Roguelike με πειρατές στο διάστημα… μμμ…

Το Flinthook είναι από αυτές τις περιπτώσεις των ακατέργαστων διαμαντιών της αχανούς indie σκηνής, που λόγω ελλιπούς προώθησης τελικά καταλήγουν στην αφάνεια (και ας αποτελούν αξιοπρεπέστατες προσπάθειες). Όχι ότι η συγκεκριμένη περίπτωση φέρνει κάποια επανάσταση στο είδος (“ακατέργαστο” γαρ), όμως δεν παύει να είναι ένα από αυτά τα ευχάριστα και δουλεμένα παιχνίδια, που δείχνουν ότι έχουν αναπτυχθεί με μεράκι και που –επιπλέον- προσφέρουν άμεση δράση χωρίς σενάρια και λοιπά περιτυλίγματα.

Ένας παραλληλισμός της γενικότερης φιλοσοφίας του παιχνιδιού θα μπορούσε να γίνει με το μοναδικά εθιστικό Binding of Isaac, παρόλο που διαφέρουν σε ουσιαστικό βαθμό στη διαφορετική προοπτική. Το Flinthook ακολουθεί την πιο παραδοσιακή δισδιάστατη οπτική γωνία των side-scrolling παιχνιδιών, αλλά από εκεί και πέρα η δομή του παραπέμπει αρκετά στη δημιουργία του Edmund McMillen.

Flinthook screenshot 01

Αρχικά να τονίσουμε ότι το Flinthook είναι ένα καθαρόαιμο roguelike, κάτι που μεταφράζεται στις συνεχείς οθόνες "game over", που μας οδηγούν –σχεδόν πάντα- στην αρχή του παιχνιδιού, καθώς και στη random διαρρύθμιση των επιπέδων και των εχθρών. Κάθε ένα από τα πλοία που πραγματοποιούμε διαστημικό ρεσάλτο (βλέπετε, το παιχνίδι αποτελεί ένα ελκυστικό πάντρεμα εξωγήινων πειρατών και διαστήματος) έχει τοποθετημένα με εντελώς τυχαίο τρόπο τα επιμέρους δωμάτιά του, κάθε ένα εκ των οποίων μπορεί να περιέχει θησαυρούς, παγίδες, εχθρούς κ.λπ.

Η ποικιλία των ξεχωριστών δωματίων είναι πραγματικά αξιέπαινη, με την Tribute Games να δείχνει έμπρακτα την όρεξή της για την απόδοση πληθωρικού υλικού ώστε η random φύση των πλοίων να είναι ουσιαστικά..... random. Παρόλη την πολύωρη, διψήφιων ωρών, ενασχόλησή μας συνεχώς βρισκόμασταν σε καινούρια δωμάτια, με ξεχωριστό σχεδιασμό και προκλήσεις. Εννοείται ότι μετά από ώρες θα αρχίσετε να βλέπετε επαναλήψεις (αν και πάλι, ποτέ δεν μπορεί να ξέρει κανείς ποιο δωμάτιο θα βρει μπροστά του) όμως θα αργήσετε αρκετά να φτάσετε σε αυτό το σημείο.

Flinthook screenshot 02

Όπως είναι φυσικό βέβαια, η αίσθηση του χειρισμού αποτελεί το άλφα και το ωμέγα, και εδώ είναι ένας άλλος τομέας που το Flinthook τα πάει αρκετά καλά. Η βασικότερη ικανότητα του χαρακτήρα αφορά στη χρήση του γάντζου, που μπορεί να τον πετάξει σε συγκεκριμένα σημεία κάθε δωματίου ώστε να εκτιναχθεί προς τα εκεί. Αυτή η λειτουργία είναι και η βασικότερη για την επιβίωσή μας καθώς επιτρέπει την γρήγορη αποφυγή εχθρικών σφαιρών αλλά και την ασφαλή περιήγηση ανάμεσα από κάθε λογής περιβαλλοντικούς κινδύνους (λέιζερ, καρφιά κ.λπ.).

