Ίλιγγος αισθήσεων.

Ιδού ένα ακόμα brand πλήρως συνυφασμένο με το όνομα “PlayStation”. Όλοι, πιθανότατα, γνωρίζουμε τα βασικά του φουτουριστικού racer που συνοδεύει κάθε κονσόλα της Sony από τη μακρινή δεκαετία του ‘90 μέχρι και σήμερα. Ανέκαθεν συνοδευόταν από visuals - διαφήμιση του τεχνολογικού σθένους του εκάστοτε PS μηχανήματος, ενώ για πολλούς αποτελούσε το απόλυτο τεστ αντανακλαστικών και συνδυασμού δράσης - αποφάσεων σε περιβάλλον απάνθρωπης ταχύτητας. Ο γράφοντας πέρασε πολλές ώρες με το πρόσωπο σαλιωμένο και κολλημένο σε κάποια οθόνη που παρουσίαζε ένα demo του παιχνιδιού, μιας και το αειθαλές αυτό franchise κάλυπτε και μια άλλη ανάγκη: την οπτικοποίηση ενός φουτουριστικού κόσμου, ουτοπικού, ειδυλλιακού, που τόσο έλειπε και λείπει από τα παιχνίδια κάθε γενιάς.

Ίσως κάποιοι μπορούν να ονοματίσουν με ευκολία τους σημαντικότερους ή πιο επιτυχημένους τίτλους της σειράς. Ίσως και να είναι έτοιμοι να ορίσουν ποια θα έπρεπε να είναι τα παιχνίδια που απαρτίζουν μια συλλογή ενός τέτοιου βαρύτατου ονόματος, μάλλον, όμως, θα έπεφταν έξω. Γιατί αυτή αποτελείται από τα WipeOut HD & Fury που συνόδευαν το PlayStation 3, καθώς και το WipeOut 2048 που στόλισε το Vita με την ιδιαιτερότητα της θεματολογίας του. Τα μέλη αυτά δεν επιλέχτηκαν τυχαία. Τα δύο πρώτα, υπέρ - επιτυχημένα μεν και άκρως πρόσφατα είχαν τεχνικό τομέα πολύ κοντά στις επιδόσεις της σημερινής γενιάς. Για σκοπούς υπενθύμισης, αναφέρεται ότι ήταν οι μόνοι τίτλοι που έτρεχαν σταθερά στα 60 fps, μετατρέποντας, κατά περίσταση, την ανάλυση για να το πετύχουν. Το αντίθετο δηλαδή από αυτό που κάνουν όλοι οι άλλοι.

WIPEOUT OMEGA COLLECTION 01

Το δε 2048 μεταφέρει τη σειρά 100 χρόνια πριν, στις αρχές του αθλήματος (ενδεχομένως και της τεχνολογίας) όπου τα φανταστικά αυτά σκάφη έκαναν τα πρώτα τους βήματα. Εκεί βλέπουμε τους αγώνες να λαμβάνουν χώρα εν μέρει στις roller coaster διαδρομές που αποτέλεσαν το trademark της σειράς, καθώς και σε μη ανθρώπινα φτιαγμένες διαδρομές, όπως δάση, χώμα και λοιπά. Έτσι δημιουργεί κύματα οξύμωρου στη εμπεριστατωμένη συνείδηση του φουτουριστικά γαλουχημένου παίκτη, κάνοντάς τον να νιώθει ότι τρέχει off road με σκάφη αντιβαρύτητας. Όσοι το γνώρισαν στο PS Vita μπορούν να κατανοήσουν άμεσα την αίσθηση, όσοι δεν είχαν την τύχη, βλέπουν την ευκαιρία να αναδύεται από το πουθενά. Όπως και να ‘χει, είναι φαινόμενο ενδιαφέρον κι εντυπωσιακό.

Πόσο μάλλον, δε, όταν το βιώσει κανείς μέσα από το πρίσμα του τεχνικού remaster, που παίρνει τα εντυπωσιακά visuals του Vita και τα φέρνει σε επίπεδα αξιοπρεπή για PS4. Η φύση ζωντανεύει σε απίστευτο βαθμό και το παιχνίδι μοιάζει λες και φτιάχτηκε από την αρχή, παρά τροποποιήθηκε για να “ταιριάξει” στη σύγχρονη εποχή. Οι διαφορές στα άλλα δύο είναι λιγότερο εμφανείς, μιας και το επίπεδο ήταν ήδη πανύψηλο.

