To χαμένο διαμαντάκι της Lucas Arts;

Θα το πούμε εξ αρχής: πιο τίμιο kickstarter για adventure game από αυτό του Thimlbeweed Park δεν έχει υπάρξει ξανά. Ορισμένα άλλα παιχνίδια, όπως το Obduction και το Tex Murphy, πλησίασαν, κάποια άλλα, όπως το Moebius, σκόνταψαν, και ορισμένα, απλά, είπαν ξεδιάντροπα ψέματα (Broken Age). Το νέο δημιούργημα των Ron Gilbert και Garry Winnick, θρύλων της Lucas Arts με παιχνίδια-σταθμούς στο ενεργητικό τους (Maniac Mansion, Zak McKracken, Monkey Island 1-2, Maniac Manson 2: Day of the Tentacle, Loom, Indiana Jones & The Last Crusade, Indiana Jones & The Fate of Atlantis), όμως, παραδίδει ΑΚΡΙΒΩΣ αυτό που υποσχέθηκαν οι δημιουργοί. Πρόκειται για ένα SCUMM based, pixelated, early 1990s adventure game, ακριβώς ίδιο με τα παλιά παιχνίδια από την εποχή τους στη Lucas Arts. Ίδιο gameplay, ίδια ποιότητα γραφικών και ηχητικής επιμέλειας, εξαιρετική ατμόσφαιρα, πανέξυπνοι γρίφοι, παρόμοια υψηλότατα standards γραφής.

Το Thimbleweed Park θα μπορούσε άνετα να ήταν ένα αριστούργημα της Lucas Arts των 90s, ένα παιχνίδι ξεχασμένο σε ένα floppy disk σε κάποιο ντουλάπι, που ξαφνικά ανακάλυψε κάποιο γερασμένο fanboy και το μοίρασε απλόχερα στον κόσμο. Και θα μπορούσε να μας είχε έρθει είτε έτσι ή μέσω κάποιας stargate που πέρασε μέσα από ένα solar flare, με αποτέλεσμα το παιχνίδι να μεταφερθεί στη σημερινή εποχή και να έχασε την ευκαιρία να κυκλοφορήσει σε μια περίοδο που θα είχε σαρώσει στις πωλήσεις.

Thimbleweed Park screen 01

Μπορεί η παραπάνω παράγραφος να ακούγεται λίγο περίεργη, αλλά ίσως αυτός να είναι ο μόνος τρόπος για να μιλήσει κανείς και για την ιστορία ενός τόσο περίεργου παιχνιδιού. Το Thimbleweed Park, λοιπόν, πραγματεύεται αρχικά την εξιχνίαση ενός φόνου σε ένα μικρό χωριό, που η οικονομία το έχει εγκαταλείψει και όλα δείχνουν να ρημάζουν. Πέντε διαφορετικοί χαρακτήρες, ο καθένας με το δικό του λόγο να βρίσκεται στην πόλη και το δικό του απώτερο σκοπό, θα ενώσουν τις δυνάμεις τους μέσα από μία Day of The Tentacle λογική και συνεργασία, και θα αποκαλύψουν σταδιακά πως αυτό που τους ενώνει είναι κάτι πολύ πιο μεγάλο απ' ό,τι πίστευαν αρχικά. Με μια ατμόσφαιρα κάπου ανάμεσα σε Twin Peaks και X-Files, το Thimbleweed Park χτίζει μια βάση για ένα καλό noir μυστήριο, το οποίο όμως το παρουσιάζει μέσα από μία Maniac Manson/ Monkey Island λογική.

Mε άφθονο μαύρο χιούμορ, ατελείωτες σπόντες για τη βιομηχανία των videogames (π.χ. αντί να κάνεις Pixel hunting, μαζεύεις κουκίδες σκόνης για να κερδίσεις achievements!), εξαιρετικά Easter eggs, μπόλικους πανέξυπνους και δύσκολους μα λογικούς γρίφους, εντυπωσιακά αστεία απέναντι στον ίδιο τον παίκτη αλλά και ένα από τα πιο ανατρεπτικά τελευταία acts που έχουν γραφτεί για adventure και άρα, για video games γενικά, δεν είναι παράξενο που το νέο παιχνίδι του Gilbert αριστεύει. Και όλα αυτά στημένα κάτω από το παραδοσιακό SCUMM, 3rd person point & click σύστημα της Lucas Arts, με όλα τα αγαπημένα “Look at”, “Open”, “Use” και άλλα αγαπημένα ρήματα και κόλπα του συστήματος, μαζί με ένα oldschool inventory, που χωράει ντουζίνες αντικείμενα, από τα οποία θα χρειαστείτε λιγότερο από το 1/3 του (κλασικό red hearing trolling από τους developers, το οποίο μαε το λέει και ένας χαρακτήρας ευθαρσώς!).

