Engage the autopilot.

To virtual reality ήταν κάτι που ανέκαθεν ονειρευόνταν οι οπαδοί του sci-fi, και η ιδέα του να χειριστείς έτσι ένα lightsaber ή να πιλοτάρεις το Enterprise αποτελούσαν ενδόμυχο πόθο του καθενός. Όμως, για να φτάσει κανείς να κάνει "energize" ανθρώπους από έναν πλανήτη σε ένα διαγαλαξιακό διαστημόπλοιο ή το να καταφέρει να κρατήσει μία δέσμη laser σε σχήμα σπαθιού δίχως απλά να φύγει στο υπερπέραν, δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη. Έτσι, όπως και στο Star Wars Kinect, έτσι και στο Star Trek Bridge Crew το πρώτο τολμηρό βήμα έγινε μεν αλλά η τεχνολογία είναι ακόμα πολύ μακριά από το να καταφέρει να αποδώσει το αποτέλεσμα των παιδικών ονείρων μας.

Και για να πούμε την αλήθεια, το περιμέναμε λιγάκι. Το Star Trek Bridge Crew είχε διαφημιστεί ως ένας εξομοιωτής ελέγχου ενός διαστημοπλοίου της Federation, όπου έως τέσσερις παίκτες θα μπορούσαν να συνεργαστούν για να ελέγξουν το πλοίο και να φέρουν εις πέρας διάφορες περιπέτειες εμπνευσμένες από τη σειρά. Αυτό δείχνει πολύ έξυπνο στο χαρτί, αλλά στην πράξη τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά. Ας τα πάρουμε όμως όλα με τη σειρά. 

Star Trek Bridge Crew screen 01

Στο παιχνίδι αυτό λοιπόν, ο παίκτης καλείται να αναλάβει το ρόλο ενός από τους Captain, helmsman, engineer και tactical officer του αστερόπλοιου Aegis της United Federation of Planets. Φτιάχνοντας το δικό σας χαρακτήρα (άνδρα ή γυναίκα, άνθρωπο ή Vulcan) και αφού περάσετε ένα ενδελεχές αλλά απλό tutorial για την κάθε θέση, σας προσφέρονται οι εξής δυνατότητες: να παίξετε ένα μικρό single player campaign μόνος -με την AI να συμπληρώνει τις άλλες θέσεις, να παίξετε Online μαζί με άλλους 3 παίκτες ή  να παίξετε τα continuing voyages, μια σειρά από σχετικά random generated missions. Στα του gameplay τώρα, μπορείτε να διαλέξετε ένα από τα τέσσερα διαθέσιμα πόστα για να παίξετε.

Ως helmsman, μπορείτε να ελέγξετε την ταχύτητα του Aegis, την κατεύθυνση, τις μανούβρες σας, την ασπίδα και το wrap travel. Ως tactical officer μπορείτε να σκανάρετε στόχους, να πυροβολήσετε με phaser και τορπίλες και να προβείτε σε μια απλή μορφή ηλεκτρονικού πολέμου. Ο engineer πρέπει να ελέγχει τις διακυμάνσεις της ενέργειας στο πλοίο και να μοιράζει την ενέργεια εκεί που χρειάζεται περισσότερο, ενώ πρέπει ακόμα να στέλνει προσωπικό για επισκευές εκεί που έχετε βλάβες. Τέλος, ο καπετάνιος έχει πρόσβαση σε όλα τα στατιστικά της κάθε θέσης, αναλαμβάνει να ακούσει τις συνομιλίες από άλλα πλοία και δίνει εντολές στις υπόλοιπες θέσεις.

Star Trek Bridge Crew screen 02

Ίσως εκ πρώτης όψεως αυτά να ακούγονται ενδιαφέροντα, αλλά το gameplay του παιχνιδιού θα μπορούσε να κριθεί έως και "Playschool" επιπέδου απλότητας, με ορισμένους ρόλους μάλιστα να είναι ιδιαίτερα βαρετοί. Ο Engineer πραγματικά βρίσκεται με ένα ρόλο υπομονής, που απλά χαζεύει μπάρες και αλλάζει λιγάκι την ενέργεια εδώ και εκεί στο μεγαλύτερο τμήμα του τίτλου, ενώ ο καπετάνιος μπορεί στη πραγματική ζωή να έχει ισχύ, κύρος και εμπειρία, αλλά εδώ, το να κάθεσαι δίχως να κάνεις τίποτα ουσιαστικό και απλά να δίνεις εντολές, προσφέρει λίγη διασκέδαση. Οι helmsman και tactical officer έχουν λίγο παραπάνω ενδιαφέρον, καθώς βλέπουν ουσιαστικό όφελος και αλλαγές από τις κινήσεις τους και υπάρχει ένα ευχάριστο αίσθημα ικανοποίησης όταν υπολόγισες καλά τον αντίπαλο και έριξες τις ασπίδες του ή όταν έκανες την κατάλληλη μανούβρα για να έρθεις πίσω από ένα Klingon vessel.

