“Και το βραβείο 'Playdead Εκκεντρικό Platform' της χρονιάς πάει στο...”

Αν και η Tarsier Studios έχει περισσότερα από δέκα χρόνια παρουσίας στο χώρο, με τη φετινή κυκλοφορία της “κατάφερε” να αποσχιστεί εντελώς από το ρόλο του βοηθητικού στούντιο στην ανάπτυξη τίτλων για τη Sony. Εν ολίγοις, στο παρελθόν είχε ασχοληθεί σχεδόν αποκλειστικά με τους διάφορους τίτλους της Media Molecule, εκτελώντας συμπληρωματικά καθήκοντα στα LittleBigPlanet και Tearaway Unfolded, μεταξύ άλλων, με το Little Nightmares να είναι το πρώτο παιχνίδι που αναπτύχθηκε εξ ολοκλήρου από την σουηδική ομάδα ανάπτυξης. Όπως είχε συμβεί και στο πρώτο trailer πριν δύο χρόνια έτσι και τώρα, ήδη από τα πρώτα λεπτά ενασχόλησης, το Little Nightmares κλέβει τις εντυπώσεις.

Η πρώτη επαφή είναι αρκετή για να διαπιστώσουμε ότι έχουμε κάτι διαφορετικό στα χέρια μας, τουλάχιστον όσον αφορά το τεχνικό και εικαστικό κομμάτι, που κατ’ επέκταση προσδιορίζει τη συνολική, διακριτικά εφιαλτική, ατμόσφαιρα. Ο γράφων δεν το κρύβει ότι έχει μία ξεχωριστή θέση στα gaming γούστα του για κάθε τι platform, ιδίως των side-scrolling και δη αυτών που καταφέρνουν να αποδώσουν τον κόσμο τους με αντισυμβατική απεικόνιση (βλέπε αγάπη για την καλή pixel art). Κάπως έτσι, λοιπόν, από τα πρώτα βήματα της Six στο Little Nightmares (όνομα που αναφέρεται μόνο στην επίσημη περιγραφή του παιχνιδιού) αποκομίσαμε αίσθηση ανάλογη με τα κορυφαία Limbo και Inside.

Little Nightmares screen 01

Ο εικαστικός τομέας είναι πραγματικά εξαιρετικός καθώς, με τη βοήθεια της Unreal Engine 4, το αποτέλεσμα δείχνει σαν να έχει βγει από ένα stop-motion animation υψηλής πιστότητας και με πλήρη ομαλότητα στην κίνηση. Η “μουντή” παλέτα χρωμάτων είναι η ιδανική ώστε να μεταφέρει αυτήν την αίσθηση, δηλαδή ενός animation που εκτυλίσσεται σε μία “ζωντανή” τρισδιάστατη μακέτα. Ιδίως, όμως, ο εξπρεσιονιστικός σχεδιασμός χώρων και εχθρικών οντοτήτων συνθέτει με μοναδικό τρόπο τον εφιαλτικό, δυστοπικό κόσμο του τίτλου. Η αλλοιωμένη και παραμορφωμένη απεικόνιση κάθε πτυχής του περιβάλλοντος χτίζει σταθερά την αίσθηση του φόβου, με σαφέστατα πιο περίτεχνο τρόπο από πολλά παιχνίδια που εκβιάζουν αυτό το συναίσθημα. Όπως συνέβαινε και στο Inside έτσι κι εδώ, νοιώθαμε ένα ουσιαστικό άγχος για την επιβίωση της εύθραυστης Six σε αυτόν τον, άκρως αφιλόξενο κόσμο.

Όπως συνέβαινε και στα πονήματα της Playdead, έτσι κι εδώ η περιπέτειά μας ξεκινάει χωρίς ιδιαίτερες εξηγήσεις. Εξ αρχής, όμως, δεν αργεί να καταλάβει κανείς ότι η Six έχει ως μόνο στόχο την  επιβίωση και την απόδρασή της. Η μικρή μας ηρωίδα βρίσκεται σε ένα εντελώς εχθρικό περιβάλλον, κατοικούμενο από γιγάντιους, τερατόμορφους ενήλικες, οι οποίοι -αν και ακολουθούν τις αποτρόπαιες ρουτίνες τους με πλήρη φυσικότητα- αφηνιάζουν αυτοστιγμεί όταν αντιληφθούν την παρουσία της Six, επιδεικνύοντας παράλληλα τη μηδενική ανοχή που έχουν για αδύναμα και παρείσακτα ανθρωπάκια.

