Μία ακόμα αδιάφορη, HD επανακυκλοφορία.

Μπορεί να ζούμε σε μια εποχή που οι επανακυκλοφορίες είναι της μόδας –για πολλούς και μια εύκολη λύση- αλλά είναι απορίας άξιο με ποια κριτήρια επιλέγεται ο εκάστοτε τίτλος ώστε με το απαραίτητο φρεσκάρισμα να αποκτάει τον τίτλο "HD remaster" και να διατίθεται και πάλι στην αγορά. Μία τέτοια περίπτωση είναι και το Baja: Edge of Control HD, το οποίο, μετά το απαραίτητο γυάλισμα, διατίθεται πλέον τόσο για PlayStation 4 και για Xbox One όσο και για  PC, αλλά η ουσία δεν είναι αυτή. Το off road racer της THQ είχε κυκλοφορήσει το 2008 και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες να κοντράρει το Motorstorm, τελικά χάθηκε κάτω από τη σκόνη και τις λάσπες που άφησε η σειρά MX vs ATV. Δυστυχώς η συγκεκριμένη πρόταση, μέτρια ήταν τότε, μέτρια φυσικά παραμένει και σήμερα, οπότε ποιος ο λόγος της κυκλοφορίας;

Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα βρίσκεται στην απουσία ανάλογης πρότασης αυτή τη στιγμή στην αγορά. Εννοείται πως τα αντίστοιχα τμήματα του Forza Horizon 3 βρίσκονται "αλλού" σε θέματα ποιότητας και δεν τίθεται θέμα σύγκρισης σε καμία περίπτωση, οπότε δυστυχώς το Baja Edge of Control HD κατά την ταπεινή μας γνώμη είναι μία αδιάφορη επανακυκλοφορία, που με τη σειρά της βασίζεται σε μία μέτρια πρωτότυπη έκδοση.

Baja Edge of Control HD screenshot 01

Για όσους δεν έχουν ασχοληθεί με τον τίτλο στο παρελθόν, το Baja: Edge of Control έχει καταφέρει να συμπεριλάβει έναν τεράστιο όγκο δεδομένων σε έναν τίτλο που αν είχε λάβει καλύτερης μεταχείρισης, θα είχε οπωσδήποτε διαπρέψει. 160+ οχήματα καλούνται να γεμίσουν σκόνη σε κάτι περισσότερα από 1000 μίλια, τα οποία με τη σειρά τους ξεδιπλώνονται σε εννιά τεράστιες περιοχές. Προς έκπληξη ακόμα και των πλέον απαιτητικών, ο τίτλος έρχεται εφοδιασμένος με αμέτρητες επιλογές αγώνα, τόσο σε offline, όσο και σε online περιβάλλον.

Βέβαια, η αλήθεια είναι πως αρκετά modes μοιάζουν υπερβολικά μεταξύ τους αλλά σε γενικές γραμμές δεν εντοπίζονται ελλείψεις. Από εκεί και έπειτα ο χρήστης καλείται να ξεκινήσει την αγωνιστική του καριέρα από την ταπεινή κατηγορία Baja Bug και σιγά σιγά να αναρριχηθεί προς την κορυφή. Όπως συμβαίνει συνήθως, ο παίκτης μετά από αρκετά χιλιόμετρα θα συλλέξει credits, τα οποία θα είναι σε θέση να εξαργυρώσει για να αποκτήσει πρόσβαση σε νέα ανταλλακτικά και βελτιώσεις, και να ξεκλειδώσει ακόμα περισσότερα οχήματα και διαδρομές. Ο συγκεκριμένος τομέας είναι με διαφορά ένα από τα highlights του τίτλου, αν και αναμενόμενα ο χρήστης δεν μπορεί να επέμβει σε τομείς που αφορούν την αισθητική των οχημάτων –όπως συμβαίνει σε άλλα παιχνίδια της κατηγορίας.

