Ξαναζεσταμένο φαγητό.

Η κυκλοφορία των τίτλων Warriors είναι πλέον κάτι συνηθισμένο, πόσο μάλλον οι κυκλοφορίες των expansions και empires τίτλων για τους βασικούς τίτλους της Omega Force. Το ασυνήθιστο της συγκεκριμένης υπόθεσης είναι, πως μετά την κυκλοφορία ενός Empires τίτλου συνήθως ακολουθεί ο επόμενος αριθμητικά τίτλος παρά ένα spin-off -όπως έχουμε να κάνουμε στη συγκεκριμένη περίπτωση. 

Όμως, ας τα πάρουμε από την αρχή. Σεναριακά το Spirit of Sanada ακολουθεί τα γεγονότα της φατρίας των Sanada, από την ίδρυσή της μέχρι τις τελευταίες στιγμές του δημοφιλούς σαμουράι, Sanada Yukimura. Ο τίτλος για ακόμη μια φορά στηρίζεται στη νουβέλα, η οποία με τη σειρά της βασίζεται στα πραγματικά γεγονότα της ιαπωνικής ιστορίας.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή η προσέγγιση του τίτλου είναι πως απευθύνεται στους γνώστες της σειράς ή έστω της ιστορίας. Και αυτό διότι μέσω του συγκεκριμένου τίτλου δεν μπορεί κάποιος να αποκτήσει μια συνολική εικόνα του πολέμου που θα λαμβάνει μέρος, αλλά ούτε θα γνωρίσει και θα κατανοήσει σημαντικές προσωπικότητες που έπαιξαν τεράστιο ρόλο στην ιστορία της Ιαπωνίας, όπως οι Oda Nobunaga, Hideyoshi Hashiba, Ieyasu Tokugawa και άλλοι. 

Αυτό είναι σαφές, επειδή από τη στιγμή που θα παίξουμε με μια μόνο φατρία στο παιχνίδι, είναι δεδομένο πως θα γνωρίσουμε συγκεκριμένους χαρακτήρες και πως θα συμμετέχουμε σε συγκεκριμένες ιστορικές μάχες.

Samurai Warriors Spirit of Sanada screenshot 01

Αν και υπάρχει πάλι η γνωστή βιβλιοθήκη, η οποία εμπεριέχει κείμενα για το κάθε γεγονός και χαρακτήρα, θεωρούμε πως δύσκολα θα πείσει κάποιον νεοεισαχθέντα να διαβάσει για τους εκατοντάδες χαρακτήρες, τις πόλεις και τις μάχες που συμμετείχε ώστε να κατανοήσει πλήρως τα γεγονότα. 

Η αφήγηση του τίτλου πραγματοποιείται μέσω των συνηθισμένων cutscenes, με μοναδική επιλογή τα ιαπωνικά voice overs, τα οποία βρίσκονται στα γνωστά αξιοπρεπή επίπεδα του franchise. Μολονότι η συνολική προσπάθεια εξιστόρησης της φατρίας είναι τίμια στο σύνολό της και προβάλλει με σωστή προσέγγιση τα πιο σημαντικά-σοβαρά γεγονότα, δεν λείπουν και κάποια "χρονικά παράδοξα".

Oι δημιουργοί επέλεξαν ένα σύστημα ενηλικίωσης για τους σημαντικούς χαρακτήρες, με αποτέλεσμα να έχεις υπό τον έλεγχό σου έναν εντεκάχρονο σαμουράι, ο οποίος με την πάροδο των γεγονότων περνά στην εφηβεία και μετέπειτα στην ενηλικίωση, ενώ παράλληλα οι περισσότεροι αντίπαλοι και σύμμαχοί του παραμένουν σε μια ηλικία αμετάβλητη. 

Όσο προχωράει η πρόοδός μας στο παιχνίδι, τόσο περισσότερο αντιλαμβανόμαστε πως ίσως ο τίτλος είχε καλύτερη μοίρα ως επιπρόσθετο περιεχόμενο ή expansion των πρόσφατων Samurai Warriors τίτλων, παρά ως κάποιος τίτλος που μπορεί να σταθεί μόνος του. Αυτό συμβαίνει επειδή το Spirit of Sanada δεν παρέχει κάτι το εντελώς καινούργιο, αλλά βασίζεται σε στοιχεία διαφόρων εφάμιλλων τίτλων.

Samurai Warriors Spirit of Sanada screenshot 03

Για παράδειγμα, ως hub έχουμε τη γνωστή πόλη που είχαμε παρομοίως στα Warriors Orochi και Dynasty Warriors 8 Xtreme Legends, όπου μπορούμε να τροποποιήσουμε όπλα, να αγοράσουμε άλογα και να αναβαθμίσουμε το χαρακτήρα μας. 

