Birdie!

Η σειρά Everybody’s Golf αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πορείας της Sony από την αρχή της ενασχόλησης του ιαπωνικού γίγαντα με τον χώρο των videogames, καθώς κατέχει ένα ιδιότυπο ρεκόρ, αυτό της παρουσίας της σε κάθε κονσόλα που κυκλοφόρησε η εταιρεία, είτε φορητή, είτε οικιακή. Με την κυκλοφορία του πιο πρόσφατου μέλους της για το PS4 η σειρά φέτος γιορτάζει την συμπλήρωση 20 χρόνων παρουσίας της.

Δημιουργός είναι για ακόμη μια φορά η Clap Hanz, η οποία εκμεταλλευόμενη το χρόνο που της δόθηκε αυτήν τη φορά –μιας και ως επί το πλείστον οι τίτλοι της σειράς αποτελούσαν κομμάτι του launch κάθε κονσόλας– θέλησε να δώσει έναν αέρα φρεσκάδας και ανανέωσης στο franchise, διατηρώντας παράλληλα τα βασικά συστατικά της συνταγής που έχουν κάνει γνωστή και πετυχημένη τη σειρά ανά τα έτη.

Everybodys Golf PS4 screenshot 01

Στην φετινή έκδοση του Everybody’s Golf για το PS4, αμέσως μετά το εισαγωγικό μενού, καλούμαστε να δημιουργήσουμε τον ψηφιακό μας χαρακτήρα διαλέγοντας μέσα από μια πληθώρα επιλογών, τόσο όσον αφορά στα εξωτερικά χαρακτηριστικά, όσο και την αμφίεσή του. Με την ολοκλήρωση της παραμετροποίησης της εμφάνιση του παίκτη μας μεταφερόμαστε στο Golf Island, το οποίο λειτουργεί στην ουσία σαν το κεντρικό hub του παιχνιδιού και το χώρο από τον οποίο μπορούμε να επιλέξουμε τη συμμετοχή μας σε solo αγώνες, online και offline tournaments, καθώς και μερικών ανάλαφρων και διασκεδαστικών mini games.

Με την πρώτη βόλτα του χαρακτήρα μας στο νησί και την αρχική του εξερεύνηση γίνεται άμεσα αντιληπτή η ενσωμάτωση στον βασικό κορμό του παιχνιδιού πολλών στοιχείων από RPG τίτλους με open world χαρακτήρα. Ενώ διαθέτει αρκετό περιεχόμενο, αυτό διατίθεται σταδιακά, παραμένοντας αρχικά κλειδωμένο, έως ότου φτάσουμε στο κατάλληλο level και rank το χαρακτήρα μας. Αυτό επιτυγχάνεται μετά από την ολοκλήρωση κάθε παρτίδας αγώνα golf, καθώς ο παίκτης μας κερδίζει πόντους εμπειρίας, βελτιώνοντας ταυτόχρονα τα στατιστικά του και κατ’ επέκταση τις ικανότητές του.

Everybodys Golf PS4 screenshot 02

Ωστόσο, εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ενώ αρχικά το παραπάνω σύστημα προόδου μοιάζει εύκολο και διασκεδαστικό, στην πορεία διαπιστώσαμε ότι απαιτείται αρκετός χρόνος για το ξεκλείδωμα του παρεχόμενου περιεχομένου, με αποτέλεσμα να φτάνει σε βαθμό σύγκρισης με το grinding που απαιτείται σε MMO τίτλους. Έτσι, στην αρχή τουλάχιστον, θα πρέπει να αφιερώσουμε γύρω στις 7-8 ώρες παίζοντας στην ουσία τα ελάχιστα αρχικά διαθέσιμα τουρνουά στην ίδια ουσιαστικά πίστα ώστε να καταφέρουμε να ανέβουμε rank και, σταδιακά, να γίνονται διαθέσιμα και τα υπόλοιπα γήπεδα για να προχωρήσουμε στο παιχνίδι.

Αν σε αυτό το γεγονός προσθέσουμε και τον παράγοντα των microtransactions, που δυστυχώς -αλλά αναμενόμενα πια- κάνει την εμφάνισή του και σε αυτόν τον τίτλο και αφορά τόσο αντικείμενα για το χαρακτήρα μας διακοσμητικής φύσης, όσο και έξτρα περιεχόμενο (πίστες, γήπεδα, περιοχές), καθώς και pay to win καταστάσεις, τότε μπορούμε να δανειστούμε μια φράση από ένα άλλο άθλημα και να πούμε ότι το Everybody’s Golf βάζει αυτογκόλ σε αυτόν τον τομέα. Ο χειρισμός χρησιμοποιεί για άλλη μια φορά το γνωστό και από τους προηγούμενους τίτλους της σειράς three click σύστημα. Στο πρώτο στάδιο, με το πρώτο πάτημα του πλήκτρου X, ξεκινάει η διαδρομή της μπάρας που αντιπροσωπεύει τη δύναμη του χτυπήματος του μπαστουνιού, ενώ στη συνέχεια με το δεύτερο πάτημα ορίζουμε την απόσταση του χτυπήματος και, τέλος, με το τρίτο πάτημα καθορίζουμε το σωστό χτύπημα του μπαστουνιού, το οποίο είναι και το πιο σημαντικό βήμα για την έκβαση της ευστοχίας της βολής.

