Μια ευχάριστη έκπληξη!

Πάει λίγος καιρός από τότε που o υπογράφων το κείμενο έπιασε τελευταία φορά στα χέρια του το έργο του καταπληκτικού Guy Gavriel Kay ονόματι "The Last Light of the Sun". Στο συγκεκριμένο τίτλο ο αναγνώστης μπορούσε να γίνει κοινωνός μιας πραγματικότητας που λίγοι γνωρίζουν ή έχουν μελετήσει στο παρελθόν. Αυτήν της απαρχής των εξερευνήσεων των Vikings, όπου για πρώτη - ίσως - φορά άφησαν τις παγωμένες ακτές τους και εξέδραμαν με τρόπο συγκροτημένο προς αναζήτηση νέων και εύφορων γαιών. Τα τωρινά βρετανικά νησιά ήταν η πρώτη τους ανακάλυψη, κι όπως αποδείχθηκε αργότερα, οι Κέλτες αποτέλεσαν τα πρώτα τους θύματα.

Το βιβλίο περιγράφει γεγονότα παρόμοια με την πραγματικότητα, συγκεκαλυμένα κάτω από επίπλαστα ονόματα κατά τη μοναδική συνήθεια του συγγραφέα. Πέραν όμως της λογοτεχνικής κι αφηγηματικής του αξίας αποτελεί ιδανικό εφαλτήριο - ή και σύντροφο - για την κατανόηση και την απόλαυση του νέου πονήματος της Logic Artists, του Expeditions: Viking. Στημένο στα τέλη του 8ου μ.Χ. αιώνα, αφηγείται τα γεγονότα που ακολούθησαν το θάνατο ενός κάποιου Thegn (ηγέτη) κάποιας από τις βόρειες αυτές φυλές κατά την αναζήτηση των νέων γαιών που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Expeditions Viking Screenshot 4

Ο γόνος του, εσείς, πρέπει να αναλάβετε τα ηνία της clan εν μέσω αμφισβητήσεων κι αναδυόμενων αρνητικών συναισθημάτων, που προήλθαν από την αμέλεια του πατέρα σας για το γίγνεσθαι της φυλής και την προσήλωσή του στην αναζήτηση φανταστικών - όπως τότε νόμιζαν - χωρών. Πολλοί είναι αυτοί που θα υψώσουν το ανάστημά τους ενάντια στη διαδοχή κι άλλοι τόσοι αυτοί που πίστεψαν στο όραμα του θανόντα ηγέτη τους. Όπως και να έχει το πράγμα, ηγέτης τώρα είστε εσείς και θα χαράξετε το δικό σας δρόμο στην ιστορία των φυλών του Βορρά, όπως προστάζει η προσωπικότητά σας.

Κρατώντας τη λέξη αυτήν πολύ σφιχτά στο συνειδητό σας, ελάτε μαζί μας να εξετάσουμε πώς υλοποιείται η περιπέτεια αυτή μέσα από το εν λόγω παιχνίδι. Με φιλικότητα προς τον νέο παίκτη και σεβασμό προς την ανάγκη του για immersion, το παιχνίδι σας περνάει μέσα από ένα εκτενές αλλά λογικό character generation, όπου παραμετροποιούνται πολλές πτυχές του χαρακτήρα του πρωταγωνιστή και πλάθεται, επιλογή προς επιλογή, η προσωπικότητά του. Ξέρετε, αυτή που θα καθορίσει τα πάντα στην έκβαση του παιχνιδιού.

Expeditions Viking Screenshot 5

Έτσι η επιλογή του αναστήματος δίνει και μια γλαφυρή περιγραφή του ήρωα. Το ίδιο γίνεται και για το χρώμα των μαλλιών, τα skills και ούτω καθεξής, έτσι ώστε με το πέρας της διαδικασίας να έχετε μπροστά σας ένα μοναδικό βιογραφικό που δεν το γράψατε εσείς, αλλά το συνθέσατε με τις επιλογές σας. Ιδανικό ζέσταμα για τη συνέχεια και άριστος προπομπός της εξαιρετικής δουλειάς που έχει γίνει σε ολόκληρο το παιχνίδι επάνω στο θέμα της εισαγωγής του παίκτη στον κόσμο των Vikings.

