκρουση.
To Trials Rising μας ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο
Ερχεται τον Φεβρουάριο σε όλες τις πλατφόρμες!
Ε3 2018 - Συνέντευξη Τύπου Square Enix
[ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ]  Ένα recap από όσα είδαμε στην παρουσίαση της Square Enix!
Νέα στοιχεία για το Dragon Quest XI: Echoes of an Elusive Age
Αγγλικό trailer και ημερομηνία κυκλοφορίας.
Ε3 2018 - Συνέντευξη Τύπου Bethesda
[ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ] Ένα recap από όσα είδαμε στην παρουσίαση της Bethesda!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • Πολυ καλο game και για μολις 20 ευρω.....it's a steal!
  Oσοι εχουν παρει Switch και ειναι φανς των racing games επιβαλεται να το αγορασουν!

  Αντε να δουμε και κανενα F-Zero σιγα σιγα....! ;)

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 1 χρόνο από Amiga500
 • Υπέροχο παιχνίδι πραγματικά, με εξέπληξε ευχάριστα στο WiiU. Εθιστικό, γρήγορο, έξυπνο, μουσική αλλά Wipeout - δεν το πίστευα όταν το έπαιζα. Θυμίζει πράγματι Wipeout & F Zero, αλλά έχει και μια φρεσκάδα που δεν συναντάς αλλού. Καθαρή διασκέδαση και ταχύτητα, τι άλλο θες άλλωστε από ένα racing; Ένα διαμαντάκι για το Switch που λίγοι ήξεραν ... τουλάχιστον τώρα πια αυτή η αδικία αποκαταστήθηκε.
  Ωραίο review btw!

 • Ενδιαφέρον παιχνιδάκι, μπορεί να το κατεβάσω σαν εναλλακτική του Zelda στη νέα κονσόλα. Επίσης μάλλον αξίζει και το full πακέτο του Shovel Knight για όποιους δεν το έχουν παίξει

 • Το είχα βάλει στο μάτι το RMX και χαίρομαι που διαβάζω πόσο καλό είναι. Να σε ρωτήσω Γιώργο, είναι μόνο σε ψηφιακή μορφή ή και σε retail;

 • Vlad_25

  Μόνο ψηφιακό Βαλάντη. Από όσο είδα retail είναι μόνο το Fast Racing Neo και μόνο στην Ευρώπη.

 • Vlad_25

  Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Είμαι ανάμεσα σε αυτό και στο snipperclips για το δεύτερο παιχνίδι μου στο switch και δεν ξέρω τι να πάρω. Το δεύτερο δοκίμασα το demo του σε co-op με τη γυναίκα και ξετρελάθηκε. Και σε εμένα άρεσαν πολύ τα puzzle του. Με βλέπω μάλλον και για τα δυο να ξεμπερδεύουμε :p

 • Όταν και άμα αγοράσω Switch σίγουρα θα το αγοράσω.
  Εκτός ίσως και άμα έχει βγει κάποιο νέο και καλό F-Zero μέχρι τότε.
  Ειδικά για 20 euro που κάνει πραγματικά πιστεύω οτι αξίζει.
  Και έχει μπόλικο νέο υλικό, οχι σαν το Mario Kart 8 που δεν έχει ούτε μια νεα κανονική διαδρομή και θα το πουλάνε 50 euro!
  Πραγματικά πολύ πιο τίμια πρόταση το Fast RMX.

  Και αυτό είναι το πρώτο review για παιχνίδι Switch στο Gameover, καλό ξεκίνημα έκανε :)

 • Ωραίο review και γενικά συμφωνώ με τα περισσότερα, με εξαίρεση το ghost time. Δεν θα το έλεγα αρνητικό, μιας και έχει να κάνει περισσότερο με την απομνημόνευση των διαδρομών, κάτι το οποίο γίνεται σταδιακά με εξάσκηση. Επίσης είναι εφικτό να τερματίσεις χωρίς σύγκρουση, απλά χρειάζεται πολύ εξοικίωση. Υπάρχει και κάτι σαν πλαγιολίσθηση παρεμπιπτόντως (ZL/ZR και αντίθετης κατεύθυνσης στροφή).
  Είχα διαβάσει πως πέρα από τα γραφικά και το νέο περιεχόμενο έκαναν και βελτιώσεις και στην A.I και στον χειρισμό.
  Σίγουρα τα 20Ε είναι δίκαιη τιμή για αυτά που προσφέρει.
  Η retail για το wiiu υπάρχει στα 23, για όποιον ενδιαφέρεται.