Ο γάντζος αποτελεί ένα πολύ εύχρηστο εργαλείο και δεν θα χρειαστείτε περισσότερα από μερικά λεπτά ώστε να αποκτήσετε μία σχετική ευχέρεια στη χρήση του. Η Tribute Games έκανε πραγματικά καλή δουλειά σε αυτόν τον τομέα δεδομένου ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων ο χαρακτήρας μας πετούσε τον γάντζο ακριβώς στο σημείο που επιθυμούσαμε, οδηγώντας τελικά σε ένα πολύ αξιόπιστο και απολαυστικό εργαλείο. Έτερη ικανότητα που βοηθάει τόσο στο platforming όσο και στην αντιμετώπιση των εχθρών αφορά το κατά βούληση slow motion, που μας επιτρέπει να επιβραδύνουμε το χρόνο για 2-3 δευτερόλεπτα, μία ικανή διάρκεια συνήθως ώστε να αποφύγουμε βλήμματα με μαεστρία ή να ελιχθούμε ανάμεσα από καρφιά με ακρίβεια νίντζα.

Flinthook screenshot 03

Όσο όμως κι αν το παιχνίδι δίνει χρήσιμα εργαλεία για την επιβίωσή μας η δυσκολία του είναι υψηλότατη, οδηγώντας μας συνεχώς στην αρχή των επιπέδων ξανά και ξανά -ως είθισται σε ένα καθαρόαιμο roguelike. Εδώ εισέρχονται τα μόνιμα upgrades που παρέχουν διάφορες πολύτιμες αναβαθμίσεις, όπως διαφορετικά σκάγια για το πιστόλι, μεγαλύτερη μπάρα slow motion και ξεχωριστά δευτερεύοντα όπλα (χειροβομβίδες, πάγωμα εχθρών κ.λπ.) μεταξύ άλλων, έτσι ώστε οι φιλόδοξες αλλά αποτυχημένες προσπάθειες να μην πηγαίνουν εντελώς στράφι.

Όλα όμως δεν είναι ρόδινα, καθώς υπάρχουν ορισμένα θεματάκια που αλλάζουν ορισμένες φορές τις ισορροπίες μεταξύ δίκαιων και άδικων καταστάσεων. Η “πυκνή” pixel art, αν και δείχνει κατάλληλη για το ύφος του παιχνιδιού, είναι υπέρ το δέον “φορτωμένη”, με αποτέλεσμα αρκετές φορές οι -στατικοί κυρίως- περιβαλλοντικοί κίνδυνοι να μπερδεύονται με το background. Συχνά πυκνά χάναμε πολύτιμη ενέργεια επειδή πολύ απλά δεν καταφέρναμε να διακρίνουμε τα καρφιά που βρίσκονταν μπροστά μας ακόμα και όταν η δράση δεν χτυπούσε κόκκινο.

Flinthook screenshot 04

Επιπλέον, υπάρχουν ορισμένα δωμάτια που ενδέχεται να ανεβάσουν κατακόρυφα το βαθμό δυσκολίας με απότομο τρόπο, οδηγώντας σε μία ξαφνική πανωλεθρία. Με λίγα λόγια, η σταδιακή κλιμάκωση δεν είναι ένα από τα προτερήματα του Flinthook, αν και θα πρέπει να τονίσουμε ότι αυτό το ατόπημα δεν είναι τόσο συχνό ώστε να αποθαρρύνει την ενασχόληση.

Παρόλα αυτά το Flinthook αποτελεί μία αξιοπρεπέστατη προσθήκη στο ιδιαίτερο είδος των roguelike. Αν και σκοντάφτει ορισμένες φορές στους άδικους θανάτους, δεν παύει να προσφέρει καλοφτιαγμένο χειρισμό, γρήγορο ρυθμό και μεγάλη ποικιλία στο random στοιχείο των επιπέδων ώστε τελικά το πείσμωμα για ένα ακόμα ρεσάλτο να ξεπερνάει τον εκνευρισμό. Οι φίλοι του είδους θα πρέπει να του δώσουν μία ευκαιρία.