WIPEOUT OMEGA COLLECTION 02

Το 1080/60 θεωρείται δεδομένο και διάφορες μικροβελτιώσεις στην εμφάνιση των σκαφών και στη… ζωντάνια των επιπέδων προσφέρουν την απαιτούμενη βελτίωση ώστε να διαφοροποιηθεί αυτή η κυκλοφορία σε σχέση με την αρχική. Εκεί όμως που ενδεχομένως πέσουν σαγόνια, είναι η 4Κ εκδοχή του παιχνιδιού που θα φέρει τον οπτικά προσδιοριζόμενο τεχνολογικό - φουτουριστικό οργασμό σε ταντρικά μάξιμα. Εδώ μπαίνει μια μικρή γκρίνια, ένα μικρό παράπονο: γιατί να μη βγει μια stand alone καινούρια κυκλοφορία, αφού αποδεδειγμένα θα φαντάζει με ένα μικρό τεχνολογικό θαύμα; Γιατί προτιμήθηκε η remaster συλλογή; Ίσως να μη μαθευτεί και ποτέ, ίσως και να δούμε κάτι συντομότερα απ’ όσο πιθανολογεί η κοινότητα.

Αυτό που υπάρχει σίγουρα μπροστά μας είναι ένα χορταστικό πακέτο τεχνικής αρτιότητας. Πόσο χορταστικό; Αρκεί να θυμηθεί κανείς ότι καθένα από τα τρία συμπεριλαμβανόμενα παιχνίδια ήταν υπερπλήρες από content ευθύς εξαρχής. Πάνω από 40 σκάφη και περισσότερο από 25 αντιστρέψιμες διαδρομές στη διάθεση του παίκτη να τις μάθει, λιώσει, κατακτήσει, μέσα από πρακτικά αμέτρητες διοργανώσεις, έτσι όπως μαζεύτηκαν όλες μαζί. Επίπεδα επί επιπέδων, με κυμαινόμενες - κατ’ επιλογή παίκτη - δυσκολίες κι ελεύθερη περιήγηση μεταξύ των τριών παιχνιδιών, συνθέτουν έναν λαβύρινθο από content από τον οποίο δεν προβλέπεται να βγείτε σύντομα, δηλαδή εντός του 2017.

WIPEOUT OMEGA COLLECTION 03

Θέλετε τη στιβαρή, κορυφαία ποιότητα του HD; Παίζετε όσο τραβάει η ψυχή σας. Αυξάνετε επίπεδα ταχύτητας, loyalty, δοκιμάζεστε στο zone και μόλις πλησιάσει ο κορεσμός… περνάτε στο 2048: μια βόλτα στην εξοχή, αν μπορεί να θεωρηθεί βόλτα η κίνηση σε υπο-ηχητικές ταχύτητες. Επιστροφή στις ρίζες, αλλαγή στην πρόκληση και… μετάβαση στο επιθετικό Fury με τα συναρπαστικά Eliminator και Zone Battle.

Άριστος τεχνικός τομέας, απρόσκοπτη βελούδινη κίνηση, ταχύτητες για τις οποίες δεν έχει φτιαχτεί το ανθρώπινο σώμα (ίσως και η ίδια ή συνείδησή του) και άπειρο content. Ίσως ό,τι θα ήθελε ο οποιοσδήποτε, αλλά το σημαντικότερο χαρτί του παιχνιδιού δεν έχει αναφερθεί ακόμα. Αυτό δεν είναι άλλο από την ανταγωνιστικότατη, προσαρμοζόμενη ΑΙ που ταιριάζει γάντι με το επίπεδο του κάθε τουρνουά, του κάθε αγώνα. Δοκιμάζετε ακόμα τα controls σε Rapier επίπεδο; Κάπου εκεί κινούνται κι οι αντίπαλοι: άλλοι ξεχωρίζουν και “χάνονται” μπροστά, άλλοι αποτελούν το απαραίτητο “cannon fodder” για να μην απογοητευτείτε νωρίς. Στο επίπεδο Phantom, για παράδειγμα, τα πράγματα αλλάζουν…