Thimbleweed Park screen 02

Αν κάπου σκοντάφτει το Thimbleweed Park, είναι στην κάπως προβληματική ροή της ιστορίας, η οποία λόγω κάποιων επιλογών σχεδιασμού, μπορεί να καθυστερήσει αρκετά τον παίκτη. Αυτό οφείλεται σε δύο λόγους: Πρώτον, γιατί το παιχνίδι, όντας πνευματικός διάδοχος των Maniac Manson, έχει μία open world λογική, στην οποία μπορείτε να επισκεφθείτε από την αρχή σχεδόν όλες τις περιοχές του κόσμου του (πλην κλειδωμένων περιοχών, πορτών κλπ), γεγονός το οποίο μπορεί να γίνει αρκετά χαοτικό όταν προσπαθείτε να βρείτε τι πρέπει να κάνετε για να προχωρήσετε παρακάτω, ασχέτως του ότι αν όταν βρείτε την -πάντα λογική- λύση, θα χτυπιέστε που δε το σκεφτήκατε νωρίτερα.

Πρόκειται για μία κλασική κατάρα των ανοιχτών κόσμων στα παιχνίδια, δηλαδή να έχουν πρόβλημα αστάθειας στη ροή της ιστορίας. Και όταν αυτός ο σχεδιασμός και η λογική μεταφέρεται σε παιχνίδια γρίφων, το πράγμα γίνεται πιο δύσκολο. Μπορεί μεν να πείτε πως αυτό υπήρχε και στα παιχνίδια που προαναφέραμε, αλλά εδώ γίνεται ένα σκαλί πιο έντονο, λόγω του γεγονότος ότι μάλλον οι πέντε χαρακτήρες είναι περισσότεροι απ' όσους τελικά χρειαζόταν το παιχνίδι. Οι χαρακτήρες αυτοί συναντώνται με κάπως ανάλαφρο τρόπο και, αντικειμενικά, το παιχνίδι θα μπορούσε να έχει 1-2 λιγότερους, αφού δεν αποκομίζεις κάτι το φοβερό που ελέγχεις και τους πέντε ανά πάσα στιγμή. Γενικά, τα προβλήματα δεν είναι σημαντικά, απλά κόβουν ταχύτητα από τη ροή του τίτλου, με αποτέλεσμα κάποιες στιγμές να "ξεγλιστράς" από τον κόσμο του όσο και να μη το θέλεις.

Thimbleweed Park screen 03

Εκεί, ωστόσο, που δε θα ξεγλιστρήσετε με τίποτα, θα είναι όταν θα ξεχαστείτε και θα χαζεύετε τον κόσμο του παιχνιδιού μέσα από το μαγευτικό OST του. Είναι ένα από αυτά τα σπάνια soundtracks που μεταφέρουν τον παίκτη τόσο άμεσα στη δεκαετία του 1980, σε βαθμό σχεδόν "τρομακτικό". Πρόκειται για μια περίεργα πλασμένη retro δουλειά, που είναι έντονη, μαγική και πραγματικά δένει απόλυτα με το παιχνίδι, σε επίπεδο που λίγοι τίτλοι το έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα. Τώρα, όσον αφορά τα γραφικά, το pixel art style παραπέμπει κάπου στην early–mid 90s αισθητική των προηγούμενων παιχνιδιών αυτών των δημιουργών και, όπως είναι επόμενο, οι νεότεροι παίκτες μάλλον θα δυσκολευτούν να λάβουν τον τίτλο σοβαρά ή, πιθανώς, θα τον περάσουν για μία ακόμα indie "αρπαχτή".