Little Nightmares screen 03

Σε πολλά σημεία του παιχνιδιού θα χρειαστεί να “παίξουμε” κρυφτό με αυτούς τους ανθρώπους, σε καταστάσεις που ανεβάζουν την ένταση στα ύψη. Αυτά τα σημεία είναι ιδανικά δομημένα, αποδίδοντας μοναδικά το προτέρημα της μικροκαμωμένης Six έναντι των, συνήθως, παχύσαρκων εχθρών. Το ατού μας είναι ότι μπορούμε να κρυφτούμε κάτω από έπιπλα ή να σκαρφαλώσουμε σε αυτά, με το άγχος να ανεβαίνει κατακόρυφα όταν βλέπουμε τον εκάστοτε εχθρό να προσπαθεί να μας φτάσει απλώνοντας το χέρι του. Η φυσικότητα με την οποία αντιδρούν και κινούνται οι υπάνθρωποι προκειμένου να μας πιάσουν είναι αξιέπαινη, εντείνοντας ακόμα περισσότερο την αίσθηση πως ασχολούμαστε με ένα stop-motion animation, που θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί σκηνή από ταινία μικρού μήκους.

Ως καθαρόαιμο platform, το Little Nightmares αντλεί την πρόκλησή του από την παρατηρητικότητα του χώρου, ώστε να βρούμε τον κατάλληλο διακόπτη, κλειδί κ.λπ. αλλά και τον κατάλληλο συγχρονισμό για τα κάθε λογής άλματα ακριβείας. Αν και ο χειρισμός βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα, επιτρέποντάς μας να χειριζόμαστε την Six με αμεσότητα και ευκολία, δυστυχώς υπάρχει μία σχετική παραφωνία με την προοπτική. Το παιχνίδι επιτρέπει την πλήρως τρισδιάστατη κίνηση στον χώρο, με κάμερα όμως που πολλές φορές είναι τοποθετημένη με κλίση 90 μοιρών, σαν να βρισκόμαστε σε side-scrolling platform, που ορισμένες φορές δεν επιτρέπει την ξεκάθαρη ανάγνωση του βάθους όπου βρισκόμαστε.

Little Nightmares screen 05

Το αποτέλεσμα είναι να βρισκόμαστε ορισμένες φορές με άδικο τρόπο στο κενό, καθώς ενώ πιστεύαμε, λόγου χάρη, ότι ήμασταν στο ίδιο ύψος με την απέναντι σανίδα, βλέπαμε την Six να πέφτει από δίπλα της στο κενό. Αυτά τα σημεία δεν αλλοιώνουν σε καμία περίπτωση σημαντικά την εμπειρία, δεν παύουν όμως να αποτελούν μία παραφωνία που πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να είχε επιλυθεί με κατάλληλα οπτικά ερεθίσματα. Έτερο εργαλείο της Six αποτελεί ο πιστός της αναπτήρας, που μας επιτρέπει να ρίχνουμε περιορισμένο φως στα πιο σκοτεινά σημεία του περιβάλλοντος, μία ικανότητα που λειτουργεί παράλληλα ως επίδειξη των ιδιαίτερα όμορφων εφέ φωτισμού και σκιών, που συμβάλλουν καταλυτικά στην ατμόσφαιρα.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε πως στα του gameplay η αλήθεια είναι ότι το πόνημα της Tarsier ακολουθεί την πεπατημένη, χωρίς να κρύβει εκπλήξεις στους εμφανείς περιβαλλοντικούς γρίφους. Παρόλα αυτά, το Little Nightmares λειτουργεί εξαιρετικά σαν σύνολο και είναι απολύτως άδικο να αποσυνθέσουμε τους τομείς ξεχωριστά για την κριτική, καθώς όλα τα κομμάτια λειτουργούν σε πλήρη αρμονία για την απόδοση μίας αξιομνημόνευτης εμπειρίας. Η τραγική και φοβισμένη φύση της Six δεν θα αργήσει να δείξει το πραγματικό της πρόσωπο όταν στα πρώτα λεπτά της ενασχόλησης ακούσετε το στομάχι της να βγάζει έντονους θορύβους, βλέποντάς την στη συνέχεια να μην μπορεί να προχωρήσει παραπάνω λόγω πείνας.

