Θα είναι σαν να παίζεις VR αλλά δεν θα παίζεις VR.

Μια από τις απορίες που μπορεί να υπάρχει στο μυαλό πολλών -συμπεριλαμβανομένων και εμάς- από τότε που μπήκε το VR στις gaming ζωές μας είναι η εξής: Ένα καλό VR παιχνίδι, θα ήταν το ίδιο καλό αν δεν ήταν VR; Καθώς τα video games είναι εμπειρίες, και η εικονική πραγματικότητα ενισχύει στο μέγιστο αυτή την διαδραστικότητα. Το πρόσφατο Resident Evil VII απάντησε στη μία πτυχή του ερωτήματος, όντας ένας εξαιρετικός τίτλος που απήλαυσαν όσοι έπαιξαν, είτε σε VR είτε παραδοσιακά. Το Resident Evil όμως είναι μια σειρά που υπήρχε πολλά χρόνια πριν τη συγκεκριμένη τεχνολογία.

Το Get Even, λοιπόν, έρχεται για να απαντήσει, σε ένα βαθμό, σε αυτό ακριβώς το ερώτημα. Διότι δεν είναι ένα VR παιχνίδι, αλλά φαίνεται ξεκάθαρα ότι σχεδιάστηκε με αρχικό σκοπό να γίνει. Δεν γνωρίζουμε το πώς και γιατί τελικά δεν συνέβη αυτό, ούτε έχουμε ακούσει κάτι επίσημο, αλλά δεν θα χρειαστεί πάνω από λίγη ώρα μέσα στο παιχνίδι για να το αντιληφθεί κάποιος. Οι δημιουργοί του άλλωστε, το πολωνικό στούντιο Farm 51, έχει δουλέψει παλαιότερα στο ντοκιμαντέρ/ virtual tour, Chernobyl VR Project. Αποτέλεσμα αυτού, είναι να έχουμε ένα παιχνίδι που δείχνει VR στη δομή και το σχεδιασμό του, χωρίς όμως να είναι.

Get Even screenshot 01

Η ιστορία μας ξεκινάει σε ένα εγκαταλελειμμένο άσυλο όπου αναλαμβάνουμε τον ρόλο του Black. Ο χαρακτήρας μας δεν γνωρίζει που βρίσκεται, γιατί είναι εκεί, καθώς κι οτιδήποτε άλλο σχετικά με το παρελθόν του. Το μόνο που έχει στην κατοχή του είναι ένα smartphone, ενώ στη συνέχεια η αντίληψή του σχετικά με το τι είναι αληθινό και τι όχι θα μπλεχτεί ακόμα περισσότερο όταν καταλάβει ότι είναι συνδεδεμένος με ένα headset εικονικής πραγματικότητας μέσω του οποίου υπόκειται σε μια ανορθόδοξη “θεραπεία”.

Ο “θεράπων ιατρός” του ιδρύματος ακούει στο όνομα Red και τα στοιχεία του, όπως και τα κίνητρά του, θα παραμείνουν άγνωστα για εμάς στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας. Στα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού θα συναντήσουμε ένα νεαρό κορίτσι ζωσμένο με εκρηκτικά και τα γεγονότα θα λάβουν μια (όχι και τόσο) αναπάντεχη τροπή. Όλη η υπόλοιπη εξιστόρηση λοιπόν, στηρίζεται στις αινιγματικές οδηγίες και τις θολές πληροφορίες του Red σχετικά με το ποιο είναι αυτό το κορίτσι, ποιος είναι ο ίδιος, αλλά κυρίως, τι κρύβει το παρελθόν μας και ποιο κομμάτι αποτελούμε εμείς στο ψηφιδωτό της ιστορίας.