Everybodys Golf PS4 screenshot 03

Αν και στα πρώιμα επίπεδα του παιχνιδιού το σύστημα χειρισμού φαίνεται απλοϊκό και εύκολο στη συνέχεια, καθώς αυξάνεται το επίπεδο δυσκολίας των αντιπάλων μας, απαιτείται υπομονή και εξάσκηση ώστε να τελειοποιήσουμε την εκτέλεση της κάθε βολής για να στεφτούμε πρωταθλητές στα εκάστοτε τουρνουά. Όσον αφορά το multiplayer κομμάτι του παιχνιδιού, υπάρχει η δυνατότητα να επιλέξουμε είτε local multiplayer όπου ριχνόμαστε στα ψηφιακά courts και συναγωνιζόμαστε με έως 4 φίλους μας, είτε online multiplayer όπου η προσπάθεια των δημιουργών για ενσωμάτωση RPG στοιχείων στη σειρά γίνεται για άλλη μια φορά φανερή.

Εισερχόμενοι στο online κομμάτι του τίτλου μπορούμε να γνωρίσουμε άλλους δικτυακούς παίκτες και να συνομιλήσουμε μαζί τους, να δημιουργήσουμε κάποιο ιδιωτικό ή δημόσιο δωμάτιο από όπου μπορούμε να οργανώσουμε τουρνουά, με τη συμμετοχή μας να ανταμείβεται με αντικείμενα για το χαρακτήρα μας. Επίσης υπάρχει και ένα νέο mode, το Turf Wars, στο οποίο οι συμμετέχοντες χωρίζονται σε δύο ομάδες (κόκκινοι και μπλε) και σκοπός του κάθε παίκτη είναι η μέγιστη δυνατή συγκομιδή πόντων σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με νικήτρια να αναδεικνύεται η ομάδα με τη μεγαλύτερη αθροιστική συλλογή πόντων. Το σίγουρο είναι ότι όποιο mode και να επιλέξαμε, το multiplayer κομμάτι είναι άκρως διασκεδαστικό, τεχνικά απροβλημάτιστο και χαρίζει απλόχερα αμέτρητες στιγμές διασκέδασης, προσθέτοντας αρκετούς πόντους στη συνολική εικόνα του τίτλου.

Everybodys Golf PS4 screenshot 04

Στον οπτικό τομέα το πιο πρόσφατο μέλος του Everybody’s Golf franchise χρησιμοποιεί το γνώριμο cartoon / anime ύφος που το χαρακτηρίζει, προσδίδοντας μια ταυτότητα που ταιριάζει πιο πολύ σε αυτό που επιθυμεί να προσδιορίζεται η σειρά, δηλαδή περισσότερο arcade και λιγότερο sports τίτλος. Η απεικόνιση των γηπέδων είναι λεπτομερής, ζωντανή, πολύχρωμη και με ωραίες περιβαλλοντολογικές πινελιές. Έξτρα κερασάκι στην τούρτα είναι η υποστήριξη 4K ανάλυσης και HDR για τους κατόχους του PS4 Pro, οι οποίοι μπορούν να επιλέξουμε μεταξύ της μεγαλύτερης ανάλυσης ή της πιο ομαλής κίνησης των 60 frames.

Ο ηχητικός τομέας κινείται σε αντίστοιχα μονοπάτια με αυτόν της απεικόνισης, συμβαδίζοντας αρμονικά με το καρτουνίστικο κλίμα και επιτυγχάνοντας το σκοπό σε αυτού του είδους τα παιχνίδια που δεν είναι άλλος από την χρυσή τομή ανάμεσα στο να μην καταντάει εύκολα κουραστικός, αλλά ταυτόχρονα να δηλώνει παρών όταν η περίσταση το απαιτεί, όπως για παράδειγμα με την πολύ πετυχημένη επιλογή να ακούγεται ο ήχος της μπάλας καθώς εισέρχεται στην τρύπα από το ηχείο που βρίσκεται στο χειριστήριό μας.

Everybodys Golf PS4 screenshot 06

Κλείνοντας, η αποτίμηση που μπορούμε να κάνουμε για το Everybody’s Golf για το PS4, είναι ότι πρόκειται για ένα διασκεδαστικό τίτλο, ο οποίος διαθέτει εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να τον κάνουν εύκολα προσβάσιμο σε κάποιον ο οποίος δεν είχε πρότερη εμπειρία με τη σειρά ή με το άθλημα που αυτή πραγματεύεται, ενώ ταυτόχρονα είναι ικανή να διατηρήσει αμείωτο το ενδιαφέρον στους βετεράνους του franchise ή σε όσους αποζητούν υψηλή πρόκληση.