Όμως, αυτή η ομάδα κάποτε έδωσε παιχνίδια που είχαν τα ομορφότερα γραφικά όλων των εποχών ως εκείνη τη στιγμή, οπότε θα πρέπει να καταλάβετε πως αν ξεπεράσετε το "resolution gate" και το πρώτο σοκ, θα καταλάβετε γιατί οι δημιουργίες τους είναι τοποθετημένες τόσο ψηλά στις αναμνήσεις των παικτών. Αυτό, λοιπόν, που δεν έχει το Thimbleweed Park σε ανάλυση, το έχει σε εξαιρετικό σχεδιασμό περιοχών και επιπέδων, μεγάλο μέγεθος περιοχών, πλούσιο animation, ατελείωτες μικρολεπτομέρειες και πλούσιους χρωματισμούς, που οι παλαιότεροι θα αγαπήσουν με το "καλημέρα".

Thimbleweed Park screen 04

Όταν λοιπόν, άλλοι κάθονται και απλά κάνουν βελτιώσεις σε γραφικά παλιών τίτλων τους, ενώ έχουν να δώσουν σοβαρό και ολοκληρωμένο παιχνίδι εδώ και αιώνες, οι Gilbert και Winnick κάνουν ακριβώς αυτό που έταξαν στο κοινό που τους χρηματοδότησε και το πετυχαίνουν καλύτερα απ' ό,τι θα περίμενε κανείς. Δίνουν ένα 100% Lucas Arts adventure game, με τον παλιό χειρισμό, με υψηλότατη ποιότητα σε όλα τα μήκη και πλάτη του, εξαιρετική γραφή και ένα γενικότερο πακέτο που ντροπιάζει τη συντριπτική πλειοψηφία των σύγχρονων απογόνων τους. Ίσως οι δημιουργοί να το παραέκαναν σε 1-2 σημεία, αλλά το Thimbleweed Park είναι πραγματικά αυτό που περιμέναμε εδώ και 20 χρόνια, η πραγματική αναβίωση της LucasArts ή, μάλλον, της LucasFilm Games. Μακάρι αυτό να είναι μόνο η αρχή αυτής της νέας τους συνεργασίας.

Το review βασίστηκε στην PC έκδοση του παιχνιδιου.


 

Τσέκαρε το βίντεο

Έκθεση εικόνων

Θετικά

  • Ένα αριστουργηματικό script με πολύ βάθος, μαύρο χιούμορ και τις καλύτερες στιγμές σπασίματος του 4ου τοίχου που έχουμε δει σε video game.
  • Εξαιρετικό voice acting και μουσική που χτίζει μια μαγευτική 80s ατμόσφαιρα.
  • Υψηλή δυσκολία και μεγάλη ποικιλία γρίφων, αλλά πάντοτε με λογικό σχεδιασμό, που συντελούν σε μια χορταστική διάρκεια.
  • 5 διαφορετικοί χαρακτήρες ταυτόχρονα που ανοίγουν πολλαπλές δυνατότητες σε gameplay…

Αρνητικά

  • …αλλά για 1-2 δεν υπάρχει κάποιος ουσιαστικός λόγος συνεργασίας με τους υπόλοιπους, και, στην ουσία, θα μπορούσαν να απουσιάζουν.
  • Ο open world σχεδιασμός του, αν και σχετικά πιστός στο στυλ των Maniac Manson και DotT, μάλλον παραείναι ανοιχτός και επηρεάζει κάπως το ρυθμό της ιστορίας.

Βαθμολογία

Αρχιτέκτων και συντηρητής ιστορικών κτιρίων κατ' επάγγελμα, μόλις πέσει η νύχτα φοράει την καμπαρντίνα του και σουρτουκεύει σε αναζήτηση μιας νέας περιπέτειας. Ταξιδιώτης και ονειροπόλος, με κλινικά κολλήματα σε Fantasy και Sci-Fi, gaming backstory από τα 80s και mantra τη φράση «η ιστορία και οι γρίφοι πάνω απ’όλα», δεν χαρίζει κάστανο σε νεοτερισμούς υπερβολικής ευκολίας. Αν είσαι adventure, RPG ή strategy, είναι σχεδόν σίγουρο ότι έχετε περάσει πολλές γλυκές νύχτες μαζί…