Get Even screenshot 02

Η συνολική γραφή του τίτλου στέκεται σε καλά επίπεδα, χωρίς όμως ποτέ να κάνει το κάτι παραπάνω, να ξεχωρίζει ή να εκπλήσσει. Για την ακρίβεια, όλα τα κλισέ και οι ανατροπές που θα περίμενε κάποιος να συμβούν, συμβαίνουν πάντα, και μάλιστα με εκπληκτική συνέπεια. Όλα τα μέσα που χρησιμοποιεί το Get Even για να πει την ιστορία του, όπως οι διάλογοι, τα έγγραφα ή οι κασέτες, δουλεύουν και υπάρχουν σε σωστές ποσότητες, αλλά η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μια πεζή στασιμότητα που κάνει το παιχνίδι αρκετά προβλέψιμο και συνηθισμένο για την κατηγορία.

Παρότι λοιπόν το Get Even, με μια πρώτη ματιά, μοιάζει αρκετά με τα τετριμμένα πλέον horror/ ψυχολογικά θρίλερ που φλερτάρουν με τα interactive drama παιχνίδια, καταφέρνει σε ένα βαθμό να ξεχωρίσει από τα υπόλοιπα. Κι αυτό γιατί το gameplay του φροντίζει να εμπλουτισθεί και με λίγα παραπάνω στοιχεία. Αρχικά έχουμε το smartphone που βρίσκεται πάντα στα χέρια του Black και προσφέρει επιπλέον λειτουργίες στον τρόπο που εξερευνούμε το χώρο. Όπως για παράδειγμα το σκανάρισμα αντικειμένων για συλλογή πληροφοριών και στοιχείων, η χρήση υπεριώδους φωτός ή η κατασκευή τμημάτων της πίστας με τη μορφή, ολογράμματος που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως κάλυψη.

Get Even screenshot 03

Εκτός από αυτό, όμως, στο Get Even θα συναντήσουμε και shooting. Δεν είναι το βασικό κομμάτι του παιχνιδιού, και απέχει αρκετά το παιχνίδι από το να χαρακτηριστεί FPS, αλλά υπάρχει shooting, και μάλιστα δικαιολογείται εύστοχα από την ιστορία, ενώ στην πορεία προσφέρει και κάποια ωραία ιδέα στο gunplay, καθώς θα αποκτήσουμε την τεχνολογία corner gun. Με αυτό το εξάρτημα λοιπόν, προσαρτούμε το όπλο μας και το smartphone σε ένα ενιαίο σώμα και μπορούμε να πυροβολήσουμε καλυμμένοι πίσω από γωνίες, βλέποντας τους αντιπάλους μέσα από την οθόνη του κινητού μας.

Παρότι ωραία ιδέα για το είδος βέβαια, όλα τα υπόλοιπα τμήματα που συντελούν ένα shooting κομμάτι στέκονται σε αρκετά ρηχά νερά. Από την αίσθηση των όπλων, μέχρι την ΑΙ, το ρυθμό και την τοποθέτηση των αντιπάλων, καθώς και το level design. Είναι λίγο σκληρό βέβαια να καταλογίζεις τέτοια θέματα σε ένα indie game, αλλά δεν γίνεται και να τα αγνοήσουμε. Παρομοίως και ο κόσμος του παιχνιδιού. Παρότι τεχνικά στέκεται πολύ γερά στα πόδια του, δεν μπορούμε να πούμε και το ίδιο για τα περιβάλλοντα του παιχνιδιού, που είναι αρκετά φτωχά, “βολικά” μουντά και πολύ επαναλαμβανόμενα. Ενδεικτικό κι αυτό με τη σειρά του των περιορισμένων πόρων.

Get Even screenshot 05

Αυτή είναι άλλωστε και η συνολική εικόνα του Get Even. Μίας αρκετά τίμιας προσπάθειας που απέδωσε ένα ισορροπημένο παιχνίδι. Χωρίς σημαντικά στραβοπατήματα από τη μία, αλλά ταυτόχρονα δίχως μεγάλες στιγμές ή έστω κάποιο στοιχείο που να το ανεβάζει επίπεδο από την άλλη. Οφείλουμε βέβαια να του πιστώσουμε ότι παρότι αρχικά μοιάζει με το σωρό των streamable horror τίτλων που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια, δεν είναι κάτι τέτοιο, και πράγματι προσπαθεί για περισσότερα πράγματα. Και κάποια από αυτά τα πετυχαίνει μάλιστα, αλλά ως ένα βαθμό. Το Get Even μπορεί να μην είναι το καλύτερο παιχνίδι που θα παίξει κάποιος στο είδος, αλλά είναι σίγουρα μια εξαιρετική πρώτη προσπάθεια σε αυτό.