WIPEOUT OMEGA COLLECTION 04

Εκεί οι αντίπαλοι είναι “αναγνωρισμένοι”. Έχουν όλοι παρόμοιο επίπεδο και συνωστίζονται σε ένα ανταγωνιστικό σύνολο με πλήρως ανατρέψιμες ισορροπίες και αποτελέσματα που δύνανται να αλλάξουν στο νήμα, ή με την έγκαιρη και άψογη χρήση κάποιου όπλου. Ενός earthquake που φτιάχτηκε μόνο για αυτόν τον λόγο, ή κάποιου καλά φυλαγμένου speed boost για την τελική ευθεία. Εκεί η απόλαυση χτυπάει ηδονικά επίπεδα. Έχετε ήδη συνηθίσει την απάνθρωπη ταχύτητα του Phantom (σας εκπαίδευσε το zone μέχρι και σε super sonic), έχετε μάθει να ελίσσεστε στο σφιχτό περιβάλλον του σκληρού ανταγωνισμού κι έχετε αποκτήσει την ικανότητα να λαμβάνετε κρίσιμες αποφάσεις και να διαμορφώνετε και να εφαρμόζεται τακτική μέσα σε δευτερόλεπτα.

Ένα σπάνιο φαινόμενο, σίγουρα, όχι μόνο σε παιχνίδια αγώνων ταχύτηtας, αλλά στο gaming γενικότερα. Αυτός, κυρίες και κύριοι, είναι ο κύριος λόγος που η σειρά αυτή χτύπησε κορυφή και συνεχίζει να υφίσταται από γενιά σε γενιά. Σίγουρα η εξαιρετική παρουσίαση είναι ένα ισχυρότατο treat. Βεβαίως και τα επώνυμα μουσικά κομμάτια συνδέονται αμιγώς με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του παιχνιδιού (αν και γνώμη του γράφοντος είναι ότι θα ταίριαζε πανέμορφα και μια επιλογή από Slayer, Grip, Testament, Kreator κλπ). Όμως ένας τίτλος που θα είχε τα παραπάνω στον υπερθετικό βαθμό, δε θα ήταν παιχνίδι. Σίγουρα όχι άριστο. Η ειδοποιός διαφορά από οτιδήποτε άλλο, είναι η καταπληκτική ΑΙ, ο τρόπος που μεταλλάσσεται με την πρόοδο του παίκτη στο παιχνίδι κι η ανταμοιβή που προσφέρει η εξέλιξη του skill καθώς αυτό καβαλάει μια αυστηρή, αλλά ομαλή, καμπύλη εκμάθησης.

WIPEOUT OMEGA COLLECTION 07

Αυτή η εμπειρία πολλαπλασιάζεται σε μεγάλο βαθμό όταν οι αγώνες μεταφερθούν σε online “αρένες”. Εκεί η ανθρώπινη, ασυναγώνιστη, απρόβλεπτη συχνά, νοημοσύνη, θα αποτελέσει το ύστατο τεστ των ικανοτήτων του καθενός και θα ακονίσει το skill του σε τέτοιο σημείο, που θα μπορούσε να διχοτομεί τα σκόρπια μόρια στον αέρα. Γιατί, καταλαβαίνετε, άλλος προβληματισμός δεν υπάρχει. Το - καταστροφικό γι’ αυτό το παιχνίδι - lag, απλά δεν υφίσταται και το netcode είναι σταθερότατο, καθιστώντας την online εμπειρία ένα παιχνίδι από μόνη της. Για άλλη μια φορά ταιριάζει το moto: “better than the sum of its parts”. Καλύτερο από το απλό άθροισμα των επί μέρους χαρακτηριστικών του.