Παρομοίως και το σύστημα μάχης δεν έχει αλλάξει, το γνωστό button mashing κάνει πάλι την εμφάνισή του, όπως και οι μετρητές των ειδικών επιθέσεων musou και rage, οι οποίοι θα γεμίσουν από την απάθεια των αδύναμων στρατιωτών. Η δυσκολία κυμαίνεται στα γνωστά επίπεδα της σειράς, με τα easy και normal να ταυτίζονται με την απάθεια από την Α.Ι., ενώ οι hard και chaos δυσκολίες απαιτούν να έχετε καλύτερα επίπεδα και εξοπλισμό στους χαρακτήρες σας επειδή οι εχθροί διαθέτουν περισσότερους πόντους υγείας. Στην κάθε μάχη συναντάμε πάλι τα objectives, τα οποία θα παρέχονται μέσω διαλόγων στη μάχη, ουτώς ώστε να προχωρήσουμε και να αποκτήσουμε το πλεονέκτημα στη μάχη. Βεβαίως, διατηρείται και το χαρακτηριστικό που είχε το Samurai Warriors 4, το οποίο ήταν η εναλλαγή μεταξύ δύο χαρακτήρων στη μάχη, αλλά και η δυνατότητα εντολής κατεύθυνσης στο χαρακτήρα που δεν ελέγχουμε, ώστε να κινηθεί όπου επιθυμούμε, με στόχο να αποφεύγουμε το ταξίδι στις μεγάλες εκτάσεις του χάρτη. 

Εκτός όλων των γνώριμων στοιχείων, επιστρέφουν και οι στρατηγικές ή, αλλιώς, τα stratagems, που είχαμε στους Empires τίτλους και τα οποία χρησιμοποιούνται ως αντεπίθεση σε κάποια στρατηγική των αντίπαλων δυνάμεων.

Samurai Warriors Spirit of Sanada screenshot 06Τα εντελώς καινούργια στοιχεία που προσφέρει το Spirit of Sanada είναι οι πέντε νέοι χαρακτήρες, οι οποίοι προστίθενται στο ήδη υπάρχον, μεγάλο ρόστερ. Καινούργια προσθήκη αποτελεί και η εναλλαγή ημέρας-νύχτας στις αποστολές, η οποία επηρεάζει το οπτικό πεδίο του χάρτη που προβάλλει τις εχθρικές μονάδες. Όταν νυχτώνει στην αποστολή, οι εχθρικές μονάδες εξαφανίζονται από το χάρτη λόγω έλλειψης της ορατότητας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές ενέδρες και κατά συνέπεια να αλλάζει η ροή και η προσέγγιση της μάχης. 

Ακόμη ένα νέο χαρακτηριστικό είναι τα exploration missions, τα οποία δυστυχώς δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο, διότι ως προαπαιτούμενα για να προχωρήσεις στην ιστορία είναι κουραστικά.

Αυτό οφείλεται πρωτίστως στο ότι έχουμε να κάνουμε με ανούσιες αποστολές του τύπου "μάζεψε το Χ αντικείμενο" και αφετέρου γιατί δείχνει έλλειψη έμπνευσης αλλά και υλικού, με αποτέλεσμα η ύπαρξή τους να υφίσταται απλά και μόνο στην προσπάθεια της Omega Froce να αυξήσει τη διάρκεια του τίτλου. 

Οι κανονικοί χάρτες των αποστολών είναι μεγάλοι σε έκταση και εμπεριέχουν πλήθος εχθρικών μονάδων, αλλά το θλιβερό της υπόθεσης είναι πως χρησιμοποιούν την ίδια ακριβώς κάτοψη και landscape δομή με αυτές των Samurai Warriors 4 & 4-II, που υποδηλώνει προχειρότητα, εφόσον συνήθως σε κάθε τίτλο οι χάρτες αλλάζουν ώστε να παρουσιαστούν και επιπλέον γεγονότα. Παράλληλα, αν και έχουμε να κάνουμε με ίδιους χάρτες και με ίδια μηχανή γραφικών, υπάρχει έντονη πτώση των fps, η οποία δημιουργεί προβλήματα στο ρυθμό της μάχης, πράγμα που δεν ίσχυε στους πρόσφατους τίτλους της σειράς.

Samurai Warriors Spirit of Sanada screenshot 04Η διάρκεια του Samurai Warriors: Spirit of Sanada αγγίζει περίπου τις δεκαπέντε ώρες και το κεντρικό σενάριο αποτελείται από δεκαέξι κεφάλαια, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι μετά το τέλος του campaign γίνονται διαθέσιμοι και οι υπόλοιποι χαρακτήρες από τους προηγούμενους τίτλους. Ως post game content λειτουργούν κάποια quests που δίνουν οι κάτοικοι της πόλης, τα οποία οδηγούν με τη σειρά τους στα κουραστικά exploration missions για την εύρεση κάποιου υλικού. 

Ολοκληρώνοντας, εκτιμούμε ότι θα ήταν προτιμότερο το Samurai Warriors: Spirit of Sanada να είχε κυκλοφορήσει ως επιπρόσθετο περιεχόμενο των πρόσφατων τίτλων του franchise, αφού στηρίζεται και χρησιμοποιεί πολλά στοιχεία των τίτλων αυτών και επειδή, εν τέλει, δεν παραδίδει κάτι το εντελώς καινούργιο ή έστω ενδιαφέρον.