Little Nightmares screen 06

Ένα ξεροκόμματο είναι αυτό που θα τις δώσει μερικές δυνάμεις για να μπορέσει να κινηθεί για ένα ακόμα διάστημα προτού και πάλι η πείνα την καταβάλλει. Κάπου εκεί προσέχει κανείς ότι το παρουσιαστικό της Six δεν παραπέμπει σε ένα μικροκαμωμένο κοριτσάκι, αλλά αντίθετα σε ένα μικρό παιδί που λιμοκτονεί, παλεύοντας να βρει οποιαδήποτε τροφή βρει μπροστά του για να ξεγελάσει την πείνα του (αυτό είναι ένα βασικό θέμα που επανέρχεται ξανά και ξανά, οδηγώντας σε μερικές έντονες, ακόμα και σοκαριστικές σκηνές, ανάλογα με το κατά πόσον θα καταφέρει να κεντρίσει την προσοχή του καθενός η περιπέτεια της Six). Κάπου εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε την έτερη αξία του Little Nightmares, που αφορά στο πολυεπίπεδο σενάριο. Σε πρώτη ανάγνωση το Little Nightmares δεν είναι τίποτα περισσότερο από την περιπέτεια ενός παιδιού στην επιβίωση και την απόδραση του από έναν άκρως επικίνδυνο κόσμο.

Δεν χρειάζεται όμως πολύ προσπάθεια για να δει κανείς τους εμφανείς συμβολισμούς και αλληγορίες που παραπέμπουν στις τραγικότερες εκφάνσεις του δυτικού πολιτισμού. Η σύνδεση αυτού του αλλοιωμένου κόσμου με τον δικό μας μπορεί να μην είναι τόσο διακριτική, αλλά δεν παύει να είναι σε θέση να προκαλέσει έντονα συναισθήματα.Τα δύο τελευταία κεφάλαια, ειδικά, αποτελούν μία πραγματικά εξαιρετική κορύφωση, αποτυπώνοντας μία από αυτές τις gaming εμπειρίες που είναι ικανές να προξενήσουν έντονα συναισθήματα όσο λίγα παιχνίδια. Σε αυτά τα κεφάλαια το gameplay, τα animations, τα γραφικά, οι ήχοι και οι συμβολισμοί έρχονται σε μία τέλεια σύμπνοια, συνθέτοντας μία τρομακτική, αλληγορική εικόνα. Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα περισσότερο γι’ αυτά τα κεφάλαια και είναι ευτύχημα ότι στα διάφορα trailers (όσο μπορούμε να θυμηθούμε τουλάχιστον) δεν υπάρχει κάποια σκηνή που να τα προδίδει. Αρκεί  να τονίσουμε ότι κορυφώνουν με τον πλέον ιδανικό τρόπο την ιστορία του Little Nightmares.

Little Nightmares screen 07

Όπως καταλαβαίνετε, το Little Nightmares είναι ένα παιχνίδι που απολαύσαμε δεόντως. Η Tarsier Studios βρίσκεται σε επίπεδα ίδια με αυτά της Playdead, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για τον καθένα. Το ουσιαστικότερο παράπονό μας αφορά στη διάρκεια του παιχνιδιού, την ίδια ασθένεια που ταλανίζει και τη δανέζικη ομάδα ανάπτυξης.

Συνολικά, το  Little Nightmares με δυσκολία ξεπερνάει τις δύο ώρες, μία αναμφίβολα περιοριστική διάρκεια, που απογοητεύει κυρίως λόγω της υψηλότατης ποιότητας του παιχνιδιού. Πολύ δύσκολα θα ασχοληθεί κάποιος μαζί του και δεν θα το ολοκληρώσει σε μία... καθισιά (με σβηστά φώτα το βράδυ είναι και ο ιδανικός τρόπος για να παιχθεί). Εντούτοις, δεν παύουμε να θεωρούμε το Little Nightmares μία μοναδικά ξεχωριστή εμπειρία, ικανή να προκαλέσει έντονα συναισθήματα μέσα σε δύο ώρες, όσο λίγες AAA παραγωγές μπορούν να καταφέρουν μέσα σε ένα δεκάωρο.

Το review βασίστηκε στην PS4 έκδοση του παιχνιδιού.


 

Τσέκαρε το βίντεο

Έκθεση εικόνων

Θετικά

  • Κινείται στα κορυφαία επίπεδα της Playdead.
  • Εμφανείς αλλά εξαιρετικοί συμβολισμοί.
  • Τα τελευταία δύο κεφάλαια.

