Πολλά σωστά βήματα προς τη λάθος κατεύθυνση.

Είναι μάλλον απίθανο για κάποιον που δεν έχει ποτέ του ασχοληθεί με το παιχνίδι του τίτλου να βρει ενδιαφέρον στην ανάλυση του Journey to Un' Goro και μάλλον θα προσπεράσει το κείμενο, εκτός κι αν αυτό συνοδεύεται από καμιά πιασάρικη φωτό στο κεντρικό καρουζέλ του site. Παρ’ όλα αυτά μια εισαγωγή με παρατιθέμενο το… βιογραφικό του παιχνιδιού ίσως είναι απαραίτητη. Στο κάτω - κάτω της γραφής, η συμβατικότητα του μοντέλου ανάγνωσης καλό είναι να τηρείται, ώστε ο εκάστοτε νους να ακολουθεί μια βατή πεπατημένη στο ρου των εννοιών. Το Hearthstone, λοιπόν, είναι ένα παιχνίδι με κάρτες και δη της Blizzard. Αυτό συνεπάγεται πολλών ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, μεταξύ των οποίων είναι το εκτενές game testing, τα standards παραγωγής και πολύ περισσότερο ο… μαγικός παράγοντας Χ, που καθιστά κάθε παιχνίδι της εταιρίας αυτής ικανό να προσελκύσει ανθρώπους σε gaming μέχρι θανάτου (σε ορισμένες περιπτώσεις κυριολεκτικά). Έχει κάμποσα χρόνια στην αγορά - δεν έχει σημασία πόσα - κι απέκτησε διαστάσεις μεγαθηρίου, με δεκάδες εκατομμύρια δυνητικούς παίκτες.

Όσοι όμως έχουν παίξει παιχνίδια με κάρτες ή, αγγλιστί, “trading card games” αναγνωρίζουν την ανάγκη ανανέωσης του μοτίβου και του τρόπου αλληλεπίδρασης μεταξύ των καρτών. Υπακούοντας αυτόν τον κανόνα, οι δημιουργοί του τίτλου έχουν επιφέρει κάμποσες μεταλλάξεις στο παιχνίδι σε όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας του. Όμως, κάθε μετάλλαξη ή ανανέωση ή όπως θέλει ο καθένας να το ονοματίσει, δεν απέφερε τις προσδοκούμενες (από τους παίκτες) βελτιώσεις. Ο overpowered χαρακτήρας των νέων πακέτων καθιστούσε τα παλαιότερα άχρηστα με άμεσο κι αμετάκλητο τρόπο.

Hearthstone journey to Ungoro screen 01

Κάτι τέτοιο οδήγησε στην απώλεια της ισορροπίας. Το παιχνίδι σύντομα έγινε un-balanced, με την έννοια ότι ποτέ των ποτών όλοι οι χαρακτήρες που εκεί περιλαμβάνονται δεν ήταν ισοδύναμοι ο ένας με τον άλλο. Με άτακτη χρονική σειρά, ο ένας μετά τον άλλον από τους εννιά διατιθέμενους ήρωες ζούσε την αίγλη του overpowered για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα. Από τις δεκάδες εκατομμύρια εγεγγραμμένους, πολλοί αντέδρασαν με αρνητικό τρόπο, ενώ άλλοι τόσοι εξέφραζαν τη λατρεία τους προς τον τίτλο, διατυμπανίζοντας με καμάρι ότι “ξόδεψαν 400 ευρώ στο παιχνίδι και δεν το μετάνιωσαν”. Τα δε e-sports υπό την αιγίδα της μαμάς εταιρίας παγιώθηκαν σε συχνό ρυθμό και τα κέρδη έρεαν άφθονα.

Όμως η γκρίνια συνέχιζε αυξανόμενη και κάποια στιγμή δεν μπορούσε να αγνοηθεί, μαζί με την επιβεβλημένη ανάγκη για συχνή ανανέωση. Έτσι, οι ανανεώσεις διαδέχτηκαν η μια την άλλη με ολοένα κι αυξανόμενο ρυθμό, πάντα όμως άδειες από ισορροπία και σεβασμό προς τις παλαιότερες κάρτες. Το gameplay σύντομα μπήκε σε σπιράλ θανάτου που έσφιγγε επικίνδυνα. Οι δεκάδες δεκάδων διαθέσιμων καρτών γρήγορα κατέστησαν άκυρες κι η συλλογική νοημοσύνη εκατομμυρίων παικτών, οπλισμένη με την αμεσότητα του internet, ήρθε να διαλύσει τα όποια ποιοτικά standards παραγωγής.