Γι’ αυτό λοιπόν, όταν η ώρα αυτή έρθει, θα παρατηρήσετε τη φυσικότατη και πιστότατη απόδοση αυτού που φανταζόμαστε ότι θα ήταν οι βόρειες γαίες, χωρίς όμως να εντυπωσιάζει με τις τεχνικές του επιδόσεις. Με κλασικά RPG στοιχεία, εκτενείς διαλόγους και άριστο voice acting, θα αρχίσετε να αφήνετε το μοναδικό σας αποτύπωμα στο παιχνίδι. Όπως στο character generation κάνατε επιλογές που διαμόρφωναν ένα βιογραφικό, εδώ οι επιλογές διαμορφώνουν το ίδιο το παιχνίδι. Την εξέλιξη της πλοκής και τις συνέπειες των πράξεων σας, με τρόπο που νιώθετε ότι κρίκο με τον κρίκο, ξετυλίγεται μια ολόκληρη αλυσίδα που έχει στην άκρη της μια άγκυρα.

Expeditions Viking Screenshot 6

Η συναναστροφή με τον κόσμο του παιχνιδιού σας φέρνει σε επαφή με το απύθμενο και - πράγμα σπάνιο - πραγματικό lore. Η ομάδα ανάπτυξης, όντας λάτρεις της μυθολογίας του Βορρά, γέμισε απ’ άκρη σ’ άκρη τον τίτλο με πληροφορίες της εποχής εκείνης που ούτε καν τις είχατε φανταστεί. Lore, λοιπόν και μάλιστα πραγματικό, όπως η αίσθηση του κόσμου του παιχνιδιού που εκπέμπει “πραγματικότητα” κι αποκλείει καθε τι υπερφυσικό ή μεταφυσικό, τουλάχιστον έξω από αυτά που προέβλεπε η μυθολογία.

Με τρόπο γλυκό κι ομαλό έρχονται το ένα μετά το άλλο οι απαιτήσεις που εξελίσσουν το παιχνίδι κι εσείς τις βιώνετε, μεθυσμένοι από το εξαιρετικά αληθοφανές voice acting, τους πλούσιους και ύπουλους διαλόγους και την όμορφη μουσική του παιχνιδιού. Στήνετε σταδιακά την ομάδα σας κι ακολουθείτε την πορεία σας προς τα εκεί που έχει γραφτεί ήδη με τις πράξεις που μέχρι τώρα είχατε κάνει. Χαρισματικός ηγέτης ή αιμοδιψής εισβολέας; Όλα εξαρτώνται από εσάς και όλα αλλάζουν με κάθε playthrough.

Expeditions Viking Screenshot 7

Όμως με τίποτα δε θα μπορέσετε να αποφύγετε τη μάχη στον άγριο και παγωμένο Βορρά - κι όταν αυτή έρθει, θα γίνει με turn-based χαρακτήρα στα πρότυπα των υπολοίπων παιχνιδιών του είδους και πάντα με σεβασμό στο νεοφερμένο αλλά και τη νευρική κατάσταση του παίκτη. Θα δείτε τα τυπικά εξάγωνα που συνθέτουν τον κόσμο κατά τη διάρκεια της μάχης και με εμφανή τρόπο τα όρια όπου μπορείτε να κινηθείτε εκτελώντας και κάποια πράξη ή μόνο να κινηθείτε για να κερδίσετε απλά απόσταση. Οι ειδικές δυνατότητες είναι λίγες κι αποτελεσματικές και η έκβαση δίκαιη και ρεαλιστική.