Αρνητικά

  • Πολύ μικρή διάρκεια.
  • Ορισμένες φορές η ελλιπής αίσθηση του βάθους μπορεί να οδηγήσει σε άδικους θανάτους.

Βαθμολογία

Η αγάπη του Νικόλα για το gaming ξεκίνησε από πολύ νωρίς χάρη στο Atari 2600. Έκτοτε, το πάθος του για τα βιντεοπαιχνίδια αυξήθηκε με γεωμετρικούς ρυθμούς με ιδιαίτερη έμφαση στο console gaming και ιδίως στα FPS, action-adventure και οτιδήποτε έχει την indie “ταμπέλα”. Ο κινηματογράφος έρχεται στην πολύ κοντινή δεύτερη θέση στα χόμπι του, παρακολουθώντας ένα μεγάλο εύρος ταινιών από την αξεπέραστη εποχή του ασπρόμαυρου σινεμά μέχρι τα blockbusters του "ψηφιακού" Hollywood.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Έτοιμο το επόμενο expansion του Nioh 2
Με διάθεση στα μέσα Οκτωβρίου.
Nexomon: Extinction - Review
Pokémon στη θέση των Pokémon.
Νωρίτερα η διάθεση του Remothered: Broken Porcelain
Επτά μέρες νωρίτερα η επίσκεψή μας στο Ashmann Inn.
Update με προσθήκη co-op για το Untitled Goose Game
Με αφορμή την κυκλοφορία του σε Steam και σε retail.
Δίχως αλλαγές η υποστήριξη για το The Elder Scrolls Online
Για κάθε πλατφόρμα διάθεσης, παρά τις εξελίξεις.
Vampire: The Masquerade - Shadows of New York - Review
Επιστροφή στις σκιές του World of Darkness.
Πληροφορίες για το Spider-Man Remastered [ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ]
Με βελτιώσεις εφάμιλλες του Miles Morales η μετάβαση του Spider-Man στο PS5.
Χωρίς demo η φετινή έκδοση του FIFA 21
Χάλασε μια παράδοση πολλών χρόνων.
Συνεχίζει την ανοδική του πορεία το Xbox Game Pass
Ξεπέρασε τους 15 εκ. συνδρομητές.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Comments (12)

This comment was minimized by the moderator on the site

Ερωτας απο την πρωτη ματια...
Εξαιρετικος Νικολα μου για ακομα μια φορα.

This comment was minimized by the moderator on the site

Τι, Inside; Playdead; Sold (αλλά όχι στα 20 ευρώ).

This comment was minimized by the moderator on the site

Δεν περίμενα κάτι λιγότερο από το Little Nightmares, μιας και όπως πολύ σωστά λέει ο φίλος Stormbringer: [[ ΉΤΑΝ ΈΡΩΤΑΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΡΏΤΗ ΜΑΤΙΆ ]] ;)

Υ.Γ Άλλο ένα εξαιρετικό και άκρως κατατοπιστικότατο review από τον μετρ του είδους (Νικόλας Μαρκόγλου) που απλά μου επιβεβαίωσε ότι, καλώς έπραξα και το προ-παρήγγειλα ώστε να το έχω Day One!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Πολύ χαίρομαι που προπαρήγγειλα την συλλεκτική. Λίγο δυσάρεστο που είναι μόνο 2 ώρες αλλά θα παιχτεί 2-3 φορές σίγουρα. Αναμένω πως και πως το Σάββατο να παραλάβω.

This comment was minimized by the moderator on the site

ειχα πιστεψει πως θα ηταν μεγαλύτερο αφου βγαίνει κ retail αλλά τελικα 2ωρακι ε;
rental-ακι λοιπον

This comment was minimized by the moderator on the site

Πολύ ωραίο review, καιρό είχα να λαχταρήσω ένα παιχνίδι χωρίς να ξέρω τίποτα από πριν για αυτό, απλά και μόνο διαβάζοντας το κείμενο.
Έχω την εντύπωση ότι έχει πάρει το μάτι μου κάτι διαφημίσεις που δείχνουν μια συλλεκτική έκδοση οπότε ευελπιστώ ότι θα κυκλοφορήσει κανονικά σε retail. Αν ναι, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι μπαίνει στην λίστα αγορών μου για μόλις μπορέσω.