Hearthstone journey to Ungoro screen 02

Τι θα πει αυτό; Ότι από τις χιλιάδες διαθέσιμες κάρτες, οι στατιστικά επιβεβαιωμένες ύψιστες νοημοσύνες μεταξύ των παικτών βρήκαν τα “killer decks” και η δύναμη του internet τα κοινοποίησε παντού. Το αποτέλεσμα; Γνωστό στους ασχολούμενους και χρέον να αναφερθεί προς πάντα ενδιαφερόμενο: μερικά, μετρημένα στα δάχτυλα decks κυριάρχησαν στο meta, με αποτέλεσμα όλοι να τα κατασκευάσουν, όλοι να τα παίξουν και στο τέλος οποιαδήποτε άλλη έμπνευση να φάει τα μούτρα της σε νηπιακό στάδιο. Ας υπενθυμίσουμε λοιπόν τον face Shaman, που έπαιρνε τρία παιχνίδια στο δεκάλεπτο, τον secret Paladin με τον αισχρά OP Mysterious Challenger, τον Zoo Warlock με τις ατέλειωτες ορδές από minions, τον Pirate Warrior που αποκαλέστηκε νέος καρκίνος - κι όχι άδικα.

Φανταστείτε ένα οικοσύστημα από… βατράχια, όπου ένα ή δύο είδη είναι συντριπτικά ισχυρότερα έναντι των υπολοίπων. Τόσο δυνατά, ώστε κάθε άλλο είδος να αφανίζεται από τη μορφή του γυρίνου ακόμα. Τι μέλλον θα είχε αυτό έχοντας μόνο δύο ή τρεις αντιπροσώπους; Πόση ποικιλομορφία θα είχε το είδος των βατράχων; Κατ’ επέκταση, ποιο είναι το αύριο ενός παιχνιδιού που δεν υπακούει στις απλές αρχές της φύσης και τι προσδόκιμο επιβίωσης έχει; Πέρα από τη γραφικότητα του παραδείγματος, τα ερωτήματα είναι καυτά κι επίκαιρα.

Hearthstone journey to Ungoro screen 03

Ευτυχώς τα κατάλαβαν κι οι δημιουργοί και ξεκίνησαν με μια σωρεία βημάτων βελτίωσης. Αρχικά καταπιάστηκαν με την απόσυρση των παλιών και παρωχημένων καρτών από το “επίσημο” mode του παιχνιδιού (βλέπε και πρoηγούμενο review). Πλέον απέρριψαν και τον παραδοσιακό, money-hatting μανδύα της εταιρίας. Ναι, καλά διαβάσατε, η Blizzard άρχισε να δίνει περισσότερο in-game currency, κόβοντας, προφανώς, από τα κέρδη της. Ξεκίνησαν με daily quests και συνέχισαν με πλήρη επιστροφή σε dust από κάρτες που πέρασαν στην αφάνεια. Πρόσφεραν πολλά δωρεάν πακέτα μέσω quests, ώστε όλοι να έχουν μια αξιόμαχη συλλογή στο launch του expansion, καθιστώντας τους early buyers ελάχιστα ισχυρότερους (κι αποδυναμώνοντας το κίνητρο για pre-purchase). Ανακοίνωσαν τρία single player adventures για κάθε χρόνο, με τις κάρτες επιβράβευσης διαθέσιμες σε όλους τους συμμετέχοντες, αντί να βγάζουν expansion packs επί πληρωμή. Όλα αυτά αν μη τι άλλο εντυπωσιάζουν -πόσο μάλλον προερχόμενα από την Blizzard.

Από πλευράς gameplay εισήγαγαν legendary spells, με τη μορφή optional quests, κάτι ριζοσπαστικό για το παιχνίδι. Μια legendary κάρτα για κάθε ήρωα που εμφανίζεται υποχρεωτικά στο αρχικό “χέρι” (αν την έχετε στο deck σας φυσικά) και που θέτει ένα quest για τον παίκτη. Αν αυτό επιτευχθεί, το spell επιστρέφει στο χέρι με κόστος 5 κι ενεργοποιεί ένα πανίσχυρο effect που συνήθως συνδυάζεται με ένα παντοδύναμο minion. Επίσης εισήχθησαν τα elementals, με μπόλικο synergy μεταξύ τους και ο μηχανισμός του adapt.