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Αλλαγή ημερομηνίας για το Vampire: The Masquerade - Bloodlines 2
Με νέα περίοδο κυκλοφορίας, μέσα στο 2021.
Marvel's Avengers - Preview
Πρώτες εντυπώσεις, βασισμένες στην closed beta.
Μικρή καθυστέρηση στη διάθεση του DIRT 5
Μια εβδομάδα επιπλέον στο pit lane…
Μετάθεση κυκλοφορίας του Halo Infinite
Ακόμα ένα θύμα του Covid…
Trailer για το Remothered: Broken Porcelain
Αφιερωμένο τους «μη-κανονικούς» διαμένοντες του The Ashmann Inn.
Νέο υλικό από το Cyberpunk 2077
Ανακαλύπτοντας τους μηχανισμούς και τον κόσμο του.
Ανακοινώθηκε το Hood: Outlaws & Legends
Ένα 4v4 multiplayer heist τίτλος για την τρέχουσα και επόμενη γενιά μηχανημάτων.
Έρχεται στην επομένη γένια το Temtem
Προσφέροντας ένα νέο "massively multiplayer creature-collection" ταξίδι.
Εκτενή gameplay πλάνα από το Godfall
Χορταστικές πληροφορίες και βίντεο από PS5 devkit

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Comments (14)

This comment was minimized by the moderator on the site

Ωραία, θα το τιμήσω. Το ενδεχόμενο να το είχαν όντως ξεχασμένο σε κάποιο floppy disk και να το θυμήθηκαν με την έλευση του kickstarter, φαντάζει πολύ πιθανό.

This comment was minimized by the moderator on the site

To "έχει" ακόμη ο Gilbert.Oι φανατικοί της εποχής LucasArts αλλά και της Sierra,δε πρέπει να χάσουν αυτό το διαμάντι.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ό,τι πρέπει είναι για να ξαναπάρουμε μια γεύση από SCUMM!

This comment was minimized by the moderator on the site

Ωραίο review Αλέξανδρε, θα παιχτεί! Ωραία η Stargate αναφορά

This comment was minimized by the moderator on the site

Πολύ ωραία όλα αυτά, αλλά γιατί έχουν μεγάλα κεφάλια; Δεν υπήρχε τέτοια τάση τότε, εκτός από κανένα NBA JAM φυσικά.

This comment was minimized by the moderator on the site

Στα Monkey Island και Indiana Jones, όμως, που ήταν κανονικά τα κεφάλια, το αποτέλεσμα ήταν μία χαρά κι απέδιδε μία πιο ώριμη όψη της περιπέτειας χωρίς να θυσιάζει την εκφραστικότητα των χαρακτήρων. Τεσπά....

This comment was minimized by the moderator on the site

καλα το Indy ηταν φουλ ρεαλισμος οποτε δεν υπαρχει λογος συγκρισης. το MI ηταν καπου στη μεση, χιουμοριστικο αλλα με ρεαλιστικα γραφικα, γιαυτο κ με χαλασε παρα πολυ η καρναβαλέ remaster εκδοση τους. Αλλο στυλ. Εδώ, υποσχέθηκαν Maniac Manson στυλ. οχι Monkey Island ή Fate of Atlantis. και αυτο παρέδωσαν, οπότε δεν νομίζω να υπάρχει λόγος να το θεωρήσει κανείς ως αρνητικό ή θετικό.

τωρα για το...

καλα το Indy ηταν φουλ ρεαλισμος οποτε δεν υπαρχει λογος συγκρισης. το MI ηταν καπου στη μεση, χιουμοριστικο αλλα με ρεαλιστικα γραφικα, γιαυτο κ με χαλασε παρα πολυ η καρναβαλέ remaster εκδοση τους. Αλλο στυλ. Εδώ, υποσχέθηκαν Maniac Manson στυλ. οχι Monkey Island ή Fate of Atlantis. και αυτο παρέδωσαν, οπότε δεν νομίζω να υπάρχει λόγος να το θεωρήσει κανείς ως αρνητικό ή θετικό.