Δεν είναι όμως τελεσίδικη. Όταν χάνεται μια μάχη δε χάνεται κι ο πόλεμος κι αυτό γίνεται εδώ πέρα ιδιαίτερα φανερό. Παρά την αρνητική έκβαση αυτής και το θάνατο κάποιων συντρόφων, η ιστορία συνεχίζεται, όπως ακριβώς και στον πραγματικό κόσμο μας - με συνέπειες. Αν παρ’ όλα αυτά κάτι τέτοιο φαντάζει αυστηρό, τα save/ load μπορούν να σας αποδώσουν την κλασική gaming εμπειρία, αν και κάτι τέτοιο δε συνίσταται, γιατί εδώ, περισσότερο από πολλές άλλες περιπτώσεις, παίζουμε για να βιώσουμε -όχι για να “κερδίσουμε”.

Expeditions Viking Screenshot 3

Με τον καιρό, η δράση σας θα φέρει πόρους και με αυτούς θα μπορέσετε να αναπτύξετε τη φυλή και την πόλη σας. Για ακόμη μια φορά, το παιχνίδι θα πάρει από το χέρι τον παίκτη και θα τον οδηγήσει με σαφήνεια μέσα από ένα ακόμα ξεχωριστό τύπο παιχνιδιού. Όπως ίσως έχετε καταλάβει, η κλίμακα του παιχνιδιού ανοίγει συνεχώς κι οι απαιτήσεις αυξάνουν. Όμως αυτό είναι πάντα δίπλα σας, να πάρει από επάνω σας τον πανικό που φέρουν οι πολλές και ταυτόχρονες απαιτήσεις και να τον μετατρέψει σε μεστότητα απαραίτητη για τη σμίλευση της ηγεμονίας σας. Πού ξέρετε, ίσως κάποια στιγμή να μπορέσετε να βρείτε εσείς τα μακρινά μέρη που έψαχνε ο πατέρας σας, ίσως και να φτιάξετε ένα απόρθητο φρούριο ισχυροποιώντας τη θέση σας στο Βορρά και να αφήσετε άλλους να δώσουν υλικό στις φαντασίες των συγγραφέων.

Όταν τελειώσετε για πρώτη φορά το παιχνίδι θα νιώσετε ολοκληρωμένοι και πλήρεις με αυτά που βιώσατε και κατορθώσατε. Ικανοποιημένοι κι έτοιμοι να διηγηθείτε μια αυθεντική ιστορία του Βορρά σε όλους τους άλλους ή να ζήσετε μια καινούργια από την αρχή. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα είστε γεμάτοι από την αίσθηση ότι ζήσατε και γράψατε ιστορία. Αυτή είναι η ποιότητα και το μικρό θαύμα που απέδωσε η Logic Artists με το Expeditions: Viking και που σπάνια συναντάμε αλλού πλέον -και δεν έχετε παρά να την κάνετε δική σας.


 

Τσέκαρε το βίντεο

Θετικά

  • Δύσκολο να περιγραφούν σε δύο σειρές όσα αναλύθηκαν στο κείμενο.

Αρνητικά

  • Παρωχημένος οπτικός τομέας.
  • Μικρά και μεγάλα bugs που διορθώνονται patch με το patch.

Βαθμολογία

Ο Απόστολος μεγάλωσε τρώγωντας μακαρονάδα. Μακαρονάδα έφαγε, ένα μεσημέρι στα 8 του, όταν ένας θείος του τον πήγε για πρώτη φορά σε coin-op κι αυτό ήταν το αγαπημένο του πιάτο όσο περίμενε τον MSX να φορτώσει ένα παιχνίδι. Μετά τον CPC 6128 και τις Amiga 500 και 1200, ο εθισμός με το απολαυστικό αυτό γεύμα, τον οδήγησε να υιοθετήσει το όνομα Kabamaru, το ιαπωνικό alter ego του. Σήμερα, παίζει ακόμα Heroes of Might and Magic 3, κάνοντας διαλείμματα με σχεδόν οποιοδήποτε παιχνίδι πέσει στα χέρια του. Λατρεύει τον Terry Pratchett, την metal μουσική, την καλή μπύρα και την κουβέντα με φίλους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Comments (4)