 • Η ιδανική αγορά να συντροφεύει το Breath of the Wild! Μαζί με το Snipperclips όπως σωστά προαναφέρθηκε, συμπληρώνει μία ποιοτικότατη τριάδα launch παιχνιδιών που θα χαρίσει πολλές ώρες διασκέδασης για όλα τα γούστα.
  Υγ: Βαλάντη, εάν σε καθυσηχάζει κάπως να ξέρεις ότι κι εγώ αυτό έκανα...! :):p

 • Stormbringer

  Και πολύ ορθά έπραξες ;) Θα τα προτιμούσα βέβαια και τα δυο στο κουτάκι τους, αλλά τί να κάνουμε. Αναγκαίο κακό πια.

 • Stormbringer

  Και τα Iam Setsuna & Shovel Knight που αγόρασα εγώ, τα οποία μου είχαν ξεγλιστρήσει, είναι ποιοτικά παιχνίδια για να συνοδέψουν το αριστούργημα του launch και το Fast RMX, ειδικά σε handheld mode. Φτωχό line up για εμένα επομένως, δεν υφίσταται. Μέχρι να βγει το Mario Kart σίγουρα θα έχω τίτλους να ασχολούμαι.

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 1 χρόνο από Mournblade
 • Πολύ καλό και διασκεδαστικό .Μόνο αρνητικό η μη ύπαρξη retail έκδοσης.

 • Από τα παιχνίδια που μπαίνουν άμεσα στη λίστα μου. Πάντα γούσταρα τα Wipe Out και βλέπω και με αυτό το παιχνίδι το Switch να έρχεται πιο κοντά μου.

 • Φοβερό game το έχω WII U.
  Μιας που δεν είχα τα dlc θα το ξαναπάρω, μιας που από ότι διάβασα είναι πιο βελτιωμένο στην έκδοση του Switch, σε θέμα γραφικών.

Τελευταία Σχόλια

Μια διόρθωση μόνο το N.Sane Trilogy το επιμελήθηκε η Vicarious Visions και όχι η Toys for Bob που κά...
Θοδωρη μου καλα κανεις και διαφωνεις! Ξερεις πολυ καλα ποσο ψηλα εχω το Alien Isolation. Φυσικα κι ε...
Νίκο εγώ διαφωνώ στο ότι το Αlien Isolation δεν έχει ατμοσφαιρική μουσική. Απεναντίας πιστεύω ότι δι...
@SteveTheKami

Έχει επιβεβαιωθεί ότι θα έχει μόνο 2 (μεγαλύτερα άπο ότι είπανε) campaigns και κατ...
Συμφωνω απολυτα Σταυρο μου. Δυστυχως η συγχρονη βιομηχανια επενδυει σχεδον καθολικα (στα horror) στο...
@Stormbringer O εκσυγχρονισμός μάλλον θα κοστίσει στη μουσική επένδυση (τμήμα που γνωρίζαμε εμείς οι...
Αυτό το παιχνίδι το περιμένω από το 2012 περίπου που είχα παίξει το Witcher 2. ΑΑΑΑΑΑΑΑΑχχχχχχχχχχ α...
Πιο πολυ αναφερομουν στον εκσυγχρονισμο αν και δεν σου κρυβω Αποστολη πως εχω παρα πολυ καλο προαισθ...
τελικα η λυση ειναι να παψω να κοιμαμαι τα βραδια...
A dream came true.Day one εννοείται αλλά αργεί ακόμα.Τι ωραία που θα ήταν αν έβγαινε μες το καλοκαίρ...