τωρα για το μέγεθος και εκφραστικότητα, αυτα ειναι απλα λογια του δημιουργου το γιατι του αρέσει αυτό το στυλ στα χιουμοριστικά παιχνιδια, οχι κάποιος κανόνας.
πάντως επειδη ειδικα το Indy το εχω παιξει καμια 100αρα φορες (κ λιγα λεω, το ξαναεσκισα πριν 2-3 εβδομαδες) και το MI καμια 10αρα, λεω με το χερι στη καρδια οτι στο Maniac Mansion 2: Day of the Tentacle αλλα κ εδώ, εχουμε αρκετα περισσοτερες εκφρασεις κ λεπτομεριες στα πρόσωπα, περα απο τα κλασσικα (σοβαρος/κουρασμενος/τρομαγμένος/σκληρός/ιδρωμενος) που ειχαν τα άλλα, ειναι λογικο αλλωστε. εδω οντως θα δεις αρκετα περισσότερα "προσωπα" στον καθενα. Από εκεί κ πέρα, αυτα ειναι σαντιγί, σε κανενα απο αυτα τα παιχνιδια δεν ειχα παραπονο για πρόσωπα, ολα μια χαρά ήταν

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

Συμφωνώ, με τη διαφορά όμως ότι το Day of the Tentacle ήταν αρκετά πιο αναβαθμισμένο οπτικά, κάτι που συνεισέφερε στην απόδοση λεπτομερειών στο πρόσωπο. Εκεί θέλω να σταθώ κι εγώ. Ότι η εκφραστικότητα στα πρόσωπα είναι παπατζιλικι του προσωπικού μου αγαπημένου, αλλά πάντα ιδιόρρυθμου Ronnie.

Από εκεί και περα, μπορεί κάποιος να αποδίδει αυτό που υποσχέθηκε, αλλά κάτι τέτοιο να μην είναι...

Συμφωνώ, με τη διαφορά όμως ότι το Day of the Tentacle ήταν αρκετά πιο αναβαθμισμένο οπτικά, κάτι που συνεισέφερε στην απόδοση λεπτομερειών στο πρόσωπο. Εκεί θέλω να σταθώ κι εγώ. Ότι η εκφραστικότητα στα πρόσωπα είναι παπατζιλικι του προσωπικού μου αγαπημένου, αλλά πάντα ιδιόρρυθμου Ronnie.

Από εκεί και περα, μπορεί κάποιος να αποδίδει αυτό που υποσχέθηκε, αλλά κάτι τέτοιο να μην είναι απαραίτητα όμορφο ή λειτουργικό. Βέβαια όλα εμπίπτουν στο φάσμα του υποκειμενικού κι ακολουθούν τον κανόνα της ... κολοκυθόπιτας. Κουβέντα να γίνεται.
Αλλά, πες τα και ξαναπεστα για τα remake και για το όλο αισθητικό στυλ που υιοθετήθηκε απο το Curse of Monkey Island και μετα. Ειδικά με τη γλυκαναλατη-Dominique Armato-εκδοχη του Guybrush. Έφυγε ο Ronnie και ρήμαξε, αλλά τι να του κάνουμε, είναι και σαν τη νιτρογλυκερίνη ο μπαγασας. Γι αυτό κι υπόσχεται ότι θα βγάλει το Monkey Island 3 αν του δώσει τα δικαίωματα η Disney. Γιατί στην ουσία MI3 δεν βγήκε ποτέ.

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

Και πανω που επαιζα το Loom για 3η φορα μιας κ μου ειχε διαφυγει η FM-Towns version....Τι καλυτερο για την συνεχεια!

This comment was minimized by the moderator on the site

Το παιχνίδι είναι κορυφαίο. Ωραίο ριβιού Αλέξανδρε. Το μόνο που ελπίζω είναι να κυκλοφορήσει σύντομα κι ενα uncensored version, για να απολαύσουμε όλη τη μαγεία του Ransome

This comment was minimized by the moderator on the site

omg... the horror...

This comment was minimized by the moderator on the site

Νιώθω πανευτυχής που βγήκε τελικά καλό γιατί το φοβόμουν είναι η αλήθεια. Παίρνει άμεσα σειρά. Όχι τώρα βέβαια γιατί μετά από 2 μήνες Zelda, θέλω να πυροβολήσω κάτι, αλλά μέσα στον Μάιο, σίγουρα.

This comment was minimized by the moderator on the site

πωπω που ειχε ξεφυγει αυτο,. Love !!

There are no comments posted here yet