This comment was minimized by the moderator on the site

Το είχα ήδη στη wishlist καθότι το προηγούμενο παιχνίδι τους, Expeditions: Conquistador, μου είχε αρέσει αρκετά. Αυτό μάλιστα που φαίνεται να είναι και βελτιωμένο στα σημεία, αλλά και με περισσότερα RPG στοιχεία, δε χάνεται με τίποτα.

This comment was minimized by the moderator on the site

Έχω το προηγούμενο αλλά δεν βρήκα ποτέ τη διάθεση να το ξεκινήσω. Φαινόταν ωραίο όμως. Στο μέλλον θα παιχτεί.

Για τον G.G.Kay: παλιότερα σε ένα forum για βιβλία που λούρκαρα, δεν τον είχαν και σε μεγάλη εκτίμηση οι περισσότεροι. Τον θεωρούσαν φλύαρο και κακή απομίμηση του Tolkien, ειδικά στο Υφαντό της Φιόναβαρ. Η οποία τριλογία βέβαια,μάλλον επειδή αποτέλεσε την πρώτη μου επαφή με Ηρωική...

Έχω το προηγούμενο αλλά δεν βρήκα ποτέ τη διάθεση να το ξεκινήσω. Φαινόταν ωραίο όμως. Στο μέλλον θα παιχτεί.

Για τον G.G.Kay: παλιότερα σε ένα forum για βιβλία που λούρκαρα, δεν τον είχαν και σε μεγάλη εκτίμηση οι περισσότεροι. Τον θεωρούσαν φλύαρο και κακή απομίμηση του Tolkien, ειδικά στο Υφαντό της Φιόναβαρ. Η οποία τριλογία βέβαια,μάλλον επειδή αποτέλεσε την πρώτη μου επαφή με Ηρωική Φαντασία, μου είχε αρέσει πάρα πολύ. Δε ξέρω βέβαια αν θα είχα την ίδια γνώμη αν το διάβαζα τώρα πρώτη φορά ...

Διάβασε περισσότερα
Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 3 χρόνια από mifune mifune
This comment was minimized by the moderator on the site

Ο G.G.K. συνεργάστηκε μαζί με τον Christofer Tolkien στη δημιουργία του Silmarillion. Φυσικό ήταν να επηρεαστεί και να ... δοκιμάσει τα δόντια του. Από κει και μετά τα έργα του είναι εντελώς διαφορετικά από το ύφος Fionavar-LoTR-Silmarillion κι ασχολούνται με εναλλακτική απόδοση πραγματικών ιστορικών συμβάντων. Σε συνομιλία που είχα με τον ίδιον (!) στο φόρουμ του , αποκάλυψε ότι τυχαία οι...

Ο G.G.K. συνεργάστηκε μαζί με τον Christofer Tolkien στη δημιουργία του Silmarillion. Φυσικό ήταν να επηρεαστεί και να ... δοκιμάσει τα δόντια του. Από κει και μετά τα έργα του είναι εντελώς διαφορετικά από το ύφος Fionavar-LoTR-Silmarillion κι ασχολούνται με εναλλακτική απόδοση πραγματικών ιστορικών συμβάντων. Σε συνομιλία που είχα με τον ίδιον (!) στο φόρουμ του , αποκάλυψε ότι τυχαία οι κόσμοι του φαίνονται να ενώνονται και να αντανακλούν έναν κεντρικό. Δεν τον πίστεψα.

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

Το πρώτο μου άρεσε πολύ αλλά υπέφερε από σοβαρά performance issues. Τουλάχιστον αυτό patch-άρεται. Θα παιχτεί.

There are no comments posted here yet