Baja Edge of Control HD screenshot 02

Όταν το Baja Edge of Control είχε κυκλοφορήσει είχε καταφέρει να διχάσει σχετικά με το ύφος του αλλά και σε ότι αφορούσε στο κοινό στο οποίο απευθυνόταν. Πλέον, μετά από τόσα χρόνια και με την HD εκδοχή να μην έχει αλλάξει στη βάση της, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι ο τίτλος ανήκει ξεκάθαρα στην κατηγορία των arcadeν racers, που όμως προσπαθεί να προσφέρει ελαφρώς ρεαλιστικά physics. Αλλά μέχρι εκεί. Στόχος είναι η διασκέδαση, θυμίζοντας σε μεγάλο βαθμό κάτι από τα παλιά arcades της Sega, αν και εδώ εντοπίζεται ένα σημαντικό αγκάθι. Αυτό της ΑΙ.

Οι αντίπαλοι οδηγοί έχουν μια συμπεριφορά που πραγματικά εξοργίζει, ο δείκτης νοημοσύνης τους είναι φορές που αγγίζει κατώτατα επίπεδα, ενώ αρκετά συχνά θα δείχνουν ότι πάσχουν από έντονα σημάδια αποπροσανατολισμού. Γενικά οι αγώνες μαστίζονται από έλλειψη ισορροπίας, κάτι που ευτυχώς έρχεται να σώσει το πραγματικά απολαυστικά 4 player split screen mode. Η συγκεκριμένη ενότητα του Baja Edge of Control HD θυμίζει πραγματικά κάτι από τα παλιά, από εποχές που τα racing games ήταν πιο απλά, αλλά πιο διασκεδαστικά και "κοινωνικά"’ σε επίπεδο face to face. Όπως τότε, έτσι και τώρα ο παίκτης μπορεί να καλέσει τρεις ακόμα φίλους στο σπίτι του και με τα gamepad ανά χείρας, να παραμείνουν κολλημένοι στην οθόνη για πολλές ώρες, ανταλλάσσοντας φιλοφρονήσεις και εκφράζοντας ο καθένας φωναχτά το πόσο καλός ή κακός οδηγός είναι. Τα παραπάνω μπορούν να διεξαχθούν και σε online περιβάλλον, και η αλήθεια είναι πως κατά τη διάρκεια της δοκιμής μας και εξετάζοντας διεξοδικά το multiplayer, δεν αντιμετωπίσαμε το παραμικρό τεχνικό πρόβλημα.

Baja Edge of Control HD screenshot 03

Δυστυχώς, όμως, το Baja Edge of Control HD δείχνει να χάνεται μέσα στο πλήθος των επιλογών και του και, έτσι, ενώ φαίνεται να δαπανήθηκε αρκετός χρόνος για τη δημιουργία των αμέτρητων modes, μάλλον κάποιος ξέχασε να ασχοληθεί με ορισμένα περισσότερο σοβαρά θέματα. Οι αχανείς εκτάσεις στις οποίες διαδραματίζονται οι αγώνες, είναι άδειες από ζωή. Στις διαδρομές δεν υπάρχουν ξεκάθαρα όρια δεξιά και αριστερά δημιουργώντας την ψευδαίσθηση της ελευθερίας αλλά πρακτικά συμβαίνει το εντελώς αντίθετο. Η κυρίως διαδρομή εννοείται πως ξεχωρίζει μέσα στις αμμώδεις εκτάσεις, οπότε αν ο παίκτης βγει εκτός αυτής, αυτόματα το όχημα θα επανέλθει στην πίστα, με τον γνωστό άγαρμπο τρόπο που συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις και τις περισσότερες φορές στο τέλος της κατάταξης. Αυτός ο περιορισμός είναι αρκετά αγχωτικός και μάλιστα σε βαθμό που δεν αφήνει τον τίτλο να ανασάνει αλλά μετά από κάποιες ώρες μπορεί ο καθένας να εντοπίσει το λόγο που υπάρχει.