This comment was minimized by the moderator on the site

Σε μερικά χρόνια στο "now playing" θα λέμε, “ε, τέλειωσα πέντ' έξι χθες το βράδυ εκεί που καθόμουν”... χαχαχ

εννοείται Special Edition και preorder-day1 και ένα σαββατόβραδο δικό του! <3

This comment was minimized by the moderator on the site

Με χαμηλό φωτισμό και παρεούλα ένα περιποιημένο σπιτικό ποτάκι και το Καταυχαριστηθηκόμετρο να χτυπάει κόκκινο....!

This comment was minimized by the moderator on the site

^^ με τέτοιο σετάπ Νίκο, όλα κόκκινο θα χτυπήσουν στο τέλος... χαχαχ

This comment was minimized by the moderator on the site

Καταλαβαίνω πως όταν έχεις πληρώσει 20 ευρώ 2 ώρες είναι λίγες και, από αυτήν την άποψη σωστά η μικρή διάρκεια συγκαταλέγεται στα αρνητικά του τίτλου. Γι' αυτό εξάλλου οι περισσότεροι περιμένουμε να πέσει η τιμή ή δανειζόμαστε τέτοια παιχνίδια. Πιστεύω όμως πως παιχνίδια σαν αυτό, το Inside, το Journey και κάμποσα άλλα, αν ήταν μεγαλύτερα τότε θα μας άρεσαν λιγότερο, μπορεί να μας κούραζαν...

Καταλαβαίνω πως όταν έχεις πληρώσει 20 ευρώ 2 ώρες είναι λίγες και, από αυτήν την άποψη σωστά η μικρή διάρκεια συγκαταλέγεται στα αρνητικά του τίτλου. Γι' αυτό εξάλλου οι περισσότεροι περιμένουμε να πέσει η τιμή ή δανειζόμαστε τέτοια παιχνίδια. Πιστεύω όμως πως παιχνίδια σαν αυτό, το Inside, το Journey και κάμποσα άλλα, αν ήταν μεγαλύτερα τότε θα μας άρεσαν λιγότερο, μπορεί να μας κούραζαν και στο τέλος η εμπειρία και τα συναισθήματα δεν θα ήταν τόσο έντονα. Πόσες φορές δεν έχουμε διαβάσει ένα βιβλίο των 500+ σελίδων που θα μας άρεσε περισσότερο αν ήταν πιο σφιχτογραμμένο ή πόσες ταινίες έχουμε δει με ένα μπυροκοίλι νααααααααα (με το συμπάθιο που λέμε) γεμάτο από ανούσιες και χιλιοειδομένες σκηνές για να "χορτάσουμε" ντε και καλά θέαμα; Μην πω για τα σήριαλ που σχεδόν όλα θα ήταν καλύτερα αν ήταν κάνα δυο seasons μικρότερα.

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

Απολαυστικο το review οσο και το παιχνιδι οπως φαινεται, σιγουρη αγορα οταν πεσει η τιμη του, πιστευω να μου αρεσει το ιδιο πολυ, οπως το μαγευτικο inside!!!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Για χαρη του εκανα παυση στο Outlast 2...Το τερματισα σημερα λοιπον το Little Nightmares και εχω να πω πως αν και μικρο σε διαρκεια (Τερματισμος σε 3μιση ωρες περιπου)ειναι ενα πραγματικο διαμαντακι...Σιγουρα ειναι ενα απο τα καλυτερα για εμενα τουλαχιστο 2.5D παιχνιδια που εχω παιξει τα τελυταια χρονια και θα ηθελα παρα πολυ να δω μια συνεχεια καποια στιγμη στο μελλον που να ειναι αρκετα...

Για χαρη του εκανα παυση στο Outlast 2...Το τερματισα σημερα λοιπον το Little Nightmares και εχω να πω πως αν και μικρο σε διαρκεια (Τερματισμος σε 3μιση ωρες περιπου)ειναι ενα πραγματικο διαμαντακι...Σιγουρα ειναι ενα απο τα καλυτερα για εμενα τουλαχιστο 2.5D παιχνιδια που εχω παιξει τα τελυταια χρονια και θα ηθελα παρα πολυ να δω μια συνεχεια καποια στιγμη στο μελλον που να ειναι αρκετα μεγαλυτερη σε διαρκεια...Συνεχιζω το Outlast 2 τωρα

Διάβασε περισσότερα
There are no comments posted here yet