Ακόμα και αυτά όμως, είναι ιδιαίτερα απλά και αυτοματοποιημένα, και έτσι, μη φανταστείτε κάποιο ιδιαίτερο βάθος πίσω από τις πράξεις σας. Το gameplay είναι, σε όλες του τις μορφές, υποτυπώδες. Να πούμε εδώ πως ο χειρισμός του παιχνιδιού γίνεται είτε με το dual shock -που είναι λίγο κουραστικό να στοχεύετε ένα-ένα τα μενού που ανοίγουν και να πηγαίνετε πάνω κάτω τις επιλογές- είτε με τα move controllers, μοντέλο χειρισμού το οποίο είναι ακόμα πιο κουραστικό για να πετύχεις το κάθε κουμπί / διακόπτη. Και άντε, στο Aegis που είναι μεγάλα κουμπιά και touch screens κάπως θα τα καταφέρετε. Αλλά στο Enterprise (υπάρχει η δυνατότητα να πιλοτάρετε αυτό αν θέλετε) όπου είναι όλο retro 60s buttons, επικρατεί λίγο χάος στην αναγνώριση και ειδικά στη θέση του captain, το red alert θα πάει σύννεφο!

Star Trek Bridge Crew screen 03

Όχι βέβαια πως υπάρχει η πιθανότητα να χάσετε εύκολα, μιας και ακόμα και έτσι το gameplay είναι πολύ απλό, στοιχείο που γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρο όταν ασχολείστε με το solo campaign, όπου αν αφήσετε τα πράγματα στην AI (που δουλεύει και δε δουλεύει), τότε δεν είναι απίθανο να τρώτε και βραδινό όπως παίζετε λόγω της ρηχότητας του gameplay. Ευτυχώς, το Star Trek Bridge Crew αποκτά πολύ περισσότερο ενδιαφέρον όταν παίζετε online μαζί με άλλα άτομα (απ' όσο γνωρίζουμε είναι cross platform η εν λόγω δυνατότητα), που είναι στην ουσία και ο προτεινόμενος τρόπος ενασχόλησης. Εκεί, το παιχνίδι γίνεται ξαφνικά αρκετά διασκεδαστικό, όχι λόγω του gameplay του αλλά βάσει της online φύσης του.

Το να βρεθείς με μια ομάδα οπαδών του Star Trek που θα το πάρει στα σοβαρά και θα κάνει role play το παιχνίδι, καταφέρνει να βάλει στην άκρη την απλότητα του χειρισμού και την επανάληψη των missions (σχεδόν όλες οι αποστολές είναι τύπου "search and recovery", "protect", "evade" και "battle") και να το κάνει μια διασκεδαστική, live action role play εμπειρία. Έχει πραγματικά πολύ γέλιο να ακούτε τον Σκωτσέζο engineer σας να το παίζει “Scotty” και να κράζει θεούς και δαίμονες, την ώρα που ο καπετάνιος σας έχει αρχίσει το φλερτ με την κοπελιά στο helm! Σε μια άλλη περίπτωση είχαμε πέσει σε ένα ολότελα Vulcan πλήρωμα και ως ο μοναδικός άνθρωπος, μας είχαν ταράξει στην καζούρα για τα συναισθήματά μας.

Star Trek Bridge Crew screen 04

Βέβαια, μπορεί να πέσεις και σε άτομα που απλά χαζολογούν με το παιχνίδι και έμαθαν τον Spock από τις καινούργιες ταινίες (δυστυχώς, το παιχνίδι λαμβάνει χώρα στο νέο, alternative universe και όχι στο main) όπου εκεί λείπει η γνώση και η φαντασία για να δώσουν ζωή στο παιχνίδι και ελάχιστη διαφορά έχει από το να παίζεις με AI. Όταν έχεις την κατάλληλη ομάδα όμως, μπορείς να το διασκεδάσεις αρκετά. Δυστυχώς, το role playing τρώει μια ζημιά από τον τεχνικό τομέα, ο οποίος θα λέγαμε πως είναι αρκετά μέτριος. Μπορεί το να βρίσκεστε και να βλέπετε την γέφυρα του Enterprise και του Aegis και κάποιες περιοχές στο διάστημα να έχουν τη μαγεία τους, αλλά σε γενικές γραμμές η ποιότητα των γραφικών θυμίζει πρώιμο τίτλο του Xbox 360.