Τα υποτιθέμενα τεράστια επίπεδα στερούνται λεπτομέρειας ενώ μόλις λίγα μέτρα μακριά από την κυρίως διαδρομή η εικόνα μόνο ως δελεαστική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος πως τα πάντα θυσιάστηκαν στο βωμό των τεράστιων εκτάσεων αλλά τελικά η έλλειψη σωστού σχεδιασμού είναι αυτό που ενοχλεί, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψιν τον ανταγωνισμό της εποχής. Το Baja Edge of Control HD δεν μπορεί να κρύψει την ηλικία του και αυτά τα παραπτώματα ήταν αδικαιολόγητα ακόμα και κατά την περίοδο της πρώτης κυκλοφορίας το 2008.

Baja Edge of Control HD screenshot 05

Οι αλλαγές σε σχέση με το πρωτότυπο παιχνίδι εντοπίζονται αποκλειστικά και μόνο στην υψηλότερη ανάλυση που έχει χρησιμοποιηθεί καθώς και στο υψηλότερο frame rate, κάτι αναμενόμενο λόγω της φτωχής οπτικής απεικόνισης του τίτλου. Τα οχήματα έχουν μια καθαρή εικόνα, το ίδιο και η διαδρομή, αν και σε καμία περίπτωση τα όσα εκτυλίσσονται επί της οθόνης δεν ανήκουν στη σημερινή εποχή. Παράλληλα, αυτή η λαμπερή εικόνα δείχνει να εξαντλείται κατόπιν μιας ακτίνας κάποιων δεκάδων μέτρων τριγύρω από το όχημα, μιας και πέρα αυτής εντοπίζονται textures χαμηλής ανάλυσης και γενικότερα αντικείμενα αδιάφορης σχεδίασης και λεπτομέρειας.

Αναμενόμενα, το Baja Edge of Control HD αποτυγχάνει να ικανοποιήσει γιατί, πολύ απλά, κάτι ανάλογο είχε αποτύχει να κάνει και η αρχική του έκδοση. Πραγματικά η απόφαση της THQ Nordic να "φρεσκάρει" το πρωτότυπο Baja κρίνεται τουλάχιστον ως περίεργη, οπότε καλό θα ήταν οι φίλοι των off-road racers να δείξουν την απαραίτητη προσοχή πριν αποφασίσουν να προχωρήσουν στην απόκτησή του.

To review βασίστηκε στην PS4 έκδοση του παιχνιδιού.


 

Τσέκαρε το βίντεο

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: RacingΔιάθεση: Enarxis Dynamic Media
Αριθμός παικτών: 1-4Ανάπτυξη: 2XL Games/ BlitworkΗμ. Έκδοσης: 14/09/2017
PEGI: 3Εκδότης: THQ NordicΠλατφόρμες: PS 4, Xbox One, PC

Θετικά

  • Πλήθος οχημάτων και διαδρομών.
  • Εθιστικότατο 4 player split screen mode.

Αρνητικά

  • Ξεπερασμένος οπτικός τομέας.
  • Διαδρομές με εμφανέστατους περιορισμούς.
  • Απαράδεκτη ΑΙ.

Βαθμολογία

Τα videogames για τον Γιώργο δεν είναι τρόπος ζωής. Η μεγάλη αγάπη του παραμένουν οι δύο τροχοί και -αναπάντεχα- ό,τι ψηφιακό προσπαθεί να τους μοιάσει. Τα χρόνια πέρασαν και πλέον τα "παιχνίδια" αποτελούν ένα ευχάριστο διάλειμμα από την καθημερινότητα, αλλά πάντα ένα αναπόσπαστο κομμάτι της, όπως είναι η μουσική, οι βόλτες, τα ταξίδια και... οι σούζες (και μετά σου λέει πως μεγάλωσε).