 

Τσέκαρε το βίντεο

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: Action, PlatformerΔιάθεση: Ψηφιακή διανομή
Αριθμός παικτών: 1Ανάπτυξη: Tribute GamesΗμ. Έκδοσης: 14/04/2017
PEGI: N/AΕκδότης: Tribute GamesΠλατφόρμες: PS 4, Xbox One, PC

Θετικά

  • Η χρήση του γάντζου εμβαθύνει σημαντικά τα platform και action σημεία.
  • Επιτυχημένη υλοποίηση των random δωματίων.
  • Καταφέρνει να κρατηθεί σε ισορροπία μεταξύ εκνευρισμού και πεισμώματος.

Αρνητικά

  • Ορισμένες φορές παγίδες και background δεν είναι τόσο διακριτά όσο θα έπρεπε.
  • Απότομες αυξομειώσεις δυσκολίας σε ορισμένα σημεία.

Βαθμολογία

Η αγάπη του Νικόλα για το gaming ξεκίνησε από πολύ νωρίς χάρη στο Atari 2600. Έκτοτε, το πάθος του για τα βιντεοπαιχνίδια αυξήθηκε με γεωμετρικούς ρυθμούς με ιδιαίτερη έμφαση στο console gaming και ιδίως στα FPS, action-adventure και οτιδήποτε έχει την indie “ταμπέλα”. Ο κινηματογράφος έρχεται στην πολύ κοντινή δεύτερη θέση στα χόμπι του, παρακολουθώντας ένα μεγάλο εύρος ταινιών από την αξεπέραστη εποχή του ασπρόμαυρου σινεμά μέχρι τα blockbusters του "ψηφιακού" Hollywood.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Νέα πλάνα από την remaster συλλογή των Shenmue I & II
Ξενάγηση στην Yokusaka και την Dobuita shopping street!
F1 2018: Η πλήρης λίστα των κλασικών μονοθεσίων
Οι 20 θρύλοι από το παρελθόν...
Και στο PlayStation 4 το Subnautica
Περιπέτεια στα βάθη των ωκεανών.
Ανακοινώθηκε το Remnant: From the Ashes
Co-op shooter από τους δημιουργούς του Darksiders III.
Προσφορές από την CD Media
Σε τίτλους της 2K για PC.
Warstone TD
Play it safe.
Ώρα να γνωρίσουμε τις δυνάμεις της Fury
Gameplay trailer για το Darksiders III.
Gameplay από το Spyro Reignited Trilogy
12 λεπτά γεμάτα με χρώμα.
Νέα καθυστέρηση για το Code Vein
Έρχεται εντός της νέας χρονιάς.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

  • Ωραίο εικαστικό, μάλλον όμως θα ήταν πολύ πιο θελκτικό στο μάτι - και ενδεχομένως προς όφελος για το gameplay του - αν ήταν πιο "γυαλισμένο". Όπως και να 'χει, αφού μπορεί να προσφέρει αρκετές ώρες ενασχόλησης, φαντάζει αρκετά τίμια αγορά, σε όποιο αντίτιμο κρίνει ο καθένας πιο σωστό, είτε για την κανονική είτε για τη deluxe έκδοσή του.

Τελευταία Σχόλια

πολυ καλο αφιερωμα, θα το τιμησω στο ps4 (εν ετη 2018)!
Η πρώτη φορά μετά από χρόνια που θα ασχοληθώ με F1 τίτλο κι ας έχει και το halo που σπάει νεύρα. Α ρ...
Να είχαν και να ανταγωνίζεσαι και τους κλασικούς οδηγούς θα ήταν τέλειο! Οπώς και να έχει για εμάς τ...
Πολύ ωραίο δώρο για άλλη μια φορά. Καλή τύχη
φαινεται ενδιαφερον για χαλαρο χωρις προβληματισμους gaming, αλλα σε πρωτη φαση ανυπομονω για το αντ...
χαμένη ευκαιρία στο PSVR θα ήταν ιδανικό.