Πρόχειρα και κακοσχεδιασμένα μοντέλα χαρακτήρων (με πολύ μικρή δυνατότητα παραμετροποίησης για το δικό σας), χαμηλής ανάλυσης textures, animation χαρακτήρων "σπαστό" (αν παίζει κάποιος με motion controls θα δείτε χέρια να σπάνε προς όλες τις κατευθύνσεις), πάρα πολύ έντονο flickering και διαστημικά ταξίδια κλεισμένα μέσα από τη view screen της γέφυρας που σπάνια καταφέρνουν να περάσουν την αίσθηση του διαστήματος. Με το Eve: Valkyrie να έχει δώσει ένα "διαστημικό" αποτέλεσμα πολλά σκαλιά ανώτερο από εδώ, η δικαιολογία ότι πρόκειται για έναν VR τίτλο απλά δεν ευσταθεί. Στα του ηχητικού τομέα τώρα, τα πράγματα είναι ευτυχώς πολύ καλύτερα, με όλους τους κλασσικούς ST ήχους να προσθέτουν στην αυθεντικότητα του περιβάλλοντος και τη μουσική να περιέχει διάφορα κομμάτια της σειράς. 

Star Trek Bridge Crew screen 05

Το ότι το marketing department της Ubisoft είχε δώσει βαρύτητα στο να δείχνει ανθρώπους να παίζουν και να φωνάζουν «ουάου», και διάφορους ηθοποιούς του Star Trek σύμπαντος να κάνουν παρέλαση και να μιλούν για αυτό, δείχνοντας όμως λίγο ουσιαστικό gameplay για το ίδιο το παιχνίδι, ήταν κάτι που είχε ανάψει προειδοποιητικά φωτάκια στο μυαλό μας. Και όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος, όχι άδικα.

Το Star Trek Bridge Crew, ως παιχνίδι, είναι μία ιδιαίτερα απλοϊκή, λιτή και επαναλαμβανόμενη εμπειρία, με αρκετά φτωχό gameplay, μέτρια γραφικά και λίγο ουσιαστικό υλικό, που μπορεί να έχει ένα "κλικ" εντυπωσιασμού στην αρχή αλλά σύντομα χάνει την ισχύ του. Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να προσφέρει ευχάριστες ώρες gaming βασίζεται εξ ολοκλήρου στην ομάδα με την οποία θα παίξετε παρέα. Αν είστε τυχεροί να έχετε φίλους που είναι φανατικοί οπαδοί του Star Trek ή πέσετε επάνω σε καμένους (σαν εμάς) οπαδούς που κάνουν σοβαρό και σκληροπυρηνικό role play, τότε το Bridge Crew λειτουργεί ως μία ωραία θεατρική σκηνή για να ανεβάσετε το δικό σας Star Trek fan fiction έργο. Η βαθμολογία του κειμένου είναι για αυτούς. Για όλους τους υπόλοιπους, maximum warp προς άλλους πλανήτες, λαούς και γαλαξίες.

Το review βασίστηκε στην PS4/ PSVR έκδοση του παιχνιδιού.


 

Τσέκαρε το βίντεο

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: SimulationΔιάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: 1-4Ανάπτυξη: Red Storm Entertainment Ημ. Έκδοσης: 30/05/2017
PEGI: 3Εκδότης: UbisoftΠλατφόρμες: PS 4, PC

Θετικά

 • Ένα ωραίο αρχικό συναίσθημα όταν κυβερνάτε το Enterprise, με μια γνήσια 60s ατμόσφαιρα.
 • Σε μια παρέα hardcore Star Trek fans, μπορεί να προσφέρει μια πολύ ιδιαίτερη, live roleplaying εμπειρία...

Αρνητικά

 • ...αν δεν έχετε τέτοια παρέα ή δε βρείτε τα ανάλογα άτομα online όμως, το παιχνίδι δύσκολα θα σας κρατήσει παραπάνω από λίγες ώρες.
 • Απαρχαιωμένος τεχνικός τομέας.
 • Λιτό έως αδιάφορο gameplay, με 2 από τους 4 ρόλους να είναι σχεδόν διακοσμητικοί.
 • Μικρή ποικιλία αποστολών.