Hearthstone journey to Ungoro screen 04

Tα elementals ήρθαν για να προσδώσουν μπόλικο forward planning στο παιχνίδι και να αλλάξουν τον τρόπο που μέχρι τώρα παίζατε. Πολλές ενδιαφέρουσες κάρτες υπόσχονται φανταστικούς συνδυασμούς και τρελές ανταμοιβές, με τον χρήστη των εν λόγω minions να γυρνάει και να κοιτάει προκλητικά τους Hunter και Druid που επωφελούνται περισσότερο από το adapt. Το χαρακτηριστικό αυτό, δε, λειτουργεί ως battlecry κι επιτρέπει στον παίκτη να προσδώσει ένα buff στο target minion που είναι από τη μία ισχυρότατο, ενώ από την άλλη προσφέρει απλόχερα ελευθερία στη διαχείριση του κάθε παιχνιδιού, ανταποκρινόμενο στην κυριολεκτική έννοια του όρου.

Από μία “δεξαμενή” των δέκα buffs, ο παίκτης βλέπει τρεις διαθέσιμες μπροστά του. Επιλέγει μία από αυτές και το εκάστοτε beast μπορεί να τροποποιηθεί με (μεταξύ άλλων) +1/+1, divine shield, taunt, stealth, poisonous, wind fury κλπ. Όλα αυτά υπόσχονται ποικίλο gameplay και η Blizzard τα προσφέρει γενναιόδωρα με consumer friendly πολιτική. Ο πικραμένος, γκρινιάρης παίκτης, ο προερχόμενος από την beta και τη χρυσή εποχή του παιχνιδιού έχει την ανάγκη να αναφωνήσει “ΝΑΙ, επιτέλους” μπροστά σε όλην αυτήν τη μεταμόρφωση του τίτλου.

Hearthstone journey to Ungoro screen 05

Όμως ΟΧΙ. Με κεφαλαία γράμματα και ξεκάθαρα αρνητική χροιά. Γιατί, όσο καλά κι αν φαίνονται όλα τα παραπάνω, η ισορροπία και πάλι πήγε περίπατο - κι αυτό είναι καταστροφικό. Δε γίνεται να δίνει quests του τύπου “play 7 1-cost minions”, ή “play 7 deathrattle minions” με μάλλον χλιαρές ανταμοιβές σε hunter και priest αντίστοιχα και από την άλλη να δίνει quest στον Rogue που μετατρέπει μόνιμα όλα του τα minions σε 5/5. Τι θέλει να πει ο ποιητής; Ευθύς αμέσως η εξήγηση ακολουθεί: Μέσα σε όλα αυτά τα προαναφερθέντα και λαχταριστά καλούδια, ο παίκτης του Rogue αρκεί να παίξει ένα minion του ίδιου ονόματος 4 φορές, για να μετατραπούν όλα τα υπόλοιπα από εκεί και πέρα σε 5/5. Ο παίκτης αυτός αρκεί να αντιγράψει το rogue deck που ανέβασε ο X, Ψ deck builder στους γνωστούς ιστότοπους, να ξοδέψει περίπου 7000 dust, που απλόχερα του πρόσφερε η εταιρία, και να παίξει το ίδιο ακριβώς πράγμα όπως εκατομμύρια άλλοι. Όλες οι ενδιαφέρουσες κάρτες αποτελούν παρελθόν εν τη γενέσει τους, γυρίνοι χωρίς καμία τύχη σε μια αμείλικτη αλυσίδα εξέλιξης.

Απλά πάρτε Rogue και κερδίστε - να, έτσι απλά. Ο Hunter δεν έχει νόημα ύπαρξης, ο Druid δεν έχει ελπίδα και ο Paladin δεν υπάρχει καν στο παιχνίδι. Το meta έχει κατακλυστεί από κλώνους του Rogue deck που παίζει χαρωπά τα one-cost-charge που έχουν γίνει 5/5 και που τα κατεβάζει με τις χούφτες. Υπάρχουν μερικοί Warriors και κάποιοι Priests. Τι ωραία, τι καλά, το meta κλείδωσε και πάλι, με τον κάθε παίκτη να είναι υποχρεωμένος να περιμένει το επόμενο single player adventure για να ελπίσει στην ανατροπή του Rogue και στην βέβαιη, πλέον, άνοδο κάποιου άλλου.