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Τι να περιμένουμε από το The Spyro Reignited Trilogy
Gameplay video από την έκδοση για το PlayStation 4.
Νέο υλικό από το Marvel’s Spider-Man
Δέκα λεπτά gameplay κατευθείαν από την Ε3 2018.
Ημερομηνία διάθεσης του Overkill: The Walking Dead
Νοέμβριο για κονσόλες και PC.
Dragon Quest XI -Πρώτες εντυπώσεις
Το ομορφότερο JRPG της έκθεσης.
The Last of Us Part 2 & Spider-man - Πρώτες εντυπώσεις
Είδαμε την Ellie και παίξαμε με τον Spidey. 
Stranger Things παιχνίδι από την Telltale Games
Καθώς και Minecraft για το Netflix.
Νέο trailer για το Call of Cthulhu
Παραμένει χωρίς συγκεκριμένη ημερομηνία κυκλοφορίας. 
Το Vigor είναι το νέο αποκλειστικό παιχνίδι του Xbox One
Αναπτύσσεται από την ομάδα των Arma και DayZ.
Πλησιάζει η ώρα του Dragon Ball FighterZ στο Switch
Super Sayain μάχες σε τηλεόραση και στο δρόμο…
Ghost of Tsushima - Πρώτες εντυπώσεις
Πληροφορίες για το νέο παιχνίδι της Sucker Punch για το PS4, από την Ε3.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

  • Πολυ καλη παρουσιαση Γιωργο,πραγματικα,απο τα video που εχω δει ,το παιχνιδι οπτικα ειναι μια γενια πισω,επισης δεν μου αρεσε καθολου η κινηση των οχηματων,τι ναπω μου θυμιζει παιχνιδι ps3 -xbox360.Δεν μπορω να καταλαβω τον γνωμονα της αποφασης για παιχιδια που δεν εχουν καμια τυχη....

    Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 9 μήνες από saturn 32
  • Τον αρχικό τίτλο δεν τον έχω καν ακουστά.. Πάντως είναι αναμενόμενο να μην είναι καλό το παιχνίδι, όταν το original ήταν και αυτό μέτριο. Άλλα παιχνίδια θέλουμε να βλέπουμε σε HD remaster: τα Silent Hill 1, 2, 3 και 4, και τα Project Zero 1, 2 και 3 (ή μάλλον εγώ θέλω!)

  • Το εχω δει το game και το 5 πολυ του ειναι .

Τελευταία Σχόλια

Μια διόρθωση μόνο το N.Sane Trilogy το επιμελήθηκε η Vicarious Visions και όχι η Toys for Bob που κά...
Θοδωρη μου καλα κανεις και διαφωνεις! Ξερεις πολυ καλα ποσο ψηλα εχω το Alien Isolation. Φυσικα κι ε...
Νίκο εγώ διαφωνώ στο ότι το Αlien Isolation δεν έχει ατμοσφαιρική μουσική. Απεναντίας πιστεύω ότι δι...
@SteveTheKami

Έχει επιβεβαιωθεί ότι θα έχει μόνο 2 (μεγαλύτερα άπο ότι είπανε) campaigns και κατ...
Συμφωνω απολυτα Σταυρο μου. Δυστυχως η συγχρονη βιομηχανια επενδυει σχεδον καθολικα (στα horror) στο...
@Stormbringer O εκσυγχρονισμός μάλλον θα κοστίσει στη μουσική επένδυση (τμήμα που γνωρίζαμε εμείς οι...
Αυτό το παιχνίδι το περιμένω από το 2012 περίπου που είχα παίξει το Witcher 2. ΑΑΑΑΑΑΑΑΑχχχχχχχχχχ α...
Πιο πολυ αναφερομουν στον εκσυγχρονισμο αν και δεν σου κρυβω Αποστολη πως εχω παρα πολυ καλο προαισθ...
τελικα η λυση ειναι να παψω να κοιμαμαι τα βραδια...
A dream came true.Day one εννοείται αλλά αργεί ακόμα.Τι ωραία που θα ήταν αν έβγαινε μες το καλοκαίρ...