Βαθμολογία

Αρχιτέκτων και συντηρητής ιστορικών κτιρίων κατ' επάγγελμα, μόλις πέσει η νύχτα φοράει την καμπαρντίνα του και σουρτουκεύει σε αναζήτηση μιας νέας περιπέτειας. Ταξιδιώτης και ονειροπόλος, με κλινικά κολλήματα σε Fantasy και Sci-Fi, gaming backstory από τα 80s και mantra τη φράση «η ιστορία και οι γρίφοι πάνω απ’όλα», δεν χαρίζει κάστανο σε νεοτερισμούς υπερβολικής ευκολίας. Αν είσαι adventure, RPG ή strategy, είναι σχεδόν σίγουρο ότι έχετε περάσει πολλές γλυκές νύχτες μαζί…

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Υποστήριξη της ελληνικής γλώσσας στο νέο Spider-Man
H ιαπωνική εταιρία συνεχίζει να στηρίζει τους Έλληνες gamers.
Ημερομηνία κυκλοφορίας για το Life is Strange 2
Το πρώτο επεισόδιο έρχεται το φθινόπωρο.   
Το Steam ξεκίνησε το "The Intergalactic Summer Sale"
Το καλοκαίρι ξεκίνησε...και το PC gaming συνεχίζεται! 
Νέο επίπεδο για το Crash Bandicoot N. Sane Trilogy
Έρχεται δωρεάν μαζί με τις υπόλοιπες εκδόσεις!
Έτοιμο το The Awesome Adventures of Captain Spirit
H ημέρα διάθεσης του τίτλου και η σύνδεση με το Life is Strange 2!
NPD Μαΐου: Τρομερή επίδοση για το State of Decay 2
Το PlayStation κερδίζει την μάχη του hardware και ρεκόρ για το Detroit!
Limbo και Inside έρχονται στο Nintendo Switch
Τα δύο "διαμάντια" της Playdead!
Επιβεβαιώθηκε η υποστήριξη 4k στο Resident Evil 2 Remake
Στις αναβαθμισμένες εκδόσεις των κονσόλων.
PUBG: Σύντομα διαθέσιμος ο νέος χάρτης Sanhok
Μικρότερος στα βήματα του Fortnite, ενώ ο τίτλος φτάνει τις 50 εκ. πωλήσεις και τους 400 εκ. χρήστες!
Επιβεβαιώθηκε η ημερομηνία κυκλοφορίας για το Valkyria Chronicles 4
Έρχεται το φθινόπωρο ο νέος τίτλος της σειράς.  

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • Η απλή θέαση 360 vr videos στο Youtube φαντάζει περισσότερο συναρπαστική από αυτό που μόλις διάβασα...

 • melk0r

  Θα αρκεστώ μάλλον στο FTL: Faster Than Light που πλάκα πλάκα έχει: τακτικές μάχες, εξερεύνηση, διαχείριση ενέργειας/κρίσεων/προσωπικού κλπ. και όλα αυτά τα κάνει ένα άτομο :p Πραγματικά το Star Trek Bridge Crew παίζει να είναι από τα πιο βαρετά παιχνίδια που έχω δει :o Μόνο για Trekkies...

 • melk0r

  true, μονο για hardcore trekkies με διάθεση για live action role playing (κάπου καποιος Kirk θα χουφτώσει κάποια Uhura και θα κλαίω μια εβδομάδα!). Το 6 ειναι μόνο για αυτούς. Οι υπόλοιποι, αστο καλυτερα.

 • Μας καλόμαθε η π....... η Capcom με το VR και άιντε να δούμε πότε και τί μετά.
  Θέλω για αρχή ένα DeadSpace.
  Πάντως τις μόνες πωλήσεις που θα πετύχει το StarTrek είναι στα φανμπόγια, και σε κανένα επεισόδιο του Big Bang Theory.

Τελευταία Σχόλια

Πρώτη χρόνια φέτος, στα φόρουμ που παρακολουθώ,δεν εχω δει ούτε ενα ποστ για τo steam sale γιατί παί...
Αυτα είναι! Απλα η καλυτερη remake τριλογια ever! Τα εχω λιώσει και τα έχω πλατιναρει και τα τρία.
μπραβο στη sony, δεν ειναι τυχαια η μονιμη αγαπη του ελληνικου κοινου. Μακαρι μια μερα τετοιες ειδησ...
Ε ναι ρε φίλε, τι να λέμε τώρα!
+1
ποσο παιχνιδαρα; και ειμαι 36 ....
καθε φορα νιωθω ξανα 13!
Φιλε SHREDDER αναφερθηκα στους "Casuals" οχι σε ολους γενικα τους gamers (PC και μη)!
1440P MAX SETTINGS 60 FPS. Ισως να αντεχει και 4K DSR επειδη ειναι τοσο παλιο παιχνιδι και ας εχει σ...
Οι pc gamers δινουμε σημασια ομως γι αυτο θελουμε να παιζουμε ολα ultra σε οσο γινεται μεγαλυτερη αν...
Ειμαστε retro μαλλον!
The Bold and the beautiful!


Υ.Γ. Προτεινω Poll για καταργηση της επιλ...
Γιατί μιλάμε με Bold ? Είναι κάποια καινούρια τάση ? Μου αρεσει