Το review βασίστηκε στην PC έκδοση του παιχνιδιού.


 

Τσέκαρε το βίντεο

Έκθεση εικόνων

Θετικά

  • Λίγο πιο σύνθετο gameplay από τα παιχνίδια του είδους.
  • Δεν επαφίεται σε φθηνά Jump scares για να χτίσει την ατμόσφαιρά του.
  • Κάποιες καλές ιδέες όπως το corner gun...

Αρνητικά

  • ...που δυστυχώς μένουν στάσιμες.
  • Κλισέ σενάριο.
  • Επαναλαμβανόμενα περιβάλλοντα και σημεία του gameplay.

Βαθμολογία

Κάποια στιγμή στο μέλλον το μνήμα του Λάμπρου θα γράφει: Καλό παλικάρι αλλά χαράμισε τη ζωή του. Και θα είναι, εν μέρει, αλήθεια. Όποιο χρόνο βρίσκει, τον αξιοποιεί με videogames, comics, μουσική, ταινίες, σειρές, βιβλία καθώς και την ευρύτερη ποπ κουλτούρα, χωρίς ποτέ όμως, να νιώθει ότι τον χαράμισε. Αντιθέτως, θεωρεί τα χόμπι την πεμπτουσία της ζωής και τους ανθρώπους χωρίς αυτά, αφόρητα βαρετούς. Με λίγα λόγια, ένας αμετανόητος και περήφανος χομπίστας που σκοπεύει να συνεχίσει έτσι την ζωή του για όσο τον βγάλει. Όταν έχεις διανύσει όλη την διαδρομή Αtari - PS4, μάλλον κάτι ενδιαφέρον έχεις βρει εκεί.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Αλλαγή ημερομηνίας για το Vampire: The Masquerade - Bloodlines 2
Με νέα περίοδο κυκλοφορίας, μέσα στο 2021.
Marvel's Avengers - Preview
Πρώτες εντυπώσεις, βασισμένες στην closed beta.
Μικρή καθυστέρηση στη διάθεση του DIRT 5
Μια εβδομάδα επιπλέον στο pit lane…
Μετάθεση κυκλοφορίας του Halo Infinite
Ακόμα ένα θύμα του Covid…
Trailer για το Remothered: Broken Porcelain
Αφιερωμένο τους «μη-κανονικούς» διαμένοντες του The Ashmann Inn.
Νέο υλικό από το Cyberpunk 2077
Ανακαλύπτοντας τους μηχανισμούς και τον κόσμο του.
Ξεπέρασε τα 5 εκ. αντίτυπα το Final Fantasy VII Remake
Με το μεγαλύτερο μερίδιο να αφορά στις digital πωλήσεις.
Ανακοινώθηκε το Hood: Outlaws & Legends
Ένα 4v4 multiplayer heist τίτλος για την τρέχουσα και επόμενη γενιά μηχανημάτων.
Έρχεται στην επομένη γένια το Temtem
Προσφέροντας ένα νέο "massively multiplayer creature-collection" ταξίδι.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Comments (2)

This comment was minimized by the moderator on the site

Όταν μειωθεί η τιμή του θα εξεταστεί σίγουρα

This comment was minimized by the moderator on the site

το ξεκινησα χθες...η ατμοσφαιρα σκοτωνει.
Μαλλον εχουμε να κανουμε με ενα διαμαντακι που δεν το ξερει κανεις.
Μου θυμιζει εντονα ενα παλιο παιχνιδι της Sierra ...δεν θυμαμαι τον τιτλο.

There are no comments posted here yet