Hearthstone journey to Ungoro screen 06

Έτσι, ακόμα δεν άρχισε, το Journey to Un' Goro φαντάζει πιο βαρετό από ποτέ. Όλοι οι νέοι μηχανισμοί καθίστανται άκυροι, δεκάδες κάρτες δε θα δουν ποτέ το “φως” της αξιοποίησής τους και το doom spiral φαίνεται να σφίγγει ακόμα περισσότερο γύρω από το παιχνίδι κι αναπόφευκτα γύρω από τον παίκτη. Αυτό το σφίξιμο όμως αρχίζει και πετάει κόσμο έξω από την πάλαι ποτέ συναρπαστική εμπειρία του Hearthstone κρατώντας ολοένα και λιγότερους φίλους του.


 

Τσέκαρε το βίντεο

Θετικά

  • Consumer friendly πολιτική της Blizzard (ω, ναι!).

Αρνητικά

  • Η έλλειψη ισορροπίας δε λύνει κανένα από τα υπάρχοντα προβλήματα και βλάπτει σημαντικά τα νέα στοιχεία.
  • Η βαρεμάρα έρχεται γρήγορα κι η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία.

Βαθμολογία

Ο Απόστολος μεγάλωσε τρώγωντας μακαρονάδα. Μακαρονάδα έφαγε, ένα μεσημέρι στα 8 του, όταν ένας θείος του τον πήγε για πρώτη φορά σε coin-op κι αυτό ήταν το αγαπημένο του πιάτο όσο περίμενε τον MSX να φορτώσει ένα παιχνίδι. Μετά τον CPC 6128 και τις Amiga 500 και 1200, ο εθισμός με το απολαυστικό αυτό γεύμα, τον οδήγησε να υιοθετήσει το όνομα Kabamaru, το ιαπωνικό alter ego του. Σήμερα, παίζει ακόμα Heroes of Might and Magic 3, κάνοντας διαλείμματα με σχεδόν οποιοδήποτε παιχνίδι πέσει στα χέρια του. Λατρεύει τον Terry Pratchett, την metal μουσική, την καλή μπύρα και την κουβέντα με φίλους.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Ημερομηνία κυκλοφορίας για το Pacer
Ένας πνευματικός διάδοχος των WipEout.
Ο Spidey έρχεται στο Marvel's Avengers
Αποκλειστικά στην έκδοση του τίτλου για τις κονσόλες της Sony.
Τι επιφυλάσσει η Season 4 του Tekken 7
Αρκετές βελτιώσεις και σημαντικές προσθήκες στον τίτλο.
Έρχεται το Ever Forward της Pathea Games
Το νέο project από τους δημιουργούς του My Time at Portia.
Συνεχίζονται οι προσπάθειες βελτίωσης του Anthem
Εξελίσσοντας τους μηχανισμούς του loot.
Απολογισμός από την παρουσίαση του Halo: Infinite
Ενώ free-to-play θα είναι το multiplayer τμήμα του παιχνιδιού.
Σημαντικό το ενδιαφέρον του κοινού για το Grounded
Μέσα σε δύο μόλις ημέρες από τη διάθεσή του σε Early Access.
Ημερομηνία κυκλοφορίας για το νέο Battletoads
Eπιστροφή των πολεμόχαρων βατράχων, 26 χρόνια μετά.
Σε ανάπτυξη βρίσκεται νέος AAA τίτλος από την People Can Fly
Action-adventure κατηγορίας, για τα συστήματα νέας γενιάς.
Ημερομηνία κυκλοφορίας για το Metamorphosis
Ένας adventure τίτλος με μια ιστορία βασισμένη στον Κάφκα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Comments (6)

This comment was minimized by the moderator on the site

Η πολιτική της Blizzard ΔΕΝ είναι consumer friendly. Το αντίθετο μάλιστα έχει χειροτερέψει σε αυτό το expansion παρά τα ψίχουλα που έδωσε. Ο λόγος? Η αύξηση του αριθμού legendaries και ότι αρκετές πλέον απαραίτητες κάρτες είναι epic. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση του κόστους για όποιον θέλει να φτιάξει ένα καλό deck. Αν δε κάποιος είναι καινούριος παίκτης ή θέλει να...

Η πολιτική της Blizzard ΔΕΝ είναι consumer friendly. Το αντίθετο μάλιστα έχει χειροτερέψει σε αυτό το expansion παρά τα ψίχουλα που έδωσε. Ο λόγος? Η αύξηση του αριθμού legendaries και ότι αρκετές πλέον απαραίτητες κάρτες είναι epic. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση του κόστους για όποιον θέλει να φτιάξει ένα καλό deck. Αν δε κάποιος είναι καινούριος παίκτης ή θέλει να πειραματιστεί (η αγαπημένη μου πτυχή των card games) τότε τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα.