To review βασίστηκε στην PS4 έκδοση του παιχνιδιού.


 

Τσέκαρε το βίντεο

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: Action, Hack 'n' SlashΔιάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: 1Ανάπτυξη: Omega ForceΗμ. Έκδοσης: 26/05/2017
PEGI: 16Εκδότης: Koei TecmoΠλατφόρμες: PS 4, PC

Θετικά

  • Η προσθήκη των καινούργιων χαρακτήρων.
  • 
Η λειτουργία εναλλαγής ημέρας-νύχτας στις αποστολές.

Αρνητικά

  • Όσοι δεν έχουν ασχοληθεί με τη σειρά, δύσκολα θα κατανοήσουν τα γεγονότα του συγκεκριμένου τίτλου.
  • Πτώσεις στα fps.
  • 
Τα Exploration Missions είναι κουραστικά και ανούσια.
  • 
Τα γνώριμα προβλήματα των Warriors τίτλων.

Βαθμολογία

Το ταξίδι του Σταύρου ξεκίνησε το 1997 με το Final Fantasy VII. Από εκεί και πέρα ξεκίνησε η αγάπη και αναζήτηση για τα JRPG και τα japanese games γενικότερα. Αγαπημένες ασχολίες μου είναι τα anime, tv series, να αράζω με φίλους και να παίζουμε και να περνάμε καλά με όποια local co-op παιχνίδια έχουν απομείνει…

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Τι να περιμένουμε από το The Spyro Reignited Trilogy
Gameplay video από την έκδοση για το PlayStation 4.
Νέο υλικό από το Marvel’s Spider-Man
Δέκα λεπτά gameplay κατευθείαν από την Ε3 2018.
Ημερομηνία διάθεσης του Overkill: The Walking Dead
Νοέμβριο για κονσόλες και PC.
Dragon Quest XI -Πρώτες εντυπώσεις
Το ομορφότερο JRPG της έκθεσης.
The Last of Us Part 2 & Spider-man - Πρώτες εντυπώσεις
Είδαμε την Ellie και παίξαμε με τον Spidey. 
Stranger Things παιχνίδι από την Telltale Games
Καθώς και Minecraft για το Netflix.
Νέο trailer για το Call of Cthulhu
Παραμένει χωρίς συγκεκριμένη ημερομηνία κυκλοφορίας. 
Πλησιάζει η ώρα του Dragon Ball FighterZ στο Switch
Super Sayain μάχες σε τηλεόραση και στο δρόμο…
Ghost of Tsushima - Πρώτες εντυπώσεις
Πληροφορίες για το νέο παιχνίδι της Sucker Punch για το PS4, από την Ε3.
Εντυπωσιακό gameplay demo για το Metro Exodus
Μία δεκαοκτάλεπτη ματιά στους νέους μηχανισμούς του τίτλου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

  • Τα spinoffs των Warriros γενικα δεν εχουν και την καλυτερη αποδοχη. Θα περιμενω ομως να δω το Warriors All-Stars (Ruy Hayabusha FTW), ενω θα πρεπει σε καποια φαση να βαλω και να ασχοληθω με το DW8: Xtreme Legends που το εχω και καθεται εδω και καιρο.

Τελευταία Σχόλια

Μια διόρθωση μόνο το N.Sane Trilogy το επιμελήθηκε η Vicarious Visions και όχι η Toys for Bob που κά...
Θοδωρη μου καλα κανεις και διαφωνεις! Ξερεις πολυ καλα ποσο ψηλα εχω το Alien Isolation. Φυσικα κι ε...
Νίκο εγώ διαφωνώ στο ότι το Αlien Isolation δεν έχει ατμοσφαιρική μουσική. Απεναντίας πιστεύω ότι δι...
@SteveTheKami

Έχει επιβεβαιωθεί ότι θα έχει μόνο 2 (μεγαλύτερα άπο ότι είπανε) campaigns και κατ...
Συμφωνω απολυτα Σταυρο μου. Δυστυχως η συγχρονη βιομηχανια επενδυει σχεδον καθολικα (στα horror) στο...
@Stormbringer O εκσυγχρονισμός μάλλον θα κοστίσει στη μουσική επένδυση (τμήμα που γνωρίζαμε εμείς οι...
Αυτό το παιχνίδι το περιμένω από το 2012 περίπου που είχα παίξει το Witcher 2. ΑΑΑΑΑΑΑΑΑχχχχχχχχχχ α...
Πιο πολυ αναφερομουν στον εκσυγχρονισμο αν και δεν σου κρυβω Αποστολη πως εχω παρα πολυ καλο προαισθ...
τελικα η λυση ειναι να παψω να κοιμαμαι τα βραδια...
A dream came true.Day one εννοείται αλλά αργεί ακόμα.Τι ωραία που θα ήταν αν έβγαινε μες το καλοκαίρ...