Έτσι, λοιπόν, οι επιλογές των τίτλων που απαρτίζουν την WipeOut Omega collection συνθέτουν ένα σύνολο υπέροχο. Άπειρο content, φανταστική παρουσίαση και - το σημαντικότερο όλων - μια ζωντανή ΑΙ, που καταστούν τη συνολική εμπειρία κάτι που ψάχνει ορισμό σε Zen, Nirvana, Utopia ή όποια άλλη περιγραφή ψυχικής τελείωσης κι αισθησιακής κορύφωσης επιλέξετε εσείς να ανασύρετε από κάποιο λεξικό. Στο βάθος, αχνοφαίνεται η υπόσχεση για έναν ολοκαίνουριο PS4 τίτλο, εικόνα που βρίσκεται τόσο μακριά, ώστε να μπερδεύει το μάτι και να μοιάζει και με “χαμένη ευκαιρία”. Αυτή η πικρή επίγευση δεν μπορεί να αμαυρώσει - πολύ - τη χρυσή γλύκα του υπόλοιπου πακέτου. Υπάρχει, απλά για να υπάρχει.


 

Τσέκαρε το βίντεο

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: RacingΔιάθεση: Sony Hellas
Αριθμός παικτών: 1-8Ανάπτυξη: XDEV/ Clever Beans/ EPOSΗμ. Έκδοσης: 07/06/2017
PEGI: 7Εκδότης: SIEEΠλατφόρμες: PS 4

Θετικά

 • Τεχνικός τομέας - διαφήμιση για το PS4.
 • Μουσική κάλυψη άψογα υφασμένη στο παιχνίδι.
 • Content για μήνες και μήνες.
 • Άψογο online.
 • Η αίσθηση των ελιγμών με υπέρ - ηχητική ταχύτητα.
 • Το σημαντικότερο όλων: η φανταστική ΑΙ που εξελίσσεται με την πρόοδο του παίκτη και του προσφέρει συνεχώς νέες πρoκλήσεις.

Αρνητικά

 • Είναι συλλογή από remakes κι όχι καινούριο παιχνίδι. Θέλουμε καινούριο παιχνίδι.

Βαθμολογία

Ο Απόστολος μεγάλωσε τρώγωντας μακαρονάδα. Μακαρονάδα έφαγε, ένα μεσημέρι στα 8 του, όταν ένας θείος του τον πήγε για πρώτη φορά σε coin-op κι αυτό ήταν το αγαπημένο του πιάτο όσο περίμενε τον MSX να φορτώσει ένα παιχνίδι. Μετά τον CPC 6128 και τις Amiga 500 και 1200, ο εθισμός με το απολαυστικό αυτό γεύμα, τον οδήγησε να υιοθετήσει το όνομα Kabamaru, το ιαπωνικό alter ego του. Σήμερα, παίζει ακόμα Heroes of Might and Magic 3, κάνοντας διαλείμματα με σχεδόν οποιοδήποτε παιχνίδι πέσει στα χέρια του. Λατρεύει τον Terry Pratchett, την metal μουσική, την καλή μπύρα και την κουβέντα με φίλους.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

NPD Μαΐου: Τρομερή επίδοση για το State of Decay 2
Το PlayStation κερδίζει την μάχη του hardware και ρεκόρ για το Detroit!
Limbo και Inside έρχονται στο Nintendo Switch
Τα δύο "διαμάντια" της Playdead!
Επιβεβαιώθηκε η υποστήριξη 4k στο Resident Evil 2 Remake
Στις αναβαθμισμένες εκδόσεις των κονσόλων.
Επιβεβαιώθηκε η ημερομηνία κυκλοφορίας για το Valkyria Chronicles 4
Έρχεται το φθινόπωρο ο νέος τίτλος της σειράς.  
Διαθέσιμο το War Thunder για το Xbox One
Αρκεί να αγοράσετε ένα από τα Founder’s Packs.
Έρχονται τα PlayStation Hits για το PlayStation 4
Κλασσικοί τίτλοι σε μειωμένη τιμή.
Ανακοινώθηκε η Headline έκδοση του F1 2018
Με δυο κλασσικά μονοθέσια.
Νέος τίτλος "Tales of" είναι στο στάδιο της ανάπτυξης
 Νέες πληροφορίες από τη Bandai Namco.  

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • Πολύ ωραίο review όπως πάντα άλλωστε!!;)

  Υ.Γ Αγορά οπωσδήποτε κάποια στιγμή! Μιας και τα συγκεκριμένα παιχνίδια δεν βιάζομαι καθόλου να τα παίξω, εφόσον τα έχω λιώσει έτσι κι αλλιώς:p:p

 • Ακομα θυμαμαι το σοκ που ειχα παθει οταν ειχα δει το πρωτο Wipeout τις πρωτες ημερες που ειχε ερθει στην Ελλαδα το PS1! :o
  Περιττο να πω οτι το λατρεψα κατευθειαν και ηταν ο βασικος λογος που αγορασα αμεσα το PS1!