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

Καλά, δε θα γίνω υπέρμαχος της Blizzard, αλλά σε σχέση με παλιά έχει βελτιωθεί αισθητά. Ναι, έχει αυξηθεί ο αριθμός των Legendaries, αλλά εμφανίζονται με μια πρόχειρη συχνότητα 1 κάθε 20 packs, τουλάχιστον με τη δική μου ανεπίσημη μέτρηση. Πριν λίγες μέρες μάλιστα έδωσαν τρία πακετάκια δώρο. Απ' την άλλη, τσάμπα μιλάμε... Μαζεύει κάποιος 7.400 dust, δεν είναι και δύσκολο και φτιάχνει το rogue...

Καλά, δε θα γίνω υπέρμαχος της Blizzard, αλλά σε σχέση με παλιά έχει βελτιωθεί αισθητά. Ναι, έχει αυξηθεί ο αριθμός των Legendaries, αλλά εμφανίζονται με μια πρόχειρη συχνότητα 1 κάθε 20 packs, τουλάχιστον με τη δική μου ανεπίσημη μέτρηση. Πριν λίγες μέρες μάλιστα έδωσαν τρία πακετάκια δώρο. Απ' την άλλη, τσάμπα μιλάμε... Μαζεύει κάποιος 7.400 dust, δεν είναι και δύσκολο και φτιάχνει το rogue deck που κερδίζει. Παίζει, βαριέται (ή χαίρεται που κερδίζει συνέχεια) και το παρατάει. Μετά εγγράφεται κάποιος άλλος, το παρατάει κι αυτός. Και να' σου οι 70.000.000 εγγεγραμμένοι παίκτες.

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

Ασχολούμαι με το παιχνιδι 2μιση χρονια και τωρα ειναι στο χειρότερο σημείο του ,απο το προηγούμενο εξπανσιον ειχε χαλάσει πολύ και με αυτο το έκαναν χειρότερο .
Το ρανκ το εχω παρατήσει εδω και μηνες ,κανω τα κουεστ και παιζω μόνο "αρενα" .

This comment was minimized by the moderator on the site

Εξερετικη ανάλυση! Όμως αυτή τη καλη πρόθεση της Blizzard μετα πολλα δωράκια θα μπορούσα να την ερμηνεύσω ως δώλομα για να τραβήξει νέους και παλιούς παίκτες..έφτασαν σε σημείο να αποκαλύψουν κάθε ποσα πακέτα κερδίζεις μια legendary card. Και το κυριότερο τα πακέτα πλεων σε τιμές πειραν των ανήφορο.απο 45€ πλεων 50€.το παιχνίδι δύστυχος το έκαψαν.παιζω από day one που ήταν σε beta..αλλα πλεων...

Εξερετικη ανάλυση! Όμως αυτή τη καλη πρόθεση της Blizzard μετα πολλα δωράκια θα μπορούσα να την ερμηνεύσω ως δώλομα για να τραβήξει νέους και παλιούς παίκτες..έφτασαν σε σημείο να αποκαλύψουν κάθε ποσα πακέτα κερδίζεις μια legendary card. Και το κυριότερο τα πακέτα πλεων σε τιμές πειραν των ανήφορο.απο 45€ πλεων 50€.το παιχνίδι δύστυχος το έκαψαν.παιζω από day one που ήταν σε beta..αλλα πλεων έχει γίνει μονότονο..Πειρατής Warrior οτι πιο σπασμένο και τώρα Rogue τα ίδια...??

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

Συμφωνώ σε αρκετά, αν και το "Consumer friendly" είναι λίγο αστείο. Μιλάμε για το μακράν πιο ακριβό και "anti-consumer" friendly expansion ever. Επίσης, με έναν πάμφθηνο midrange hunter δύσκολα χάνεις αγώνα απέναντι σε Rogue. Έφθασα 2 ranked αέρα πατέρα. Αλλά ισχύει, ότι του rogue είναι αρκετά σπασμένη η legendary.

This comment was minimized by the moderator on the site

Καλά σοβαρά τώρα; Είναι το καλύτερο και πιο balanced expansion μέχρι τώρα και το meta είναι πολύ υγιές αυτή τη στιημή. ΟΛΑ τα classes έχουν τούλαχιστον 1 viable deck type. Δηλαδή στο gadzetan ήταν καλύτερο; Που τα deck ήταν 3 (reno,pirates,jades);

Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 3 χρόνια από Yiannis Yiannis
There are no comments posted here yet