Μερικά σχεδιαστικά και δομικά λάθη αποτελούν χτυπητές αδυναμίες του παιχνιδιού αλλά δεν κρίνονται ικανά να χαλάσουν σε μεγάλο βαθμό τη συνολική εικόνα. Τα online modes προσθέτουν πόντους στο γενικό σύνολο, και σε συνδυασμό με τη χαμηλή τιμή διάθεσης καθιστούν το Everybody’s Golf την καλύτερη έκδοση της σειράς που έχουμε δοκιμάσει έως σήμερα.


 

Τσέκαρε το βίντεο

Έκθεση εικόνων

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: N/AΔιάθεση: Sony Hellas
Αριθμός παικτών: 1-8Ανάπτυξη: Clap Hanz/ Japan StudioΗμ. Έκδοσης: 30/08/2017
PEGI: 3Εκδότης: SIEEΠλατφόρμες: PS 4

Θετικά

  • Ευχάριστος οπτικός τομέας.
  • Η εισαγωγή RPG στοιχείων στη σειρά.
  • To multiplayer κομμάτι αποτελεί ένα από τα δυνατά χαρτιά του τίτλου.

Αρνητικά

  • Το σύστημα προόδου υποφέρει από grinding.
  • Η ύπαρξη pay-to-win microtransactions.

Βαθμολογία

Ένα NES κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο του μακρινού 1988 έπαιξε καταλυτικό ρόλο για την αγάπη του για τα video games. Έκτοτε πέρασαν όλες οι γνωστές κονσόλες της εποχής από την οθόνη του δωματίου του, έως ότου επέλθει ο έρωτας με τους Η/Υ στα τέλη των 90’s και καθορίσει την επαγγελματική σταδιοδρομία του. Τον υπόλοιπο ελεύθερο χρόνο του τον μοιράζει σε κινηματογραφικές ταινίες, τηλεοπτικές σειρές καθώς και στην Hard Rock & Heavy Metal μουσική.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Έσοδα ύψους 1 δις δολαρίων για το Fortnite
Ο βασιλιάς της gaming βιομηχανίας...
Ημερομηνία διάθεσης για το Call of Cthulhu
Halloween με τον τίτλο της Cyanide!
Περισσότερες λεπτομέρειες για το Just Cause 4
Μέσα από μία σειρά βίντεο με τους δημιουργούς του.
Έρχεται και στις κονσόλες το Redeemer
Με την μορφή μιας enhanced έκδοσης.
Super Bomberman R
«Εκρηκτικό» comeback... αλλά για λίγους.
Τέλος τα microtransactions από το Middle-Earth: Shadow of War
Ακόμα μια «νίκη» για την κοινότητα...
UK charts: Ο Crash άφησε πίσω Octopath και Απίθανους
Ευχάριστα τα νέα για το Octopath Traveler.
Gameplay trailer για το Disgaea 1 Complete
Σύντομα η διάθεσή του στις δυτικές αγορές.
Αρχές Σεπτεμβρίου η Open Beta για το Battlefield V
Σοφότερη η Dice από την διενέργεια της Closed Beta του τίτλου.
Συνεχίζει την ανοδική του πορεία το Gran Turismo Sport
Ξεπέρασε τους 5 εκατομμύρια παίκτες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

  • Πανέμορφη και ιστορική σειρά για την Sony.Αρκετα δύσκολα και απαιτητικά παιχνίδια όσο προχωράς παρά τον καρτουνίστικο χαρακτήρα τους

Τελευταία Σχόλια

Για αυτο εγω μετακομισα στην Ολλανδια. Problem solved.
@Storm Συμφωνα απόλυτα με ολα οσα γράφεις και προφανως ολα δεν πανε προς το καλο... Αλλα αν δεν ηταν...
@ΚhR1S:
Όλα καλά κι ωραία Χρήστο μου με τα skins και τα battle passes. Και τίμιο είναι και ξέρεις ...
Το ιδιο με τον Χρήστο σκεφτόμουν. ΧΙΛΙΕΣ φορες έτσι παρά το μοντέλο της Activision κ της ΕΑ. Πολυ πι...
Πολλα προσπάθησαν να μας τα πασάρουν για διαδόχους του Theme Hospital κ εφαγαν τα μουτρα τους!
Ελπ...
Σωστός Θάνο, αλλά εύχομαι να το δουν εντελώς διαφορετικά το Fortnite και να πάρουν μάθημα όλοι από τ...
Δυστυχώς δεν θα μάθουμε ποτέ Χρήστο μου.....
Θα εκπλαγώ πάρα πολύ πάντως εάν δεν έφεραν έσοδα (και ...
Αχχχ.. "μα ποιος αγοράζει loot boxes", "γιατι να πληρωσεις για ενα skin? ", "ειναι cosmetic only" κα...