  Must have τιτλος το WipEout Omega Collection για ολους τους κατοχους PS4!

 • Αγορά αμέσως μόλις πέσει λίγο η τιμή του. Τι γίνεται φέτος δεν προλαβαίνουμε να παίξουμε και μας πετάνε και άλλους καλούς τίτλους στην μούρη.

  http://i.imgur.com/3Nw1cM4.jpg

 • Επίσης θυμάμαι το μακρινό 1996 στο demo disk του Playstation, το πρώτο Wipeout να είναι το πιο όμορφο και εντυπωσιακό πράγμα που έχω δει ποτέ μου. Πράγματι σαν να ήρθε απο το μέλλον..Βέβαια για κάποιο λόγο διαλέξαμε το Warhawk αντί αυτού..! Αποριας άξιο!
  Προσωπικό αγαπημένο το Wipeout 2097 που πραγματικά τα έχει όλα! Eκπληκτικό soundtrack (μία δεκαετία μπροστά για την εποχή του όσον αφορά τα videogames), φοβερές πίστες και ατμόσφαιρα.
  Η όλη παρουσίαση των Wipeouts, με την technofuturistic προσέγγιση, πάντα με έλκυε αλλά ταυτόχρονα μου έβγαζε και μία σουρεαλιστική και περίεργη αίσθηση, πράγμα που φαίνονταν ακαταμάχητος συνδυασμός.
  Πραγματικά αγαπώ αυτή τη σειρά, ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της εφηβείας μου και των φοιτητικών χρόνων.
  Σου βγάζω το καπέλο Απόστολε (χρόνια σου πολλά και για τη γιορτή σου βέβαια!!).
  Auto Pilot Encaged!

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 11 μήνες από Stormbringer
 • Stormbringer

  τα demo του Wipeout, ESPN Extreme Games και Die Hard ηταν τα system sellers της κονόλας στο launch της. τα εβλεπες σε φιλο κ ετρεχες να αγορασεις PS1 :P

 • Stormbringer

  Όντως Αλέξανδρε.
  Θυμάμαι να μπαίνω στα τούνελ και δεν πίστευα στα μάτια μου...! :)

 • Stormbringer

  Ευχαριστώ για τις ευχές! Το WipeOut ήταν ανέκαθεν ευσεβής πόθος για μένα. Ειδικά το 2097. Όμως με τα HD και Fury πέρασα τις περισσότερες ώρες. Τα απόλαυσα όσο δεν πάει. Τώρα ξανά απ την αρχή

Τελευταία Σχόλια

Μα το πρώτο τα είχε πάει πολύ καλύτερα στα reviews. Δε ξέρω αλλά φαντάζομαι πως δε θα είχε τόσα bugs...
Επειδη μερικοι δεν εχουν ασχοληθει με παιχνιδακια οπως τα SoD να πω οτι ειναι τερμα εθιστικα. Τωρα τ...
Καλό θα ήταν να μεταφερθούν και τα αντίστοιχα κλασικά μονοθέσια που είχαν δώσει στο F1 2017
Το οτι υπαρχει κοσμος που στηριξε (και στηριζει) και επιβραβευσε με τα χρηματα του αυτο το αχαρακτηρ...
Το πρώτο SoD είχε 3 εκατομμύρια πωλήσεις στο Steam. Και εκεί επειδή δεν έχει παιχνίδια να παίξουν το...
Κουρασε αυτο το «συντομα» με τον συγκεκριμενο τιτλο. Ολο προσθετουν το ενα και το αλλο κι ολο ελλιπη...
"Προφανώς κανείς δεν θα πει τον άλλο "βλάκα" αν επιλέξει να δώσει 200€ σε skins στο Fortnite, επιλογ...
Τον βλέπω τον Καλλίφα να το παίζει στα 4k. Ασυμπίεστο σκατό στην κάλτσα.
Στους αοματους βασιλευει ο μονοφθαλμος. Δεν εχουν games να παιξουν και αγοραζουν οτι τους σερβιρουν....